Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered Jankó vezetéknév (2 db)

Honnan ered a Jankó vezetéknév?

Legjobb válasz: A Jankó a János szlávos (leginkább szlovák, vagy kicsit csúnyán "tót") becézése, ugyanis egyfajta tendencia,hogy a férfi becézett nevek hoszzú ó-ra (Janó, Jankó, Palkó, Mihó..stb) míg a nõi becézett nevek a-ra végzõdnek (Zsofa, Kata...stb) A vezetéknevek a közepkor folyamán váltak általánossá a magyarban, és az egyén megkülönböztetésére voltak használatosak. Általános volt, hogy szülõ szerint különböztették meg az embereket. Így ha valakinek Jankó a vezetékneve, a kereszteneve meg mondjuk István, akkor azt úgy értelmezték, hogy az az István, akinek Jankó az apja. Aztán a vezetéknév egy idõ után megragadt, így a családban születettek továbbra is használták, még akkor is, ha esetleg már nem Jánosnak hívták az apát.

A Jankó a János szlávos (leginkább szlovák, vagy kicsit csúnyán "tót") becézése, ugyanis egyfajta tendencia, hogy a férfi becézett nevek hoszzú ó-ra (Janó, Jankó, Palkó, Mihó..stb) míg a nõi becézett nevek a-ra végzõdnek (Zsofa, Kata...stb) A vezetéknevek a közepkor folyamán váltak általánossá a magyarban, és az egyén megkülönböztetésére voltak használatosak. Általános volt, hogy szülõ szerint különböztették meg az embereket. Így ha valakinek Jankó a vezetékneve, a kereszteneve meg mondjuk István, akkor azt úgy értelmezték, hogy az az István, akinek Jankó az apja. Aztán a vezetéknév egy idõ után megragadt, így a családban születettek továbbra is használták, még akkor is, ha esetleg már nem Jánosnak hívták az apát.

Honnan ered a Janó vezetéknév?

amúgy szerintem elég parasztosan hangzik :D de érdekelne honnan ered.

Legjobb válasz: tót eredetû az tuti ,de nem keresztnév szokott lenni? am azthiszem a Jan "becézett" alakja

tót eredetû az tuti , de nem keresztnév szokott lenni? am azthiszem a Jan "becézett" alakja
a János becézett alakja -.-"


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!