Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered a népszokás, (1 db)

Honnan ered az a népszokás, hogy május 1-én a fiúk a lányok szobája elé májusfát állítanak?

májusfa állítás

Legjobb válasz: A májusfáról azt írják, hogy szent Jakab és szent Fülöp, mikor térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevû szûz hajadon; ezért tettéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A lány azonban, hogy elûzze a gúnyolódókat, elõvette vándorbotját, letûzte a földbe, elõtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, mikoris a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt szent Jakab apostol napja virradójára, azaz május elsején. Nõtlen ifjak ez idõtõl szoktak magas zöldfát hajadonok ablaka elõtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.

A májusfáról azt írják, hogy szent Jakab és szent Fülöp, mikor térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevû szûz hajadon; ezért tettéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A lány azonban, hogy elûzze a gúnyolódókat, elõvette vándorbotját, letûzte a földbe, elõtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, mikoris a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt szent Jakab apostol napja virradójára, azaz május elsején. Nõtlen ifjak ez idõtõl szoktak magas zöldfát hajadonok ablaka elõtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Meddig tart egy régészeti feltárás?

Tavaly, elkezdték építeni az autópályát. Igen ám, de közben egy XV. századi fejedelem sírját megtalálták, s abba maradt az építkezés.. Azóta egy év eltelt. Mégis, hogy van ez?

2

Mit gondoltok hogyha a földön eltűnne a földművelés, akkor mit ennének az emberek? Mit ennének a rágcsálók amikor már az utolsó szem gabonát is felélték? Füvet? Ja és gondolom macskák is ugyanaddig bírnák mint a patkányok

ezt most úgy képzeljétek el hogy olyan lenne az éghajlat mint az északi sarkon, nagyon hideg. nem is tudom, talán a föld alatt termeszthetnének mesterséges fény segítségével növényeket, de a mai technológia talán még nem tart ott :/
ha ilyesmi bekövetezne ,minden bizonnyal éhezés ütné fel a fejét mindenütt. sok rossz ember kannibállá válna-ők biztos h meghalnak. a rágcsálók és természetes ellenségeik(macskák, kutyák) lennének az utolsó túlélők, ez nem kérdés. nyilván sok önző ember elrejtené mások elől az élelmiszereket-de az ilyen rejtekhelyekre könnyen rá lehetne bukkanni a rágcsálók miatt :]
és ha ezek a készletek is kifogynának , akkor mihez kezdenének ezek az apró állatok? érdekes ugye? :P

9

Néptánc összeállítása műsorra?

Olyan kalocsai-kalocsa környéki zenét kellene találnom amiben van lassú-friss és mars kb 5-10percnyi zene kellene jó minőségben. A sorrend mindegy mert rögtönözni fogunk rá..

3

Valaki le tudná forditani nekem ezt a török mondatot?

Git önkü yüzünü yuuka gel. sırtındakini de değiºtir.koº baken.

1

A horvát tengerparton szeretik a turistákat, vagy csak eltűrik őket, mert belőlük élnek?

4

A horvát tengerparton a helyiek mennyire szeretik a magyarokat?

1

Japán szerencsét hozó talizmán?

Sokszor hallottam hogy Japánban (elsősorban a gyerekek) csinálnak valamelyik szerettüknek szerencsét hozó talizmánt.
Animékben is előfordult már hogy a kocsiban lógott egy-egy talizmán.
Ezeket miből csinálják? És honnan ered?

Bocsánat ha valamit félre értettem,csak érdekel a dolog.
Előre is köszönöm!

3

Mely nemzetek érzékenyek a határidőkre?

Én azt vettem észre, hogy magyarként mi eléggé túllihegjük a határidőket és a szabályokat. Anno azt hittem, hogy a szervezetlenség miatt pontatlanok vagyunk, de a tapasztalataim alapján nagyon kevés helyen tartják be annyira a határidőket mint Magyarországon.
Eddig csak Németországban és Amerikában voltak érzékenyek a határidőkre, mindennek úgy kellett történnie, ahogy le volt írva. De pl. Dániában és Ausztráliában minden össze-vissza volt.

3

Mondanátok népdal csokrokat?

3 ének legyen benne :)
Nagyon köszönöm

3

Milyen az élet Ukrajnában?

Vagy akár Oroszországban. Olyan emberektől várnám a választ akik éltek (a közelmúltban) vagy élnek kint. És a munkalehetőségtől, a közhangulatig, emberek viselkedésére stb... lennék kíváncsi, tehát mindenre. Köszi.

6

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!