Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered húsvéti (1 db)

Honnan ered a húsvéti locsolkodás szokása?

Legjobb válasz: A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.

A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.
ezt én is így hallottam, de hogy hogyan jön ehhez a nyúl, meg a tojás azt nem tudom :)
A húsvéti nyúl igazából nem is nyúl. Gyöngytyúk volt, és a németek többször is összekeverték a gyöngytyúkot és a nyulat (hasonló a kiejtésük), több dokumentumban is már nyúlként jegyezték le és egy idõ után átszokta a nyúlra :) A tojás pedig "gyöngytyúk tojás" volt, ezt kicserélve lett "nyúl/nyuszi tojás".
A Jézus feltámadása miatt örvendezõ, örülõ asszonyokat, a katonák vízzel öntötték le, hogy így hûtsék a lelkesedésüket!
Nem tudom, hogy honnan jön, de elég egyértelmû szimbólumok vannak benne. A fiúk meglocsolják a lányokat, a lányok meg cserébe adnak egy tojást(=petesejt). A nyuszi szerintem nem valami régi hagyomány. Ilyen termékenység-varázslás.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Miért PONT a 18 évtől lesz az ember hivatalosan felnőtt? Miért nem 19, vagy 20, stb. van valami magyarázat rá?

5

Honnan ered az a kifejezésünk, hogy: "nincs ki mind a négy kereke"?

4

Ha egy iskolaban, csoportban, koreai diakok vannak es szinten vannak japanok+ kinai-ak akkor a koreai diakok kikkel fognak baratkozni valoszinuleg? A japanokkal vagy a kinai akkal? Az iskola tobbsegeben (95%) feher.

Azert kerdezem, mert ez a szituacio megtortenhet es majd lehet nekem kell csinalni valamit. MIt lehet a koreai diakok-tol szamitani?

2

Miért mondják azt, hogy "Azt hiszi, ő a Csekonics báró"?

Tudom, hogy élt egy Csekonics József nevezetű báró, lótenyésztő/tábornok, de semmi eredetét nem találtam arra, hogy az ő nevét ilyen "beképzelt", nagyképű emberek jelzőjeként kellene emlegetni... Szóval nincs olyan adatom arról, hogy hasonló természete lett volna. Valami információ?

4

Mit csináljak ha néptáncon az oktató lánya mindig elöl áll és szólózik én meg emiatt soha nem táncolhatok elöl?

2

Szent Iván éjszakája 06.23-ról 06.24-re virradó éjjel, vagy 06.24-ről 06.25-re virradó éjszaka van?

Tehát pl. a népszokás szerint a Szent Iván hajnalán kell szedni a gyógynövényeket. Ez akkor 24 hajnalán, vagy 25 hajnalán van? Én úgy gondolom 24-25 a Szent Iván éjszakája, de akkor a növényeket már nem is 24-én kell szedni, 25 már nem Iván nap, mire fel hívjuk Szent Iván hajnalának? Kicsit ez a dolog zavart meg. Köszönöm a segítséget. :)

2

Mi a véleményetek a tarsoly viseléséről? Nagyon "ciki" ha 17 évesen nekem nagyon tetszik? (Fiú vagyok)

4

Melyik szomszédos országunk kedvel minket, és, melyik "dobna"minket legszívesebben a tűzbe?

5

Mik azok a romkocsmák?

4

Nők miért nem hordhatnak tollas indián fejdíszt?

Képben vagyok, miszerint ez bátorság által kiérdemelhető dolog, gyakorlatilag csak azok a férfiak hordhatják büszkén, akik háborús hősök.
Viszont felmerült bennem a kérdés, hogy nő /nem hordhatja/, vagy szimplán /nem volt rá példa/, mert a nők nem háborúztak?

2

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!