Találatok a következő kifejezésre: Hogyan tudom a macskák (7 db)

Miért nem tudja a tudomány megállapítani, hogyan dorombolnak a macskák?

Csak feltételezések vannak, hogy a hangszálával csinálja, de vannak más feltételezések is. Eléggé fejlett a tudomány a XXI. században, miért nem tudják ezt valamilyen kísérlettel, vizsgálattal, módszerrel kideríteni? "Pontos elmélet nincsen, csak sejtéseik vannak a dorombolás keletkezését illetően."

Legjobb válasz: Gondolom ha ledugsz egy száloptikás kamerát a macska száján keresztül a hangszálaihoz, hogy megnézd azzal csinálja e akkor nem feltétlenül lesz dorombolós kedvében. De csak tipp.;)

Gondolom ha ledugsz egy száloptikás kamerát a macska száján keresztül a hangszálaihoz, hogy megnézd azzal csinálja e akkor nem feltétlenül lesz dorombolós kedvében. De csak tipp.;)
Hallottál már a brit tudósokról? Akiken mindenki röhög, hogy már megint milyen lényegtelen dolgot kutatnak mennyi pénzbõl? Nem kevés támadás éri a kutatókat minden olyan dolog miatt, aminek a közvélemény nem érti egybõl a gyakorlati hasznát. A macskadorombolás kutatások az emberek szemében pont ide tartoznak. Na most a macska dorombolási mechanizmusa egyelõre meglehetõsen érdektelen dolog. Miért áldoznának rá komoly pénzeket? És miért kínoznának meg egy halom macskát az élettani kísérletekkel? Mire lenne jó az egész, azon kívül, hogy egy olyan kérdésre adunk választ, ami csak és kizárólag azért érdekes, mert még nincs rá elég pontos válasz? Pontatlan egyébként van. A macska nem a hangszálait használja hozzá, de ha a gége lebénult, akkor nem képes rá. Tehát a gégében történik a hangképzés, de nem a hangszálakkal. A kormeghatározás fontos. A mûszív fontos. A macskadorombolás egyelõre nem annyira az, hogy élõ macskák gigáját vagdossák szét miatta. Döglöttet már szétvágtak eleget, és az jött ki, hogy a macskáknak semmilyen olyan hangképzõ szerve nincs, ami a többi állatnak ne lenne. Egyébként örülnél, ha a te adódat erre költenék? A kutatás meglehetõsen drága dolog.
Mert az élveboncolás nem éppen kellemes dolog és a kérdés nem ér annyit, hogy macskákat öljenek érte. Nem olyan egyszerû dolog egy ilyen jelenséget úgy vizsgálni, hogy ne tegyenek közben kárt az állatban.
A kérdező hozzászólása: De azt tudjuk, hogy hány évesek a fosszíliák, és hogy mi volt pármillió éve a Földön. Az a macska meg itt van az orrunk elõtt, és egy pofonegyszerû dolgot nem tudunk róla kideríteni. Érdekes. Ja, és a Holdon is volt már ember, csak a macska marad örök rejtély. A tudósok megehetik reggelire a tudományos írásaikat. Tudjátok, kinek a torkán fogják ezeket mind lenyomni, az enyémen nem.
A kérdező hozzászólása: Egyébként köszönöm a válaszokat. Az elsõ válasz érdekes volt, de legalább õszinte.
A kérdező hozzászólása: Nem hiszem magam okosnak, és nem tudnék a kérdéseidre válaszolni. De miért is kéne nekem tudni válaszolni rá? Nem vagyok én tudós! Õk értenek hozzá, õk keressék meg a választ. Ha a megrögzött materialisták számára az evolúciót alátámaszthatná a tény, hogy hogyan dorombol a macska, már rég kiderítették volna. Ez az egyik. A másik meg, ha annyira okosak a tudósok, hogy visszafele meg tudják mondani, mi volt pármillió éve, akkor nehogy már ezt ne tudják megmondani. Valahogy biztos meg tudnák röntgenezni a macskát dorombolás közben, érzékelõket helyezhetnének el rajta, stb. Az emberekbe is már mûszívet tudnak beültetni, ha tudnak, de úgy tudom, már ez is mûködik. Elismerem, nem értek hozzá, de azért eléggé képtelenség, hogy valami érzékelõt ne tudnának elhelyezni akár a macskában, akár a macskán, vagy valahogy ne tudnák ezt megmondani. Az utóbbi válasz már kezdett kicsit lenézésbe, hülyézésbe átmenni. Ha így megy, lehet, én is felveszem majd ezt a stílust.
A kérdező hozzászólása: Platypus: Ez teljesen korrekt válasz volt, köszönöm. Sem lenézés, sem semmi ilyesmi nem volt benne. Teljesen értelmesen elmagyaráztad. A kérdéshez a továbbiakban nem jövök vissza, a tudálékoskdodók privát üzeneteibõl pedig nem kérek, nem fogom elolvasni.
A kérdésedre (is) válaszoltam, ha nem a sértõdöttet játszanád, talán még észre is vehetted volna. Egyébiránt pedig hadd idézzek pár mondatot tõled: "Az a macska meg itt van az orrunk elõtt, és egy pofonegyszerû dolgot nem tudunk róla kideríteni." "A tudósok megehetik reggelire a tudományos írásaikat. Tudjátok, kinek a torkán fogják ezeket mind lenyomni, az enyémen nem." "A másik meg, ha annyira okosak a tudósok, hogy visszafele meg tudják mondani, mi volt pármillió éve, akkor nehogy már ezt ne tudják megmondani." Ha valaki ilyen provokatív, öntelt és arrogáns módon szól a saját kérdéséhez, ugyan mivel érdemelné ki a válaszolók tiszteletét? Más szemében a szálkát, ugye...?
Khöm... Sajnos már sokadjára tapasztalom a vitát a kérdés válaszaiban. Ezért újfent repültek a modik felé az infók. Remélem kivagdossák a nem ideillõ részeket. Na szóval a macska és a purr-purr! Egy imádott érdekes témám ;) A macska azért miákol mert a tej túl meleg! - olvasható egy régi mesekönyvben. Na de mi is a dorombolás? Hát egyszerû! Egy 20-35 Hz közötti hangzás, amit a macska félék képesek kiadni különféle helyzetekben. Hasznos dolog! Körülbelül annyira, mint az, hogy az újszülött csecsemõ nem vesz levegõt a víz alatt (azaz képes egyfajta úszásra), vagy a legtöbb négylábú növényevõ nagytestû állat a születése után közvetlenül már járni képes. Mint máshol, itt is a túlélés volt a cél. A macskák a dorombolás közben szimplán lélegeznek, miközben a hangszálaik nem zárnak és nyitnak, hanem vibrálnak. (Mint egy profibb énekes, jellemzõen az opera vagy magas hangerõt igénylõ egyéb zenei alstílusok énekeseinek éneke.) Ez a vibrálás azért jó, mert közben a légzés egyenletes, a kiadott hang halk és még az általa keltett rezgés is jól érezhetõ tapintás útján. A nyávogás ezzel szemben hangos, gyors kilégzést igényel. A hang keletkezése közben a macsekok nem tudnak nyelni, viszont nem kell a szájuk nyitva legyen, sõt, még a nyelvüket is tudják használni közben. Amikor a kiscicák még szorosan az anyjuk hasára tapadnak a friss tej miatt, a szopás megkezdését a hangjuk jelzi, így a nõstény jobban figyelhet, pihenhet stb... A wikin lévõ anyag pedig töredék és erõsen pontatlan. A "keletkezés"rõl nincs fogalmuk. Hogy mikor alakult ki a macskáknál. (10-20 vagy akár több szárezer éve???) A fizikai keletkezésük egy hangnyomás detektorral, esetleg ultrahanggal is kimutatható, persze sok más módszert lehetne még erre alkalmazni. Nem kell élve boncolni szegény macskákat. A régebbi macskafajok esetén kérdéses, hogy a hangszáluk, illetve a teljes hangképzõ szervük szerkezete milyen volt. A csontos, porcos anyagok relatív jól leülepednek, akár még a szõr anyaga is sokáig fennmaradhat. Ezzel szemben a többi gyorsan elbomlik a tetemrõl. Az már valóban jó kérdés, hogy a macska akaratosan adja ki ezt a hangot, vagy ez is egy reflex-e. Hiszen egy ct tesztbõl is legfeljebb annyi derülne ki, hogy a macska agya használatban van. (Mintha egy régi pentium proci egy xp alatt pár száz toolbarral folyamatosan pörögne, mégse látnád, mitõl.) Szóval a macska nem csak miákol, hanem dorombol is! (általánosan az elégedettség jeleként ismeri mindenki)  a macskáknak! ;)

Tud-e valaki valami olyan növényt/illóolajat amit a macskák nem szeretnek? Mert akárhogy is próbálom az ágy kaparászáról nem akar leszokni pedig van már kaparófája és nem tudom hogy mit csináljak. Bármilyen ötletnek nagyon örülnék.

Nem sokkal több mint 7 hónapos lánycica, még nem jutottunk el vele ivartalanítani de kövi hónapban megyünk. Lehet hogy ivartalanítás után sikerülhet?

Legjobb válasz: A citrusféléket utálják, próbálj meg narancs vagy citrom olajat szerezni. Egyszer láttam a pokoli macskákban hogy egy elvetemült macska mindent megrágott, többek között a székeket is. Ott azt tanácsolták nekik, hogy ragasszák le kétoldalú ragasztószalaggal. Nem tudom ez kaparásnál is beválik-e, de egy próbát biztos megér.

A citrusféléket utálják, próbálj meg narancs vagy citrom olajat szerezni. Egyszer láttam a pokoli macskákban hogy egy elvetemült macska mindent megrágott, többek között a székeket is. Ott azt tanácsolták nekik, hogy ragasszák le kétoldalú ragasztószalaggal. Nem tudom ez kaparásnál is beválik-e, de egy próbát biztos megér.
szia ! nekem is lány cicám van, 3 éves nincs ivartalanitva, de jó lenne, mert rémesen szerelemes tud lenni a férjembe..pedig már nem sok tesztoszteron lehet e szagában 60 évesen.. na szóval én mentolos masszázsolajat próbáltam, például a székek lábát bekentem vele, akkor kapart mást, szép kis háza van kaparófával, amit szalonnával dörzsöltem be... de nem kell neki szerintem nem lehet ezzel semmit csinálni, kapar mindent, amit akar
Még annyi hogy az ivartalanítás nem hinném hogy összefüggésben van ezzel...
Próbáld meg, hogy amikor kapar, egy újsággal legyintsd meg. Egy idõ után elég lesz megzörgetni a papírt, el fog rohanni. Elõbb-utóbb leszokik róla. Egyébként hol kaparja: az oldalán vagy fenn?
Ecet???És a vízipisztolyt/vízspriccelõt használtad már?Igaz, az csak akkor hatásos, ha azonnal tetten éred, különben.. És a kaparófához szoktatáshoz macskagyökér (jó büdös lábszagú, de a cicáimnak az a kábítószere, teljesen oda vannak érte!!)-lehet kapni gyógynövényesnél)

Több helyen olvastam, hogy a macskák nem érzik az édes ízt. Akkor miért hisztizik a csokiért? Tudom, hogy nem szabad nekik adni, egyszer megkóstolta, azóta nem hagy békén, ha csokit lát.

Lehetséges, hogy érzi a tejet a csokiban, vagy másra érzékeny?

Legjobb válasz: Ez tényleg érdekes, az én cicám is transzba esik, ha elkezdem bontani a csokipapírt. Én is úgy tudom, hogy nem érzik az édes ízt, de szerintem az illatokat attól még igen, lehet hogy az édesség illata jön be nekik. Egyébként nekem azt mopndta az állatorvos, hogy a benne lévõ zsírtartalom miatt szeretik, de ezt valahogy nem hiszem...

Ez tényleg érdekes, az én cicám is transzba esik, ha elkezdem bontani a csokipapírt. Én is úgy tudom, hogy nem érzik az édes ízt, de szerintem az illatokat attól még igen, lehet hogy az édesség illata jön be nekik. Egyébként nekem azt mopndta az állatorvos, hogy a benne lévõ zsírtartalom miatt szeretik, de ezt valahogy nem hiszem...
Valóban tiltott dolog cicáknak (és kutyáknak is) a csoki, de nem a cukortartalma, hanem a benne található teobromin miatt. Ez a koffeinhez hasonló hatású, de a kistestû állatok szervezete nem tudja megfelelõen feldolgozni, így súlyos mérgezést okozhat. Minél sötétebb a csoki, annál több teobromint tartalmaz, annál veszélyesebb. Tehát, ha a cicus ragaszkodik egy kis kóstolóhoz, akkor fehércsokit adhatunk neki, de persze csak kivételes alkalmakkor és nagyon keveset!
A csokinak se csak cukor íze van, valószínûleg a több benne találhat íz tetszik neki. Egyébként tévhit, hogy a macskák szeretik a tejet, az csak kölyökként jó neki, utána kifejezetten árt.
BIZONYOS macskák laktózérzékenyek, nekik hasmenésük lesz a tejtõl - de az enyémen ilyet nem veszek észre. Lehet attól még hosszútávon káros hatása a tejnek? Ami az én cicámat illeti, ha nyáron (tejes) fagyit eszünk, imád egy-két megolvadt cseppet az ujjamról lenyalni. De a csokit nem eszi meg.
Nem tudom, hogy a macskáknál is úgy van-e, -mint a kutyáknál, - de valószínûnek tartom, hogy az õ szervezetük sem képes úgy lebontani a csokoládéban található alkaloidot (kiv. fehércsokoládé), mint az emberé (egyébként ez az anyag enyhe feldobottságot okoz emberen). Ha szereti a csokit, akkor kérdezd meg az állatorvosotokat, hogy lehet-e, v. õk is csak speciális "kutyacsokit" ehetnek. Szerintem egy nagyon kevés nem árt, de a fogukat nekik is tönkreteszi! Ha túl sokat eszik, akkor lehet, hogy úgy "transzba" esik tõle, hogy többé már fel sem ébred! Lehetséges, hogy függõ lett!:D
Nemrégiben vásárlás közben láttam macskacsokit. Vettem belõle, a macskám imádja. Az ilyen csokiból annyit adhatsz amennyit kér.
A tudósok azt állítják a macskák nem érzik az édeset, de szerintem ezt elfelejtették közölni velük(macsokkal).A mi 7-8-9 éves macskánk meg oda van a tejért és még semmi baja sem volt, persze ha hasmenése van tõle nem feltétlen jó neki adni , mert mint az elõzõekben is írték lehet laktóz érzékeny. A csokit is lehet az édes íze miatt szereti, de lehet h. a zacsi csörgése hozza játszási lázba.


Hogyan tudom leszoktatni a macskák utálásáról a kiskutyámat?

Van egy németjuhász-labrador keverékem, 11 hetes. A vérében van, a fácánt megugatja uj madárhangokat megugatja. Az a baj hogy a macskáimnak 7 kiscicájuk van nagyon picik. Érzi a szagukat és állandóan ugat. Ráadásul a nagy macskákat ha meglátja utánuk fut ugaja. Az egyik macskám megbarátkozott volna vele nagyon szelid még ha ugatott is rá meg közeledett, de egyszer?en nem barátkozott meg a kutyám vele. Mit tudnék csinálni vigyem el állatkiképz?höz?

Legjobb válasz: Kutyája, illetve macskája válogatja... A mi kutyánk egészen pici korában került hozzánk, szintén kb. 10-11 hetesen, és úgy bondolta, "megkóstolja" a macskát. Amire nem számított, hogy a macska úgy lepofozta, hogy a kutya azóta is tudja a helyét a portán. Megjegyzés: a kutya most kb. 1 méter magas és 80 kiló, a macska meg ugye... Hát, no. Nem tudom, kutyakiképzõben mennyi eredményt érnének el vele, szerintem még most kellene tudatosítani a kutyában, hogy a macska nem kaja.

Kutyája, illetve macskája válogatja... A mi kutyánk egészen pici korában került hozzánk, szintén kb. 10-11 hetesen, és úgy bondolta, "megkóstolja" a macskát. Amire nem számított, hogy a macska úgy lepofozta, hogy a kutya azóta is tudja a helyét a portán. Megjegyzés: a kutya most kb. 1 méter magas és 80 kiló, a macska meg ugye... Hát, no. Nem tudom, kutyakiképzõben mennyi eredményt érnének el vele, szerintem még most kellene tudatosítani a kutyában, hogy a macska nem kaja.

A macskákat hogy tudom megtisztítani, hogy ne legyen büdös? A macskát hogy tudom megtanítani arra hogy ne a szobába pisiljen be? Hogy szobatiszta legyen.

Legjobb válasz: kivagod az udvarra... megszunik a buz es a pisi kaki is... amugy meg van egy ilyen csoda talalmany hogy macskaalom dirrekt erre a celra kajalas utan vagy ha felkelt akkor beleteszed szepen a macskadat az alomba es ott fogja elvegezni a dolgat... parszor ezt megismetled es megszokja majd magatol hogy oda kell... ennyi

kivagod az udvarra... megszunik a buz es a pisi kaki is... amugy meg van egy ilyen csoda talalmany hogy macskaalom dirrekt erre a celra kajalas utan vagy ha felkelt akkor beleteszed szepen a macskadat az alomba es ott fogja elvegezni a dolgat... parszor ezt megismetled es megszokja majd magatol hogy oda kell... ennyi
beleteszed vízbe és megfürdeted, de ha büdös, akkor beteg, szóval vidd orvoshoz! Amúgy a macska alapból szobatiszta, kiteszel neki alomtálcát és megoldja, ha mégsem és pisil mindenhová, akkor szintén sanszos, hogy beteg, tehát orvoshoz kell vinni!
A kérdező hozzászólása: Tehát akkor el kell vinni az orvoshoz..:/

Mivel tartsam távol a macskákat, hogy ne tudjanak bebújni és átugorni a teraszunkon/teraszunkra? Be lehet valamivel vonni a teraszt, vagy ilyesmire gondoltam.

Legjobb válasz: Azthiszem láttam teszveszen cca riasztót,ha jól emlékszem ultrahangos,remélem beválik:)9

Azthiszem láttam teszveszen cca riasztót, ha jól emlékszem ultrahangos, remélem beválik:) 9
Lehet kapni riasztó spray-t is, befújod az erkélyt kívülrõl, ahol felmennek, és el fogják kerülni, de idõnként meg kell újítani a szagot.
Van ultrahangos riasztó, van spray. (2000ft körül) És van egy növény is, Coleus canina a latin neve, cserépben vagy kiültetve is jó, nem szeretik a cicák.(Oázis kertészetben, Silvanusban biztosan lehet kapni)

Van egy fél éves Spicc kutyus. Már szoba tiszta lett mert van az előszobában egy kis műanyag ami a macskáknak van kitalálva alomnak. A baj az, hogy tiszta kaka a feneke nem tudom miért és, hogy lehetne megoldani ezt?

Neki is abba tettük és oda is szokott nagyon szépen kimegy ha kell stb. Mivel fehér a kutyus így nagyon csúnya. Lemosni nem engedi mert morog és persze a sz?rszálakon ott ragad. Gusztustalan. Mit lehet tenni vagy mit kell? Vágassam le ott a sz?rt vagy? Mivel tél van így jóval nagyobb neki lehet azért vagy nem tudom.

Legjobb válasz: Nem megfelelõ a széklet keménysége, ha beleragad a szõrbe. Le szokták közvetlen a végbél körül amúgy vágni a szõrt. Olyan meg nincs, hogy nem engedi lemosni.Milyen dolog már, hogy egy kutya morgása miatt nem teszed meg azt, amit te akarsz vele?

Nem megfelelõ a széklet keménysége, ha beleragad a szõrbe. Le szokták közvetlen a végbél körül amúgy vágni a szõrt. Olyan meg nincs, hogy nem engedi lemosni.Milyen dolog már, hogy egy kutya morgása miatt nem teszed meg azt, amit te akarsz vele?
Teljes mértékben osztom az elsõ válaszoló véleményét, kiegészítve azzal, hogy kutyátok van, nem macskátok!! Addig hogy lenne szobatiszta, amíg a lakásba végzi a dolgát? Vigyétek le azt a szerencsétlen kutyát, h ott lent végezhesse el a dolgát, neki ez baromira nem természetes, h egy dobozba [email protected]
Tedd be a kádba és most le , nincs olyan, hogy nem engedi. A gyereket se fésüljük ki mielõtt megy az iskolába, Óvodába mert sír és nem engedi? Válts tápot ha híg a széklete!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!