Találatok a következő kifejezésre: Hogyan szoktassam az (472 db)

Hogyan szoktassuk az egyedüllétre a kölyök kutyát?

A kutyusunk 5 napja van nálunk. Eddig csak éjszakára hagytuk magára, vagy amikor aludt. Nagy az udvar, és mindenképp kinti kutyának gondoljuk. Egyre otthonosabban érzi magát, de mindenhová követ minket. Nyilván nem szeretne egyedül lenni. Azt már elértük, hogy esténként ne csapjon hisztit ha magára hagyjuk (este bent alszik a szomszéd szobában). Napközben viszont kint van, és csak akkor zárjuk be a szobába ha elmegyünk valahová. Kicsi és mindenhol átpréseli magát. Ma a kennelbe próbáljuk szoktatni(a kennel is óriási még neki és közvetlen a házunk ajtajára néz, kb 2-3 méterre van t?le), több kevesebb sikerrel. Milyen praktikákat javasoltok, amivel megkönnyíthetnénk hogy a kutyusunk elviselje, ha pl napközben nem vagyunk ott vele minden percben? A kennelbe csak akkor zárnánk ha épp szükséges, semmiképp sem ott gondoljuk hogy leélje az életét, hiszen az udvar óriási, és ? is nagy mozgásigény? kutyus. A kutyus 2 és fél hónapos.

Legjobb válasz: Persze, hogy követ titeket, ti vagytok a falkája. Sok helyen, kötõdés szempontjából is fél éves koráig bent van a házban a kutyus és csak akkor jön ki, ha séta van a gazdival vagy elvégzi a dolgát. Késõbb pedig kiszoktatják. Gondolj bele, szerencsétlen kölyök most lett elválasztva a tesóktól, anyukájától és ti is kirakjátok az udvarra egymagába? Jó, nyilván, ha dolgoztok, nem tudtok mit tenni. De ha otthon vagytok, ilyen hidegben pláne nem raknék ki egy kölyköt, akinek még bababundája is van ráadásul.

Persze, hogy követ titeket, ti vagytok a falkája. Sok helyen, kötõdés szempontjából is fél éves koráig bent van a házban a kutyus és csak akkor jön ki, ha séta van a gazdival vagy elvégzi a dolgát. Késõbb pedig kiszoktatják. Gondolj bele, szerencsétlen kölyök most lett elválasztva a tesóktól, anyukájától és ti is kirakjátok az udvarra egymagába? Jó, nyilván, ha dolgoztok, nem tudtok mit tenni. De ha otthon vagytok, ilyen hidegben pláne nem raknék ki egy kölyköt, akinek még bababundája is van ráadásul.
A kutyának kötõdés szempontjából is az a legjobb, ha fél éves koráig a gazdi mellett van. Így tud igazán szoros kapcsol kialakulni, nem ha a kertbe ki van téve. Az bõven ráér, ha már nagyobb lesz, és nem kell amiatt aggódni, hogy ez következetlenség.
Én is azt mondom, hogy fél éves koráig tartsátok a lakásban, hisz így tud csak igazán jó kötõdés kialakulni benne felétek és csak így tud megfelelõen szocializálódni is az emberekhez. Ilyen fiatal kutya nagyon nem bírja az elhanyagolást, neki szüksége van arra, hogy a nap legnagyobb részében veletek legyen, csak így érzi magát biztonságban. Egy kisgyereket sem lehet éjjel nappal egyedül hagyni! Csak gondolj bele, a kutya egy falka állat, a legalapvetõbb igénye a társaság! És még a bundája sem megfelelõ ahhoz, hogy biztonságosan védje a téli hidegtõl. Tenyésztõ mit mondott?
Csak kíváncsiságból, menyit, hány órát töltötök vele egy nap? És nem zavarná össze az, ha fél éves kora után kiraknátok. Két, legfeljebb három nap alatt megszokná.
Persze, hogy nem zavarná össze, de neki hiába írod, mert megvan a saját elképzelése, hiába írtuk le 5-en az ellenkezõjét. Hát akkor legyen az õ baja:)
Egy kicsi kölyöknek jobb is még egy ideig elzárva lenni, ha nincs felügyelet alatt. Enni a kennelben kapjon mindig. Ha becsukod, legyen bent némi játék, rágni való. Ráérõ idõdben kis jutival becsalod, becsukod, majd, ha csendben van, kiengeded.
A kérdező hozzászólása: Tenyésztõ szerint a -20 fokban érzi jól magát ez a fajta... Ami igaz, de mivel kölyök ezért ügyelünk hogy naponta többször bevigyük a lakásba, s este is ott alszik. Csak nem velünk hanem van egy üres, fûtött szoba, ott van. Kötõdni így is fog mert nagyon sok idõt töltünk az udvarban, fõleg párom, hiszen neki otthon van a munkája.
A kérdező hozzászólása: A lakásban nem tudjuk tartani. Arról nem beszélve hogy akkor meg eleve összezavarnánk szegény állatot, hogy miután odaszokott a lakásba, minek tesszük ki a kertbe... A kutyus malamut, tehát sokszor be sem akar jönni, még akkor sem ha mi már szét fagytunk. Kezdettõl fogva kinti kutyának szeretnénk, és ehhez szeretnénk jó ötleteket várni. A párom és édesapjának szigetelõ cége van, így a kutyaház a legjobb alapanyagokból lett tökéletesen körbeszigetelve, a kennel is szélvédett. Nyilván nem felkészületlenül szeretnénk õt az udvarra szoktatni. Az elsõ két válaszoló válasza hasznos volt számomra, köszönöm!
Egyébként jutalomfalattal és kajával ajánlatos hozzászoktatni..
A kérdező hozzászólása: Egy malamut kölyköt, akiben dúl a mozgásigény és imád mindent rágcsálni, nem hiszem hogy szívesen tartanátok bent egy kis lakásban. Ez nem egy csecsemõ, kutyaként szeretnénk felnevelni. Anyám is végletekig elkényeztette a menhelyes kutyánkat, 4 hónapig vele aludt! hogy ne féljen a kutya a nappaliban! És mi lett belõle? Engedetlen, szoba kutya. Csak az a baj, hogy a kutya 55-60kg-ra nõtt) A lakásunk így is kicsike(3 szobás), nem tudom miért kéne bezárni a kutyánkat, amikor imád az udvarban futkározni, még a kennelje is nagyobb mint a lakásunk.... De látom ezt belátni nagyon nehéz. Kicsit olvassatok utána a fajtának, és rájöttök, miért nem javasolják szoba kutyának. A napunk így néz ki: Reggel 5kor kelünk, elsõ dolgom a kutyának enni adni és kivinni az udvarra csak azután reggelizünk mi. Majd egész nap kint van velünk. Délelõtt általában 11kor kidõl és alszik egyet a dobozában (bent a szobában de pl ma a kutyaházában aludt. Ott is kényelmes doboz van betéve, tele pléddel és játékokkal.) Amint felébredt (ált, 2-3 órát szunyókál) ismét velünk van. Egészen este 10-ig. Vagy kint vagyunk, vagy bent. Ekkor megetetjük utoljára (és mielõtt aggódnátok 4szer etetjük méregdrága premium táppal nem tesco-s sz.rral. Mehelyes agyon soványodott kutyánkat is anno ezzel etettük és csodálatosan rendbejött. Szóval letesztelt táp, nem vagtában vettünk valami pedigré hülyeséget). Megetetjük, pisi, kaki, és aztán fekszünk mindannyian. És reggel kezdõdik az egész elõrõl. Sõt, ma volt egyedül az elsõ estém amikor végig aludtam nyugodtan, mert eddig mindig felébredtem kb 2-3 óránként este és átnéztem hogy megvan-e. Remekül el van este, nem sír, nem hisztizik. Sok játéka van, elvan. Ja, és most is velem van (igaz most bejöttünk a futkározásból)

Az en kutyusom a mamamnal szuletett aki itt lakik mellettunk es nemreg hoztuk at igy mindig atmegy van valakinek otlete hogyan szoktassam az othonomhoz?

Szoval hogy kene az othonomra szoktatni?

Legjobb válasz: csináld meg a kerítést és sétálj,játsz,foglalkoz vele sokat hogy ne legyen kedve átszökni.. mennyi idõs a kutyus?? mikor hoztad el a mamádtól??

csináld meg a kerítést és sétálj, játsz, foglalkoz vele sokat hogy ne legyen kedve átszökni.. mennyi idõs a kutyus?? mikor hoztad el a mamádtól??
Nem szoktatni kell, hanem megcsinálni a kerítést. Emellett foglalkozni kell vele, sétáltatni (minden nap, nem elég nagy a kert, nem, tényleg, nincs elég nagy kert), tanítani, nevelni, játszani vele, így fogja hozzád tartozónak érezni magát.
Ja, mamádék kutyáját meg ivartalaníttatni kell. Az fontos.
A kérdező hozzászólása: Koszonom! Nem csodalkozom hogy nem tudjatok nem is ismertek de az biztos hogy jol megcsinaltuk a keritest lehet hogy mindig valaki kinyitja es ugy atszokik ki tudja?

Én friss yorki tulajdonos vagyok, hogyan szoktassam az egyedül létre? Esténként még ki zárjuk a biztonságos csempés helységbe. Ne törődjek vele amikor nyüszít? Bármilyen más tapasztalat is jól jönne.

Legjobb válasz: Ha pisilne tedd a pelenkára, késõbb keresni fogja. De nem értem miért nincs veled éjszaka. Még nagyon kicsi, ugyan mi baj érheti a szobádban? Vidd be szépen a dobozát és ha félted hogy leesik ne engedd fel az ágyra, ennyi az egész.

Hagyd a pelenkát, nem fogod tudni róla leszoktatni. És soha nem lesz szobatiszta a kutyád. Minden héten van egy ilyen kérdés, hogy hol rontották el, mindig kiderül, hogy pelenka vagy alom van a dologban. A kutyát egyszer rászoktatod arra, hogy ott fent végezze a dolgát a pelenkára, majd elveszed tõle és hirtelen nem lehet, leszidod érte. Ezt nem fogja érteni. Fogd meg a kutyust, vidd le, keress olyan helyet, ahol nem érintkezhet más állat ürülékével és más állathoz se engedd oda. Tudom mirõl beszélek, 1 oltással levittem így a kutyámat, az elejétõl fogva arra neveltem, hogy kintre végezze a dolgát, semmi problémánk nem volt.
Ha pisilne tedd a pelenkára, késõbb keresni fogja. De nem értem miért nincs veled éjszaka. Még nagyon kicsi, ugyan mi baj érheti a szobádban? Vidd be szépen a dobozát és ha félted hogy leesik ne engedd fel az ágyra, ennyi az egész.
Van egy csomó könyv ami yorkikról szól vagy a neten utána tudsz olvasni -ez olcsóbb is-. De amúgy esténként miért kell a kutyát külön zárni? A yorki szoba kutya, és nagyon is igényli a törödést. Nekem is yorkim van, bár nekem az egyedül hagyásával sosem volt gondom, van egy csomó játéka -ladba, plüss, stb- amivel elfoglalja magát amég egyedül van! Nyüszít? Én még a kutyámat sosem hallottam nyüszíteni! Az elején az elsõ pár napban kell neki lefektetni a szabályokat, s utána tudni fogja hol a helye. Nem kell hozzá túl durvának lenni, de ha rosszat csinál fel kell világosítani, hogy nem szabad!
A lényeg, hogy csak akkor figyelj rá, ha nyugodt, ha ugrál, nyûszít, izgatott stb, akkor tégy úgy mintha ott se lenne. És ne legyenek kivételek
a minimum, hogy egy-két könyvet elolvasok mielõtt kutyát veszek magamhoz! pótold a hiányosságaid pl. C.M. hogyan neveljünk tökélete kutyát...-minden benne van amire sükséged lehet
Cesar Millannál olvastam, hogy a felnõtt kutyáinál használja, ha olyan helyre viszi õket elõadásra vagy ilyesmire, ahol nem tudja õket kivinni. De egyrészt belõle kinézem, hogy meg tudja oldani, másrészt biztos nem úgy csinálta, hogy beszoktatta õket aztán ki, hanem elõbb ki és utána pelenkára, az meg nem mindegy.
Egyébként úgy tudom, hogy a kutyapelenka rendeltetésszerû használata a pár hetes almoknál szokás, az elletõ ládába, amíg nem mozognak máshol. De ott is, amint ki tudnak jönni a szabadba, egybõl elveszik tõlük.
A pelenka hosszú távú hatékonysága legalábbis megkérdõjelezhetõ dolog. Biztos van egy csomó ember, akinek sikerült rendeltetésszerûen leszoktatnia róla a kutyát, de van legalább annyi, akinek nem, és szakmai szemmel nézve sem szerencsés dolog a kutyának elõbb megtanítani valamit, megdicsérni érte, aztán egyik napról a másikra büntetni. A kutyát összezavarja, sérül a gazdába vetett bizalom, nem egészséges, akkor sem, ha sikerül a leszoktatás.
Példa értékû, 10-bõl 1 ilyen van. Rendszeresen jönnek ide a GYIK-re a kérdések a pelenka kapcsán, hogy elvették, de még mindig odapisil/odakakil a pelenka helyére. Ritka az olyan, akinek sikerült. Persze, van olyan, aki egybõl azzal próbálkozik, hogy elveszi, de olyan is van, aki próbálta egyre közelebb vinni fokozatosan a bejárati ajtóhoz, majd szépen lassan teljesen megszüntetni, mégse sikerült, a kutyus ugyanúgy bepisil.
Nem igaz a pelenka, van több ismerõsöm, aki pelenkáról atszoktatta, de ez türelmet igénylõ hosszú folyamat lesz,
Nekem ugyan kb nyolcvanszor akkorák a kutyáimmint egy yorki, de egy se nyüszített.Nem is csuktam õket be a fürdõszobába, az elején szépen felkeltem 3 óránként és kimentünk pisilni, kapott egy kicsit enni. Ez a normális egy kölyökkutyánál. Ha most bepisilhet a padlóra vért fogsz izzadni míg szobatisztaságra neveled, mert te most azt tanítod neki, hogy a padlóra kell pisilni.
mennyi idõs a kutyus?-egyáltalán nem mindegy a kérdés szempontjából....!
A kérdező hozzászólása: olvastam róla könyvet, de a valóságban nem mindig válik be:) pont ezért kérdem, hogy aki már át ment hasonlón mik a tapasztalatai.
A kérdező hozzászólása: 3napja van nálam, 8 hetes még nem vihetem le.tettem le pelenkát, fekvõ helyet és egy ruhámat mellé, de így is keres.panelban lakom kicsi a szobám és magas az ágyam, ezért nem hozom be.annyira kicsi még, hogy a nevére sem hallgat, meg semmire nem reagál még.próbálom pelenkára nevelni amíg nem vihetem le.erre nincs valami praktikátok?
ici pici yorkika, és külön kell lennie?? elsö nap, mikor elhoztam a kicsit, hagytam, keressen magának helyet bárhol. bolyongott egész éjjel, nem talált. talán nem is aludt. 8 heteske volt. következö este már ágaskodott, hogy be akar mászni az ágyamba, pedig az ágyam mellé tettem az ö babaágyát. de velem akart alukálni :) . hát odattem. nagyon szép volt vele aludni, azota is velem alszik. mért nem alhat veled a kutyus?? ennél szebb nincs is, minthogy a kis puha szörét simized és puszilgatod a fejecskéjét, ö meg ott szuszog. nagyon boldog kutyuska lenne, hidd el.


Kétségbe vagyok esve. Hogyan szoktassam az új cicánkat a kutyáinkhoz?

Van két kutyánk a hátsó udvaron. Az egyik már öregecske 10 éves kaukázusi kan. A másik egy drótsz?r? vizsla keverék n?stény, 2 éves. Vele van a nagyobb probléma. Tiszta bolond, folyton ugrál, szimatol, benne van a vadászösztön, a véletlenül az udvarra betévedt macskákat széttépi, s?t a tengerimalacainkat is elkapta tavaly, szétcibálta ?ket, pedig csak egy percre nem figyeltünk és nyitva maradt a ketrec. Most kaptunk egy gyönyör? félperzsa cicust, 9 hónapos, szelíd, kutyához szokott a régi gazdájánál.Egyel?re nem engedjük ki a házból, de látszik, hogy vágyna ki a szabadba. Félek, ha kiengednénk és véletlenül a hátsó udvarra tévedne a kutyák széttépnék, f?leg a vizsla. Viszont nemsoká jön a jó id? és a cicusnak is hiányzik majd a szabadság. Mit tegyek? Én megszabadulnék a kutyáktól, eladnám, vagy ajándékoznám,de a párom ragaszkodik hozzájuk de a cicához is. Össze lehetne szokatni ?ket valahogy?

Legjobb válasz: Sehogy. Biztos vagyok benne, hogy ti nem tudjátok összeszoktatni õket, mert a kutyáitokkal közel sem foglalkoztok eleget, nincsenek nevelve. Ennek fényében azt mondom, ne engedjétek ki a macskát, mert biztosan megölik a kutyák. Ha soha nem engeded ki, nem fog vágyni a szabadba, mert nem tudja milyen az. Tudod, amíg nem eszel banánt, nem hiányzik az íze...

Sehogy. Biztos vagyok benne, hogy ti nem tudjátok összeszoktatni õket, mert a kutyáitokkal közel sem foglalkoztok eleget, nincsenek nevelve. Ennek fényében azt mondom, ne engedjétek ki a macskát, mert biztosan megölik a kutyák. Ha soha nem engeded ki, nem fog vágyni a szabadba, mert nem tudja milyen az. Tudod, amíg nem eszel banánt, nem hiányzik az íze...
nem hiszem mert a kutya féltékeny
Na, ez az utolsó elõtti mondatod kicsapta nálam a biztosítékot...... Én is szeretnék sok mindent, de nem a már meglévõ kutyáim és macskám kárára. Nekem például azért nem lesz ragdollom az elkövetkezendõ kb. 10-12 évben, mert a 3, 5 éves talált fekete macskám nem jön ki idegen macskával és ugye olyat meg tisztességes ember nem csinál, hogy egy "pedigrés" állat kedvéért kirakja a "simát"...... Úgyhogy ha szeretnétek a cicát, akkor tartsátok bent a házban. Nem olyan nehéz az, én sima utcai keverék macskát is kizárólag lakásban tartásra adtam örökbe, nincs vele gondja.....
A második válaszoló vagyok. Valamit félreértettél, mert én egyáltalán nem akartalak leoltani. Csak elmondtam a tényeket. Te magad is írtad: "Valóban ez a kutya sokkal több figyelmet érdemel mint amit meg tudunk adni 100-ig, de sajna egész nap dolgozunk nem vagyunk minden percben itthon." Errõl van szó, én egy szóval nem mondtam hogy ti rosszindulatból nem törõdtök a kutyákkal. Én azt mondom, hogy ahhoz, hogy egy kutyát leszoktass a macskagyilkolásról, nagyon komoly nevelés kellene, amit már kiskorában el kellett volna kezdeni. Gondolom ha elvinnétek valahova és elengednétek, nem tudnátok visszahívni magatokhoz, fõleg ha meglátna 1 macskát vagy egy nyulat. A jól nevelt kutyát pedig vissza lehet hívni. Egyébként a kutyának nem elég a kert, legalább heti 2-3 alkalommal így is el kellene vinni sétálni, hogy új ingerek érjék õt, és teljes legyen az élete. Én nem bántani akartalak, csak nem tudtok eleget a kutyatartásról. Mondom ezt úgy, hogy én egyébként macskás vagyok. Pedigrés cicáim vannak a házban, és soha soha nem engedném ki õket, mert nagyon sok rossz tapasztalatom van a kinti cicatartással kapcsolatban. Hidd el, ha nem engeded ki, nem fog neki hiányozni. Esetleg megpróbálkozhattok a hámmal, és úgy kivihetitek nézelõdni, de akkor már nagyobb az esély rá, hogy kivágyódjon.
Csináljatok elkerített kennelt a kutyáknak. Mondjuk alapból nem bírom a kutyákat, én biztos elvinném õket onnan. Na de egy macskának se jó bent, nem lehet szabadban. Nem tudsz nyáron szellõztetni mert kimehet bármikor.
A kérdező hozzászólása: Hát köszönöm a tanulságos válaszokat. egytõl egyig mindet. megpróbáljuk a cicát nem kiengedni. Ha mégis akkor lehet szerzünk valami cicapórázt vagy ilyesmi, de való igaz, hogy akkor meg lehet jobban vágyódna ki. Végsõ esetben ha nem is kötjük meg a kutyákat talán jobban elkerítjük õket, és ha a cica alapból fél tõlük majd reméljük nem mer a közelükbe menni. Egyébként sok cica van a környékünkön, itt viszonylag jó környéken vannak mert az autósforgalom is minimális, szóval annyira nem félteném a cicát ha néha kijárna. Egyedül csak a kutyáktól féltem!!
Rugassad be õket, tedd egymás mellé a kutyust meg a cicát és ha felkelnek állítólag nem esnek egymásnak :D

Kisfiam 1 éves és még mindig újszülött cumiból tápszerezik meg a vizet is abból issza. Nincs ötletetek, hogy szoktassam az itatópohárra?

Legjobb válasz: Próbáld felváltva cumiból és itatópohárból adni az innivalót neki. Elõbb-utóbb meg fogja szokni!!! Mi is igy csináltuk, kb. 1 hét alatt rászokott. Nem tudom, hogy milyen tápszert esztek. Elvileg a sûrûbb 2-es, 3-as tápszer már nem nagyon jön át az újszülött cumin.

Próbáld felváltva cumiból és itatópohárból adni az innivalót neki. Elõbb-utóbb meg fogja szokni!!! Mi is igy csináltuk, kb. 1 hét alatt rászokott. Nem tudom, hogy milyen tápszert esztek. Elvileg a sûrûbb 2-es, 3-as tápszer már nem nagyon jön át az újszülött cumin.
én babám nehezen iszik az itatópohárbol mert abbol neki nagyon nagy korty folyik a szájába.De én is felváltva adom a kezébe a cumis üveggel.
Próbáld meg simán pohárból itatni. Nagyon ügyesek ám a babák. Pár alkalom után már nagyon jól ivott a fiam is. Mi teljesen kihagytuk az itatópoharat. 15 hónaposan már egyedül fogta a kis kétfüles müanyag poharát.

Egész pici korától arra törekedtem, hogy a kisfiam egyedül is eljátszon, de most 10 hónapos és úgy tűnik valamit nem jol csináltam. Hogy szoktassam az egyedül játszásra?

Fontos neki, hogy ott legyünk ahol éppen játszik, de sokszor az sem elég. Ha éppen leül?k a számítógép elé, neki ott kell mászkálni ahol én vagyok. Elhagynom a szobát nem lehet, mert akkor kezd?dik a hiszti. Ti, hogy csináltátok, csináljátok?

Legjobb válasz: Úgy, hogy semmit nem csinálok mikor ott van, és hát itt van mindig. A férjemre néha itthagyom és elmegyek jógázni (ott feltöltõdök) vagy csinálok amit akarok, ha leviszi sétálni. HA fõzök a lábam alatt mászkál, mindig adok neki vmi falatkát. ja és 100x félbehagyom..Az hülyeség, hogy egy ilyen pici baba elvan 10 percnél tovább. Én néha beteszek neki micimackós mesét, imádja.

Úgy, hogy semmit nem csinálok mikor ott van, és hát itt van mindig. A férjemre néha itthagyom és elmegyek jógázni (ott feltöltõdök) vagy csinálok amit akarok, ha leviszi sétálni. HA fõzök a lábam alatt mászkál, mindig adok neki vmi falatkát. ja és 100x félbehagyom..Az hülyeség, hogy egy ilyen pici baba elvan 10 percnél tovább. Én néha beteszek neki micimackós mesét, imádja.
Az én 10 hónapos fiam detto, pedig én is igyekeztem ot nem elkapatni...Ma nagyon ki is borultam, mert nem bírtam volna megfozni tole, arra meg hiába vártam, hogy aludjon...Már én is arra gondoltam, hogy valamit elrontottam, mert korulottem csupa szuperbaba meg szuperanyuka van...Legalább itt látom, hogy nem csak nálunk van igy...Remélem, kinovi ezt is, és ellesz újra maga is a játékaaival. Addig pedig jon velem, játszik mellettem.
Ez a szeperációs félelem, amit 8-9 hó körülre mondanak, de pl az én fiam 12 hósan kezdte.Õ addig akár 1 fél napot is elvolt magának.Most viszont, ha nem lát kiabál esetleg sír utánam, ha kiengedem a szobából velem van, mint 1 kis árnyék.Most jött rá, hogy Õ egy külön lény és ha nem lát azt hiszi elhagytad.Ha egyedül hagyod a szobában és sír utánad hangosan beszélj hozzá a másik helyiségbõl vagy gyakrabban menj oda hozzá, hogy lássa nincs egyedül.Ha pl fõzõl vidd ki magadhoz.Lassan majd rájön, hogy nem hagyták teljesen magára:)

Egy "lelkileg sérült" kutyát hogyan szoktassa az egyedül léthez?

A kutyus durván 3,5 éve és kb. 1,5 éves kora óta van velünk. Előtte menhelyen volt, oda pedig az utcáról került. Elég valószínű, hogy anno kiabáltak vele és verték bottal, majd bezárták valahova... ugyanis max annyira lehet egyedül hagyni, hogy kivisszük a szemetet. Nagyon sokáig és nagyon hangosan nyüszít, ugat és kapar is ha egyedül marad. Nem piszkít be de félek, hogy valamit szétszedne, meg hát amúgy sem jó ha stresszel. Tudom jól, hogy kölyök kutyát hogyan kell hozzászoktatni, hogy míg a gazdák dolgoznak ő egyedül is meglegyen... de ezzel a kutyámmal kudarcot vallottam ilyen téren. Amúgy okos és nagyon éber kutya, sok trükköt tud, az utcán szépen sétál pórázon, ha nem akar idegből rárontani egy kutya, akkor jól kijön mindenféle kutyával. Gyerekkel, idősekkel, fiatalokkal is jól megvan. Itthon lett egy cicánk, vele sincs gond, nem akarja szétszedni. :D Az állatorvos azt mondta, hogy így is egy csoda az, amit elértünk vele. És amúgy nagyon sokan is dicsérek, ma is azt kérdezték, hogy honnan hoztuk el, meg ugye visszük versenyekre? Javasolták már, hogy vigyem iskolába de őszintén szólva nincs rá keret, hogy 30-40 ezerért segítsenek... legalábbis ahol írtak árakat, ott ennyi volt. Szóval szép és okos és tudom hogy szereti minket, de ezzel az egy dologgal nem tudunk megbirkózni. :(

Legjobb válasz: Olvas utánna a szeparációs szorongásnak, és a falkasorrendnek. http://cerberoskutyaiskola.hu/index.php?option=com_content&t.. Jan Fennel Kutyapszihológia könyvét is ajánlom.

Olvas utánna a szeparációs szorongásnak, és a falkasorrendnek. http://cerberoskutyaiskola.hu/index.php?option=com_content&t.. Jan Fennel Kutyapszihológia könyvét is ajánlom.
Lehet, hogy tényleg szorong de az is lehet , hogy csak annyira megszokta, hogy mindig van vele valaki, hogy azért csinál ilyeneket ha nincs. Az én kutyusomat kb 1 hete kaptam és vele állandóan voltak hozzá kellett szoktatni, hogy nem leszek vele napi 24-ben. 2 nap alatt megszokta de ehhez neked mint gazdinak is nagy erõ kell, hogy mikor nyüszít ne menj oda hozzá.
A kérdező hozzászólása: Tudom mi a szeparációs szorongás és ismerem ezt a könyvet. :) Amikor elhoztuk akkor udvarban volt úgy fél évig. Akkor semmi gond nem volt vele, HA tudta, hogy bent vagyunk a házban. Ha látta, hogy kimentünk a kapunk és a házban sem volt senki, na akkor elkezdte a kiabálást. Szoktattuk mi ehhez hozzá, csak elõzõ helyen, ahol laktunk, ott az elsõ alkalommal letoltak minket a lakók és cseppet sem voltak megértõek... Most már máshol lakunk és itt nem is hallatszódik az sem, ha ugat egyet-kettõt a kutya. No de ha egyedül hagyjuk, akkor nem vakkant, hanem ordít...
A kérdező hozzászólása: Azt kihagytam, hogy amúgy cseles nagyon, mert amikor kiviszem a szemetet, akkor hallja, hogy nem zárom kulcsra az ajtót, akkor persze csendben van... Múltkor bezártam kulcsra, amíg kiértem a ház ajtajáig, kettõt nyüszített elég hisztisen, aztán csend... mikor mentem vissza, hallgatóztam és csend volt. Biztos vagyok benne, hogy 100%-ban tudta, hogy nem mentem el, csak ki a házból... A linket, melyet küldtél, már olvastam régebben is. De valahogy akkor ez a flakonos dolog kimaradt. Ez bevált már valakinek?
Olyan körülmények között kellene hozzászoktatni a kutyát ahhoz, hogy elmész otthonról, amik megegyeznek azzal, mint amikor tényleg elmész. Nagyon jól megfigyelik ám a részleteket, mint a kulcsra zárást, vagy a szemetet a kézben. Ha tehát a táskádban pakolászva, az ajtót kulcsra zárva, a kutyára még csak rá sem nézve mész el otthonról, akkor azt hiszi, hogy tényleg elmentél, de ha fél perc múlva visszamész, még mielõtt nyüszíteni kezd, rájön, hogy nyüszítés nélkül is visszajöttél. Ilyenkor nincs örülés, szemkontaktus, semmi. Jössz-mész, nem a kutya dolga. Elég hosszadalmas dolog lesz, ezenkívül gyakorláshoz (meg napi szinten is) le kellene fárasztani úgy a kutyát, hogy a nyelve a térdét verje.

Új csoportba kell majd mennie a kislányomnak az oviban. Hogyan szoktassam az új helyzethez?

Most leszünk nagycsoportosok, eddig egy jó csoportba jártunk, sok barátja volt, de utolsó héten szóltak, hogy csökkenteni kell a létszámot, mert túl sokan vannak a csoportban ezért 7 főt át kell adniuk egy új "vegyes" csoportnak. Teljesen kétségbe vagyok esve, mert a legjobb barátai, nem mennek át a másik csoportba (enyém évvesztesm mert szeptemberi) és csak az évvesztesek mennek át. Hogyan magyarázzam el neki szeptemberig, hogy a megszokott környezetét és a barátait, el kell majd hagynia, és más óvónénikkel, új gyerekekkel lesz majd együtt? Volt már valaki ilyen helyzetben? Segítsetek, lehet túldramatizálom a dolgot, de nagyon érzékeny típus aki elég nehezen alkalmazkodik.

Legjobb válasz: Szerintem nem kellene NEKED problémát csinálni ebböl, a gyerek CSAK akkor érzi magát rosszul az új csoportban (ami azért nem egészen új, mert a gyerekek többségét azért ismeri), ha TE ezt sugallod neki a viselkedéseddel.

Szerintem nem kellene NEKED problémát csinálni ebböl, a gyerek CSAK akkor érzi magát rosszul az új csoportban (ami azért nem egészen új, mert a gyerekek többségét azért ismeri), ha TE ezt sugallod neki a viselkedéseddel.
Nálunk is ugyanez volt a helyzet tavaly, de az én gyerekem szerencsére a barátaival együtt került át a másik csoportba. Elég érzékeny az én fiam is, ezért nem is mondtam neki, csak mikor kezdtük az ovit. Azóta vége az évnek, de még mindig nem igazán sikerült beilleszkednie, többször is emlegeti a régi csoportját, pedig a barátai mentek vele. Nem tudom mi lett volna, ha csak õ egyedül kerül át, azt biztos még nehezebben viselte volna.
Nagyon átérzem a helyzeted nem egészen ugyanez de nekem a fiam 2 éve jár a megszokott csoportjába és neki egyedül kell átmennie máshova, és hiába mondom neki, nem igazán érti hogy most akkor õ máshova fog járni a kis barátai , szeretett óvónõjei nélkül. :(( De sajnos úgy van hogy vagy MOST vált és 2 évet amazokkal jár a másik csoportba vagy pedig az utolsó évben kell egy tök új csoportba kerülnie és inkább ezt választottuk. Nekem is mindenki ezt mondja hogy csak én nehezítem meg mert én így állok hozzá dehát szerintem ez mindenképp nagy törés nagy váltás neki akárki akármit mond. Én ezt nem mondom sose neki, elõtte, nem is éreztetem vele, de attól tudom hogy ez nem ideális. Mondjuk ha a megszokott csoportból 7 en mennek azért az talán egy fokkal jobb még ha nem is a legjobb barátai azért legalább lesz 6 ismerõs arc. Mit tudunk tenni most õszintén? semmit.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Nem akarom megnehezíteni a dolgát, csak nyugisan elmagyaráztam neki, hogy szeptembertõl egy új csoportba fog kerülni, és új barátokat is szerezhet majd. Csak mikor rákérdezett, hogy ez mag az is megy-e elkezdtem aggódni, de elõtte nem mondom, csak mosolygok és nyugtatom. Igen heten mennek át, de nem mind egy csoportba, két ovi van nálunk egy épületben és azok közt "dobálják " õket ki hova fér be alapon, úgyhogy még mi azt sem tudjuk melyik oviba fogunk járni. Az óvónõkrõl meg nem is tudok neki mesélni, a gyerekekrõl meg fõképp.

Hogyan szoktassam az önálló alvásra?

22 hónapos a lányom és most született meg a kistesója. Sajnos sokszor vagyok egyedül és nehéz megoldani az alvásokat. Eddig úgy aludtunk, hogy befeküdtem mellé az ágyba, összebújtunk meg ilyesmi. Nem volt terhes a számomra. Most viszont itt a kicsi is és vinnem kell magammal, hogy ne sírjon. Odaülök az ágy szélére, de ez nem elég neki, mert addig nem fekszik le amíg én sem. Sok mindent megért már, de nem ilyen dolgokat és beszélni sem tud még. Tudom én rontottam el, de eddig nem jelentett problémát.

Legjobb válasz: lányom is ilyen volt m18 honapos korig átöleletem és aludt majd ezt megelégeletem adok nerki jo éjt puszit odafekeszem elalszik és a viszont látásra nappal átmegy a saját szobájába és alszik. közel két évesen meg már kellene beszélnie a lányodnak

lányom is ilyen volt m18 honapos korig átöleletem és aludt majd ezt megelégeletem adok nerki jo éjt puszit odafekeszem elalszik és a viszont látásra nappal átmegy a saját szobájába és alszik. közel két évesen meg már kellene beszélnie a lányodnak
Hát neharagudj meg amit írni fogok de nem most kellene leszokatni a nagyot!Ezt már akkor meg kellett volna tenni mikor terhes voltál a kicsivel!Ez nagyon jó táptalaj a testvérféltékenység kialakulására!Hisz attól hogy nem beszél még okos és mit lát a Tesó most tõlem elveszi Anyát!Így is épp elég neki elfogadni az új helyzetet, hogy kevessebb idõ jut rá meg Anya mással is foglalkozik nem csak vele hát még ezt is meg kellene neki most tanulni hogy egyedül aludjon el! Bújjatok össze mind3-an és majd leszoknak róla!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Akkor marad ez a megoldás.
A kérdező hozzászólása: De, persze úgy próbáltam, hogy a kicsi aludt amikor elvittem a nagyobbat aludni, csak úgy alakult, hogy közben felébredt. Gyanítom, hogy ez máskor is elõ fog fordulni. Egyébként úgy oldottam meg, hogy a kicsi a mellkasomon feküdt, a nagy meg mellettem. Csak ugye ez nem a legjobb megoldás hosszútávon.
Én a kicsit magamra kötném kendõben és akkor tudnám altatni a nagyot:) . Vagy az nem pálya, hogy elõször a kicsit altatod és utána a nagyot?
A kérdező hozzászólása: Ki szoktam jönni amikor elalszik és úgy ébred fel, hogy nem vagyok ott. Ezzel nincs gond, jókat alszik. Van egy babája is, a tesó hozta neki. Ezt mindig visszük alváshoz. Ettõl függetlenül kellek neki én is.
Ne aggódj, hogy még nem beszél, nem késett le semmit! De biztosan megérti, amit mondasz neki, próbáld meg elmagyarázni. Elõször azt próbáld elérni, hogy amikor elaludt, rögtön kijössz, és egyedül legyen, amikor felébred. De ott légy a közelben, hogy megtapasztalhassa: nem vagy ugyan mellette közvetlenül, de egy hívásra már ott is teremtél. :) Én így kezdtem a fiamnál, és jól haladunk: amikor felébred, nem is hív, nézelõdik, és kb 20 percig nem is keres. :) Aztán lassanként jöhet a csak mellé ülsz, hogy aludjon, és végül a puszi után aludjon egyedül el. Nem kell rohanni, minden héttel okosabb, és ügyesebb lesz, az idõ is neked dolgozik tehát! :) Fontos, hogy legyen egy kedvenc plüsse, vagy valami, ami helyettesíthet, némileg pótolhat téged, és biztonságérzetet ad akkor is, amikor éppen nem vagy ott!
A kérdező hozzászólása: De nem beszél. Elvileg 2 éves korig ráér, de le van maradva a korához képest. Én is annak örülnék a legjobban, ha meg tudnám vele beszélni, de nem tudom. Tegnap is elmentem vele aludni, közben lent sírt a kicsi. Mondtam neki, hogy maradjon az ágyban, mindjárt jövök. Persze egybõl kiborult, kimászott és addig sírt amíg vissza nem értem.
ui egy szobába van a 10 hetes tesojával
A kérdező hozzászólása: Tudom, hogy korábban kellett volna, de mindig csak halogattam. Meg úgy voltam vele, hogy nem lesz gond. De most már akkor maradunk így pár hónapig.

2, 5 éves kisfiam hogyan szoktassam az egyedüli elalvásra?

2éves koráig nem volt semmi gond.Egyedül aludt el ifjúsági ágyban is.El kezdett tudatára ébredni szerintem és egyre jobban kikövetelte,hogy vele legyünk.Most ott tartunk,hogy én az ajtó mellett ülök amíg elalszik,de ebb?l már nem akar engedni.

Legjobb válasz: hehe remélem jön valami okos, mert nálunk ugyanez a helyzet annyi különbséggel, hogy be kell hozzájuk feküdni amíg elalszanak. 28 és 13 hónaposak...

hehe remélem jön valami okos, mert nálunk ugyanez a helyzet annyi különbséggel, hogy be kell hozzájuk feküdni amíg elalszanak. 28 és 13 hónaposak...
A kérdező hozzászólása: A védõnõ szerint elrontottuk...Igen mi is befeküdtünk, ültünk mellette és fogta a kezünk, a szoba másik felébe ültünk és most itt tartunk.Februárban jön a baba.Ráadásul most nagyon apás és annyira izgatja az apja jelenléte, hogy nem tud elaludni vele.Pedig õ is csak kint ül a széken és megpróbál nem foglalkozni vele.Úgy csinálja ahogy én.
hihi, én vagyok a második.én sem tudok okos tanácsot adni, 2 éves koráig õ is egyedül aludt.aztán jött a kiságy undor, a szeparációs szorongás, a félelem a sötéttõl és még sorolhatnám, az mind egyszerre.õ is velem alszik csak el.elõször megmondom õszintén élveztem mert még sosem aludtam vele, és baromi jó volt látni ahogy elalszik, de mára már azért egyedül is elaludhatna.néha ki ki jövök, és elfelejtek visszamenni, ilyenkor egyedül is elalszik, de ez nem jön be mindig.igy okos nem vagyok, de a beállok mögétek.
A kérdező hozzászólása: Ezt a visszavisszük az ágyába dolgot mi is próbáltuk kb 1 hétig, de akkor annyira fölhúzta magát, hogy már fuldokolt a sírástól.Egyébként nem sírós, nem hisztis.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!