Találatok a következő kifejezésre: Hogyan tanítsam arra (40 db)

Kaptam egy 6 hetes Golden Retriever-Labrador Retriever kutyát. Hogyan tanítsam arra, hogy pl. hova kell ürítenie? Vagy hogy ne ugráljon fel? Hogyan szoktassam össze egy 2 éves kandúrral úgy, hogy ne szedjék szét egymást?

Legjobb válasz: Ez nagyon hasznos válasz volt, köszönjük. Egyrészt milyen tenyésztõrõl beszélsz? Tenyésztõnél fajtatiszta kutyák vannak, õ pedig keverék, ahogy a kérdésbõl is kiderül. Szaporító ad oda 6 hetesen kutyát, abban igazad van, hogy az anyjánál és a testvéreinél lenne még a helye. Szóval. Kerten belül szeretnéd egy helyre szoktatni, hogy mindig oda intézze a dolgát? Bent van veletek a házban, vagy kint van egyedül? Csak mert úgy lehet megoldani, ha pl. bent van, tehát tudtok rá figyelni mindig, hogy 2-3 óránként kiviszitek arra a bizonyos helyre, ahova szeretnétek, hogy a dolgát végezze, majd ha pisil/kakil, hatalmas dicséret neki. Ha egyedül van kint az udvaron és csak néha mentek ki hozzá, akkor ez kivitelezhetetlen. Felugrálást egyszerûen nem hagyjátok, ne foglalkozzatok vele olyankor, a figyelmeteket szeretné ezzel felkelteni, bármiféle reakció a részetekrõl a kutyának pozitív, mert elérte, amit akart. Hagyjátok figyelmen kívül ilyenkor. Cica kapcsán: fogd meg a macskát, vedd az öledbe és hagyd, hogy odamenjen a kiskutya, megszagolja stb. Jelenleg nincs mitõl tartani (legalábbis a kiskutya részérõl), inkább a macska a kérdés, nehogy megkarmolja.

Ez nagyon hasznos válasz volt, köszönjük. Egyrészt milyen tenyésztõrõl beszélsz? Tenyésztõnél fajtatiszta kutyák vannak, õ pedig keverék, ahogy a kérdésbõl is kiderül. Szaporító ad oda 6 hetesen kutyát, abban igazad van, hogy az anyjánál és a testvéreinél lenne még a helye. Szóval. Kerten belül szeretnéd egy helyre szoktatni, hogy mindig oda intézze a dolgát? Bent van veletek a házban, vagy kint van egyedül? Csak mert úgy lehet megoldani, ha pl. bent van, tehát tudtok rá figyelni mindig, hogy 2-3 óránként kiviszitek arra a bizonyos helyre, ahova szeretnétek, hogy a dolgát végezze, majd ha pisil/kakil, hatalmas dicséret neki. Ha egyedül van kint az udvaron és csak néha mentek ki hozzá, akkor ez kivitelezhetetlen. Felugrálást egyszerûen nem hagyjátok, ne foglalkozzatok vele olyankor, a figyelmeteket szeretné ezzel felkelteni, bármiféle reakció a részetekrõl a kutyának pozitív, mert elérte, amit akart. Hagyjátok figyelmen kívül ilyenkor. Cica kapcsán: fogd meg a macskát, vedd az öledbe és hagyd, hogy odamenjen a kiskutya, megszagolja stb. Jelenleg nincs mitõl tartani (legalábbis a kiskutya részérõl), inkább a macska a kérdés, nehogy megkarmolja.
Kezdjük ott hogy még a testvéreivel és az anyukájánál lenne a helye, normális tenyésztõ 7-8 hetesen adja a kicsiket. És kicsit utána olvashatnál. Egyébként van helyhez szoktató spray, hogy ne ugráljon fel? hát ha felugrik rád azt mondod neki hogy nem és megfogja tanulni, a macskával meg vagy kijön vagy nem.
bocsi nem vette észre. szobatisztaságra meglehet tanítani de hogy konkrétan hova végezze a dolgát nem nagyon hallottam még hogy hogyan lehetne megtanítani. ha pedig kiskorától összeszoktatod a macskával akkor szerintem jól kifognak jönni.
A kérdező hozzászólása: Kerti kutya, nem jöhet be a házba. Ami kérdéses, az igazából a macska véleménye. Mert ha egyszer lepofozza, akkor már hiába próbálkozok. Jutalomfalatkákat adjak neki, ha pl. jó helyre végzi a dolgát?

Hogyan tanítsam arra a kutyát hogy ne harapja ki a medencét?

Legjobb válasz: Már történt ilyen? Esetleg rágcsálós a kutya? Vagy csak feltételezés, hogy ki fogja harapni?

Már történt ilyen? Esetleg rágcsálós a kutya? Vagy csak feltételezés, hogy ki fogja harapni?
már eleve a medence közelébe se engedd , 1 méteres távolságot tartsa meg..bár ha felügyelet nélkül hagyjátok a medencét akkor úgy is hozzá nyúl.. már ki harapta vagy csak gondoljátok, hogy kifogja?
A kérdező hozzászólása: csak feltételezés!
*(3-4 ujjaddal...)
A kérdező hozzászólása: Rendben köszönöm szépen a jó tanácsokat :) )


Hogyan tanítsam meg arra a kutyámat, hogy ne kunyeráljon amikor éppen eszünk?

Ennek mi lehet az oka??

Legjobb válasz: Szia! szerintem tanítsd meg a kutyusodnak , hogy ne menjen be a konyhába. tehát állítsd meg az ajtóban és mond neki , hogy "Marad" az én 4 kutyusomnál bevált remélem neked is sikerül.

Szia! szerintem tanítsd meg a kutyusodnak , hogy ne menjen be a konyhába. tehát állítsd meg az ajtóban és mond neki , hogy "Marad" az én 4 kutyusomnál bevált remélem neked is sikerül.
Nincs olyan kutya ami ezt nem csinálná, nem tutsz ez ellen semmit se tenni!
De van olyan kutya amelyik nem kunyerál.Az enyémet úgy tanítottuk meg hogy mindig mikor kunyerált azt mondtuk hogy rossz kutya és gyengéden egy kicsit megütöttük a fejét.(Persze ez nem fáj neki)Azóta nem kunyerál.
Szia! Nekem két kutyám van, és mind a kettõt ugyanúgy tanítottam, eredményesen. Én annaka a híve vagyok, hogy a száraztáp mindig ott legyen elöttük (24 órán keresztül), és konzervet kapnak, meg fõzök nekik vacsira. Így ha ettünk és kunyerált a táljához cipeltem, hogy ott az õ étele. (Nem volt oka kunyizni) És bevált. Ha érzi is az illatát az ételnek amit eszünk, és kívánja sem áll oda bociszemekkel, mert nem teheti meg!
HALI!!!!!! Nyiván minden kotyus megpróbál kunyizni de ha SOOOHAAAAA NEEEM atsz neki ahogy ez a 400 tanács kotya barátoknak c. könyvben is megvan írva akkor le szokik róla. Tarcs ki nem fog örökké tartani. SZIAAAA!!!!!!
helotok en iilyen kerdeseket ismerek ugyanis van olyan kutya nevelesi konyvem....na szoval a kutyaban van olyan reflex, hogy nem tudja, hogy kovetkezoleg mikor adnak neki ennivalot vagyis termezsetes, hogy kunyeral olyankor vagy adjatok neki enni, vagyne torodjetek vele, de semmikepp ne adjatok neki enni, es ne essen meg rajta a szivetek, ugyanis o nem ehes!!!!!!
Pff az a helyesírás "atsz tarcs kotya" Jézusom.

Hogyan tanítsam meg a kutyámat sétálni? Már napok óta szenvedek de egyszerűen olyan makacs hogy nem akar arra menni amerre én. Nagyon engedetlen. :D

Legjobb válasz: Próbáld meg egy kis jutalomfalat segítségével vagy valamilyen játékkal De ha magabiztos vagyés nem engeded hogy ne arra menjem amerre akar akkor megszokja de az a fontos h ha elõre nem akar menni akkor ne húzd semmiféleképpen se húzzd hanem hívd ha nem akar jönni legyél türelmes és hívd jutalomfalattal avgy a kaedvenc játékával

Próbáld meg egy kis jutalomfalat segítségével vagy valamilyen játékkal De ha magabiztos vagyés nem engeded hogy ne arra menjem amerre akar akkor megszokja de az a fontos h ha elõre nem akar menni akkor ne húzd semmiféleképpen se húzzd hanem hívd ha nem akar jönni legyél türelmes és hívd jutalomfalattal avgy a kaedvenc játékával
Gondolom pórázon akarod. Úgy kell, hogy kiviszed és amikor elkezd valamelyik irányba menni, akkor egy határozott rántással visszahúzod és elindulsz a másik irányba. Ha megfordul és megint elkezd húzni és elõre akar menni, akkor megint megállsz visszarántod és ismét megfordulsz a másik irányba. A lényeg, hogy a kutya érezze, hogy SEMMIKÉPPEN nem arra mentek, amerre õ gondolja, hanem a gazdi mondja meg, melyik irány a helyes. Az elsõ napoknban lehet, hogy nem is haladtok majd semennyit, hanem csek egy két méteren le föl fordulgatsz, de elõbb-utóbb rájön, hogy mi a lényeg és nyertél.
Amúgy én ispórázon gondoltam :D
A kérdező hozzászólása: köszi, pórázon természetesen:D annyi a gond hogy nem igazán merem megrántani mert félek hogy utána fuldokolni fog.:S egyébként 6 éves tacskó fiú:)
akkor ne rántsd olyan erõsen. de azért határozottan. tehát érezze, hogy most valami történik. De ha 6 éves, akkor hogyhogy még nem tud sétálni?. Ezen már túl kéne lennetek.
A kérdező hozzászólása: köszi:) nem olyan rég került még hozzám és gondoltam megpróbálkozom a sétáltatással:)
Én amikor megkaptam elkezdtem vele labdázni és azóta ha labda van a kezembe azt követi, csinálj te is egy ilyet h egész nap játszol vele egy labdával és azzal menj sétálni.Hát ha neked is beválik! Sok sikert.

Hogyan tanítsam meg arra a kutyámat hogy hozza vissza a labdát?

sehogy se megy :(

Legjobb válasz: Olvastam egyszer errõl, bár használnom nem kellett, mert az én kutyám mindent visszahoz :) A lényeg az volt, hogy egy teniszlabdát, vagy hasonló kisebb labdát kivágunk egy kisebb vágással és teszünk bele jutalomfalatot. Ezt eldobjuk és a kutya a szag miatt úgy is rá fog menni, aztán mikor nem bírja kiszedni belõle a falatot, akkor mi odamegyünk és kiszedjük neki. 2x, 3x ezt megcsináljuk, utána pedig már nem megyünk oda. Valószínûleg oda fogja hozni a labdát, hogy szedjük ki. Egy idõ után pedig már el is lehet felejteni a jutalomfalatot, mert automatikusan odahozza az eldobott tárgyat. Ez nem tudom, hogy mennyire mûködik, mert ahogy írtam, még nem próbáltam ki!

Olvastam egyszer errõl, bár használnom nem kellett, mert az én kutyám mindent visszahoz :) A lényeg az volt, hogy egy teniszlabdát, vagy hasonló kisebb labdát kivágunk egy kisebb vágással és teszünk bele jutalomfalatot. Ezt eldobjuk és a kutya a szag miatt úgy is rá fog menni, aztán mikor nem bírja kiszedni belõle a falatot, akkor mi odamegyünk és kiszedjük neki. 2x, 3x ezt megcsináljuk, utána pedig már nem megyünk oda. Valószínûleg oda fogja hozni a labdát, hogy szedjük ki. Egy idõ után pedig már el is lehet felejteni a jutalomfalatot, mert automatikusan odahozza az eldobott tárgyat. Ez nem tudom, hogy mennyire mûködik, mert ahogy írtam, még nem próbáltam ki!
jan fennel : tanuljunk meg kutyául . olvasd és alkalmazd. kutyaiskolák honlapjai : falkavezérség átvétele .keress rá. séta közben a halti segíthet .( ez csak ideiglenes, és csak addig míg megérted, mit-hogyan tegyél.) a megfelelõ idõben adott jutalommal ( kaja ) minden elérhetõ ) persze nem árt , ha a kutya éhes. kaja 2 napig felejtõs. a 3 naptól minden kaja kézbõl, jutalmazásként ! az etetési idõ addig tart amíg a kutyával foglalkozol. nem köszönünk a kutyának amikor hazaérsz és Õ JÖN ODA HOZZÁD !! mindíg akkor köszöntöd, ha te hívtad oda ! ezek mûködõ technikák, de van még sok sok más .
Mennyi idõs és milyen fajta a kutya?
Igen. Természetesen mindig következetesnek kell lenni, olyan nincs, hogy olykor ráhagyom a kutyára, hadd húzzon, úgy persze nem lehet eredményt elérni.
A kérdező hozzászólása: neked így ment?
Amikor leelõz téged azonnal fordulj meg nagy lendülettel, szó nélkül és rántsd magad után. Ha addig nem húz, akkor úgy 8-10 lépés után fordulj csak vissza.
A kérdező hozzászólása: és arra hogyan tanítsam meg hogy amikor sétálok vele akkor ne húzzon mert olyankor fulladozik és egyszerûen nem hagyja abba, bármit csinálok.
A kérdező hozzászólása: ezt már csináltam hogy kettõ tenisz labda volt nálam és akkor el dobtam az egyiket és vissza hozta mert látta nálam a másik lasztit.
Legyen nálad két db játék. Dob el neki az egyiket. Mikor megfogja, akkor mond neki, hogy "Hozd vissza!" és keltsd fel a figyelmét a másik játékra, ami ott van nálad. Ha visszahozza, akkor jutifalat, és dobd el neki a másik labdát. Ha nem hozza vissza, akkor dobd el neki a labdát, vedd el a másikat és folytasd. Elõbb utóbb lesz olyan alkalom, mikor a szájában felejti a dolgot és akkor kell megdícsérni.
A kérdező hozzászólása: hát kb két éves és keverék kis testû...nem olyan kicsi de azért nem nagy

Hogyan tanitsam meg arra a kutyámat hogy ha elengedem a pórázról és megyen mindenfele akkor akkor jöjjön oda hozzám, ha én azt mondom. Mivel ő megyen a saját feje után mindig?

Legjobb válasz: Ezt nem kell tanítani, hanem a tekintélytõl függ. Anyyit tehetsz, hogy mikor hívod, sosem mész felé, csak egy helyben állsz vagy elfutsz felõle. Mindig kedves hangon hívd, még ha legszívesebben már letépnéd a fejét, akkor is. Ha odajött, MINDIG dícséretet kapjon, akkor is ha éppen elõtte kinyírt egy macskát, mert a bûntetést úgy fogja értelmezni, hogy azért kapja, mert odamegy hozzád. Hogy mennyire behívható, az már attól függ, hogy mennyire tisztel téged, a tiszteletet pedig következetességgel, határozottsággal és különbözõ módszerek alkalmazásával érheted el.

Ezt nem kell tanítani, hanem a tekintélytõl függ. Anyyit tehetsz, hogy mikor hívod, sosem mész felé, csak egy helyben állsz vagy elfutsz felõle. Mindig kedves hangon hívd, még ha legszívesebben már letépnéd a fejét, akkor is. Ha odajött, MINDIG dícséretet kapjon, akkor is ha éppen elõtte kinyírt egy macskát, mert a bûntetést úgy fogja értelmezni, hogy azért kapja, mert odamegy hozzád. Hogy mennyire behívható, az már attól függ, hogy mennyire tisztel téged, a tiszteletet pedig következetességgel, határozottsággal és különbözõ módszerek alkalmazásával érheted el.
Akkor ne csodálkozz, ha nem megy vissza. Én se mennék, ha tudnám, hogy a behívás egyenlõ azzal, hogy véget ér a móka. Ha elengedted, akkor hívd magadhoz gyakran. Ha odament, adj neki egy jutalomfalatot, dicsérd meg, dobj neki egy labdát, játssz vele, fuss vele, a lényeg, hogy szeressen odamenni hozzád. Séta közben csinálhatod azt, hogy párszor pórázra teszed, amíg pórázon van, gyakorolsz vele 1-2 alapparancsot (ül, marad, fekszik, ) majd ismét elengeded, hogy futhasson. Ha messze van tõled, akkor guggolj le, szólj neki, és tárd ki a karodat. A legtöbb kutya erre boldogan rohan az emberhez. És mindig dicsérd meg, ha odament hozzád!
a behívás lényege : hogy amikor találkozol a kutyáddal soha ne köszönj neki:) [email protected]én hangzik de így van.
Elõször hosszú pórázra teszed, aztán hívod. Ha nem jön, akkor magadhoz húzod és ha elõtted van, akkor dicséret, kaja. Ezt megcsinálod sokszor, egy idõ után már megtanulja és magától fog jönni. Ha odajön, akkor mindig kaja, simi, sok dícséret, aztán el lehet engedni. Elengeded, hagyod kicsit menni, de csak egy kicsit, aztán visszahívod, ha rendesen megtanulta, akkor jönni fog. Ha jön, akkor dícséret, simi, kaja, ha nem jön, akkor odamész hozzá, pórázra veszed és el kell kezdeni megint pórázon az egészet. Nem fog menni egy-kettõre. Hosszú idõ lesz, kitartás. :) )
Ha elengeded pórázról, utána mikor hívod be? Amikor már indulnál vele haza?
A kérdező hozzászólása: igen...elengedem és hagyom szaladgálni 1-2 órát.
A kérdező hozzászólása: oké ...köszönöm mindenkinek

Hogyan tanítsam meg a kutyámat arra, hogy visszahozza a labdát?

Most fogadtam örökbe egy 8 év körüli keverék kutyust, de szegénykével nem foglalkoztak semmit :(

Legjobb válasz: Ha kajás, akkor dugj el egy tolltartóba vagy bármi zárható cuccba egy kis jó szagú jutalomfalatot, és azt mutogasd neki. Ha megpróbálja a szájába venni, megdicséred, és adsz belõle egy falatot. Rá fog jönni, hogy ha megpiszkálja a szájával, akkor te adsz neki kaját belõle. Elõbb-utóbb távolabb tarthatod tõle, vagy leteheted elé, és elvárhatod, hogy konkrétan a szájába is vegye, aztán hogy ott tartsa egy-két másodpercig, aztán hogy mozduljon feléd szájában a cuccal, és így tovább, fokozatosan felépítheted, hogy visszavigye hozzád. Ehhez aztán kapcsolsz egy parancsot ("hozd ide", vagy amit akarsz), és elõrõl kezded egy sima labdával, annyi különbséggel, hogy már nem abból adsz jutalomfalatot, hanem simán zsebbõl, vagy ahonnan akarsz. Ha nagyon nem megy, felváltva is dobálhatod az eredeti tárgyat és az újat (nem messzire), hogy könnyebben össze tudja kötni a feladatot az új tárggyal. Ha most nem labdás, akkor persze majdnem kizárt, hogy istenigazából rákattanjon, de szívesítheti az életét, ha ilyet is tud, szerintem nagyon hasznos :) És természetesen amit leírtam, az csak egy módszer, másképp is meg lehet tanítani apportírozni a kutyát, próbálgasd, valamelyik majd csak bejön :)

Ha kajás, akkor dugj el egy tolltartóba vagy bármi zárható cuccba egy kis jó szagú jutalomfalatot, és azt mutogasd neki. Ha megpróbálja a szájába venni, megdicséred, és adsz belõle egy falatot. Rá fog jönni, hogy ha megpiszkálja a szájával, akkor te adsz neki kaját belõle. Elõbb-utóbb távolabb tarthatod tõle, vagy leteheted elé, és elvárhatod, hogy konkrétan a szájába is vegye, aztán hogy ott tartsa egy-két másodpercig, aztán hogy mozduljon feléd szájában a cuccal, és így tovább, fokozatosan felépítheted, hogy visszavigye hozzád. Ehhez aztán kapcsolsz egy parancsot ("hozd ide", vagy amit akarsz), és elõrõl kezded egy sima labdával, annyi különbséggel, hogy már nem abból adsz jutalomfalatot, hanem simán zsebbõl, vagy ahonnan akarsz. Ha nagyon nem megy, felváltva is dobálhatod az eredeti tárgyat és az újat (nem messzire), hogy könnyebben össze tudja kötni a feladatot az új tárggyal. Ha most nem labdás, akkor persze majdnem kizárt, hogy istenigazából rákattanjon, de szívesítheti az életét, ha ilyet is tud, szerintem nagyon hasznos :) És természetesen amit leírtam, az csak egy módszer, másképp is meg lehet tanítani apportírozni a kutyát, próbálgasd, valamelyik majd csak bejön :)
Ha nem apportos, akkor ezzel nem tudsz mit kezdeni. Ezt tanítani nem lehet. Feladatként, trükként megtaníthatod neki, hogy behozza a labdát, ez nem is nehéz, de hogy valóban élvezze, játéknak vegye, arra nem lehet tanítani.
Az én kutyámnak sosem tanítottam, egyszerûen csak annyira élvezi a játékot, hogy szalad vissza a labdával, hogy eldobhassam még 1x.... igaz odaadni már nem adja olyan könnyen mert az is egyfajta játék számára :D
Második vagyok. Arra gondoltam, hogy mi lenne ha valami plüssjátékával vagy akármivel amivel szeret játszani próbálkoznál... a labda úgy látszik nem mozgatja meg a fantáziáját, ne is erõltesd. Mi sem mindig labdával dobálózunk, bár ez attól függ mit hoz oda magától... Ha én kezdeményezem akkor mindig labda.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat
*színesítheti az életét természetesen... :)
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a segítséget!!! :) ))

Az a gondom hogy nem tudom hogy tanítsam meg a német juhászkutyámat arra, hogy amikor sétálunk ne kezdjen el ráncigálni ha meglát egy másik kutyát? Akkor is mikor az a kutya mondjuk a kerítésük mögött van oda akar rohanni és folyton ugatja.

Nem szemtelenkedik és hallgat rám,de mégis azt mondják hogy nem fogadott el falkavezérként?

Legjobb válasz: Elképzelhetõ, hogy nem fogadott el falkavezérnek, de ez több annál, minthogy begyakorolj bizonyos gyakorlatokat. És tapasztalatom szerint fõleg nem a sétával kezdõdik az elfogadtatás. Javaslom Jan Fennel Hallgassunk a kutyánkra címû könyvét. Amíg nem érzel rá a lényegére, nem lesz egyszerû, de magad és a kutyus érdekében is javaslom, hogy ne add fel. Tudom, mert elõször egy bull terrierem volt, ami nem kis kihívás, most pedig német juhász. Okos kutya, nem lesz nehéz dolgod. Kezdhetném azzal is, hogy hogyan eteted, hogyan beszélsz hozzá, mennyit tanítgatod, fegyelmezed stb... szal ez elég összetett. Vagy egész egyszerûen szociális probléma is lehet, nem tudom mennyi idõs a kuty, mennyit vitted kutyák közé stb...

Elképzelhetõ, hogy nem fogadott el falkavezérnek, de ez több annál, minthogy begyakorolj bizonyos gyakorlatokat. És tapasztalatom szerint fõleg nem a sétával kezdõdik az elfogadtatás. Javaslom Jan Fennel Hallgassunk a kutyánkra címû könyvét. Amíg nem érzel rá a lényegére, nem lesz egyszerû, de magad és a kutyus érdekében is javaslom, hogy ne add fel. Tudom, mert elõször egy bull terrierem volt, ami nem kis kihívás, most pedig német juhász. Okos kutya, nem lesz nehéz dolgod. Kezdhetném azzal is, hogy hogyan eteted, hogyan beszélsz hozzá, mennyit tanítgatod, fegyelmezed stb... szal ez elég összetett. Vagy egész egyszerûen szociális probléma is lehet, nem tudom mennyi idõs a kuty, mennyit vitted kutyák közé stb...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen mindenkinek, ki fogom próbálni a módszereiteket. 3/2es válaszoló, a kutyus 2 éves, minden nap foglalkozok vele. eddig egy párszor találkozott más kutyákkal, vittem is együtt sétálni mással. Elõször ugyanezt csinálta, ugrált, rángatott, ugatott, viszont egy idõ után fokozatosan közelebb mentem vele a másik kutyához akkor nem csinálta, a végén már a pórázt sem kellett rácsatolnom. Az egyik barátom azt mondta hogy azért ugatott rá, mert meg akart "védeni" engem a másik állattól, és utána látta hogy nem akar bántani ezért nem csinálta tovább...ez szerintetek mennyire igaz?
A kérdező hozzászólása: *bocsi, a második válaszolónak. a 3.nak azt szerettem volna mondani, hogy nincs gond a fegyelmezéssel, ezt az egy dolgot nem tudtam neki megtanítani. :)

1. Hogyan tanítsak meg egy 3 hónapos kutyát sétáltatni? 2. Hogyan neveljem arra, hogy szófogadó legyen? 3. Illetve hogy a másik kutyámat ne támadja folyamatosan, az éles kis fogaival?

Legjobb válasz: Kezdd el mielõbb. Most van a legjobb korban. Nagyon ajánlom Jan Fennel könyveit, valamelyiket le is tudod tölteni, vagy ha gondolod, átküldöm emailben. Gyakorlatilag mindhárom problémára megadja a választ. A séta eleinte nehéz lesz, fogj egy marék jutalomfalatot, és csalogasd, hívogasd a kölyköt. Ha nagyon nem akar jönni, RÖVIDEN rántsd meg a pórázt (ne húzd hosszan, abból nehezebben tanul, bármilyen fura) és ugyanakkor szólj neki, hogy lábhoz. Nem lesz egyszerû, elõre szólok. Elõtte kb egy héttel, mielõtt kivinnéd, tedd rá a nyakörvet és hagyd rajta minden nap 1-2 órát, hogy megszokja és séta közben ne azzal legyen elfoglalva. Ha szépen jön utánad, túláradóan dicsérd meg. Javaslom, ha van a környéketeken rét, erdõ vagy ilyesmi, akkor már az elsõ séta alkalmával érdemes elengedni a pórázról! Ezt sokan nem merik megtenni, amíg még kicsi a kutyus és erõsen kötõdik a gazdához, hanem csak fél-egy éves korában, amikor úgy otthagyja õket, mint tót a vadkörtét. Szófogadás: egy csomó jó könyv és honlap van, ha az alapengedelmességi gyakorlatokra vagy kíváncsi. Minden nap 15-20 perc, nem kell több, meg sok türelem és KÖVETKEZETESSÉG. Tehát ne csak abban a 20 percben tiltsd meg neki, hogy harapdálja a kezedet, hanem egész nap. A kutyanevelés "sajnos" napi 24 órás elfoglaltság. Jutalomfalatnak valami könnyen lenyelhetõt ajánlok, picike virsli- vagy sajtdarabkákat. A lényeg, hogy a kutya szeresse, és ne legyen percekig elfoglalva a ropogtatással. A másik kutyád gondolom már felnõtt. Hidd el, ha megunja, le fogja osztani a kölyköt amolyan kutya-módon. (Nem kell megijedni, ha odakap neki, egy-egy atyai nyakleves a kutyáknál elfogadott dolog, és komolyan soha nem harapnak meg kölyköt.) Ha a kölyök nagyobb testû, mint a felnõtt, akkor lehet egy kis gond, de akkor próbáld megerõsíteni a felnõtt kutya rangsorban elfoglalt helyét. Lásd Jan Fennell. :) Ha meg nagyon nem bírod nézni, hogy gyötri, szólj rá szigorúan, hívd el onnan, a nagynak meg biztosíts valami "nyugvót", ahova visszavonulhat.

Kezdd el mielõbb. Most van a legjobb korban. Nagyon ajánlom Jan Fennel könyveit, valamelyiket le is tudod tölteni, vagy ha gondolod, átküldöm emailben. Gyakorlatilag mindhárom problémára megadja a választ. A séta eleinte nehéz lesz, fogj egy marék jutalomfalatot, és csalogasd, hívogasd a kölyköt. Ha nagyon nem akar jönni, RÖVIDEN rántsd meg a pórázt (ne húzd hosszan, abból nehezebben tanul, bármilyen fura) és ugyanakkor szólj neki, hogy lábhoz. Nem lesz egyszerû, elõre szólok. Elõtte kb egy héttel, mielõtt kivinnéd, tedd rá a nyakörvet és hagyd rajta minden nap 1-2 órát, hogy megszokja és séta közben ne azzal legyen elfoglalva. Ha szépen jön utánad, túláradóan dicsérd meg. Javaslom, ha van a környéketeken rét, erdõ vagy ilyesmi, akkor már az elsõ séta alkalmával érdemes elengedni a pórázról! Ezt sokan nem merik megtenni, amíg még kicsi a kutyus és erõsen kötõdik a gazdához, hanem csak fél-egy éves korában, amikor úgy otthagyja õket, mint tót a vadkörtét. Szófogadás: egy csomó jó könyv és honlap van, ha az alapengedelmességi gyakorlatokra vagy kíváncsi. Minden nap 15-20 perc, nem kell több, meg sok türelem és KÖVETKEZETESSÉG. Tehát ne csak abban a 20 percben tiltsd meg neki, hogy harapdálja a kezedet, hanem egész nap. A kutyanevelés "sajnos" napi 24 órás elfoglaltság. Jutalomfalatnak valami könnyen lenyelhetõt ajánlok, picike virsli- vagy sajtdarabkákat. A lényeg, hogy a kutya szeresse, és ne legyen percekig elfoglalva a ropogtatással. A másik kutyád gondolom már felnõtt. Hidd el, ha megunja, le fogja osztani a kölyköt amolyan kutya-módon. (Nem kell megijedni, ha odakap neki, egy-egy atyai nyakleves a kutyáknál elfogadott dolog, és komolyan soha nem harapnak meg kölyköt.) Ha a kölyök nagyobb testû, mint a felnõtt, akkor lehet egy kis gond, de akkor próbáld megerõsíteni a felnõtt kutya rangsorban elfoglalt helyét. Lásd Jan Fennell. :) Ha meg nagyon nem bírod nézni, hogy gyötri, szólj rá szigorúan, hívd el onnan, a nagynak meg biztosíts valami "nyugvót", ahova visszavonulhat.
1. nincs rá módszer, eleinte biztos hogy harapdálni fogja a pórázt ezért valami erõset vegyél neki ami nem szakad el. biztos hogy nem fog neki tetszeni hogy te diktálod a tempót, lehet hogy leül séta közben, de ez nekem nem volt akadály, húztam a földön. idõvel rájött hogy jobban jár ha inkább sétál. szerintem ez nem kegyetlenség, másoktól is láttam már ezt. :) a többire sajnos nem tudok választ adni, a 2esre annyi, hogy nekem mindig is szófogadó volt, ha nem jött vissza mikor hívtam akkor egy picit ráütöttem a fenekére, és ha valamit jól csinált akkor nagyon megdicsértem.
1.türelem :) 2. megint türelem :) 3. elõször csak a nyakövet tedd rá :) majd késõvv a pórázat
Cesar Millan: hogyan neveljünk tökéletes kutyát? :) ebbõl a könyvbõl mindent megtudsz
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a válaszát:)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!