Találatok a következő kifejezésre: Két éve használt ingatlanra is (1 db)

Két éve vásárolt használt ingatlanra is áfát kell fizetnünk, hogyha most elszeretnénk adni?

Ilyesztegetnek, hogyha az ember új ingatlant vesz és 5 éven belül eladja akkor a 20%-ot ki kell fizetnie.Sokan azt mondják, hogy ez használtra is érvényes na de mivan, hogyha ez 2 éve lett várárolva.Családi házról van szó.El?re köszönöm a válaszokat.

Legjobb válasz: Áfát akkor kell fizetni ha rendszeres jelleggel adsz el ingatlant, ez a törvény szerint azt jelenti hogy 2 éven belül legalább 4 ingatlant. Az 5 év azért lényeges, mert ha a megszerzéstõl számított 5 éven túl adod el, akkor nem kell szja-ban leadózni, de ha most eladjátok akkor le kell és már nincs meg a lakásszerzési kedvezmény, azaz ha vesztek újat és abba beleforgatjátok az eladott árát, akkor nem kell adózni. Illetve ezt külön kell kérvényezni, de nem tudom mi alapján ítélik meg.

Áfát akkor kell fizetni ha rendszeres jelleggel adsz el ingatlant, ez a törvény szerint azt jelenti hogy 2 éven belül legalább 4 ingatlant. Az 5 év azért lényeges, mert ha a megszerzéstõl számított 5 éven túl adod el, akkor nem kell szja-ban leadózni, de ha most eladjátok akkor le kell és már nincs meg a lakásszerzési kedvezmény, azaz ha vesztek újat és abba beleforgatjátok az eladott árát, akkor nem kell adózni. Illetve ezt külön kell kérvényezni, de nem tudom mi alapján ítélik meg.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Ez esetben hogyan van az adózás? (Lottó)

A nyeremény már adómentes, de ha tegyük fel ajándékba adok valakinek 100 millió forintot, annak be kell írnia jövedelemként az adóbevallásba és akkor lejön belőle 16%, ez így van? Mi a megoldás például ha tíz ember közösen lottózik és 100 milliót nyernek? Mert annak nem kell adóznia akinek a nevére megy a pénz, de a többinek akinek elosztja kell? Vagy a nyereményt lehet kérni több számlára elosztva?

2

A végkielégítés járulékköteles?

Tudom, hogy igen, de ha valaki meg tudná mondani, hogy pontosan milyen járulékok terhelik annak hálás lennék. (A munkaadói oldal érdekelne) Egy link is jó, sajnos nem találtam pontos leírást.

1

Nem is volt bejelentett munka viszonyom. Maximum egy hónap! Soha egyetlen évben sem kaptam meg a papírt az adóbevallásomról nem volt bejelentett munkaviszonyom, , , Most viszont kiküldtek tartozást, egy elég komoly összeget. Miért?

Adóbevallás

6

Ha egy cégnek minden hónapban állandó megbízásos jelleggel, számlára dolgozom, működik e a KATA?

Lenne egy lehetőségem, csak számláznom kéne és ehhez kell megtalálnom a legolcsóbb és legideálisabb megoldást, ami a KATA lenne.
De úgy tudom, hogy ilyen esetben ha egy cégnek állandó jelleggel számlázik a Katás vállalkozó, a nav alapértelmezetten leplezett munkaviszonyt gyanít és vizsgálatot indít. De elvileg van valami bejelentési lehetőség/kötelezettség, ha ez megtörténik akkor már nincs gond? Egyáltalán így van ez ahogy leírtam?

3

Kisadó és ÁFA számítási sorrendje?

Ha pl. 250.000 Ft a bevételem, akkor áfát (27%) az egész összegre vetítve számolom ki, vagy előbb le kell vonnom belőle a kisadót (25.000 Ft)?

Mi a sorrend?

1

Egyéni vállalkozás beindításához és nyomtatványkitöltéshez kért segítségért sok a kért pénz?

Egyéni vállalkozó szeretnék lenni. Elmentem egy könyvelőhöz és segítséget kértem, mert nem vagyok jártas ezekben a dolgokban. Eléggé részletesen elmagyarázott mindent és segített kitölteni a vállalkozói igazolvány kiváltásához szükséges papírt. Megkérdeztem, hogy mennyivel tartozom, ő azt válaszolta, hogy elég sok utánajárás volt az ügyemmel kapcsolatban és 10.000 Ft-ot kért. Továbbá havi 5.000 Ft lenne az ő könyvelési díja, ha van bevételem, ha nincsen. Szerintetek sokat kért? Remélem, nem vert át, hiszen nem tudom, hogy miért mennyit szoktak kérni. A havi 5.000 Ft könyvelési díj soknak számít (lehet nem lesz adott hónapban bevételem, de ez az összeg akkor is annyi...)?

10

Internetes sportfogadásból nyert pénzösszeg adóköteles? Érdekelheti a NAV-ot?

Hatalamas szerencsém volt az elmúlt héten, sikerült netes fogadással nyernem egy egész komoly összeget.
A fogadóiroda székhelye egy adóparadicsom országban található (micsoda véletlen:-), a számla, amiről utalnak, ottani banknál vezetett számla.
Adóköteles ez az összeg, vagy ez jogilag olyan, mintha abban az országban "kerestem" volna meg ezt az pénzt?
Figyeli azt valaki, hogy egyszer csak a semmiből bejön egy jelentősebb összeg?

4

Van itt olyan könyvelő aki ért a KATA-hoz ás válaszolna pár rövid kérdésre?

2

Valaki el tudná röviden magyarázni mit jelent az alanyi adómentesség 2013 ban?

1

Nyithatok boltot magyarorszagon, egy kulfoldon ervenyes forgalmazasi engedelyu penztargeppel/szoftverrel? Vagy csak a NAV altal elfogadott penztargeppel?

2

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!