Találatok a következő kifejezésre: Jár az az 5 nap (32 db)

Örökbefogadó apának jár-e az 5 nap munkaidő-kedvezmény 2012-ben? Milyen feltételekkel (pl.2 hónapon belül igénybe kell-e venni).2013. 01. 01-től változik a szabályozás? Hogyan? Szigit

Kérlek benneteket, hogy a jogszabályi hivatkozást vagy állásfoglalásra hivatkozást is írjatok le válaszotokban.

Legjobb válasz: Örökbefogadó szülõ jogi státusa az örökbefogadás lezártával megegyezik a vérszerinti szülõ státusával. Minden ami egy vsz szülõnek jár, jár neki is. Nem tudok róla h elfogadták volna az új ptk.-t, illetve abban milyen változások lesznek, de nem hiszem h ez a tény megváltozna. jsz-t sajnos nem tudok linkelni, csak tapasztalatból beszélek.

Örökbefogadó szülõ jogi státusa az örökbefogadás lezártával megegyezik a vérszerinti szülõ státusával. Minden ami egy vsz szülõnek jár, jár neki is. Nem tudok róla h elfogadták volna az új ptk.-t, illetve abban milyen változások lesznek, de nem hiszem h ez a tény megváltozna. jsz-t sajnos nem tudok linkelni, csak tapasztalatból beszélek.

A fogamzásgátlóm 4. tablettájánál járok és az 5. nap elfelejtettem bevenni. A 12 órát túlléptem, de amint tudtam bevettem. Mennyi az esélye a teherbe esésnek?

Ez idö alatt éltem nemi életet is

Legjobb válasz: Mivel ez a ciklus eleje, szerintem kicsi az esély. Mert ugye a közepén van elvileg a peteérés. Szerintem ebben a ciklusban védekezzetek óvszerrel is. Ha pedig késne, mindenképp csinálj majd a reggeli elsõ vizeletedbõl egy terhességi tesztet. Csak önmagad megnyugtatására.

Mivel ez a ciklus eleje, szerintem kicsi az esély. Mert ugye a közepén van elvileg a peteérés. Szerintem ebben a ciklusban védekezzetek óvszerrel is. Ha pedig késne, mindenképp csinálj majd a reggeli elsõ vizeletedbõl egy terhességi tesztet. Csak önmagad megnyugtatására.
Egyetértek az elsõ hozzászólóval. Szerintem sem lesz semmi gond, mert a ciklus elején vagy, de azért védekezzetek más módszerrel is ebben a hónapban.
Nem értem, ha a 4. tabinál jársz, akkor hogy felejtetted el az 5. -et!? Ezen az oldalon bármelyik tabletta tájékoztatóját megtalálod! http://www.pharmindex.hu/gyogyszer.xhtml?tid=12654#top "Ha elfelejtette bevenni a Belara filmtablettát: Ha elfelejtette bevenni a filmtablettát a szokásos idõben, akkor azt 12 órán belül pótolja. Ebben az esetben egyéb védekezés nem szükséges és a szokásos módon folytathatja a Belara filmtabletta szedését. Ha a filmtabletta pótlás 12 óránál hosszabb idõ múlva történik, akkor a Belara filmtabletta fogamzásgátló hatása már nem biztosított. Ebben az esetben azonnal vegye be az elfelejtett filmtablettát és a következõ filmtablettát a szokásos idõpontban. Ilyenkor azonban a következõ 7 napban egyéb védekezést (pl.: kondom) kell alkalmaznia. Ha ezalatt a 7 nap alatt fogy el a gyógyszer azonnal vegye elõ a következõ Belara csomagot és abból folytassa megszakítás nélkül (7 napos szabály). Ha a következõ csomagot is elhasználta és menstruációja nem jelentkezik, akkor végezze el a terhességi tesztet."

Az apának 5 nap szülési szabadsága van, amire úgy tudom távolléti díj jár. Az a fizetésnek hány %-a? Annyi jár, mint pl. betegállományban, vagy a teljes fizetés?

Legjobb válasz: Szia! A teljes fizetés jár arra az öt napra. Két hónapon belül lehet kivenni, és a munkáltató nem szabhatja meg, hogy mikor! :)

Szia! A teljes fizetés jár arra az öt napra. Két hónapon belül lehet kivenni, és a munkáltató nem szabhatja meg, hogy mikor! :)
Szia, Teljes összeg, és nem a munkáltatót terheli, õk visszamenõleg megkapják az államtól, van erre egy formanyomtatvány, amit a könyvelõ tölt ki és küld be az Államkincstárnak.
1 nap jár erre az évre.
Hozzáadják az éves szabadsághoz, majd elosztják 12-vel és beszorozzák a hónapok számával, amit ebben az évben dolhozik és kijön az éves szabadság.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!
Megkérdeztétek a munkahelyén? Kíváncsi vagyok, mit mondanak. (3. vagyok. És meglepett, hogy mennyire nem hasznos a válaszom. Ennyire rosszul alkalmazzák a szabályokat?)
A kérdező hozzászólása: Majd megírom, ha megkérdezte. :) Nekem hasznos volt. :)
A kérdező hozzászólása: többször bement a titkárnõhöz, negyedjére már vitte a törvényi részt, végül kapott egy napot.kettõt nem, mert jún.ban kezdte a munkaviszonyt.
Szerintem a titkárnõ (ha nem õ a munkaügyes) az nem kompetens ebben az ügyben. Utánakérdeztem hozzáértõtõl, jár a 2 nap, ha december 30-án született is, és pl elõtte lépett be a férjed. Kár, hogy náluk így értelmezik :(
A kérdező hozzászólása: Hát igen. De nem tudunk mit tenni. Olyan törvényi részt nem találtunk, ahol le van írva, hogy mindegy mikor lépett be az apuka a céghez. Titkárnõ a munkaügyes amúgy. Azért végül csak adott egy napot, szóval nem biztos a dolgában.
Azt mondta? Nagyon naiv lehetsz, ha mindent elhiszel egy lánynak...
Nem tetszel neki külsõre, és az elején azt hitte, anélkül is mûködhet a dolog.
A kérdező hozzászólása: de aztmondta tetszem neki :\ meg hogy szeret, aztán másnap bumm, minden más lett
Most nem mondom hogy egy lánynak, hanem konkrétabban úgy általában. Nem kell mindent szó szerint venni. Meg nem hogy csúnya vagy vagy bármi de attól még lehet neki nem tetszel aztán nem akart megbántani. Sötöbö
Fel kell dolgoznia a ronda külsõdet, erre egy kis idõt kért tõled.Mi is a baj?:D
figyelj ezen ne csodálkozz 5 nap elég hosszú idõ nem csoda hogy ez igy egyszerre túl sok neki !!!

Halva született magzat esetén jár az apának az 5 nap szabadság ill.2 nap a temetésre?

Ha tudtok légyszi írjatok törvényi hátteret.

Legjobb válasz: igen,és jár az egyszeri anyasági segély is. Sajnálom,õszinte részvétem:-((

igen, és jár az egyszeri anyasági segély is. Sajnálom, õszinte részvétem:-((
én is úgy tudom hogy halott baba esetén is jár ugyanúgy a segély.
Jár, de a szülést követõ 2. hónap végéig ki kell venni.
A kérdező hozzászólása: Légyszi ne az anyasági támogatásról írjatok. A férjemet érintõ apáknak járó 5 nap szabadságról ill. a közeli hozzátartozó halála esetén járó 2 napot szeretném megtudni hogy jár-e és ha igen hol van errõl hivatalos információ. Köszönöm.

Úgy tudom szülés után az apának jár 5 nap munkaidõ kedvezmény azt meg is találtam de az lényeges hogy egy címen legyek a párrommal vagy nem feltétlen kell egy címen lenünk az 5 nap meg kapásához?

Legjobb válasz: A paromnak csak az anyakonyvi kivonatot kellett bevinni de szerintem meg nem vitte be(eltelt mar egy honap)nala nem kertek a kozos lakcimet.

A paromnak csak az anyakonyvi kivonatot kellett bevinni de szerintem meg nem vitte be(eltelt mar egy honap)nala nem kertek a kozos lakcimet.
Ez a helyesírás nem semmi!
A szülés utáni második hónapig be kell mutatni a születési anyakönyvi kivonatot (a hátuljára szokták ráírni). Ha addig nem veszi igénybe, akkor ugrott az 5 nap. Az anyakönyvi kivonaton pedig rajta van, hogy ki az apja - ez a lényeg.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat a helyes írást remélem nem nekem címezted ?
Nem kell egy lakcímen lennetek a pároddal, csak a születési anyakönyvi kivonatot kell bemutatnia a munkahelyén.

9 hónapos elég lassú mozgásfejlődésű babát hátráltatni fogom ha járókába teszem? 2 és 5 éveseim vannak és mióta a pici mászik, egy merő ordítás az egész nap.

Folyton sír valamelyik mert a babát persze legjobban a nagyobbak játéka érdekli, összerombolja a várukat, megrág ezt azt. Járókába tenném, de az ugye max 1mx1m, azon mászni nem nagyon tud. Mozgásfejlődése elég lassú, 6 hónapos koráig nem is forgott. Mászni és ülni is most kezdett. _Félek, ha "bezárom" egy pici helyre, nem fog eleget mászni erősödni, túl hamar feláll majd (magához képest).

Legjobb válasz: próbáld meg amíg oviban van a nagyobb(ha jár)addig legyen a kicsi kiengedve a házban .addig rakjátok el amit a nagyobbak féltenek.Aztán legyen vmennyit a járókában ameddig dolgod van.

próbáld meg amíg oviban van a nagyobb(ha jár)addig legyen a kicsi kiengedve a házban .addig rakjátok el amit a nagyobbak féltenek.Aztán legyen vmennyit a járókában ameddig dolgod van.
A kérdező hozzászólása: Hát elég sokat beteg a legnagyobb. Meg ha õ oviban is van, a középsõt attól ugyanúgy "zavarja" a kicsi. Ha én leülök hogy na jó akkor a kicsit folyamatosan lekötöm-távoltartom, akkor egyrészt egyedül nem fog felfedezni mindenfélét (mint a két nagyobb tette kicsinek) másrészt olyankor odafurakszik mindkét nagyobb is, mert az milyen már hogy anya már MEGINT a babával foglalkozik...(a fizikai kontaktus egyébként is úgy tûnik számukra hogy a kicsivel a legtöbb hiszen szoptatom etetem fürdetem ringatom stb.)
Én babakarámot vettem, abból van több elemes is.így nem korlátozod le a mozgását mert ez elég nagy teret biztosít neki.Itt tud majd kúszni-mászni.Nekünk bejött
A kérdező hozzászólása: Lehet az lesz mondjuk nem túl nagy a szoba de akkor erre a pár hónapra lekerítem. Nem szeretném semmiben se korlátozni a mászásának a fejlõdését, mert olyan kis bizonytalanul meg lassan csinálja még mindig.

Gyermek születése után már 2 hét szabadság jár az Apáknak, vagy még az 5 nap az aktuális?

Az EU elfogadta azt a javaslatot, hogy az Apáknak 2 hét szabadság járjon gyermekük születése után.

Legjobb válasz: 5 nap van még, nincs 2 hét.

5 nap van még, nincs 2 hét.
Sajna még mindig 5 nap!
JAVASLAT. Nem elõírás. Csak a spanyolok vezették be eddig, magyarországon tuti nem fogják.
5nap.

2, 5 eves kisfiu anyukaja vagyok, nagyon felek az ovitol, sokat vagyok vele otthon nem igazan talalkozik gyerekekkel de felnottekkel igen. Jo az ha szoktatom az ovira szoval ha csak fel napokat jar, vagy mindjart egesz napokat van?

Hogyan kezdejem el az ovit jo ha beszellek neki rola vagy inakbb ne mondjak semmit nagyon anyas a kisfiam, elore fellek hogy mi lesz... koszi

Legjobb válasz: Szia! Ismerös, amit leírsz, nálunk is hasonlóképpen zajlott. Igaz én jártam vele többfelé (tornázni, úszni stb.), de tudtam, hogy olyan anyás, csak kapaszkodik belém. Mi az ovit sem biztuk a véletlenre. Már 2 évesen bementünk megnézni egy pár órára ( kettöt néztünk),csak az ölemben volt, aztán egy fél évvel késöbb megint. S közben állandóan beszéltünk róla. Június elejétöl volt beszoktatás, nálunk egy héten egyszer lehetett vinni, összesen 5 alkalommal. Az elsö héten ott voltam vele végig, a második héten már el tudtam menni fél órára, s a harmadik héten pedig csak 20 percet maradtam ott vele a fél napból. Ha van ilyen lehetöséged, szerintem ne hagyjátok ki. Nálunk ez nagyon sokat segített!!

Szia! Ismerös, amit leírsz, nálunk is hasonlóképpen zajlott. Igaz én jártam vele többfelé (tornázni, úszni stb.), de tudtam, hogy olyan anyás, csak kapaszkodik belém. Mi az ovit sem biztuk a véletlenre. Már 2 évesen bementünk megnézni egy pár órára ( kettöt néztünk), csak az ölemben volt, aztán egy fél évvel késöbb megint. S közben állandóan beszéltünk róla. Június elejétöl volt beszoktatás, nálunk egy héten egyszer lehetett vinni, összesen 5 alkalommal. Az elsö héten ott voltam vele végig, a második héten már el tudtam menni fél órára, s a harmadik héten pedig csak 20 percet maradtam ott vele a fél napból. Ha van ilyen lehetöséged, szerintem ne hagyjátok ki. Nálunk ez nagyon sokat segített!!
Szia mi okt ben kezdjük majd ovit, akkor leszünk 3 évesek:) Kisfiammal sokat vagyunk játszótéren játszóházban gyerkek között, szerti is õket...sztem társaságba kellene járnotok oviig h gyerekkel legyen.Szokja õket, mert egyébként nagy csapás lesz neki hirtelen. És ne félj, mert megérzi rajtad h nem vagy nyugodt, félted, meg nem engeded nyugodt szívvel, s akkor õ se lesz nyugodt. sztem mindenképp mesélj oviról, esetleg menjetek is be ahová fog járni szétnézni s h ilyen meg olyan jó lesz, meg vannak erre felkészítõ mesekönyvek is...én már tavasszal fogok oviba menni szétnézni kisfiammal.Meg néha most is mondom neki.
Mindenképp beszélj neki róla. Mond el neki, hogy neked muszáj menned dolgozni, de addig õ ott játszik, eszik, alszik a gyerekekkel, az az õ dolgozója, aztán mikor végeztek a munkával mentek érte, hazaviszitek és együtt lesztek estig, este, játszotok, megbeszélitek mi történt veletek aznap. Aztán öt napig fog ez tartani és szombat, vasárnap kap szabadnapot. Vmi ilyesmit. De a lényeg hogy ne lássa rajtad az aggodalmat, csak természetességet. Minél természetesebben veszed te is a dolgokat, annál természetesebben veszi õ is, ha látja hogy ez a dolgok rendje. Látja hogy ez nem rossz, kicsit meg kell tanulni ezt a rendet, de jó ez mindenkinek. Általában a gyerekeknek nem szokott gondot okozni ha egész napra maradnak már az elejétõl, persze pár nap kell míg beszokik, kinek mennyi. Azt majd menet közben fogod látni, meg az óvonõk is. Vidd sokat gyerekek közé. Ha van esetleg ismerõsöd akinek van ovis gyereke, menjetek el vele az õ kicsijéért az oviba, így meg tudja nézni hol is van, mi is az valójában. Majd beszélgessetek sokat aztán errõl, persze nem kell túlzásba vinni, mert azzal is az ellenkezõjét éred el. A másik pedig hogy így legalább te is jobban fogod majd tudni a szokásokat az oviba és könnyebb lesz neked is. Mikortól fog a pici oviba járni? Majd írd meg ide hogy alakult a dolgok!
Ja és még annyi hogy ne ijedj meg ha az elején sír, el fog múlni. Lehet hogy csak addig sír míg te el nem mész, aztán belemerül az ottani környezetbe. A másik, lehet hogy az elején könnyen veszi, aztán pár hónap után kezdõdik el nála nehezebb, sírósabb idõszak. Ez változó. Gyerektõl függ. Aztán van aki teljesen könnyen veszi végig. Persze apróbb nehéz idõszakok vannak, de ezek elhanyagólhatóak a többihez képest.
A kérdező hozzászólása: Koszi ez nagyon tetszik biztosan ki fogom ezt probalni, igen van a kozelben egy ilyen ovi ahova elmehetek vele enis. Nagyon orulok koszii

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!