Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered mondás, (22 db)

Honnan erednek ezek a mondások?

Otthagyta mint, Szent Pál az oláhokat...

Legjobb válasz: google-ba beírva... "... a vaslábi oláhok megérkeztek a faluba és a földesúr mindjárt templomot ígért nekik. Meg is épült, fel is cifrázták szépen, s aztán kellett belé szentkép is. Többek között a kopasz Szent Pált is megfestették egy híres oláhtoplicai piktorral, annak a képnek a mása pedig erôst hasonlított a tekerôpataki bíróhoz. Na ennek hamar híre futott, mert egy tekerôpataki ember bément a templomba és szemügyre vette az oltárt. Akkor a tekerôpatakiak, akik nem akarták, hogy ekkora csúfság essék rajtuk, még azon éjjel ellopták a templomból, és helyette hagytak ott egy krajcárt. A vaslábi atyafiak mindjárt újólag megfestették, de a piktor bárhányszor csinált új képet, mindannyiszor furfangosan ellopták. Hiába ôrizték éjjel-nappal, hajnalra mindig hûlt helye maradt csak. Egy idô múlva belátták, hogy hiába szeretnék, hogy Szent Pál az ô falujokat védelmezze, Szent Pál mindig sarkon fordult és nagy hertelen otthagyta ôket. Nem is kereszteltek a faluban hosszú ideig egy gyermeket sem Pál apostol nevére, pedig nagy szentjük az az oláhoknak is...." vagy Eszerint az oláhok (románok) templomot építettek, amelynek felszentelésére nem érkezett meg Szent Pál szobra. Ekkor az eklézsia megfogadott egy székelyt, álljon fel a szobor helyére. Ment is minden simán egészen addig, míg a kezébe adott gyertya nem kezdett a lábára csöpögni. Ekkor „Szent Pál” leugrott és megszökött. vagy a mondás a ma Romániához tartozó Szentpál községre vonatkozik: az ország trianoni körülmetélésekor egyes községek választhattak, hogy a két ország közül melyikhez akarnak csatlakozni, és Szentpálon úgy döntöttek, hogy õk "otthagyják" az oláhokat, és magyarok lesznek.

google-ba beírva... "... a vaslábi oláhok megérkeztek a faluba és a földesúr mindjárt templomot ígért nekik. Meg is épült, fel is cifrázták szépen, s aztán kellett belé szentkép is. Többek között a kopasz Szent Pált is megfestették egy híres oláhtoplicai piktorral, annak a képnek a mása pedig erôst hasonlított a tekerôpataki bíróhoz. Na ennek hamar híre futott, mert egy tekerôpataki ember bément a templomba és szemügyre vette az oltárt. Akkor a tekerôpatakiak, akik nem akarták, hogy ekkora csúfság essék rajtuk, még azon éjjel ellopták a templomból, és helyette hagytak ott egy krajcárt. A vaslábi atyafiak mindjárt újólag megfestették, de a piktor bárhányszor csinált új képet, mindannyiszor furfangosan ellopták. Hiába ôrizték éjjel-nappal, hajnalra mindig hûlt helye maradt csak. Egy idô múlva belátták, hogy hiába szeretnék, hogy Szent Pál az ô falujokat védelmezze, Szent Pál mindig sarkon fordult és nagy hertelen otthagyta ôket. Nem is kereszteltek a faluban hosszú ideig egy gyermeket sem Pál apostol nevére, pedig nagy szentjük az az oláhoknak is...." vagy Eszerint az oláhok (románok) templomot építettek, amelynek felszentelésére nem érkezett meg Szent Pál szobra. Ekkor az eklézsia megfogadott egy székelyt, álljon fel a szobor helyére. Ment is minden simán egészen addig, míg a kezébe adott gyertya nem kezdett a lábára csöpögni. Ekkor „Szent Pál” leugrott és megszökött. vagy a mondás a ma Romániához tartozó Szentpál községre vonatkozik: az ország trianoni körülmetélésekor egyes községek választhattak, hogy a két ország közül melyikhez akarnak csatlakozni, és Szentpálon úgy döntöttek, hogy õk "otthagyják" az oláhokat, és magyarok lesznek.
Kicsípi magát (kiöltözik vagy feszít), mint koszos (durva: szaros vagy táj: sáros) Pista Jézus (táj: Krisztus) nevenapján az, aki ízléstelenül kiöltözött.
emberi hagyomány. mint sok vallásosnak mondott tanítás is.

Mi ez a felhajtás Böde Dani körül? És honnan ered ez a "ha Böde jön, akkor jön" mondás?

Legjobb válasz: A török-magyar vb. selejtezõn miután gólt rúgott volt egy olyan megmozdulás, hogy amikor futott a labdáért, nem szándékosan, de eléggé legyalulta az egyik törököt, mire a kommentátor azt mondta hogy: Ha Böde jön...(kis szünet)...akkor jön. Innen ered, aztán mivel élete formájában játszik jó kis "internet celeb" lett belõle, ez a mondat pedig jó alap volt az egészhez.

A török-magyar vb. selejtezõn miután gólt rúgott volt egy olyan megmozdulás, hogy amikor futott a labdáért, nem szándékosan, de eléggé legyalulta az egyik törököt, mire a kommentátor azt mondta hogy: Ha Böde jön...(kis szünet)...akkor jön. Innen ered, aztán mivel élete formájában játszik jó kis "internet celeb" lett belõle, ez a mondat pedig jó alap volt az egészhez.
Ízetlenkedés az egész ! Azèrt mert jelenleg formába van... De egy focista attól híres, ha éveken át(8-10év) kiváló formában van !
ha böde jön...akkor jön a szag is

Honnan ered az alábbi mondás:Ha körbe söpörnek nem mész férjhez?

Legjobb válasz: Ha egy eladósorba ért lány hagyja, hogy körbesöpörjék, ergo nem veszi észre, hogy söpörni kellene, nem veszi ki az (anyja) kezébõl a söprût,csak ül, lustálkodva, akkor nem alkalmas rá, hogy önálló háztartást vezessen, férjhezmenjen.

Ha egy eladósorba ért lány hagyja, hogy körbesöpörjék, ergo nem veszi észre, hogy söpörni kellene, nem veszi ki az (anyja) kezébõl a söprût, csak ül, lustálkodva, akkor nem alkalmas rá, hogy önálló háztartást vezessen, férjhezmenjen.
Egy ronda boszorkány találta ki, amikor használták a söprûjét körülötte.
Nem tudom, most hallom elõször ezt a mondást.
Babona, nem mondás. Rengeteg ilyen van, a legtöbbnek semmiféle valóságalapja nincs. Pl.: "Ha valaki egy ruhadarabot fordítva vesz fel, az szerencsét jelent." stb, stb.
A kérdező hozzászólása: Ok, de ez nem válasz a kérdésre, én sem vagyok babonás, pusztán érdekel a származása, eredete.
És ennek a mondásnak a másik változata: az asztal sarkánál való ülés, ami miatt szintén nem megy férjhez az illetõ(nõ)?


Honnan ered a következő mondás: Ne siránkozz mint egy fürdősk*rva?

Legjobb válasz: Ennek a közmondásnak eredetei a suméroktól erednek.

Ennek a közmondásnak eredetei a suméroktól erednek.
Ez egy õsi dakota közmondás.
A kérdező hozzászólása: Emberek, pörgés, pörgés! Ennél azért többet várok!
A sellõktõl, haver.
Fogalmam sincs, hogy miért siránkozik a fürdõs qrva. Nem hinném, hogy jobban siránkozna, mint egy út mentén álló. Úgy, ahogy a kefekötõk sem isznak többet, mint mondjuk a cipészek. O. Nagy Gábor (aki a szólásmagyarázó könyvet írta) biztosan tudná, de õ már régen meghalt. :(
Ez nem mondás hanem hasonlat;)

Honnan ered pontosan az áll, mint f**z a lakodalomban "mondás"?

Legjobb válasz: Szerintem innen, mert ezzel még nem találkoztam.

Szerintem innen, mert ezzel még nem találkoztam.
Amikor elõször hallottam, akkor a Children of distance még sehol sem volt, szóval nem tõlük.
Tényleg, ebben lehet valami :D ez jó
"Persze az, hogy nem ismerem, csak azért lehet, mert nem járok bunkó, idióta, sutyerákok között túl sûrûn." Ennek semmi köze ahhoz, hogy te hova jársz. :) Kérdezõ: Ha neten nem találod a megoldást, akkor menj be egy könyvtárba és ebben a könyvben talán benne lesz: Mi fán terem? Magyar szólások eredete O. Nagy Gábor (Fogalmam sincs a megfejtésrõl, úgyhogy csak egy tipp: házasság elõtt nem volt szex, úgyhogy a lakodalomban már erõsen álldogálhatott az a f**z...)
Felénk úgy mondják, áll mint ló....sz a lakodalomban. Oda nem illõ, zavaró dolgot jelent, mint ahogy a fent említett testrész is igen furcsán festene a lakodalomban.
Ennek semmi köze ahhoz, hogy hova jársz..
Olyant ismerek, hogy Áll, mint Katában a gyerek. Persze az, hogy nem ismerem, csak azért lehet, mert nem járok bunkó, idióta, sutyerákok között túl sûrûn.
Én 30 múltam, és én is nagyon régóta ismerem ezt a (mit is?)
Én általános iskolás alsós voltam mikor elõször hallottam. Most 22 vagyok, szóval nem új :) lehet ritka, de létezik
szerintem egy lakodalomból
Erdély minden tájékáról találkoztam már emberekkel, de ezt a mondást most hallom elõször. Lehet, hogy valami új, és csak regionálisan ott terjedt el, ahol te laksz.
Én is ismerem, de nem tudom
A kérdező hozzászólása: Pedig ezt már élõben is hallottam párszor különféle emberektõl. PL edzõm ráüvölt a pálya közepén egy helyben álló gyerekre: mit állsz ott, mint a lakodalmi fasz??!! :D
Nálunk mindenki ismeri ezt, de én sem tudom, hogy honnan ered. Elég elterjedt itt, mint a "seggem szüretkor". Például olyan szép mint seggem szüretkor

Honnan ered az a mondás, hogy "Szétkapja, mint Floki a lábtörlőt! "?

Miért pont Floki?

Legjobb válasz: Foxi az,csak a pestieknek már saját szótárt kell írni.

Foxi az, csak a pestieknek már saját szótárt kell írni.
Már foxival is hallottam ezt a mondást. Tehát nem névvel, hanem kutyafajtával. Valószínû kutyatartóktól ered, akiknek volt némi tapasztalata Flokival (aki lehet, hogy foxi) és a lábtörlõvel.
Én Budapesten élek, mégis a foxis verziót ismerem.
Én vagyok az egyetlen aki csak a Blökis verziót hallottam? :D nehogymán
mi az a floki?

Honnan ered az a mondás hogy: "Érzéssel, mintha lovat b*szn*l"?

Legjobb válasz: Vagy egy alpári részegtõl, vagy egy romától.

Vagy egy alpári részegtõl, vagy egy romától.
A ló felrúg ha rosszul csinálod :d
Hát ezt ki kell próbálni, utánna itt ír meg, hogy mi volt.
Onnan, hogy a lovakat általában mesterségesen termékenyítik meg, mert a hím állat a berakás alkalmával agresszív lehet, ami sebesülést eredményezhet.
Ez olyan, mint a "Nyugodt legyél, mint a ló [email protected]_záskor!" Tudtommal olyankor pont, hogy ideges a ló.
nekem egyik osztálytársam mondta :D
Szorr, nem tudom. Azt hittem, hogy tudom, oszt mégse.

Honnan ered az a mondás, hogy aki szarba lép, annak szerencséje lesz? Mi az alapja ennek?

Legjobb válasz: mert szerencse, hogy csak belelépett és nem orral eset bele. ☺

mert szerencse, hogy csak belelépett és nem orral eset bele. ☺
Mert a szar szerencsét hozz. Annak is szerencsét jósolnak akit olyan baleset ér ([email protected]). A vadászok (halászok) is úgy kívánnak szerencsét egymásnak, hogy azt mondják: [email protected] a csõ végégére, vagy egy kalap [email protected] kívánnak, vagy a tarisznyát tele [email protected] A szerncse kívánás kimondása a babona szerint éppen az ellenkezõjét idézi elõ. A babonában általában az ellenkezõ dolgok kívánása a jó, ezzel tévesztik meg az ártó szellemeket. mert ugye azok csakazért is a fordítottját fogják elõidézni mint ami a kívánság. Ez mágia.
Ha pedig nem jönnek az ártó szellemek, akkor bekövetkezik a rossz kívánság?
Elõzõ, látodd erre nem gondoltam ☺. Bizonyára akkor szoktak becsinálni ☻
Sztem valaki egyszer vígasztalásul hazudta egy szarba lépõnek, annak meg annyira megtetszett, hogy elhitte, majd elterjedt.

Honnan ered az a mondás, hogy "Te vagy a legszebb fiú (leány) a halpiacon. "?

Legjobb válasz: Én azt szoktam mondani ,két kihalt faluban sincs ilyen jó nõ mint te:D

Én azt szoktam mondani , két kihalt faluban sincs ilyen jó nõ mint te:D
Ez egy ellentmondásos vicces bók.Miután halakkal hasonlítunk össze egy emberi személyt ott az adott helyen (már mint a halpiacon) szebb ember nála nem lehet.
Az adott környezetben (iskola, osztály, park, disco) a mondást megeresztõ személy értékítélete alapján te vagy a legszebb, legvonzóbb, legkívánatosabb külsejû egyén.
Helyesen írta tetris, abban a felhozatalban az a legjobb. Lehetne, persze, jobb felhozatal is, de abban ami van, ez a legjobb.
Szerintem nem az volt a kérdés, hogy mit jelent, hanem az, hogy honnan ered. Ez engem is érdekelne....
Halpiacról?!
Szerintem sem a kérdésre adtunk válaszokat, és még ezekkel sem teljesen értenék egyet. Ilyet akkor mondunk, ha valaki csak azért minõsül szépnek/jónak stb., mert ott abban az idõpontban és élethelyzetben nincs konkurenciája, pl. ha valaki egyetlen lány az osztályban, akkor õ a legszebb lány az osztályban (akármilyen is), ez pedig így ugye nem nagy kunszt.
Bocsi, nem vettem észre, a negyedik válasz az korrekt.
Az eredeti mondás úgy hangzik:"Te vagy a legszebb nyúl a halpiacon".Szerintem azt jelenti, Pl.jelenleg itt ahol vagyunk, a lányok között egyedüli fiúként Te vagy a legszebb.Hogy honnét ered a mondás azt sajnos nem tudom.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!