Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered a népszokás, hogy május (1 db)

Honnan ered az a népszokás, hogy május 1-én a fiúk a lányok szobája elé májusfát állítanak?

májusfa állítás

Legjobb válasz: A májusfáról azt írják, hogy szent Jakab és szent Fülöp, mikor térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevû szûz hajadon; ezért tettéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A lány azonban, hogy elûzze a gúnyolódókat, elõvette vándorbotját, letûzte a földbe, elõtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, mikoris a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt szent Jakab apostol napja virradójára, azaz május elsején. Nõtlen ifjak ez idõtõl szoktak magas zöldfát hajadonok ablaka elõtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.

A májusfáról azt írják, hogy szent Jakab és szent Fülöp, mikor térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevû szûz hajadon; ezért tettéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A lány azonban, hogy elûzze a gúnyolódókat, elõvette vándorbotját, letûzte a földbe, elõtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, mikoris a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt szent Jakab apostol napja virradójára, azaz május elsején. Nõtlen ifjak ez idõtõl szoktak magas zöldfát hajadonok ablaka elõtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

A japánoknak hány órakor kezdődik az első órájuk?

Mert láttam pár japán sorozatban, hogy éjfélig fennmaradnak, esznek valami éjféli nasit, és utána fekszenek le aludni.

4

Hol vehetek nemzeti szinű szalgaot? Postázna esetleg valaki?

Nemzeti szalagra lenne szükségem, és érdekelne, hol tudnék kapni a Szerb határ környékén, pl Mórahalom, Kelebia stb.
Esetleg valaki nem tudna segiteni, és postázni egyet, mivel külföldi vagyok... :S

1

Magyarországon büntetik a horogkereszt nyilvános rajzolását? És a Hitler-Mein Kampf című könyv birtoklását, illetve olvasását?

13

Svájc már tényleg nem is olyan zárkózott ország?

Svájcról eddig az terjedt, hogy teljesen elszigetelt, egyedi, lakói nem szeretik a külföldieket.
De manapság már egyre többet hallani az ellenkezőjét.

2

Nem tudnatok, hogyan kene elkezdjek egy plakatot Indiarol?

Foldrajzbol kaptunk egy olyan feladatot, hogy mind a 3 csapat kulonbozo orszaggrol kell plakatot keszitsunk es mi Indiat kaptuk es fogalmunk sincs hogyan kene SZEPEN elkesziteni a plakatot es, hogy mirol irhatnank(India, mi mas, de azert na)

4

Mekkora trógerság már, hogy a reklámokat mindig felhangosítják?

ti is észrevettétek?

15

Az angolok és az amerikaiak milyen viszonyban vannak egymással?

2

Mi a farsang utolsó 3 napja? Sürgős!

Mi a farsang jellegzetes étele? Magyarországon a farsangi álarcos játékokról ki és mikor tudósított először? Magyarországon melyik leghíresebb maskarás rendezvény? Minden évben február elején tartják a legfergetesebb hazai mulatságot a Dorottya bált. Melyik városban? Mikor volt szokásban farsangkor a tuskóhúzás? Melyik Európában a legismertebb farsangi mulatság? Mitől függ, hogy egy-egy évben mikor ér véget a farsang? SOS, sűrős, nagyon megköszönném a válaszokat!! Hálás lennék ha valaki válaszolna! Köszönöm!

6

Mi a külömbség a Matyó, és a kalocsak hímzés között?

5

A magyarok minden nemzetet lenéznek, vagy csak az Amerikaiakat ennyire?

Sok nagyon sok embertől hallom, hogy amerikaik milyen hülyék, azt se tudják mi az az európai unio, meg hol van magyarország, meg nem tanulnak történelmet, nincs történelmük, de büszkék a dolgaikra...

A magyarok minden nemzetre ezt mondják, vagy az Amerikaiakar különösen utálják?

6

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!