Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered húsvéti locsolkodás szokása (1 db)

Honnan ered a húsvéti locsolkodás szokása?

Legjobb válasz: A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.

A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.
ezt én is így hallottam, de hogy hogyan jön ehhez a nyúl, meg a tojás azt nem tudom :)
A húsvéti nyúl igazából nem is nyúl. Gyöngytyúk volt, és a németek többször is összekeverték a gyöngytyúkot és a nyulat (hasonló a kiejtésük), több dokumentumban is már nyúlként jegyezték le és egy idõ után átszokta a nyúlra :) A tojás pedig "gyöngytyúk tojás" volt, ezt kicserélve lett "nyúl/nyuszi tojás".
A Jézus feltámadása miatt örvendezõ, örülõ asszonyokat, a katonák vízzel öntötték le, hogy így hûtsék a lelkesedésüket!
Nem tudom, hogy honnan jön, de elég egyértelmû szimbólumok vannak benne. A fiúk meglocsolják a lányokat, a lányok meg cserébe adnak egy tojást(=petesejt). A nyuszi szerintem nem valami régi hagyomány. Ilyen termékenység-varázslás.

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Vannak errefelé 14-18 éves néptáncos fiúk/lányok?

Hol táncoltok? Melyik a kedvenc táncotok? Kedvenc népdal? :DDD
Én 14 éves lány vagyok, Budapestr?l. :D

8

Miért csinálnak ilyen agyondíszített adventi koszorúkat az emberek? Miért nem látni sehol hagyományos lila-lila-rózsaszín-lila gyertyákkal készülteket?

Pl.:

15

Mi, magyarok miért nem szeretjük jobban a hazánkat? Miért nem becsüljük meg kicsit jobban?

Tudjátok, külföldön tanulok, és itt jöttem rá, mennyire piszkosul hiányzik nekem Magyarország. Hogy mennyire azt érzem a hazámnak, és f?leg, hogy mennyire szép és különleges hely.

14

Milyenek a japánok? Aki volt már kint, vagy ott él mesélne nekem róluk? Hogy bánnak az európaiakkal?

Jöv?re én is ki szeretnék menni, élni 1-2 évig, és kíváncsi vagyok a személyes tapasztalatokra, mert annyi mindent hall az ember.

8

3D-s origami hattyút szeretnék készíteni. A kérdésem:hogyan illesszem össze a háromszögeket (alapelemeket)? Talán használjak ragasztót? Mert nagyon könnyen szétesik, ha egymásba illessztem őket.

2

Mikor jön a Mikulás?

5-én este, vagy 6-án este?

2

Mióta hordanak a zsidók keménykalapot?

Egyáltalán arra sem találtam választ, hogy mióta létezik a "kalap" -nak nevezett fejfed?.

14

Jelentős sváb/tót lakosságú falvakban élő magyarok! Van köztetek és az etnikum között feszültség?

Vagy teljesen jól megvagytok? Szüleitek/nagyszüleitek idején is teljes egyetértés volt?

11

Miből ered a betonfej kifejezés?

Mikor mondjuk? Miért?

3

Minden angol koszos?

Kint vagyok és fene egy koszos népség!!!! Fúúúúj. És akkor mi nem felelünk meg az EU-s normáknak. Most volt téli vásár hát nem megyek bele, hogy csinálták a kajákat. Szerintetek melyik angol nem koszos? Mit?l függ?

9

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!