Találatok a következő kifejezésre: Honnan számoljam, mihez (5 db)

A fényévet mien módon számolják ki? tehát ha belenéznek a távcsöbe akkor látják a fényt de azt honnan tudják mikor indult el?

Legjobb válasz: Keress rá ezekre a témakörökre az Interneten: http://astro.u-szeged.hu/oktatas/temtavolsag.html

Keress rá ezekre a témakörökre az Interneten: http://astro.u-szeged.hu/oktatas/temtavolsag.html
5. válaszoló. "Hogy egy adott csillagászati objektum fénye mikor indult el, az könnyedén kiszámítható a távolságának ismeretében"Tehát azt akarod mondani, hogy ha meg akarjuk tudni hogy hány fényévre van egy objektum, ahoz ismerni kell az objektum és a föld közti távolságot? :)
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat:)
Van még egy érdekes csillag, a cepheida típusú. Ez a csillag néhány napos esetleg néhány órás ütemben változtatja fényességét. És a fényességváltoztatási ritmus egyértekmûen függ a csillag abszolút fényességével, a távolságát és az õt tartalmazó csillaghalmaz távolságát meg lehet határozni a látszólagos fényessége alapján.
Van még egy közbensõ távolságok mérésére vonatkozó módszer. Javaslom a Robbanó napok c. Asimov mûvet valamin Kulin Györgyöt (A távcsõ világa), de magam is összefoglalhatom: A szupernovák abszolút fényessége mindig ugyanakkora. Ezért a látszólagos fényességbõl, amit a csillagászok a Földrõl látnak, meg tudják állapítani a szupernovát tartalmazó galaxis távolságát. Finomítja e kérdést, vagy inkább megnehezíti, hogy kétféle szupernova van, kétféle fényeséggel.
Persze még kérdésed lehet, hogy honnan lehet tudni, hogy egy csillag milyen sebességgel távolodik. Ez a spektroszkópiához kapcsolódik. Adott elemek speciális spektrumot adnak. A doppler effektus miatt a sebesen mozgó objektumok spektruma megváltozik. Vagy a nagyobb frekvencia vagy a ritkább felé. A mi univerzumunkban a ritkulás az általános. Vagyis a többség távolodik. A spektrum elcsúszása alapján megállapították a sebességet, s ennek alapján a Hubble állandóval a távolságot is.
Ez a küllõs dolog nem biztos, hogy érthetõ. Nézzünk egy valós mérést. Egy fényforrást elhelyeznek úgy, hogy egy megforgatható fogaskerék fogai között elvilágítson. A fény elér egy tükröt, majd visszafelé haladva ugyanazon fogaskerék másig foghíján keresztül mondjuk a falra vetül. A fogaskereket elkezdik forgatni. Nyilván lesz egy olyan forgatási sebesség, amikor elérik azt hogy amíg a fény megteszi a tükörig és vissza a távolságot, egy fog pont a visszaérkezõ fény elé fordul. A tükör távolságából, és a forgatás sebességébõl meglepõen pontos értékkel kiszámítható a fény terjedési sebessége. Ezt ismerve már könnyen kiszámítható egy fényév távolsága. Hogy egy adott csillagászati objektum fénye mikor indult el, az könnyedén kiszámítható a távolságának ismeretében, hiszen a fénysebességet már pontosan ismerjük.
magát a fényévet úgy számolják ki, hogy egy évet(átalakítod másodpercbe), megszorzod 300.000-rel.Ez jelenti azt pl, hogy valami egy fényévre van.A második kérdésedre nemtudok választ adni.
Bár az elsõ közelítés csillagászati úton történt a fényebesség meghatározására, pontosabb értéket a Michelson-kísérlet adott. Olvashatsz a témáról a neten.
Micsoda válaszok érkeztek. A kérdezõ arra gondolt, hogy honnan tudják hogy például egy csillag 150 fényév távolságra van tõlünk. Hogyan számolják ki hogy amit látunk, az a 150 évvel ezelõtti állapota a csillagnak?

Sok doki szerint min.1 évnek el kell telnie császár után a második baba után, de ezt honnan számolják?

Úgy értem 1 évnek kell eltelnie a második és els? baba születése között vagy az 1 évet az els? baba születése és a második megfoganása között értjük?

Legjobb válasz: Ez engem is érdekelne

Ez engem is érdekelne
Az elsõ születése és a következõ fogantatása között ajánlott kivárni az 1 évet.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! :)
2.-nál a pont.

Egy kis segítség kéne nekem. Honnan számolják a tengerszint feletti magasságot, vagy mihez viszonyítva adják meg hogy pl. : tengerszint felett 2614m?

Legjobb válasz: Balti-tengertõl, de gondolom, ott is van állandósítva valahol egy 0 pont. Jelölve pl. geodéziában, hidrológiában stb. mBf-nek jelölik (méter balti feletti)

Balti-tengertõl, de gondolom, ott is van állandósítva valahol egy 0 pont. Jelölve pl. geodéziában, hidrológiában stb. mBf-nek jelölik (méter balti feletti)
Ezzel kapcsolatban van egy történet. Nem tudom, hogy igaz-e de szerintem jópofa. Svájc és Németország határán építettek egy völgyhidat. A svájci és a német csapat egyszerre kezdte meg a munkát, és középen találkoztak. Az utolsó darab csatlakoztatásánál a mérnökök megdöbbenve tapasztalták, hogy 32 cm eltérés van a két darab magassága között. Elkezdték keresni a hiba okát. Kiderült, hogy a Svájciak az Adriát a Németek a Balti tengert vették 0 szintnek. És a két tenger között 30 cm szintkülönbség van. Tehát abszolút értéken csak 2 cm volt az eltérés.
én angolokról és franciákról tudok de õk meg 4 métert tévedtek:D biztos a tengerszint....:D (hát igen: pontos mint a francia...ö nemis mint az angol, ja nem a svájci óra:)


Segítséget kérek! Az utolsó ultrahangos papírom szerínt holnap leszek 9 hetes. Hétfőn vizsgált meg a doki aki azt mondta, hogy 9 hét 4 nap de a kis könyvembe 9 hetet irt. Akkor most mikor menjek 12 hetes ultrahangra? Honnan számoljam?

Legjobb válasz: Szia! Valószínûleg pár nappal nagyobb a babád, de szerintem akkor menj amikor a mensi szerint a 12. hétben vagy, tehát 11+vmennyi naposan. Nálatok nem adnak pontos idõpontot a vizsgálatra? Nálunk elõjegyzett idõpont nélkül szóba sem állnak az emberrel...

Szia! Valószínûleg pár nappal nagyobb a babád, de szerintem akkor menj amikor a mensi szerint a 12. hétben vagy, tehát 11+vmennyi naposan. Nálatok nem adnak pontos idõpontot a vizsgálatra? Nálunk elõjegyzett idõpont nélkül szóba sem állnak az emberrel...
Az uh-adatok alapján menj.
3. válaszoló vagyok. Igaz fontos a 12. heti UH, de nyugodj meg nem lesz semmi baj.Én 11+2 hetesen voltam és nem lett rossz az eredmény.Ha késõbb mész pár nappal abból sem lesz gond.Ha tudod pontosan, hogy mikor fogant a babád akkor kitudod számolni, hogy mikor vagy 12 hetes.
elsõ vok: 11. vagy a 12. hétben kell megcsinálni, de nem naphoz kötött mint pl az AFP, mert az uh-n fizikai valójában vizsgálják meg a babát fejétõl a talpáig minden szervét megvan-e, nyakiredõ vastagság jó-e, hasfal zárt-e stb, mindegy az a néhány nap! Minden jót!
Szia!A kiskönyvbe mindig a betöltött hetet írják.Én 12+2 hetesen voltam az ultrahangon.Az jó volt, nem volt gond.
A kérdező hozzászólása: Nyakiredö érték mikor jo?és rossz? Mi van olyankor ha rossz?
Akkor úgy menj ahogy a dokid mondta.Nem kell pont a 12. hetet betöltött napon nyakiredõre menni.Én is pl. 12+5 hetesen voltam és teljesen ok minden és nem szóltak hogy fú nem pont kerek 12.hetesen mentem.
A kérdező hozzászólása: Úgy tudom h a 12 hete uh nagyon fontos.Nem baj ha késõn megyek vagy korán?
A kérdező hozzászólása: Nem kell idõ pont!Azt mondta a doki h találkozunk 3 hét mulva zz uh és õ a 9 héttel számolta.
Szia! A terhességi heted még sokszor változhat.A kis könyvben beírt hetek száma szerint számold a dolgokat.Nekem 3 héttel nagyobb a babám, de nem foglalkoznak vele. Boldog Babavárást! 34 hetes
Nekem 11 hetesen és 1 nposan csinálták meg a 12. heti UH-ot, mivel akkor más miatt (haematóma) úgyis mennem kellet.

Honnan számoljam, vagy mihez képest azt a bizonyos első veszélyes 12 hetet?

Az ultrahang szerint 6 hetes vagyok, ha az utolsó menzeszhez számolom, akkor meg 8 hetes. Akkor most honnan számoljam azt a bizonyos veszélyes 12 hetet? Mi számít ilyenkor?

Legjobb válasz: Ha nem érezted meg amikor teherbe estél ( mert vannak ilyen szerencsések) akkor számold a menzihez. Eh kicsit biztosabb mint az uh. Ugyanis az nem mindig pontosan becsül.

Ha nem érezted meg amikor teherbe estél ( mert vannak ilyen szerencsések) akkor számold a menzihez. Eh kicsit biztosabb mint az uh. Ugyanis az nem mindig pontosan becsül.
Szerintem számolj a biztonság kedvéért a mensestõl 16 hetet és akkor tutira betartod.
A kérdező hozzászólása: Én pontosan tudom mikor estem teherbe még az órát is. Tehát akkor valójában ahhoz kell számolni? Mert úgy még hihetõ is amit az ultrahang lát.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!