Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered húsvéti locsolkodás szokása (1 db)

Honnan ered a húsvéti locsolkodás szokása?

Legjobb válasz: A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.

A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.
ezt én is így hallottam, de hogy hogyan jön ehhez a nyúl, meg a tojás azt nem tudom :)
A húsvéti nyúl igazából nem is nyúl. Gyöngytyúk volt, és a németek többször is összekeverték a gyöngytyúkot és a nyulat (hasonló a kiejtésük), több dokumentumban is már nyúlként jegyezték le és egy idõ után átszokta a nyúlra :) A tojás pedig "gyöngytyúk tojás" volt, ezt kicserélve lett "nyúl/nyuszi tojás".
A Jézus feltámadása miatt örvendezõ, örülõ asszonyokat, a katonák vízzel öntötték le, hogy így hûtsék a lelkesedésüket!
Nem tudom, hogy honnan jön, de elég egyértelmû szimbólumok vannak benne. A fiúk meglocsolják a lányokat, a lányok meg cserébe adnak egy tojást(=petesejt). A nyuszi szerintem nem valami régi hagyomány. Ilyen termékenység-varázslás.

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Miért nem kínálják meg a zsidó emberek az üzletfeleiket semmivel?

Nem rosszból, eddig több olyan ügyfelem volt, aki önmagát ehhez a közösséghez sorolta, és még egy pohár vízzel sem kínáltak meg az órákig tartó tárgyalásokon... Az hogy nem esett jól az egy dolog, de nem értem az okát, biztos van valami, ami miatt nem teszik.

15

A májusfa állítás honnan ered? Mi a jelentése?

Ha jól emlékszem alsó tagozatból akkor az udvarló fiúk állították a kiválasztott lányoknak?

Tudom, hogy google a barátom.. de fürdeni akarok és addigra mire visszaérek remélem kapok néhány választ..

2

Miért köcsögök a magyarok egymással?

6

Nektek nincs elegetek a tévéből?

Régen még talán értelmesebbnek mondhattam volna, nem voltak ennyire eligénytelenedve a műsorok, most már mindenhol gyilkosságok, a sorozatokban verik a feleségeket, rabolnak, hazudnak, esti főműsoridőkben kis tiniribancok kurvulását mutogatják. Undoritó. Nem nézem ezeket csak látom miközben vmi értelmeset keresek.. szerencsére sok ismeretterjesztő csatornánk van, azokat nézem.. lassan már csak az animal planetet bírom elnézni.

Ti hogy vagytok ezzel? Mit szoktatok nézni?

21

Néptáncosok! Melyik a kedvenc tájegységetek? Melyik táncok állnak legközelebb a szívetekhez?

Magam is néptáncolok, nagyon szeretem a sárközi és a kalocsai táncokat, kedvencem pedig abszolút a rábaközi :).

11

Miért fekete a Turulmadár?

6

Mikor érdemes viricselni?

Van-e valamilyen pontosabb dátum, vagy jeles nap, amihez köthető? /pl. Gyümölcsoltó Boldogasszony után, vagy ilyesmi?/

3

Svájcban miért kantonok vannak és nem megyék?

2

Ha az Európaiak szerint az Amerikaiak hülyék, akkor az Amerikaik meg az Európaiakat degradálják le?

Azt hallom innen, hogy "áhh, hülye amcsik..."
Akkor az amerikaiak meg "áhh, hülye európaiak..."

8

Ti milyen sonkát vesztek Húsvétra, melyik a legfinomabb?

Tudom hogy válság,van meg sokan még nem is gondolhatnak arra hogy bármilyen sonkát vegyenek,de ha az ember egyszer egy évben mégis rászán egy kis pénzt akkor ezért a lehető legfinomabbat szeretné kapni.Nem vákumfóliás mindenféle gyorspácokkal telenyomott utánzatot,hanem igazi sonkát.Én mindig a nagyapám által készített házi sonka ízét keresem,de persze még nem találtam meg.
Hol készítik a legjobb sonkát? Várom az ötleteket!

6

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!