Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered húsvéti locsolkodás szokása (1 db)

Honnan ered a húsvéti locsolkodás szokása?

Legjobb válasz: A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.

A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.
ezt én is így hallottam, de hogy hogyan jön ehhez a nyúl, meg a tojás azt nem tudom :)
A húsvéti nyúl igazából nem is nyúl. Gyöngytyúk volt, és a németek többször is összekeverték a gyöngytyúkot és a nyulat (hasonló a kiejtésük), több dokumentumban is már nyúlként jegyezték le és egy idõ után átszokta a nyúlra :) A tojás pedig "gyöngytyúk tojás" volt, ezt kicserélve lett "nyúl/nyuszi tojás".
A Jézus feltámadása miatt örvendezõ, örülõ asszonyokat, a katonák vízzel öntötték le, hogy így hûtsék a lelkesedésüket!
Nem tudom, hogy honnan jön, de elég egyértelmû szimbólumok vannak benne. A fiúk meglocsolják a lányokat, a lányok meg cserébe adnak egy tojást(=petesejt). A nyuszi szerintem nem valami régi hagyomány. Ilyen termékenység-varázslás.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Az angolok udvariasabbak más népeknél?

5

Hogyan reagalnak a vilag egyes pontjain arra, hogy ha azt mondod, hogy te meleg vagy?

japan?nemetorszag? usa nagyobb varosai? afrika?

3

Magyarország történelmét hánytól számolják pontosan? A honfoglalástól?

4

Mások is így gondolják? Többi lent.

Más fiatalok is úgy gondolják ( 10-25 évesek, és 13 vagyok )hogy a régi Magyar kultúrát meg kell ?rizni ? Arra gondolok hogy néha jó lenne visszamenni nagymamáink, dédmamáink idejébe, és jó lenne visszahozni az akkori munkákat, ételeket, közösséget stb. Én még a szegénységet is vállalnám, csak néha visszamehetnék :) Azt szeretném megtudni hogy csak én vagyok ilyen bolond vagy mások is így gondolják ? Mindig úgy éreztem hogy én egy kicsit más vagyok mint a többiek, mivel én nem PSY-t,Niki Minaj-t meg a többit, hanem Csík zenekart és népzenét hallgatok. Más Pesten akar élni , én csak egy kis tanyát szeretnék a Hortobágyon és juhász szeretnék lenni pár rackával és a többi magyar állatfajtával. Örülnék ha más fiatal is így gondolná de én úgy érzem hogy én vagyok egyedül. Most csak itt mertem feltenni a kérdéseimet és a gondolataimat mert félnék hogy kinevetnének :/

2

Férfitársaim! Ti melyik bicskát választanátok a kettő közül? Lent a kép.

http://kerecsenijasz_hu.web.maxer.hu/oscommerce/images/IMG_0..
az egyik kiszemelt :)

és a másik :)

10

Miket tudtok erről írni?

Az athéni demokrácia kialakulásáról szeretném ha írnátok...
mit kell róla tudni stb.

el?re is köszönöm.

3

Jellemeznétek a kazakhkokat? (Kazahsztániakat. )

4

Ezek a cigányok mit keménykednek?

Buszról integet nekem hogy megvár, vagy valami ilyesmi, én meg szánalmasan ránéztem a hajléktalan cigány fajtájára. De idegesít az ilyen.

10

Normális hogy a cigány gyerekek így viselkednek?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=By8OY..
Többek közt azokat kérdezem akik elutasítják pl a Magyar Gárdát, azoktól szeretném megtudni hogy hagynák-e hogy például az anyjuk vagy a húguk az éjszakai órákban gyalogosan menjen végig azon az utcán ahol ezek a "fiatalok" ügyelnek a rendre?

24

Mikor alakult ki az emberiségben, hogy a férfiak "többek" a nőknél?

És egyáltalán mi alapján? Az ?skorban úgy tudom még tisztelték a n?ket. De akkor hogy alakult át ez a gondolkodásmód azzá, ami az egész történelmet uralja?

17

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!