Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered a szokás, (12 db)

Honnan ered a szokásunk, hogy elhunyt szerettünk sírjánál vagy ahol meghalt, mécsest gyújtunk?

Az eredete érdekel,hogy honnan ered.

Legjobb válasz: Szerintem ez az északi és keleti kultúráktól ered, ahol a halottakat elégették, mert a lélek csak így tudott továbblépni.

Szerintem ez az északi és keleti kultúráktól ered, ahol a halottakat elégették, mert a lélek csak így tudott továbblépni.
Egy álszent ünnep A The Catholic Encyclopedia meghatározása szerint a mindenszentek az az ünnep, melynek alkalmával az emberek „tisztelettel adóznak mind az ismert, mind pedig az ismeretlen szenteknek”. A második század végén a magukat keresztényeknek vallók tisztelettel kezdték övezni azokat, akik mártírhalált haltak a hitükért, és mivel ezek a „keresztények” úgy gondolták, hogy a mártírok már Krisztussal vannak az égben, imáikban arra kérték õket, hogy járjanak közben az érdekükben. Akkor kezdtek rendszeresen megemlékezni róluk, amikor i. sz. 609. vagy 610. május 13-án IV. Bonifác pápa a Panteont — azaz a minden istenek templomát Rómában — Máriának és a mártíroknak szentelte. „Róma istenei kénytelenek voltak átengedni helyüket a gyõzedelmes vallás szentjeinek” — jegyzi meg Markale. A dátumot III. Gergely pápa (i. sz. 731—741) tette át novemberre, amikor felszentelt egy római kápolnát az összes szentnek, és elrendelte, hogy november 1-jén tisztelettel adózzanak nekik. Hogy mi indította erre, azt pontosan nem tudjuk, mindenesetre lehetséges, hogy azért választotta ezt a napot, mert Angliában ezen a napon már tartottak egy hasonló ünnepet. A The Encyclopedia of Religion rámutat: „míg Nagy-Britannia fokozatosan áttért a keresztény vallásra, Samhain ünnepe mindvégig népszerû maradt a kelták között. A brit egyház megpróbálta elterelni az emberek érdeklõdését a pogány szokásokról, méghozzá úgy, hogy a naptárban ugyanerre a napra iktatott be egy keresztény ünnepet . . . Meglehet, hogy a középkori brit mindenszentek ünnepére vezethetõ vissza, hogy ma a keresztény egyházon belül mindenhol megtartják ezt az ünnepet.” Markale felhívja a figyelmet arra, hogy ez idõ tájt Európa-szerte megnõtt az ír szerzetesek befolyása. Egy katolikus enciklopédia a következõkrõl számol be: „ Az írek gyakran a hónap elsõ napjára tették a fontosabb fesztiváljaikat, és mivel a kelta tél kezdete is november 1-jére esett, ezért ez a nap igen kedvezõnek bizonyulhatott arra, hogy az összes szent tiszteletére megrendezett ünnepet ekkor tartsák” (New Catholic Encyclopedia). Végül i. sz. 837-ben IV. Gergely pápa egyetemessé nyilvánította az ünnepet.
Talán a kereszténység átvett valamit a pogány szokásokból.
Én azt gondolom, nagyon õsi dolog ez, szinte a tûz használatbavétele óta használják az emberek, temetési szertartásokon, szinte minden kultúrában, hol máglya, hol fáklya, manapság mécses, vagy gyertya.
Ebbõl is jól látszik hogy a magukat vallásosnak nevezõ személyek megalkusznak az emberi politikával, csak hogy embereknek tetszenek és ne istennek. szomorú, hogy annyi hagyományból tettek már keresztény ünnepet, hogy ki sem látunk belõle. De ez is csak egy valamire jó:kereskedelem Anyagilag elvenni az emberek pénzét, mintha nem lenne másra is költeni valójuk. Ha meg szûnnének ezek az ünnepek, tönkre mennének azok akik ebbõl hasznot húznak, (temetések stb)

Honnan ered a húsvéti locsolkodás szokása?

Legjobb válasz: A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.

A húsvéti öntözés eredete még nem egészen tisztázott. Mindenesetre keresztény hagyományok is szövõdnek bele, hiszen hajdan a vízbemerítéssel, leöntéssel történõ keresztelés húsvét táján volt. Amikor az egyház már az esztendõ bármelyik napján keresztelt, az õsi gyakorlatot a nép tartotta fönn, alkalmazván a maga sajátos szemlélete és igényei szerint.
ezt én is így hallottam, de hogy hogyan jön ehhez a nyúl, meg a tojás azt nem tudom :)
A húsvéti nyúl igazából nem is nyúl. Gyöngytyúk volt, és a németek többször is összekeverték a gyöngytyúkot és a nyulat (hasonló a kiejtésük), több dokumentumban is már nyúlként jegyezték le és egy idõ után átszokta a nyúlra :) A tojás pedig "gyöngytyúk tojás" volt, ezt kicserélve lett "nyúl/nyuszi tojás".
A Jézus feltámadása miatt örvendezõ, örülõ asszonyokat, a katonák vízzel öntötték le, hogy így hûtsék a lelkesedésüket!
Nem tudom, hogy honnan jön, de elég egyértelmû szimbólumok vannak benne. A fiúk meglocsolják a lányokat, a lányok meg cserébe adnak egy tojást(=petesejt). A nyuszi szerintem nem valami régi hagyomány. Ilyen termékenység-varázslás.

Honnan ered az a buta szokás, hogy a fiúk borotválják a szőrüket?

Legjobb válasz: Honnan ered az a buta szokás, hogy a lányok borotválják a szõrüket? - Ha a saját kérdésemre megadom a választ, a tiedre is megadom vele együtt! :) A férfiak elvárják sokszor, hogy a nõk borotválják magukat. Szerintem ez fordított esetben is így van. Lehet, hogy egyes nõk elvárják a férfiaktól, hogy borotválják magukat. Ez szerintem hülyeség.

Honnan ered az a buta szokás, hogy a lányok borotválják a szõrüket? - Ha a saját kérdésemre megadom a választ, a tiedre is megadom vele együtt! :) A férfiak elvárják sokszor, hogy a nõk borotválják magukat. Szerintem ez fordított esetben is így van. Lehet, hogy egyes nõk elvárják a férfiaktól, hogy borotválják magukat. Ez szerintem hülyeség.
pornó film
Szerintem mindenkinek a maga dolga, hogy mit mennyire szõrtelenít, és a másikon mit mennyire szõrtelenítve szeret. Tõlem a fiú lábon kívül szõrteleníthet akármit, a lábat nem érteném neki, ha a társadalom enm várja el, akkor miért baszakodik vele? :D Rendben, hogy a nõknél elfogadottabb a szõrtelenítés, sõt, elvárt dolog, szerintem nem buta szokás ha egy férfi úgy dönt, szereti a sima lábat nem csak a barátnõjén, hanem magán is.
A régiek meg azon sírtak, hogy micsoda dolog, hogy egy nõ borotválja magát, mint valami ócska pornószínésznõ. És pár év alatt elterjedt, sõt, szinte kötelezõvé vált. Amúgy az ókorban is volt sok kultúra, ahol a pasikat szõr nélkül szerették, szóval elég régrõl ered ez a dolog.
A nõk szokásával együtt, bár megkésve, mint általában az ilyesmi.
A kérdező hozzászólása: A lányoknál még hagyján, de a fiúknál? Így nõies a fiú, és túlságosan mesterséges...

Ha valaki csuklik, miért mondjuk, hogy emlegetik? Honnan ered ez a szokás?

Legjobb válasz: Régebben úgy hallottam, hogy EMLEGETIK A VEREBEK. Szóval, mikor a verebek egy kupac ló[email protected] találtak, rászálltak és csipegették, és közben csiripelték: "Óh, ha XY is köztünk lehetne!!!" Ez egy tréfálkozó, csipkelõdõ szólás. Igaz az eredetével kapcsolatban nem kerültünk elõrébb, csak valószínûsíthetõ a magyar-népi eredetû.

Régebben úgy hallottam, hogy EMLEGETIK A VEREBEK. Szóval, mikor a verebek egy kupac ló[email protected] találtak, rászálltak és csipegették, és közben csiripelték: "Óh, ha XY is köztünk lehetne!!!" Ez egy tréfálkozó, csipkelõdõ szólás. Igaz az eredetével kapcsolatban nem kerültünk elõrébb, csak valószínûsíthetõ a magyar-népi eredetû.
Nem. A csuklás a rekeszizom hirtelen összerándulása miatti hirtelen levegõvételszerû önkéntelen mozgás. Kiválthatja idegi, szervi ok is. Spontán is elõfordul, de számos dolog kiválthatja: a bolygóideg vagy a nyelv-garat ideg ingerlése, ha valaki túl gyorsan eszik, hideg vizet iszik forró ételre, böfög, nagyon forró vagy csípõs ételt eszik, túl sok alkoholt fogyaszt, hevesen sír, nevet vagy köhög, mélyen leszívja a dohányfüstöt, vagy túl sokat beszél.Forrás: wikipedia
Igazából ez nem válasz a kérdésre, csak érdekesség, hogy japánban az, akit emlegetnek, tüsszent :) Szerintem régebben így próbálták magyarázni, hogy miért csuklik/tüsszent az ember különösebb kiváltó ok nélkül.
köszi!
amúgy az étkezés miatt csuklunk?

Honnan ered ez a nagyon ronda női szokás?

Sokszor átéltem már ezt én is és más, hozzám hasonló srácok is. Elvileg rendben van a külsőm, mégsem indítom be a lányokat. Ez már önmagában sem jó, viszont... Miért kell nekik folyton érzékeltetni velem, hogy mennyire nem vagyok férfi a szemükben? Gondolok itt arra, amikor társaságban ültök és a jelenlétemben agyondícsérnek mást, hogy mennyire jól néz ki, micsoda férfi, stb... Velem pedig sokszor úgy beszélnek, hogy a kutyával is különb módon társalognak. Sajnos nemcsak tizenéves hanem felnőtt nőknél is meg lehet ezt figyelni. Mire jó ez az egész? Ennyi tisztelet sincs bennük a másik iránt?

Legjobb válasz: Miféle társaságban töltöd te az idõdet? Ha ez téged zavar, áll fel és hagyd õket ott. Nem kötelezõ végig hallgatnod. Nõkben is vannak rendes, tiszteletet ismerõk, és nálunk férfiakban is vannan patkányok. Most akkor min vagy fennakadva?

Miféle társaságban töltöd te az idõdet? Ha ez téged zavar, áll fel és hagyd õket ott. Nem kötelezõ végig hallgatnod. Nõkben is vannak rendes, tiszteletet ismerõk, és nálunk férfiakban is vannan patkányok. Most akkor min vagy fennakadva?
Itt mindenki 10/10-es. Csak a csúnya külvilág látja másképp. A szívem vérzik a sok meg nem értett csodagyerekért.
, , Mindenki azt kapja nagyjából, amit érdemel." Kétlem!!!
Mindenki azt kapja nagyjából, amit érdemel. Ha minden nõ azt mondja, hogy semmirevaló, hülyegyerek vagy, akkor lehet, hogy nem bennük van a hiba...
na én akkor megpróbálok a legjobb tudásom szerint válaszolni. :) én nem igazán szoktam így viselkedni srácokkal, ha mégis így tennék, az azért lehetne, mert mondjuk nagyon bunkó volt velem a gyerek, nagyon nem szimpatikus, esetleg beszólt többször is, vagy olyan harsány a természete, aki azt hiszi, mindig vicces, közben meg megbánt másokat. na én az ilyen pasikkal bánok úgy, amit te leírtál. ha te is ilyen vagy, akkor megérdemelted. ha mégsem, akkor minek foglalkozol a lányokkal? nem tetszhetsz mindenkinek, ha neked se jönnek be õk, akkor meg nem lesz.rod? ha pedig csúnyán beszélnek veled, vond meg a vállad és ne törõdj velük. mindig lesznek olyan emberek, akiknek nem leszel szimpi. 32%-osra ne igen hallgass, a keserûség beszél belõle, te kérdezõ meg nagy valószínûséggel rendes gyerek vagy, rossz emberek társaságában. ezt meg kell szokni, edzõdj és keress rendesebbeket. hajrá :)
12.18- as nem minden lanyra ertettem ezt. hanem pl.10 bol.8 ra vagy 9 re. meg a szereny visszahuzodo lanyok kozott is sok az ilyen. szomszedomban is lakik 2.aranyos lany akik szotlanok. csendesek es angyalbaranykaknak tunnek. megis 20 eves koruk felett ha tudatosan ha nem tudatosan megis mind a ketto dus gazdag pasit fogott maganak az egyetemen. mind a ket pasi cegvezeto. az ilyen lanyokbol.is elobb utobb kijon a sarkany.
Igen, neked szólt a kérdés, kedves kérdezõ. :)
A kérdező hozzászólása: Szabolcs megye.
Én nem igazán hallottam még olyat hogy fiúismerõseim látványosan leszólják lányismerõseiket miközben õk is ott vannak, vagy olyan kijelentéseket tesznek hogy... Jaj, nincs itt egy jó csaj sem. Fordítva viszont volt már rá példa. (Nincs itt egy jó pasi sem). Ez igenis bunkóság. Magát kulturáltnak tartó ember nem viselkedik így,
pont. :)
az igazsag faj a legtobb embernek azert pontoznak le minket, azert vagyok csak 32%-os. ha azt mondom hogy a legtobb politikus lop csal akkor szinten lepontoznak. ha azt irom hogy alegtobb partycsaj gonosz ribi es csak a szep arcra es a sok penzre hajt, akkor szinten lepontoznak es mar csak husz szazalekos leszek. pedig csak az igazat mondom 26 ev kemeny tapasztalatat. a legtobbeknek faj az igazsag es magulra vesznek mindent, azt is amit nem.rajuk ertettem. aztan jon a piros.kez nekem. mar megszoktam, de az eletemre eskuszom hogy az igazat mondom, azt amit latok.
12:12, Tehát szerinted a magyar népség legnagyobb aránya gazdag díszpinty, 10-bõl 9 lány csak velük áll szóba? Nem gondolod, hogy inkább veled (illetve, a kérdezõvel) van a hiba? Érdekes, a lányok, akiket én ismerek, nem ilyenek... Talán megválogatom a társaságomat, akikkel szóba állok? Aki [email protected]ákkal ismerkedik, ne csodálkozzon, ha azok úgy viselkednek. Közben meg tobzódnak a lányok, akik rendesek, normálisak, és baromira nem értik, hogy a srácok miért a kikent-kifent ribikre hajtanak rá, még akkor is, ha azok úgy csinálnak belõlük hülyét, ahogy csak tudnak. Férfiutánzatból is megvan ez a réteg - a megoldás meg egyszerû: nem kell velük ismerkedni, szóba állni. Azzal, hogy hagyod magad gúnyosan lekoppantani, aztán itt hisztizel (mert ez az...) csak növeli a táborát azoknak, akik ezt megtehetik.
kedves kerdezo ne nagyon foglalkozz az ide irogato kommentelokkel, mert a legtobbjuk vedi a noket. azt mondjak ezek hogy ha egy lany csunyan kikosaraz akkor az a jo, ha csunyan megcsal akkor megerdemelted, ha pofonvag a semmiert akkor is megerdemelted, de ha visszaadod a.pofont vagy te csinalod meg ezeket egy lannyal akkor te vagy a gané, gonosz ember. en ezt mar megszoktam hogy mindenki itt, vagyis a.legtobben nagyon vedik a noket, holott a.legtobb lany nagyon gonosz tud lenni, foleg ha van egy tarsasag ahol vannak.baratnok, plusz meg egy ilyen brad pittes taso is.ul ott, akkor megprobalnak bevagodni nekik, sokszor a te karodra. vagyis teged fognak.leegetni. a lanyok.igy.meg ugy eroskodnek hogy csak picit.szamit a pasi kulseje meg a penze, kozben 10 bol 9 lany csak a gazdag diszpintyekkel hajlando szexelni es jarni, torodj bele hogy ilyenek. rettenet nehez lesz rendes lanyt talalnod.sajnos, de kuzdeni kell. ugyis le fognak a lanyok pontozni, de tapasztalatbol.beszelek es csakis az igazat probalom meg elmondani, amit nap mint nap latok. sorry.
A kérdező hozzászólása: Mármint én hol lakok?
A kérdező hozzászólása: 12.03, köszönöm A legjobb egyébként az egészben, hogy akikrõl szó van, egyikük sem egy szépség. Nem is akartam tõlük semmit, de együtt kell velük dolgoznom, szóval nehéz kikerülni õket. Majd igyekszem.
Utolsón felbátorodva írom: én szerény vagyok :) Hol laksz?
ahogy a nok egymas kozott kibeszelik a noi tarsakat is, ugya a pasikat is. a legtobb lany meg tarsasagban nagyon szokimondova tud valni es a legtobbjuk nem tudja megkulonboztetni az oszinteseget a bunk.sagtol. a legtobbjuk 10/10 es pasira vagyik, de ritkan jon nekik ossze. ne torodj veluk, keresd egy szereny lanyt aki nem ilyen. nagyon nehez lesz ilyet talalni de ha sikerul, boldog lehetsz.
A kérdező hozzászólása: Mondd csak, ettõl jobban érzed magad, hogy beszóltál? Tessék, egészségedre! Ha olyanok teszik ezt velem, akiknek én soha az életben nem ártottam, akkor azt hiszem, jogos volt a kérdésem.
Nem minden lány ilyen, szóval ne általánosíts!! Egyszerûen nyalni akarnak másoknak. Aki ilyen, azzal ne is foglalkozz, majd jön olyan, aki téged értékel és te lesz a mindene.
, , Itt mindenki 10/10-es. Csak a csúnya külvilág látja másképp. A szívem vérzik a sok meg nem értett csodagyerekért." Senki nem mondta, hogy itt mindenki 10/10-es, amúgy meg soha nem tudhatod, hogy kik írogatnak ide, szóval ne szóljál be senkinek. Amúgy én meg téged sajnállak, mert minket könnyebb szekálni, mint magadban keresni a hibát. Elõször magadon gondolkozz el és csak utána írjál! Kedves Kérdezõ! Sok nõben tényleg nincs tisztelet, csak az a baj, hogy ilyen , , tapasztalatok" miatt a normális lányoknak semmi esélyük nincs és egy kalap alá vesztek minket azokkal, akik megbántottak. Ha kritikával illetnek téged, akkor gondolj arra, hogy valamit jól csinálhatsz és azért piszkálnak. Nem szabad, hogy a sok negatív dolog után megváltozz, bunkózz, mert hagy legyen a kritikusok legnagyobb öröme, hogy téged piszkálnak. :)

Miért szokás egyes helyeken a puszi szájról-szájra történő kivitelezése szülő és gyermek között? Honnan ered ez?

Néhány filmben láttam, de egyszer kétszer a valóságban is. Én nagyon furcsának találom.

Legjobb válasz: Amikor Németországban voltam, ott szinte minden anyuka szájrapuszival köszönt el a családjától. Furcsa volt látni.

Amikor Németországban voltam, ott szinte minden anyuka szájrapuszival köszönt el a családjától. Furcsa volt látni.
Van az a film h ha eljön joe black, ott konkréten majdnem behánytam ezen
Tõlem aztán ragaszkodhatnának hozzá a(z egyelõre még nem létezõ) gyerekeim, megmondanám nekik, hogy anyu-apu egymásnak így ad puszit, anyu-apu nektek meg emígy. És lesztek szívesek egymásnak is emígy adni:D Hogy miért? Azért, mert azt mondtam:D Késõbb meg majd elmondom, hogy miért.
Én is furcsának találom...
Azért, mert így alakult ki. Más helyeken meg az arcrapuszi furcsa.
Már hiányoltam ezt a kérdést... ...csak naponta 3x teszik fel!
Elég ingerszegény életed lehet. Google-ben utánanézhetsz.
Sálálálálá!Emberektõl.
hát nálunk azért van mert ezt látták a gyerekek h aputól így köszönök el és leutánozták õk is ragaszkodtak hozzá :-)
tudod egy gyereknél az a mondat nem jön be : "hogy azért mert azt mondtam!" és engem nem zavar ha mást igen akkor max elfordul

Miért írja mindenki helytelenül ly-al a muszáj szót? Honnan ered ez a rossz, téves beidegződés, szokás?

Legjobb válasz: Szerintem azért, mert nagyon hasonlít az uszály szóra. Egyébként én is inkább ly-nal írnám, valahogy úgy néz ki jól...

Szerintem azért, mert nagyon hasonlít az uszály szóra. Egyébként én is inkább ly-nal írnám, valahogy úgy néz ki jól...
Fogalmam sincs miért igy irják hogy muszály, sokkal jobb igy: muszáj én mindég igy irom, nekem igy tanitották, lehet hogy jól megjegyeztem, mások meg pont nem figyeltek a suliba mikor ezt tanitották / :) )/
Hangtörténetileg megállíptható, hogy a régebbi magyar nyelvben létezett "ly" (úgymond palatális lateráns, azaz kemény szájpadlással és ezzel egyidõben oldal- a szájüreg oldalsó részén képzett hang) fonéma, mely mai is létezik egyes nyelvjárásokban. Hangtanban egy görög lambdával jelölik [λ]. Késõbb azonban ez a fonéma vagy "l" vag "j" hanggá alakult, a mai köznyelvbõl teljesen kikopott.
A kérdező hozzászólása: Úristen ez komoly???
Nekem is arra áll rá a kezem. Sõt le is írom és utána visszapötyögök és kijavítom. Nem tudom miért lehet ez, de valószínûleg rossz szokás, téves idegzõdés.
sajnos manapság egyre több ember van, aki szarik a helyesírásra, pedig mint tudjuk a stílus maga az ember. ha valakinek az alapszavak helyesírása is gondot jelent, akkor tapasztalataim szerint, arra következetetek, hogy az IQ-ja is inkább a padlóhoz, mint a plafonhoz van közelebb... engem pl. nagyon idegesít, ha vki nem bír helyesen írni, és nem is szívesen kommunikálok vele írásban, mert csak felba..ssza az agyamat...
Nekem pl. a suliban úgy tanították h ly-nal írjam :P
Nem, csak mindenki sz*rul emlékszik. Soha a büdös életben nem volt ly-os, mert jövevényszó.

Magyarországon honnan ered az a szokás, hogy esküvő után a nő -né lesz, és így is használja a nevét?

Romániából jöttem, nálunk ez így nem elterjedt, vagy felveszi a családnevet, és lesz Férficsaládnév Katika, vagy mindkettő (FFcs.név Lánykorinév Katika), ritkább esetben megmarad az eredeti neve. Ezt a nézést nálunkfele csak mamám falujában hallottam, ott vannak Pistánék. Itt meg volt olyan, hogy bemutatkozott valaki: Nagy Pistáné vagyok- OK, és akkor hogy hívnak??? És nem középkorú, hanem velem egyidős, huszonéves lány. Ilyen esetben mi van, ha meg akarom szólítani, akkor Pistánézzam le? Nem úgy lenne a logikus, hogy szokások ide vagy oda, bemutatkozásnál a saját keresztnevét is beszúrja valahová?

Legjobb válasz: Átjöttél egy másik országba,ne gúnyold ki a hagyományait,nem intelligens dolog. Azt az asszonyt pedig Nagy Istvánnénak hívják,tökmindegy,hogy hány éves. Ez nem kortól függ. Maximum megkérdezed,hogy hogyan szólíthatod. Így udvarias. Ha megadod a tiszteletet,mások is meg fogják neked adni.

Átjöttél egy másik országba, ne gúnyold ki a hagyományait, nem intelligens dolog. Azt az asszonyt pedig Nagy Istvánnénak hívják, tökmindegy, hogy hány éves. Ez nem kortól függ. Maximum megkérdezed, hogy hogyan szólíthatod. Így udvarias. Ha megadod a tiszteletet, mások is meg fogják neked adni.
A kérdező hozzászólása: Szó nem volt tiszteletlenségrõl, személyesen semmiképp, és kétlem, hogy a kérdésbõl is az sugározna. Megkérdeztem, hogy hogyan szeretné, hogy szólítsam, az intelligenciámmal nincs gond, ez nem is annak függvénye, szerintem. És tartom magam a véleményemhez: a bemutatkozás többek közt azt a célt szolgálja, hogy megtudd, hogy hívják a másikat, hogyan szólíthatod a továbbiakban, akkor meg az lenne az ésszerû, ha ezt is közölné, nem kellene rögtön bemutatás után rákérdezni. Mamám faluját azért említettem példaként, mert értem, hogy ott miért van ez a szokás, régimódiak, nem hogy középkorúak, de idõsek már, ragaszkodnak a hagyományos szereposztáshoz. Viszont itt, a fõvárosban, fiatal nõtõl ez nekem nagyon fura. És még mindig nem értem, honnan jön, illetve mi van a hátterében, magát a mentalitást.
A kérdező hozzászólása: Ha meg a Pistán akadtál fenn, válaszoló, az azért ebben a formában jelent meg, mert õ egy konkrét, létezõ néni abban a faluban, és bizony semmi István, hanem Pista:) .

Régen tényleg nevet adtak az emberek a kardjuknak? És ha igen, akkor honnan (és mikorról) ered ez a szokás?

Legjobb válasz: én ugy tudom hogy a szamurájok nevezték el a kardjukat, és tisztelték! Ha jól tudom sürün használták a neveknél a -maru végzödést.

én ugy tudom hogy a szamurájok nevezték el a kardjukat, és tisztelték! Ha jól tudom sürün használták a neveknél a -maru végzödést.
Én az európai lovagkultúrával foglalkozom egy ideje, és még nem hallottam róla, hogy elnevezték volna - de attól még lehetett.
A kérdező hozzászólása: Én úgy hallottam, hogy az európai lovagok is elnevezték a kardjukat. De lehet, hogy rossz helyrõl informálódtam. Ezért kérdezem :)
Hát igen, a kardok elnevezése az egy romantikus fikció, vagy elszigetelt esetekben....Belegondolsz, a régebbi korok egyáltalán nem voltak olyan romantikusak meg szépek, ahogyan leadják a filmekben meg a könyveken keresztül lejön. Tk. mi volt a kard? Egy gyilkolófegyver, szerintem örültek ha nem kellett ránézniük sem, nem hogy még becézgették volna. Persze biztos voltak ilyenek is, de szerintem nagyrészt tényleg szépirodalmi fikció.
a szamurájok elnevezték a kardjukat, bushido is létezett. Persze ezeket béke idöben "találták ki".
Találtam pár ismert elnevezett fegyvert, de azok jó része mitológiai: http://mailman.silent-tower.org/public/tne-rces/2004-Decembe..
Igen, egyesek elnevezték a kardjukat, ahogy egyesek el szokták manapság is nevezni a farkukat. A kard mint olyan, fallikus szimbólum, ma a puskájukat nevezik el egyesek. No meg a farkukat.
Hát amint megjön a tantóm énis elfogom nevezni a kis drágát :)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!