Találatok a következő kifejezésre: Igaz, hogy afrikai (1 db)

Igaz, hogy az afrikai elefant populacioja 50 ev alatt 4 milliorol felmilliora csokkent?

Legjobb válasz: igen nagyot csökkent, de nem most hanem a 20 század elejétöl inkább. mert azértékes agyaraért leölték öket. most már nagy rezervátumokban vannak és sikerült öket szaporítani, így elöfordul hogy egy egy rezervátumban túl sok van belölük, így sokszor befogják öket és más helyekre viszik, mert hogy ennyire tilos a leölésük, elszaporodtak valahol vészesen, ezért kell öket a túl szaporodott területekröl olyan helyre vinni ahol ritkák. amúgy egy érdekes dolgot láttam a tv-ben róluk. ugye az evulucio(remélem jól írtam) lassan változtatja meg az élölényeket több ezer év kell hogy pl egy állatnak ha nincs szüksége a szárnyára elcsökevényesedjen vagy inkább több 10 ezer év. na az elefántoknál elég volt kb 50 év arra hogy most olyan egyedek szülesenek amiknek nincs agyaruk, vagy csökevényes, egyre több helyen fedeznek fel ilyen elefántokat.

igen nagyot csökkent, de nem most hanem a 20 század elejétöl inkább. mert azértékes agyaraért leölték öket. most már nagy rezervátumokban vannak és sikerült öket szaporítani, így elöfordul hogy egy egy rezervátumban túl sok van belölük, így sokszor befogják öket és más helyekre viszik, mert hogy ennyire tilos a leölésük, elszaporodtak valahol vészesen, ezért kell öket a túl szaporodott területekröl olyan helyre vinni ahol ritkák. amúgy egy érdekes dolgot láttam a tv-ben róluk. ugye az evulucio(remélem jól írtam) lassan változtatja meg az élölényeket több ezer év kell hogy pl egy állatnak ha nincs szüksége a szárnyára elcsökevényesedjen vagy inkább több 10 ezer év. na az elefántoknál elég volt kb 50 év arra hogy most olyan egyedek szülesenek amiknek nincs agyaruk, vagy csökevényes, egyre több helyen fedeznek fel ilyen elefántokat.
Becslések szerint az afrikai elefánt (Loxodonta africana) populációja az 1930-as és 40-es években 3-5millió egyedbõl állt. A 70-es, 80-as évekbeli gyors csökkenés után mára kevesebb, mint félmillió állat maradt. Az óvatlan turista sokféle elefántcsontból készült dísztárgyra akadhat. Elefántcsontból készülhetnek szobrok, ékszerek, papírvágó kések, evõpálcikák, pecsétnyomók, de a bizarr termékek között az elefánt lábából készült papírkosár és esernyõtartó is elõfordul. Az elefántcsontból vagy az állat más testrészébõl készült termékek behozatala szigorúan tilos! Becslések szerint a 80-as években legalább 100 000 elefántot öltek meg évente, bizonyos régiókban a helyi populáció 80%-a elpusztult. Ennek fõ oka az illegális elefántcsont-kereskedelem volt. Az elefántcsont-kereskedelem 1989 óta tilos, ez alól kivételt csak a washingtoni egyezmény megkötése elõtt készített dísztárgyak jelentenek. Az orvvadászat és az illegális elefántcsont-kereskedelem ennek ellenére virágzik. Japánban és Kínában továbbra is nagy a kereslet az elefántcsont iránt, ráadásul, egyre bõvül a fizetõképes fogyasztók köre. Az illegális vadászat mellett az elefántokat leginkább élõhelyük zsugorodása veszélyezteti, hiszen elterjedési területükön a népesség növekedése és a mezõgazdaság területigénye óriási.
Én azt olvastam hogy a régen 10 millió egyedbõl álló faj mára az 500000-et se éri el.
Sajnos igen, sokan vadásznak az értékes elefántcsontra
Körülbelül mostanra már csak 400 000-re becsülhetõ az afrikai elefántok állománya. A megmaradt egyedek is leginkább védett területeken, nemzeti parkokban élnek.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Ezek ázsiai lódarazsak lehetnek?

Szóval az lenne a problámám, hogy az idei lódarazsak sokkal nagyobbak mint az eddigiek. Az eddigiek 2-3 centisek és a többi magyar darázshoz mérve igen nagyok. De idén amiket találok a fűben csaknem kétszer akkorák mint az eddigiek. Már többet is találtam és össze is mértem a régen találtakkal. Ezek a híres ázsiai lódarazsak lehetnek ?

6

Szerintetek ezek az információk növelik a sárkányok létezésének a valószínüségét?

Küldte Élet és Tudomány 2003. április 122 hozzászólás

Sárkánycsontok a Bakonyban


Kategória: Hírek

(Élet és Tudomány 2003. március 28.)

Három fiatal magyar paleontológus (Bukta Beáta, Végh Zoltán és Horváth Ádám) tavaly ősszel szakmai gyakorlatként Bakonyszentkereszt határában végzett talajtani kutatásokat. A terület azóta került a figyelem középpontjába mióta 2001-ben Õsi Attila ELTE geológushallgató dinoszaurusz maradványokat talált a Bakonyban (
Az első csontokat körülbelül 50 méterre találták a 2001-es ásatás helyétől. A meglepetés nem ekkor következett be, hisz a csoport tagjai reménykedtek benne, hogy találnak még csontokat a környéken a földben. Maga a feltárás viszonylag gyorsan halad, mivel a leletek nem szóródtak szét, hanem a test formájának megfelelően feküdtek a talajban. A kutatókat az első meglepetés a csontok összeillesztésekor érte. A csontvázból kialakult élőlény nem hasonlított semmilyen addig ismert dinoszauruszhoz.Maguk a csontok és elhelyezkedésük a Camasaurusok közé sorolta volna be a maradványokat. Azonban két számottevő eltérés is mutatkozik a csontvázon. A megnyúlt koponya, illetve a kér szárnycsonk a repülő dinoszauruszok és azok közül is leginkább a Pterodactylus kochi-hoz teszi hasonlatossá. A kutatók azonban találtak még egy különleges dolgot is koponya felső részén. Közvetlenül a homlokcsont mögül gy szaruszerv emelkedik ki, melynek hossza eléri a 40 centimétert.

A tudósok megpróbálták lemodellezni a lény mozgását. Arra voltak kíváncsiak, hogy képes lehetett e repülni, vagy a csonkok, csak kezdetleges kinövések. A számítógépes program, melyet használtak az egész világon elterjedt és a mozgáskoordináció vizsgálatára használják, az orvostudomány, a régészet és a filmezés területén is.


Mint a mellékelt ábrákon is látható, a gerinc hullámmozgásából adódóan az egész testével képes féregszerű mozgásformát kialakítani, mely a szárnycsapások okozta felhajtóerővel együtt az állat testét felemeli a földről. Ehhez természetesen a testhez viszonyítva legalább két és félszeres szárnyfesztávolság szükséges. A második ábrán bemutatott farokmozgás elkerülhetetlen ahhoz, hogy a levegőben manőverezni tudjon. A vízszintes és függőleges farokmozgások viszonylag gyors és könnyed irányváltoztatásokat tettek lehetővé.


Ekkor jutottak el arra a pontra a kutatók, hogy fontolóra vették azt, amit láttak és tapasztaltak. Az élőlény és modellezett fiziológiája leginkább a fantázia történetekből ismert sárkányokra hasonlít. A szárazföldi dinoszauroszokra hasonlító testfelépítés, a szárnyas ősgyíkokra jellemző koponyaforma és szárnycsonkok, valamint a szarvszerű kinövés a mesék világát idézi.

A legmegdöbbentőbb felfedezés azonban még hátravolt. A csontokat radio-carbon vizsgálatnak vetették alá, hogy meghatározzák az állat mely korban élhetett a földön. A várt több százezer éves adat helyett mindössze pár száz évre hozta ki a csontok életkorát a vizsgálat. A paleontológusok ekkor megpróbáltak külföldi eseteket találni. Vizsgálódásukat siker koronázta. Találtak egy 1977-es fényképfelvételt, mely akkor bejárta az egész világot.

Az élőlényt japán halászok találták Új-Zélandi vizeken. A tetem már oszlásnak indult, így a halászok, hogy ne fertőzzék meg addigi zsákmányukat lefényképezték több szemszögből is maradványt, majd visszabocsátották a vízbe. A felvételeket elküldték a világ legismertebb természettudományi múzeumainak is. A tudósok zavarba jöttek a felvételtől, hisz ismereteik szerint ilyen állat nem létezik. Abban egyeztek meg, hogy leginkább egy repülő ősgyík és egy szárazföldi dinoszaurusz keveréke lehetne. 58 japán, korea és kínai hajót küldtek a térségbe, de a tetemet nem találták meg többet.

A három ifjú paleontológus három irányban szeretné folytatni a kutatást. Elsőként a már feltárt területet szeretnék tovább bővíteni és már csak a bakonyszentkereszti önkormányzat engedélyére várnak. Addig tovább folytatják a külföldi szaksajtó, szakirodalom kutatását. Harmadik szálként pedig a népmesék felé fordulnak. Kevesen tudják, hogy a népek több mint 90%-nál előfordul valamilyen szárnyas, leginkább sárkánynak nevezhető élőlény a mesékben. Már fel is vették a kapcsolatot több hazai és külföldi néprajz tudóssal.
Maguk a kiásott fosszíliák egyenlőre az ELTE egy erre a célra elkülönített kamrájában fekszenek, de a tervek szerint nem sokáig, mivel a felfedezők szeretnék, ha nagyközönség is megismerni a különös leletet. Ezért a tervek szerint késő ősszel egy tárlat nyílik majd a felfedezésből és annak eredményeiből.

Forrás:lfg.hu/8019/

4

Tudtok ajánlani farkasos könyveket?

Olyat amiben történetek vannak farkasokról!

7

Miért vadásszák a hegyi gorillának a kezét?

5

Vályog házba élek és szoktam hallani kaparászást. Vagy patkány lehet? Vagy valami nyest féle? és mivel tudnám őket mihamarabb ki írtani? Vályogházba milyen állat költözhet be a falba vagy palfonba?

5

A (z) vadállatok azért eszik meg a másik ürülékét, hogy ezáltal (jobban) megismerjék egymást?

Pl a vadonban, még nem látták a másikat.

4

A zsiráfok milyen hangot adnak ki magukból?

Már régóta foglalkoztat a kérdés de nem találtam róla se videót se leirást. Eggyáltalán van valami jellegzetes hangjuk?? :)

1

A szarvasoknál az valami evolúciós dolog, hogy tavasszal elhullajtják az agancsukat?

7

Hogy hívják ezt a darazsat?

Nagyon vastag, teljesen fekete, mély a zümmögése és fákban él, és elvileg nem csíp, hanem harap. Hogy hívják ezt, és ha megharap mi történhet.

6

Van csöcse a bálnáknak?

8

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!