Találatok a következő kifejezésre: Hogyan tanítsam az (124 db)

Hogy tanítsam azt meg, hogy ne menjen az autók után?

Sajnos a kutyám valamiért nagyon haragszik az autókra és szeretném neki megtanítani, hogy ne foglalkozzon velük, de azt nem tudom hogy hogyan? Segítenétek?

Legjobb válasz: kösd pórázra és menjetek az gyalogúton de olyan helyen ahol melleted autók járnak ,amikor készül hogy menne akkor bökd meg oldalba úgy hogy érezze de ne fáljon neki ,így kizökkented abból az állapotból sokat kell majd gyakorolni, a csodálatos kutyadoki címû mûsort ajánlom..

kösd pórázra és menjetek az gyalogúton de olyan helyen ahol melleted autók járnak , amikor készül hogy menne akkor bökd meg oldalba úgy hogy érezze de ne fáljon neki , így kizökkented abból az állapotból sokat kell majd gyakorolni, a csodálatos kutyadoki címû mûsort ajánlom..
A kérdező hozzászólása: köszi majd kipróbálom :)
Igen, mikor készül rá, már akkor állítsd le. Ha nem áll le, legyél határozottabb. Annyira, hogy elég legyen 1-szer szólni. (vagy "megbökni")
A kérdező hozzászólása: pff de jó lenne ha bármit elsõre megcsinálna ... elég rossz kutya sajnos nem kicsi kora óta van velünk hanem kb 1 éves kora óta, mert kóbor kutya volt, úgyhogy még azt sem tudom hogy miért ilyen :S
A megbökés és/vagy figyelmeztetõ pórázrántás jó. Még egy adalék, ha jutalomfalattal rásegítesz. Ha sikerült kizökkentened, azonnal tömj a szájába egy darab virslit. Az ötödik autónál kocsányon lógó szemmel fog téged lesni az autó helyett.

Hogyan tanítsam az előreküldést malimnak?

Már próbáltam tárhoz, fához is küldeni. Odáig el is megy, de csak sétálva. Egyszer?en nem hajlandó futni, csak úgy simán küldésben pedig meg se moccan.

Legjobb válasz: Tárget-klikker kombót próbáltad már? (ismeri a klikkert?)

Tárget-klikker kombót próbáltad már? (ismeri a klikkert?)
Én a távolból irányítós feladatoknál ami nagyon nem ment, ott úgy csaltam kicsit, hogy párszor megcsináltam vele. Tehát vagy próbálnék egy olyat, hogy kifutok vele párszor, és azt erõsítem meg, és uközben mondom, hogy futáááááás! Vagy a B-verzió, hogy a futás parancsot próbálod rögzíteni úgy, hogy eleinte kidpbsz egy labdát, ami után tuti fut, közben mondod, hogy futás, és megerõsíted a futást. Utána csak úgy teszel, mintha kidobnád, és mondod, hogy futás, és már az elsõ pár gyors lépésre ráerõsítesz. Ebbõl már fel lehet építeni, hogy az elõreküldõs kézjelnél is fusson.
Akkor ez motivációs probléma, amit internet elõl senki nem fog tudni megoldani neked. A kutya nem elég motivált a feladat végrehajtásában. Ezt neked kell elérned.
A kérdező hozzászólása: Ismét csak azt tudom írni hogy ismeri, és tudja hogy hogyan kell ezeket csinálni, több mint egy éve tanítom de sose tudom rávenni hogy fusson :/ A kutya egyébként egyáltalán nem lusta, és nem is fél tõlem, tehát ezek nem jöhetnek szóba :S
Tudod, a kiképzéshez türelem és idõ kell. Sok. 1/ Lehetõleg mindig ugyanoda tenni egy jól látható tárgyat. 2/ kb 4-5 méterrõl küldeni és hozatni vele, majd játszás az elhozott tárggyal 3/ Amikor ezerrel rongyol elõre, hátra felé növeled a távot duplájára. Amikor megvan kb 30-40 lépés táv, visszamész 4-5 lépésre. Kifut-odaér, jön a "feküdj" vezényszó. Ha lefeküdt odamész-játszás. Táv növelve, mint elõször. Ha fekszik szépen, szalad gyorsan, idegen kiteszi a tárgyat, hogy a kutya ne lássa, mikor teszi. Megint közelrõl küldöd és amikor tudod, hogy ott a tárgy, hozd... Itt is növeled szépen a távolságot. Itt már közbe iktathatsz fektetést, meg hozd-ot tetszés szerint. Ha mindez mûködik, félpályáról egyszer üresbe kiküldöd, fektetés. Utána rögtön csinálsz még egyet, amikor kint a tárgy. Mindig legyen utolsónak kint tárgy. Fektetés, behívás váltakozhat
A kérdező hozzászólása: Bólyához küldést, érintést ismeri, de azzal van a legnagyobb baj, hogy nem hajlandó futni. És ha nincs tárgy amihez küldjem, nem megy elõre :/
Én a kutyumat hangokkal tanítottam mozgásra ösztönözni, így mint a lónál, ha csettegek, begyorsít, kocogni kezd, ha pedig még tovább csettintgetek, vágtázik is.Lehet, érdemes lenne neked is kipróbálni ilyesmit, nálunk nagyon hatásos.
A targethez küldést, érintést ismeri?
A kérdező hozzászólása: Szia, igen ismeri a klikkert, de a leírt használt módszereken kívûl többet nem nagyon ismerek sajnos.
Szerintem motivációs vagy képzési promléma lehet. Egy jól motivál kutya, fõleg egy mali úgy rohan a játékáért, mint egy õrült.

Tudtok olyan gimit ahol amerikai angol anyanyelvi tanár tanítsa az angolt és hogy jó tanítsa? A Szent László és Karinthy kívül

Legjobb válasz: Elõször magyar nyelvet kéne magyarajkú tanártól. "tanítsa" - Felszólító mód. A l()=^$znyi fizetéséért is kidolgozza a zsigereit, és te még parancsolsz is neki.. "anyanyelvi tanár" - Tudtommal nincs olyan település, hogy Anyanyelv. "jó tanítsa" - kiégek "A Szent László és Karinthy kívül" - Na jó. Mentem zuhanyozni...

Elõször magyar nyelvet kéne magyarajkú tanártól. "tanítsa" - Felszólító mód. A l()=^$znyi fizetéséért is kidolgozza a zsigereit, és te még parancsolsz is neki.. "anyanyelvi tanár" - Tudtommal nincs olyan település, hogy Anyanyelv. "jó tanítsa" - kiégek "A Szent László és Karinthy kívül" - Na jó. Mentem zuhanyozni...


Izgaga, szertelen kolyokkutyanak kutyaiskola hianyaban hogy tanitsam meg, hogy ne cibaljon, rangasson az uton? (vagy elorehuz, vagy megall es vonszoltatja magat. )

Ha raorditok, szepen jon egy darabig, de nem orditozhatok vele uton-utfelen.

Legjobb válasz: Fenyítéssel, ordítással szerintem nem mész semmire, legfeljebb félni fog tõled, de nem lesz engedelmes. Ne "harcolj" vele, inkább mutasd meg neki mit vársz el tõle. Elõször valami nyugodt helyen tanítsd meg neki, hogy laza pórázon közlekedjen. Ha már a lakásban/kertben nyugodtan sétál, indulj el vele kifelé. Jó alaposan fáraszd le indulás elõtt feladatokkal/játék kereséssel stb. Csak akkor lépj ki a kapun, ha nem pörög ezerrel. Ha igen, fordulj vissza, egyetlen szó nélkül és ne foglalkozz vele néhány percig (nézd levegõnek, ne szólj rá, ne simogasd, ne kiabálj), ha megnyugodott kezd újra az indulást. Csak akkor menj vele tovább, ha nyugodt. Az elején lassan fog haladni, de ha kitartó vagy meg fogja tanulni, hogy csak akkor jut valahová, ha nem pörög ezerrel. Egyébként mennyi idõs kutya?

Fenyítéssel, ordítással szerintem nem mész semmire, legfeljebb félni fog tõled, de nem lesz engedelmes. Ne "harcolj" vele, inkább mutasd meg neki mit vársz el tõle. Elõször valami nyugodt helyen tanítsd meg neki, hogy laza pórázon közlekedjen. Ha már a lakásban/kertben nyugodtan sétál, indulj el vele kifelé. Jó alaposan fáraszd le indulás elõtt feladatokkal/játék kereséssel stb. Csak akkor lépj ki a kapun, ha nem pörög ezerrel. Ha igen, fordulj vissza, egyetlen szó nélkül és ne foglalkozz vele néhány percig (nézd levegõnek, ne szólj rá, ne simogasd, ne kiabálj), ha megnyugodott kezd újra az indulást. Csak akkor menj vele tovább, ha nyugodt. Az elején lassan fog haladni, de ha kitartó vagy meg fogja tanulni, hogy csak akkor jut valahová, ha nem pörög ezerrel. Egyébként mennyi idõs kutya?
A kérdező hozzászólása: 10 honapos. Megfogadom a tanacsod, koszi. Igen, ra kell vezetnem, nem buta kiskutya, remelem, megerti, mit akarok:-)
Meg fogja tanulni ne aggódj. Csak legyél nyugodt, következetes és határozott. Segíthet még az is ha van lehetõsége szabad rohangálásra, kutyák közt való játékra. Egy engedelmes kutyától is sokat tanulhat. Sok sikert, és ne add fel!

Hogyan tanítsam meg neki, hogy csak tőlem fogadja el az ételt?

Egyre többet hallani olyasmiket, hogy valakinek megmérgezték a kutyáját. Nem szeretném, ha az Én német juhászom is erre a sorsra jutna. Hogyan tanítsam meg arra, hogy csak tőlem fogadja el az ételt?

Legjobb válasz: Az egyik módszer, hogy megtanítod neki, hogy megtagadjon minden ételt, amit talál. Csak azt eheti meg, amire te utasítod, hogy megegye. Tegyél le elé kaját, amit szeret (ha nem szereti, semmi értelme az egésznek) és ne engedd, hogy megegye. Egyre több idõre hagyd elötte, menj át a másik szobába, gyakorold az udvaron úgy, hogy bentrõl figyeled és ha kell, rászólsz. Azt se engedd meg neki, hogy szagolgassa vagy ránézzen, vegye teljesen figyelmen kívül. Az egyetlen, amit ennek a hatásosságával kapcsolatban kétlek az az, hogy ha valaki kézbõl eteti, azt mindig el fogja fogadni. A másik, hogy arra tanítod meg, hogy jelezzen, ha ételt talál (akkor se eheti meg, de jelez, pl. ugat). Ez utóbbi szerintem egyszerûbb, fõleg klikkerrel. Az biztos, hogy mindkettõ nagyon sok gyakorlást és kitartást kíván, nagyon nehéz feladat.

Az egyik módszer, hogy megtanítod neki, hogy megtagadjon minden ételt, amit talál. Csak azt eheti meg, amire te utasítod, hogy megegye. Tegyél le elé kaját, amit szeret (ha nem szereti, semmi értelme az egésznek) és ne engedd, hogy megegye. Egyre több idõre hagyd elötte, menj át a másik szobába, gyakorold az udvaron úgy, hogy bentrõl figyeled és ha kell, rászólsz. Azt se engedd meg neki, hogy szagolgassa vagy ránézzen, vegye teljesen figyelmen kívül. Az egyetlen, amit ennek a hatásosságával kapcsolatban kétlek az az, hogy ha valaki kézbõl eteti, azt mindig el fogja fogadni. A másik, hogy arra tanítod meg, hogy jelezzen, ha ételt talál (akkor se eheti meg, de jelez, pl. ugat). Ez utóbbi szerintem egyszerûbb, fõleg klikkerrel. Az biztos, hogy mindkettõ nagyon sok gyakorlást és kitartást kíván, nagyon nehéz feladat.
Nekem szerencsém van . Az én német juhim alapból üvölt ha egy ember el megy a ház elõtt. És nem eszi meg amit más ad neki mert finnyás.
szerintem úgy, hogy hívj egy barátodat akit a kutya nem kedvel. a barátod kínáljon neki rossz ételt amit nem szeret. te kínáld neki a legjobb ételt, és ha sikerül amit szeretnél, jutalmazd meg és gyakorold ezt minél többet. :D
Én a borsot hallottam erre: keverj az ételbe szemes borsot, és az ételt adja oda neki más. Illetve tegyél ki az udvarra ilyen "csalikat". Idõvel megtanulja, hogy csak az nem csíp, amit te adsz neki.
Mit fogsz csinálni ha pár napra rá kell bíznod valakire?
A kérdező hozzászólása: Ez jó kérdés, bár nem igazán szoktam nélküle elmenni sehova. Nyaralni is viszem.
Történhet bármi, pár napra kórházba kell menned, vagy ilyesmi.
Ne arra tanítsd elsõsorban, hogy csak tõled fogadja el az ételt, hanem arra, hogy csak az edényébõl ehet és csak akkor mikor azt megengeded neki (parancsszóra pl: Tied, vagy egyél). Azt hogy a földrõl ne szedjen össze semmit meg más kezébõl sem, különbözõ gyakorlatokkal megtaníthatod neki (más kínálja a kaját leszidod, ha nem érdekli megjutalmazod, teszel a földre és nem engeded, hogy megegye, ha sikerül róla nem tudomást vennie, akkor megjutalmazod...), persze ez sok idõ és türelem.
Van egy olyan módszer, amikor a kutya ennivalóját pl.: egy szendvicset, vagy felvágottat, vagy jutalomfalatot, olyat, amivel lehetõleg már találkozott és ízlett neki.A kaját befújod valami kellemetlen ízû dologgal, legyen az szappanos víz vagy erõspaprika vagy nagyon sok õrölt bors mindegy, csak rossz ízû legyen és megkérsz egy idegent, hogy dobja oda neki. Ha a kutya meg akarja enni, akkor szólj rá, hogy nem, de ha mégis hozzányúl, az se baj, hiszen majd a rossz ízt és a parancsot össze fogja kötni egymással. Ezt többször kell gyakorolni, de nagyon hatásos.

Hogyan tanítsam meg az 1 éves kutyámnak a gyere "parancsot", úgy hogy bármilyen helyzetben odajöjjön?

Legjobb válasz: Jan Fennel: Kutyapszichológia Az elró és legfontosabb feladat az, hogy a kutyát magunkhoz tudjuk hívni, amikor csak akarjuk. Erre kéréssel és jutalmazással kell rávennünk az állatot. Jobban szeretem a "kérés" kifejezést, mint a "parancs" szót, hiszen alapvetõen az a célunk, hogy a kutya mindent a saját akaratából hajtson végre. Törekedjünk arra, hogy a kutya a maga jószántából válasszon minket vezéréül. Kulcsfontosságú mozzanat, hogy behíváskor szemkontaktust kell felvenni a kutyával, és a nevén kell szólítani. Ám még ennél is lényegesebb, hogy jutalmaznunk kell, ha a kutya végrehajtotta a kívánságunkat. Hogy mi legyen a jutalom, teljesen a gazdára van bízva. Apró sajtdarabkák, máj- vagy hússzeletek egyaránt nagyon hatékonyak lehetnek, de gyakorlatilag bármi megteszi, amit a kutya szeret. Egyszer egy hölgy megkérdezte, vajon jó-e, ha ilyenkor ad a kutyának egy egész doboz konzervet. Figyelembe véve, hogy kezdetben igen gyakran kell jutalmaznunk, ezzel leginkább egy hihetetlenül kövér kutyát állíthatunk elõ. Száz szónak is egy a vége, a fõ az, hogy ha odajött a kutya, máris nyújtsuk oda neki a jutalomfalatot, miközben dicsérjük is meg, például így: "Jó kutya!", "Jól van, okos!" Ajánlatos gyengéden meg is simogatni a kutya fejét, nyakát. Így a kutya már kezdettõl fogva megtapasztalja az alapvetõ szabályt: ha megcsinálja, amit kértek tõle, azonnali jutalomban részesül. Az egyidejû élelem, szóbeli dicséret és valamely fontos testtáj simogatása nagyon erõs üzenet a kutya számára: „Mostantól mindig így fog történni ez a jó dolog." Ha a kutya odamegy az õt hívó vezérhez, jutalmat kap éne. A behívás alapvetõ fontosságú elem a gazda vezérségének megalapozásában, úgyhogy egészen addig kell gyakorolni, amíg pontosan úgy zajlik le, ahogyan azt szeretnénk. Gyakran elõfordul például, hogy a kutya a megszólításra és különösen a simogatásra elkezd ismét izgatottan viháncolni. Ha ezt tapasztaljuk, vagyis hogy kutyánk visszacsúszik a már az elõzõekben leírt szintre, azonnal hagyjuk abba a behívás gyakorlását, és csak legalább egy óra elteltével kezdjünk hozzá megint. A kutyának meg kell tanulnia, hogy cselekedeteinek azonnali következményei vannak - és nemcsak a helyes magatartást követi rögvest a jutalom. Ha valamit rosszul csinált, az ember akkor is azonnal reagál, mégpedig úgy, hogy megvonja tõle azt, amire a leginkább szüksége van: a vezér figyelmét. Tehát a gazdának nem kell mást tennie, mint szép nyugodtan végigcsinálni az egészet, az elejétõl kezdve, és mindaddig ismételni és ismételni, kitartóan és higgadtan, amíg a kutya meg nem érti, mit akarunk tõle. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a gazda ne kezdjen türelmetlenkedni, és legfõképpen, hogy ne legyen dühös. Kérek mindenkit, õrizze meg a higgadtságát ezekben a pillanatokban - jusson eszünkbe Kipling, és legyünk nyugodtak! A nevelésnek ebben a szakaszában alakítsuk ki azokat a helyeket is a lakásban, ahová nem mehet a kutya. A kutyának meg kell tanulnia, hogy ezekre a helyekre csak a vezér léphet be. A kutya igen könnyen képes elsajátítani az ilyesfajta szabályokat, mert az ehhez való alapokat magával hozta az õsi falkából. A farkasoknál az alfa-egyed személyes tere sérthetetlen. Az alárendeltek csakis a vezér hívására léphetnek be ide. Kutyánk remélhetõen azonnal alkalmazkodni fog ehhez az új rendszerhez. Ha így történik, nincs más dolgunk a következõ néhány napon mint újból és újból megismételni az egészet az elejétõl a végéig. Ahogy múlik az idõ, megtapasztaljuk, hogy a kutya mindenféle nagyobb hûhó nélkül reagál majd, ha nevén szólítjuk és hívjuk. Ez jó jele annak, hogy már közel vagyunk a célhoz. A kutya viselkedését, amelyikben megfogant a módszerem hatása, leginkább egy olyan jól nevelt gyermekéhez tudnám hasonlítani, aki az iskolában tiszteli a tanágit. Ha az osztályban a nevén szólítják, odafigyel a tanárra, és várja, mit kémek tõle. Én azt szeretném, ha a kutya pontosan így viselkedne. Szép figyelmesen üljön vagy álljon, nézzen a gazda szemébe és várja a kérést, akármi legyen is az. A kutyáknak rengeteg csodálatos képessége van, ám legjobb tudomásom szerint mégsem gondolatolvasók. Nem tudják elõre, mit szeretnénk tõlük. Ha az elõbb leírt módon alapozzuk meg kapcsolatunkat velük, ha ily módon szerezzük meg a vezérséget, egy új kapcsolatrendszer elölt egyengetjük az utat. Ezentúl a kutyának nem kell azon töprengenie, vajon mit is akar tõle a gazdája. Készen fog állni az együttmûködésre, figyelni fog a gazda kívánságaira. Ugyanakkor pedig lesz ideje pihenni és kellemesen élni az életét.

Jan Fennel: Kutyapszichológia Az elró és legfontosabb feladat az, hogy a kutyát magunkhoz tudjuk hívni, amikor csak akarjuk. Erre kéréssel és jutalmazással kell rávennünk az állatot. Jobban szeretem a "kérés" kifejezést, mint a "parancs" szót, hiszen alapvetõen az a célunk, hogy a kutya mindent a saját akaratából hajtson végre. Törekedjünk arra, hogy a kutya a maga jószántából válasszon minket vezéréül. Kulcsfontosságú mozzanat, hogy behíváskor szemkontaktust kell felvenni a kutyával, és a nevén kell szólítani. Ám még ennél is lényegesebb, hogy jutalmaznunk kell, ha a kutya végrehajtotta a kívánságunkat. Hogy mi legyen a jutalom, teljesen a gazdára van bízva. Apró sajtdarabkák, máj- vagy hússzeletek egyaránt nagyon hatékonyak lehetnek, de gyakorlatilag bármi megteszi, amit a kutya szeret. Egyszer egy hölgy megkérdezte, vajon jó-e, ha ilyenkor ad a kutyának egy egész doboz konzervet. Figyelembe véve, hogy kezdetben igen gyakran kell jutalmaznunk, ezzel leginkább egy hihetetlenül kövér kutyát állíthatunk elõ. Száz szónak is egy a vége, a fõ az, hogy ha odajött a kutya, máris nyújtsuk oda neki a jutalomfalatot, miközben dicsérjük is meg, például így: "Jó kutya!", "Jól van, okos!" Ajánlatos gyengéden meg is simogatni a kutya fejét, nyakát. Így a kutya már kezdettõl fogva megtapasztalja az alapvetõ szabályt: ha megcsinálja, amit kértek tõle, azonnali jutalomban részesül. Az egyidejû élelem, szóbeli dicséret és valamely fontos testtáj simogatása nagyon erõs üzenet a kutya számára: „Mostantól mindig így fog történni ez a jó dolog." Ha a kutya odamegy az õt hívó vezérhez, jutalmat kap éne. A behívás alapvetõ fontosságú elem a gazda vezérségének megalapozásában, úgyhogy egészen addig kell gyakorolni, amíg pontosan úgy zajlik le, ahogyan azt szeretnénk. Gyakran elõfordul például, hogy a kutya a megszólításra és különösen a simogatásra elkezd ismét izgatottan viháncolni. Ha ezt tapasztaljuk, vagyis hogy kutyánk visszacsúszik a már az elõzõekben leírt szintre, azonnal hagyjuk abba a behívás gyakorlását, és csak legalább egy óra elteltével kezdjünk hozzá megint. A kutyának meg kell tanulnia, hogy cselekedeteinek azonnali következményei vannak - és nemcsak a helyes magatartást követi rögvest a jutalom. Ha valamit rosszul csinált, az ember akkor is azonnal reagál, mégpedig úgy, hogy megvonja tõle azt, amire a leginkább szüksége van: a vezér figyelmét. Tehát a gazdának nem kell mást tennie, mint szép nyugodtan végigcsinálni az egészet, az elejétõl kezdve, és mindaddig ismételni és ismételni, kitartóan és higgadtan, amíg a kutya meg nem érti, mit akarunk tõle. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a gazda ne kezdjen türelmetlenkedni, és legfõképpen, hogy ne legyen dühös. Kérek mindenkit, õrizze meg a higgadtságát ezekben a pillanatokban - jusson eszünkbe Kipling, és legyünk nyugodtak! A nevelésnek ebben a szakaszában alakítsuk ki azokat a helyeket is a lakásban, ahová nem mehet a kutya. A kutyának meg kell tanulnia, hogy ezekre a helyekre csak a vezér léphet be. A kutya igen könnyen képes elsajátítani az ilyesfajta szabályokat, mert az ehhez való alapokat magával hozta az õsi falkából. A farkasoknál az alfa-egyed személyes tere sérthetetlen. Az alárendeltek csakis a vezér hívására léphetnek be ide. Kutyánk remélhetõen azonnal alkalmazkodni fog ehhez az új rendszerhez. Ha így történik, nincs más dolgunk a következõ néhány napon mint újból és újból megismételni az egészet az elejétõl a végéig. Ahogy múlik az idõ, megtapasztaljuk, hogy a kutya mindenféle nagyobb hûhó nélkül reagál majd, ha nevén szólítjuk és hívjuk. Ez jó jele annak, hogy már közel vagyunk a célhoz. A kutya viselkedését, amelyikben megfogant a módszerem hatása, leginkább egy olyan jól nevelt gyermekéhez tudnám hasonlítani, aki az iskolában tiszteli a tanágit. Ha az osztályban a nevén szólítják, odafigyel a tanárra, és várja, mit kémek tõle. Én azt szeretném, ha a kutya pontosan így viselkedne. Szép figyelmesen üljön vagy álljon, nézzen a gazda szemébe és várja a kérést, akármi legyen is az. A kutyáknak rengeteg csodálatos képessége van, ám legjobb tudomásom szerint mégsem gondolatolvasók. Nem tudják elõre, mit szeretnénk tõlük. Ha az elõbb leírt módon alapozzuk meg kapcsolatunkat velük, ha ily módon szerezzük meg a vezérséget, egy új kapcsolatrendszer elölt egyengetjük az utat. Ezentúl a kutyának nem kell azon töprengenie, vajon mit is akar tõle a gazdája. Készen fog állni az együttmûködésre, figyelni fog a gazda kívánságaira. Ugyanakkor pedig lesz ideje pihenni és kellemesen élni az életét.
Szerintem elõször csalogasd oda valami játékkal, amit szeret, miközben mondogatod neki pl., hogy "gyere ide" Amikor odamegy (mert odamegy, ha mondjuk a kedvenc játékát lobogtatod a kezedben) akkor jól dícsérd meg, adj neki jutalomfalatot. Sokszor el kell játszani, de ha egyszer rendesen megtanulja, akkor nem lesz vele gond és szófogadó kutyus lesz. Az alapoknál kell kezdeni :-) Fontos, hogy ha jól csinálja, akkor meg kell dícsérni.

Mit tegyek hogy a kutyám ne ugorjon ki útközben az autóból? Hiszen megtette és nagyon megijesztett. Hogyan tanítsam meg neki hogy nem ugrunk ki az ablakon?

Egyszerûen nem lehet hogy nem húzhatom le a kocsiban az ablakot mert félek hogy a kutya kiugrik. Igaz nem régen esett meg elõször hogy egy kicsit kihúztam az ablakot hogy levegõ jöjjön be. Hátul a kutyám utazott (középtestû-labrador) és nem vettem észre hogy kijebb tolta az ablakot. Utána csak egy koppanást hallottam az ablakom és a visszapillantóban látom hogy KIUGROTT! Nagyon megijedtem. Azt hittem megsérült. De szerencsére semmi baja nem lett, bár nagyon lassan mentünk úgy hogy nem is volt valószínûsége hogy baja esik. De akkor is megállt bennem az ütõ. Hogy tanítsam meg neki hogy nem szabad kiugrani az ablakom? Nem merek vele nyitott ablaknál utazni se pedig régebben imádta kidugni a fejét és régen soha nem is jutott eszébe kiugrani! Nem tudom most miért csinálja ezt.

Legjobb válasz: Csak 1-szer ugrott ki? Mert akkor valószínû hogy valami elvonta a figyelmét vagy nagyon kíváncsi volt valamire és meg szerette volna nézni. Mindenesetre szerintem amikor kocsikáztok adj neki valami játékot hogy az elvolna a figyelmét. :)

Csak 1-szer ugrott ki? Mert akkor valószínû hogy valami elvonta a figyelmét vagy nagyon kíváncsi volt valamire és meg szerette volna nézni. Mindenesetre szerintem amikor kocsikáztok adj neki valami játékot hogy az elvolna a figyelmét. :)
1. kutyát szállítani csak biztonságosan rögzítve lehet. az nem úgy mûködik, hogy ide-oda rohangál a kocsiban. Az sem megfelelõ, higy "hát eddig nem csinált ilyet". Ha karambolózol, repülni fog, gondolom nem azt akarod. 2. ablakot ne nyisd ki, vagy hagyd keskenyre. Ha ki tudja tolni akkor javítsd meg a kocsit. A saját oldaladon húzd le. 3. a kutyának egészségtelehn ha kidugja a fejét
Mondjuk nem kéne lehúzni totál az ablakot, alapból nem tesz jót (huzat), plusz elvileg be is kellene kötni, vagy boxban szállítani. Probléma megoldva tehát, ha valamelyiket ezek közül betartod.
Be kéne kötni a kutyát az autóba, és/vagy rácsot kéne tenni az ablakra. Vagy nevelni, ami ugyanúgy megy, mint az ajtón ki/bemenetel, szóval millió leírást találsz róla ezen az oldalon és az interneten is.
Biztonsági hámmal ki kell kötni a kutyát vagy rács az ablakra.
Lehet venni spéci rácsot az ablakra. [link]
A kérdező hozzászólása: Még olyanról nem hallottam hogy kutyát biztonsági öv nélkül tilos vinni. De az a lényege hogy nincsenek hátsó ülések. Csak elõl vannak üléseink.
A kérdező hozzászólása: Bocsánat a válaszokat még nem láttam! De köszönöm!
A kérdező hozzászólása: Csakhogy jobban megértsétek: Régebben hónapokkal ezelõtt szinte mindig nyitott ablaknál utaztam vele. Akkor eszébe se volt kiugrani, mindig csak a fejét dugta ki. Most egy hete viszont már egyszer kiugrott és azóta is mindig repülni akar ezért már le sem húzom neki. És azt szeretném kérdezni hogy hogy lehetne újra megtanítani neki hogy ne akarjon kiszállni az ablakon.
Kutyát tilos biztonsági öv nélkül a hátsó ülésen szállítani, rendõrök meg is büntethetnek érte. Szóval kösd be a kutyát kutya biztonsági övvel. De a legjobb, ha boxban utazik. Hátul ne húzd le az ablakot. A kutyának egyébként sem jó a huzat, meg ha kidugja a fejét az ablakon, csúnya kötõhártya gyulladást kaphat tõle.
Nekem ugyanolyan rács van az ablakon 25 éve amilyet a Little Red belinkelt. Ha ilyen van fent akkor nem tud kiugrani és a fejét sem kidugni, viszont jó sok levegõ jön be.

Hogyan tanítsam meg arra a kutyámat hogy egyedül is végig tudjon menni az akadálypályán?

Csak úgy megy végig ha futok mellette.

Legjobb válasz: Milyen akadálypályán? Szerintem tök normális az, hogy a gazda vezeti a kutyát végig a pályán, nem pedig õ megy magától. Ez jelenti a közös munkát, nem pedig az, ha õ magától csinál valamit.

Milyen akadálypályán? Szerintem tök normális az, hogy a gazda vezeti a kutyát végig a pályán, nem pedig õ megy magától. Ez jelenti a közös munkát, nem pedig az, ha õ magától csinál valamit.
Gondolom az agilityre gondolsz. Itt is a gazdák a kutya mellett futnak és irányítják, ez a normális.Max azt tanítják meg neki hogy "tovább".Hogy a kutya menjen tovább a másik akadályra, majd utána a gazdi ugyanúgy fut mellette, de ezt így nehéz elmagyarázni.Szerintem Youtube-on nézz pár videót róla.
Volt egy Német juhászom az ilyen volt. Számtalan ügyességi versenyt megnyert hajdanán. Meg volt bolondulva az akadálypályáért. Volt olyan eset, egyszer kétszer, hogy mikor kiértünk a sulira, önmagától végigszáguldott az akadályokon oda és vissza. Nem tanítottam neki, hogy egyedül is csinálja, de csinálta, mikor olyanja volt.

Hogyan tanítsam meg a kutyusomnak azt a trükköt, amikor rámutatok mondom, hogy puff és eldõl?

Az sem baj, ha hetekig tart, nem akarok sietni vele. 3 hónapos a kutya

Legjobb válasz: Nem tudom, mi a legjobb módszer, de én úgy tanítottam meg neki, hogy leült és mondtam a parancsszót: MEGDÖGLÖTT.. és lefektettem az oldalára,jutifalat... sokszor elismételtük, és már nagyon jól megy :)

Nem tudom, mi a legjobb módszer, de én úgy tanítottam meg neki, hogy leült és mondtam a parancsszót: MEGDÖGLÖTT.. és lefektettem az oldalára, jutifalat... sokszor elismételtük, és már nagyon jól megy :)
Hat mikor en tanitottam az enyemnek akkor mar tudta a "hempereg parancsot" es mikor hempergett akkor megallitottam az oldalan esmodtam neki, hogy "puff" kb. Fel ora alatt megtanulta es azota is megcsinalja barmikor:)
Én klikkeres elkapással tanítottam. A klikkerrõl és annak kondicionálásáról a neten olvashatsz. Ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha a kutyád szokott a hátán aludni. Ha már bekondicionáltad a klikkerre, akkor, mikor így a hátán alszik, klikkelsz neki, és megy a juti. Elõször nem fogja érteni, mi van, de egyszer csak azt veszed majd észre, hogy egyre gyakrabban fekszik a hátán. Amikor már nagy összegben mernél fogadni arra, hogy nemsokára a hátára fekszik, kezdd el figyelni, s mikor épp beáll a pózba, mond a vezényszót és mutasd a kézjelet és aztán klikkelj. Így kötöd hozzá a vezényszót. Amikor már vezényszóra megcsinálja, tudja, mirõl van szó, ne jutalmazd azért, ha saját maga ajánlja fel a viselkedést.
A kérdező hozzászólása: Értem, köszönöm.:)
Én úgy tanítottam, hogy nagyon szereti mikor "birkózunk" õ megadja magát, én meg dögönyözöm a hasát, pofáját (shar pei), és egyszer csettintettem közben hogy megnézzem figyel-e rá. Abban a pillanatban mozdulatlan maradt, de az ülést is csettintésre csinálja, valahogy jobban figyel rá mint a szóra. Akkor pár csettintés után mondtam közben a vezényszót is (Puff!) és egy idõ után elég volt szóban mondani neki, tudta mit kell csinálni.

Úgy érzem, hogy az egy évesem kicsit le van maradva. Miket és hogyan tanítsak neki? A ti babatok miket csinál? Szívesen veszem a jótanácsokat.

Kérem szépen ne szuperanyuk szuperbabával írjanak, akiknek a gyereke magától tanult meg 1 évesen olvasni. :D

Legjobb válasz: 1 évesen mirõl lenne lemaradva? Ha figyeled, napról napra többet tud. Ahhoz viszonyíts, hogy 1-2 héttel ezelõtt miket tudott. Rá fogsz jönni, hogy egy csomó mindent tanult (egyik nap még eldõlt, másik nap felült magától, egyik héten még alig állt lábra, másikon naponta 100x feláll-leül, dumálgat, visszahallasz tõle hangsorokat). Ezeket figyeld, ne a más gyerekét. Iszonyat különbözõek már ennyi idõsen.

1 évesen mirõl lenne lemaradva? Ha figyeled, napról napra többet tud. Ahhoz viszonyíts, hogy 1-2 héttel ezelõtt miket tudott. Rá fogsz jönni, hogy egy csomó mindent tanult (egyik nap még eldõlt, másik nap felült magától, egyik héten még alig állt lábra, másikon naponta 100x feláll-leül, dumálgat, visszahallasz tõle hangsorokat). Ezeket figyeld, ne a más gyerekét. Iszonyat különbözõek már ennyi idõsen.
elsõ és legfontosabb szabály h ne akard tanítani !!!!!! mindent meg fog tanulni anélkül h konkrétan erre "tanítanád" ÉS NINCS LEMARADVA !!!!! tess megérteni h minden gyerek a saját ütemében fejlõdik és neki az a jó ! ne hasonlítsd más gyerekéhez - mert csak magadat stresszteled vele
Az elsõnek teljesen igaza van. Nem kell trenírozni a gyereket, mindent meg fog tanulni magától. Egyébként mibõl gondolod, hogy le van maradva?
3 gyerekem van Az elsõ kettõ 2 évesen folyékonyan beszélt A 3ik (lány) most kezdi majd az ovit de nem beszél ! Kb 1, 5-2 éves szit között van És ez még teljesen okés a pszhiologus a logopédus és a védõnõ szerint is. Sõt még az óvonénik sem aggodnak miatta.. Szal nagyon ráer ... Egyre figyelj h a hallása rendben van e - mind a két fülére!
'Más ennyi idõs babák szótagokat mondanak, vagy mutatják a testrészeiket' Te hol láttál ilyen babát aki ezeket csinálja?:O Ne érdekeljen ki mit csinál:) Ne hasonlitgasd a babád máséhoz:)
minél többet és többen foglalkoznak egy babával (tanítgatják ha úgy tetszik), annál többet tud. Ha csak úgy hagyod, h saját maga tanuljon, akkor is meg fogja tanulni ezeket, de sokkal késõbb. És az miért baj ha késõbb tanulja meg egy baba és miért elõnyös ha elõbb?
http://www.youtube.com/watch?v=bwU7vygLRuI Ezt ajánlom neked amit az 5-ös is belinkelt!
Azért jobb, mert hamarabb ki tudja fejezni magát, meg tudja értetni magát, h mit akar, magasabb lesz az intelligenciája és szélesebb a látóköre, ezeken kívül kreatívabb, magabiztosabb és önállóbb. A youtube-ot pedig nem tudom megnézni, mert Kínában le van tiltva, bocsi. De biztos nagyon tanulságos...
"Azért jobb, mert hamarabb ki tudja fejezni magát, meg tudja értetni magát, h mit akar, magasabb lesz az intelligenciája és szélesebb a látóköre, ezeken kívül kreatívabb, magabiztosabb és önállóbb" Persze, a trenírozástól biztos így lesz.
no comment
Szia, a kisfiam már 3, 5 éves, de azért leírom, amit errõl gondolok. A környezetemben sok anyuka tévesen gondolja azt, hogy ez egy verseny a gyerekek között. A születésétõl fogja szinte a mai napig megy az egymásra licitálás, de már az elképesztõ szintekig (1 évesen bilizik magától, meg 1, 5 évesen megismeri a nevének a betûit stb.) Kérlek vedd komolyan azt, hogy ez egyáltalán nem mérvadó és az esetek többségében nem is igaz. Minden édesanya elfogult a saját gyerekével (ez így helyes)- csak többen nem tudnak a legcsekélyebb mértékben sem az objektivitáshoz közeledni. Ne õk legyenek a viszonyítási alap. Nekem nagyon sokat segített Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem címû könyve- hasznos az iskolás korig. A feladatok változatosak, ésszerûek, különösebb eszközöket nem igényelnek, egyszerûek, mindenki által szinte mindenhol játszható kis ötletek- amiket valószínûleg a legtöbb anyuka ösztönösen is játszik a kicsijével- csak jó, hogy össze van gyûjtve- ilyen piciknél még havi bontásban is és nagyobb idõszakonként ott vannak azok a MINIMUMok, amelyek az életkoráho kapcsolódnak. Ne aggódj feleslegesen: ha a babád bizonyos dolgokból csak a minimumot teljesíti egy adott pillanatban, másból meg már 2 szakasszal elõbbre jár- ez is természetes, majd behozza. A gyermeknevelés nem verseny- bár tudom, hogy a média, a reklámok, a babás-mamás újságok, a trendi honlapok és a töménytelen készségfejlesztõ játék hajlamosak ezt sugallni. A csecsemõ tényleg MINDENBÕL tanul, direkt tanítani nem kell, ám ingergazdag, színesm nyugodt környezetet, szeretõ légkört és sok-sok elérhetõ kis eszközt (játékot) igenis a te felelõsséged adni neki. Szép napot.
Az 1 éves státuszon elmondják, mit kell tudnia. Ha ahhoz képest nagyon le van maradva, akkor a védõnõ elmondja, hova fordulj, de az, hogy a szomszéd gyereke - állítólag - mit tud a tiedhez képest, hidd el, nem oszt, nem szoroz.
A kérdező hozzászólása: A képes könyveket egyenlõre szétrágja. :)
A kérdező hozzászólása: 13 hónapos lesz és kisfiú. A védõnõ szerint egyik gyerek ilyen, a másik olyan, van aki produkálja magát, van aki nem. De utána kérdezett egy csomó mindent, hogy miket csinál, mondtam, hogy nem, ezt sem és ezt sem, arra meg vágta a pofákat. A mozgása fejlõdött az utóbbi idõben.
A szomszéd kisfiúnál az hozta meg az áttörést beszéd ügyben (nem 1 évesen, hanem 16 hónaposan), hogy állatokat nézegettek és állathangokat mondott neki az anyukája. Az tetszett, így elkezdte utánozni.
Beszélj hozzá, nézegessetek képeskönyvet, mondókázzatok. Elõbb-utóbb megindul nála. Szerintem is, ha a védõnõ-orvos nem mond semmit, akkor felesleges izgulni rajta. Én pont azt mondtam, hogy magához hasonlítsd, hogy milyen volt pár napja-hete, ne más gyerekhez. Az én 16 hónaposom még nem jár egyedül, de dumál sokat, jól kommunikál, a szomszéd 17 hónapos meg nem dumál, de sétál nagyokat. Egyém lány, a másik kisfiú. Tiéd? (3. voltam)
Az én 17 hónaposom egyáltalán nem integet, mert nem is mutogattuk neki állandóan, hogyan kell. Egyáltalán nem fontos. Nem mutogatja a testrészeit sem, tudja a fejét, a hasát, a lábát, és a kezét, de ezt sem direktben mutattatjuk vele, csak az öltözésnél derül ki, hogy tudja melyik melyik. Rámutatni dolgokra is csak 1 éves kora után kezdett, persze most már szinte mindent ismer és ért. Annyit fog fejlõdni a következõ hónapokban, elég, ha beszélsz hozzá sokat és hagyod felfedezni. Továbbra is azt mondom nem kell mindenáron fejleszteni. Ha az orvos meg van elégedve a fejlõdésévek, akkor ne maceráld.
A kérdező hozzászólása: Más ennyi idõs babák szótagokat mondanak, vagy mutatják a testrészeiket, integetnek, rámutatnak dolgokra. Õ egyáltalán semmi ilyesmit nem csinál. Nem máshoz hasonlítom, csak szeretném, ha õ is kicsit jobban kommunikálna a külvilággal.
"Ha én a kertemben elültetek egy kis tuját, tõlem függ, mekkorára nõ, vagyis attól, milyen talajba teszem, hogyan gondozom, táplálom. De almafa sosem lesz belõle! Minden gyerekben benne van születése pillanatában a saját személyisége lényege, a magja. A szülõ és a szûkebb környezet sokat segíthet, vagy árthat, de ezt a lényeget nem változtathatja meg."


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!