Találatok a következő kifejezésre: Hol lehet azt (4946 db)

A kérdező hozzászólása: persze az engedélyeket nem akarom megvenni csak a szükséges berendezést. :)
Pólóra nyomni többféleképpen lehet. Létezik olyan fólia, amire sima tintasugárral nyomtathatsz, és már is kész a vasalható matrica. Ehhez tényleg elég egy tintás nyomtató, vasaló és a fólia. Ezzel egy darabot is lehet csinálni. Komolyabban általában szitázzák (filmnyomónak is hívják). Hát ez komplikáltabb, mert ehhez kellenek: szitaszövet, keret, amire feszíted, fényérzékeny emulzió, amit a szitára kensz, ipari fotógép, amivel ráfényképezed, elõhíváshoz szinte kis fotólabor sötétkamrával, festékek, áthúzórákel, szárítóhelyiség stb. Egy barátomnak van ilyen üzeme, onnan tudom. Ha jó elõre leköthetõ szerzõdéseid vannak, akkor érdemes belevágni, különben ablakon kidobott pármilla lesz belõle. Amúgy ez nyomdaipari szakterület, tehát a beszerzések innen indulnak ki.

Hol lehet azt nyomon követni hogy hol tart a jogsi? Láttam kérdésekbe és válaszokba is hogy valaki kapott emailt vagy meg tudta nézni hogy kész van e azt hol tudnám?

Legjobb válasz: https://osterweb.kekkh.gov.hu/osterweb/ E-mail-t pedig akkor kapsz, ha regisztráltál az ügyfélkapura és kérted az értesítéseket.

https://osterweb.kekkh.gov.hu/osterweb/ E-mail-t pedig akkor kapsz, ha regisztráltál az ügyfélkapura és kérted az értesítéseket.
A kérdező hozzászólása: MA lett kész köszönöm szépen:$

Nokia c5 03. hol lehet az üzenet és csengőhangokat beállítani? a játékokat hol találom? Xd

Legjobb válasz: Üzenet az "Üzenetek" mappában, játékok az "Alkalmazásoknál vagy a fõmenüben. Csengõhangokat pedig a "Hangok"-nál. De mind a játékot, mind a csengõhangot, oda helyezed át ahova akarod. Azt, hogy neked épp hol van, azt nem tudhatjuk látatlanból.

Üzenet az "Üzenetek" mappában, játékok az "Alkalmazásoknál vagy a fõmenüben. Csengõhangokat pedig a "Hangok"-nál. De mind a játékot, mind a csengõhangot, oda helyezed át ahova akarod. Azt, hogy neked épp hol van, azt nem tudhatjuk látatlanból.
A kérdező hozzászólása: most kaptam meg. és nem azt hanem hogy hol lehet beállítani õket.. hogy mi legyen mikor hívnak vagy smst kapok. mert mikor zenelejátszóba próbáltam ott csak híváskor lévóõ zenét lehet beállítani):
1 Beállítások 2 Személyes 3 Üzemmódok


Hol lehet azt megtudni, hogy valaki külföldön hol dolgozik, melyik cégnél? (gyerektartás miatt)

Az exem külföldön dolgozott éveken át, egy magyar cég alkalmazásában. Most kilépett a cégtől, elment munkanélkülire, és ehhez mérten akarja, hogy megállapítsák a minimális gyerektartást. Havi 1milliót keresett,az ügyvédemmel 80 ezer Ft gyerektartást kértünk, és jelenleg 20 ezret küld. És visszamenőleg is fizetnie kéne elmaradást.Több ismerőse megerősítette, hogy továbbra is külföldön dolgozik. Igazából van egy dörzsölt ügyvédje, ezért minden kiskaput megtalál arra, hogy "győzzön", hiszen közölte: ki fog semmizni. Egyedüli családfenntartóként 3 gyerekkel, nagyon nehéz.

Legjobb válasz: uhh ez szomorú :( én úgy tudom ha õ önként nem mutat be papírokat a bíróságon akkor kevés az esély... Esetleg azt lehet csinálni, hogy ha nagy lábon él akkor mondjátok el a bíróságon, hogy kicsit furcsa hogy munkanélküliként ilyen kocsi olyan kocsi, ilyen nyaralás olyan nyaralás. azért a bíróság sem most jött le a falvédõrõl, láttak már sok mindent... Amúgy nagy lábon él? tehát látványosan szórja a pénzt volt férjed?

uhh ez szomorú :( én úgy tudom ha õ önként nem mutat be papírokat a bíróságon akkor kevés az esély... Esetleg azt lehet csinálni, hogy ha nagy lábon él akkor mondjátok el a bíróságon, hogy kicsit furcsa hogy munkanélküliként ilyen kocsi olyan kocsi, ilyen nyaralás olyan nyaralás. azért a bíróság sem most jött le a falvédõrõl, láttak már sok mindent... Amúgy nagy lábon él? tehát látványosan szórja a pénzt volt férjed?
Jövedelemigazolást kell kérni bírósági úton-ha munkanélküli, akkor a munkaügyi központ fogja ezt kiállítani neki. OFF 80 ezer forint gyerektartásnak nem kevés. Ennyit te is tudsz a gyerekre fordítani? Mert akkor tisztességes enynit kérni, ha magad is tudsz ennyit biztosítani a gyereknek/gyerekeknek. Nem csak az egyik szülõ dolga eltartani a gyereket...
Persze, természetben teszi hozzá a többit. De ha teszem azt õ minimálbért keres, akkor kissé magas elvárás, hogy az apa az anya jövedelménél magasabb tartásdíjat fizessen. Nem?
igen ez egy jó kérdés, hogy anyukának ven-e jövedelme. Várjuk meg a válaszát. Egyébként igen ez tényleg így van, hogy anyukának is arányosan kikell vennie a részét az anyagiakból. legalábbis nálunk bíróság ezt mindig leírta a végzésben. Mert anyuka nem így értelmezte. Õ szerinte párom csak adjon adjon adjon...anyuka meg munkanéküliként tartotta a markát...csak bíróság nem értett egyet vele... de ez egy másik oldal...
Nem. Miért lenne?
Nade a 80ezres gyerektartás az minimum 160e jövedelmet jelent. Anyukának is van ennyi? Mert a tisztességes az, hogy egyformán járuljanak hozzá a gyerekek eltartásához... Még mielõtt támadnál, hogy én is tartásdíjat fizetõ apa vagyok, elmondom, hogy egyedülálló anyaként nevelem a gyerekemet-apuka nem fizeti a tartásdíjat, ami egyébként havi 10.800.- forint lenne....
Az én párom is válófélben és külföldön dolgozik. A helyzet az, hogy a külföldi munkáltató semmilyen munkáltatói igazolást nem ad ki, még az adóhatóságok sem, hiába Eu stb...Ha magyarországi munkanélküli, vagy minimálbéres igazolást ad be azzal számolnak. Ha nem, akkor mivel külföldön dolgozik a szakmája szerint besorolják egy bérkategóriába, ennek van egy felsõ határa. Ezt biztos forrásból, ügyvédtõl tudom. De ennek a Te ügyvédednek is illett volna utána nézni...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a hozzászólásokat.A helyzet az, hogy 2 munkahelyem is van(gyakorlatilag reggeltõl-estig dolgozom)az ügyvéd számolta ki, hogy mennyi az az összeg ami igazságosan kérhetõ.A három gyerek közül az egyik már fõsulis, így õt csak "figyelembe veszik" a családi pótléknál, ami így havonta 34000 Ft.Az apa már beadta a munkaügyi központtól az igazolást a bíróságra.Korábban 40000 Ft -ot küldött egy darabig, de aztán lett egy új kapcsolata, és azért változott meg a hozzáállása.Ezt abból is gondolom, mert a gyerekeket sem keresi már 4 hónapja, még karácsonykor sem, és a barátnõje is otthagyta a volt férjénél a gyerekeit, hogy az exemmel kinn élhessen.
Igen, azért érdekes, hogy sok ember azt hiszi, hogy az anyáknak mindössze vasalni meg mosni kell és a pénzt majd az apa szolgáltatja.
Már nemazért, de válaszoltam a kérdésre: a bíróság kérhet munkáltatói jövedelemigazolást. Ennél többet nem tud tenni. Max felbérelhet egy magánnyomozót, hogy kiderítse, hol dolgozik valójában az apa.
Nálam egy gyerek eltartása nem merül ki abban, hogy ne haljon éhen, meg ne fagyjon meg. Ha egy gyerek apja 1 milliót keres, akkor az a gyerek ne csak vegetáljon, mert az apja ki akarja semmizni az anyját. Az, hogy egy gyerekre fizessen min. havi 25 ezer forintot minden, csak nem lehúzás. Mondjuk, ha normális lenne az érzelemvilága a hapsinak, akkor pont nem kellene azon erõlködni, hogy mondjuk sportolhasson vagy éppen zenélhessen az a gyerek. Nem egy minimálbéres apáról van szó. Az én gyerekeim már dolgoznak, unokáim még nincsenek, de boltba én is járok, ezért tartom gusztustalannak az ilyen történeteket. Azt meg végképp nem értem, ha valakinek nem jó, akkor a másiknak se legyen könnyebb. Mert segítséget nem hiszem, hogy kapott a kérdezõ. Vagy ez az oldal nem azért van?
Mert szerinted mennyibõl lehet eltartani egy gyereket?
Nem.
Mert NEM az apának kell eltartania a gyerekeket, hanem EGYÜTT. Anyának ott van a saját jövedelme mellé a három gyerekre járó családi pótlék, ami minimum 17e/gyerek, vagyis 51.000.-. Emellé 80ezer... Nem irreális egy kicsit?
A kérdező hozzászólása: Hát nem igazán él nagy lábon...inkább zsugori, még a gyerekeket sem támogatja sajnos ez van..
1 vagyok. hát ez tényleg szomorú. Ez esetben sajnos tényleg nehéz lesz bizonyítani hogy nagylábon él... sajnos ha befog mutatni egy munimálbéres papírt akkor a bíróság ahhoz lesz kötve és az alapján fog számolni. Semmi esetre sem lehetne vele beszélni? Hogy ne 20at adjon hanem pl. 40et? tudom hogy ti 80ezret kértetek, de talán kezdésnek nem lenne rossz...
Anyuka természetben teszi hozzá a többit, és nagyon rendes, mert amíg pl. kivasal a gyerekekre az idõ alatt háromszoros órabérért túlórázhatna is. Ráadásul anyukának elég lenne, ha egy szobában égne a villany. Gondolkodjunk már egy kicsit! Három gyerekre 20 ezer forint? Kérdezõ, lehet jobban járnál, ha valami ismerõsöd egy idegen autóban elmenne apuka után, aztán az adott cégnek írnál egy levelet, hogy kellene egy kereseti igazolás apuka bérérõl.
3-as válaszolónak azért 3 gyermekre nem mondható soknak a 80 ezer ft. kb. 25ezer ft jön ki 1 gyerekre. Ez nem mondható soknak. Én párom 70ezret fizet 1 gyerekre, de ez sem elég anyukának:( Szerintem kérdezõ esetében asbzolút korrekt amit kérnek. Az meg hogy 3 gyerekre ad apuka 20 ezret, hát ez egy kicsit vicc kategória. Én is nõ avgyok, de ez nekem is felháborító, pedig nem vagyok pénzéhes sem!
Sajnos sok "Anyuka" elfelejti, hogy amit kér, azt az összeget neki is oda kell tennie. A párom exe is annyira ráment a külföldi fizetésre és az anyagi dolgokra, hogy a megállapodásából csak a gyereket hagyta ki. Szép nem? Felháborító, hogy egyesek mire nem képesek a pénzért. Természetesen egyáltalán nem sok, sõt kevés 80.000 forint három gyerekre. Sajnos, ha minimálbéres igazolást visz, azt fogják alapul venni, ennek max. 50%-át ítélik meg. De bíró válogatja. Lehet a szakmája alapján bejegyzett magyarországi átlagkeresetet veszik alapul. Sok sikert, és ne add fel!!! A gyerekek mindenek elõtt!

Diavetítgető Anyukák, Apukák! A klasszikus lemez-diavetítőbe pontosan milyen izzó kell, és hol lehet azt kapni?

Legjobb válasz: Én egy autósboltban vettem. Vidd magaddal az eredetit és szerintem ha nincs is, ott meg tudják mondani, hogy hol lehet kapni ilyet. Állítólag a régi trabantokban is ilyen égõ volt.

Én egy autósboltban vettem. Vidd magaddal az eredetit és szerintem ha nincs is, ott meg tudják mondani, hogy hol lehet kapni ilyet. Állítólag a régi trabantokban is ilyen égõ volt.
A kérdező hozzászólása: Sajna nincs meg az eredeti.. De jó az ötlet! Köszi! Nem tudod véletlenül, hogy hány wattos, vagy milyen elnevezésû mégis az izzó? Mert annyit tudok, hogy nem belecsavarós, hanem belepattintós kell..
Hát sajnos azt nem tudom, mert mi lecseréltük a régi vetítõnket egy újra, de ahhoz is autósboltban veszem az égõt :)

Hol lehet az Assassin's Creed 2- ből Ezio ruhát?

Fontos lenne!

Legjobb válasz: Bocs kihagytam valamit! Hol lehet az Assassin's creed 2- bõl Ezio ruhát szerezni?

A kérdező hozzászólása: Bocs kihagytam valamit! Hol lehet az Assassin's creed 2- bõl Ezio ruhát szerezni?
Viddel a képet egy szabónak és csináltassad meg vele!

Hol lehet azt megnézni h hol érhető el a digi szolgáltatád?

szal h tom azt megnézni h ott ahol én lakom van-e digi?

Legjobb válasz: Ha a kábelesre gondolsz akkor itt megnézheted az elérhetõ települések listáját: http://www.digikabel.hu/ktv_igenybejelentes_ Ha a mûholdasra (parabola antennásra), akkor az bárhol elérhetõ, de ahol kábeles elérhetõség van oda nem telepítenek parabolát.

Ha a kábelesre gondolsz akkor itt megnézheted az elérhetõ települések listáját: http://www.digikabel.hu/ktv_igenybejelentes_ Ha a mûholdasra (parabola antennásra), akkor az bárhol elérhetõ, de ahol kábeles elérhetõség van oda nem telepítenek parabolát.

Hogy és hol lehet az autósikolának fizett pénzt visszaigényelni?

Most szeretnék megtanulni vezetni. Érdekelne, hogy van-e még lehet?ség a befizetett tanfolyamdíj visszaszerzése. Valamelyik önkormányzatnál vagy autósikolánál van még ilyen lehet?ség? Pár éve hallottam ilyenr?l.

Legjobb válasz: Nem értem pontosan a kérdést! Hol tartasz?(KRESZ tanfolyam/vizsga/stb.) Vagy az adóvisszaigénylésre gondolsz? Írd meg,talán tudok válaszolni akkor!

Nem értem pontosan a kérdést! Hol tartasz?(KRESZ tanfolyam/vizsga/stb.) Vagy az adóvisszaigénylésre gondolsz? Írd meg, talán tudok válaszolni akkor!
A kérdező hozzászólása: Még sehol nem tartok. Bármi, amit vissza lehet igényelni érdekel. Hallottam, hogy majdnem a teljes összeget vissza lehetett, ha önkormányzatnál bejelentette az illetõ!
Fuss neki mégegyszer, mert ezt tényleg nem lehet érteni. Vissza akarod kérni a tanfolyam árát? Az autósiskolának mi a fene köze lenne az Önkormányzathoz?
A kérdező hozzászólása: A pénzt az autósiskolának kell fizetni a jogsira mindenképp, de több ember írta, hogy a befizetett összeg bizonyos %-át visszakapta. Az érdekelne hogyan és hol.
Sajnos ez már megszûnt. 30 %-át lehetett visszaigényelni az adóból a felnõttképzési rendszerekben. Most még azok vissza tudják igényelni, akik akkor azt kérték írásban, hogy halasszák a kifizetést addig, míg munkába állnak(pl a 17 évesek, akik nem a szülõk nevére kérték)!

Hol lehet az igazság? Mit csináljak másképp? Neveletlen? Figyelmetlen? Vagy valami más?

Kislányom 4 éves, elég akaratos, olykor még most is hisztizik (főleg tömegben, azt rosszul viseli). Itthon tökjó gyerek (legtöbbször :))). Szerintem szigorúságban és következetességben úgy az erős átlagszülő körül vagyok. Apa nem, ő mindent ráhagy, csak ne kelljen vele vesződni, plusz őt is így nevelték. Bizonyos dolgokban későn érő, pl későn kezdett beszélni, de pont ebben ma már nagyon ügyes, gazdag a szókincse stb. Bizonyos dolgokban kis különc, pl abszolút nem zavarja, ha csúfolják az oviban (hogy maszatosan eszik vagy hogy kócos) és elég jól elvan egyedül, de nem is idegenkedik a gyerekektől, ő is kezdeményezi a közös játékot, de nehezen alkalmazkodik a másik gyerekhez, a közös ötletlésre még nem érett meg. A kényszert rosszul viseli, az erőltetés mindig olaj a tűzre nála. Ha nincs szigorú kontroll alatt, azonnal kisiklik a szófogadás kötelezettsége alól, egyből kihasználja a helyzetet, viszont fél a büntetéstől, én legalábbis ezzel tudom őt megfogni (bünti = kisszobába küldés). Óvónők szerint nagyon szófogadatlan (nyilván ott a szigorú kontroll nehezen megoldható). Elküldték nevtanba, ott figyelmi problémára gyanakodnak, ezzel én nem értek egyet. (Igaz, az hogy őt nem érdeklő feladatokra nem igazán figyelt, de sokkal jobb lett volna, ha én nem vagyok ott, és így nem tud folyton hátraforogni engem keresve, plusz a vizsgálat kb egy órás volt, ő meg csak 4 éves...) Itthon megcsináltunk pár feladatot (persze nem egyórás terjedelemben), ami ott nem ment, és itthon tökéletesen megoldotta. Ráadásul aki egymás után 5 db 48-as kirakóst kirak, annak csak kell tudni figyelni. Szerintem. Az óvónők azt sugallják, hogy nem nevelem elég szigorúan. nem állítom, hogy sosem szenved csorbát a következetességem, de szerintem szigorú vagyok. Nem tudom, hol lehet az iagzság. Ha ebből le tudsz szűrni valamit, kérlek, írd le a vélemyényedet.

Legjobb válasz: Az én lányom 4,5 éves, ovis. Vele nincs ilyen gond, de azt gondolom, hogy biztos van valami alapja annak, amit az óvónõk, és a nevtanban mondanak. valószín ott is van egy bevett gyakorlat, amit minden 4 évesnél figyelnek. Lehet, hogy csak az ovis közeg nem tetszik, és így adja a tudtukra. Nem figyeléssel, rosszalkodással. A lányom meg pont fordítva van, itthon nyafog, hisztizik, az oviban minta gyerek. :) És imádja is az ovit. Szóval nem biztos, hogy a figyelemmel, vagy a neveléssel van gond, de valami nem kerek nálatok, az tuti. De lehet mégis a nevelés, vagy az ovit nem szereti, vagy ez figyelemfelhívás. Kis tesó van? stb... nehéz, neked kell erre választ találni. :)

Az én lányom 4, 5 éves, ovis. Vele nincs ilyen gond, de azt gondolom, hogy biztos van valami alapja annak, amit az óvónõk, és a nevtanban mondanak. valószín ott is van egy bevett gyakorlat, amit minden 4 évesnél figyelnek. Lehet, hogy csak az ovis közeg nem tetszik, és így adja a tudtukra. Nem figyeléssel, rosszalkodással. A lányom meg pont fordítva van, itthon nyafog, hisztizik, az oviban minta gyerek. :) És imádja is az ovit. Szóval nem biztos, hogy a figyelemmel, vagy a neveléssel van gond, de valami nem kerek nálatok, az tuti. De lehet mégis a nevelés, vagy az ovit nem szereti, vagy ez figyelemfelhívás. Kis tesó van? stb... nehéz, neked kell erre választ találni. :)
Sosem fogom megérteni miért nem a saját környezetében vizsgálják a gyereket. Nem azért, de idegenben még én is szarul teljesítek, nemhogy egy gyerek. Az óvónõk milyen konkrétumokat mondtak? Mire panaszkodnak? Ha otthon rendes, akkor azért az óvónõkben is lehet valami hiba. Nem gondoltál még rá, hogy elviszed sportolni rendszeresen pl úszni.
A kérdező hozzászólása: Megnéztem a Vadaskert honlapját, hát ha akarom, vemhes, ha akarom, nem vemhes http://www.vadaskertalapitvany.hu/index.php?option=com_conte.. El kell olvasnom még egyszer, de lehet, hogy megnézetem, vagy ha visszamegyek a nevtanba, ott rákérdezek. Köszi. És nálatok most hogyan tovább?
Az autista kislány édesanyja vagyok, 3 és fél éves, nagyon önálló, erre nevelem tanítóm, hogy egyedül képes legyen nagy korában élni. Egyedül vetkõzik, öltözik fel, sõt pelenkát is ad magára, ha véletlenül valahová odapisil szó nélkül feltörli, és viszi is a szennyesbe, fürdés elõtt õ neki kell egyedül levetkõznie, és akkor mehet csak fürdeni, nem szokott ellenkezni, tusfürdõvel megmossa magát le is öblíti, megtörölközik felöltözik, valamelyik nap, ki vett egy szelet kenyeret, és elõvette a vajat a hüttõbõl késsel meg kente a kenyeret magának. Eddig lekopogom az önállóságra való nevelés be vált.
Igen, csak ezzel azt akartam mondani, hogy az óvónõket biztosan idegesíti, mert olyankor akik figyelnének, mégsem figyelnek, mert a rosszalkodó kislányra figyelnek. És ha (a te példádat említsem) bénán rajzolna, de ülne a helyén, az senkit nem érdekelne, mert legalább csendben van. Igen, lehet, a lányodat az óvónõknek kellene máshogyan kezelni. -de ne hárítsuk az óvónõkre a felelõsséget- :) Mi mondjuk nagyon szeretjük az ovit, a lányom pont az ellenkezõje, az a nem sok vizet zavar típus. bent átszellemül, olyan, mint egy kis angyal. :)
A kérdező hozzászólása: Természetesen õ öltözik át, ha összepiszkolja magát, és segít összetakarítani, ha kiönt valamit, de ez nem rosszaság, ez ügyetlenség, így a takarítás nem büntetés, hanem magától értetõdõ szükséglet. A játékait nem szokta szétdobálni.
Arra gondolok, hogy ha kiborítja a vizet, akkor fel kell törölnie. Vagy ha szétdobálja a játékokat, akkor neki kell összeszednie. Ha leborta magát vízzel, akkor lehet átöltözni, megint elmegy egy csomó idõ. Az én lányomnál beválik, tudja, hogy az õ értékes játék/mese/mittudomén milyen idejébõl megy el sok ha ezeket csinálja. Ez nem elvont erkölcsi következmény, nem felettes- én kérdése, pusztán logika. Sánta párhuzammal élve nem azért kötöm be a biztonsági övet mert megbüntet a rendõr(kifizetem azt csá', igazából semmi ok- okozati összefüggés nincs), hanem mert fáj az arcom ha beütöm a mûszerfalba.
A kérdező hozzászólása: Nem tudom, nem hiszem, hogy van olyan csoport, ahol 20 gyerekbõl 18nak ugyanolyan problémája van. Az én lányom pl háromévesen tetõtõl talpig felöltözött egyedül, mégse frusztráltam másokat azzal, hogy azt kérdezzem, hhogy mi lenne, ha 20 gyerebõl 18-at az óvónõ öltöztetne. Õ is sok mindenben ügyes, például színezésben, mikor más még nagycsoportban se fogja rendesen a ceruzát, szöveges memóriában, háromévesen jobban tudta a verseket, mint a nagyok, de én ezzel úgy vagyok, ki ebben ügyes, ki abban. Na meg az óvónõk sem egyformák.
Én ma pont akkor vittem be a lányom, amikor a szõnyegen ültek, és foglalkozás volt, és szigorúan ott ültek sorban a gyerekek (késõn mentünk dokinál voltunk kontorlon)
És tényleg nem nagy bûn, de gondold el, ha foglalkozás van, és a 20 ból 18 gyerek rohangálna, akkor mit csinálna, hogy foglalkozna velük?
A kérdező hozzászólása: Az túlzás. Elviseli.
Na igen, ezeket tényleg nem szeretik az óvónõk, ha ilyeneket csinálnak a gyerekek. És tényleg, nem kéne felállni, stb. Szeret oviba járni?
A kérdező hozzászólása: Milyen valódi következményre gondolsz? Hogy ha magára önti a poharat, vizes lesz a ruhája? Az oviban büntiszék van, vagy az öltözõbe küldik büntibe. Amúgy természetesen jutalom is van, itthon legalábbis. Nekem ritkán kell büntetnek, elég ha kilátásba helyezem a büntit. Szerintem egy óvodásnak még nincs kialakult felettes énje, õket a jutalom meg a büntetés tartja a helyes úton.
Szia mintha a kislányomat írtad volna le, csak õ fél évvel fiatalabb, mindig gyötört a kérdés és mindig aggódtam, mindenféle vizsgálatra elvittem a picikémet, nem volt megfelelõ diagnózis, majd felkerestem a Vadaskertet friss az élmény sajnos, még nem tudom feldolgozni, hogy az én gyönyörû mosolygós, kedves, bújos, puszilkodós kislányom sajnos autizmus sprektumzavarral él.
Az nem lehetséges, hogy mivel otthon is szigorúan van fogva, az oviban "kihasználja", hogy lazíthat? Illetve mivel ott nincs büntiszoba, azt hiheti, hogy nincs bûn sem? Otthon a büntiszobán kívül van más következménye a bûnnek? Úgyértem valódi, egyenes következménye, nem "csak megtorlás"? Amit leírsz, nekem az derül ki, hogy a helyes úton(szófogadás) csak a büntetéstõl való félelem tartja.
A kérdező hozzászólása: Most próbáljuk megtalálni neki a megfelelõ tornát/foglalkozást. Hát hogy mire panaszkodnak az óvónõk, most próbálok a megfogható dolgkora szorítkozni. Pl. foglalkozáskor feláll a szõnyegrõl. Piszkálja az óvónõ asztalán lévõ dolgokat. Átbújuk az óvónõ lába között (ilyet itthon egyszer se csinált). de nem is az a baj, hogy mit csinál, hanem hogy ha rászólnak, akkor se hagyja abba. Valahogy ezek így olyan piti dolgoknak tûnnek, de mikor az óvó mondja, olyna, mintha óriási probléma lenne. Nem értem, kezdem elveszíteni az ítélõképességemet.
A kérdező hozzászólása: Köszi. Nincs kistesó. Tudom, hogy nekem kell választ találni. Ezen agyalok már hetek óta, kezdek becsavarodni. Belülrõl minidg nehezebb megítélni a helyzetet, és nekem úgy tûnik, a mi esetünkben a kívülállók pedig felületesen ítéltek meg bennünket. Azért írtam ki a kérdést, hátha valaki ráismer a saját gyerekére, ahol hasonló helyzet volt, és elmondja, mi lett velük.
A kérdező hozzászólása: 78%-os válaszolónak: értem, nektek nincs ilyen gondotok, jó nektek, és tudom, hogy rossz lenne, ha mindenkinek ugyanolyan gondjai lennének. De akkor tulajdonképpen van valami tanácsod a számomra?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!