Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered a népszokás, hogy (1 db)

Honnan ered az a népszokás, hogy május 1-én a fiúk a lányok szobája elé májusfát állítanak?

májusfa állítás

Legjobb válasz: A májusfáról azt írják, hogy szent Jakab és szent Fülöp, mikor térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevû szûz hajadon; ezért tettéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A lány azonban, hogy elûzze a gúnyolódókat, elõvette vándorbotját, letûzte a földbe, elõtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, mikoris a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt szent Jakab apostol napja virradójára, azaz május elsején. Nõtlen ifjak ez idõtõl szoktak magas zöldfát hajadonok ablaka elõtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.

A májusfáról azt írják, hogy szent Jakab és szent Fülöp, mikor térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevû szûz hajadon; ezért tettéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A lány azonban, hogy elûzze a gúnyolódókat, elõvette vándorbotját, letûzte a földbe, elõtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, mikoris a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt szent Jakab apostol napja virradójára, azaz május elsején. Nõtlen ifjak ez idõtõl szoktak magas zöldfát hajadonok ablaka elõtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Tudnátok küldeni nekem egy kottát a Zavaros a Nyárád c. népdalra?

Nagyon szeretem ezt a nótát, de sehol sem kapok rá kottát...

0

Skandinávia miért vált a homoszexuálisok egyik paradicsomává?

8

Ti milyen különleges/helyi néven ismeritek a különféle állatokat, esetleg növényeket?

Gondolok itt pl. a poloskára. Mi errefelé (Bp-től nem messze) poloskának vagy büdöskatinak, büdösbogárnak nevezzük, de hallottam már a büdösbence, büdösmargit, büdösmarci elnevezéseket is. Vagy a bodobács, amit sokfelé istenbogárkájának neveznek. De a büdöske nevű növényt is hallottam már büdös rózsának pl. Sokfelé a kukoricát kizárólag tengerinek nevezik, a burgonyát Erdélyben meg pityókának, másfelé krompénak, kolompérnek. A mókus régies neve kelempász vagy kelempászmadár.

Ti hogyan ismeritek/használjátok leginkább ezeket, illetve milyen ilyen népnyelvi szófordulatokat ismertek még?

Lehetőleg a lakhelyet/tájegységet is jelöljétek!

Előre is köszönöm a válaszokat!

30

Erdélyi kisgyerekekkel (kb.4-12 évesek) mit lehetne kézműveskedni, ami népi jellegű?

Köszönöm az ötleteket!

5

Minek a népies neve a talinyec?

7

Mi a véleményetek az orosz népről/nemzetről/kultúráról?

2

Honnan ered a székely szó?

1

Mi a NÉPMŰVÉSZET, népi élet jelentősége MA ebben a modern korban?

A 21. században is van jelentősége? Mennyire törődnek vele az emberek? Fontos lenne e ápolni?
( Egy munkát írok..és érdekel mások véleménye gondolatmenete)
Köszönöm.

1

Melyik jobb? (nők joga)

Nyugat-Európában van leginkább női egyenjogúság. Vagyis oly mértékben, hogy már egy nő lehet igazgató, orvos stb. A nők is kezdeményezhetik a válást, mehetnek egyetemre, lehetnek politikusok, kiállhatnak tüntetni, hogy nekik joguk van pl. alacsonyabb fizu; nem sorolom.
Sok nő a férjén akar uralkodni: azért ez már sok felcserélni az évezredek óta tartó rendszert!
Csak 1866 óta van ez egyébként nyugaton!

Viszont a másik oldal:
Az összes lszlám országban, (enyhébb szinten más 1-2 kelet-ázsiai országban pl. lndiában, pakisztánban )
a nőknek semmi joguk!! Tehát nemhogy igazgatók nem lehetnek de még egyetemre sem járhatnak, sőt mi több még autót sem vezethetnek. Nem válhatnak el (csak ha a férfi úgy dönt) nem nyithatnak bankszámlát és nem is járnak el dolgozni csak háztartásbeliek. Sőt még idegen férfival sem állhatnak szóba!
Talán ez sem jó.

Valahol a 2 között kéni kialakítani ilyen "egészséges" viszonyt.

7

Hallottatok ilyenről?

Tyúkabroncsolás. Egy feladatban kaptuk kérdésnek, h mi ez. Google-ba nem találtam semmit, anyámék de tudják... Ti esetleg hallottatok ilyenről?

3

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!