Találatok a következő kifejezésre: Holnap megyek feliratni (5 db)

Valószínűleg PCOS-em van. Az endokrinológus fogamzásgátló szedését javasolta, amíg nem akarok teherbe esni, holnap megyek felíratni. Mire figyeljek?

Mármint azt olvastam, hogy a Diane 35-öt szokták felírni a szőrösödés, stb. megszüntetésére, de amilyen híre van a gyógyszernek (ha egyáltalán forgalomban van még), tuti nem fogom szedni, ha a nődoki azt szeretné felírni, akkor mást fogok kérni helyette. Ez lehetséges? Vagy csak ez a gyógyszer 'jó' nekem? Igazság szerint a Nuvaring lenne a legszimpatikusabb, de nem tudom, az mennyire használna az én problémáimra.

Legjobb válasz: Elsõ vagyok. Csak hogy részletesen is kifejtsem a véleményem: Önmagában csak a fogamzásgátló azért nem célszerû, mert ha inzulinrezisztenciád is van (ami PCOS mellett elég gyakori sajna), de arra nem kapsz gyógyszert, nem diétázol, akkor az tovább fog romlani. És a végén azon kapod magad, hogy cukorbeteg vagy. Ha kezelik az inzulinrezisztenciád, akkor meg én a helyedben megvárnám, hogy az helyrehozza-e a ciklust. És ha igen, akkor biztosan nem szednék be fogamzásgátlót, hogy a helyrerakott ciklust kikapcsolja. A fogamzásgátlókról pedig: A tabit két okból írják fel. Az egyik, hogy ha szeded, akkor rendszeresen lesz vérzésed (ez nem menstruáció, nem állítja be a menzeszed, csak rendszeres idõközönként megvonásos vérzést okoz). Erre gyakorlatilag bármelyik kombinált hormonális fogamzásgátló (beleérte a hüvelygyûrût is) alkalmas. A másik dolog, amiért felírják, hogy a tüneteket (szõrösödés, acnék) mérsékelje. Na és pont emiatt szokták a Dianét (vagy generikumait: Cypromix, Minerva) felírni. Ugyanis ezek a tünetek a magas tesztoszteronszint miatt vannak, és a tesztoszteront leghatékonyabban a Dianében lévõ cyproteron-acetát csökkenti. Antiandrogén hatása van még pl. a drospirenonnak (ez van a Yasminelle, Jangee, Yadine stb. tablettákban), illetve a dianogestnek (ez van pl. a Dienilleben). De a legerõsebb ilyen hatással akkor is a cyproteron-acetát rendelkezik. Egyébként ez a hiszti a Diane körül elég érdekes. Nem egészen értem, hogy miért lett ennyire kipécézve. Ugyanis köztudott, hogy az összes hormonális fogamzásgátló fokozza a trombózis kialakulásának az esélyét, ez benne van a tájékoztatóban is. A Diane magasabb ösztrogéntartalmú, így kicsit nagyobb mértékben fokozza, mint a többi, de attól még a többi mellett is ugyanúgy elõfordul. Ha vkinek genetikai hajlama van a trombózisra, az jó eséllyel az összes többi fogamzásgátló mellett is trombózist fog kapni, nem csak a Diane mellett. Egyébként a Bayer ellen is vannak perek a drospirenon tartalmú tabik miatt, ugyanis azok is nagyobb mértékben növelik a trombózishajlamot, mint a többi tabi. http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/magazin/ezrek-mentek-birosag.. Egyébként személy szerint én is PCOS-sel küzdök. Eddig nem sikerült olyan orvost találnom (de talán majd most:D), aki megfelelõen tudta volna kezelni a problémám, de én azért viszonylag speciálisabb eset vagyok. Viszont a jelenlegi nõgyógyászati, endokrinológiai és farmakológiai ismereteimmel sem szednék erre a problémára fogamzásgátlót. Véleményem szerint ugyanis a problémát nem oldja meg. Nekem nem az a fontos, hogy havonta vérezzek egyet, hanem hogy peteérésem legyen (aminek persze következménye a vérzés is). A fogamzásgátló ezen nem segít. Mellékhatásai viszont lehetnek. De ez az én véleményem:) Jah, és ha esetleg úgy tûnt: nem szeretnék senkit rábeszélni a Dianére! Én sem szedném be (nem is tettem, mikor felírták). Ha mindenképpen tabit kellene szednem, akkor még így is inkább a Yasminellét/Dienillét választanám. De elõtte mindenképpen csináltatnék vizsgálatot arról, hogy van-e genetikai hajlamom a trombózisra.

Elsõ vagyok. Csak hogy részletesen is kifejtsem a véleményem: Önmagában csak a fogamzásgátló azért nem célszerû, mert ha inzulinrezisztenciád is van (ami PCOS mellett elég gyakori sajna), de arra nem kapsz gyógyszert, nem diétázol, akkor az tovább fog romlani. És a végén azon kapod magad, hogy cukorbeteg vagy. Ha kezelik az inzulinrezisztenciád, akkor meg én a helyedben megvárnám, hogy az helyrehozza-e a ciklust. És ha igen, akkor biztosan nem szednék be fogamzásgátlót, hogy a helyrerakott ciklust kikapcsolja. A fogamzásgátlókról pedig: A tabit két okból írják fel. Az egyik, hogy ha szeded, akkor rendszeresen lesz vérzésed (ez nem menstruáció, nem állítja be a menzeszed, csak rendszeres idõközönként megvonásos vérzést okoz). Erre gyakorlatilag bármelyik kombinált hormonális fogamzásgátló (beleérte a hüvelygyûrût is) alkalmas. A másik dolog, amiért felírják, hogy a tüneteket (szõrösödés, acnék) mérsékelje. Na és pont emiatt szokták a Dianét (vagy generikumait: Cypromix, Minerva) felírni. Ugyanis ezek a tünetek a magas tesztoszteronszint miatt vannak, és a tesztoszteront leghatékonyabban a Dianében lévõ cyproteron-acetát csökkenti. Antiandrogén hatása van még pl. a drospirenonnak (ez van a Yasminelle, Jangee, Yadine stb. tablettákban), illetve a dianogestnek (ez van pl. a Dienilleben). De a legerõsebb ilyen hatással akkor is a cyproteron-acetát rendelkezik. Egyébként ez a hiszti a Diane körül elég érdekes. Nem egészen értem, hogy miért lett ennyire kipécézve. Ugyanis köztudott, hogy az összes hormonális fogamzásgátló fokozza a trombózis kialakulásának az esélyét, ez benne van a tájékoztatóban is. A Diane magasabb ösztrogéntartalmú, így kicsit nagyobb mértékben fokozza, mint a többi, de attól még a többi mellett is ugyanúgy elõfordul. Ha vkinek genetikai hajlama van a trombózisra, az jó eséllyel az összes többi fogamzásgátló mellett is trombózist fog kapni, nem csak a Diane mellett. Egyébként a Bayer ellen is vannak perek a drospirenon tartalmú tabik miatt, ugyanis azok is nagyobb mértékben növelik a trombózishajlamot, mint a többi tabi. http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/magazin/ezrek-mentek-birosag.. Egyébként személy szerint én is PCOS-sel küzdök. Eddig nem sikerült olyan orvost találnom (de talán majd most:D), aki megfelelõen tudta volna kezelni a problémám, de én azért viszonylag speciálisabb eset vagyok. Viszont a jelenlegi nõgyógyászati, endokrinológiai és farmakológiai ismereteimmel sem szednék erre a problémára fogamzásgátlót. Véleményem szerint ugyanis a problémát nem oldja meg. Nekem nem az a fontos, hogy havonta vérezzek egyet, hanem hogy peteérésem legyen (aminek persze következménye a vérzés is). A fogamzásgátló ezen nem segít. Mellékhatásai viszont lehetnek. De ez az én véleményem:) Jah, és ha esetleg úgy tûnt: nem szeretnék senkit rábeszélni a Dianére! Én sem szedném be (nem is tettem, mikor felírták). Ha mindenképpen tabit kellene szednem, akkor még így is inkább a Yasminellét/Dienillét választanám. De elõtte mindenképpen csináltatnék vizsgálatot arról, hogy van-e genetikai hajlamom a trombózisra.
Bocsi, de ha vékony vagy, nincs IR-ed, nincsenek cisztáid (hiszen az UH-n nem volt semmi), a hormonjaid rendben, akkor miért is lenne neked PCOS-ed? Ugyanis a PCOS diagnózisához a három alábbi dologból kettõnek kell meglennie: 1. oligo/anovuláció 2. magas androgénszint klinikai vagy laborjelei 3. policisztás petefészek És mellette minden mást ki kell zárni. Neked ebbõl (ha jól értelmezem) nincs meg a kettõ. Akkor mi alapján mondták ki a PCOS-t?
Hát figyelj, neked kell végiggondolnod, hogy mennyire zavaróak a panaszaid. Ha nem vészesek, szerintem egy jó bõrgyógyásszal meg egy kis megbékéléssel többre mész. Ha nekem normális ciklusom lenne, semmi pénzért nem kockáztatnám azt, hogy esetleg a tabi szétcsessze. Mert sajna elõfordul olyan is. Na meg az is elõfordul, hogy a tabi eltünteti a pattanásokat, aztán mikor abbahagyod, 3-szor annyi ragya jön a fejedre, mint elõtte. Barátnõm így járt a Dianéval (kénytelen volt újra kezdeni, mert nem tudott utcára menni..), de más tabikkal kapcsolatban is elõfordul sajna. De persze ez sem biztos. Lehet, hogy az égvilágon semmi bajod nem lesz tõle. Tényleg neked kell mérlegelned a dolgot. Valamilyen szinten azért minden fogamzásgátló mérsékli a pattanásokat. De amiknek tényleg kifejezett ilyen jellegû hatása van, azok azok, amelyeket az elõzõekben felsoroltam. De ha már használtad a Nuvaringet, arról van tapasztalatod, nem? Az elmulasztotta a tüneteid? Ha az bevált, akkor használd azt (ha mindenképpen szeretnél vmit használni).
Nem is adott más gyógyszert? Csak annyit mondott, hogy fogamzásgátló és kész? Egyáltalán milyen vizsgálatokat végeztetett el? Mert ennyi infó alapján elsõ körben azt mondom, hogy egy értelmes endokrinológust keress, ne gyógyszert írass.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Utolsó: Igen, én is ebben a cipõben járok, mármint nem vagyok száz kilós, stb., csak kisebb tüneteim vannak. Voltam nõgyógyásznál is, és azt mondta, hogy a Nuvaring megfelelõ lesz nekem (én vetettem fel, mert nem tudnék minden nap odafigyelni a fog.gátlásra). Azt mondta, hogy a fog.gátlók elnyomják a tüneteket és így késõbb nagyobb esélyem lesz a teherbeesésre.
Én is Pco-ban szenvedek. Nagyon pattanásos voltam, alig alig volt menstruációm, és kicsit szõrõsebb is lettem az átlagnál(köldököm alatt). 21 éves vagyok, mivel tartós párkapcsolatban éltek, fogamzásgátló mellett döntöttünk a nõgyógysszal. Arra hívta fel a figyelmemet, hogy figyeljek az étkezésemre(sokat írnak errõl a neten), illetve mozogjak. Nincs Ir-em, csak azok a tünetek amik fent írtam. Szóval a fogamzásgátló oké, elfedi a tüneteket, de higyjétek el, nem lesz rosszabb ha abbahagyjátok, ugyan olyan lesz mint elõtte. Nekem pl elmúltak a pattanásaim, dúsabb lett a hajam(bár nem hullott elõtte), és a szõrösödésem kicsit mintha vissza is fejlõdött volna. Ezt az orvossal kell megbeszélni, mert nekem nincs olyan súlyos pco-m(tehát nem durva a hormonzavarom, nem vagyok 100 kilós stb...)
A fogigatlo elnyomja a tuneteket. Amig szeded minden oke, aztan ha abbahagyod, sokkal rosszabb, mintha nem szedted volna. Szoval erre a problemara sajnos az nem jelent megoldast.
A kérdező hozzászólása: Én úgy olvastam, a fogamzásgátló használata elodázza a szövõdményeket, ráadásul a külsõ jegyeket is visszaszorítja. Esetleg neked van ilyesmi tapasztalatod?
Ha kiderülne a PCOS, semmikképpen ne kezd el szedni a fogigátlót. Az nem oldja meg a problémát. Kb. olyan, mintha homokba dugnád a fejed.
Értem. Hát továbbra is azt tudom mondani, amit eddig leírtam:) Neked kell dönteni.
A kérdező hozzászólása: A hormonjaim, a vérzészavar és a külsõ jegyek alapján feltételezi az orvos a pcos-t. Nem tudom, melyik értékek a legfontosabbak, de a papíron ez áll (meg ezt is mondta, csak úgy, hogy én is értsem : D): 'vérkép alapján (LH-FSH arány >3, magas tesztoszteron, DHEAS és androsztendion) elsõsorban PCOS merül fel, de a mellékvese megítélésére hasi UH-t, ennek negativitása esetén CT vizsgálatot végzünk. Lássa nõgyógyász, történjen TVS.'
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a részletes választ! Az IR eredményére még várnom kell 1-2 hetet, de nem hiszek benne, hogy bármi rossz sülne ki belõle, a családunkban senki nem volt cukorbeteg, ráadásul normálisan eszem, heti 3x 40 percet sportolok, szóval igyekszem figyelni magamra. Igazából engem a vérzésem léte vagy nem léte annyira nem érdekel, õszintén szólva a zavaró külsõ jelek, és a késõbbi meddõség kizárása érdekében kezdtem el ezt a vizsgálat-sorozatot. (A családban a nagymamámnak és a nagynénémnek voltak ilyen problémái..bár szerencsére nem meddõk, de mindkettejüknek csak 10 év után jött össze a gyerek.) 17-18 éves korom körül használtam Nuvaringet, semmilyen problémát nem tapasztaltam vele kapcsolatban, és az említett hormonzavarokon kívül nem volt senki sem beteges a családban, nem volt trombózis, rák, semmilyen rémség. : ) Jelenleg 21 éves vagyok, így még 7-8 évig nem tervezem gyerek vállalását, de ha eljön az idõ, szeretném, ha minden simán menne, és ha addig is elmúlnának a csúnya szõrök meg pattanások. Vagy ezek szerint jobb megbékélnem a tudattal és így hagynom mindent, ahogy van? (Ne haragudjatok a sok értetlenkedésért, új ez az egész nekem.)
A kérdező hozzászólása: És nem, nem javasolt konkrét gyógyszert az orvos, csak mondta, hogy a zavaró tüneteket fogamzásgátlóval lehetne mérsékelni, szóval mutassam meg a leleteket a nõdokinak és majd ír fel valami megfelelõt. Csak olvastam, hogy ilyen esetekben legtöbbször Diane 35 a válasz, de arról hallani sem akarok, ezért kérdeztem, hogy van-e alternatíva.
A kérdező hozzászólása: Nagyon jó endokrinológushoz mentem, ajánlások alapján. Elvégeztetett egy komplett hormonvizsgálatot, kb. mindent megnéztek a véremben, amit csak lehet, emellett ma voltam cukorterheléses vizsgálaton, alhasi ultrahangon (nem mutatott semmit), továbbá beutalt ct-re (mert kíváncsi a mellékvesémre is a biztonság kedvéért) szombatra, és mondta, hogy nõgyógyászaton csináltassak hüvelyi uh-t is. (Kb. másfél-két éve voltam, akkor egészségesnek látszott minden.) Igazából nálam elég fura a helyzet, mivel az orvos szerint is meglepõ, hogy vékony vagyok, valamint nekem a menstruációm nem kimaradni szokott, hanem évente 2x elõfordul, hogy nem áll el magától, csak gyógyszerrel/cseppel.
http://www.femina.hu/egeszseg/diane_35_betiltasa ha ezek után azt akarja felírni, keress más dokit...
Nem akarom bántani a dokidat, de ha egy betegséget nem kezelsz megfelelõen, akkor az általában romlik az idõ elõrehaladtával. A Pcos-t nem lehet kezelni fogigátlóval, mert az csak a hormonális tüneteket (szõrösödés, elhízás, pattanás) fedi el és csinál egy megvonásos vérzést. Ezektõl természetesen úgy tûnhet, nagyszerû minden, holott nem , mert a probléma kiváltó oka nincs kezelve egyáltalán. Ch diétával és rendszeres sporttal, ami az Ir és a PCOS valódi ellenszere, lassabb, de biztosabb eredményt tudsz elérni, és ha pár év múlva eljutsz odáig, hogy babát szeretnél, nem nulláról kell kezdeni. Ettõl függetlenül te döntesz, milyen kezelést választasz.
Rákszûrést évente egyszer végeznek. Maximum ultrahanggal megvizsgál, meg tapintással.
Ha nem vizsgáltak meg ultrahanggal meg tapintással, akk most az is meg fog történni, vmint el kellene küldjön vér-vizelet vizsgára és véralvadás vizsgára (ezt nem tudom pontosan h hivják....amikor megszúrják a füled egy tûvel, és mérik az idõt, h mennyi ideig vérzel)...csak ezt az utóbbit sajnos sok nõgyógyász elfelejti...
A kérdező hozzászólása: Ultrahang is is volt, tapintásos vizsgálat is, minden. Amiatt kérdezem csak, mert akkor úgy készülök...:)
Inkább készülj úgy, hogy megvizsgál. Elvileg nem lenne szükséges, hiszen minden vizsgálaton túl vagy, és nem is rég voltál, de, ha mondjuk van olyan doki, aki szeret nagyon alapos lenni (mint. pl az enyém) és megvizsgál, ha már ott vagy.
Fogamzásgátló elõtt ki kell vizsgálnia mindenképp! Szerintem mond le az idõpontot, kérj egy másikat!
Mindenképpen hívd fel, és mondd el neki, amjd õ eldönti, hogy menj-e vagy ad másik idõpontot. Nekem pont egy ultrahangos vizsgálat elött jött meg, az öltözõben vettem észre. Nagyon szégyelltem magam, szóltam a dokinak, azt mondta nem gáz, és megvizsgált.
Én is jártam így, a doki azt mondta, hogy a vizsgálat szempontjából nem számít, ha viszont téged nagyon zavarna, akkor kérj más idõpontot.

Holnap megyek nődokijhoz, szeretnék gyógyszert feliratni. Milyen kérdésekre vagy vizsgálatokra számítsak? Még soha nem szedtem gyógyszert, lehet hogy akar róla beszélni a korom miatt?

29 vagyok, de még nem szeretnék babát és mostanában túl sok parám volt a gumi miatt, ezért is döntöttem a gyógyszer mellett.

Legjobb válasz: Igen, ha alapos a doki, meg nem csak hasra ütés szerûen ír föl tablettát, akkor mindenképpen vesz vért! :)

Igen, ha alapos a doki, meg nem csak hasra ütés szerûen ír föl tablettát, akkor mindenképpen vesz vért! :)
tisztázzuk megint, a doki nem a vérképed alapján választ fogamzásgátlót. (nagyon unom már ezt, de még mindig vannak akik ezt hiszik) vérvétel azért van hogy a májadat megnézzék elsõsorban, ugyanis a foggátló a májban bomlik le, és akinek rossz a mája azt a foggátló mégjobban tönkreteszi. na ezért van a vérvétel, meg hogy megnézze van e egyéb gyulladás a szervezetedben. amúgy ha nem a felírása elõtt, hanem utána csinálja meg a vérvételt, azis teljesen rendben van, mert azzal ellenõrizheti h hogyan hat a szervezetedre a tabletta. amúgy igen, ha kiír vérvételre akkor annak az eredményére még egy napot várni kell, és azzal kellmajd visszamenni a nõgyógyászhoz, úgyhogy célszerû nem rögtön a menzesz elõtt napon foggátlóért menni, hanem legalább egy héttel elõtte.
Tõlem vettek még vért is, és az alapján írta ki az orvos a gyógyszert.
A kérdező hozzászólása: A dokij természetes doki akart lenni:)
A kérdező hozzászólása: Vérszegénység, vashiány, nálam ezek amik a vérképemben cikisek szoktak lenni. Én is tudom, hogy a vérvétel nem a gyógyszerkiválasztás miatt van, hanem hogy lehet-e egyáltalán gyógyszert szedni. Volt olyan barátnõm, akinek a vérképe után a doki nagyon nem javasolta. A vizsgálat ugyanannyi mint egy általános nõgyógyászati vizsgálat?
végre egy értelmes ember! már nem akartam írni, hogy a vérvételnek semmi köze a fogamzásgátlóhoz. a fogamzásgátló nem a vérre hat, hanem a hormonháztartásra! Nem speciálisan a vérminta alapján dönti el, hogy te x-et kapsz, õ meg y-t...
Szerintem a korod miatt nem fog lebeszélni. A 29 az nem olyan sok:) legalábbis remélem mert én is annyi vagyok :) Nekem egyébként simán felírta kb. két hete bár igaz hogy nekem nem fogamzásgátlásra kellett hanem menzi zavarra.
A kérdező hozzászólása: Ha vesz vért, akkor késõbb kell majd vissyamenni az erdeményért és a receptért? Az biztos hogy megvizsgál meg rákszûrés is lesz, mert féléves konrollra is most megyek.
szia! Nem fog lebeszélni. Ha le akarna, máris menj ki, nem õ a megfelelõ nõdoki. amiatt se tehetne megjegyzéseket, ha valaki pl. még szûz. Szerintem nem sokat fog kérdezni, max. hogy ténylegesen fogamzásgátló kell-e (nekem elég késõn írtak fel fogitabit, de nálam a bõröm miatt), milyenek a ciklusaid, stb. Lehet hogy kenetet is vesz. ezt mindenképp jó lenne, mert sok fertõzés van ám odabent, ami lehet nem fáj vagy viszket. Nekem hüvelygombám volt, és annyit "érzetem" belõle, hogy néha folyásom van. ennyi. Közben meg rég kezeltetnem kellett volna. De mostmár minden okél:)
A kérdező hozzászólása: LE akar róla beszélnit szerettem volna írni. Nem megy ez ma nekem:)
A kérdező hozzászólása: Mármint csinál-e még valamit, vagy csak mint amikor amúgy is megvizsgál? Bocsánat, nagyon fáradt vagyok, azért hibázok ennyit.

Holnap megyek fogamzásgátlot feliratni orvoshoz mire számitsak? Ha terhes lennék akkor mondaná magátol is az orvos ha nem kérdezném?

ugyanis történt egykis baleset párommal:S

Legjobb válasz: Szerintem nem lehetsz terhes. A doki meg fog vizsgálni, ha terhes lennél, biztos kiderülne. De szerintem ettõl nem kell félned, mert elvileg mensi után 1 nappal nem eshetsz teherbe. A tüneteid pedig valószínû a közelgõ mensi miatt vannak.

Szerintem nem lehetsz terhes. A doki meg fog vizsgálni, ha terhes lennél, biztos kiderülne. De szerintem ettõl nem kell félned, mert elvileg mensi után 1 nappal nem eshetsz teherbe. A tüneteid pedig valószínû a közelgõ mensi miatt vannak.
Igy nem lehetsz terhes, de ilyen kis terhességet nem lehet kitapintani, csak vizelet vizsgálattal lehet kideriteni, ami nem autómatikus tabletta feliratás elõtt. A mellbimbók érzékenysége egyébként szintén lehet a menzi egyik elõjele.
Szerintem sem lehetsz terhes, de miért írtad, hogy rögtön elmentél tusolni?Tusolással nem jönnek ki a hüvelyedbõl a spermák!
