Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered a népszokás, (1 db)

Honnan ered az a népszokás, hogy május 1-én a fiúk a lányok szobája elé májusfát állítanak?

májusfa állítás

Legjobb válasz: A májusfáról azt írják, hogy szent Jakab és szent Fülöp, mikor térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevû szûz hajadon; ezért tettéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A lány azonban, hogy elûzze a gúnyolódókat, elõvette vándorbotját, letûzte a földbe, elõtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, mikoris a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt szent Jakab apostol napja virradójára, azaz május elsején. Nõtlen ifjak ez idõtõl szoktak magas zöldfát hajadonok ablaka elõtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.

A májusfáról azt írják, hogy szent Jakab és szent Fülöp, mikor térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevû szûz hajadon; ezért tettéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A lány azonban, hogy elûzze a gúnyolódókat, elõvette vándorbotját, letûzte a földbe, elõtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, mikoris a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt szent Jakab apostol napja virradójára, azaz május elsején. Nõtlen ifjak ez idõtõl szoktak magas zöldfát hajadonok ablaka elõtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Kiket neveznek PANELPROLINAK?

7

Miért utálja a saját népét rengeteg magyar?

Nem mondom, hogy mindenki, mert nem ismerek mindenkit, és vannak kivételek (remélem bőven), de tény, hogy nagyon sok magyar utálja, lehúzza a magyarokat. Pár órával ezelőtt is egy ilyen beszélgetésbe botlottam, amiben azt taglalták, hogy a világon a magyarok a legszarabbak, sehol sem tartanak össze, pesszimisták, minden néptől rosszabbak. Gondoltam magamban, ez a ti érdemetek, mert ha minden magyar ilyen lenne, akkor tényleg ez lenne. A panaszkodás, lehúzás. De csak annyit szóltam közbe: "Mi vagyunk a legszarabbak..". Persze gúnyosan, de nem tűnt fel nekik, amit sejtettem is. Már nem szoktam leállni vitázni ilyeneken, mert általában én jöttem ki vesztesként. Nem tudtam szembeszállni a pesszimizmusukkal.

6

Ma hajnalra nem sikerült felállítanom a májusfát és a barátomnak sem. Szerintetek ezt ma éjszaka megtehetjük? Vagyis május 2. -ára? Nem tudjuk mit tegyünk.

6

Hogy telik/telt a május elseje?

Én a hagyományos értékek híve vagyok, ezért nem sokára indulok a Városligetbe egy sörre és virslire. (Ha meg bírom fizetni...)

5

Spanyolországban szoktak feketét hordani egy közeli ismerős halála után? Vagy egyáltalán ott is a fekete gyász színe?

5

Amelyik gyerek vegyes nemzetiségű családban nő fel ő magasabb társadalmi szinten fog állni?

Én ezt tapasztaltam , bár már másoktól is hallottam.Az egyik szülő magyar a másik német ,a gyerekek mind a két nyelvek tökéletesen beszélnek , nagyon jó tanulók.Társadalmilag magasabb szinten állnak mivel toleránsan , udvariasak és egész mások mint a mai fiatalok többsége.
Valahogy elfogadóbbak , toleránsabbak mint a magyar társadalom gondolom ez azért van mert kettő kultúrában nőttek fel , vegyes szokásokkal.

26

Ha az ember neve több napnál van benne a naptárban, akkor mi alapján döntik el, hogy melyik napon legyen a névnapja?

11

A négerek miért a fejükön hordják a különböző cuccokat?

Pl edényeket, tálakat, miegymást. Miért nem egy mondjuk egy hátizsákban, vagy egy táskában?

21

Tudtok írni olyan zenéket, amik külföldön is híresnek számító Magyar klasszikus és nép zenék?

6

Ki szerezte a Monti csárdás című számot?

1

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!