Találatok a következő kifejezésre: Jár az az 5 nap a (23 db)

Örökbefogadó apának jár-e az 5 nap munkaidő-kedvezmény 2012-ben? Milyen feltételekkel (pl.2 hónapon belül igénybe kell-e venni).2013. 01. 01-től változik a szabályozás? Hogyan? Szigit

Kérlek benneteket, hogy a jogszabályi hivatkozást vagy állásfoglalásra hivatkozást is írjatok le válaszotokban.

Legjobb válasz: Örökbefogadó szülõ jogi státusa az örökbefogadás lezártával megegyezik a vérszerinti szülõ státusával. Minden ami egy vsz szülõnek jár, jár neki is. Nem tudok róla h elfogadták volna az új ptk.-t, illetve abban milyen változások lesznek, de nem hiszem h ez a tény megváltozna. jsz-t sajnos nem tudok linkelni, csak tapasztalatból beszélek.

Örökbefogadó szülõ jogi státusa az örökbefogadás lezártával megegyezik a vérszerinti szülõ státusával. Minden ami egy vsz szülõnek jár, jár neki is. Nem tudok róla h elfogadták volna az új ptk.-t, illetve abban milyen változások lesznek, de nem hiszem h ez a tény megváltozna. jsz-t sajnos nem tudok linkelni, csak tapasztalatból beszélek.

A fogamzásgátlóm 4. tablettájánál járok és az 5. nap elfelejtettem bevenni. A 12 órát túlléptem, de amint tudtam bevettem. Mennyi az esélye a teherbe esésnek?

Ez idö alatt éltem nemi életet is

Legjobb válasz: Mivel ez a ciklus eleje, szerintem kicsi az esély. Mert ugye a közepén van elvileg a peteérés. Szerintem ebben a ciklusban védekezzetek óvszerrel is. Ha pedig késne, mindenképp csinálj majd a reggeli elsõ vizeletedbõl egy terhességi tesztet. Csak önmagad megnyugtatására.

Mivel ez a ciklus eleje, szerintem kicsi az esély. Mert ugye a közepén van elvileg a peteérés. Szerintem ebben a ciklusban védekezzetek óvszerrel is. Ha pedig késne, mindenképp csinálj majd a reggeli elsõ vizeletedbõl egy terhességi tesztet. Csak önmagad megnyugtatására.
Egyetértek az elsõ hozzászólóval. Szerintem sem lesz semmi gond, mert a ciklus elején vagy, de azért védekezzetek más módszerrel is ebben a hónapban.
Nem értem, ha a 4. tabinál jársz, akkor hogy felejtetted el az 5. -et!? Ezen az oldalon bármelyik tabletta tájékoztatóját megtalálod! http://www.pharmindex.hu/gyogyszer.xhtml?tid=12654#top "Ha elfelejtette bevenni a Belara filmtablettát: Ha elfelejtette bevenni a filmtablettát a szokásos idõben, akkor azt 12 órán belül pótolja. Ebben az esetben egyéb védekezés nem szükséges és a szokásos módon folytathatja a Belara filmtabletta szedését. Ha a filmtabletta pótlás 12 óránál hosszabb idõ múlva történik, akkor a Belara filmtabletta fogamzásgátló hatása már nem biztosított. Ebben az esetben azonnal vegye be az elfelejtett filmtablettát és a következõ filmtablettát a szokásos idõpontban. Ilyenkor azonban a következõ 7 napban egyéb védekezést (pl.: kondom) kell alkalmaznia. Ha ezalatt a 7 nap alatt fogy el a gyógyszer azonnal vegye elõ a következõ Belara csomagot és abból folytassa megszakítás nélkül (7 napos szabály). Ha a következõ csomagot is elhasználta és menstruációja nem jelentkezik, akkor végezze el a terhességi tesztet."

Az apának 5 nap szülési szabadsága van, amire úgy tudom távolléti díj jár. Az a fizetésnek hány %-a? Annyi jár, mint pl. betegállományban, vagy a teljes fizetés?

Legjobb válasz: Szia! A teljes fizetés jár arra az öt napra. Két hónapon belül lehet kivenni, és a munkáltató nem szabhatja meg, hogy mikor! :)

Szia! A teljes fizetés jár arra az öt napra. Két hónapon belül lehet kivenni, és a munkáltató nem szabhatja meg, hogy mikor! :)
Szia, Teljes összeg, és nem a munkáltatót terheli, õk visszamenõleg megkapják az államtól, van erre egy formanyomtatvány, amit a könyvelõ tölt ki és küld be az Államkincstárnak.
1 nap jár erre az évre.
Hozzáadják az éves szabadsághoz, majd elosztják 12-vel és beszorozzák a hónapok számával, amit ebben az évben dolhozik és kijön az éves szabadság.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!
Megkérdeztétek a munkahelyén? Kíváncsi vagyok, mit mondanak. (3. vagyok. És meglepett, hogy mennyire nem hasznos a válaszom. Ennyire rosszul alkalmazzák a szabályokat?)
A kérdező hozzászólása: Majd megírom, ha megkérdezte. :) Nekem hasznos volt. :)
A kérdező hozzászólása: többször bement a titkárnõhöz, negyedjére már vitte a törvényi részt, végül kapott egy napot.kettõt nem, mert jún.ban kezdte a munkaviszonyt.
Szerintem a titkárnõ (ha nem õ a munkaügyes) az nem kompetens ebben az ügyben. Utánakérdeztem hozzáértõtõl, jár a 2 nap, ha december 30-án született is, és pl elõtte lépett be a férjed. Kár, hogy náluk így értelmezik :(
A kérdező hozzászólása: Hát igen. De nem tudunk mit tenni. Olyan törvényi részt nem találtunk, ahol le van írva, hogy mindegy mikor lépett be az apuka a céghez. Titkárnõ a munkaügyes amúgy. Azért végül csak adott egy napot, szóval nem biztos a dolgában.

Halva született magzat esetén jár az apának az 5 nap szabadság ill.2 nap a temetésre?

Ha tudtok légyszi írjatok törvényi hátteret.

Legjobb válasz: igen,és jár az egyszeri anyasági segély is. Sajnálom,õszinte részvétem:-((

igen, és jár az egyszeri anyasági segély is. Sajnálom, õszinte részvétem:-((
én is úgy tudom hogy halott baba esetén is jár ugyanúgy a segély.
Jár, de a szülést követõ 2. hónap végéig ki kell venni.
A kérdező hozzászólása: Légyszi ne az anyasági támogatásról írjatok. A férjemet érintõ apáknak járó 5 nap szabadságról ill. a közeli hozzátartozó halála esetén járó 2 napot szeretném megtudni hogy jár-e és ha igen hol van errõl hivatalos információ. Köszönöm.
Azt mondta? Nagyon naiv lehetsz, ha mindent elhiszel egy lánynak...
Nem tetszel neki külsõre, és az elején azt hitte, anélkül is mûködhet a dolog.
A kérdező hozzászólása: de aztmondta tetszem neki :\ meg hogy szeret, aztán másnap bumm, minden más lett
Most nem mondom hogy egy lánynak, hanem konkrétabban úgy általában. Nem kell mindent szó szerint venni. Meg nem hogy csúnya vagy vagy bármi de attól még lehet neki nem tetszel aztán nem akart megbántani. Sötöbö
Fel kell dolgoznia a ronda külsõdet, erre egy kis idõt kért tõled.Mi is a baj?:D
figyelj ezen ne csodálkozz 5 nap elég hosszú idõ nem csoda hogy ez igy egyszerre túl sok neki !!!

Úgy tudom szülés után az apának jár 5 nap munkaidõ kedvezmény azt meg is találtam de az lényeges hogy egy címen legyek a párrommal vagy nem feltétlen kell egy címen lenünk az 5 nap meg kapásához?

Legjobb válasz: A paromnak csak az anyakonyvi kivonatot kellett bevinni de szerintem meg nem vitte be(eltelt mar egy honap)nala nem kertek a kozos lakcimet.

A paromnak csak az anyakonyvi kivonatot kellett bevinni de szerintem meg nem vitte be(eltelt mar egy honap)nala nem kertek a kozos lakcimet.
Ez a helyesírás nem semmi!
A szülés utáni második hónapig be kell mutatni a születési anyakönyvi kivonatot (a hátuljára szokták ráírni). Ha addig nem veszi igénybe, akkor ugrott az 5 nap. Az anyakönyvi kivonaton pedig rajta van, hogy ki az apja - ez a lényeg.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat a helyes írást remélem nem nekem címezted ?
Nem kell egy lakcímen lennetek a pároddal, csak a születési anyakönyvi kivonatot kell bemutatnia a munkahelyén.

Opel G Astra1.4 benzin 2003 napi első indításnál tökéletesen jár, de ha megtettem vele 5-10km-ert és leállítom, akkor a következő indításkor 1500-2000fordulaton jár. Mi az ok?

nem reagál gázadásra csak alapjáraton enged közlekedni de így meg tett 5km után leállítást követően tökéletesen jár és működik . A hibát meleg motornál, és mellette forró időben produkálja. Mi ez?

Az apának akkor is jár az 5 nap szabadnap "apanap" a munkáltatótól, ha nem közalkalmazott?

A védőnő mondta, hogy a párom is fizetéslevonás nélkül kivehet 5 napot amit "apanapnak" hívnak, mikor itthon lehet velünk. Csak elfelejtettem megkérdezni, hogy akkor is ha nem közalkalmazott? 36 hkm

Legjobb válasz: Persze, ez minden hivatalosan bejelentett munkahelyen jár.

Persze, ez minden hivatalosan bejelentett munkahelyen jár.
Igen, mindenkinek jár.
Ki lehet venni részletekben is, viszont a szülést követõ 2 hónapon belül kell!
Munka törvénykönyve: 38/A. §373 (1) Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidõ-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésõbb a születést követõ második hónap végéig kérésének megfelelõ idõpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidõ-kedvezmény tartamára távolléti díj jár. A közalkalmazottakra, köztisztviselõkre, kormánytisztviselõkre is vonatkozik ez a szabály, de elsõsorban az MT. tartalmazza, az pedig nem az állami alkalmazottakra vonatkozik, hanem a munkaviszonyban állókra.
A kérdező hozzászólása: Ja azt elfelejtettem még odaírni, hogy szülés után gondoltam persze :) amikor már itthon vagyunk a picurral :)
A kérdező hozzászólása: De jó :) mert nem voltam benne biztos, persze van neki rendes bejelentett munkahelye, csak már ijesztgettek, hogy csak közalkalmazottaknak jár. :( De akkor ezek szerint nem :D és egybe kell kivennie az 5 napot vagy részletekbe is meg lehet oldani? bár ezt majd lehet a munkáltatótól kellene megkérdezni, de addig is okosodok itt :D
A kérdező hozzászólása: Igen-igen azt tudom, csak nem tudtam, hogy egyszerre kell vagy részletekben is ki lehet :)
Igen jár neki, csak a születési anyakönyvi kivonat kell hozzá!
A kérdező hozzászólása: Na nekem már ez is új. Sajnos olyan védõnõnk van hogy nem igen tájékoztat semmirõl se. Most is kellett volna beutaló szerdára, és erre elment szabadságra :( elmentem a háziorvoshoz, és õ felmentett a saját felelõsségére a 36 hetes vérvétel alól, mivel eddig nem volt gond a véreredményemmel. Mert ugye nem lett beutalóm. És pont szerdán fog visszajönni a védõnõ. És nekem meg addigra kellett volna...

9 hónapos elég lassú mozgásfejlődésű babát hátráltatni fogom ha járókába teszem? 2 és 5 éveseim vannak és mióta a pici mászik, egy merő ordítás az egész nap.

Folyton sír valamelyik mert a babát persze legjobban a nagyobbak játéka érdekli, összerombolja a várukat, megrág ezt azt. Járókába tenném, de az ugye max 1mx1m, azon mászni nem nagyon tud. Mozgásfejlődése elég lassú, 6 hónapos koráig nem is forgott. Mászni és ülni is most kezdett. _Félek, ha "bezárom" egy pici helyre, nem fog eleget mászni erősödni, túl hamar feláll majd (magához képest).

Legjobb válasz: próbáld meg amíg oviban van a nagyobb(ha jár)addig legyen a kicsi kiengedve a házban .addig rakjátok el amit a nagyobbak féltenek.Aztán legyen vmennyit a járókában ameddig dolgod van.

próbáld meg amíg oviban van a nagyobb(ha jár)addig legyen a kicsi kiengedve a házban .addig rakjátok el amit a nagyobbak féltenek.Aztán legyen vmennyit a járókában ameddig dolgod van.
A kérdező hozzászólása: Hát elég sokat beteg a legnagyobb. Meg ha õ oviban is van, a középsõt attól ugyanúgy "zavarja" a kicsi. Ha én leülök hogy na jó akkor a kicsit folyamatosan lekötöm-távoltartom, akkor egyrészt egyedül nem fog felfedezni mindenfélét (mint a két nagyobb tette kicsinek) másrészt olyankor odafurakszik mindkét nagyobb is, mert az milyen már hogy anya már MEGINT a babával foglalkozik...(a fizikai kontaktus egyébként is úgy tûnik számukra hogy a kicsivel a legtöbb hiszen szoptatom etetem fürdetem ringatom stb.)
Én babakarámot vettem, abból van több elemes is.így nem korlátozod le a mozgását mert ez elég nagy teret biztosít neki.Itt tud majd kúszni-mászni.Nekünk bejött
A kérdező hozzászólása: Lehet az lesz mondjuk nem túl nagy a szoba de akkor erre a pár hónapra lekerítem. Nem szeretném semmiben se korlátozni a mászásának a fejlõdését, mert olyan kis bizonytalanul meg lassan csinálja még mindig.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!