Találatok a következő kifejezésre: Igaz, hogy aki gyereket (50 db)

Igaz hogy aki 3 gyereket szült és szoptatott ingyen elvégzik a mellfelvarrást?

Legjobb válasz: Már nem. Ma már csak annak varrják fel ingyen a mellét, akinek olyan orbitálisan nagy és/vagy térdéig lóg, hogy gerincpbroblémákat okoz.

Már nem. Ma már csak annak varrják fel ingyen a mellét, akinek olyan orbitálisan nagy és/vagy térdéig lóg, hogy gerincpbroblémákat okoz.
Nem.
na én errõl nem hallottam, de nem hinném hogy igaz volna.
A kérdező hozzászólása: a napokban itt olvastam.
Igen, de nem a mellel kapcsolatban, hanem a szoknyával...
Ebbõl is látszik, mennyi hülyeséget lehet itt olvasni...

Tényleg igaz, hogy a gyerek 3 éves koráig akkor is védett vagyok ha új helyre megyek dolgozni?

Terhességem alatt megsz?nt a munkaviszonyom így most, hogy 2 éves a lányom melót keresek.Azt olvastam, hogy a próbaid? alatt nem vagyok védett de utána a gyerek 3 éves koráig igen vagyis csak rendkívüli felmondással rakhatnak ki. Ez valóban így lenne? Itt olvastam a kommentek között:

Legjobb válasz: Igen, így van!

Igen, így van!
Igen, jelenleg így van. És a tervezett módosítás nem tartalmaz olyat, hogy eltörlik a védettséget. Csak eddig a felmondás nem volt közölhetõ a gyerek 3 éves koráig, most meg közölhetõ lesz. Vagyis a változás a gyerek 3 éves kora utáni 30 napot veszi el. Vagyis 3 éves koráig él a munkaviszony akkor is, ha mondjuk szüléskor közlik a rendes felmondást.
gí igaz, és az új tervezet sem akar ezen változtatni. csak azon, hogy a gyes alatt közölhetik a felmondásodat, ami azonban nem lép életbe a gyermek 3 éves koráig. tulajdonléppen "csak" a felmondási idõt akarják elvenni gyesrõl visszatérõk esetében. mondjuk azért az is hozzá tartozik, hogy ugyan ki válllja a második gyereket úgy, hogy gyakorlatilag munkanélküli?
Ezért az a megoldás, hogy még a kicsi 3 éves kora elõtt teherbe kell esni, mert akkor a felmondási védelem tovább él.
Éppen most változtatják meg a Munka Törvénykönyvét. Még nem dõlt el, hogy lesz-e egyáltalán védett kor.
A kérdező hozzászólása: Azt tudom de a jelenlegi törvény szerint így van?
Az ellátás ingyenes nem KELL érte fizetni. Egyébként meg ha menned kewl ne ezen agyalj hanem szülj!
én 2-t szültem, szent imrében-ami egy fullos kórház- semmit nem adtam, mégis mindenben tükéletes volt az ellátás. én utolsó nap adtam a nõvérszobába egy ajándékkosarat, köszönet jeléül


Az szerintetek is igaz, hogy ha a tanár megbuktat egy gyereket akkor tulajdonképpen nem végezte el rendesen a munkáját?

---

Legjobb válasz: Marhaság. A gyereknek akkor nincs is se munkája, se felelõssége? Tanulnia neki kell, a tanár csak segíteni tud benne. (Egyébként általában nem a tanár buktatja meg a gyereket, hanem a gyerek bukik meg. Nagy különbség!)

Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye. A tanárnak az a munkája, hogy osztályonként harminc gyereknek elmondja az anyagot, az õ munkájuk pedig az, hogy megjegyezzék. Kicsit nagyon kezd elterjedni, hogy mindenért a tanár a hibás, a gyerek szent...
Marhaság. A gyereknek akkor nincs is se munkája, se felelõssége? Tanulnia neki kell, a tanár csak segíteni tud benne. (Egyébként általában nem a tanár buktatja meg a gyereket, hanem a gyerek bukik meg. Nagy különbség!)
Akkor lenne a tanár hibája, ha az egész osztály megbukna.
Ez ennél sokkal összetettebb. Nekem volt olyan tárgyam, amit ötösre zártam, de csak azért, mert a tanár elõre kiadta a kérdéseket, és nem vette komolyan az órát. A másik részrõl pedig egyik félévben megbuktam német nyelvbõl, mert utáltam, az angol mellett szükségtelennek éreztem, és nem is voltam rá fogékony. Tehát év végére kiizzadtam egy kettest. Viszont még ma is emlékszem azokra az alapokra, amire akkor volt szükség, és meg tudok szólalni németül alapszinten, mert a tanár azt várta el a ketteshez.
Azért ez egy kétélû dolog. De ha egy tanár egy átlag suliban minden évben megbuktat 5-6 gyereket annak már a tökére kéne lépni, hogy tanítson inkább!
Engem kémiából húztak meg. A pótvizsgára 2 nap alatt készültem fel, így megmenekültem. A 4 év alatt egyszer voltunk a laborban, azt hallgatni hogy mi mivel hogyan lép reakcióba az halál unalmas. Nemrég a Csodák Palotájában a gyerekeimmel láttunk egy elõadást, arra gondoltam, ha az én idõmben is lett volna ilyen, akkor lehet, hogy engem is érdekelt volna a fizika és a kémia, és nem tapsolnak vissza. Lehetne izgalmasabban is tanítani, de az is tény, hogy rajtam kívül 32 gyerek nem bukott. Sõt, amikor a pótvizsga miatt kinyitottam a könyvet és tanultam, akkor minden feladatot meg tudtam csinálni. A lovat oda tudod vezetni a folyóhoz, de arra már nem tudod rávenni, hogy igyon is, az az õ dolga. A tanár elmagyarázza órán az anyagot, de ez kevés ahhoz, hogy a diák fejébe bele is menjen a tudás. Ehhez elõ kell venni a könyvet és többször átolvasni. Ezt már a tanulónak kell megtenni.
A kérdező hozzászólása: Nem azt mondom, hogy mindenki legyen kitûnõ de szerintem egy közepes átlagra mindenki képes akinek nincs születési baja
A kérdező hozzászólása: hát valóban egy [email protected] fogom neki ezeket a kommenteket mutatni hátha észhez tér:)
Az egyik haverod hülye, és ezzel nyugtatja magát. Az õ munkája megtanulni az anyagot.
A kérdező hozzászólása: Egyik haverom mondta el ezt és kíváncsi lennék ti mit mondtok
Ennyi erõvel ugyan aza tanár tanítja a többieket is, azokat is akik ötösök. Ha valaki megbukik az semmit nem volt képes tanulni. Ha egy tanár rosszul tanít attól még bõven lehetsz kettes, fõleg hogy ugyan ez a tanár osztályoz.
igen, igaz
Nem igaz!
Hát már miért ne lenne igaz? Ha megszüli a harmadikat és a második gyermeke még nincs 3 éves akkor mindkét gyerek után kapni fogja a juttatást. 2 gyest, vagy gyed+gyes
Igen, ez most idei változás! Az, aki 2014. 01.01 után szül, és elõzõ gyermeke után is kap még ellátást (GYED, GYES), akkor mindkét gyerek után fog ellátást kapni, nem kell lemondani egyikrõl sem. Én is idén szülöm a 2. gyermekemet, elsõ még csak 22 hónapos lesz, utána néztem. [link]

Adott egy párkapcsolat, a nő véletlenül teherbe esik. Nem igazán akarja a gyereket, nincs erre felkészülve, de a férfi azt mondja, hogy ha el meri vetetni, akkor vége a kapcsolatnak. Ki hogyan döntene a nő helyében?

A férfinak joga van ezt mondani,vagy ez normális?30-on felül van mindkét fél.

Legjobb válasz: hát, itt megértem mindkét felet... ez tipikusan az a probléma, amit elõre meg kellett volna beszélni, hogy mi lesz, ha becsúszik a terhesség :( nem tudom, hogy döntenék, ha nagyon nem érzem késznek magam rá, akkor elvetetném akkor is, ha elhagynak miatta. de ha meg tud gyõzni a férfi, akkor hagynám, hogy meggyõzzön. és tökmindegy, hogy 30-on felül, van, aki 38 évesen lett saját bevallása szerint is érett a gyerekre, és most 3 gyerekes boldog anyuka, de ha korábban csúszik be, akkor lehet, hogy pocsék anya lett volna.

hát, itt megértem mindkét felet... ez tipikusan az a probléma, amit elõre meg kellett volna beszélni, hogy mi lesz, ha becsúszik a terhesség :( nem tudom, hogy döntenék, ha nagyon nem érzem késznek magam rá, akkor elvetetném akkor is, ha elhagynak miatta. de ha meg tud gyõzni a férfi, akkor hagynám, hogy meggyõzzön. és tökmindegy, hogy 30-on felül, van, aki 38 évesen lett saját bevallása szerint is érett a gyerekre, és most 3 gyerekes boldog anyuka, de ha korábban csúszik be, akkor lehet, hogy pocsék anya lett volna.
Mi lesz azzal a szegény gyerekkel ha apuka be sokkal az üvöltõ csecsemõtõl és lelép (gyakori eset) az anya nem is akarta biztos hogy majd szeretetben fogja nevelni vagy csak kolonc lesz a nyakán (sajna nem példátlan) Ha apa nem lép le csak hozzá se ér a gyerekhez mert azért akarta hogy a nõ ne hagya el (gyakori) ki fogja szeretni azt a gyereket ki fog vele bajlódni, ki nevelni Kényszerbõl szülni nem szabad.
A nõ sosem akart gyereket, vagy még nem szeretett volna, mert vagy nem állnak úgy, vagy nem érzi magát késznek, esetleg mert a kapcsolatuk nincs még azon a szinten? Egyébként akárhogy is, a férfitõl nem szép dolog a zsarolás. Ezt közösen kellene átbeszélni, észérvekkel talán tudna hatni a párjára, de az ilyen fenyegetés... Hát én már csak azért sem tartanám meg, mert olyan férfinek nem akarok szülni, aki így akar rávenni dolgokra.
Elvetetném.
Én elvetetném, aztán elhagynám. Nyilvánvaló, hogy a nõ nincs felkészülve az anyaságra, mire meg fel lenne, butaság lenne szülni. Szegény férfinek még lenne késõbb lehetõsége egy fiatalabb csajjal.
Ha már felmerül a kérdés, hogy dönteni kell, akkor ez a kapcsolat valószínûleg nem elég erõs. A férfi akarja a gyereket, a nõ nem. El kell vetetni, és a kapcsolatot meg kell szüntetni.
A férfi vegye szépen feleségül a nõt, és minden meg van oldva.
Én megszülném, aztán szakítanék. Ha annyira akar egy gyereket, nevelje fel egyedül.
ha 30 felett nincs felkészülve akkor feleslegesen rabolja a férfi idejét, aki gyereket akar 20 éves lenne, azt mondom oké...de 30 felett?
a nõ kizárólagos joga a választás, ám elég liba ha nem tartja meg
Ez patthelyzet. A férfi apaságra vágyik, bunkóság megvonni ezt tõle. A nõ nincs felkészülve az anyaságra, bunkóság rákényszeríteni. A kapcsolat alapjaiban van hiba. Mindkét fél más irányba néz, más irányba tart. Egy jó párkapcsolathoz közös célok kellenek. Baba ide vagy oda, a probléma az õ létrejötte elõtt is fennállt. Egymás idejét rabolják csak. Ha ezt nem tudják megoldani, nem tudnak kompromisszumot kötni, hogy mindkét félnek jó legyen, akkor bukta.
Nem tartanam meg. Ha mar kezdettöl fogva nem akarta az egyik, mi ertelme csaladot alapitani? Az meg, hogy mi lesz a gyerekkel, ha az edesanyja nem is akarja igazan... Mar magzat kortol serül a lelke. Merthogy erzik ezt mar olyankor is. A kapcsolatot vagy uj alapokra kell helyezni, ahol közös döntesek vannak egyoldalu utasitgatasok helyett, vagy abba kell hagyni, a gyereket meg elvetetni. Volt olyan ismerösöm is, ahol a ferj mondta ugyanezt a felesegenek, es megtartottak a gyereket, semmi gond nem volt utana. Lehet, hogy a nöböl itt is kivaltja a gyerek születese az anyai ösztönöket, de nem tuti. Lutrira meg gyereket vallalni eleg ketseges megoldas. Amugy se a ferfinak, se a nönek nincs joga a parjara rakenyszeriteni a gyereket, ha az nem akarja. Akarmennyi idösek is.
Ismerek egy olyan párt, ahol a feleség teljesen bepánikolt, amikor kiderült, hogy jön a repeta, vagyis a második, és komolyan el akarta vetetni. Erre a férj bedobta, hogy akkor õ bizony elválik. Azóta 2, 5 éves a kislány, és anyu kedvence, mert szakasztott ugyanúgy néz ki mint õ. De nem rajta múlt, hogy megtartották, és a "becsúszás" pedig pláne nem. Ja, amúgy azóta is imádják egymásta anyu és apu. Az én esetemben nem lenne olyan, hogy nem vagyok felkészülve. Nem mondhatom azt, hogy a szexre kész vagyok, de egy véletlen gyerekre nem...

Az igaz, hogy akinél epilepsziát állapítanak meg, az a gyerek nem mehet iskolába? Ha igaz akkor miért?

Tudom milyen az epilepszia,de nem értem(ha ez igaz),hogy akkor egy epilepsziás miért nem tanulhat,járhat órákra a vele egyidõs gyerekkel?

Legjobb válasz: Alapesetben nem igaz. Ha viszont olyan állapotba kerül ogy ön- és közveszélyes, akkor lehet hogy azért.

Alapesetben nem igaz. Ha viszont olyan állapotba kerül ogy ön- és közveszélyes, akkor lehet hogy azért.
Két epilepsziás ismerõsöm van, mindketten normálisan járnak iskolába, pedig már középiskolások.:)
Én is úgy tudom, hogy mehetnek közösségbe, járnak iskolába..
Ha szedik a gyógyszereiket, akkor nincs félelmetes nagyroham. Aki ilyet már látott, az tudja, mirõl van szó.

Miért lehet az, hogy olyan gyerek születik egy családba, akit nem várnak, és a saját családja nem is szereti igazán, amiatt, amiről nem tehet?

Minden embernek járna boldogság, de mi van ha valaki már kezdetekt?l nem kapja meg a családtól? Miért kell így lennie? Lehet ez a dolog akár egy veleszületett betegség, vagy egyszer?en csak a gyerek neme, vagy bármi. Miért nem születik minden ember olyan családba, ahol pont úgy szeretik, ahogy megszületik?

Legjobb válasz: én lány lettem a várt fiú helyett, 2 fiú tesóm van, hát gondolhatod. mindig is éreztette velem anyám, hogy nem vagyok a szíve csücske, és a mai napig is, pedig már van 2 gyerekem, valahogy hanyagol. De már kisebb koromban beletörõdtem, és most már nem foglalkoztat a dolog. hogy miért nem születik mindenki oda, ahová"kellene" ez egy jó kérdés, tudod nem kaphatunk meg mindent az életben! ha választhatnánk, hogy hová szülessünk, hát sokminden nem lenne ezen a földön. Mindenki gazdag ember gyereke akarna lenni, így már rég kihalt volna az emberiség.

én lány lettem a várt fiú helyett, 2 fiú tesóm van, hát gondolhatod. mindig is éreztette velem anyám, hogy nem vagyok a szíve csücske, és a mai napig is, pedig már van 2 gyerekem, valahogy hanyagol. De már kisebb koromban beletörõdtem, és most már nem foglalkoztat a dolog. hogy miért nem születik mindenki oda, ahová"kellene" ez egy jó kérdés, tudod nem kaphatunk meg mindent az életben! ha választhatnánk, hogy hová szülessünk, hát sokminden nem lenne ezen a földön. Mindenki gazdag ember gyereke akarna lenni, így már rég kihalt volna az emberiség.
elsõ vagyok, szinte azt írtad le ami velem is volt. bátyám ruháit örököltem, gombafrizum volt, én is kaptam gombfocit, stb . :) ez van, ezt kell szeretni, nem tudsz ellene tenni. vagy megbarátkozol a helyzettel, vagy pedig elmész a családtól, és elég az évente kétszeri találkozás. talán akkor értékelnének. persze lehet akkor sem.
Sajnos az én ismeretségi körömben is volt egy ilyen példa. Volt osztálytársam elég felelõtlen életet élt, aminek meg is lett a következménye, 17 évesen teherbe esett. A babát megtartotta (mondván milyen jó lesz, mert nem kell iskolába járni.... Miután megszületett a baba, éreztette vele, hogy nem tervezett gyermek, már egy évesen rendszeresen verte. Azóta született neki még kettõ, akikkel hasonlóan bánt. De a legjobban az elsõszülött gyermekét utálta (be is vallotta, hogy "gyûlöli, mert tönkretette az életét"), szegény gyerekeknek azóta mégis jobbra fordult talán a sorsa, mert elvették az anyjuktól és nevelõszülõkhöz kerültek. Nem tehettek arról, hogy a világra jöttek.
Nem tudom hány éves vagy, de amirõl írtál sztem azok a kivételes esetek.(szerencsére ezekbõl van a kevesebb!) A babákat -általába- tervezik.Ha valaki nem akar szülni, lehetõsége van arra, hogy elvetesse. Ha úgy dönt, hogy megtartja és rendesen jár terhesgondozásra, csak nagyon ritka esetben szül beteg gyereket.Nem mondunk le a gyerekünkrõl csak azért, mert nem fiú/lányként látta meg a napvilágot.Persze vannak olyan családok, ahol "potyoknak" a gyerekek, nincs tervezés, de jól jön a családi pótlék.Gondolom nem róluk van most szó.Hallottam már olyan esetrõl, ahol az anyuka le akart mondani a gyerekérõl, de amikor megszülte, meglátta, megérintette, megváltoztatta a véleményét.Csodálatos dolog az anyaság!!! Azok a szülõk, akik felelõtlenül gondolkodnak, nem törõdnek a gyermekeikkel, azok nem szülõk.Tõlük elveszik, vagy õk adják intézetbe gyereküket, akik talán lehetõséget kapnak egy új, szeretõ családban a boldog élethez. Szerencsére nem az ilyen "lemondás" az általános. Neked rosszak a tapasztalataid, vagy csak érdekelt a téma?
Egyikünk sem véletlenül születik oda, ahova születik. Van egy életfeledatunk(vagy több) oda születünk, ahol ezt meg tudjuk valósítani. Talán neked az, hogy megküzdj a nõiességedért, kiteljesítsd és elfogadtasd. Vagy hogy megtanulj kiállni magadért, és megküzdeni a saját pozíciódért. A barátnõm is pont így volt, és most 43 évesen megmondta a szüleinek, és ahugának amit akart. Összeveszettt mindenkivel, de végre boldog. Ülnek a kis lelkek az ûrben és megtervezik az életüket. Minta sakktáblán a figurák, vagy mint a patchwork. Hmm, ezt kell megtennem, ezt kell megtanulnomm...ez és ez az ember lesz jó, ebbe a családba kéne születni..de azt már lefoglalták..akkor emez, ezeknek úgyis tartozom, ..na most még nem..még két év, és ide születek, s akkor majd megoldjuk végre...Így tervezgetik a lelkek az életet, tök bonyolult, sokszereplõs.. Aztán végre megszületik a baba, és elfelejti az egészet. De benne van a vérében. Állítólag még az sem véletlen, ha valaki neked megy az utcán. Az is karmikus tartozás. Keresd, mi dolgod lehet neked ebben a családban? Más: Olvasd el:Susan Forward, Mérgezõ szülõk c. könyvét! Hátha segít. Az sem tehet róla, aki szeret vagy nem szeret. Ez egy érzés, vagy megvan, vagy nincs.Nincs kit hibáztatnod. Lépj elõre!
A kérdező hozzászólása: Én lánynak születtem, van egy öcsém, mindig éreztették velem, hogy õ a fontosabb, én pedig egy senki. Nem kell nekem gazdagság, csak szeretnének annak, aki lettem. 24 éves vagyok és a szemükben egy értéktelen ember.
A kérdező hozzászólása: De nem csak a viselkedésük, hanem gyakran kaptam fiús játékokat (kisautó, gombfoci), fiúfrizurám volt sokáig, fiús színû és fazonú ruhákba öltöztettek gyerekként, néhány szoknya kivételével...
A kérdező hozzászólása: Egy csokor virágot kaptam az egész családról a középiskolai ballagásra, kitûnõ érettségim lett, és egyedül nekem lett nyelvvizsgám és ECDL-em is anno az egész évfolyamból. Öcsém ballagására most 2 tortát akarnak rendelni... Nem érzem magam ebbe a családba tartozónak, nem tudnak egyformán kezelni kettõnket a szüleim, és nem tudom, miért.

Tényleg igaz, hogy az újszülötteket automatikusan a férj vezetéknevére anyakönyvezik? Ha valaki "leányanya", vagy házasságban él ugyan, de mivel válófélben vannak, akkor nem lehet az anya vezetéknevét adni a gyereknek?

Hol tudok ennek utánaolvasni?

Legjobb válasz: Aki házasságban él,ott a férj az apa ( még akkor is,ha mással és már együtt az anya),Ebben az esetben az igazi apának apasági nyilatkozatot kell tenni.Pontos válaszért fordulj az Anyakönyvi Hivatalhoz.

Aki házasságban él, ott a férj az apa ( még akkor is, ha mással és már együtt az anya), Ebben az esetben az igazi apának apasági nyilatkozatot kell tenni.Pontos válaszért fordulj az Anyakönyvi Hivatalhoz.
A kérdező hozzászólása: Bocs, nem voltam világos: a kérdés engem nem érint közvetlenül, csak itt olvastam sok hasonló esetet, és ezért merült fel bennem a dolog.
ez tényleg igaz ez az apaság vélelme-jogi kifejezés
Nem olyan túl régi szabály, hogy házasságkötéskor nyilatkozni lehet arról, hogy a születendõ közös gyerek milyen vezeték nevet viseljen. (régebben kötött házasságoknál az anyakönyvi kivonatokban nincs is ilyen rovat, ott automatikus az apa vezeték neve) Mondjuk Nagy Pál házasságot köt Kiss Évával, akkor most nyilatkozhatnak arról, hogy a születendõ gyerek az anyavezeték nevét kapja. A házasság késõbb megromlik és Kiss Évának Szabó Pistától születik egy gyereke. A gyerek vezeték neve Kiss lesz, de az apa rovatban bejegyzik Nagy Pál nevét. Másik esetben ha Kiss Éva hajadonként szül gyereket Szabó Pistától, és nincs apasági nyilatkozat. A gyerek vezetékneve így is Kiss lesz, de az apa neve rovatba ilyen esetben nem írnak semmit.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen, hasznos válaszokat kaptam!
http://www.babazo.hu/kategoriak/20020903apasag.html Ha az anya házasságban él akkor a jog a férjet tekinti apának, akkor is ha nem õ tényleges apa. Ha az anya a terhesség alatt elválik, de nem köt új házasságot, akkor is a volt férjet tekintik apának. Az anya vezetéknevére csak akkor anyakönyvezik a babát ha az anya hajadon vagy több mint 300 napja elvált. A tényleges apaságot ilyenkor csak szülés után lehet rendezni.
Menj el a helyi anyakönyvi hivatalba és ott kérdezd meg! Tõlük fogsz kapni majd egy papírt, ami azt igazolja, hogy az édesanya vezetéknevét kapja a pici! Ez majd szülés után fog kelleni! De semmi akadája egyébként! CCsak nem tudom mennyi van még hátra, minnél hamarabb menj és csináltasd meg!
A kérdező hozzászólása: Azt értem, hogy a gyerek apjaként a férjet anyakönyvezik, ez világos. De miért a férj vezetéknevét adják automatikusan a gyereknek? Vagy ez nem így van?
A kérdező hozzászólása: 20.08-as: köszönöm, és egyet is értek veled! :)

Igaz, hogy két kék szemű embernek nem lehet kék szemű gyereke? És ez így van akkor is, ha barna barna színről beszélünk?

Legjobb válasz: Két kék szemû embernek csak kék szemû gyereke lehet (mivel a kék szemûeknek kék-kék génpárjuk van! Barna szemû nem is lehet 2 kék szemûnek, mert a barna szín a domináns (vagyis aki barna-kék génpárral rendelkezik, az tuti barna szemû lesz!). Viszont két barna szemûnek már lehet gond nélkül kék szemû gyermeke is, abban az esetben, ha mindkét szülõnek barna-kék génpárja van, s az utódnál a kék találkozik a kékkel. Remélem érthetõ voltam.

Két kék szemû embernek csak kék szemû gyereke lehet (mivel a kék szemûeknek kék-kék génpárjuk van! Barna szemû nem is lehet 2 kék szemûnek, mert a barna szín a domináns (vagyis aki barna-kék génpárral rendelkezik, az tuti barna szemû lesz!). Viszont két barna szemûnek már lehet gond nélkül kék szemû gyermeke is, abban az esetben, ha mindkét szülõnek barna-kék génpárja van, s az utódnál a kék találkozik a kékkel. Remélem érthetõ voltam.
Mi barna szemûek vagyunk a férjemmel, és a kisfiúnk kiköpött apja, csak hatalmas kék szemei vannak:) )Sõt közeli rokon nincs is kékszemû, csak a férjem nagyapjának testvérének a családjában. Tehát távoli rokon.
Másodszor is eltévesztetted. CSAK akkor lesz a barna szemû szülõk gyereke kék szemû, ha MINDKÉT szülõ hordozza a hibás (színtelen) gént IS (ennek az esélye egynegyed) - és a gyerek MINDKETTÕTÕL ezt örökli. Ennek az esélye szintén egynegyed. Tehát egy véletlenszerû esetben (barna szemû szülõk) egy tizenhatod az esélye, hogy kék szemû gyerekük születik. Ha már van ilyen, akkor egynegyed az esélye, hogy a többi gyerek is ilyen lesz. Zöld, halványbarna, stb. szemû akkor lesz a gyerek, ha a fentiek teljesülnek ÉS a hibás gén nem teljesen hibás (tehát valami kicsit azért mûködik).
11 éves a fiam, a lányom 7 éves, õ pedig barna szemû.
Cáfolnám az elõttem szólót! Testvérem barna szemû!Szüleink barna szemûek!Férje zöldes-barna szemû! Lányuk:zöld szemû Fiú:kék szemû(nem is akármilyen):o) Akkor ez most hogy is van???
ahogy az elsö írta 2 kékszemü embernek nem lehet csak kékszemü gyereke. (max a postástol aki barna szemü) de más verziokba igen.
Igen igaz.Nagynéném barna szemû a férja úgyszintén.3 gyermekük lett.Ebbõl kettõ gyönyörû kék szemû!(2 kislány) a fiú lett csak barna szemû...
A kisfiú hány éves? Ugyanis 4-5 éves kora körül változik majd a szeme. Lehet, hogy õ is barna lesz. Egyébként ha nem, akkor egyértelmû, hogy mindkettõtök félig kék, félig barna 'szemû' génnel rendelkezik.
Jah és még annyit még elfelejtettem mondani ha mindkét szülõ barna szemû de az eggyik hordozza a kék színt adó gént akkor kicsi rá az esély de elõfordulhat hogy a gyerek a kék színt örökli. Utolsó hozzászoló vagyok megint.
Biológiából tavaj errõl tanultunk.Vannak ugye a kék színû emberek meg a barna színû emberek.Ha mindkét szülõ kék szemû a gyerek csak kékszemû lehet mert örököli benne van a génjeiben.Ha a két ember barna szemû a gyerek csak barna szemû.Viszont ha az eggyik ember barna a másik kék szemû általában a gyerek barna szemû lesz mivl a barna a domináns szín viszont a génjeiben ott hordozza a kék színt.Vagyis annak akinek az egyik szülõje kék szemû a másik barna és az összejön egy kékszemûvel akkor is lehet a gyereke kék szemû mert a génjeiben benne örökli a kék szín tulajdonságot.Ha viszont a barna szemû embernek a szülei csak barnaszemûek és egy kékszemû emberrel összejön akkor már csak barna lehet a szeme mert ugye a domináns szín a barna. A zöld szemnél nemtudom hogy van arról nem tanultunk.
Csak a következtetés maradt le: A gyermekeid 75% eséllyel barna szemûek lesznek, a maradék 25% pedig vagy kék szemû, vagy zöld, ezt nem lehet pontosan tudni.
A férjem, és én barnaszemûek vagyunk. A gyerek kékszemû. Apósom kékszemû, édesapám zöldszemû.Akkor ez hogy is van?
Meg nem unjatok ezt a temat?
igen, én kékszemû vagyok anyu barnaszemû apu kékszemû , de azér vagyok kékszemû mert apu mindkét szülõje kékszemû anyunak meg anyja kékszemû apja meg barna.
A vércsoportok érdekelnének. A barátnõmnek ab negatív a vércsoportja, a barátjának b pozitív. A gyerekük milyen vércsoportot örökölhet?
"A vércsoportok érdekelnének. A barátnõmnek ab negatív a vércsoportja, a barátjának b pozitív. A gyerekük milyen vércsoportot örökölhet?" Az AB vércsoporttal kezdeném. Három allél határozza meg, az Ia, az Ib és az I0 (az a a b és a 0 felsõ indexbe kerül). Az Ia s az Ib omináns az I0 fölött, egymáshoz képest pedig kodominánsak, azaz mindkettõ megjelenik a fenotípusban. Ia/Ia - A vércsoport Ia/I0 - A vércsoport Ib/Ib - B vércsoport Ib/I0 - b vércsoport Ia/Ib - AB vércsoport I0/I0 - 0 vércsoport Ha az anya AB, akkor az õ genotípusa pontosan ismert: Ia/Ib. Tõle a gyerek vagy Ia vagy Ib allélt örökölhet. Ha az apa B, akkor õ vagy Ib/Ib, vagy Ib/I0, ezt nem lehet pontosan tudni. Amennyiben az apa Ib/Ib, akkor tüle csak az Ib allélt örökölhetik a gyerekek, azaz a gyerekeik fele AB (Ia/Ib), fele B (Ib/Ib) vércsoportú lesz. Amennyiben az apa Ib/I0, akkor a gyerekek negyede AB (Ia/Ib), negyede A (Ia/I0), fele pedig B vércsoportú lesz (Ib/Ib és Ib/I0). Vagyis a gyermekeik fele B vércsoportot örököl, negyede AB -t, és egynegyede vagy AB vagy A vércsoportú lesz. Nullás gyermekük nem lehet. Az Rh vércsoportrendszer öröklõdése egyszerûbb, itt csak két allél határozza meg a fenotípust, egy domináns és egy recesszív.Az Rh+ a domináns, az Rh- a recesszív. Ha a lány Rh-, akkor az õ genotípusa ismert Rh-/Rh-, a barátjáé nem biztos, vagy Rh+/Rh+ vagy Rh+/Rh-. Amennyiben a pasi homozigóta (Rh+/Rh+), akkor kizárólag Rh+ gyermekeik születnek majd (Rh+/Rh- genotípussal), amennyiben heterozigóta (Rh+/Rh-), akkor a gyerekeik fele Rh+ lesz (Rh+/Rh- genotípus), másik fele Rh- (Rh-/Rh- genotípus). Mivel a két vizsgált gén, az AB vércsoportot kialakító és az Rh vércsoportot kialakító egymástól függetlenül öröklõdik, ezek bármilyen kombinációja elõfordulhat. Tulajdonképpen annyi biztos, hogy nem lesz nullás gyermekük, a többi vércsoport elõfordulhat, lehet A, B, AB és mindegyikbõl Rh+ vagy Rh-. Ezzel nem nagyon szûkítettük le a kört.
Én már teljesen összezavarodtam. Akkor az az állítás igaz, hogy két kék szemû embernek teljességgel kizárt, hogy barna szemû gyereke szülessen?
"A genetikával itt sokan jól vannak tisztában (ahol allélról beszélnek, az már nyert ügy), csak azt felejtik el mindig, hogy bár kicsi az esélye, de alakulhat ki spontán mutáció egyik generációról a másikra, így születhet egy kék szemû párnak barna szemû gyermeke. Az esélye több, mint a hatos lottónak, de nem hiába nem zargaatják ezzel a gyerekeket középiskolában." Na látom már hallottál valamit de minimális fogalmad sincs a genetikáról!! Semmiféle spontán mutációról nincs szó ilyenkor! Pont az a lényeg hogy minden allél-pár 2 gént tartalmaz. Az utódba csak egy-egy gén örökítõdik át a szülõk allélpárjaiból. Így simán lehet a gyerek barna szemû.
Errõl már egyszer volt egy vita, és én nagyon utánamentem, orvosokat is megkérdeztem. Néha tévesen úgy tanítják, hogy két kékszemûnek nem lehet barna szemû gyereke, de nem igaz ez sem. Én azóta találkoztam is barna szemû emberrel, akinek mindkét szülõje kék szemû. Bár ez tényleg nagyon-nagyon ritka!!! Fordítva meg nem is kérdés: két barna szemû embernek lehet kék szemû gyereke. Ez elég gyakori.
Sziasztok! Apósom, anyósom mindketten kék szemûek. Férjem zöldes barna(a pupilla körül barnás) kezdhetünk a mamára gyanakodni? ;-)
a mi családunkban mindenkinek barna a szeme kivéve engem és a bátyám:)
A domináns gén a barna színt hordozza. Kék szemû csak akkor lehet valaki, ha két kék gént örököl. Ha csak egyet, akkor barna lesz a szeme (mivel a barna a domináns szín). Szóval két kék szemû embernek csak kék szemû lehet a gyermeke. Ha nem az lesz, akkor baj van :) Viccelõdtünk is a párommal, hogy ha nem kék szemû lesz a gyerekünk, akkor nyugodtan féltékenykedhet, mert biztos, hogy nem tõle van :D (Mindkettõnk szeme színe kék). Jah, és egy ki segítség: http://museum.thetech.org/ugenetics/eyeCalc/eye_calculator_i.. Próbáld ki, és meglátod :)
Válasz a kettõvel ezelõtti tényleg kitûnõen precíz és érthetõ hozzászólónak: "A fenti "tudományosságokat"..." hozzászólásomban az idézõjelet nem neked szántam, csak késõbb vettem észre, hogy több oldalon is vannak hozzászólások. A tiéd alapján mindenki levezetheti a dolgot a felmenõire és biztos esetben a lemenõire, a többi esetben ugye -mint írtad- a véletlen is nagyban beleszól.
A kérdező hozzászólása: hát tulajdonképpen csak 15 éves vagyok az öcsém pedig 4 éves és újszülött korában kék szeme volt most pedig zöldes-barna. szüleinknek zöld szeme van. nekem és a bátyjámnak pedig kék.
Hát én nem tudom. Én csak azt tudom, hogy anyukám szeme világoskék, apukám zöld, bátyámé barna, nõvéremé teljesen kék, de sötétebb, az enyém meg kékeszöld. Én nem tudom, hogy ezt hogy rakta össze a természet :D
Sok hulyeseget olvastam a valaszok kozt, tehat barmilyen szinu lehet a szem fuggetlenul a szulok szemetol, mert lehet orokolni egy uknagyapatol akinek lehet egyik szeme kek masik zold volt.
röviden és tömören attol függ ki milyen géneket hordoz, (egyszerre több félét is akár)és melyiket milyen mennyiségben.és ha a két fél találkozik összeadják amilyük van(gének)igy amelyik dominánsabb v.több olyan lessz a szín.de attól még atöbbi gént is tartalmazza.mintha kevergetnéd a színeket.kéket zöldel, aztán még kék aztán barna......a domináns gyõz, v.a több
"a domináns gyõz, v.a több" Az ember, mint a gerincesek túlnyomó többsége, diploid szervezet, azaz minden génbõl egészen pontosan kettõ példányt hordoz. (Kivéve az ivari kromoszómákon elhelyezkedõ gének.) Nem tudom, hogyan gondolod, hogy valakinek "több" génje lenne.
Az tuti nem igaz, hogy két kék szemû embernek nem lehet kék szemû a gyereke. Az én fiam szeme olyan gyönyörû kék hogy hihetetlen, és az apja is és én is kék szemûek vagyunk.
Anyám és apám barna szemû, jobbkezes. Öcsém és én kék szemûek vagyunk, balkezesek... A ludas ebben apám anyja, a nagyanyánk, aki kék szemû és balkezes. Ergo élõ bizonyítékai vagyunk öcsémmel, hogy nem feltétlenül számít, milyen színû a szülõk szeme, nagyszülõre is visszaüthet a gyerek akkor is, ha a nagyszülõ recesszív géneket hordoz. :)
A genetikával itt sokan jól vannak tisztában (ahol allélról beszélnek, az már nyert ügy), csak azt felejtik el mindig, hogy bár kicsi az esélye, de alakulhat ki spontán mutáció egyik generációról a másikra, így születhet egy kék szemû párnak barna szemû gyermeke. Az esélye több, mint a hatos lottónak, de nem hiába nem zargaatják ezzel a gyerekeket középiskolában.
Szia! A fenti "tudományosságokat" egyrészt igazolja a családi példánk: Apa, Anya kékszemûek, mi hárman gyerekek kékszemûek vagyunk. Másrészt cáfolja, mert férjem barna (az egész családjával együtt), magam ugye kék vagyok, mindkét gyerekünk csodás kék szemekkel van megáldva.
"Szia! A fenti "tudományosságokat" egyrészt igazolja a családi példánk: Apa, Anya kékszemûek, mi hárman gyerekek kékszemûek vagyunk. Másrészt cáfolja, mert férjem barna (az egész családjával együtt), magam ugye kék vagyok, mindkét gyerekünk csodás kék szemekkel van megáldva." "Ha apu Aa, anyu aa, a gyerekek fele lesz kék szemû, fele barna szemû. Apu barna, anyu kék szemû. " Még a nemek is éppen stimmelnek. Részletesen kifejtettem minden egyes alesetet. Egy recesszív allél akárhány nemzedéken keresztül lappanghat, mert csak a domináns allél okozta fenotípus látszik. A férjed heterozigóta volt erre a génre nézve, valamelyik szülõjétõl a recesszív allélt örökölte. "de alakulhat ki spontán mutáció egyik generációról a másikra" Történhet mitotikus rekombináció is, így Aa embernek is lehet kék szeme. Egy elég nagy inverzió a centroméra körüli heterokromatikus régióba helyezheti át az egyik allélt, így Aa genotípusú ember is lehet kék szemû. Kialakulhat az A allél szuppresszora is, így akár AA ember is lehet kék szemû és innentõl a gyermekek szemét a szuppresszor is befolyásolja. Kialakulhat szomatikus mozaikfolt is, így akár egy embernek is lehet egyik szeme kék, a másik barna. Epigenetikus zavar is közbejöhet, így inaktiválódva akár egy AA ember is lehet kék szemû. Ha örökölsz mellé valamelyik, a szemszínt meghatározó géntõl függetlenül öröklõdõ, albinizmust okozó génbõl két recesszív allélt, akkor pigmenthiányos leszel, azaz vörös szemed lesz, mindegy, milyenek a szüleid. Ezen kívül nem csak egy szemszín létezik, ezek mind-mind bejátszhatnak: http://en.wikipedia.org/wiki/Eye_color Amúgy itt egy szemszín-számoló program: http://museum.thetech.org/ugenetics/eyeCalc/eyecalculator.html
Valaki árulja már el nekem, hogy miért pontozzák le az egyetlen embert, aki részletesen, okosan válaszol a kérdésre? Teljesen korrekt, hibátlan és érdekes válasz volt, és szerintem azok számára is érthetõ, akik nem foglalkoztak nagyon sokat a genetikával. Ha valaki okoskodásnak érzi, az valszeg féltékenységbõl fakad.
Úgy vélem úgy lehetséges az, hogy egy kékszemû házaspárnak egy barna és egy kékszemû gyereke is szülessen, ha a nagyszülõk vagy a dédszülõk között is volt legalább egy, akitõl a gyerek örökölhette a barna szemszínét.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!