Találatok a következő kifejezésre: Hogyan váltunk mi a váltó (89 db)

Hogyan váltunk át, mi a váltó szám a lóerő és a watt között?

Azt szeretném megtudni hogy mi a váltószám a lóer? és a watt között. Mindkett? teljesítményt jelöl, de valahol láttam egy ilyen táblázatot, már nem emlékszem igazán hol...

Legjobb válasz: 1 HP = 0.745699872 kilowatts ezt a google mértékegység átváltója dobta. beírod, h 1HP=?kW, és már köpi is. (HP=Horse Power, azaz lóerõ) egyébként gugli ilyet szinet bármilyen mértékegységgal tud, sõt pénzzel is, stb. próbáld ki. okos kis számológép, tud sokmindent. 1EUR=?HUF 1cm=?inch sin 30= ... kísérletezz

1 HP = 0.745699872 kilowatts ezt a google mértékegység átváltója dobta. beírod, h 1HP=?kW, és már köpi is. (HP=Horse Power, azaz lóerõ) egyébként gugli ilyet szinet bármilyen mértékegységgal tud, sõt pénzzel is, stb. próbáld ki. okos kis számológép, tud sokmindent. 1EUR=?HUF 1cm=?inch sin 30= ... kísérletezz
A kérdező hozzászólása: köszönöm

Kaptam egy órát amire rá van irva hogy 10 ATM-ig vizálló de nem tudom hogy az mit jelent pontosan vagyis mi a válto és kb. az mit jelent hogy meddig mehetek vizbe vele?

Legjobb válasz: Az atm (atmoszféra) nyomás mértékegység. 1 atm megfelel kb 1 barnak, azaz kb 100.000 pascalnak. 10 atm nyilván 1.000.000 Pa Ha ebbõl métert akarsz számolni, akkor vedd elõ a hidrosztatikai nyomás képletét: p = rho*g*h Ahol neked a "h" kell, mint magasság. h = 1.000.000 / (9,81*1000) Így kb h = 100 méter.

Az atm (atmoszféra) nyomás mértékegység. 1 atm megfelel kb 1 barnak, azaz kb 100.000 pascalnak. 10 atm nyilván 1.000.000 Pa Ha ebbõl métert akarsz számolni, akkor vedd elõ a hidrosztatikai nyomás képletét: p = rho*g*h Ahol neked a "h" kell, mint magasság. h = 1.000.000 / (9, 81*1000) Így kb h = 100 méter.

Új ételek bevezetésekor mit tegyek ha szorulásos, vagy nehezen kakil babuka? Elmúlik ez később? délelőtt gyümit eszünk, délben főzeléket. Később mit adtok enni neki? Hogyan és milyen élelmiszerrel váltam ki a szopikat később?

Legjobb válasz: szia,késöbb persze el fog majd mulni,a kis szervezete is megszokja majd a szilárdabb ételeket,a barack ami segit és a több folyadék,az én babám 6 honapos a napirendünk a következö : 1 :tejpép 2:fözelék 3: gyümölcsös v.zöldséges kaja hussal 4:tejpép 5:tápszer +álometetés tápszer az étkezések között,tea,gyümi lé,és reszelt alma.

szia, késöbb persze el fog majd mulni, a kis szervezete is megszokja majd a szilárdabb ételeket, a barack ami segit és a több folyadék, az én babám 6 honapos a napirendünk a következö : 1 :tejpép 2:fözelék 3: gyümölcsös v.zöldséges kaja hussal 4:tejpép 5:tápszer +álometetés tápszer az étkezések között, tea, gyümi lé, és reszelt alma.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen!


Egyedülálló anyának hivatalosan csak akkor számíthatok ha már el is váltunk vagy elég hogy elhagyott minket a férjem?

Anyagi szempontból (családi, ...) érdekelne most leginkább.

Legjobb válasz: Szerintem elég, ha kitöltesz eny nyilatkozatot miszerint a férjeddel külön éltek, egyedül neveled a gyermeked X idõ óta. Nekem legalábbis ez elég volt a rendszeres gyermekvédelmihez, mert ugyan férjnél vagyok, de én se élek már együtt a férjemmel.

Szerintem elég, ha kitöltesz eny nyilatkozatot miszerint a férjeddel külön éltek, egyedül neveled a gyermeked X idõ óta. Nekem legalábbis ez elég volt a rendszeres gyermekvédelmihez, mert ugyan férjnél vagyok, de én se élek már együtt a férjemmel.
Én írtam a MÁK nak, hogy válófélben vagyok (de még házas), a férjem elköltözött, bár a bejelentett lakcíme maradt, ilyenkor mi van? Azt válaszolták, hogy egyedülállónak számítok amíg nincs élettársam. Mivel azt írtam márciusban, hogy januárban költözött el a férjem, még visszamenõleg 2 hónapra megkaptam a sima család és az emelt közötti különbséget. Plusz küldtek egy nyilatkozatot, hogy kijelentem, hogy ez meg az, meg hogy nincs élettársam.
Utolsó, hogy írtál a MÁK-nak? Van email címük, vagy postai úton kell? A MÁK-nál kell intézni ha emelt családit szeretnék igényelni? 1. voltam

Mi a különbség a dupla kuplungos váltás és a között, hogy a kuplung benyomása mellett adok egy kis gázfröccsöt és úgy váltok (vissza)?

Legjobb válasz: Azért kellett kitenni üresbe, mert kinyomott kuplung mellett hiába adtál gázt, a váltó bemenõtengelye nem pörgött fel, a fogaskerekek fordulatszáma nem emelkedett. Az a váltó, amelyikre gondolsz, a tolókerekesnek nevezett, valójában kapcsolókörmös váltó. Itt nincsenek szinkrongyûrûk, ezért felfelé kuplungolás nélkül, gázelvétellel lehet kapcsolt, visszafelé viszont kötelezõ a dupla kuplung. A mai, szinkronizált váltós autókban annyiban kedvezõ visszakapcsolásnál a dupla kuplung, hogy a szinkrongyûrûk nem dolgoznak (helyettük tornázol a lábaddal), ezért késõbb fognak elkopni. Viszont túl sok értelme nincs, hacsak nem valami vészesen szétgyilkolt váltójú autóban ülsz, aminél sosem lehet tudni, mikor döntenek úgy a szinkrongyûrûk, hogy õk bizony nem dolgoznak tovább. Visszakapcsolásnál bõven elég az egyszerû gázadás kinyomott kuplung mellett, hogy a motorfék kellemetlen hatását kiiktasd.

Ha jól tudom, a Csepel-teherautókban (D350, D344) aszinkron váltó volt és a korai ZiL-ek is hasonlóval készültek, de ott nem tudok típust mondani.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen a kielégítõ válaszokat! :) Esetleg tudnál írni 1-2 régebbi teherautókat, ahol aszinkron váltó van?
Azért kellett kitenni üresbe, mert kinyomott kuplung mellett hiába adtál gázt, a váltó bemenõtengelye nem pörgött fel, a fogaskerekek fordulatszáma nem emelkedett. Az a váltó, amelyikre gondolsz, a tolókerekesnek nevezett, valójában kapcsolókörmös váltó. Itt nincsenek szinkrongyûrûk, ezért felfelé kuplungolás nélkül, gázelvétellel lehet kapcsolt, visszafelé viszont kötelezõ a dupla kuplung. A mai, szinkronizált váltós autókban annyiban kedvezõ visszakapcsolásnál a dupla kuplung, hogy a szinkrongyûrûk nem dolgoznak (helyettük tornázol a lábaddal), ezért késõbb fognak elkopni. Viszont túl sok értelme nincs, hacsak nem valami vészesen szétgyilkolt váltójú autóban ülsz, aminél sosem lehet tudni, mikor döntenek úgy a szinkrongyûrûk, hogy õk bizony nem dolgoznak tovább. Visszakapcsolásnál bõven elég az egyszerû gázadás kinyomott kuplung mellett, hogy a motorfék kellemetlen hatását kiiktasd.
1 Benyomott kuplungnál szétkapcsolod a motort a váltótól, tehát nem forgatja a váltót a motor. A gázfröcsel az a cél, hogy a hajtó, és a hajtott fogaskereket egy fordulatra hozzuk a váltáshoz. 2 Az úgynevezett "tolókerekes" váltónál lehetett felfelé váltani kuplung nélkül, de csak versenycélokra használták. 3 Egy mai szinkronizált váltónál semmi értelme, csak a kuplungszerkezetet terheled jobban a kétszer annyi kuplungolással.
Nem kell. Felkapcsolásnál hosszabb fokozatot kapcsolsz, ez azt jelenti, hogy adott sebesség mellett a hajtó fogaskerék kisebb fordulaton fog pörögni (no meg a motor is). Ha felkapcsolásnál dupla kuplung mellett gázt adnál, azzal felpörgetnéd a hajtó fogaskereket, aminek pont lassulnia kell, hogy kapcsolni tudd a magasabb fokozatot. Ennek az eredménye nem sebességváltás, hanem fogköszörülés lesz. Olyankor elég elvenni a gázt, ettõl csökken a hajtó fogaskerék fordulatszáma, majd kapcsolni a kívánt fokozatot, még kuplung sem szükséges, mert a fordulatszám-különbség ki tud egyenlítõdni.
nem. 1. kuplung be, 2. sebességbõl ki 3. kuplung ki 4. kuplung be 5. sebességbe be 6. kuplung ki.
A kérdező hozzászólása: És az aszinkron váltoknál felfelé váltáskor nem kell a dupla kuplungkor gázfröccs?
A kérdező hozzászólása: -És miért kell kitettni üresbe és gázfröccsöt adni, miért nem jó kinyomott kuplungnál, nem ugyan azt érjük el vele? -És akkor melyik váltónál van az, hogy a felfelé kapcsolgatásoknál nem kell kuplungolni? -Egy mai szinkronizált váltójú autónál a visszaváltáskor miért jó a dupla kuplung?
Nem szinkronizált váltóknál volt jelentõsége. Felfelé váltásnál mint felettem leírták. Visszaváltásnál: Kuplung kinyomás, sebbességbõl ki, üresbe. Kuplung felenged, gázfröccs. Kuplung kinyomás, sebbességbe be, kuplung felenged. Az egész mûvelet célja, a váltóban a fogaskerekek egyforma sebességre hozása. Röviden: Felváltásnál simán duplakuplung, visszaváltásnál duplakuplung gázfröccsel.
szia, , , Skoda és a késõbbi változata a "turbós" LIAZ.

Elmagyarázná nekem valaki hogy hogyan működik a DSG váltó? Mik az előnyei?

Azt tudom hogy két kuplung van benne és a váltó valahogy máshogy működik.De mit tud?Hogyan kell kezelni?

Legjobb válasz: Két db sebváltó van egy házban. Egyik csak az 1-3-5 sebességet kapcsolja,a másik csak a 2-4-6-ot. A kettõ váltóhoz két kuplung (duplakuplung) is tartozik. Menet közben mindig csak egy sebesség van bekapcsolva,a másik csak elõ van készítve. Tehát ha pl 2.fokozatban megyünk és gyorsítunk,akkor a másik váltó a 3. sebességi fokozatot elõkészíti/bekapcsolja és vár a parancsra,hogy mikor engedheti rá a motorra. Amikor megjön a parancs akkor a 2.sebesség kuplungja hirtelen leold ,ugyanekkor összezár a másik kuplung ,ami eddig várt a bekészített 3.sebbel.így szinte egy pillanat alatt másik fokozatban is van az autó. Vezetni ugyanúgy kell mint a másik autómatásokat,csak a fék és a gáz van . http://s17.postimage.org/ajxapzrgd/elv02.jpg

Két db sebváltó van egy házban. Egyik csak az 1-3-5 sebességet kapcsolja, a másik csak a 2-4-6-ot. A kettõ váltóhoz két kuplung (duplakuplung) is tartozik. Menet közben mindig csak egy sebesség van bekapcsolva, a másik csak elõ van készítve. Tehát ha pl 2.fokozatban megyünk és gyorsítunk, akkor a másik váltó a 3. sebességi fokozatot elõkészíti/bekapcsolja és vár a parancsra, hogy mikor engedheti rá a motorra. Amikor megjön a parancs akkor a 2.sebesség kuplungja hirtelen leold , ugyanekkor összezár a másik kuplung , ami eddig várt a bekészített 3.sebbel.így szinte egy pillanat alatt másik fokozatban is van az autó. Vezetni ugyanúgy kell mint a másik autómatásokat, csak a fék és a gáz van . http://s17.postimage.org/ajxapzrgd/elv02.jpg
A kérdező hozzászólása: Tehát nincs benne kuplung pedál és úgyis kézzel lehet kapcsolgatni a sebességet?Akkor ez olyan mint valami fél-automata.
Én azt nem értem , honnan tudja mi lesz a következõ fokozat , mit kell bekészíteni. Mert ha gyorsítani akarok és ahhoz visszaváltás kell akkor nem 4-bõl 5-be kell váltani hanem 4-bõl 3-ba.De õ az 5-öst készítette be.
Nekem a sima geatronic váltóm kb fél másodperc alatt rak vissza 2 fokozatot, ha lelépem padlóig a gázt. Gondolom az elõkészítés módosítása (tehát az egyik váltót 56bõl 3ba dobni) a váltóba érkezõ infó alapján kb szintén ennyi lehet.
11:28-nak Ha nagyot akarsz gyorsítani , akkor ahhoz nagyon le kell nyomnod a gázpedált, és ezt fölismeri a kompjutere az autónak, és a beprogramozásnak megfelelõen egyet, vagy kettõt vissza is vált a gép.

Mi a különbség a golf4 1.9tdi ben amiben 5illetve 6 sebességes váltó van? Honnan tudhatom hogy pdtdi is az autó?

Legjobb válasz: sima TDI-ben tudtommal csak 5 sebességes váltó van. PD TDI-bõl van mind2. Egyrészt onnan tudhatod, hogy pd tdi csak 2001-tõl van szerintem, másrészt a ha a motortérben nem utal erre semmi, akkor a motorkód alapján megnézed, vagy simán megnézed a forgalmiban hány kilówatt. A sima 1.9 TDI-bõl az erõsebb ugye 110 lóerõ, az 81 KW kb. e körül kell legyen a forgalmiban, meg van a 90 lovas, értelemszerûen az még kevesebb. A 130lóerõs PD TDI-nek a forgalimjában viszont 95-96 KW kell legyen kb. Ezen kívül az elsõ PD TDI-k között volt talán 115 lóerõs, kb. egy évig max, illetve késõi évjáratokban volt 150 lóerõs is, de ezek ritkák... A váltón kívül egyébként mûszakilag nincs különbség 5-és 6 sebességes között, a 6-osban rövidebbek a fokozatok, ennyi.

sima TDI-ben tudtommal csak 5 sebességes váltó van. PD TDI-bõl van mind2. Egyrészt onnan tudhatod, hogy pd tdi csak 2001-tõl van szerintem, másrészt a ha a motortérben nem utal erre semmi, akkor a motorkód alapján megnézed, vagy simán megnézed a forgalmiban hány kilówatt. A sima 1.9 TDI-bõl az erõsebb ugye 110 lóerõ, az 81 KW kb. e körül kell legyen a forgalmiban, meg van a 90 lovas, értelemszerûen az még kevesebb. A 130lóerõs PD TDI-nek a forgalimjában viszont 95-96 KW kell legyen kb. Ezen kívül az elsõ PD TDI-k között volt talán 115 lóerõs, kb. egy évig max, illetve késõi évjáratokban volt 150 lóerõs is, de ezek ritkák... A váltón kívül egyébként mûszakilag nincs különbség 5-és 6 sebességes között, a 6-osban rövidebbek a fokozatok, ennyi.
A kérdező hozzászólása: http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/982462_VW_Golf_4_20.. én erre az autóra gondoltam, akkor ez biztos pdtdi?mert 116lóvas és 6sebességes.mert ha az akkor szerintem keressek másikat.az eladó azt mondja hogy nem az de nekem gyanús kicsit.
szerintem ez az! Ez pont az a ritka 115 lóerõs, amit még a 130 lovas elõtt csináltak, ez az évjárat alapján is stimmel, mert 2000-es, tehát még épp 2001 elõtti
A kérdező hozzászólása: hát ez kár de azért köszi a választ :D
Hello! Mivel nagyon hajszoltam PDTDI motorral felszerelt Golfot így észrevettem egy detailt, ami alapján a legegyszerûbben, az elsõ ránézésre(anélkül hogy levedd a motortakaró fedelet) meg tudod különböztetni a dízelmotrokat, hogy az most PDTDI vagy sima TDI.Ez a rész pedig az olajbeöntõ nyílás.Ha felnyitod a motorháztetõt akkor, ha jobb oldalon van az PDTDI, ha pedig bal oldalon akkor sima TDI.Passatoknál más a helyzet mert ott nem keresztben van elhelyezve a motor, hanem hosszában van, de ez alapján logikusan kikövetkeztetheted, csak fordítsd meg a felyedben 90 fokkal :D

Mit jelent, hogy a váltó fokozatok rövidek vagy hosszúak?

Mik az egyiknek ill. a másiknak az el?nyei/hátrányai?

Legjobb válasz: Rövid fokozatnál pl 1-ben 20 km/h a max sebesség,2.=40,3.=60 Ugyanez hosszú fokozatban így néz ki : 1-ben 30,2-ben 60,3-ban 120 ,stb. Elõnye,hátránya nincs,attól függ,hogy rövid váltót,vagy hosszút teszünk föl,hogy milyen pályán kell menni.

Rövid fokozatnál pl 1-ben 20 km/h a max sebesség, 2.=40, 3.=60 Ugyanez hosszú fokozatban így néz ki : 1-ben 30, 2-ben 60, 3-ban 120 , stb. Elõnye, hátránya nincs, attól függ, hogy rövid váltót, vagy hosszút teszünk föl, hogy milyen pályán kell menni.
HA nem lenne elõnye, hátránya, akkor értelme se lenne variálni. A rövid váltóval azonos fordulathoz kisebb sebesség tartozik, így rövid váltóval jobban gyorsul, de kisebb lesz a végsebesség, hosszúnál meg fordítva.
így igaz rövid váltó annyit tesz rövidek a fokozatok mert 1esben 10el 2ben 20 al mehetsz. Általában ennyire rövid váltókat munkagépekbe tesznek , hogy sokkal nagyobb nyomatékkal dolgozzon a gép pl egy 70-80 tonnás dömper úgysem fog 130al menni így nincs neki szüksége hosszú fokozatra. Viszont fog menni olyan emelkedõkön ráadásul megrakva amire csak 5el tud felmenni alacsony fokozatban. Tudod Olyan mint a bicikli.a legkisebb fogaskerék és az elsõ 4 fogaskerék mérete alig változik így ott rövid fokozatok vannak , de 4-7 ig kb 2x es méretkülönbség van.
rövid: jobban gyorsul, de lassabb lesz hosszú: lassabban gyorsul, de nagyobb lesza a végsebesség általában az ezek közti átmanetet keresik a gyártók


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!