Találatok a következő kifejezésre: Hol tudom pontosan, hogyan is működik (2 db)

Megszeretném változtatni a nevem, de nem tudom, hogy működik ez, fizetni kell érte? Hol lehet ezt pontosan intézni, és van ennek valami feltétele, hogy mire lehet megváltoztatni, vezetéknevet és keresztnevet is meg lehet, vagy csak a keresztnevet?

Minden érdekelne ezzel kapcsolatban. Elöre is köszönöm

Legjobb válasz: Városháza, ha nem vagy 18 kell hozzá a 2szülõ, mind a kettõt meglehet, mikor én változtattam (2éve kb) akkor 10ezer volt az illeték bélyeg azt ott helyben kifizeted, várni kell 2hónapot kb(ott többet mondanak majd), akkor kiküldenek egy levelet, hogy megengedték a névváltoztatást, és hogy írasd át a személyt, lakcímkártyát, diákot(ha van),tb-t, stb. Megkérdezhetem hogy miért akarod megváltoztatni? Hány éves vagy?

Városháza, ha nem vagy 18 kell hozzá a 2szülõ, mind a kettõt meglehet, mikor én változtattam (2éve kb) akkor 10ezer volt az illeték bélyeg azt ott helyben kifizeted, várni kell 2hónapot kb(ott többet mondanak majd), akkor kiküldenek egy levelet, hogy megengedték a névváltoztatást, és hogy írasd át a személyt, lakcímkártyát, diákot(ha van), tb-t, stb. Megkérdezhetem hogy miért akarod megváltoztatni? Hány éves vagy?
En is felvettem Edesanyam nevet. Ket honap varakozas van, de tuti nem utasitjak el. En indoknak megirtam a valosagot, a rossz viszonyt apammal, es h nem akarom hordani a nevet annak, aki parszor szetverte a fejemet. Megerte, azota eskuszom jobban erzem magam a boromben, es annak a nevet hordom, akit igazan szeretek :)
Fizessek 10 ezret, és még utána dõl el, hogy megengedik e? röhej...
A névváltoztatás régen sem volt olcsó, ami érthetõ is. Sõt régebben csak akkor engedték, ha az "csunya" (pl.Bugyi), vagy rossz hangzású volt, vagy az illetõnek nagyon nyomós indoka volt. Az nem volt indok, hogy nem akarom az apám nevét viselni. Nemcsak neked kell az okmányaidat kicserélni, hanem a hivatalokban is átkell vezetni.Ez is költségvonzattal jár. Másrészt, ha olcsón és könnyen lehetne nevet változtatni, akkor a fél ország megváltoztatná a nevét.
most már mindennel együtt 30E ft, legalábbis nekem annyi volt tavaly. és ráadásul apám nem akart bele menni mert még akkor nem voltam 18, aztán betöltöttem és mentem is csak hogy szabaduljak a nevétõl.
A kérdező hozzászólása: Én is családi okok miatt szeretném édesanyám nevét fel venni:) am 20éves vagyok. 30 ezer forint? Az azért nem semmi...
Anyakönyvvezetõ, illeték (most nem tudom mennyi, régen 10eFt). Ha vezeték neved és a keresztneved is meg szeretnéd változtatni, akkor 2x10eFt volt. Névváltoztatási kérelmet kitöltöd, mirõl mire és miért szeretnéd megváltoztatni. Anyakönyvveztõként dolgoztam régen, voltak fura indokok. Kell egy kis idõ általában 2-3hónap mire kapsz engedélyt, ritkán van elutasítás. Aztán átvezetik a nevedet az anyakönyvben, kapsz új kivonatot amivel mehetsz a okmányirodába. Ott is kell illetéket fizetni. Pénzbe kerül, de ha akarod akkor kivitelezheted. Hidd el sok hülyeséget láttam, volt olyan aki többször megváltoztatta a nevét, vicces volt. Sok sikert! ;)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, 15:55 akkor egy cipõbe járunk:)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!