Találatok a következő kifejezésre: Igaz-e, hogy alatt (14 db)

Igaz-e, hogy a fogászaton a terhesség alatt, ha a lyukas fogat tömni kell, akkor fizetni kell az esztétikai tömésért, és csak az amalgám ingyenes?

21 hetes terhes vagyok. A múlt héten voltam fogorvosnál, a kötelez? vizsgálat miatt. Megállapította a doktorn?, hogy van 5 lyukas fogam. Igaz, hogy nagyon picik, de be kellene tömni. Szeretném megcsináltatni, de elmondása szerint 7 ezer forint darabja az esztétikai tömésnek. Az amalgám tömés ingyenes csak(szerinte). De az amalgám tudomásom szerint veszélyes a higgany tartalma miatt, és átjut a méhlepényen át a babához is. Próbáltam utánanézni az OEP oldalán de konkrétan nem írják le, hogy minden tömésre vonatkozik-e az ingyenes fogmegtartó kezelés, Így nemigen tudok mire hivatkozni.2 hét múlva kell visszamennem, és addig szeretném tuni a jogaimat. Ha valaki tud, segítsen! Boldog babavárást mindenkinek!

Legjobb válasz: Szia! Sajna igaz a hír, csak az amalgám ingyenes,szerintem keress egy olcsóbb dokit, náluk 4-5 ezerért is tömnek esztétikaival, mondjuk én vidéki vagyok, de itt is nagy különbségek vannak fogdokik között.Az amalgámról nem tudok semmi okosat mondani, én is hallottam a negatív hatásairól, sztem a nõdokit kérdezd meg errõl.Az való igaz, h én is kiszedettem, és fehérre cseréltettem az összeset, csak sajnos ezek nem tartanak el olyan sokáig, mint a jó öreg amalgám, van amelyik néhány év alatt kipotyog.

Szia! Sajna igaz a hír, csak az amalgám ingyenes, szerintem keress egy olcsóbb dokit, náluk 4-5 ezerért is tömnek esztétikaival, mondjuk én vidéki vagyok, de itt is nagy különbségek vannak fogdokik között.Az amalgámról nem tudok semmi okosat mondani, én is hallottam a negatív hatásairól, sztem a nõdokit kérdezd meg errõl.Az való igaz, h én is kiszedettem, és fehérre cseréltettem az összeset, csak sajnos ezek nem tartanak el olyan sokáig, mint a jó öreg amalgám, van amelyik néhány év alatt kipotyog.
Nekem fehér tömést tett a fogamba, és egy forintot se kellett fizetnem.
Ez így van, de ez nem csak a terhesekre igaz. A fehér tömés csak akkor van ingyen, ha látható helyre kerül, tehát elsõ fogakba.
Nekem a 20. héten tömték a fogamat, 6ezerért darabját... összesen 4-et. Szerintem, ha megteheted, inkább fizesd ki, mert az amalgám tömés télleg nem túl egészséges. Sokan csak akkor tudnak teherbe esni, ha kiszedetik az amalgámot a fogukból... azért ez jelenthet vmit
Ha körzeti fogorvoshoz mész, van tb-s fehér tömés amiért nem kérhet el pénzt!Sok beteg nem tudja és átverik az embert kifizettetik holott nem kéne.Én is jártam már így, akkor még nem tudtam.A sógornõm fogorvos mellett, aszisztens és õ felvilágosított!Amúgy most gyökérkezelték a rágó fogamat, fehérrel tömték a körzetisem és csak a vizitdíjat kérték el.Ne hagy magad átvágni!!!!!Üdv 25hetes kismama

Igaz -e, hogy ha olyan helyen parkolunk le, ahol magas, száraz gaz van, ott a motortér alatt kigyulladhat a növényzet?

Továbbá többször láttam, hogy a hosszabbitó vezetéket a nemrég megállított autó motortere alá húzták a munkások, ett?l nem sérülhet a vezeték?

Legjobb válasz: a katalizátor miatt kigyulladhat ez igaz

a katalizátor miatt kigyulladhat ez igaz
A tanár urat te játszod :) Nem vagyunk azonos csoportban , te nyelvtanozz én is végzem a munkám !
Én ha sietek sem felejtek el magyarul :) De vicces hogy még te vagy felháborodva! Én kérek elnézést tanár úr :)
A kérdező hozzászólása: Benzinkúton is a kerék pumpálásánál, vagy szakszerûbben a guminyomás-beállítónál is figyelni kell, nehogy a csõ hozzáérjen a kipufogóhoz. Legalábbis én inkább figyelek erre mindíg, mert belegondoltam, hogy ez is veszélyes lehet.
A kérdező hozzászólása: Még a kipufogócsõ is eléggé veszélyes, fõleg amíg jár a motor.
A kérdező hozzászólása: Na hogyha az elektromos vezetéket is megolvasztja, akkor az durva, mert lehet, hogy akkor sérült vezetékkel dolgoztak, ami életveszélyes. Bár nem sokat volt a vezeték a kocsi alatt, mert amikor megláttam, hogy aláhúzták, akkor szóltam, aztán arrébbtettem a vezetéket. Ráadásul össze-vissza volt tekeredve, így nem csak a talajon feküdt a vezeték, tehát akár hozzá is érhetett valami forró alkatrészhez. De ennyi idõ alatt talán nem olvadt meg a vezeték, meg a motor is kb. fél perce állt.
Köszi vazze ......siettem ! Menj az anyanyelv oldalra :D
"megolvasztja"
Valóban egy kellõképp áthevûlt katalizátor , tud tüzet okozni . Akár a szigetelt kábelt is megolvassza...
"Nem vagyunk azonos csoportban" Úgy akartad mondani biztosan hogy "nem vagyunk egy súlycsoportban" :) Bár nem tudom hogy értetted.... az biztos hogy én nem vagyok nagy király vagy hasonló, sõt helyesen sem tudok írni mindig, csak törekszem. Bár ha választhatnék inkább autót szerelni tudnék mint írni :) Na de a "megolvassza", "tisztíccsa", "renceresen karban volt tartva", "hegesztõpisztoj" azért kiverik a biztosítékot :) ))

Igaz-e, hogy (2p alatt a p) az 2-t ad maradekul p^2-tel osztva?

Ha nem igaz akkor ellenpelda kellene, ha igaz akkor meg bizonyitas.

Legjobb válasz: De hulye vagyok, elfelejtettem irni, hogy p az prim szam.

A kérdező hozzászólása: De hulye vagyok, elfelejtettem irni, hogy p az prim szam.
Vandermonde formulát tanultátok? ha n, m≥k (n+m alatt k)=∑j=0..k (n alatt j)*(m alatt k−j) Ebben az esetben ez az lenne, hogy: n=m=k=p (2p alatt p)=∑j=0..p (p alatt j)*(p alatt p−j) Ha megnézed a szummát, akkor minden tag osztható lesz p-vel mivel p prím, kiveve az elsõt és az utolsót. Az elsõ és az utolsó tag pedig 1. Na ez egyszerübb lett mint gondoltam.
A kérdező hozzászólása: Jo, csak nem p-vel valo oszthatosag kell, hanem p^2-tel valo.
A kérdező hozzászólása: Bocs, hulye vagyok megint, (p alatt j)is meg (p alatt p−j) is oszthato p-vel: a szorzatuk oszthato p^2-tel. Rendben, ment a plusz.

Igaz e hogy a kisbabám is szivesebben megeszi majd azokat az ételeket, amiket én is nagyon szeretek és többször ettem terhesség alatt?

Legjobb válasz: Én terhesen rengeteg spenótot ettem, de a fiam nem nagyon szereti. Mondjuk baba korában ette, de azóta nem szereti. Viszont amit állandóan ettem még, az a Tesco-ban kapható Vici rákrúd (vagyis rák ízû halrúd), elég gagyi kaja, de én szabályosan függök tõle :) Persze baba korban nem adtam, de már két éves a fiam, és ha meglátja, hogy ilyet eszem, akkor kinézi a számból szinte, õ is nagyon szereti. Rajtunk kívül nem ismerek olyan embert, aki ezt képes lenne magában enni, mi imádjuk :)

Én terhesen rengeteg spenótot ettem, de a fiam nem nagyon szereti. Mondjuk baba korában ette, de azóta nem szereti. Viszont amit állandóan ettem még, az a Tesco-ban kapható Vici rákrúd (vagyis rák ízû halrúd), elég gagyi kaja, de én szabályosan függök tõle :) Persze baba korban nem adtam, de már két éves a fiam, és ha meglátja, hogy ilyet eszem, akkor kinézi a számból szinte, õ is nagyon szereti. Rajtunk kívül nem ismerek olyan embert, aki ezt képes lenne magában enni, mi imádjuk :)
én úgy tudom, hogy a karakteres ízek átmennek a magzatvízbe is, és így a baba megszokhatja õket. erre jó példa az is, hogy én imádom a hagymákat, fõleg a fokhagymát, és rengeteget ettem pocakosan is. A lányom még csak anyatejes volt, de már attól beindult a cuppogás meg nyáladzás, ha csak megérezte az illatát - ha meg picit megnyalattam vele, akkor szabályosan rácuppant és ereszteni sem akarta volna... most 15 hós és mindenféle fõzeléket vagy egyéb ételt meg tudok etetni vele, ha picit megfokhagymázom :) abszolute favorit nála is.
Én a terhességem vége felé megettem 1 kiló almát minden nap. Nem tudom miért mert egyébként egyáltalán nem eszem gyümölcsöt sajnos. A kislányom utálja az almát. :/ 10 hós
én a terhességem idején nagyon kívántam a paradicsomos ételeket és a sört. A lassan 17 hónapos fiam nagyon szereti a paradicsomos ételeket, pl. paradicsomleves, spagetti. A sört egy ideig nem kívánjuk bevezetni:)
Én terhesen mindent ettem, ami jött, nagyon jó étvágyam volt. Viszont a paradicsom, az volt a nyerõ. A kislányom kétpofára eszi a paradicsomot, imádja. Meg minden más ételt. Jó étvágyú, mint az anyukája :)
Terhességem alatt rengeteg gyümölcsöt ettem, szerencsém volt igaz, mert nyári terhes voltam. A 15 hós kisfiam imád minden gyümölcsöt, ahogy én is. A paradicsomos dolgokat és a halat is szeretem, és Õ is. Gyakorlatilag mindent ettem és Õ is mindent megeszik, még a spenótot is:) Nálunk sose volt kajakifújás, vagy ilyesmi. Szerintem ez attól függ, hogy mikor kezdik a hozzátáplálást és hogy mit adnak neki. Én szerintem az anyatejes babák, akik sokáig szopnak nehezebben állnak rá a kajákra. Fõ a fokozatosság. Én 4 hós korától adtam szépen mindent (gyümi, fõzi, husik és így tovább.)

Tényleg igaz-e, hogy a kissebb köbcentis autók (mondjuk 1200köbcenti alatt) nem bírják a intenzívebben, gyakrabban hosszabb távú utakat? Tehát előbb megadják magukat a motorok?

Legjobb válasz: Hát ha abból indulunk ki, hogy a nagy hajók az USAban azért készültek 5-6000 köbcentis motorral, hogy a hosszú utak ne terheljék meg õket, illetve ha abból, hogy ami kevesebbet pörög (fordulatszám) az többet tud menni (busz pl elmegy millió és millió km-t, míg mondjuk egy F1 autó 1 szezon 1 motor) illetve még ha abból hogy a kis kocsik kis motorral jellemzõen városi közlekedésre vannak kitalálva, akkor igen....

Hát ha abból indulunk ki, hogy a nagy hajók az USAban azért készültek 5-6000 köbcentis motorral, hogy a hosszú utak ne terheljék meg õket, illetve ha abból, hogy ami kevesebbet pörög (fordulatszám) az többet tud menni (busz pl elmegy millió és millió km-t, míg mondjuk egy F1 autó 1 szezon 1 motor) illetve még ha abból hogy a kis kocsik kis motorral jellemzõen városi közlekedésre vannak kitalálva, akkor igen....
Ahhoz, hogy a jármû egy adott sebességgel haladjon, bizonyos teljesítményt kell leadnia. Egy kisebb, mondjuk 1200 köbcentiméteres hengerûrtartalmú motor teljesítménye általában kisebb, mint egy nagyobb 1500-1600-asé, tehát a haladáshoz szükséges teljesítmény a teljes teljesítmény nagyobb hányadát teszi ki, tehát például a 80 km/h-s tempó tartásához nem a teljes teljesítmény 25%-át, hanem 50-60%-át kell kifejtenie. Ez hosszú távon nem használ a motornak - neked sem mindegy, hogy kényelmesen tekered-e a biciklit, vagy úgy hajtod, mint az állat. Persze lehet, hogy egy kisebb motor teljesítménye megegyezik a nagyobbéval, de ekkor a fajlagos teljesítménye (kW/l) nagyobb, ami általában a motor élettartamának csökkenését vonja maga után - lásd az utcai 2.4-es motorok 100000 km feletti élettartama, szemben a Forma-1-ben használt motorok két futamával. Összességében: a kisebb motorokat nem a hosszú távú utak "nyírják ki". A városi forgalom sokkal több kárt tud benne tenni (gyakor terhelésváltások, lassú bemelegedés, kormolódás). A kisebb motorokat a túlhajtás teszi tönkre - csak mivel kisebb a teljesítmény, ezért ugyanakkora terhelés mellett jobban erõlködik a motor.
Igen, igaz. Ezek az autók rövidebb ill. közepes távú utazásokra lettek tervezve. Az intenzívebb gyakori igénybevételre célszerû egy komolyabb gépkocsit venni.
Teljesen egyet értek minden válaszadóval! tapasztalat...!

Igaz-e, hogy szoptatás alatt megváltozik a tej íze, ha tornázok?

Legjobb válasz: Én úgy tapasztalom, hogy nem. Az, hogy mit eszel, hatással lehet a tej minõségére, vagy egyeseknél azokon a napokon lehet más, amikor menstruálnak, de a mozgás az nincs hatással rá.

Én úgy tapasztalom, hogy nem. Az, hogy mit eszel, hatással lehet a tej minõségére, vagy egyeseknél azokon a napokon lehet más, amikor menstruálnak, de a mozgás az nincs hatással rá.

Igaz-e, hogy bármikor felmondhat a munkáltató a táppénz, a gyes és a gyed alatt is?

S?t ha már tudja, hogy kisbabám lesz, akkor is bármikor felmondhat?? Ez igaz lenne???

Legjobb válasz: Szia én ugy tudom nem mondhat fel de remélem vannak nálam okassabak itt:)))

Szia én ugy tudom nem mondhat fel de remélem vannak nálam okassabak itt:) ))
Ha még nem írták át a törvényt akkor védett vagy táppénz és GYED alatt. Abban nem vagyok biztos, hogy Gyes alatt is. Lényeg ha ez a veszély fenyeget akkor mond azt a fõnöknek, hogy mész a munkaügyi bíróságra. Ez kellõen hatásos szokott lenni.
A terhesség alatt védett vagy, az tuti. A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a terhesség, a szülést követõ három hónap, illetve a szülési szabadság alatt.
Szia! http://www.jogiforum.hu , ezen belül a családi jogi törvénytár alatt megtalálod a terhességre és gyereknevelésre vonatkozó törvényeket. A terhesség alatt mindenféleképpen védett vagy, nem rúghatnak ki (attól a pillanattól kezdve, hogy a munkáltatónak szóltál a terhesség tényérõl). Amennyiben veszélyeztetett terhesség miatt ír ki a doki táppénzre, szerintem úgy sem rúghatnak ki. A munkaügyi bíróságot általában nem szokták szeretni, de nem kell feleslegesen fenyegetni õket, elég megpedzeni a dolgot, ha túl messzire mentek. Amennyiben úgy ítéled meg, hogy számodra hátrányos helyzetbe akarnak hozni, ne habozz ügyvédet keresni (már csak azért se, mert a terhesség alatt éppen eléggé leszel túlérzékeny....hát még, ha ilyen dolgokkal is foglalkoznod kell).
Valóban nem lehet kirúgni terhesség alatt , gyed és gyes alatt, ha határozatlan idejû szerzõdésed van és a munkáltató tud a terhességedrõl. Viszont a határozott idejû szerzõdésed ha lejár akkor azzal megszûnik a munkaviszonyod is.

Igaz-e az, hogy az utolsó trimeszterben (vagy akár az egész terhesség alatt) nem szabad túl sok kalciumot fogyasztani, mert az túlzottan megkeményíti a baba koponyacsontját?

33 hetes vagyok, pár napja kiütéseim lettek, amelyet rögtön kalcium pezsg?tablettával orvosoltam. Azaz orvosoltam volna, de nem segítette csak egy cseppet enyhítette a viszketést. Miután elmentem a háziorvoshoz, és elmondtam ezt neki, a fenti kérdésben megfogalmazottakat mondta, és javasolta hogy ne igyak több calciumot.

Legjobb válasz: Nem tudom, lehet hogy egyénfüggõ is, mert én az allergiám miatt az egész várandóságom alatt 1-2 kalcium sandozt ittam naponta, és a lányom koponyacsontja nem lett túlzottan kemény, vagy átlagtól eltérõ. Igaz, a fogaim nem romlottak el egyáltalán hál istennek, szerintem pont emiatt, hogy pótoltam a bab által elvont kalciumot.

Nem tudom, lehet hogy egyénfüggõ is, mert én az allergiám miatt az egész várandóságom alatt 1-2 kalcium sandozt ittam naponta, és a lányom koponyacsontja nem lett túlzottan kemény, vagy átlagtól eltérõ. Igaz, a fogaim nem romlottak el egyáltalán hál istennek, szerintem pont emiatt, hogy pótoltam a bab által elvont kalciumot.
Én az elsõ 3 hónapban szedtem kalciumot, mivel nem iszok tejet, de a baba csontozatához kell a kalcium. Soha nem hallottam még ilyet, hogy keményebb lesz a baba koponyája a kalciumtól. Az orvosom sem ellenezte a beszedését.
Szia! Pár hete nekem is tele lett a pocakom kiütésekkel, a bõrgyógyász napi 1000 mg kalciumot javasolt. A nõdokim is javasolta, mert a görcsöket is oldja. Én este szoktam meginni egy 500-as tablettát, és így nem görcsölnek be éjjel a lábaim. Nekem nem mondta az orvos, hogy nem szabad szedni. Üdv, 32 hetes kismama
Én 2 naponta szedem az 500mg-os kalciumot a Gravida mellé. Nem hiszem hogy árt, mert ha jól tudom, 1500 mg fölé nem szabad menni terhesség alatt. Mondjuk én alapból nem ihatom a tejet allergia miatt, ezért is adagolom magamnak tabival, meg a fogaimat sem akarom elveszíteni. 33 hetes
Nekem szó szerint ezt válaszolta a dokim, amikor rákérdeztem, hogy nem kell-e szedni. Nem is szedek, nagyon szeretem a tejet, azt iszom, meg sok tejterméket eszem. Semmi baja a fogaimnak.
Szia! Nekem kifejezetten javasolták, h igyam a kálciumot. Napi 1 pezsgõtabletta!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Azért a doki jól belém ültette a frászt. MOndjuk nekem nem terhességi kiütéseim vannak hanem valami brutálisabb, naaagy összefüggõ piros foltok, annyit mondtak rá hogy vagy allergia bármire, vagy a torkomban látott vírussal együtt jár....egyetlen segítségem a kalcium....nem örülnék ha azt sem ihatnám.
A kérdező hozzászólása: Hajjaj. Nem tudom akkor mi a jó, de kalcium nélkül nem tudok megmaradni ilyen viszketõ kiütésekkel.

Azt hallottam hogy ha valaki orvosnak tanul egyszer az egyetem alatt végig kell néznie egy boncolást. Igaz -e ez és ha igaz ez vonatkozik a kriminálpszichológiára is?

Legjobb válasz: Nem csak végig kell néznie, hanem csinálnia is kell... úgy hívják, anatómia. A kriminálpszichológiáról nincs enfóm sajnos.

Nem csak végig kell néznie, hanem csinálnia is kell... úgy hívják, anatómia. A kriminálpszichológiáról nincs enfóm sajnos.
A kérdező hozzászólása: köszi a választ:)
2 éven át heti 3-8 órában boncolnak az orvostanhallgatók (anatómia). Harmadéven pedig patológián vizsgálnak kiboncolt tetemeket.

Igaz-e az, hogy terhesség alatt is lehet menstruálni még?

Itt az egyik válaszolónál láttam,hogy 2 ember is ezt írta.Nekem eddig ezt soha nem mondták...ez mi okból van? 16/L (normális válaszokat)

Legjobb válasz: Azt, hogy mitõl van nem tudom, de lehet simán. Nem pont ugyanilyen, de: anyósom a párommal gyógyszer mellett lett terhes és teljesen normálisan meg is jött neki. Akkor vette észre, hogy terhes, amikor megmozdult a pici :) És nem volt tapasztalatlan, 4. terhessége volt....

Azt, hogy mitõl van nem tudom, de lehet simán. Nem pont ugyanilyen, de: anyósom a párommal gyógyszer mellett lett terhes és teljesen normálisan meg is jött neki. Akkor vette észre, hogy terhes, amikor megmozdult a pici :) És nem volt tapasztalatlan, 4. terhessége volt....
Szia! Terhesség alatt jelentkezhet hasonló dolog, mint a menstruáció, de az nem az. Menstruáció alatt leválik a méhnyálkahártya, amibe elvileg a baba be van ágyazódva, szóval ezért is lehetetlen. Azonban a szervezet "emlékszik rá", hogy ilyenkor menstruálni kellene, ezért produkálhat hasonlót, de észre lehet venni a különbséget. Az ilyen terhesség alatti vérzés általában nem darabos, nem élénkpiros vér, sokkal kevesebb és másabb az állaga, tehát eltér mind mennyiségben, mind minõségben. És ez is ritka. A terhesség legelsõ jele a menstruáció elmaradása.
anyamnak elso 4 honapban vt havija es nem hitte h terhes de en mar 20 eves vok:P mennyisegben nem olyan nagy merteku vt mint mas honapbban de minimalisan megvt a havija
amikor én voltam anyám hasába azalatt õ neki is megvolt..de neki 4 hónapig nem is nagyon látszott h terhes.. na mindegy.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!