Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered a népszokás, (1 db)

Honnan ered az a népszokás, hogy május 1-én a fiúk a lányok szobája elé májusfát állítanak?

májusfa állítás

Legjobb válasz: A májusfáról azt írják, hogy szent Jakab és szent Fülöp, mikor térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevû szûz hajadon; ezért tettéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A lány azonban, hogy elûzze a gúnyolódókat, elõvette vándorbotját, letûzte a földbe, elõtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, mikoris a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt szent Jakab apostol napja virradójára, azaz május elsején. Nõtlen ifjak ez idõtõl szoktak magas zöldfát hajadonok ablaka elõtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.

A májusfáról azt írják, hogy szent Jakab és szent Fülöp, mikor térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevû szûz hajadon; ezért tettéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A lány azonban, hogy elûzze a gúnyolódókat, elõvette vándorbotját, letûzte a földbe, elõtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, mikoris a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt szent Jakab apostol napja virradójára, azaz május elsején. Nõtlen ifjak ez idõtõl szoktak magas zöldfát hajadonok ablaka elõtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Ugye, hogy lehet több keresztszülő is? Reformátusok vagyunk.

Apám meg anyukán oldaláról is van egy-egy keresztszülő pár... barátnőm meg nem tudja elhinni, hogy több is lehet... vagy mi csináltunk valamit rosszul, vagy hogy lehetséges ez?

2

Nem volt hiányos a tücsök lakodalmi zenész bandája? (kifejtem lenn)

ugye a házasodik a tücsök című dal második felében elsorolják a zenekarát is "gólya volt a szekundás, kisbéka a flótás, dongódarázs a brúgós, pulyka volt a prímás"

mutatok nektek egy linket ebben egy ilyen felhozatal van, szal elképzelhetjük a zenei képet a lagzin, (ez az 180aas években olyan volt mintha most valakinek egy hiperszuper bulizenekara lenne a lagzijában aki elég jó hangulatot teremt és bármit eljátszik) a linkben van jobbról a második, a prímás, a banda vezetője aki hegedűn viszi a dallamot és énekel, mellette szélen a szekundás azaz másodhegedűs ő ugyanazt játssza mint a prímás kevesebb díszítéssel erősíti a dallamot, tőlük visszafelé középen a flótás(itt klarinétos, melyik tájegységen milyen fújós hangszert használtak a flóta a fuvola fából lévő elődje)
a szélen pedig a két ritmusjátszó hangszer a kontrás, !!Õ az aki hiányzott tücsökéktől!! brácsán közreműködött akkordkísérettel a legszélen lévő brúgóssal azaz bőgőssel közösen szolgáltatta a ritmust a zenében.
szóval körülbelül ilyen hangzásvilágot nyújtott a zenekar a tücsök lakodalmán, szerintetek attól hogy egyel kevesebb hangszer volt még érezhették jól magukat?

2

A ti férjeteknek is büdös szokott lenni a lába vagy a zoknia? És ti ezt szeretitek?

7

Az oroszok mennyire konzervatívak kinézet tekintetében?

3

Furának találta volna ezt egy átlag angol az 1800-as években?

a véleményetekre lennék kíváncsi szerintetek ha egy 1800as évekbeli angliai polgár valamilyen úton-módon meghallotta és látta volna a népzenénket és néptáncunkat ha itt jár az országban pl ezt a zenét és főleg táncot

3

Az igaz, hogy oroszországban aki nem putyin mellet szavaz azt megfélemlítik? :O

5

Linkeljetek jó cigányzenéket?

Lehet mulatós, népzene, rap, stb.

2

Mit jelent hogy beteszünk valamit a villanyóraszekrénybe?

Nemrég hallottam ezt a kifejezést, hogy XY is ezt-azt csinálta, mégsem rakjuk a villanyóraszekrénybe. Mit jelent ez?

1

Van-e olyan koedukált bölcsőde Budapesten, ahova kisállatokat, leginkább kiscicákat is felvesznek? Most kaptam egy 4 órás munkát, egy kínai étteremben, a konyhán.

macska, gyerek, bölcsőde, óvoda, kínai, étterem, kínai étterem, állás, lakberendezés, gasztronómia

4

Rabszolgaság napjainkban?

7

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!