Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered húsvéti locsolkodás (1 db)

Honnan ered a húsvéti locsolkodás szokása?

Legjobb válasz: A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.

A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.
ezt én is így hallottam, de hogy hogyan jön ehhez a nyúl, meg a tojás azt nem tudom :)
A húsvéti nyúl igazából nem is nyúl. Gyöngytyúk volt, és a németek többször is összekeverték a gyöngytyúkot és a nyulat (hasonló a kiejtésük), több dokumentumban is már nyúlként jegyezték le és egy idõ után átszokta a nyúlra :) A tojás pedig "gyöngytyúk tojás" volt, ezt kicserélve lett "nyúl/nyuszi tojás".
A Jézus feltámadása miatt örvendezõ, örülõ asszonyokat, a katonák vízzel öntötték le, hogy így hûtsék a lelkesedésüket!
Nem tudom, hogy honnan jön, de elég egyértelmû szimbólumok vannak benne. A fiúk meglocsolják a lányokat, a lányok meg cserébe adnak egy tojást(=petesejt). A nyuszi szerintem nem valami régi hagyomány. Ilyen termékenység-varázslás.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mi az amitől népszerű lehet valaki, úgy, hogy magát adja közben?

22

GYES vagy GYËS, ti hogy mondjátok?

Erdélyiek vagyunk, és én GYES-nek mondom, (kb. 'GYÁS'), apám viszont pl. zártan ejti: GYËS-t mond.

5

Ti szoktatok még fityiszt mutatni?

Korod, nemed is írd, + országrész, merre élsz/

"Én aztán végtére a hüvelykujjamat az összefogott öklöm mutató- és középujja között kidugva, a legérthetőbben adám neki tudtára, hogy tőlem ne várjon semmit." Jókai Mór: Egy hírhedett kalandor a XVII. századból, második rész, 1. fejezet

7

Tudtok forrásokat az őseink honfoglalás környéki életéről?

Most nem a harcmodorra vagyok kíváncsi, hanem a "háttér életükre". Milyen ruhában jártak?
Mik voltak a szokásaik? A törzsön belül hogyan ment a rend megtartása?
Ilyesmikre. Ha lehet idézet, vagy link, de ha csak sima infó az is jó. :)

6

írnátok indián közmondást/idézetet?

holnap előadásom lesz az indián kultúrákról. szeretnék egy-egy jó, tanulságos, vagy egyszerűen szép, vagy elgondolkodtató indián mondást. esetleg valami nyitó és záró idézet. tudtok segíteni?

2

Hogyan alakult ki a Balkánon a vérszopó vámpírdenevér-kultusz, amikor ezzel a Dél-Amerikában élő állattal az Újvilág felfedezéséig nem találkozhattak?

Elég valószínűtlennek érzem, hogy függetlenül alakult volna ki, hiszen minek párosították volna pont a denevért a vérszopással, amikor Európában csak rovarevő denevérek vannak? Ennyi erővel a sünt is párosíthatták volna vele.

8

Normális, hogy ennyi mindenben hasonlítok egy 'idegennel'? Jelent valamit?

Nemrég ismertem meg egy srácot. Sok közös kedvenc számunk van, stílusunk, ő is balkezes, mint én, egyforma a kedvenc filmünk, kajánk. Egyforma a szemüvegünk, óránk, cipőnk úgy, hogy nem beszéltünk össze.

7

Kiket neveznek PANELPROLINAK?

7

Miért utálja a saját népét rengeteg magyar?

Nem mondom, hogy mindenki, mert nem ismerek mindenkit, és vannak kivételek (remélem bőven), de tény, hogy nagyon sok magyar utálja, lehúzza a magyarokat. Pár órával ezelőtt is egy ilyen beszélgetésbe botlottam, amiben azt taglalták, hogy a világon a magyarok a legszarabbak, sehol sem tartanak össze, pesszimisták, minden néptől rosszabbak. Gondoltam magamban, ez a ti érdemetek, mert ha minden magyar ilyen lenne, akkor tényleg ez lenne. A panaszkodás, lehúzás. De csak annyit szóltam közbe: "Mi vagyunk a legszarabbak..". Persze gúnyosan, de nem tűnt fel nekik, amit sejtettem is. Már nem szoktam leállni vitázni ilyeneken, mert általában én jöttem ki vesztesként. Nem tudtam szembeszállni a pesszimizmusukkal.

6

Ma hajnalra nem sikerült felállítanom a májusfát és a barátomnak sem. Szerintetek ezt ma éjszaka megtehetjük? Vagyis május 2. -ára? Nem tudjuk mit tegyünk.

6

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!