Találatok a következő kifejezésre: Horvátországban mennyire magyarul (4 db)

készpénz
A legrosszabb amit tehetsz, ha kp-t veszel fel!! Fizess a kártyával, mert úgy lényegesen(!) jobban jössz ki.

Horvátországban mennyire beszélnek magyarul?

Ott szeretnénk nyaralni én alapfokon tudok angolul de a szüleim nem. Az éttermekben meg ilyen helyeken beszélnek ott magyarul?

Legjobb válasz: A tengerparton leginkább semennyire. Ahol megértik, az esetleg az északi régió, Eszék környéke, de már ott is egyre kevesebben. Amúgy az éttermekben, meg ilyen helyeken a németet sokkal jobban megértik, mint az angolt(tapasztalatból mondom, mert mindkét nyelvet beszélem), ugyanis Angliából nemigen járnak turisták Horvátba. Pl. sok étteremben az étlapon ki van írva az étel neve horvátul és németül, és ennyi.

A tengerparton leginkább semennyire. Ahol megértik, az esetleg az északi régió, Eszék környéke, de már ott is egyre kevesebben. Amúgy az éttermekben, meg ilyen helyeken a németet sokkal jobban megértik, mint az angolt(tapasztalatból mondom, mert mindkét nyelvet beszélem), ugyanis Angliából nemigen járnak turisták Horvátba. Pl. sok étteremben az étlapon ki van írva az étel neve horvátul és németül, és ennyi.
tényleg nem nagyon beszélnek magyarul, de elõfordul. én amugy nem is várom el, hiszen baromi nehéz nyelv. voltam már olyan étteremben, ahol magyar étlap is volt, meg persze azért sokat meg lehet érteni a mutogatásból is (vagy talán mindent?). :) szóval kommunikáció miatt ne parázz, nekünk eddig mindig sikerült. :)
Én alap angol tudással simán boldogultam horvátba, tankolni, vásárolni, étterembe is eltudtam menni anélkül hogy érthetetlenül viselkedem. Amúgy én voltam olyan helyen ahol összefutottam magyarokkal vagy magyar nyelven beszélõ emberekkel a piacon 1-2 boltban, meg volt 1 étterem ahol kifogtam az egyetlen magyar pincérnõt:) Meg persze a szállásom környékén is voltak magyarok. Ha odamész nyaralni akkor még fogsz tudni boldogulni magyarul, emiatt ne agódj.
mért tudnának magyarul? esetleg Eszék környékén de a tengerparton nem nagyon, csak egy pár elvetemült vendéglátós meg az ott nyaraló és dolgozó magyarok
H.ország tele van magyarokkal. A legtöbb, tud is valamennyire magyarul... (Kivéve a helyesírást!)
A Horvátok alapnyelve a Német így nem nagyon tudnak angolul! Szinte minden 10-13 éves gyerek tud németül kb alapfokon! Angolul nem nagyon beszélnek, de az is elég, ha viszel magaddal egy fordítógépet!
primati Maðara
A kérdező hozzászólása: Igen?
Perszonálunió volt, ami azt jelenti, hogy független ország, de éppen ugyanaz az uralkodójuk. Például Horvátországban a király helyettese a horvát bán.
Annyira, hogy gyakorlatilag nem is volt része. A történelemkönyvekben általában beleveszik, de még így is gyakran szerepel a "Magyar Királyság (Horvátország nélkül)" formula. Hivatalosan, jogilag semmi köze nem volt egymáshoz a Magyar Királyságnak és Horvátországnak, csak annyi, hogy a horvát bánt a magyar király nevezte ki és neki tartozott engedelmességgel.
Tévedtek. Reálunió volt ami sokkal szorosabb volt. Eredetileg Horvátország csak 3 megyébõl állt. A horvát-magyar viszonyt elég jól jellemzi Zrinyi híres mondata: "Horvát vagyok, tehát magyar".
Ettõl függetlenül nem volt része Horvátország a Magyar Királyságnak.
A kérdező hozzászólása: Akkor miért úgy van a töri atlaszokban?
A törikönyvekben és atlaszokban annyi hiba van, hogy azt összeszámolni is nehéz. Most segítek egy barátomnak felkészülni töri érettségire és a könyve olyan szintû kommunista terminológiát használ, hogy azt a Rákosi-korszak is megirigyelhetné. (És nem egy régi tankönyvrõl van szó.) Azon kívül pedig Hahner Péter, az ország egyik legismertebb és legnagyobb tekintélynek örvendõ történésze már két könyvet is kiadott, amiben összesen eddig 200 olyan példát veséz ki, amelyeket a történelemkönyvek tényként kezelnek, holott többségük még a puszta logika szerint is marhaság. Úgyhogy számomra az, hogy a történelem atlaszban mi van, az égvilágon semmit nem bizonyít. Ja, és még hozzátenném azt is, hogy Ausztriában élõ ismerõseim mesélték, hogy ott úgy tanítják, hogy Magyarország 1916 elõtt gyakorlatilag végig Ausztria része volt. Nem Habsburg Birodalom, nem Osztrák Császárság és Magyar Királyság egy birodalomban, nem Osztrák-Magyar Monarchia. 1526-tól 1916-ig csak Ausztria, aminek részét képezték a "magyar tartományok" is. Na akkor most ez is igaz? Mert ez is benne van a történelemkönyvekben és atlaszokban. (Az már más kérdés, hogy nem a magyarokban.)


Horvátországban mennyire tudnak magyarul?

Legjobb válasz: amennyire megtanultak

amennyire megtanultak
Nem jellemzõ, hogy tudnának.
az alapvetõ, idegenforgalomhoz kapcsolódó szavakat talán megértik(helyfüggõ is)pl.szállodában, étteremben, de azért csak erre sajna nem lehet alapozni, bezzeg Tunéziában olyan lelkesen próbálkoznak magyarul..
Mi Brac szigetre megyünk és ott nagyon sokan tudnak!
Szerintem nagyon -nagyon kevesen.Inkább angolul tudnak a legtöbben talán még németül.De hogyha valakid tud pl németül te meg angolul öszzetehetitek a kettõt azt is megértik:)
Néhány szót tudnak, ami idõ közben rájuk ragad. Még az angolt se nagyon beszélik, kivéve az éttermekben, kedvelt turistahelyeken, szállodákban.
Eszéken és környékén viszonylag sokan tudnak, arrafelé vannak magyar falvak is. a többi részén az országnak elvétve lehet csak olyan embert találni aki beszél magyarul.
Az árusok a DRÁGA szót ismerik!!
Mi Rab szigetén voltunk és magyarul semmi, angolul a legalapabb szavak. Horvátul és németül beszéltek csak.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!