Találatok a következő kifejezésre: Hogyan tartsam betta (4 db)

Hogy tartsam a bettám?

1 hím és 2-3 nõstény bettát szeretnék 50 literes akváriumba. Ha jól tudom ez egész jó felállás. Viszont ha pl egy hím betta egyedül is jól érzi magát akkor nõstények helyett pár csigát vennék és kicsit kisebb akváriumot. Szóval a kérdés, hogy mennyire bírja egyedül? Milyen csigákkal tarthatom? Pontosan milyen növényeket szeret a leginkább, milyen szûrõt, fûtõt és világítást igényel(sokat nem szeretnék rá költeni, csak annyit amennyi biztosítja a megfelelõ életfeltételeket számukra)? Elég sok ilyen kérdést láttam már de nekem egy komplett összeállításra lenne szükségem. Az állatkereskedésekben nem bízom. Olyanok reagáljanak akik tényleg akvaristák, nem csak haltartók.. :)Hosszú életet szeretnék nekik.

Legjobb válasz: egy kis 20-30 literes elég neki bõven és ne tartsd a nõstényekkel mert agyonveri õket, amugy egy pohár vízben is elvan :D csak arra kell figyelni hogy nehogy hideg legyen a szobában és ne legyen nyiott ablaknál hidegben mert megfázhat könnyen egy ilyesmi bõven elég és mellé rakhatsz valami csigát vagy garnélát [link] remélem segítettem :) /rákot ne mert megeszi a bettát :D / a red cherryt ajánlom mert elég szívós és nem túl drága, csigából meg az almacsigát, de kipróbálhatsz mást is :) ekkora akváriumban nagyon el lesz majd :) csak sokat olvass utána az akvarisztikának nehogy hülyeséget csinálj :) kb 20ezerbõl kijön sztem és egy ekkora akváriumban jól ellesz, de mint említettem ha több akváriumod is van akkor egy kis 1-0.5 literesben is "elvan" csak ugy nagyon könnyen elb4szódik a vize ha nem figyelsz, szóval kezdõnek inkább legyen nagyobb :)

egy kis 20-30 literes elég neki bõven és ne tartsd a nõstényekkel mert agyonveri õket, amugy egy pohár vízben is elvan :D csak arra kell figyelni hogy nehogy hideg legyen a szobában és ne legyen nyiott ablaknál hidegben mert megfázhat könnyen egy ilyesmi bõven elég és mellé rakhatsz valami csigát vagy garnélát [link] remélem segítettem :) /rákot ne mert megeszi a bettát :D / a red cherryt ajánlom mert elég szívós és nem túl drága, csigából meg az almacsigát, de kipróbálhatsz mást is :) ekkora akváriumban nagyon el lesz majd :) csak sokat olvass utána az akvarisztikának nehogy hülyeséget csinálj :) kb 20ezerbõl kijön sztem és egy ekkora akváriumban jól ellesz, de mint említettem ha több akváriumod is van akkor egy kis 1-0.5 literesben is "elvan" csak ugy nagyon könnyen elb4szódik a vize ha nem figyelsz, szóval kezdõnek inkább legyen nagyobb :)
Figyelj elõzõ.. tudom, hogy elvan egy pohár vízben, de azért megnéznélek téged egy WC-be zárva örök életedre.. 30liter alatt nem lehet gerinces állatot tartani..ez törvény.Abban már elvan egyedül, a nõstényeket agyonhajszolná. Én a hejedben inkább vennék egy 50 litereset, és tennék mellé még valami halat.. ezekbõl egy csapatot: [link] (csak figyeld a hõigényt!) Azt , hogy milyen növényt veszel bele, az a világitáson múlik..vagyis rajtad. [link] itt keresgélhetsz.. Csiga..na, ha veszel növényt, akkor valószínûleg lesz egy rakat "kis barna" csigád..Õket úgy tudod kipusztítani, ha veszel csigaevõ csigát. Én még vennék egy-két almacsigát, amik rendben tartják az aksit. A szûrõ/fûtõ már az akvárium méretén múlik... viszont inkább ne vegyél szettet, mert azokba kisebb szûrõt tesznek, mint amit kellene..:)
Szia! én egy 84 literes társasban tartok zebradániókkal egy betta hímet, és nincs összetûzés. Néha kifeszíti a kopoltyúját, ha olyanja van, de még egyszer sem támadott meg egy halat sem, meg más állatot se. Viszont van egy nagyon aranyos szokása: amikor estefelé a maláj tornyos csigák kezdenek elõbújni a kavics alól, akkor odaúszik, és figyeli, ahogy mozog a kavics. Egyik mozgó kavicstól a másikig, és csak figyeli. Nagyon bírom, ahogy "forgatja" közben a szemeit. Bocsi, de a technikai összeállítást majd megírják az okosok, valószínûleg amit én ajánlanék, csak leszólnák.
Nõstényekkel össze ne ereszd, nem véletlenül hívják õket sziámi harcos halnak! Nekem nagy alapterületû 40 literesben (eredetileg terráriumnak készült) van 1 hím. Jól bírják egyedül. 50-60 literben már lehet nano halakkal tartani, de legkönnyebben 80+ literes akváriumban lehet neki megfelelõ lakótársakat találni. Csigák választásában is inkább az akváriumméret a meghatározó, én a Neritina/Clithon csigákat ajánlom (hagymacsiga, zebracsiga, sárgaöves süncsiga és hasonló néven futnak), nem nõnek nagyra, nem szaporodnak édesvízben és zseniálisan jó algaevõk. Növények közül bárminek örül, de a szélesebb levelû növényeken szokott pihenni pl. Anubias nana, vízikelyhek. A világítás attól függ, hogy milyen növényeket szeretnél. De pontos technikát majd mond az, aki nálam jobban ért hozzá.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Kedves elsõ. Lehet, hogy el van. Kb úgy mitnha én lennék el egész életem végéig egy dobozba zárva. Amíg eladják a boltba addig kibírja. Ott azért nem rakják nagy helyre, bár én büntetném... de utána nem. Ha egy pohár vízbe tartja valaki.. vagy 10-20 lityisbe az már állatkínzásnak minõsül és büntetendõ. 30-as aksi mindenképp kell ezzel még én is tisztában vagyok.

Hogyan tartsam a betta nőstényeket ha tenyészteni szeretném őket?

Legjobb válasz: Mindenképpen meleg legyen a vizük! Legalább 26 fokos! Ha sötét csíkok vannak a hasán akkor vannak érett ikrák! Õ is ugyanúgy fog udvarolni a hímnek! Mindenképpen tedd külön õket lehetõleg olyan akváriumba, ahol nem mozog a víz (pl.ne legyen benne szûrõ)! Legyen benne egy hosszú levelû növény amihez hozzá tudják ragasztani a habfészket! A párzás több óráig eltarthat, de ha vége a nõstényt azzonnal vedd ki mert a hím nagyon megverheti! A picik kb 30 óra múlva kelnek ki! Nagyon kicsik ezért fontos hogy az akvárium alján ne legyen semmi kavics! A hím a kikelés után 2-3 napig gondozza õket, de azután megeszi! ha letelt a 3 nap vagy úgy látod, hogy bántja õket akkor inkább vedd ki!A kicsiknek pár napig szikzacskójuk van! addig nem kell etetni!ez egy fehér kis zsák a hasukon! késõbb adhatsz nekik fõtt tojássárgáját, de csak egy keveset mert bepiszkítja a vizet! A levegõztetést is old meg!de semmiképpen sem szûrõvel!sok sikert!

Mindenképpen meleg legyen a vizük! Legalább 26 fokos! Ha sötét csíkok vannak a hasán akkor vannak érett ikrák! Õ is ugyanúgy fog udvarolni a hímnek! Mindenképpen tedd külön õket lehetõleg olyan akváriumba, ahol nem mozog a víz (pl.ne legyen benne szûrõ)! Legyen benne egy hosszú levelû növény amihez hozzá tudják ragasztani a habfészket! A párzás több óráig eltarthat, de ha vége a nõstényt azzonnal vedd ki mert a hím nagyon megverheti! A picik kb 30 óra múlva kelnek ki! Nagyon kicsik ezért fontos hogy az akvárium alján ne legyen semmi kavics! A hím a kikelés után 2-3 napig gondozza õket, de azután megeszi! ha letelt a 3 nap vagy úgy látod, hogy bántja õket akkor inkább vedd ki!A kicsiknek pár napig szikzacskójuk van! addig nem kell etetni!ez egy fehér kis zsák a hasukon! késõbb adhatsz nekik fõtt tojássárgáját, de csak egy keveset mert bepiszkítja a vizet! A levegõztetést is old meg!de semmiképpen sem szûrõvel!sok sikert!
az elõzõ válaszhoz annyit tennék hozzá, hogy a hosszú levelû növényt lehet helyettesíteni hungatocellel :) Komolyan! Egy tenyésztõ barátom arra esküdött, szerinte így kisebb a gombásodás veszélye, és több picur marad. És õ csak 1-2 napig etetett tojás sárgájával, utána artémiát keltetett nekik. Sok sikert!
Vagy a vízen úszó növény is beválik nálunk már több éve! Én nem kockáztatok, kikelés után kiveszem a hímet is. Ha a kishalak már vízszintesen mozognak, akkor kaját fognak keresni! Levegõztetés fontos, fõleg ha sokan vannak! Legelsõ szaporulatom két utódból állt, õk kibírták 15literesben levegõztetõ nélkül.
Ja, és még annyi, hogy a nõstény keresztben csíkos, ha már van érett ikrája és nem hosszában! Figyeld, mert változik!

Rákot vagy Bettát tartsak az akváriumban? Miért? A Betta mennyire rongálja a növényzetet? Mekkora akváriumra és milyen rendszerre van szüksége? Hogy lehet neki berendezni az akváriumot van bármi kikötés?

Legjobb válasz: Szerintem inkább Bettát tartsál. De mindenképpen 1 db hímet. A növényzetet nem roncsolják ( legalábbis nálunk nem ). Kikötés a berendezést illetõen nincsen, de szeretnek elbújni. De ez persze az akvárium magyságától is függ.

Szerintem inkább Bettát tartsál. De mindenképpen 1 db hímet. A növényzetet nem roncsolják ( legalábbis nálunk nem ). Kikötés a berendezést illetõen nincsen, de szeretnek elbújni. De ez persze az akvárium magyságától is függ.
A vizet nem igazán lehet rongálni maximum terheli :D Amúgy most ezt mért tõlünk kérdezed?Kb ugyan az kell m2 kivéve a bettának melegebb víz és ennyi innentõl kezdve az dönt neked melyik tetszik.


Hím Betta-t terrorban tartja a Labeo, mit lehetne tenni, hogy a labeo tiszteletben tartsa a bettat?

Mindkét hal egyszerre, fiatal korukban lett vásárolva egy már betelepített 80 literes akváriumba, ahol neonhalak, 2 kuli és 2 arany algaevő csík van mellettük. Nem is volt velük baj mindkettő nagyon békés volt, de most ahogy a labeo beérte méretben a bettat, elkezdte terrorizálni, szegény betta állandóan bújkál (fajtájához képest elég balga szegény), ahogy előjön, rögtön visszazavarja a labeo. Most ideiglenesen egy akváriumba rakott szaporító medencébe helyeztem el a bettat, de valamilyen végleges megoldás kellene. Mindegyiket szeretem, mindegyikért felelősséget vállaltam, egyiket sem szeretném elpasszolni.

Legjobb válasz: Változni nem fog, sajnálom. A labeo alapból egy nem túl kedves hal, a betta érdekében meg kell válnod valamelyiküktõl.

Változni nem fog, sajnálom. A labeo alapból egy nem túl kedves hal, a betta érdekében meg kell válnod valamelyiküktõl.
akkor szerezz be egy 30 literes akváriumot a bettának. Nem drága és nem is foglal akkora helyet.
Ez idõvel csak rosszabb lesz. A Labeo egy hírhedten rossz természetû területvédõ hal, 200 litertõl ajánlott tartani. A Betták elég rosszul bírják a zaklatást, ennek a felállásnak elõbb-utóbb gyilkosság lesz a vége. A halaknak nem lehet a lelkére beszélni, a természetes ösztöneikhez az akvaristának kell alkalmazkodnia, máshogy nem megy. A Labeo agresszív és 2x ekkora hely kéne neki, az lenne a csoda, ha nem bántaná a többi halat.
A betta sem túl kedves sem a labelo sem nagyon. szét kell választani vagy 150 l-nél nagybb akvárium sok búvóhellyel. szerintem a szétválasztás jobb.
*labeo


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!