Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered a népszokás, hogy (1 db)

Honnan ered az a népszokás, hogy május 1-én a fiúk a lányok szobája elé májusfát állítanak?

májusfa állítás

Legjobb válasz: A májusfáról azt írják, hogy szent Jakab és szent Fülöp, mikor térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevû szûz hajadon; ezért tettéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A lány azonban, hogy elûzze a gúnyolódókat, elõvette vándorbotját, letûzte a földbe, elõtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, mikoris a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt szent Jakab apostol napja virradójára, azaz május elsején. Nõtlen ifjak ez idõtõl szoktak magas zöldfát hajadonok ablaka elõtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.

A májusfáról azt írják, hogy szent Jakab és szent Fülöp, mikor térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevû szûz hajadon; ezért tettéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A lány azonban, hogy elûzze a gúnyolódókat, elõvette vándorbotját, letûzte a földbe, elõtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, mikoris a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt szent Jakab apostol napja virradójára, azaz május elsején. Nõtlen ifjak ez idõtõl szoktak magas zöldfát hajadonok ablaka elõtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Melyik a leggyakoribb név?

Arra lennék kíváncsi, hogy milyen nevet adnátok a gyerekeiteknek, ill. melyik nevet adják ma a legtöbben. Egy lány és egy fiú nevet szeretnék kérni minden válaszadótól. Én részemről a lányomnak: Ágota, Laura, Anita, vagy Emese nevet adnám, a fiamnak: András, Erik, Márk, Krisztián, Ádám, vagy Márton nevet adnék.

7

Mire jó a lelkiismeret?

Mármint azon túl, hogy tiszta lúzer és sorsromboló dolog?

6

Miért nem vadásznak az etiópok?

Tudjátok, vadászat-halászat-gyűjtögetés, mint a törikönyvekben. Akkor nem éheznének.... az ausztrál sivatagban is életben tudnak maradni a bennszülöttek, akkor ezek miért nem csinálnak semmit?

17

Mért nem fürdenek a németek minden nap?

persze, vannak kivételek (, sőt...), de ha az ember meghallja, hogy németek, akkor 1.sör 2. nem fürdik. tudja valaki, hogy mért van ez? tanakodtunk ezen már osztállyal, német- és népismerettanárral, de nem jöttünk rá. tudja valaki?

14

Zsidó közösségben mennyire gyakori, és elfogadott a Kristóf vagy Krisztián keresztnév?

6

Olvasta valaki a Parade's Endet?

Nemrég néztem meg a BBC azonos című sorozatát és rákerestem az alapjául szolgáló könyvre, ez viszont csak angol nyelven kapható. Az érdekelne, hogy milyen szintű angoltudás szükszéges hozzá, amennyiben olvasta valaki :)

0

Oroszországban mit jelent a rendőrautók elején ДПС felirat?

http://lh6.ggpht.com/_mmVx8m3VHAA/S0qmqMxjtSI/AAAAAAAADfs/sc..

7

Külföldön milyenek az emberek?

Hogy viszonyulnak egymáshoz, mennyire segítőkészek egymással, hogy látják a világot mondjuk az osztrákok, a németek, az angolok.

2

Ma is kapható magyar érdemrendek?

Vannak még ilyenek?? vagy olyanok mint pl az angoloknál a lovaggá ütés vagy a Brit Birodalom Érdemrendje

3

Miért barátság?

Miért van az, hogy én senkivel sem szeretek barátkozni,de velem mindenki akar?
Egyszerűen nekem unalmas ha valakivel barátkozni kell, egyszerűen nem szeretem...a felnőttekkel jobban megvagyok

3

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!