Találatok a következő kifejezésre: Igaz-e az, az (543 db)

Igaz-e, hogy az f (x, y) = x*gyök (1-y^2) +y *gyök (1-x^2) művelet nem lehet asszociatív a teljes ]-1, 1[ nyílt intervallumon? Ezen belül melyik az a legbővebb részintervallum ahol az asszociatív tulajdonság már elérhető?

Legjobb válasz: Ha az x értéke sina és az y értéke sinb, akkor x*y értéke sin(a+b) egy kis csavarral, azaz csak akkor, ha cosa és cosb is pozitív. Ez a megadott intervallumban igaz, könnyen látható. Olyan a és b szögek nem jöhetnek szóba, melyek összege 90°, mert arra 1 lenne az eredmény, kifutunk az adott nyílt intervallumból. Épp ez a bibi, mert ha azt akarom, hogy a mûvelet többször ismételgethetõ legyen, nem jó, mivel bármely intervallum esetén elõbb-utóbb 90° lesz a szögek összege. Tehát szerintem csak a 0 egyelemû intervallum jó. Próbáld ki az asszociativitást konkrét példán - pl. sin84°, sin85°, sin87° esetén... Látszik, hogy nem igaz, mert a szögek összege ugyan asszociatív lenne, de negytív cos helyett mindig az ellentettje szerepel.

Ha az x értéke sina és az y értéke sinb, akkor x*y értéke sin(a+b) egy kis csavarral, azaz csak akkor, ha cosa és cosb is pozitív. Ez a megadott intervallumban igaz, könnyen látható. Olyan a és b szögek nem jöhetnek szóba, melyek összege 90°, mert arra 1 lenne az eredmény, kifutunk az adott nyílt intervallumból. Épp ez a bibi, mert ha azt akarom, hogy a mûvelet többször ismételgethetõ legyen, nem jó, mivel bármely intervallum esetén elõbb-utóbb 90° lesz a szögek összege. Tehát szerintem csak a 0 egyelemû intervallum jó. Próbáld ki az asszociativitást konkrét példán - pl. sin84°, sin85°, sin87° esetén... Látszik, hogy nem igaz, mert a szögek összege ugyan asszociatív lenne, de negytív cos helyett mindig az ellentettje szerepel.
A kérdező hozzászólása: ASIN(0.7) + ASIN(0.6) + ASIN(0.5) > pi/2 , viszont ezekre az értékekre vígan asszociatív lesz. Ha mindhárom érték azonos akkor is megmarad az asszociatív tulajdonság...
Nohát, én is ugyanezt mondtam, csak utólag copypaste-tel rendeztem a félmondatokat - nem kellett volna. De az szerintem még érthetõ az enyémbõl is, hogy a negatív cosinus a dolog rákfenéje, amint az bongolo is leírta konkrét példával. Próbálom precízen megfogalmazni a másik kitételemet is: Ha két szög összege pont 90 fok, akkor kifutunk a megadott alaphalmazból! Így a megadott halmazon a megadott függvény nem ad meg mûveletet! (Mert az eredmény nem mindig esik a halmazba...) Csak a zárt [-1;1] -en lenne mûvelet algebrai értelemben.
Igen, vurugya béla, számomra érthetõ volt a tiédbõl is, de a kérdezõnek valószínû nem, ezért írtam konkrét példát. Abban igazad van, hogy zárt [-1;1] intervallum kellene, hogy a mûvelet eredményével újra lehessen mûveletet végezni. Az asszociativitás viszont zárt intervallum esetén sem teljesülne (tudom, hogy ezt te tudod, Béla, a kérdezõnek írom.) Zárt [-1;1] intervallum esetén is csak a {0} halmazra lenne a függvény asszociatív.
Egyetértünk. Gyártottam egy új feladatot is ezt a feladatot csavargatva... (itt a # jel az alsó indexet jelöli) Ha a#(n+1)=2*a#n*gyök(1-a#n^2), akkor milyen a#1 esetén lesz a sorozat elsõ 10 tagja szig. mon, növõ?
A kérdező hozzászólása: Összefoglalva a feltétel az, hogy a (trigonometrikus függvénynél maradva) szögek páronkénti összege nem lehet több 90 foknál. Továbbá így az eredeti feladat asszociatív tulajdonsága a [-gyök(2)/2, gyök(2)/2] intervallumon garantált. Köszönöm a segítséget.
Épp ez az, hogy nem garantált, de ahogy gondolod... Ha legalább a mûvelet elvégezhetõsége fontos, kérlek, hagyd nyitva az intervallumodat, mert kifutsz a ]-1;1[ - bõl...
A kérdező hozzászólása: Kedves Vurugya Béla! Megmaradva a sejtés szintjén, mondjon egy ellenpéldát!
A kérdező hozzászólása: Hát igen a zártság mint tulajdonság nagyon fontos dolog. Nagyon kevés olyan mûvelet konstruálható, amely az egységelem létezése, invertálhatóság, kommutativitás, asszociativitás stb. mellett még ezt is produkálja. Köszönöm az értékes megjegyzéseket.
Nem igaz, mert 10 évesen jön a bagoly a Roxfortból azoknak, akik tényleg varázslók/boszorkányok.
Ennyit tudsz?! Hahh, én csak radírt tudok lebegtetni, meg álmomban meglátom a jövõt...
sziaa :) én is 13 leszek februárban csak nekem sokkal több ilyen van pl. mondom :barcsak találnék egy pár zokni kinyitom és a kezembe esik a megérzéseim mindig beválnak stb. nem tudom hogy létezik e xdd ;)
Ezek megmagyarázható dolgok, de had ne kezdjem el. Amúgy is ilyen korban nehéz lenne megértetni veled, abból kiindulva, hogy hiszel az ilyen boszorkányos hülyeségekben, és nem érted a poént az elsõ válaszában... Ilyen nem létezik, fogadd el. Nincs semmilyen beavatás, nincs, és nem is lesz erõd. Inkább készülj a sulira...
A kérdező hozzászólása: ez az elsõ válaszolónak vagy annak szól aki tudja miféle avatáson kell részt venni??hol??mikor?? hol találok boszikat akik segítenének??
Igen, valóban létezik ilyen, de ahhoz meg kell majd felelni az avatáson.
Annyiban lehet igaz, hogy 13 évesen már picit felnõttebbé válsz. Varázslat nem létezik, mágia létezik. Ami a tudáson alapul. Elméleti, és gyakorlati tudáson. A mágia maga a bölcsesség. 13 évesen már elkezdhetsz komolyabban érdeklõdni a téma iránt, én is akörül kezdtem el, habár fiatalabban már foglalkoztam gyertyamágiával, meg ilyenek (persze mindez hülyeség, csak ugyebár egy fiatal még nem jön rá - mármint a gyertyamágia) :)
Mik a jelei?
13 éves vagy? Akkor menekülj ettõl a kategóriától!
Miféle jelei vannak?
Amúgy galia, ha találsz tanárt, szólsz? Nekem is kéne tanulni, vagy avatáson részt venni... vagy már késõ? Dec. 18. Voltam 13. A nap egy rémálom volt!!!Szóval szólj!

Igaz-e az az állítás, hogy az OMV a Swehat-i olajfinomítóból kapja az üzemanyagot, míg az összes többi a MOL-tól?

Amennyiben igaz az állítás, valóban jobb min?ség? az OMV üzemanyag?

Legjobb válasz: igen, igaz az állítás és szerintem jobb is

igen, igaz az állítás és szerintem jobb is
A kérdező hozzászólása: Elnézést, helyesen: Schwechat
Állítólag nem az összes többi a MOL-tól... hanem pl. a Lukoil jelentõs részét szerzi be román forrásból(PETROTEL). Ugyanakkor az OMV sem kizárólagosan Schwehátból szerzi be az üzemanyagot, hanem csak a "jelentõs részét". A többit ugyanúgy kipótolja a környezõ országok finomítóiból. Egyébként valóban, egyes tesztekben jobban szerepel az OMV benzine a MOL-éhoz képest, ez inkább szerintem a hozzáadott adalékanyagoktól függ.
Az OMV a kútjaik egy részére a schwechati finomítóból hozza az üzemanyagot. A többi magyarországi kúthálózatot nagyrészt a MOL százhalombattai finomítója látja el üzemanyaggal, de vannak, akik máshonnan szerzik be a benzint és gázolajat. Azonban ez nem azt jelenti, hogy mindenütt ugyanazt tankolod: a cégek csak az alapüzemanyagot veszik a százhalombattai finomítóból, az adalékolást már saját maguk végzik, így a végeredmény különbözõ.
Az ÖMW-nél sem minden üzemanyag származik a schwechati finomítóból: " A legfinomabból lesz néhány technológiai lépcsõvel késõbb a 100-as oktánszámú MaxxMotion benzin. Ezt hozzánk is a schwechati finomítóból szállítják, míg például a normál 95-öst csak a budapesti Dunatárból ellátott, és csak a nyugati határhoz közeli töltõállomások kapják onnan, a többit magyar alapanyagból készítik, adalékok hozzáadásával." http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2012/12/06/ahol_a_csodaga..
Igen, itt a fentebb lévõ nagyokos egy roppant "hiteles" és komoly bulvárlap hülyeségére alapozva máris kiderítette hogy ki honnan kapja az üzemanyagot, bravó!
Fõleg a nyugat-magyarországi OMV kutak kapják ausztriai forrásból a naftát.Ennek -talán-annyi elõnye lehet, hogy õk maguk adalékolják a naftát, tehát biztos, hogy belekerül aminek bele kell.A többiek inkább battai anyagot kapnak, illetve szoktak még uszályon is behozni, ezeket a Szabadkikötõbe viszik, és ott osztják el.Ezek egy része ukrán, illetve román forrásból származik. Több itt dolgozó emberrel is beszéltem már, van aki azt mondja jobb-, más azt, hogy rosszabb minõségû ez az üzemanyag, a többihez képest.Fene tudja, szerintem mindenki maga döntse el, mely kúthálózaton tankol, kinek mi a jobb. Személy szerint Mol-kúton tankolok, teljesen meg vagyok vele elégedve. (egyébként az eredei kérdéshez visszatérve:kb.úgy igaz, hogy 4-bõl egy tartálykocsinyi üzemanyag biztosan kintrõl jön!)
"Igen, itt a fentebb lévõ nagyokos egy roppant "hiteles" és komoly bulvárlap hülyeségére alapozva máris kiderítette hogy ki honnan kapja az üzemanyagot, bravó!" Meg tudod cáfolni valamivel? Jaaa, hogy az nem megy, csak az ugatás... Szánalom..


Igaz-e az az állítás, hogy a pók pókszabású állat? Válaszodat indo! Lehet-e a hangyára azt mondani, hogy hangyaszabású állat?

A tesóm most gólya, ezt a kérdést húzta, hálás lennék a segítségért!

Legjobb válasz: A pókszabásúak nyolclábúak, míg a rovarok hatlábúak.

A pókszabásúak nyolclábúak, míg a rovarok hatlábúak.
A pókszabásúak osztálya létezik, a hangyaszabásúaké meg nem (a rovarok osztályához tartozik). Ehhez nem kell még csak a biológiához sem nagyon érteni.
A kérdező hozzászólása: *indokold
A kérdező hozzászólása: Segítséget kértem, nem kritikát, kedves elsõ, ezen felül azonban köszönöm mindkettõtöknek!
Azt, hogy "pókszabású", nem csak úgy mondják, hanem ez egy konkrét, létezõ elnevezés. A pószabásúakhoz tartoznak például a skorpiók vagy az atkák is. Ez egy rendszertani csoport elnevezése. De olyan hogy hangyaszabású nincs. Magán a néven nincs mit indikolni. Aki megalkotta ezt a csoportot így nevezte el és kész. Azt viszont, hogy a pók miért tartozik a pókszabásúakhoz már lehet. El kel mondani a pókszabásúakhoz tartozás kritériumait (nyolc láb, két testszelvény, stb.) és ezeket magán a pókon is be kell mutatni.
Igen így van, mint ahogy a nyúl is a nyúlalakúak rendjébe tartozik, és az ember is az emlõsök közül az emberszabásúak családjába.
Szerintem semmi kritkia nem volt benne. Ha mégis azt vetted ki belõle, az nem az én hibám.
Nem igaz.Ha jól mozgatod öket akkor nem hizhatnak el.
A szomszéd kutyája nincs kiheréltetve, mert sajnálná (érdekes akkor nem sajnálja, mikor a vendégek lábát keféli már annyira rájön), mégis dagadt mint a disznó. Egy csomó kiherélt meg csinos. Ivartalanítástól még egy kutya sem hízott el, csak attól, amit megetettek vele.
Tévedés. A kutya csak és kizárólag kevés mozgás és hiányos, nem megfelelõ táplálék esetén hízhat el. Nyugodtan ivartalanítsd, és miután felgyógyult(ak), mozgasd õt (õket?) ugyanúgy, és talán még jobban, mint annak elõtte, Ugyanazt a tápot kapják, mint annakelõtte. Semmi, de semmi bajuk nem lesz. Azért hízik el nagyon sok kutya, mert a mûtét miatt pátyolgatva van. Ezt a jót a kutya is megszokja, és a gazdának is természetes lesz egy idõ után, és észrevétlenül a gazda hizlalja el a kutyáját, a kutya meg hagyja magát. Természetesen, a mûtét után igenis óvni kell a kutyát fõleg hidegben, bent kell hogy aludjon a sebe gyógyulásáig, de addig és csak addig. Utána vissza kell térni a szokott kerékvágásba, mégha ha kutya nem is igényli annyira, erõltetni kell a több mozgást. Ennyi a titka. Kutyák között nõttem fõl, apám vadászott és tenyésztette is a kutyákat, mindegyik vadászó kutyánk ivartalanítva lett, és egyik sem hízott el. Nekem is volt rengeteg kutyám, mindegyik ivartalanítva volt, egy sem hízott el.
Errõl még nem hallottam. Az én kutyusom is ivartalaníttatva van, de nagyon szép formája van, nem kövér, és nagyon jól érzi magát. :) Bár az is igaz hogy hatalmas kertünk van, õ pedig kistestû, tehát van hol rohangálnia.
Talán azért, mert nem igaz?
A kis és közepes testû kutyáknál kevesebbszer fordul elõ elhízás az ivartalanított kanok között. Viszont egy nagyobb testû kutyusnál már van esély rá, hogy minden mozgatás és helyes táplálás ellenére elhízik a kutya. Az utcánkban két ivartalanított kan golden retriever van, mind a kettõ borzasztóan el van hízva, pedig minden nap sokat sétáltatják õket.
A hím kutya heréi tesztoszteront termelnek, mint az emlõsöknél általában mindenhol. Ha ennek a hormonnak megszûnik a termelése, felborul a hormonháztartása a kutyusnak. Ennek az állapotnak a tünetei között megtalálható az elhízás is. Persze, nagyobb terheléssel lefogyaszthatod, de a hormontermelés sohasem fog újraindulni herék hiányában...
Második válaszoló vagyok. Szeretném megkérni azokat, akik lepontozták a válaszomat, ugyan indokolják már meg miért tették!
"A válasz írója 83%-ban hasznos válaszokat ad. A válasz megírásának idõpontja: ma 09:00" Mégis melyik része? Az, hogy a herék hormont termelnek, vagy az, hogy ezek hiányában elhízhatnak a kutyusok? Esetleg az, hogy nagyobb terheléssel le lehet fogyasztani õket???

Valaki megtudná nekem mondani, hogy igaz-e az az állítás, hogy 2014. január 1-tõl már csak 18 vagy 19 éves kortól lehet elkezdeni a jogosítványt?

Legjobb válasz: Keresõ ablak, jobbra fent. Csak minden héten háromszor kérdezik meg... Könyörgöm, meg ne válaszolja senki, hadd dolgozzon egy kicsit õs is!

Keresõ ablak, jobbra fent. Csak minden héten háromszor kérdezik meg... Könyörgöm, meg ne válaszolja senki, hadd dolgozzon egy kicsit õs is!
NEM IGAZ!
Na bocsi, közben beírtam.. :D
Lassan kezdem azt hinni, hogy lenne létjogosultsága egy ilyen emelésnek. Ha egy 16-17 éves gyerek arra nem képes a mai világban, hogy egy ilyen dolognak utánanézzen egyedül, akkor ne üljön a volán mögé.

Merrefelé halad a világ? Igaz-e az, hogy többet tudunk, és igaz-e, hogy ezzel boldogabbak lettünk? Vagy éppen csökkent-e az idők folyamán az a tudás, amivel rendelkezünk?

Legjobb válasz: Szerintem egyáltalán nem vagyunk boldogabbak, mint régen, maximum sokkal nagyobb kényelemben élünk és sokkal több lehetõségünk van. Erre tökéletes a tudás. Ez is nagyon jó dolog, de nem hiszem, hogy egyszerre járhatna együtt hosszantartó boldogsággal(elégedettséggel is). Egyszerre nem lehet mindent. Régen meg pont ellenkezõje lehetett. Nem volt se kényelem, se lehetõségek, de volt helyette közösségi összetartás, meg elégedettség(amirõl nem tudok az nem fáj). Hogy a betegségek megelõzésérõl, megoldásáról ne is beszéljünk. A természet egyensúlyra törekszik, így nincs ezen mit csodálkozni.

Szerintem egyáltalán nem vagyunk boldogabbak, mint régen, maximum sokkal nagyobb kényelemben élünk és sokkal több lehetõségünk van. Erre tökéletes a tudás. Ez is nagyon jó dolog, de nem hiszem, hogy egyszerre járhatna együtt hosszantartó boldogsággal(elégedettséggel is). Egyszerre nem lehet mindent. Régen meg pont ellenkezõje lehetett. Nem volt se kényelem, se lehetõségek, de volt helyette közösségi összetartás, meg elégedettség(amirõl nem tudok az nem fáj). Hogy a betegségek megelõzésérõl, megoldásáról ne is beszéljünk. A természet egyensúlyra törekszik, így nincs ezen mit csodálkozni.
Az is szempont lehet, hogy a növekvõ tudás (követelmények) nem feltétlenül jelentik a képességek gyarapodását: akkor is ember szintû marad a "rátermettségünk", ha õrülten jól és sokat tanultunk, akár átlagosan, akár egyénileg. A korlátaink ismertek, lehetnénk elnézõbbek egymással. Gyakran nem a szándékosság diktálja, hogy például egy-egy munkatárs, fõnök akár egy hosszabb idõperiódus alatt is dilettánsnak tûnik, fõleg ha szigorúan nézi az ember. Több segítséggel hamarabb pályára állna, de nem divat pár jó szóval jutalmazni, odaállni és segíteni (még ha jó nehéz is), vagy épp csak semlegesen megítélni a jelenséget mint átmeneti zavart... Tapasztalatom szerint ragadós a jó példa is, szóval megint szinte csak azon múlik, mit vagyunk hajlandóak elhinni és megtenni... A bölcsesség tényleg nagyrészt a csendben maradás és figyelem tudománya. A maradék már az idõvel gyûlõ tapasztalat :)
Az emberiség tudása ROBBANÁSSZERÛEN nõ! Csak az a gond, hogy a bölcsessége (amivel képes ezt a tudást jóra használni), az csak folyamatosan (és igen lassan) fejlõdik. Boldogak akkor leszünk, ha vagy: - szándékosan butára nevelnek minket (ma ez van, de közben szándékosan boldogtalanra is nevelnek), - vagy szándékosan bölcsre nevelnek, aki képes alkalmazkodni a tudáshoz. Na, ez nem nagyon fordul elõ.
A kérdező hozzászólása: De mire jó az a tudás, ami "robbanásszerûen nõ"? És tudás = boldogság? Vagy a kisebb tudás = boldogtalanság? Ezt hogy látjátok?
Elsõ válaszoló: kifejtenéd részletesen, amit írtál? Nagyon érdekes gondolat.
Részletesebben: 'De mire jó az a tudás, ami "robbanásszerûen nõ"?' Mire jó a ma született gyerek? MINDEN tudás arra jó, hogy új lehetõségeid legyenek! Az õsembernek általában 3 lehetõsége volt: begyûjteni valamit, vagy megtámadni, vagy elmenekülni (vagy békén hagyni, esetleg). Persze már volt esze, és ismert néhány olyan helyzetet, amit érdemes felderíteni (érik a gyümölcs valahol), vagy nem érdemes (farkasok szoktak járni arra). A tudásunk lényegében ma is errõl szól: melyik helyzetben milyen lehetõségünk van tenni valamit - és mikor, hol állnak elõ ezek a helyzetek? 'És tudás = boldogság? Vagy a kisebb tudás = boldogtalanság?' Nem egészen. A boldogság az a helyzet, amikor kellemes dolgok történnek veled, vagy úgy érzed, hogy az adott helyzetbõl az átlagnál jóval többet hasznosítottál. De erre is akkor van lehetõséged, ha ISMERED az adott helyzetet! Ami a mai nevelést illeti: ma FOGYASZTÓKAT nevelnek. A fogyasztó lényege, hogy soha nem boldog igazán: hiszen állandóan ideálokkal (szupermodell, szuper ház, jacht, készülékek, szuper mennyiségû pénz, stb) szembesítik - ezzel szemben õ csak alárendelt lehet. És hajt, mint az õrült, hogy EZT IS, meg AZT IS megvehesse. Annál elismertebb, minél több megvan neki ezekbõl. És, még ha mindene megvan, akkor is MÉG TÖBBRE vágyik.
A kérdező hozzászólása: Ez utóbbi válaszoló is elgondokoztató kérdést feszeget, de köszi eddig mindenkinek, írjatok. Lehet, hogy a bölcsességünk, ami képes lenne jóra hasznosítani a rohamosan gyarapodó tudásunkat, nagyon nincs azon a szinten, ami elvárható lenne? Vagyis inkább a "bölcs ember", ma kevésbé az, mint régen?
Nem tudod esetleg, hogy meddig lehet a pályázatra jelentkezni?
A kérdező hozzászólása: Sajna nem, de így, ha nem kapok választ azt se tudom, hogy mire jelentkezek.
Én jövõhéten adom be a jelentkezést.
Nagyon sok féle munkát végez, egyáltalán nem monoton, országos szintû, ugyanazon veszélyeknek vannak kitéve mint bármely rendõr járõr. A fizetésbõl el lehet éldegélni, persze nem nagy lábon. Nyugdíj meg jelen állás szerint nem áll túl jól.
Tudsz konkrét számot mondani, hogy mennyi a fizetés ? Ugyan olyan örmesteri rangot kapnak?

Igaz-e, hogy az apollo 18 igaz?

Legjobb válasz: igaz hogy igaz.

igaz hogy igaz.
A kérdező hozzászólása: Akkor igaz
A legkevésbé sem.Csak egy hitelesen megrendezett film. Gondold át: 1.Ha igaz lenne azt nem adnák el a mozikban, mert a kormány úgy titkolná hogy soha nem jönnénk rá. De ha nem hiszel nekem a a film végén KIVAN ÍRVA A STÁBLISTA, A RENDEZÕK ÉS AZ IS HOGY KIK JÁTSZOTTÁK AZ "állítólagosan" IGAZ ÛRHAJÓSOKAT. szóval ez csak ez hitelesen megrendezett áldokumentum film

Igaz-e az, hogy az igazi fájások fentről indulnak lefelé?

Nekem olyan fájásaim vannak,hogy el?ször elkezdek görcsölni mint amikor megjön, aztán bekeményedik (szinte rácuppan a babára) a méhem.Ez lenne a jósló fájás?

Legjobb válasz: Elvileg igen, azt mondják, h az az igazi. Bár nekem pici volt a babám, és nagyon be volt ékelõdve, így csak lent volt méhtevékenységem. Ha rendszeres, szabályos idõközönként (csökkenõ) jelentkezik, meleg vízre, mozgásra sem szûnik, az az igazi fájás.

Elvileg igen, azt mondják, h az az igazi. Bár nekem pici volt a babám, és nagyon be volt ékelõdve, így csak lent volt méhtevékenységem. Ha rendszeres, szabályos idõközönként (csökkenõ) jelentkezik, meleg vízre, mozgásra sem szûnik, az az igazi fájás.
Nekem jósló fájásom nem volt.És a fájásaim a méhembõl indultak igen erõteljesen és húzódtak lefelé.Olyan volt, mintha le akarná valaki szakítani a derekamat a helyérõl.De aztán 5és fél óra alatt meglett a pici.
Nekem csakis mensi görcseim voltak, és végig alul éreztem, az alhasban ahogy tágult a méhszáj. Én is azt hittem, majd az egész méhem görcsölni fog, de nem így volt. 2, 5 óra alatt megszültem a kislányomat.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!