Találatok a következő kifejezésre: Hogyan tanítsam arra (42 db)

Kaptam egy 6 hetes Golden Retriever-Labrador Retriever kutyát. Hogyan tanítsam arra, hogy pl. hova kell ürítenie? Vagy hogy ne ugráljon fel? Hogyan szoktassam össze egy 2 éves kandúrral úgy, hogy ne szedjék szét egymást?

Legjobb válasz: Ez nagyon hasznos válasz volt, köszönjük. Egyrészt milyen tenyésztõrõl beszélsz? Tenyésztõnél fajtatiszta kutyák vannak, õ pedig keverék, ahogy a kérdésbõl is kiderül. Szaporító ad oda 6 hetesen kutyát, abban igazad van, hogy az anyjánál és a testvéreinél lenne még a helye. Szóval. Kerten belül szeretnéd egy helyre szoktatni, hogy mindig oda intézze a dolgát? Bent van veletek a házban, vagy kint van egyedül? Csak mert úgy lehet megoldani, ha pl. bent van, tehát tudtok rá figyelni mindig, hogy 2-3 óránként kiviszitek arra a bizonyos helyre, ahova szeretnétek, hogy a dolgát végezze, majd ha pisil/kakil, hatalmas dicséret neki. Ha egyedül van kint az udvaron és csak néha mentek ki hozzá, akkor ez kivitelezhetetlen. Felugrálást egyszerûen nem hagyjátok, ne foglalkozzatok vele olyankor, a figyelmeteket szeretné ezzel felkelteni, bármiféle reakció a részetekrõl a kutyának pozitív, mert elérte, amit akart. Hagyjátok figyelmen kívül ilyenkor. Cica kapcsán: fogd meg a macskát, vedd az öledbe és hagyd, hogy odamenjen a kiskutya, megszagolja stb. Jelenleg nincs mitõl tartani (legalábbis a kiskutya részérõl), inkább a macska a kérdés, nehogy megkarmolja.

Ez nagyon hasznos válasz volt, köszönjük. Egyrészt milyen tenyésztõrõl beszélsz? Tenyésztõnél fajtatiszta kutyák vannak, õ pedig keverék, ahogy a kérdésbõl is kiderül. Szaporító ad oda 6 hetesen kutyát, abban igazad van, hogy az anyjánál és a testvéreinél lenne még a helye. Szóval. Kerten belül szeretnéd egy helyre szoktatni, hogy mindig oda intézze a dolgát? Bent van veletek a házban, vagy kint van egyedül? Csak mert úgy lehet megoldani, ha pl. bent van, tehát tudtok rá figyelni mindig, hogy 2-3 óránként kiviszitek arra a bizonyos helyre, ahova szeretnétek, hogy a dolgát végezze, majd ha pisil/kakil, hatalmas dicséret neki. Ha egyedül van kint az udvaron és csak néha mentek ki hozzá, akkor ez kivitelezhetetlen. Felugrálást egyszerûen nem hagyjátok, ne foglalkozzatok vele olyankor, a figyelmeteket szeretné ezzel felkelteni, bármiféle reakció a részetekrõl a kutyának pozitív, mert elérte, amit akart. Hagyjátok figyelmen kívül ilyenkor. Cica kapcsán: fogd meg a macskát, vedd az öledbe és hagyd, hogy odamenjen a kiskutya, megszagolja stb. Jelenleg nincs mitõl tartani (legalábbis a kiskutya részérõl), inkább a macska a kérdés, nehogy megkarmolja.
Kezdjük ott hogy még a testvéreivel és az anyukájánál lenne a helye, normális tenyésztõ 7-8 hetesen adja a kicsiket. És kicsit utána olvashatnál. Egyébként van helyhez szoktató spray, hogy ne ugráljon fel? hát ha felugrik rád azt mondod neki hogy nem és megfogja tanulni, a macskával meg vagy kijön vagy nem.
bocsi nem vette észre. szobatisztaságra meglehet tanítani de hogy konkrétan hova végezze a dolgát nem nagyon hallottam még hogy hogyan lehetne megtanítani. ha pedig kiskorától összeszoktatod a macskával akkor szerintem jól kifognak jönni.
A kérdező hozzászólása: Kerti kutya, nem jöhet be a házba. Ami kérdéses, az igazából a macska véleménye. Mert ha egyszer lepofozza, akkor már hiába próbálkozok. Jutalomfalatkákat adjak neki, ha pl. jó helyre végzi a dolgát?

Hogyan tanítsam arra a kutyát hogy ne harapja ki a medencét?

Legjobb válasz: Már történt ilyen? Esetleg rágcsálós a kutya? Vagy csak feltételezés, hogy ki fogja harapni?

Már történt ilyen? Esetleg rágcsálós a kutya? Vagy csak feltételezés, hogy ki fogja harapni?
már eleve a medence közelébe se engedd , 1 méteres távolságot tartsa meg..bár ha felügyelet nélkül hagyjátok a medencét akkor úgy is hozzá nyúl.. már ki harapta vagy csak gondoljátok, hogy kifogja?
A kérdező hozzászólása: csak feltételezés!
*(3-4 ujjaddal...)
A kérdező hozzászólása: Rendben köszönöm szépen a jó tanácsokat :) )


Hogyan tanítsam meg a kutyát arra, hogy ne ugasson?

Most költöztünk egy új helyre, ahol csináltunk neki egy olyan kennelt, amilyenen régebben is volt. Állandóan kiszökött, és eljárkált, de egyszer kilestük, hogy hogyan jön ki. Kituszkolja magát a kerítésen. Ezért megcsináltuk úgy a kennelt, hogy ne tudjon kijönni. Most viszont be nem áll a szája, folyamatosan próbál kijönni. A szomszédaink idegeit is kikészíti. Ja, és egy 10 éves beagle nõstényrõl van szó.

Legjobb válasz: Kicsit gondold bele magad a helyébe, te hogy éreznéd magad bezárva a kennelbe? Szerintem téged is megölne az unalom. A beagle egyébként is egy nagyon mozgékony fajta. Vigyétek sétálni, tanítsd trükkökre, sportolj vele. A fáradt kutya a jó kutya.

Kicsit gondold bele magad a helyébe, te hogy éreznéd magad bezárva a kennelbe? Szerintem téged is megölne az unalom. A beagle egyébként is egy nagyon mozgékony fajta. Vigyétek sétálni, tanítsd trükkökre, sportolj vele. A fáradt kutya a jó kutya.

Hogyan tanítsam meg arra a kutyámat, hogy ne kunyeráljon amikor éppen eszünk?

Ennek mi lehet az oka??

Legjobb válasz: Szia! szerintem tanítsd meg a kutyusodnak , hogy ne menjen be a konyhába. tehát állítsd meg az ajtóban és mond neki , hogy "Marad" az én 4 kutyusomnál bevált remélem neked is sikerül.

Szia! szerintem tanítsd meg a kutyusodnak , hogy ne menjen be a konyhába. tehát állítsd meg az ajtóban és mond neki , hogy "Marad" az én 4 kutyusomnál bevált remélem neked is sikerül.
Nincs olyan kutya ami ezt nem csinálná, nem tutsz ez ellen semmit se tenni!
De van olyan kutya amelyik nem kunyerál.Az enyémet úgy tanítottuk meg hogy mindig mikor kunyerált azt mondtuk hogy rossz kutya és gyengéden egy kicsit megütöttük a fejét.(Persze ez nem fáj neki)Azóta nem kunyerál.
Szia! Nekem két kutyám van, és mind a kettõt ugyanúgy tanítottam, eredményesen. Én annaka a híve vagyok, hogy a száraztáp mindig ott legyen elöttük (24 órán keresztül), és konzervet kapnak, meg fõzök nekik vacsira. Így ha ettünk és kunyerált a táljához cipeltem, hogy ott az õ étele. (Nem volt oka kunyizni) És bevált. Ha érzi is az illatát az ételnek amit eszünk, és kívánja sem áll oda bociszemekkel, mert nem teheti meg!
HALI!!!!!! Nyiván minden kotyus megpróbál kunyizni de ha SOOOHAAAAA NEEEM atsz neki ahogy ez a 400 tanács kotya barátoknak c. könyvben is megvan írva akkor le szokik róla. Tarcs ki nem fog örökké tartani. SZIAAAA!!!!!!
helotok en iilyen kerdeseket ismerek ugyanis van olyan kutya nevelesi konyvem....na szoval a kutyaban van olyan reflex, hogy nem tudja, hogy kovetkezoleg mikor adnak neki ennivalot vagyis termezsetes, hogy kunyeral olyankor vagy adjatok neki enni, vagyne torodjetek vele, de semmikepp ne adjatok neki enni, es ne essen meg rajta a szivetek, ugyanis o nem ehes!!!!!!
Pff az a helyesírás "atsz tarcs kotya" Jézusom.

Hogyan tanítsam meg a kutyámat sétálni? Már napok óta szenvedek de egyszerűen olyan makacs hogy nem akar arra menni amerre én. Nagyon engedetlen. :D

Legjobb válasz: Próbáld meg egy kis jutalomfalat segítségével vagy valamilyen játékkal De ha magabiztos vagyés nem engeded hogy ne arra menjem amerre akar akkor megszokja de az a fontos h ha elõre nem akar menni akkor ne húzd semmiféleképpen se húzzd hanem hívd ha nem akar jönni legyél türelmes és hívd jutalomfalattal avgy a kaedvenc játékával

Próbáld meg egy kis jutalomfalat segítségével vagy valamilyen játékkal De ha magabiztos vagyés nem engeded hogy ne arra menjem amerre akar akkor megszokja de az a fontos h ha elõre nem akar menni akkor ne húzd semmiféleképpen se húzzd hanem hívd ha nem akar jönni legyél türelmes és hívd jutalomfalattal avgy a kaedvenc játékával
Gondolom pórázon akarod. Úgy kell, hogy kiviszed és amikor elkezd valamelyik irányba menni, akkor egy határozott rántással visszahúzod és elindulsz a másik irányba. Ha megfordul és megint elkezd húzni és elõre akar menni, akkor megint megállsz visszarántod és ismét megfordulsz a másik irányba. A lényeg, hogy a kutya érezze, hogy SEMMIKÉPPEN nem arra mentek, amerre õ gondolja, hanem a gazdi mondja meg, melyik irány a helyes. Az elsõ napoknban lehet, hogy nem is haladtok majd semennyit, hanem csek egy két méteren le föl fordulgatsz, de elõbb-utóbb rájön, hogy mi a lényeg és nyertél.
Amúgy én ispórázon gondoltam :D
A kérdező hozzászólása: köszi, pórázon természetesen:D annyi a gond hogy nem igazán merem megrántani mert félek hogy utána fuldokolni fog.:S egyébként 6 éves tacskó fiú:)
akkor ne rántsd olyan erõsen. de azért határozottan. tehát érezze, hogy most valami történik. De ha 6 éves, akkor hogyhogy még nem tud sétálni?. Ezen már túl kéne lennetek.
A kérdező hozzászólása: köszi:) nem olyan rég került még hozzám és gondoltam megpróbálkozom a sétáltatással:)
Én amikor megkaptam elkezdtem vele labdázni és azóta ha labda van a kezembe azt követi, csinálj te is egy ilyet h egész nap játszol vele egy labdával és azzal menj sétálni.Hát ha neked is beválik! Sok sikert.

Hogyan tanítsam meg a kutyámat arra, hogy tartson vmit a szájában?

Már mindenhogy próbálkoztam, de sajnos mindent elereszt.:(

Legjobb válasz: Úgy próbáltad már, hogy amint a szájában van a dolog (amivel éppen tanítod), ugye klikkelsz (dícsérsz, tök mindegy), és aztán úgy húzod az idõt, hogy közben rásegítesz a kezeddel tartani? Láttam errõl egy videót régebben, megpróbálom megkeresni.

Úgy próbáltad már, hogy amint a szájában van a dolog (amivel éppen tanítod), ugye klikkelsz (dícsérsz, tök mindegy), és aztán úgy húzod az idõt, hogy közben rásegítesz a kezeddel tartani? Láttam errõl egy videót régebben, megpróbálom megkeresni.
Nem találom :/ Az volt a lényege, hogy a lány papuccsal tanította, mármint papucs volt az a tárgy, amit tartania kellett a kutyának és úgy húzta az idõt, hogy kicsit rásegített a kezével a tartásra, hogy a kutya ne ejtse ki a szájából. És így fokozatosan növelte az idõt.
Tegyél mellé macskát! A miénk, ha a szájába adok valami kaját, többnyire kiköpi, de ha ott van mellette a macska, aki boldogan felszedné, akkor csak azért is a szájában tartja.
Hármas ötlete mindent visz! A klikker azt jelzi, hogy "Ügyi voltál!" Azaz vége a feladatnak. Addig nem klikkelsz, amíg azt akarod, hogy a szájában tartsa a vmit.
A macska végülis úgy is segíthet, hogy a kutya azt tanulja meg a szájában tartani, nem? :DD
Ha neked baj h kiejti a tárgyat amikor klikkelsz, akkor te nem vágod a klikker mûködését. Csak azt tanítod meg h tartsa: beteszed a szájába és klikkelsz ha egy fél mp-re de egyedül tartja és ezt az idõt szépen fokozatosan növeled, majd amikor már stabilan tartja egy ideig akkor jöhet h hátralépsz és hívod, tehát mozgást teszel bele. Pont most alapoztam két német vizslát és egy szettert így, ahol fontos h majd a vadat ne ejtse el, hanem szépen kézbe adja.

Hogyan tanítsam meg arra a kutyámat hogy hozza vissza a labdát?

sehogy se megy :(

Legjobb válasz: Olvastam egyszer errõl, bár használnom nem kellett, mert az én kutyám mindent visszahoz :) A lényeg az volt, hogy egy teniszlabdát, vagy hasonló kisebb labdát kivágunk egy kisebb vágással és teszünk bele jutalomfalatot. Ezt eldobjuk és a kutya a szag miatt úgy is rá fog menni, aztán mikor nem bírja kiszedni belõle a falatot, akkor mi odamegyünk és kiszedjük neki. 2x, 3x ezt megcsináljuk, utána pedig már nem megyünk oda. Valószínûleg oda fogja hozni a labdát, hogy szedjük ki. Egy idõ után pedig már el is lehet felejteni a jutalomfalatot, mert automatikusan odahozza az eldobott tárgyat. Ez nem tudom, hogy mennyire mûködik, mert ahogy írtam, még nem próbáltam ki!

Olvastam egyszer errõl, bár használnom nem kellett, mert az én kutyám mindent visszahoz :) A lényeg az volt, hogy egy teniszlabdát, vagy hasonló kisebb labdát kivágunk egy kisebb vágással és teszünk bele jutalomfalatot. Ezt eldobjuk és a kutya a szag miatt úgy is rá fog menni, aztán mikor nem bírja kiszedni belõle a falatot, akkor mi odamegyünk és kiszedjük neki. 2x, 3x ezt megcsináljuk, utána pedig már nem megyünk oda. Valószínûleg oda fogja hozni a labdát, hogy szedjük ki. Egy idõ után pedig már el is lehet felejteni a jutalomfalatot, mert automatikusan odahozza az eldobott tárgyat. Ez nem tudom, hogy mennyire mûködik, mert ahogy írtam, még nem próbáltam ki!
jan fennel : tanuljunk meg kutyául . olvasd és alkalmazd. kutyaiskolák honlapjai : falkavezérség átvétele .keress rá. séta közben a halti segíthet .( ez csak ideiglenes, és csak addig míg megérted, mit-hogyan tegyél.) a megfelelõ idõben adott jutalommal ( kaja ) minden elérhetõ ) persze nem árt , ha a kutya éhes. kaja 2 napig felejtõs. a 3 naptól minden kaja kézbõl, jutalmazásként ! az etetési idõ addig tart amíg a kutyával foglalkozol. nem köszönünk a kutyának amikor hazaérsz és Õ JÖN ODA HOZZÁD !! mindíg akkor köszöntöd, ha te hívtad oda ! ezek mûködõ technikák, de van még sok sok más .
Mennyi idõs és milyen fajta a kutya?
Igen. Természetesen mindig következetesnek kell lenni, olyan nincs, hogy olykor ráhagyom a kutyára, hadd húzzon, úgy persze nem lehet eredményt elérni.
A kérdező hozzászólása: neked így ment?
Amikor leelõz téged azonnal fordulj meg nagy lendülettel, szó nélkül és rántsd magad után. Ha addig nem húz, akkor úgy 8-10 lépés után fordulj csak vissza.
A kérdező hozzászólása: és arra hogyan tanítsam meg hogy amikor sétálok vele akkor ne húzzon mert olyankor fulladozik és egyszerûen nem hagyja abba, bármit csinálok.
A kérdező hozzászólása: ezt már csináltam hogy kettõ tenisz labda volt nálam és akkor el dobtam az egyiket és vissza hozta mert látta nálam a másik lasztit.
Legyen nálad két db játék. Dob el neki az egyiket. Mikor megfogja, akkor mond neki, hogy "Hozd vissza!" és keltsd fel a figyelmét a másik játékra, ami ott van nálad. Ha visszahozza, akkor jutifalat, és dobd el neki a másik labdát. Ha nem hozza vissza, akkor dobd el neki a labdát, vedd el a másikat és folytasd. Elõbb utóbb lesz olyan alkalom, mikor a szájában felejti a dolgot és akkor kell megdícsérni.
A kérdező hozzászólása: hát kb két éves és keverék kis testû...nem olyan kicsi de azért nem nagy

Hogyan tanitsam meg arra a kutyámat hogy ha elengedem a pórázról és megyen mindenfele akkor akkor jöjjön oda hozzám, ha én azt mondom. Mivel ő megyen a saját feje után mindig?

Legjobb válasz: Ezt nem kell tanítani, hanem a tekintélytõl függ. Anyyit tehetsz, hogy mikor hívod, sosem mész felé, csak egy helyben állsz vagy elfutsz felõle. Mindig kedves hangon hívd, még ha legszívesebben már letépnéd a fejét, akkor is. Ha odajött, MINDIG dícséretet kapjon, akkor is ha éppen elõtte kinyírt egy macskát, mert a bûntetést úgy fogja értelmezni, hogy azért kapja, mert odamegy hozzád. Hogy mennyire behívható, az már attól függ, hogy mennyire tisztel téged, a tiszteletet pedig következetességgel, határozottsággal és különbözõ módszerek alkalmazásával érheted el.

Ezt nem kell tanítani, hanem a tekintélytõl függ. Anyyit tehetsz, hogy mikor hívod, sosem mész felé, csak egy helyben állsz vagy elfutsz felõle. Mindig kedves hangon hívd, még ha legszívesebben már letépnéd a fejét, akkor is. Ha odajött, MINDIG dícséretet kapjon, akkor is ha éppen elõtte kinyírt egy macskát, mert a bûntetést úgy fogja értelmezni, hogy azért kapja, mert odamegy hozzád. Hogy mennyire behívható, az már attól függ, hogy mennyire tisztel téged, a tiszteletet pedig következetességgel, határozottsággal és különbözõ módszerek alkalmazásával érheted el.
Akkor ne csodálkozz, ha nem megy vissza. Én se mennék, ha tudnám, hogy a behívás egyenlõ azzal, hogy véget ér a móka. Ha elengedted, akkor hívd magadhoz gyakran. Ha odament, adj neki egy jutalomfalatot, dicsérd meg, dobj neki egy labdát, játssz vele, fuss vele, a lényeg, hogy szeressen odamenni hozzád. Séta közben csinálhatod azt, hogy párszor pórázra teszed, amíg pórázon van, gyakorolsz vele 1-2 alapparancsot (ül, marad, fekszik, ) majd ismét elengeded, hogy futhasson. Ha messze van tõled, akkor guggolj le, szólj neki, és tárd ki a karodat. A legtöbb kutya erre boldogan rohan az emberhez. És mindig dicsérd meg, ha odament hozzád!
a behívás lényege : hogy amikor találkozol a kutyáddal soha ne köszönj neki:) [email protected]én hangzik de így van.
Elõször hosszú pórázra teszed, aztán hívod. Ha nem jön, akkor magadhoz húzod és ha elõtted van, akkor dicséret, kaja. Ezt megcsinálod sokszor, egy idõ után már megtanulja és magától fog jönni. Ha odajön, akkor mindig kaja, simi, sok dícséret, aztán el lehet engedni. Elengeded, hagyod kicsit menni, de csak egy kicsit, aztán visszahívod, ha rendesen megtanulta, akkor jönni fog. Ha jön, akkor dícséret, simi, kaja, ha nem jön, akkor odamész hozzá, pórázra veszed és el kell kezdeni megint pórázon az egészet. Nem fog menni egy-kettõre. Hosszú idõ lesz, kitartás. :) )
Ha elengeded pórázról, utána mikor hívod be? Amikor már indulnál vele haza?
A kérdező hozzászólása: igen...elengedem és hagyom szaladgálni 1-2 órát.
A kérdező hozzászólása: oké ...köszönöm mindenkinek

Hogyan tanítsam meg a kutyámat arra, hogy visszahozza a labdát?

Most fogadtam örökbe egy 8 év körüli keverék kutyust, de szegénykével nem foglalkoztak semmit :(

Legjobb válasz: Ha kajás, akkor dugj el egy tolltartóba vagy bármi zárható cuccba egy kis jó szagú jutalomfalatot, és azt mutogasd neki. Ha megpróbálja a szájába venni, megdicséred, és adsz belõle egy falatot. Rá fog jönni, hogy ha megpiszkálja a szájával, akkor te adsz neki kaját belõle. Elõbb-utóbb távolabb tarthatod tõle, vagy leteheted elé, és elvárhatod, hogy konkrétan a szájába is vegye, aztán hogy ott tartsa egy-két másodpercig, aztán hogy mozduljon feléd szájában a cuccal, és így tovább, fokozatosan felépítheted, hogy visszavigye hozzád. Ehhez aztán kapcsolsz egy parancsot ("hozd ide", vagy amit akarsz), és elõrõl kezded egy sima labdával, annyi különbséggel, hogy már nem abból adsz jutalomfalatot, hanem simán zsebbõl, vagy ahonnan akarsz. Ha nagyon nem megy, felváltva is dobálhatod az eredeti tárgyat és az újat (nem messzire), hogy könnyebben össze tudja kötni a feladatot az új tárggyal. Ha most nem labdás, akkor persze majdnem kizárt, hogy istenigazából rákattanjon, de szívesítheti az életét, ha ilyet is tud, szerintem nagyon hasznos :) És természetesen amit leírtam, az csak egy módszer, másképp is meg lehet tanítani apportírozni a kutyát, próbálgasd, valamelyik majd csak bejön :)

Ha kajás, akkor dugj el egy tolltartóba vagy bármi zárható cuccba egy kis jó szagú jutalomfalatot, és azt mutogasd neki. Ha megpróbálja a szájába venni, megdicséred, és adsz belõle egy falatot. Rá fog jönni, hogy ha megpiszkálja a szájával, akkor te adsz neki kaját belõle. Elõbb-utóbb távolabb tarthatod tõle, vagy leteheted elé, és elvárhatod, hogy konkrétan a szájába is vegye, aztán hogy ott tartsa egy-két másodpercig, aztán hogy mozduljon feléd szájában a cuccal, és így tovább, fokozatosan felépítheted, hogy visszavigye hozzád. Ehhez aztán kapcsolsz egy parancsot ("hozd ide", vagy amit akarsz), és elõrõl kezded egy sima labdával, annyi különbséggel, hogy már nem abból adsz jutalomfalatot, hanem simán zsebbõl, vagy ahonnan akarsz. Ha nagyon nem megy, felváltva is dobálhatod az eredeti tárgyat és az újat (nem messzire), hogy könnyebben össze tudja kötni a feladatot az új tárggyal. Ha most nem labdás, akkor persze majdnem kizárt, hogy istenigazából rákattanjon, de szívesítheti az életét, ha ilyet is tud, szerintem nagyon hasznos :) És természetesen amit leírtam, az csak egy módszer, másképp is meg lehet tanítani apportírozni a kutyát, próbálgasd, valamelyik majd csak bejön :)
Ha nem apportos, akkor ezzel nem tudsz mit kezdeni. Ezt tanítani nem lehet. Feladatként, trükként megtaníthatod neki, hogy behozza a labdát, ez nem is nehéz, de hogy valóban élvezze, játéknak vegye, arra nem lehet tanítani.
Az én kutyámnak sosem tanítottam, egyszerûen csak annyira élvezi a játékot, hogy szalad vissza a labdával, hogy eldobhassam még 1x.... igaz odaadni már nem adja olyan könnyen mert az is egyfajta játék számára :D
Második vagyok. Arra gondoltam, hogy mi lenne ha valami plüssjátékával vagy akármivel amivel szeret játszani próbálkoznál... a labda úgy látszik nem mozgatja meg a fantáziáját, ne is erõltesd. Mi sem mindig labdával dobálózunk, bár ez attól függ mit hoz oda magától... Ha én kezdeményezem akkor mindig labda.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat
*színesítheti az életét természetesen... :)
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a segítséget!!! :) ))


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!