Találatok a következő kifejezésre: Igaz, hogy már (1171 db)

Igaz, hogy már csak 2 évig lehet otthonmaradni, egy év GYED-re és egy év GYES-re?

Legjobb válasz: Nem igaz. Volt egy idõszak, amikor a 3. évben nem járt semmi (ha jól emlékszem 2010 május utáni születésû babáknál), akkor is otthon maradhattál 3 éves koráig (ellátás nélkül), de ezt visszamenõleg eltörölték. Jelenleg úgy van, hogy 3 évig lehetsz otthon, a magasabb összegû ellátás akkor jár, ha van min. 365 biztosítotti napod, de ez csak 168 nap tgyásra és 365 nap gyedre jogosít, a maradék gyes. Ahány nap biztosításod van az elmúlt két évbõl addig maradhatsz gyeden, de max. a gyerek 2 éves koráig. A 3. évben mindenki gyest kap.

Nem igaz. Volt egy idõszak, amikor a 3. évben nem járt semmi (ha jól emlékszem 2010 május utáni születésû babáknál), akkor is otthon maradhattál 3 éves koráig (ellátás nélkül), de ezt visszamenõleg eltörölték. Jelenleg úgy van, hogy 3 évig lehetsz otthon, a magasabb összegû ellátás akkor jár, ha van min. 365 biztosítotti napod, de ez csak 168 nap tgyásra és 365 nap gyedre jogosít, a maradék gyes. Ahány nap biztosításod van az elmúlt két évbõl addig maradhatsz gyeden, de max. a gyerek 2 éves koráig. A 3. évben mindenki gyest kap.
Nem. Az MSZP behozta, a Fidesz eltörölte. Az MSZP mellette ígérte, hogy létesítenek még bölcsiket. Na, persze ez most elmarad, pedig a 3. évre már csak a GYES jár, az meg nagyon kevés. Újítás még az is, hogy GYES mellett max. 30 órában lehet dolgozni.
Hol hallotad?? És ahol nincs Bölcsi szögre akasszák agyereket???
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat

Már 12 napja megvan igaz, hogy már gyengült de még nem múlt el, máskor max. 6 napig tart, ez normális ha 14.5 vagyok? (már 3éve megjött)

Legjobb válasz: ha 12 napja tart a menstruációd, az nem normális. elõször fordulj anyukádhoz, utána pedig feltétlenül fordulj nõgyógyász szakorvoshoz, mert ez azt jelentheti (persze más oka is lehet), hogy már nemcsak a méhfalad vált le, hanem a benne található érhálózat a leváláskor olyan mértékben sérült, hogy nem gyógyul vissza a vérzõ ér. ennek bármi lehet az oka, nem vagyok orvos, ezért mondom hogy fordulj vele szakképzett emberhez

ha 12 napja tart a menstruációd, az nem normális. elõször fordulj anyukádhoz, utána pedig feltétlenül fordulj nõgyógyász szakorvoshoz, mert ez azt jelentheti (persze más oka is lehet), hogy már nemcsak a méhfalad vált le, hanem a benne található érhálózat a leváláskor olyan mértékben sérült, hogy nem gyógyul vissza a vérzõ ér. ennek bármi lehet az oka, nem vagyok orvos, ezért mondom hogy fordulj vele szakképzett emberhez
A kérdező hozzászólása: az befolyásolhatja h 1 hónapja hormontartalmú inekciót kapam?(10 db-ot)

Igaz, hogy már a terhesség előtt el kell kezdeni feltölteni a szervezetet vitaminokkal, különösen fontos a folsav és a vas?

Arra a legels? perct?l szüksége van a babának. Többekt?l pegig azt hallottam, hogy elég akkor, amikor megtudod hogy terhes vagy, mert a felgyülemlett A és D vitamin miatt a babának fejl?dési rendellenessége lehet. De az ugye legalább már 4-5 hetes magzatot jelent. Én márbeszedtem egy doboz Elevitet, most Maternát szedek. Mi a helyes?

Legjobb válasz: Szia.Èn az otthoni vitaminokat nem igazán ismerem,mert N.o-ban élek.Annyi biztos,hogy a vassal ráe´rsz,ha csak nem vagy vas hia´nyos.Vasra is mindíg szükség van,de a terhesség utolsó hrmada´ban a leginka´bb,mind a baba,mind a te vörösvérsejt termelödéshez.

Szia.Èn az otthoni vitaminokat nem igazán ismerem, mert N.o-ban élek.Annyi biztos, hogy a vassal ráe´rsz, ha csak nem vagy vas hia´nyos.Vasra is mindíg szükség van, de a terhesség utolsó hrmada´ban a leginka´bb, mind a baba, mind a te vörösvérsejt termelödéshez.
szia!magzatvédõ vitamint szedhetsz meg folsavat is. az ajánlott. 1 hónappal a baba tervezése elõtt el lehet kezdeni szedni. vasat ne szedj, én most kezdtem szedni, 24 hetes vagyok. a vérképed majd úgyis megmutatja, hogy mi hiányzik a szervezetedbõl. sok szerencsét
szia! a tervezett teherbeesést megelõzõ 3 hónapban ajánlott szedni valamilyen vitamint.pl:elevit, materna.folsav
bizony-bizony, elõtte három hónappal érdemes elkezdeni szedni folsavat.

Igaz, hogy már egy hónapja nem kötelező a pórázhasználat?

A múltkor láttam a mokkában az erről szóló riportot, de az még tervezet volt. Állítólag a Főváros hozta a döntést.

Legjobb válasz: Nem igaz, ugyanúgy kötelezõ a póráz, csak nem minõsül szabálysértésnek, de ettõl még a közteresek büntethetnek.

Nem igaz, ugyanúgy kötelezõ a póráz, csak nem minõsül szabálysértésnek, de ettõl még a közteresek büntethetnek.
A közterületesek, sõt a rendõrök sincsenek feltétlenül minden esetben tisztában azokkal a jogszabályokkal, ami apalján büntetnek. Fõleg most, hogy minden ilyen gyorsan változik. Engem a szájkosár hiánya miatt állítottak meg a rendõrök, de kimagyaráztam magam. A póráz használatot belterület közterületén viszont a 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet egyértelmûen elõírja.
Egyébként felénk elõtte sem voltak a helyzet magaslatán. Egy nõ simán hivatkozott a törvényre, miszerint felügyelet nélkül nem szabad közterületre kiengedni a kutyát. Mondta, h hát õ nincs felügyelet nélkül, amint látják, itt vagyok. A közteresek próbáltak a rendeletre hivatkozni (amiben ugye elõírják a póráz használatát), de mondta a nõ, h akkor mutassák meg neki, hát még úgysem sikerült, h felhívták a fõnöküket, így a nõ minenféle büntetés nélkül mehetett a dolgára. Mivel a média is félretájékoztatott most ebben az esetben, szerintem egész jól kijátszható, sok közteres nincs tisztában vele.
A blik azt mondta hogy nem kell a póráz gyõztek a kutyások :D és egy-két embernek ha a blikk azt mondja akkor az úgy van ^^
Annyi ujitas es valtoztatas van a rendeletek teren hohy szerintem 100%ig senki sem biztos abban mit lehet es mit nem. Annyi tuti viszont hogy poraz kell a kutyusokra.
Nem sajnos:( Továbbra is árgus szemekkel kell figyelni a köztereseket.
A kérdező hozzászólása: NNa! Pont egy közterület felügyelõ mondta egy másik kutyásnak. Lehet, hogy csaliból, hogy terjedjen a hír és tudjanak büntetni.
Nem biztos, hogy rossz szándékból, lehet csak tájékozatlan. (vagy lehet tényleg az van kiadva nekik, hogy lehet)
A kérdező hozzászólása: Csak már jobbról, balról elölrõl , hátulról cikáznak az újabb rendeletek. Már nem tudom követni. Lényeg a lényeg marad a póráz. Köszike.

A baba születése után ti tudtatok Taj kártyát intézni? Igaz, hogy már nem adják ki az OEP-nél, maximum csak az igazolást róla?

Olyat kérdeznék, aki mostanában szült.

Legjobb válasz: December 4-én szültem.A lakcímkártya + a születési már 4 napon belül készen volt,azért apa bement az anyakönyvvezetõhöz.Már nem emlékszem pontosan,de 20-a elõtt megküldték postán a TAJ kártyát. Ezután kezdtem mindent postán intézni.Az egyszeri anyaságit is megkaptam még karácsony elõtt, januárban pedig már jött a családi.

December 4-én szültem.A lakcímkártya + a születési már 4 napon belül készen volt, azért apa bement az anyakönyvvezetõhöz.Már nem emlékszem pontosan, de 20-a elõtt megküldték postán a TAJ kártyát. Ezután kezdtem mindent postán intézni.Az egyszeri anyaságit is megkaptam még karácsony elõtt, januárban pedig már jött a családi.
Én most szültem aprilis 13-án, ma kaptam meg postán a TAJ kártyát. A kórház igényelte meg, amikor az anyakönyvi kivonatot intézték.
Postán küldték ki , a kórházban igényelték meg.
Én március 18-án szültem, a Taj kártyát március 30. körül kaptam meg, a postás hozta. A kórházban az anyakönyvi kivonathoz töltöttem ki papírt, gondolom ott intézték ezt is (meg a lakcímkártyát is).
Én közel 2 éve szültem, de párom+anyósom kértek igazolást róla (Debrecen) és szülés után 5 nappal meg is kapták, így meghatalmazással a gyest, meg az anyaságit is el tudták intézni.A családi meg amúgy is a párom nevére ment.Próbáljátok meg ti is így.
5-ös vagyok- én is februárban szültem és férjem bement az anyakönyvvel az apehhoz, és megcsinálttta az adókártyát. :) Kapott egy lapot a számával, de a kártyát még nem küldték. :)
6-os vagyok Én is érdeklõdtem a NAV-nál az adókártya miatt, azt mondták majd küldik.Lassan 5 hónapos a fiam és adókártyája még nincs, de az Államkincstár levélben leközölte az adószámát (januárban vagy februárban már nem emlékszem).
#5-ös vagyok. Kedves Utolsó! Én felhívtam az Apeh-ot (vagyis mostmár Nav) az adókártya miatt, azt mondták, hogynem kell igényelni azt sem, majd küldik (kb. 1 hónap. Még nem kaptam meg, majd rákérdezek újra). Csak a családi adókedvezményes lapon kérnek egyébként adószámot (de ha nincs, akkor is lehet igényelni, csak más adatokat kell megadni helyette). Sem az egyszeri anyaságihoz, sem a családi pótlékhoz (ezeket már kaptam is azóta), sem a Tgyás igényléséhez nem kellett.
Igen, ez azt hiszem 2010tõl van így, hogy szülés után intézik a taj kártyát, és postán kapod meg! A baba születési anyakönyvével együtt megkapod a lakcímkártyát és amit neked kell intézni az az apehnél az adókártya. UTána intézheted az anyaságit- és családipótlékot stb.
Külföldön szültem, babam magyar allampolgar. OEP-nel szemelyesen inteztem a TAJ kartyat. Azonnal kezhez kaptam.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Mi két éve postán intéztük, de most valahol azt olvastam, hogy személyesen már nem adják ki, maximum az igazolást a Taj számról(állítólag valakinek azt sem adták ki).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat! Mostanra megszületett a pici.:)
Igen. Elég régóta igaz..
Igaz, de már mióta...... Már 6 éve mikor kismocira vizsgáztam, akkor is kellett.
Nem tudom, mióta van így, nekem három éve a kutya nem kérte az elsõsegélynyújtó tanfolyamról az igazolást, csak a jogosítvány igénylésekor kellett bemutatni.
Én 99-ben csináltam a jogsit, de már akkor is megcsináltatták velünk az elsõsegély-tanfolyamot a kresz-tanfolyammal egyidõben. Mire vezetni kezdtünk, már megvolt a vizsga.
nekem 2éve van jogsim, és a végén, az igényléssel együtt kellett nekem is beadni a többi papírral együtt.
Én most csináltam nemrégen a jogsit, az elsõsegélyt hagytam utoljára, nem volt smmi gáz... szval ez sztem hülyeség. akkor teszed le amikor akarod.,
Tudtommal nem változott. Az elsõsegély vizsga kell a jogsihoz, de bõven elég a legutolsó stádiumban, minden más vizsga után. Én 6 éve csináltam, úgyhogy nem 100%, de nem hinném, hogy ez változott, hisz semmi értelme nem lenne...

Igaz, hogy már csak 21 éves kortól lehet B kategóriás jogosítványt szerezni?

Legjobb válasz: Nem, az maradt úgy mint eddig (sajnos).

Nem, az maradt úgy mint eddig (sajnos).
Nem. B kategóriánál nem változott a korhatár.
Miért sajnos? Most nem azért, de ha 21 évre felvinnék, akkor sem lenne változás, ugyanis a 18-19 éves sofõrök még óvatosan vezetnek, mert többségük a családi autót vezeti, viszont 21 évesen már elkezd dolgozni, kicsid felbátorodik, mert azt hiszi hogy 2 év után profi sofõr és ott a baleset. A boyracerek legalábbis itt vidéken 20 és 25 év közöttiek.
Annak aki nem használja a keresõt és a google-t én simán nem engedném 25 éves koráig...

Miért vagyok ennyire hülye a föcihez? Nem igaz, hogy már egy csomó tantárgyból javítottam, csak ebből nem tudok.

Elolvashatom a tankönyvet akár 30x is, egyszer?en nem marad meg, amit olvastam. Mondjuk ez azért is lehet, mert nagyon unalmasnak találom, de akkor is aggasztó. És a legdurvább, hogy más tantárggyal nincs ennyi bajom, ha valami nehezebbet kell tanulni, akkor leülök, max fél óra vagy talán annyi se, mire megtanulok egy anyagot pl, és csak földrajzból vagyok ennyire hülye. A földrajzi nevek még mennek, de a gazdaság, ilyesmi, hát az valami kínszenvedés...És úgy bírom, amikor hetekig tanulok egy rohadt föci témazáróra és így is alig lesz 3-as.

Legjobb válasz: pedig a foldrajz tok egyszeru es logikus tantargy. Korrepetaltasd magad 3-4 orat esha megfelelo embert valasztasz, akkor segiteni fog rajonni az osszefuggesekre. En mar 8-10 tanulot segitettem igy at ezen a nehezsegen es fel ev alatt ket osztalyzatot javult a teljesitmenyuk.

pedig a foldrajz tok egyszeru es logikus tantargy. Korrepetaltasd magad 3-4 orat esha megfelelo embert valasztasz, akkor segiteni fog rajonni az osszefuggesekre. En mar 8-10 tanulot segitettem igy at ezen a nehezsegen es fel ev alatt ket osztalyzatot javult a teljesitmenyuk.
A kérdező hozzászólása: Köszi de nincs pénzem arra, hogy tanárhoz járjak :S
Hat akkor nemtom.. Ajanld fel h cserebe setaltatod a kutyajat, lenyirod a fuvet vagy osszesoprod a faleveleket az udvarban. Esetleg ha pecsi (vagy kornyeki vagy) akkor segitek.
A kérdező hozzászólása: Uhh, hát sajnos elég messze lakok Pézstõl :S De majd megpróbálom lebeszélni valakivel, azért köszönöm :)

Igaz hogy már nem érdemes szerszámkészítőnek tanulni, mert a szerszámokat már a gyárakban csinálják "gépek"?

De attól függetlenül hiányszakma! Attól tartok ha kitanulom, és nem érek vele semmit, akkor pfff. Mert lehet hogy addigra még úgysem kellenek a szerszámkészítők.

Legjobb válasz: És a gyárakban kik csinálják a szerszámokat? Kik javítják, módosítják õket? Én egy cég szerszámkarbantartási részlegén dolgozom mint CAD/CAM-es és azt látom, hogy igen is keresett és szép szakma ez. Legalábbis nálunk folyton hiány van magasan képzett szerszámkészítõkbõl.

És a gyárakban kik csinálják a szerszámokat? Kik javítják, módosítják õket? Én egy cég szerszámkarbantartási részlegén dolgozom mint CAD/CAM-es és azt látom, hogy igen is keresett és szép szakma ez. Legalábbis nálunk folyton hiány van magasan képzett szerszámkészítõkbõl.
A kérdező hozzászólása: Akkor elb.sztam. Mert azt jelöltem be 2.nak, az elsõnek meg gépi forgácsolót, és felvettek forgácsolónak.
Nem kell félni vannak nálunk gépi forgácsolók is akik szerszámkészítéssel foglalkoznak, ugyan azt csinálják csak nem szerszámkészítõ a munkakörük, hanem szerszámkarbantartó, de sztem át lehet jelentkezni. Én is nemrég csöppentem bele a szerszámkészítés világába, igaz a tervezési oldalról, de állíthatom, hogy nagyon szép és összetett dolgok ezek a fröccsszerszámok és folyamatos a fejlõdés.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!