Találatok a következő kifejezésre: Honnan tudom, eleget (87 db)

Több kérdésem is van:jól csinálom-e, mi van, ha elalszik a mellen, honnan tudom, elég-e, nehezen büfizik?

Elsõ baba, holnap lesz 1 hetes.

Legjobb válasz: Össze kell szoknotok, akkor tudni fogod, hogy kb mennyi tej elég neki. Jó ahogyan csinálod, ha elalszik és még kevesled amit evett keltsd, ha nem akkor hagyd aludni. Én mindig hasra tettem le aludni, így ha a felesleg visszajött sem volt semmi baj, de arra fel is kelt.

Össze kell szoknotok, akkor tudni fogod, hogy kb mennyi tej elég neki. Jó ahogyan csinálod, ha elalszik és még kevesled amit evett keltsd, ha nem akkor hagyd aludni. Én mindig hasra tettem le aludni, így ha a felesleg visszajött sem volt semmi baj, de arra fel is kelt.
Egyhetes babánál én nem javasolnám a teával pótlást. Inkább tedd gyakrabban mellre a következõ néhány napban-hétben, hogy beálljon a kereslet-kínálat, próbálhatsz etetés után fejni, hogy gyarapodjon a tejed. Ha teát adsz neki, a számára szükséges mennyiséget nem tejbõl eszi meg, a szervezeted erre úgy reagál, hogy kevesebb tejet termel, és bekerülsz egy ördögi körbe, aminek a vége az, hogy nem lesz elég tejed. Érdemes még egy-két hétig próbálkozni, utána, ha bizonyítottan nem lakik jól, nyûgös, nem gyarapszik eléggé, akkor adni neki tápszert. Egyébként a teától akkor is megnyugodhat, ha a hasa fáj, és cumiból ivás után esetleg könnyebben büfizik.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Éjszaka valóban azt csináltam, hogy kivettem, és velem aludt el az ágyban. Arra gyanakszom, hogy keveset szopik, mert most pl.pótoltam teával, megivott 40-et és alszik az ágyában, mint a tej. Lehet, hogy ettõl nyûglõdik?
Nálunk ilyen ritkán van, de ilyenkor mellettem alszik, cicivel a szájában. Tényleg neked kell eldöntened. Nekem az volt a legkényelmesebb. Fiam a cumit el sem fogadta, így viszont egész jókat alszunk. Késõbb mélyebben fog aludni, könnyebb lesz letenni is. Én most azt csinálom, hogy szoptatás közben (fekve) elalszom vele, aztán, mikor felébredek, visszateszem az ágyába, addigra õ is mélyen alszik általában. Korábban volt, hogy beállítottam magamnak ébresztõt 40 perc múlvára, addigra aludt, akkor vissza tudtam tenni. De nem csináltam problémát abból sem, ha mellettem maradt.
Kisbabák nem csak akkor sírnak, ha éhesek. Lehet, hogy fájt a hasa, büfiznie kellett, vagy csak egyszerûen egyedül érezte magát. Én nem vagyok az órákon keresztüli szoptatás híve, én nem tettem vissza mellre a gyerekeimet, mikor már nem voltak éhesek, betakartam õket a takarójukkal, és úgy eldajkáltam, akkor könnyebb volt aztán lerakni. Van, aki azt mondja, hogy nincs jobb babának és anyának, mint amikor mellen van a gyerek, és akár aludjatok együtt, hogy bármikor tudjon cumizni. Neked kell eldöntened, hogy mit szeretnél.
A kérdező hozzászólása: Az éjszakát végigkínlódtuk, szopott, elaludt rajta, de amikor letettem az ágyába, nyûglõdött, sírt, ki kellett venni. Ilyenkor mit tegyek? Visszatettem mindig mellre, 1-2-t nyammogott, és elaludt megint, de ahogy letettem, kezdte a sírást.
Igaza van az elõzõnek, annyit tennék hozzá, hogy jobb havi szinten nézni a gyarapodást (bár az elsõ hónapban talán tényleg hetente ellenõrzik). Nekem mindig azt mondta a gyerekorvos és a védõnõ, hogy ha van napi 5 pisis pelenka, akkor eleget eszik, nem kell méregetni. Szerintem fölösleges stresszforrás, tudja a baba, hogy mennyire van szüksége. Az lehet, hogy az egyik melledben több tejmirigy van, nekem is jobban termel az egyik, abból könnyebben is jön neki. Ha csomósodik, mindenképpen szoptasd belõle, nehogy begyulladjon!
A két melledben biztosan egyforma a tej, de lehet, hogy az egyikbõl nehezebben jön. Megpróbálhatod más tartásban szoptatni, ha csomós a melled, a legjobb úgy, ha az álla a csomó felé van. Én az elsõ gyereknél méregettem, hogy mennyit eszik, de ha jókedvû, és hetente gyarapszik a súlya, fölösleges. A legtöbb baba úgysem egyforma mennyiségeket eszik egy-egy evéskor.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm. Tényleg olyan néha, mintha csak nyammogna közben, és pl. ma este is utána meg a nyammogás után nagy kortyokban nyelte megint. Más is eszembe jutott: a bal mellembõl olyan, mintha nehezebben szopna, az mondjuk jobban be is csomósodik és nehezebb kimasszírozni. Az lehet, hogy abban nem olyan a tej, vagy nehezebben jön belõle? És érdemes mérleggel mérni, hogy mennyit szopik 1-1 alkalommal?
Jól csinálod. Ha megpiszkálod az arcát, az sokszor segít. Ha elalszik, és le is tudod tenni, eleget evett. Ha felébred rá, hogy kiveszed a melled a szájából, akkor még éhes. Ha nehezebben büfizik, hosszabb ideig próbálhatod büfiztetni, és közben simogathatod a hátát vagy kicsit paskolhatod a fenekét.
Ha elalszik, nyugodtan tedd le. Ha ébred, és megint kéri, vagy csak látszólag aludt, hagyd cicin nyugodtan. A tej nagy része szoptatás közben termelõdik, bizonyos idõközönként egy-egy tejleadó reflexszel "távozik", ilyenkor lehet hallani, hogy kortyol a baba. Két ilyen reflex közt eltelik idõ úgy, hogy csak nyammog rajta, de nem nyel. Ez így teljesen normális, serkenti a tejtermelést. Böfizni meg kell tanulniuk, fiam sem tudott az elsõ egy-két hétben. De nem is mindig van mit felböfögni.
Lehet, de nem érdemes pótolgatni. Még nagyon pici, be sem állt a tejmennyiség. Az elsõ pár hét ilyen, utána hirtelen változik, legalábbis nálunk így volt.

Hogyan veszem eszre ha a babam ehezne? Honnan tudom eleg e neki az amennyiseg amit en "gyartok" neki?

Elkezdtem a hozzataplalast ma reggel 8kor tapszert kapott aztan elaludt mivel 11 kor ebredt ezert a tizorainak szant barackot 11 utan adtam neki(2barack).Igy az ebed is csuszott 2kor adtam neki tokot krumplival puresitve kb fel bebiuvegnyit evett belole.Most jaatszik de szerintem mindjart alszik is. Szoval a 12 orasi tapszert elhagytam igy neki de nem tudom eleg e igy. Vagy meg adjak ezekhez tapszert is de hat aza a lenyeg hog yel akarok mar neki hagyni egy etkezest. Mostmar csak este furdes elott adjak neki tapszert? Vagy meg hamarabb valami mast?Felek hogy a sulya igy nem gyarapszik.

Legjobb válasz: teljesen természetes hogy elsõ babánál bizonytalan vagy. hallgass az ösztöneidre! tudod te mi a jó a gyermekednek! ahogy leírtad látni hogy remekül megy is! ha éhes lenne nyugtalan lenne vagy sírna. de a te babád eszik alszik játszik! hol itt a gond? látod? tudod te ezt magadtól is! ha úgy látod jónak akkor most adj neki ébredés után valami könnyût pl gyümilevet de ha bealszik és közel lesztek a vacsihoz akkor nem is muszály! bizz magadban! olvasd el amit írtál! a kérdésedben benne van a válasz is! ügyi vagy te!!

teljesen természetes hogy elsõ babánál bizonytalan vagy. hallgass az ösztöneidre! tudod te mi a jó a gyermekednek! ahogy leírtad látni hogy remekül megy is! ha éhes lenne nyugtalan lenne vagy sírna. de a te babád eszik alszik játszik! hol itt a gond? látod? tudod te ezt magadtól is! ha úgy látod jónak akkor most adj neki ébredés után valami könnyût pl gyümilevet de ha bealszik és közel lesztek a vacsihoz akkor nem is muszály! bizz magadban! olvasd el amit írtál! a kérdésedben benne van a válasz is! ügyi vagy te!!
A kérdező hozzászólása: Koszonom valaszod aranyos vagy!!!!!! Igyekszem:( :)

Honnan tudom mikor hogy fekszik a pici a hasamban? A gyomorszájamnál és a hasam alján érzem a mocorgását. A gyomorszájnál erősebb egy picit. De elég sokat van keresztben.33 hkm

Legjobb válasz: Fura a kérdésed nagyon! Ha tudod hogy keresztben van akkor azt honnan tudod egyáltalán, ha a többit meg nem!? De egyébként én ezt dokitól tudom ha úgy érzem mint te, akkor az azt jelenti hogy fejfekvésben van,a lába a gyomrodnál van és rugdos, a kis kezecskéi meg a hasad aljánál és matat azt érzed!32hkm

Fura a kérdésed nagyon! Ha tudod hogy keresztben van akkor azt honnan tudod egyáltalán, ha a többit meg nem!? De egyébként én ezt dokitól tudom ha úgy érzem mint te, akkor az azt jelenti hogy fejfekvésben van, a lába a gyomrodnál van és rugdos, a kis kezecskéi meg a hasad aljánál és matat azt érzed!32hkm
Hát nem tudom nálad hogy van, de nálam egyértelmû, hogy a feje lennt van, mert akkorákat rúg a bordáimnál, hogy csak na. Ahol erõsebb mozgást érzel, ott a lábacskái vannak :-)
A kérdező hozzászólása: Csak onnan gondolom, hogy keresztben van mert a két oldalamnál szokott kidudorodni, ha nyújtózkodik. Köszönöm szépen a válaszokat:)
A kérdező hozzászólása: Még egy kérdés ha a jobb oldalamnál csuklik akkor ott a buksija?
Valószínü ott körül, de mivel te sem fejbõl csuklassz hanem mellkasból az esélyesebb!Elsõ voltam. :) )))
A kérdező hozzászólása: Hát igazad van :) Majd kiderül már elvileg jövõ héten megyek uhra a magzatvíz végett, meg nstre. Majd kiderül hogy fekszik :)

Pótoljak vagy ne? Honnét tudom majd ha pótolni kell? Lehet hoyg elég neki ennyi?

Sziasztok!

Legjobb válasz: Amíg jókedvû, gyarapszik, és van elég pisis pelusa, adig biztosan elég a tejed. Amit leírtál mennyiség az bõven elég lehet neki, ha azt vesszük, hogy az én fiam 5 és fél hónaposan van, hogy csak 80g-ot eszik egy evésre, mégis hízik 80g-ot hetente. Mivel már megduplázta a testsúlyát, a doki azt mondta, ez tökéletes gyarapodás, mindegy mekkora mennyiségû kajával éri el:) Szóval ne pótolj, fõleg, ha úgy látod, a babád elégedett, és még hízik is, hidd el õ tudja a legjobban mennyi kell neki! Jó babázást!

Amíg jókedvû, gyarapszik, és van elég pisis pelusa, adig biztosan elég a tejed. Amit leírtál mennyiség az bõven elég lehet neki, ha azt vesszük, hogy az én fiam 5 és fél hónaposan van, hogy csak 80g-ot eszik egy evésre, mégis hízik 80g-ot hetente. Mivel már megduplázta a testsúlyát, a doki azt mondta, ez tökéletes gyarapodás, mindegy mekkora mennyiségû kajával éri el:) Szóval ne pótolj, fõleg, ha úgy látod, a babád elégedett, és még hízik is, hidd el õ tudja a legjobban mennyi kell neki! Jó babázást!
Ahogy írtad, minden rendben van. Miért kéne pótolni, hiszen minden ok! Figyelheted még a pisis pelusok számát, ha aggódsz. Jól "ki van ez találva", ha több kell neki, majd kér gyakrabban cicit, a kínálat alkalmazkodik a kereslethez. Egyébként miért gondolod, hogy kevesebb lenne? A puha cici például nem jelenti azt, hogy nem elég... Jó szoptatást! (2 éves és 4 hós bab anyukája)
Ja, a 80g az a minimum, van hogy 150g-ot is hízik egy héten:) Sõt olyan is volt, hogy semmit nem hízott a héten, de a havi mérésre behozta:)

Honnan tudom, hogy nem elég a babámnak a tejcsi? 1 hónapos a kislányom, kis súllyal született, most közelít a 3 kiló felé. Átlagban 70 ml eszik.

Ma egész nap sírt, mikor cicin volt, akkor is felsírt. Nem akar aludni, lehet, hogy éhes maradt? Mi baja lehet még? Pl hasfájás...

Legjobb válasz: A 70 ml szerintem elég. Egyszer fejd ki a tejcsit, és mérd meg, hogy mennyi jött ki a cicibõl (ezt cumisüvegbõl etesd meg vele). Így láthatod, lemérheted, hogy elég-e. Esetleg etesd meg mindkét mellbõl. Ha van elég tejed, akkor egyszerûen csak nyûgös vagy fáj a hasa. Ez utóbbi elég gyakori! :-/

A 70 ml szerintem elég. Egyszer fejd ki a tejcsit, és mérd meg, hogy mennyi jött ki a cicibõl (ezt cumisüvegbõl etesd meg vele). Így láthatod, lemérheted, hogy elég-e. Esetleg etesd meg mindkét mellbõl. Ha van elég tejed, akkor egyszerûen csak nyûgös vagy fáj a hasa. Ez utóbbi elég gyakori! :-/
Ha igény szerint szoptatod és a babának van napi 4-5 jó pisis pelusa, valmaint nagy általánosságban jókedvû, akkor eleget eszik. Az, hogy vannak nyûgösebb napok, sajnos vele járnak, ennek valószínûleg nem a kevés tej az oka. Igény szerint szopiztatott babánál ez amúgy sem fordulhat elõ. Vannak viszont úgynevezett fejlõdési ugrások, amikor hirtelen kér sokkal többet enni a baba. Ez általában 5-6 hetes kor körül van elõször, de nem szentírás, babafüggõ, ki hol tart éppen. Ha ilyenkor kap pótlást, garantáltan nem lesz elég a tej, ugyanis pontosan attól alakul a kereslet és kínálat egymáshoz, hogy a baba ilyenkor gyakrabban kér szopit, tehát jobban stimulálja a tejtermelést. Az elsõ válaszoló nem jól mondta, ha kifejed a tejet, nem fogod tudni, mennyi jut a babának, ugyanis nincs az az ügyes mellszívó, amelyik olyan alapossággal kiürítené a melleket, mint a kisbaba. Az viszont lehet, hogy a pocakja fáj, azért nyûgös, vagy megviselheti front, idõjárásváltozás, sõt, újhold, telihold (most nem tudom épp hol tartunk ezügyben), vannak babák, akik extra érzékenyek ilyesmire. Tedd cicire minél többet, tarts ki, tudom, hogy ez nem mindig könnyû, de hidd el, ahogy telnek a hetek, mindig jobb lesz. Sok boldogságot!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, tényleg valami front lehetett, mert tegnap és ma már egész nyugodt. Próbálok sokat inni, szerencsére anyósom készít gyümölcsleveket, így erre nem kell költenünk. Már két napja napi egyszer kifejem a cicim, így mintha egy kicsit több volna a tejcsi. Sokat alszik a hasunkon, szereti a közelséget. A töröküléses módszert kipróbáljuk.

Menyit eszik egy 9-10 napos baba? Honnan tudom hogy elég a tejem, ha magátol abbahagya a szopizást akor eleget evett? Az hogy nem tudok lefejni tejet etetés után abbol amiböl evett baj, mert eddig mindig jött le 20-30 ml de már nem jön, mitöl van?

Félek hogy kevés lessz a tejem mert már nem tudok fejni szpi után,igy ha majd többet akarna enni hogy lessz elég neki?Szedek homeos bogyot és iszom a laktoherbet de eddig nem sokat segitettek,mennyi idö mire hat és meddig lehet szedni a homeos bogyot?

Legjobb válasz: Szia! Ne aggódj! A tested csodálatos módon tudja követni a kicsi babád igényeit. Ki látott már olyat a természetben, hogy egy emlõs fejt volna, miután megetette a kicsinyeit? Ha a babád éhes lenne, nem hagná abba a szopizást. És egyébként is hallatná az elégedetlenség hangját. Ha igény szerint szoptatsz, tehát ha a babád megéheizk, akkor megkínálod, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem lesz semmi baj:) Ugye tudod, hogy a bogyónál és a teánál is többet ér a nyugalom, az elszántság és a magabiztosság. Ha az anyák évezreek óta képesek táplálni a babájukat, akkor miért pont mi, mai anyák ne tudnánk? Boldog babázást kívánok neked!

Szia! Ne aggódj! A tested csodálatos módon tudja követni a kicsi babád igényeit. Ki látott már olyat a természetben, hogy egy emlõs fejt volna, miután megetette a kicsinyeit? Ha a babád éhes lenne, nem hagná abba a szopizást. És egyébként is hallatná az elégedetlenség hangját. Ha igény szerint szoptatsz, tehát ha a babád megéheizk, akkor megkínálod, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem lesz semmi baj:) Ugye tudod, hogy a bogyónál és a teánál is többet ér a nyugalom, az elszántság és a magabiztosság. Ha az anyák évezreek óta képesek táplálni a babájukat, akkor miért pont mi, mai anyák ne tudnánk? Boldog babázást kívánok neked!
Szia! Az én kislányom 15 hetes. A kórházból négy nap után jöttünk ki. A kórházban még nem nagyon evett, mert császárral született és késõbb indult be nálam a tejelválasztás. Amikor hazahoztam béreltünk egy mérleget, amin mindig lemérem etetés elõtt. Az enyém 10 naposan olyan átlag nyolvanakat evett. ( volt hogy 50-et volt, hogy 110-et). Azt mondta a védõnõ, hogy egy ekkora babánál 60 a "normális". És mivel az enyém sokat evett hasfájós is volt. Mára már kinõtte. Ha magától abbahagyja a szopizást és úgy gondolod keveset evett, akkor tarts egy kis szünetet, böfiztesd meg és próbáld meg újra mellre rakni.Ha már nem fogadja el másodszorra sem a cicit akkor elég volt neki. Nem tudom, hogy van-e mérleged otthon, mert az sokat segít. A fejésrõl pedig annyit, hogy nekem sem nagyon ment, fõleg ha kiszopizta a javát. Én is szedem a homeos bogyókat meg a teát is iszom. Annyit tudok tanácsolni hogy próbáld meg magad éjszaka lefejni. Én nekem mindig akkor sikerült a legtöbb. A homeos bogyokat szerintem addig szedd amíg van tejed. Én is lefagyasztottam a tejet jobb idõkre. Sokan azt tartják, hogy mindig egy mellbõl szopiztasd a gyereket a maradékot meg fejd le. Mások viszont arra esküsznek, hogy mind a két mellbõl szopiztassa meg az anyuka a bébit. Az tény hogy minél többször teszed mellre annál jobban fokozódik a tejed. A homeos bogyokon meg a teán kívül igyál sok folyadékot, fõleg rostban dús leveket. Nekem pl a narancslé nagyon csúszottés ahogy megidtam elindult a tejem magától. Igyál meg néha egy pohár sört is ( legjobb a barna)az is nagyon beindítj a tejet.( nem lesz a bébinek semmi baja az alkoholtól, ettõl nem kell félni) És nekem a rántott levesek is megtették a hatásukat. Pl: tojásleves Remélem azért tudtam segíteni tymy
Szia A homeos bogyóval azért vigyázz. Most már tudom hogy valószinü nálam a tej mennyisége ettõl esett vissza. Ugyhogy már nem szedem. Csak sok folyadék, tojásleves, és próbálok pihenni.

Azt honnan tudom majd, hogy eleget szopott e a babám és nem kellene e még többet?

honnan todom mennyi ideig kéne neki szopizni?lehet,hogy túl sokáig rajtam lesz és még sem elég neki,mert gyenge mondjuk a tejem,vagy nem bírja szívni és kifárad,vagy csak játszik?és meddig legyen az egyiken meddig a másikon?nagyon félek!

Legjobb válasz: Hát, haladjunk sorban: szerintem a gyenge tej csak egy legenda, de ez az én véleményem. Esetleg akkor nem gyarapszik olyan ütemben. Hogy könnyen tudja-e szívni, azt onnan tudod, hogy szép ütemesen kortyol, de te is meg tudod nézni, hogy könnyen jön-e belõle, ha megnyomod két ujjal a mellbimbódat. ha nem hallod a kortyolást, vagy abbahagyta a szopit, akkor pihen, vagy elaludt. Ha bealudt, akkor vedd a válladra, büfiztesd meg, cirógasd, amíg fel nem ébred, akkor kínáld neki megint a melledet. Ha elég volt neki, azt látni fogod, mert akkor nem veszi a szájába, vagy ha mégis, akkor nem szívja. csak akkor tedd a másik melledre, ha az elõzõ már "kiürült" (két ujjaddal ellenõrizd). Hát ennyi dióhéjban. ne félj semmitõl! Nem olyan ördöngõsség, hidd el.

Hát, haladjunk sorban: szerintem a gyenge tej csak egy legenda, de ez az én véleményem. Esetleg akkor nem gyarapszik olyan ütemben. Hogy könnyen tudja-e szívni, azt onnan tudod, hogy szép ütemesen kortyol, de te is meg tudod nézni, hogy könnyen jön-e belõle, ha megnyomod két ujjal a mellbimbódat. ha nem hallod a kortyolást, vagy abbahagyta a szopit, akkor pihen, vagy elaludt. Ha bealudt, akkor vedd a válladra, büfiztesd meg, cirógasd, amíg fel nem ébred, akkor kínáld neki megint a melledet. Ha elég volt neki, azt látni fogod, mert akkor nem veszi a szájába, vagy ha mégis, akkor nem szívja. csak akkor tedd a másik melledre, ha az elõzõ már "kiürült" (két ujjaddal ellenõrizd). Hát ennyi dióhéjban. ne félj semmitõl! Nem olyan ördöngõsség, hidd el.
Az elsõ válaszolónak 100 %-ig igaza van mindenben. Egyébként tényleg nincs olyan, hogy gyenge, "vizes" tej. A tej eleje mindig vizes, kékes színû, és kb. 10 perc után jön az ún. hátsó tej, ami zsírban gazdag, tehát ettõl hízik. Minimum ennyi ideig legyen egy cicin a babád, de van olyan ügyes is, aki hamarabb kiszív mindent. :)

Írattam fogamzásgátlót, de nemcsak védekezés miatt, hanem hogy a havimat beállítsa, elég rendszertelenül jött meg. A doki nem küldött el vérvételre meg semmi, alig kérdezett valamit. Honnan tudom, hogy nekem az az antibébi jó-e, a doki honnan tudja?

Mennyire biztonságos? :S (gestomix 20-at kaptam)

Legjobb válasz: Majd a mellékhatásokból látod, mennyire jó neked. 3 hónap, mire megszokja a szervezet. Ha utána is vannak mellékhatások, akkor nem jó és váltani kell. Amúgy meg keress egy normális dokit, ha jót akarsz magadnak. Mindenesetre legalább nem magas hormontartalmút írt kezdõ létedre. Ez azért jó pont.

Majd a mellékhatásokból látod, mennyire jó neked. 3 hónap, mire megszokja a szervezet. Ha utána is vannak mellékhatások, akkor nem jó és váltani kell. Amúgy meg keress egy normális dokit, ha jót akarsz magadnak. Mindenesetre legalább nem magas hormontartalmút írt kezdõ létedre. Ez azért jó pont.
hello! nyugi, a doki gondolom 3 havi adagot irt fel, ergo vissza kell menned ujabb receptért . Akkor meg fogja kérdezni, milyen mellékhatàst tapasztaltàl, jo e neked a tabletta, és felir majd egy vérképet is :) Az enyém is ezt csinàlta, igaz én szulés utàn voltam, tehàt nàla volt jopàr friss vérképem, és a kovetkezo konzultàcion kaptam beutalot vérvételre.
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat! :) igazából már egy levél elfogyott, meg is jött, ahogy kell. csak ezen gondolkoztam már egy ideje :D
Ha valami gond lenne, akkor már kár lenne rajta gondolkodni. :P
Nem kell visszamennie, ha elfogyott a 3levél, mert ezután már háziorvos is felírhatja neki a tablettát. Amikor én írattam gyógyszert, semmit nem kérdezett, nem csinált vérképet csak felírt valamit, szerencsére jó lett.
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat! szerencsére csak kisebb mellékhatások voltak, de csak az elsõ pár napban :)

3 napos a babám, honnan tudom hogy elég e neki a tej?

Az el?bb hagyta abba a szopást. Egy órán keresztül szopott, úgy hogy közben néha abbahagyta aztán újrakezdte. Közben bukott egy picit amikor büfiztettem de mégis kérte utána. Ilyenkor akkor éhes vagy nem?

Legjobb válasz: Amikor az újszülött szopik, és itt a táplálkozást értem, erõsen, hatékonyan szívja a bimbót, és nyel. Ha "csak" komfortszopik, tehát szopási, testközelségi igényét elégíti ki, akkor enged a szorításból, valamint nem nyel. Ha kéri a cicit, bármilyen okból, adj neki, ezzel biztosítod az elegendõ tejtermelést:). Ha "Globálisan" is érted a kérdést, hogy elég- e neki, akkor arra a válasz, hogy ha szopás után elégedetten fordul el, vagy belealszik(ha nem sárga), akkor elég, ha megvan a napi 6- 8 pisis pelus, széklet(bár ez nem mindig mérvadó, sok anyatejes baba nem székel minden nap), akkor elég:).

Amikor az újszülött szopik, és itt a táplálkozást értem, erõsen, hatékonyan szívja a bimbót, és nyel. Ha "csak" komfortszopik, tehát szopási, testközelségi igényét elégíti ki, akkor enged a szorításból, valamint nem nyel. Ha kéri a cicit, bármilyen okból, adj neki, ezzel biztosítod az elegendõ tejtermelést:) . Ha "Globálisan" is érted a kérdést, hogy elég- e neki, akkor arra a válasz, hogy ha szopás után elégedetten fordul el, vagy belealszik(ha nem sárga), akkor elég, ha megvan a napi 6- 8 pisis pelus, széklet(bár ez nem mindig mérvadó, sok anyatejes baba nem székel minden nap), akkor elég:) .
Szia! Nekem az a tapasztalatom, hogy egy ilyen pici baba még nagyon rendszertelenül eszik. Próbáld az ajánlott 3 órás szoptatáshoz hozzá szoktatni. Ha már egy órája eszik és még folytatja megszakításokkal az nem feltétlenül azt jelenti, hogy éhes. Ilyenkor tedd le bátran és hagyd pihenni. Ha újra megéhezik azt jelezni fogja.Egy etetés nem kell egy órás legyen.Amikor elengedi a cicit büfiztesd meg és hagyd aludni.Ne ijedj meg ha nem éhezik meg 3 óra múlva ez teljesen normális.
Ha napi 15-16 órát alszik, van pisis-kakis pelus, és nem sír sokat, akkor eleget eszik. Érdemes azért eleinte hetente mérni (én szerdán mértem, mert aznap született), hogy a min. súlygyaraposág (heti 10 dkg) megvan-e. Sokat kell böfiztetni, meg-megállni szopi közben.
..gyarapodás...
"Hogyan szoptass? Mindannyiszor szoptasd meg a csecsemõdet, ha igényli, éjszaka is. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha együtt vagy vele és észreveszed a jelzéseit. Az igény szerinti szoptatás biztosítja, hogy a kisbaba elegendõ anyatejhez jusson, mivel a tejmennyiséget a kereslet-kínálat törvénye határozza meg. Minél többet szopik, annál több termelõdik. Hagyd szopni a csecsemõdet mindaddig, amíg magától elengedi a mellbimbót. A szopás ugyanis nem csak étkezés számára, hanem megnyugtató, elandalító, vigasztaló cumizás is. Ne ijesszen meg, hogy eleinte akár másfél órát is igénybe vehet egy-egy szoptatás, ez az idõtartam a késõbbiekben csökkenni fog." idézet innen: http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=kiadvany_szoptatosf.. "Honnan tudjuk, hogy eleget szopott-e a baba? Az elsõ napokban a naponként egy-két nedves pelenka azt jelzi, hogy babánk eleget eszik. Az újszülött ekkor üríti a mekóniumot, a zöldesfekete szurokszékletet, ami születése elõtt a beleiben volt. A harmadik naptól több vizeletes pelenkája lesz, és a széklete már inkább zöldes színû. Az ötödik napon már mustársárga lesz a széklet." "Eleget evett-e a baba? Sok édesanya aggódik, hogy elég teje van-e, még akkor is, ha bõséges az ellátás. A tejtermelés beindulása után számos módon megbizonyosodhatunk arról, hogy gyermekünk eleget eszik-e. Babánknak legalább 5-6 nedves pelenkája van naponta, és minimum 3-4 széklete, kb. 2, 5 cm nagyságú vagy nagyobb. Az anyatejes babák széklete általában laza és formátlan, és a színe valamint az állaga a mustáréhoz hasonló. Sok babának hathetes kortól ritkábban van széklete. Hetente átlagosan 170 grammot, vagy ennél többet hízik. A súlygyarapodást a legalacsonyabb súlytól számoljuk (babánk súlya a harmadik vagy negyedik napon), ne a születési súlytól! Gyakran szopik, általában 8-12 alkalommal naponta. Ha a gyarapodása megfelelõ, akkor nem baj, ha kevesebbszer kerül mellre a baba." idézetek innen: http://www.lll.hu/fuzetek/szoptatas-hogyan_fogjunk_hozza "Ha a baba igény szerint és hatékonyan szopik, csak anyatejet kap, és naponta legalább ötször-hatszor súlyos, pisis a pelusa, akkor szinte biztos, hogy minden rendben van. Ha a szülõknek kétségeik vannak, heti egy súlymérés is jó támpontot ad: ha a kezdeti súlyesés a negyedik-ötödik napon megáll, és a baba gyarapodni kezd, hetente legalább 12 dekát hízik, nyugodtak lehetnek. A hízás mértéke és az elfogyasztott tej mennyisége ráadásul nincs is mindig szoros összefüggésben egymással. Miután megduplázta a születési súlyát (a 4-6. hónapban), a gyarapodás lendülete csökkenni szokott. " idézet innen: http://www.szoptatasportal.hu/node/1234 "Honnan tudjam, hogy a gyermekem eleget kap enni? Néha az édesanya úgy találja, hogy kisba­bája „egyfolytában” szopik és azon tûnõdik, hogy ez vajon annak a jele-e, hogy nincs elég teje, amitõl jóllakjon. Amennyiben a babának napi hat-nyolc nedves textilpelenká­ja (öt-hat eldobható pelenkája), három-öt széklete van (a születéstõl számított harma­dik naptól kezdve), illetve semmi mást nem kap az ön tején kívül, biztos lehet benne, hogy gyermeke elegendõ táplálékot kap. Egy idõsebb babánál elõfordulhat, hogy ritkábban van széklete, de akkor bõségesen." idézet innen: http://www.lll.hu/a_tejtermeles_megalapozasa "Ne felejtse el, hogy az újszülöttek az éhségen kívül számos más okból is szopnak! Lehet, hogy kisbabája azért szopik gyakran, mert szereti a szoptatással együtt járó szo­ros testkontaktus által nyújtott biztonságér­zetet, mert szüksége van arra, hogy kielégít­se szopási igényét, vagy mert úgy érzi, hogy az ön szívverése és érintésének gyengédsé­ge erõt ad számára miközben új világához alkalmazkodik." idézet innen: http://www.lll.hu/a_tejtermeles_megalapozasa
ha nyugodtan alszik és szépen gyarapodik (hetente mérve), akkor nyugodt lehetsz, hogy elég neki.

Honnan tudja a szervezetünk, hogy eleget ittunk?

Az ételnél ugye egyértelmű a telítettség érzése, de a szervezet vízegyensúlya ennél sokkal összetettebb probléma. Valahol azt hallottam, hogy a kortyok számából következtet a szervezetünk a folyadék mennyiségére. Ennek gondolom az az alapja, hogy nagyságrendileg azonos mennyiséget szoktunk egyszerre lenyelni, ezért a testünk megtanulja, hogy hány korty vízre van szüksége. Ebben lehet valami? Vagy teljesen másról van szó?

Legjobb válasz: Szomjat akkor érzünk, ha a torkunkon/szánkban túl kevés, és/vagy túl sûrû a nyál. Ha ez elmúlik, már nem érzünk szomjat. Ebbõl és a telítettségbõl áll össze bennünk, hogy eleget ittunk. Ezért érezni úgy, hogy a szénsavas jobban oltja a szomjat: jobban oldja a nyálat és a CO2 miatt jobban is telít (ráadásul a torkot is ingerli, ami még egy faktor az elég-érzésben). De jobban oldja a nyálat pl. az alkohol is, ezért rövidtávon szintén jobb szomjoltónak érezni.

Szomjat akkor érzünk, ha a torkunkon/szánkban túl kevés, és/vagy túl sûrû a nyál. Ha ez elmúlik, már nem érzünk szomjat. Ebbõl és a telítettségbõl áll össze bennünk, hogy eleget ittunk. Ezért érezni úgy, hogy a szénsavas jobban oltja a szomjat: jobban oldja a nyálat és a CO2 miatt jobban is telít (ráadásul a torkot is ingerli, ami még egy faktor az elég-érzésben). De jobban oldja a nyálat pl. az alkohol is, ezért rövidtávon szintén jobb szomjoltónak érezni.
Hozzáértõk azt mondják, hogy a szervezetnek naponta minimum 2 liter vízre van szüksége. Én soha nem mértem, hogy ezt a mennyiséget megiszom-e, ha megszomjazok, iszom.
Elkezdünk hányikázni!D)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!