Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered húsvéti locsolkodás (1 db)

Honnan ered a húsvéti locsolkodás szokása?

Legjobb válasz: A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.

A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.
ezt én is így hallottam, de hogy hogyan jön ehhez a nyúl, meg a tojás azt nem tudom :)
A húsvéti nyúl igazából nem is nyúl. Gyöngytyúk volt, és a németek többször is összekeverték a gyöngytyúkot és a nyulat (hasonló a kiejtésük), több dokumentumban is már nyúlként jegyezték le és egy idõ után átszokta a nyúlra :) A tojás pedig "gyöngytyúk tojás" volt, ezt kicserélve lett "nyúl/nyuszi tojás".
A Jézus feltámadása miatt örvendezõ, örülõ asszonyokat, a katonák vízzel öntötték le, hogy így hûtsék a lelkesedésüket!
Nem tudom, hogy honnan jön, de elég egyértelmû szimbólumok vannak benne. A fiúk meglocsolják a lányokat, a lányok meg cserébe adnak egy tojást(=petesejt). A nyuszi szerintem nem valami régi hagyomány. Ilyen termékenység-varázslás.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Színházjegyet/ket hogy illik odaadni? Csak az egyiket vagy minkdettőt?

2

Amerikában tényleg valami nevetséges az oktatásrendszer, érettségi?

Azt mondják, ott nem olyan az érettségi mint itt, ott nevetségesen könnyű. Akkor ott az érettségi olyan, mint itt a 8 általános?

3

Akkor vagyok igazán Magyar, ha háborgok Trianon miatt?

Nagyon sokszor ez a téma, hogy milyen szamétség volt ezt tenni velünk, és nem bocsájthatunk meg, nem felejthetjük el ezt az egészet.
Sokan furcsálják, hogy én nem vagyok kiakadva, ha feljön ez a téma, és nem értik miért nem....
Én szeretem a hazámat Magyarországot, de nem idegeskedek emiatt, szomorú az tény,. de nem tudok mit tenni, és nem is foglalkoztat a dolog.

Akkor vagyok igazán Magyar, ha felháborodva vagyok akkor, ha ez a téma feljön beszélgetéseknél?

8

II. világháborús hagyományőrzést tudtok?

Ahol 13 éves kortól is lehet

11

Miért látni a sok amcsi filmben h kortyolgatják a whiskey-t?

Külön van erre krilystály üveg meg a nagy pohár alján lötygtetik és kortyolgatják meg ízlelgetik, közben meg olyan szr hogy az csak na.

13

Vajon van e kulturális szokás abban hogy kb. az összes Brazil nő tangabikinit hord?

Akármerre nézek az interneten csakis tangabikiniben vannak a Brazil nők.Ez most náluk valami hagyomány vagy az éghajlat okozta öltözködési szokás?Európában(Még szerintem Amerikában sem) jellemző.

4

Idén mikor lesz farsang? Ne azt írjátok h vízkereszttől hamvasztó szerdáig tart mert azt tudom

Arra lennék kíváncsi melyik nap "kell" beöltözni?babámmal szeretnénk farsangi bulit csapni :) és jó lenne tudni melyik napon kéne csinálni:)köszike

3

Mi az a csillagtúra?

8

A németek hogy gondolnak vissza Hitlerre?

Szégyenlik?

17

Megyek Párizsba, a franciák mennyire hajlandóak angolul beszélni?

Azt hallottam a Francia ember nagyon nacionmalista, és nem hajlandó angolul megszólalni.
Jó, Párizsba a látványosságoknál biztos beszélnek angolt, de ha nem tudok egy szót sem franciául, az baj?

4

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!