Találatok a következő kifejezésre: Honnan ered léhűtő (1 db)

Honnan ered a "léhűtő" kifejezés?

Legjobb válasz: a "léhûtõ" szó a sörgyártásból ered: a léhûtõk voltak azok, akik a felforrósított gabonalét lehûtötték

a "léhûtõ" szó a sörgyártásból ered: a léhûtõk voltak azok, akik a felforrósított gabonalét lehûtötték
A sörgyárakban dolgoztak valamikor a léhûtõk, akik hosszú nyelû szerszámaikkal kavargatták a sörlét, hogy gyorsabban hûljön. Igazán méltánytalan dolog, hogy ez a szép hivatás a mai nyelvünkben pejoratív értelmû szó lett.
a léhûtõ az aki semmit nem csinál.. pejoratív
még mennyire szép hivatás , akár csak a vonatkerék kopogtató meg a krampácsoló ;) :P okleveles szakma :D


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Facebookon már sokszor láttam ezt: 444444444. Mi ez?

Mit akarnak kifejezni vele? Vagy csak lusták leírni a felkiáltójelet?
Valamikor csak 4-5, valamikor pedig vagy 30 db négyest írnak. Szerintetek? :)

4

Ideiglenes diákkal be lehet iratkozni a Szabó Ervin Könyvtárba?

1

Melyik igaz: a szép hobbival, jó közösséggel rendelkező egyének esélyesebbek jó karrierre? Vagy inkább a jó karriert kiépítettek engedhetnek meg maguknak szép és hasznos hobbikat, megelégedett életmódot?

Tapasztaltak, üzletemberek, sportolók és hasonlók értelmes véleményeit előre is köszönöm!

3

Ha ask. Fm-en kérdezek valakitől, akkor ő tudni fogja, hogy én voltam?

Vagy be kell állítanom valamit hogy névtelen maradjak vagy ő be tudja állítani azt, hogy lássa?

3

Szerintetek egy nyíltan meleg srácból lehet rendőr?

Lassan kéne pályaválasztáson gondolkozni, és érdekelne engem a rendészet... viszont a probléma, hogy kb. mindeki tudja rólam, hogy meleg vagyok. Nem azért, mert látszik (egyáltalán nem, sokan meglepődtek, mert teljesen fiús vagyok, meg sokat sportolok :P ), csak ha kérdezik, nem csináltam eddig soha titkot belőle. Van is barátom, együtt vagyunk egy éve.
Viszont nem tudom, hogy egy ilyen háttérrel, ma Magyarországon mennyire járható az az út, hogy rendőrnek menjek :/ Szerintetek?
Egyébként apukám is rendőr, és ő próbál lebeszélni róla, de nem tudom... :/
18/F

5

Melyik a Weöres Sándor verset javasolnátok versmondó versenyre?

9-es vagyok, annyi a kikötés, hogy Weöres Sándor egy versét kell megtaulni, ne legyen túl hosszú, mert azt nem hallgatják végig és megtanulni is nehéz, de azért ne Csiribiri meg Galagonya szintű legyen, hanem komolyabb.

1

Naplóhoz hasonló műsorok?

Milyen műsorok vannak, amik a Naplóhoz, Házon kívülhöz hasonlítanak? Amik a hétköznapi emberek problémájával foglalkoznak? Bármelyik csatorna hasonló műsorának címe érdekel.

0

Komolyan megérdemeltem, hogy megalázzanak?

Fiatal lány vagyok. Pár napja ülök suli után a tömött buszon hátul.Várjuk,hogy a busz elinduljon.Szinte minden ülésen fiatal középiskolások terpeszkednek 17-18év körüli fiúk-lányok.
Felszáll a buszra egy 80 évnél idősebbnek tűnő,görnyedt hátú,botos néni aki alig tudott vánszorogni.
Elér a busz hátuljába, persze senki nem áll fel,mikor elhalad mellettem rögtön felpattanok és átadom a helyem.A néni mosolyog,megköszöni,leül,pontosabban inkább esik.Tényleg nagyon elesett szegény.
Erre hirtelen egy középkorú nő aki nem messze ácsorog elkezd velem üvöltözni,hogy mekkora egy s.emét,gonosz,vagyok,mert egy kismama is van a buszon,miért nem neki adtam át a helyem.Aki kiderült tényleg ott volt,de nem is láttam,mert háttal állt.Persze ő is megfordult és lenézően nézett engem,hogy ő ezt már megszokta. Aztán ott szidtak,hordtak le engem a középkorú nővel,meg,hogy egy idős miért ér többet és,hogy milyenek ezek a mai fiatalok.A többi üldögélő fiatal srác lány szerint érdekesebb volt ez a jelenet,mert abbahagyták az okos telefonálást és inkább röhögve figyelték a jelenetet,az szórakoztatóbb volt.Persze a várandós nőnek senki nem adta át a helyét. Én meg mivel mindenki körülöttem engem nézett és rajtam röhögött előrementem inkább,mert majdnem elsírtam magam annyira rosszul esett és ledöbbentem.Azóta is ezen kattog az agyam.
Komolyan ilyen világba élünk? Ha én is önző mód viselkedtem volna senki se alázott volna meg.Ha most visszamehetnék kikérném már magamnak ,de akkor teljes ledöbbentem.

9

Mit gondoltok a tinirandi.hu-ról?

1

Színházban most melyik musicalt érdemes megnézni?

Életemben kétszer voltam színházban, mind a kétszer a Rómeó és Júliát néztem meg. Most megint lesz alkalmam elmenni, de nem tudom mit érdemes. Tudnátok ajánlani? Örülnék, ha indokkal írnátok, így könnyebben tudnám én is kiválasztani a darabot.
Előre is köszönöm.

4

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!