Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered a (635 db)

Honnan ered a Szinva-patak? Tudom, hogy a Bukkből, de egész pontosan honnan?

Legjobb válasz: Szinva forrástól ered. Az egri országúton ha Lillafüredet elhagyod, onnantól még kb 2km és lesz ott az út mentén 2 kút(állandóan ott töltögetnek kulacsokat, palackokat az emberek). De persze még ezernyi ér táplálja, így mire a városba ér már pataknak mondható.

Szinva forrástól ered. Az egri országúton ha Lillafüredet elhagyod, onnantól még kb 2km és lesz ott az út mentén 2 kút(állandóan ott töltögetnek kulacsokat, palackokat az emberek). De persze még ezernyi ér táplálja, így mire a városba ér már pataknak mondható.

Honnan ered a "NYÖGVENYELÕS" szó?

Annyiszor hallom ezt a nyögve nyelés dolgot, de honnan vették ezt?

Legjobb válasz: Szerintem onnan, hogy valaki erõltetve "nyögve" nyelt le valamit. Ezért mondják az erõlködésre.

Szerintem onnan, hogy valaki erõltetve "nyögve" nyelt le valamit. Ezért mondják az erõlködésre.
Aki valamit csak nehezen, ímmel-ámmal csinál meg az olyan, mint amikor az ételt csak forgatja a szájában és nyögve nyeli le - vagyis nem igazán kívánja.
Nem tudom miért emelted ki a kérdést, de ezt ennél jobban nem lehet elmagyarázni. Olyan nyögvenyelõsen, erõltetve csinál valamit. Kedvtelenül stb. Ennyi.
A kérdező hozzászólása: Csak azért emeltem ki, mert amit eddig is tudtam, azt parádésan elmagyarázták, hogy mit is jelent, csak a kérdésemre nem válaszolt senki, hogy honnan ered? Miben szerepelt ez elõször? Tehát maga a szó v. kifejezés EREDETE felõl érdeklõdnék.
Én el szoktam menni a könyvtárba és ott megnézem abban a könyvben amikben ma is használatos régi kifejezések és közmondások vannak. Ott benne van az eredete is. Elsõként a Szólások és közmondások könyvet venném a kezembe. Kérd könyvtáros segítségét!
A kérdező hozzászólása: Kösz, de ennyit nem ér az egész.

Honnan ered a 'Hey idiot, i love you'? A facebook tele van velük, de nem tudom hova tenni. Valami zene vagy film eredménye? Vagy valami regény?

Nyugtassatok meg, hogy ez valami új hülyeség és nem én képzelem be... MI az hogy 'hey idiot i love you' van minden 2. csaj FB-ján? Ez valami reménytelem szerelem kifejezése akar lenni vagy mi? Csajok honnan ered ez az egész?

Legjobb válasz: Jajj ez valami baromság, a másik nem ismeri fel hogy a csaj szereti õt és erre mondja a csaj hogy szeretlek te idióta. Nem tudom honnan van, de elég béna. 21n

Jajj ez valami baromság, a másik nem ismeri fel hogy a csaj szereti õt és erre mondja a csaj hogy szeretlek te idióta. Nem tudom honnan van, de elég béna. 21n
Asszem a Ki vagy doki?-ból van az idézet.


Honnan ered a tejbepapi kifejezés a tejbedarára?

egyéb kifejezések is érdekelnek

Legjobb válasz: Én például tejbegríz-nek ismerem! Sajnos azt nem tudom ,hogy honnan ered a tejbepapi kifejezés,de az oviban is annak hívták! ;) Lehet,hogy a pépes állagára vonatkozóan(,mint a bébipapi:D)!?!

Én például tejbegríz-nek ismerem! Sajnos azt nem tudom , hogy honnan ered a tejbepapi kifejezés, de az oviban is annak hívták! ;) Lehet, hogy a pépes állagára vonatkozóan(, mint a bébipapi:D)!?!
A papi bébiételt jelent gyermeknyelvben, a gyermeknyelvet itt úgy értve, amit a felnõttek beszélnek amikor a kisbabákkal, kisgyerekekkel akarnak szót érteni és próbálnak az õ nyelvükön "gügyögni" :) . Amúgy szerintem is pépes állagra utal az elnevezés. Szóval a tejbepapi is ebbõl a nyelvhasználatból származik mint a tejbegríz vagy tejbedara szinonímája.

Honnan ered a vezetéknevem/magyar/értelmes/stb?

Ráncsik

Legjobb válasz: Szerintem amolyan betyáros eredetû. Ráránt, recsi, ricsi-recsi-recska. Rárecskál. Ilyen szóösszetételek jutottak eszembe róla..

Szerintem amolyan betyáros eredetû. Ráránt, recsi, ricsi-recsi-recska. Rárecskál. Ilyen szóösszetételek jutottak eszembe róla..
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszodat!
A kérdező hozzászólása: Szóval betyár neve lehetett? Ez nem lehet valahol pontosan meghatározni?
Szerintem ez egy szláv eredetû név, a -csik jelzõ a magyar -fi megfelelõje. De valójában mi is az etimológiája, abba nem mennék bele. De szerintem nem sok köze van a betyársághoz.
A rán az egy idegen eredetû név amiek a tengerhez van köze, de magyarosítva szerintem a "cssík"-kal .Tengerbe ömlõ folyót jelenthet.Vagy csak folyót.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat

Honnan ered a "drágalátos" szó?

Miért "látos"? Mi ez pontosan?

Legjobb válasz: wikiszotar.hu-ról: drágalátos (melléknév) Drága, becses, kedves. Eredet [drágalátos < ómagyar: drágálatos (drága, értékes) < drágál (drágáll, értékesnek tart) + -atos (melléknévképzõ)] -atos, -etes (melléknévképzõ): Népies: Az említett jellemzõjû. szorgalmatos, alkalmatos, kellemetes, szerelmetes...

wikiszotar.hu-ról: drágalátos (melléknév) Drága, becses, kedves. Eredet [drágalátos < ómagyar: drágálatos (drága, értékes) < drágál (drágáll, értékesnek tart) + -atos (melléknévképzõ)] -atos, -etes (melléknévképzõ): Népies: Az említett jellemzõjû. szorgalmatos, alkalmatos, kellemetes, szerelmetes...
Valamilyen szleng. Általában olyan emberre mondják, akit nem kedvelnek.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.

Honnan ered a Grácsin név?

Ha valaki tudja akkor megmondaná,hogy mit jelent,honnan ered?Köszönöm a válaszokat!:)

Legjobb válasz: Hát ez cigány név.Erre felénk(Zala) lakik pár ilyen nevû.

Hát ez cigány név.Erre felénk(Zala) lakik pár ilyen nevû.
A kérdező hozzászólása: Pedig én nem vagyok az:DD Biztosan állíthatom!: D
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Zalában éltem 15 évig, de egy Grácsint se ismerek, még hallomásból sem....
A kérdező hozzászólása: Igen én is ezen gondolkoztam, mert elég ritka név(szerintem)..De nekem mindegy, mert tudom hogy nemvagyok az.: D
Nekem szlávosan hangzik, a gracs legalábbis oroszul varjút jelent.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!:)
Hello! Lengyelül varjút jelent, úgyhogy tényleg szláv eredetû, ahogy az elõttem író már megjegyezte. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a család is ilyen származású lenne, hiszen rengeteg latinból, németbõl, törökbõl, szláv nyelvbõl átvett családnév van magyarországon, ami ugye csak magának a névnek a származására utal.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm:)

Honnan ered a Bereczki vezetéknév?

Legjobb válasz: Szia! Azt hallottam, hogy ami i-re vagy ki-re végzõdik, az általában magyar eredetû :) De bármi lehetséges.

Szia! Azt hallottam, hogy ami i-re vagy ki-re végzõdik, az általában magyar eredetû :) De bármi lehetséges.
nem tudom biztosan, de beírtam a google-ba és van egy olyan község székelyföldön h bereck :-? talán innen

Honnan ered a Kukucska családnév?

Már nagyon régen foglalkoztat hogy vajon honnan eredhet a családnevem...

Legjobb válasz: Szia! Egyértelmûen szláv eredetû, méghozzá lengyel.

19:59-es vagyok. Emigrációs listából tudom. A Kukuchka/Kukuczka családnév lengyel õsökre enged következtetni. Természetesen lehetsz magyar és felvidéki is! Minden nemzet csak egy mesterségesen létrehozott skatulya, ha úgy vesszük:) Mitõl lesz valaki magyar, mitõl lesz valaki kínai? Annak tartja magát, az õsei is azok voltak stb... Én is magyar vagyok, ettõl még német családnevem van, német, osztrák, horvát, magyar, vend felmenõkkel, nincs ezzel semmi gond.
Szia! Egyértelmûen szláv eredetû, méghozzá lengyel.
kukucska? de aranyos :D az egy mese nem?
A Kerepesi utrol ered.Ott van a robogo szerelom.o is Kukucska.
én meg (jópár) cigányt "ismerek" ilyen névvel :D
Múltkor a Zsinagógában Kukucskált mellettem valaki, láttam.
A kérdező hozzászólása: Jobbikos vagyok :DHát én még 1 cigányt sem láttam ilyen névvel...
Nekünk egyszer betörtek a nyaralónkba (konkrétan ott lakott a házunkban egy férfi) és mivel elkapták a rendõrök, megtudtuk a nevét, és Kukucska Béla volt. Õ cigány volt.
Szlovákul kukuèka (ejtsd Kukucska), lengyelül kukulka (kicsinyítve kukuleczka) annyit tesz magyarul mint - kakukmadár.
A kérdező hozzászólása: Értelmes egyértelmû válaszokat kérek.kösziii
Mondhatjuk lengyel eredetûnek, de én távolabb megyek! Olyan Kun- Magyar eredetû név, amit gyakran hisznek , Tót-nak, vagy Lengyelnek, de igazából a Kunok õshazájában vannak hasonló nevû családok...Kazaksztánban!! Ott él a mai napig "Madzsar törzs" ! Kukucska, Jakucska, Szopka, Kurcsinka, stb. család nevek viselõi többnyire kreol bõrüek, vagy ha már nem is , de a nagyszülõk szinte biztosan!! Ezek a család nevek, valamelyik kazak törzs nyelvén jelentenek valamit: pl. foglalkozás , vagy földrajzi név stb. Kazaksztán Szibériai részérõl van szó!! Ezen család nevek viselõi nem csak hogy kreol bõr színük maradt meg, hanem a legtöbbjüknek megmaradt a "szibír" arcvonása is!! A népvándorlás során sokan lemorzsolódtak a Lengyel és a szlovák és az ukrán Kárpátokban....egy részük bejutott a Kárpát-Medencébe is!! Magyarországon egyszerûen "letótozzák" õket!! Aki másként tudja...adja elõ... Nekem a nagyapám így mesélte...az én család nevem is ilyesmi!!
A kérdező hozzászólása: nagyon szépen köszönöm a válaszokat.Nagymamámnak illetve nekem elég húzott mandula szemünk van(most ne gondoljatok arra hogy olyan mint egy kínainak mert azért annyira nem...:D) ha esetleg ez jelent valamit...
Nekem van egy Kukucska vezetéknevû skinhead ismerõsöm! :D
Nem Magyar, Szláv de ha nem vagy Jobbikos ez ne zavarjon, minket sem zavar. :- )
A kérdező hozzászólása: háát azis :Ddeh most engem az érdekelne hogy honnan ered ez a név :P
A kérdező hozzászólása: ezt honnan tudod pontosan hogy lengyel név ? :O
A kérdező hozzászólása: Én meg vagyok bizonyosodva róla hogy magyar vagyok..méghozzá felvidéki..háth nemtom..
Nem tudom, de 2 ilyen nevût is ismerek:)
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönömm :DVárom a további válaszokat.
Én nem leszek "hasznos" ebbõl a szempontból, de asszem az m1-en láttam egy ilyen vezetéknevû operatõrt kiírva egy riport végén, sztem óriási. :) Mi más is lehetne, mint fotós v. operatõr. :)
A kérdező hozzászólása: :)
Kukucska Tomi rokonod? :D
A nagymamámnak is Kukucska volt a vezetékneve, szerintem szláv eredetû, de engem is érdekelne....
a kakuknak is ☺

Honnan ered a császármorzsa kifejezés?

Miért épp császár?

Legjobb válasz: Mondják ezt "smarni"-nak is. Azért császár, mert osztrák eredetû étel és Ferenc Józsefnek is kedvenc étele volt.

Mondják ezt "smarni"-nak is. Azért császár, mert osztrák eredetû étel és Ferenc Józsefnek is kedvenc étele volt.
Annyit tudok róla, hogy a szakács eredetileg Sissynek készítette (megakarta lepni), de neki nem jött be viszont a férjének nagyon ízlett és ahogy az elõttem szóló is írta ez lett a kedvence.Gondolom ezért lett a neve Császármorzsa
Az osztrák "Kaiserschmarrn" szóból ered a magyar császármorzsa elnevezés. -Pityu-
bocsi "Kaiserschmarrn"
Vazzee! "K a i s e r s c h m a r r'n" ! Így.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!