Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered húsvéti locsolkodás (1 db)

Honnan ered a húsvéti locsolkodás szokása?

Legjobb válasz: A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.

A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.
ezt én is így hallottam, de hogy hogyan jön ehhez a nyúl, meg a tojás azt nem tudom :)
A húsvéti nyúl igazából nem is nyúl. Gyöngytyúk volt, és a németek többször is összekeverték a gyöngytyúkot és a nyulat (hasonló a kiejtésük), több dokumentumban is már nyúlként jegyezték le és egy idõ után átszokta a nyúlra :) A tojás pedig "gyöngytyúk tojás" volt, ezt kicserélve lett "nyúl/nyuszi tojás".
A Jézus feltámadása miatt örvendezõ, örülõ asszonyokat, a katonák vízzel öntötték le, hogy így hûtsék a lelkesedésüket!
Nem tudom, hogy honnan jön, de elég egyértelmû szimbólumok vannak benne. A fiúk meglocsolják a lányokat, a lányok meg cserébe adnak egy tojást(=petesejt). A nyuszi szerintem nem valami régi hagyomány. Ilyen termékenység-varázslás.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Miért szeretnek kötekedni?

Ma egyedül vàrtam a vonatomra, ès jött 4 cigàny akik kötözködtek mindenkivel, ès belèm is belèmkötöttek. Furcsa mert egyedül nem mernek, csak amikor többen vannak vagy alkohol hatàsa alatt vannak. Én ha haverokkal vagyok akkor se kötök bele senkibe ès a haverok se. Akkor a cigànyok mièrt? Nem akarok gyûlölködni de èrdekelne hogy ez ilyen betegség, vagy népszokàs a krònikus kötözködès xd

4

Szerintetek a nyugati társadalmak dekadensek?

15

Ismertek olyan NÉPdalt, amiben villamos szerepel?

Nem operett pl. 46-os sárga villamoson...

6

Szerintetek vannak olyan hagyománytisztelő, különc közösségek az USA-ban, mint a Lélekszám: 436 című filmben?

1

Skolasztika, mint név? WTF?

10

Melyik a világ első, második és harmadik legnagyobb országa?

9

A bajorok tényleg már-már déli népnek számítanak, tehát gyökeresen ellentéteik az észak-német, tipikus komoly poroszoknak?

Sok helyen azt olvastam, hogy a bajorok teljesen mások, mint az Észak-Németországban élők, már-már egy mediterrán néphez hasonlóak.

2

Van v. milyen magyar néphiedelem, babona a rókával való találkozásról?

1

Színházi alkalomra lehet-e valamit adni, hogy ha egy lánnyal megyek?

3

Külföldön mennyire szokás a mindennapos fürdés?

Azt hallottam, például Franciák nem fürdenek naponta,mint a magyarok általában naponta fürdenek.
Szóval nem szokás mindenhol minden nap fürödni.

Mennyire igaz ez?
Persze olyan helyre gondolok, ahol megtehetnék, hogy minden nap, akár 2x is fürödjenek.

15

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!