Találatok a következő kifejezésre: Hogyan szoktassam a kutyát (316 db)

Hogyan szoktassam a kutyámat arra hogy előttem sétáljon?

Kutyusom általában a hátam mögött kullog séta közben. Ha szólok neki, mellém jön, de egy idő után megint lemarad. Viszont ez elég idegesítő, mert hátul ugye nincsen szemem és folyamatosan forgolódok. Azt szeretném ha előttem sétálna inkább. Leginkább úgy, hogy ez ne feladat legyen neki, mint amikor mellettem jön, hanem az legyen a szokása. Hiszen amikor sétálunk, nem akarom, hogy folyton feladatot teljesítsen, azt akarom, hogy úgy jöjjön ahogy neki jól esik. Csak szeretném ha nem a hátam mögött kullogás esne neki jól. :)

Legjobb válasz: Ha lemaradozik akkor küldd mindig elõre, feltéve ha ismeri az elõre vezényszót. Sok kutyánál elõfordul, hogy lemaradozik folyton. Attól te még falkavezér maradsz, ha a kutyád elõl halad. Lehet, hogy a te kutyád kissé lustább és ezért maradozik le.

Ha lemaradozik akkor küldd mindig elõre, feltéve ha ismeri az elõre vezényszót. Sok kutyánál elõfordul, hogy lemaradozik folyton. Attól te még falkavezér maradsz, ha a kutyád elõl halad. Lehet, hogy a te kutyád kissé lustább és ezért maradozik le.
Elõtted ne menjen, az a falkavezér helye. Az nem jó, hogyha láb mellett megy? Látni látod akkor is
Ha az ember a falkavezér, akkor pedig sajna a hát mögött kullogás fog neki jólesni... :)
A kérdező hozzászólása: Csak elég idegesítõ, hogy nem látom mit csinál. Jön-e, vagy lemarad, fel eszik-e valamit éppen... Mondjuk a kis körömkopogása sokat elárul, de pl ha forgalomba megyünk, vagy fûben, akkor nem.
Betanítás kérdése. 1:vezényszó, pl elõre, mellém. 2: Eleinte merev, ill rövid póráz használata, 3: sok gyakorlás, dicséret, jutalom ha jól teljesít.4: póráz nélküli alkalmazás.Sok sikert.
A kérdező hozzászólása: Azt tudom, hogy megtanítani meg lehet, hiszen e mellém parancsot is megtanulta. de az feladat. Nem akarom, hogy feladat legyen neki. Gondoltam rá, hogy elõször megtanítom feladatként, és utána talán átfordíthatjuk valahogy, hogy ne annak fogja fel. De nem tudom, hogy jó lenne-e így, mert lehet, hogy csak feladat marad, ezért nem vágtam még bele inkább.
A kérdező hozzászólása: De ha elõttem megy, tud cirkálni, szaglászni. A lábnál követés, az meg lábnál követés, ott nem lehet lazázni.
Küldd õt elõre mindig, elõbb-utóbb megszokja. Állj ki oldalra, és mondd neki, hogy mehetsz. Azért nem semmi mennyi falkavezér vakvezetõ kutya van;)
A kérdező hozzászólása: Á, ebben szerintem sincs összefüggés, fõleg, hogy van néhány dolog, ami miatt tisztában vagyok vele, hogy a határán táncolok a falkavezérségnek. ide-oda dobáljuk egymásnak a fõnök szerepet, viszont az stabil, hogy a hátam mögött baktat. :) Szóval ez nem ezen múlik szerintem.

Hogy szoktassam a kutyám hogy a pelusba szarjon és pisiljen? 2hónaposan még korán van h csak a pelusba csináljon?

általában oda szokott és meg is van dicsérve mindig de mindennap 1x 2x máshova is jut. Szobában mindig kellemes illat volt most kezdi át venni ezt a kutya szagot. ami nagyon nem jön be? Pitbullom van 2hónapos még csak általában fosik nem áll össze még rendesen a kakija ez baj lehet? Voltunk már állatorvosnál megvan az első oltása parvo ellen. Most =re ezzel a sz*r pedigreevel etetjük de hétfő fog csak megérkezni a tápja BRIT SPORTOT rendeltem. Át szoktatom és remélem jó lesz az emésztése.

Legjobb válasz: Elsõ vagyok. Már nagyon régen nem szokás elzárni a kutyát, míg meg nem kapta az oltásait. Az én kutyám 7 hetes kora óta sétál, a tenyésztõ is sétáltatta már, persze odafigyeléssel. Aki úgy fogalmaz, hogy szarik, meg fosik a kutyája, pont az beszél? Na ne már! A sport meg nem jó kölyköknek, plusz elég hülye állatorvoshoz jársz, ha annyit mond a fosásra (ahogy te hívod), hogy majd a brittõl nem fog... Istenem...

Elsõ vagyok. Már nagyon régen nem szokás elzárni a kutyát, míg meg nem kapta az oltásait. Az én kutyám 7 hetes kora óta sétál, a tenyésztõ is sétáltatta már, persze odafigyeléssel. Aki úgy fogalmaz, hogy szarik, meg fosik a kutyája, pont az beszél? Na ne már! A sport meg nem jó kölyköknek, plusz elég hülye állatorvoshoz jársz, ha annyit mond a fosásra (ahogy te hívod), hogy majd a brittõl nem fog... Istenem...
Nem pelenkára kellene szoktatni, hanem a természetbe... Igen, baj, ha megy a hasa. Pedigree nem jó, de a sport táp sem. Neki kölyök tápra van szüksége! Vegyél neki Josera kids-et!
A Brit tápcsaládnak van kölyöktápja is. Azt vedd neki, ne a sportot. A hasmenés nem jó jel, bármit eszik is.
úgy értettem a pelusra szoktatást ha eseteg az oltásokig valaki nem meri bevállalni. nem fog attól még mindehova brunyáni és a késõbbiekben is simán át ehet szoktatni kintre. tehát mint állandó életmód nagyon nem normális.
A kérdező hozzászólása: általában rápisil a pelusra és megdicsérjük, játék de ez nem minden egyes rápisilésnél csak az elején volt most meg csak ha észrevesszük.
Az alap immunizálásra 2 v 3 oltás bõven elég, a többi lehúzás. A Pedigreetõl pedig fosizhat a kutyád. Mit evett elõtte?
A kérdező hozzászólása: veszek britbe neki egy kölyök tápot és akkor késöbb adom neki a másikat. Én még nem szeretném le vinni õt mert nem akarom h bármi baja legyen azt mondta még az orvos hogy ha a 3-4 oltást felcserélem le lehet már vinni nyugodtan. ez a hasmenés meg sajnos nem tudom mitõl lehet :/ ha az orvos nem mondott rá semmit, majd ha viszem újra oltani jövõhéten visszatérek rá
A kérdező hozzászólása: nem mind1 hogy hogy írom sztem senki nem kap szívrohamot ettõl a szótól...nem is ez a lényeg h hogy írtam le hanem h vajon miért? mert rendesen féreghajtva van és még a pedigreetõl sem lehet... te ebbe már ne kössél bele... ilyen hülyeséget hogy hogy írom le...
A kérdező hozzászólása: 1KOMMENTELÕNEK: Ilyenek ne kommenteljenek akik nem tuják hogy 4oltásnál elöbb nem szabad levinni a kutyát!!!!!!
A kérdező hozzászólása: állatorvos szerint nembaj ha most fosik... ha átszokik a britre nem fog... ennyit mondott....
A kérdező hozzászólása: Ez a táp kölyköknek is adható... uristen szerintetek hülye vagyok... ?!?!?!?! tudom h nem jó a pedigree de amíg nem szoktatom át tehát +még 2 napig azt fog kapni.... meg ameddig átszoktatom a másikra...
A kérdező hozzászólása: mindig cserélem a pelust ha elvégzi a dolgát de ha nem vagyunk otthon max csak 4-5órát van egyedül és akkor lehet h ezért megy mellé 2 pelust szoktam neki lerakni mert az erkélyre megy meg a szoba sarkába szokta.

Hogyan szoktassam a kutyához a macskát? Fontos!

A kutyám 2éves lesz, és nagyon utálja a macskákat (meg is ölné ?ket...). Kaptam egy kiscicát, most lett elhozva az annyától, és a kutya nagyon utálja... ha ölembe van a macska, akkor még talán nem bántja, de ma a macska kiugrott a kezemb?l, és a kutya azonnal össze akarta roppantani, csak pont elkaptam. Tudna valaki jó ötletet mondani, hogy mit csináljak?? (kutya csivava keverék a házba van, cica a kertbe)

Legjobb válasz: A rangsort tedd helyre és utána már könnyen le tudod tiltani a kutyát a macska hajszáról. Valójában ennyi. Ha nem megy, akkor keress fel egy kutyasulit, ahol segítenek abban, hogyan kontrolláld a kutyát hatékonyan, hogy tedd helyre a rangsort.

A rangsort tedd helyre és utána már könnyen le tudod tiltani a kutyát a macska hajszáról. Valójában ennyi. Ha nem megy, akkor keress fel egy kutyasulit, ahol segítenek abban, hogyan kontrolláld a kutyát hatékonyan, hogy tedd helyre a rangsort.


Hogy szoktassam a kutyámat arra, hogy ne húzza a pórázt?

Amikor elviszem őt sétáltatni, nagyon fél, pedig próbálom őt olyan helyre vinni ahol nincsenek kutyák de akkor is fél.. pedig többször ugyan arra is elvittem de semmi nem javul.. :S kipróbáltam már mindent lehet én csinálok valamit rosszul.. kutyu köbö már oldalasan megy ha viszem őt sétáltatni annyira húz, meg össze vissza mászkálgat..

Legjobb válasz: Ha a kutya ennyire retteg, akkor menjetek terápiára, ahol képzett kutyák ezt fel tudják oldani benne. Látványos és gyors változást okoz. Ha nem tudtok menni, akkor te is tehetsz azért pár dolgot: próbálj vele minél többet játszani, ha apportos akkor dobálj labdát vagy frizbit, amit szeret vagy futhatsz vele. A mozgás szépen oldja a stresszt náluk. Legyen minél több pozitív élmény és semmi büntetés, amíg ideges. Vidd a kedvenc kajáját, akármi az, azzal motiválhatod, tanulhattok is, a lényeg, hogy te minél inkább lelkes legyél. És kérlek, se fojtó, se szöges nyakörvet ne használj (legalább addig ne, amíg ennyire fél a sétán).

Ha a kutya ennyire retteg, akkor menjetek terápiára, ahol képzett kutyák ezt fel tudják oldani benne. Látványos és gyors változást okoz. Ha nem tudtok menni, akkor te is tehetsz azért pár dolgot: próbálj vele minél többet játszani, ha apportos akkor dobálj labdát vagy frizbit, amit szeret vagy futhatsz vele. A mozgás szépen oldja a stresszt náluk. Legyen minél több pozitív élmény és semmi büntetés, amíg ideges. Vidd a kedvenc kajáját, akármi az, azzal motiválhatod, tanulhattok is, a lényeg, hogy te minél inkább lelkes legyél. És kérlek, se fojtó, se szöges nyakörvet ne használj (legalább addig ne, amíg ennyire fél a sétán).
Mijen faja és mnyi idõs ?
Ha húz akkor állj meg vele pár percre és akkor majd eszébe vési hogy ez helytelen:)
Ha idõsebb akkor fojtó nyakörv, ha fiatalabb akkor egy határozott rántással OLDALIRÁNYBA ( mivel ettõl nem lehet sérülése a nyakban ) megrántod a lábadhoz, ettõl majd észbe fog kapni. Ha idõsebb kemény kutya (bár a leírásból nem ez mutatkozik) az ún. torqius is kiválló (szöges nyakörv).
Persze, szögest a félõs kutyára, úgy kell azt! Anyám, de alacsony az a kerítés... Mit próbáltál eddig vele? Hogyan sétáltatod, milyen eszközökkel, és hogyan reagálsz arra, hogy retteg a kutya, meg húz, meg nem figyel rád? Egyáltalán hogy mentek ki a kapun, kierõszakolod, vagy kimegy magától?
Elõször a félelmét kell eloszlatni. Lehet túl gyorsan akartad a pórázon vezetni. Hiszen nem minden kutyánál mûködik egybõl a dolog. A kutyanevelõ könyvekben olyan módszer olvasható, hogy elõször a nyakörvet szokja, majd csak add oda neki a pórázt had ismerkedjen vele, udvaron/házban sétáltasd elõször, csak ezután tedd ki az idegen környezetnek. Ha még ezek után is fél, kérj tanácsot az állatorvostól, mert viselkedési probléma lehet a gond. Az én kutyám nem félelembõl, hanem akaratosságból rosszalkodott a pórázzal: ráharapott és az ellenkezõ irányba kezdett húzni. Egyszer a labdáját a szájába adtam, azóta tökéletesen sétál pórázon, csak a labda a szájában van :)
Valószínûleg nem lett rendesen szocializálva...törõdni kellett volna vele-.-"

Hogy szoktassam a kutyám arra, hogy hova piszkítson?

Udvaron tartjuk a kutyánkat és a k?re is rákakil. A másik kutyánk csak hátra szokott. Hogy szoktassam arra, hogy hátra csinálja?

Legjobb válasz: Egy zacsiba rakd bele a kakit és vidd hátra és mutasd meg a kutyának hogy oda vitted. Rakd le egy helyre és várj. Elvileg megérzi hogy az az õ kakija és oda fog ezután üríteni. Egy próbát megér. Írd majd le hogy sikerült-e.

Egy zacsiba rakd bele a kakit és vidd hátra és mutasd meg a kutyának hogy oda vitted. Rakd le egy helyre és várj. Elvileg megérzi hogy az az õ kakija és oda fog ezután üríteni. Egy próbát megér. Írd majd le hogy sikerült-e.
Ez pisire is vonatkozik?
A kérdező hozzászólása: Igen
Szia! Nagyon jó az elsö! Nekünk is volt ezzel gond.Persze nem rendszeresen, csak kipróbálta, hogy lehet- e, vagy mit szólunk hozzá. Hát mondanom sem kell, megszidtuk. Aztán pórázon vittem ki esténként (amúgy kertes házban tartottuk, s pont e célból), körbevittem a ház elötti betonon és végig lehajolva hozzá- mondtam, hogy "ide nem szabad pisilni!- látod? -a betonra nem szabad kakilni!"a aztán a szölö közé vezettem ami a ház háta mögött van, megdicsértem, hogy okos kutya. ott elengedtem, mondtam, hogy ott pisiljen kakiljon, utána megdicsértem megint.Befelé menet megint mondtam, hogy a betonra nem szabad, csak ott hátul pisilünk és hátra mutattam, megint megdicsértem. Aztán bent a lakásban az Anyukámnak is elmeséltem a höstettét, hogy milyen ügyes volt. Azt nagyon szeretik, ha róluk van szó, ügyesen megtanulják pár nap alatt. Vannak kutyák akik nem igényelnek ennyi foglalkozást, hogy elérjünk valamit náluk, az a gazdi szerencsés. Az enyém egy önfejü, makacs, hisztis, minden rosszat kipróbálós kislány.- Még mindig :D Aki sok odafigyelést és munkát kiván tölem. De megéri, nagyon okos lett!!!

Hogyan szoktassam a kutyámat ossze más kutyával? Csak 2baratja van! Szeretném ha tobbel baratkozna! Mindenkire csak ugat meg támad-csivava.

Legjobb válasz: Biztos fél, mert alacsonyabb:) lehet,h csivavákkal kéne elõször...pl valami csivi találkozóra elmenni és ott pórázon közel engedni a 2 kuttyt. Valakivel csak jól kijön..

Biztos fél, mert alacsonyabb:) lehet, h csivavákkal kéne elõször...pl valami csivi találkozóra elmenni és ott pórázon közel engedni a 2 kuttyt. Valakivel csak jól kijön..
A kérdező hozzászólása: slovakiabol vagyok és itt a kozelbe nincs erre lehetoség.egy csivi baratja van meg egy keverék azokkal jol kijon
Fajtársaival jól kijönnek az állatok. Azért ugatja meg a más kutyákat mert õ bátor. Nyugi az enyém is ilyen. Neki 3-4 barátja van (kanok) a többi kutyust nem szereti nekimenne ha hagynám, viszont a szukákat szereti és õket nem bántja.

Hogyan szoktassam a kutyámat szobatisztaságra?

Sajnos még nem szobatiszta a kutyum...de szeretném ha az lenne:D Köszi válaszaitokat

Legjobb válasz: http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/szobatisztasagra-a-ki.. Mennyi idõs a kutyus? Ha nagyon kicsi még természetes, hogy néha bepisil :)

http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/szobatisztasagra-a-ki.. Mennyi idõs a kutyus? Ha nagyon kicsi még természetes, hogy néha bepisil :)
Szia! Egyáltalán nem nehéz leszoktatani, legalábbis ha még kicsi. Természetesen akkor sem lehetetlen ha már nagy. Több módszer van, én a "nem bántom" + pozitív megerõsítés híve vagyok. Kertes házban laksz vagy emeletesben? Ha kertesházban, érdemes mindenek elõtt az udvarin kijelölni egy helyet, ahova szeretnéd, hogy végezze a dolgát, pl egy bokor, vagy leraksz egy nagy követ. Ha a kutyának pisilnie kell, elkezd fészkelõdni, körbe-körbe járkálni, esetleg kaparászni a padlót. Ha ezt csinálja, azonnal vedd fel, vidd ki a kijelölt helyre (ha már elkezdte a dolgát akkor is) várjál amíg elvégzi a dolgát, aztán dícsérd meg. (simogatás, mondogatsd, hogy:Jó kutya meg hasonlók, esetleg jutalomfalat) A másik módszer, hogy ha bepisilt, fogsz egy újságpapírt (szerintem a legjobb, soha de soha nem szabad semennyire megütni egy kutyát a puszta kezeddel, az ok hosszú, pszichológiai)rápaskolsz vele egyet, hangsúlyozom, hogy csak akkorát, ami egyáltalán nem fáj neki, de figyelmeztetõ, majd a tócsára mutogatsz - Mi ez? mit csináltál? Rossz kutya és hasonlók, aztán kitessékeled a házból. Ha emeletes házban laksz, figyelned kell a fennt írt jelekre, ha látod lesietsz, és addig nem mentek fel, amíg nem végzi el a dolgát. Ha sikerül megdícséred, aztán kész. (rendszeres idõszakban kell levinni a kutyát) A kölyökkutyáknak kb 3 óránként pisilniük kell, úgyhogy kb így számolj. Huhh, sokat írtam. :) )) Remélem érthetõ volt és hasznos.
A kérdező hozzászólása: Igazából nem mondanám kiskutyának már...5 éves. Azért szeretném ha szobatiszta lenne, mert a nagymamámék elakarnak kertesházból panelbe költözni, így õk nem akarják magukkal vinni mert sétáltatni stb kell. (pedig sztem jó kutyát sétáltatni:) Pórázon szépen megy, de a szobatisztasággal biztos lennének gondok...és ha nem lesz szobatiszta aludhatok vele a folyosón...mi is panelben lakunk ezért lenne fontos. Menhelyre vagy másnak odaadni nem akarom mert nemtudok megválni tõle...

Hogyan szoktassam a kutyam a szorvagashoz?

eddig 2x volt nyirva a szore elektromossal de nagyon fel tole..

Legjobb válasz: Fokozatosan szoktasd a nyírógéphez.Elõször csak kapcsold be,de ne kezdd el vágni a szõrét,hanem csak hagyd,hogy megszokja a kutya,közben adhatsz neki jutalomfalatot,simogathatod,hogy egy pozitív dologhoz kapcsolja a nyírógépet.Ezt ha már többször megcsináltad,és látod,hogy már megszokta és nem fél (de ez eltarthat több napig is),akkor utána megpróbálhatod,hogy elkezded vágni a szõrét,de elõször csak pár percig,utána megint simogatás,jutalomfalat.És ha így már nem fél,akkor utána növelheted az idõt. Vagy még a másik megoldás,hogy veszel egy jó minõségû hajvágó ollót,és megpróbálod azzal levágni a szõrét (bár ez macerásabb és sokkal több ideig tart)

Fokozatosan szoktasd a nyírógéphez.Elõször csak kapcsold be, de ne kezdd el vágni a szõrét, hanem csak hagyd, hogy megszokja a kutya, közben adhatsz neki jutalomfalatot, simogathatod, hogy egy pozitív dologhoz kapcsolja a nyírógépet.Ezt ha már többször megcsináltad, és látod, hogy már megszokta és nem fél (de ez eltarthat több napig is), akkor utána megpróbálhatod, hogy elkezded vágni a szõrét, de elõször csak pár percig, utána megint simogatás, jutalomfalat.És ha így már nem fél, akkor utána növelheted az idõt. Vagy még a másik megoldás, hogy veszel egy jó minõségû hajvágó ollót, és megpróbálod azzal levágni a szõrét (bár ez macerásabb és sokkal több ideig tart)

Hogyan szoktassam a kutyámat az egyedüllétre?

Most 3 hónapos és 8 hetes kora óta van velem. Ha olyan helyre mentem, mindig vittem magammal vagy ha hosszabb id?re mentem el, akkor anyukám vigyázott rá. Szóval sosem volt egyedül. Egyszer hagytam csak itthon és nagyon sírt. Most viszont, hogy jön a suli ez egyre gyakoribb lesz.. Mit csináljak, hogy ne sírjon és nyüszítsen (utánam)?

Legjobb válasz: Vegyél,vagy fogadj örökbe mellé egy kiskutyát. :) Akkor nem lesz egyedül,játszani fognak együtt,nem fognak unatkozni.

Vegyél, vagy fogadj örökbe mellé egy kiskutyát. :) Akkor nem lesz egyedül, játszani fognak együtt, nem fognak unatkozni.
Még van idõ a suli kezdésig, lassan rövidebb idõkre hagyd otthon fokozatosan szoktasd hozzá... Vegyél különbözõ játékokat (pl: olyat is lehet kapni amit megtölthetsz finomságokkal) és ha látod, hogy nagyon belemerül a játékba akkor menj el egy rövid idõre (ha lehet akkor "halló távolságra", ne lásson, vagy érezhessen Téged) és ha szerencséd van 10-15percig nem veszi észre a hiányodat akkor visszamész és megdícséred vagy megvárod amig hiányozni kezdesz Neki és utána mész vissza... Esetleg kezdheted úgyis, hogy Õ a szobában játszik becsukod az ajtót és kimész a konyhába vagy a szomszédba mész át...

Hogyan szoktassam a kutyámat a pórázra?

A nyakörvet már megszokta,de amikor a pórázt rácsatolom,elkezdi kapkodni a fejét,nem lehet hozzáérni,mert harap(nagyon er?set)...Alig birtam levenni róla el?sször:S

Legjobb válasz: nekem azt tanácsolták, hogy tegyem pórázra, jó erõs nyakörvre, és kössem ki valahova.Kikötöttem, 10percig vergõdött, azután gyönyörûen sétált mellettem:)rájött, hogy hiába:D...:D

nekem azt tanácsolták, hogy tegyem pórázra, jó erõs nyakörvre, és kössem ki valahova.Kikötöttem, 10percig vergõdött, azután gyönyörûen sétált mellettem:) rájött, hogy hiába:D...:D
A nyakövre már tedd rá elõre a pórázt, úgy tedd a nyakába. azután már kalimpálhat. Az a kis elkényesztetett jószág. A szomszédasszonyomnak van ilyen kutyája. Õ így szokta, tõle láttam. Bocs nem akartalak megbántani, csak olyan kis fura viselkedésük van.
próbáltad már jutalomfalattal? (ha rárakod a nyakörvet, kap 1 jutifalatot, és ha ráraktad akkor is kap 1 et....naponta többször próbáld el vele ezt, és ha sikerül, akk.gratula:) )
a harapás a kölyök kori szocializáció hiánya miatt alakult ki. bármikor megharap, azonnal adj ki erõs hangot ( JAJ, vagy AAAUUU , és jelezd neki, " nem "! a kölyök kutyák úgy tanulják meg a harapás-harapdálás erõsségét, és hogy meddig mehetnek el, hogy a többi kölyök ( tesók )jelzik azt , felvonyít, feljajdul, stb. így megtanulják, hogy mit szabad . a harapdálás 4-6 hónapos kor között a FOGVÁLTÁS MIATT IS ERÕSSEBB . PÓRÁZ , pozitív megerõsítés = odahívod- dícséred-jutifalat ; nyakörv fel - dícséred-jutifalat ; póráz fel-dícséred-jutifalat ( ezt sok 100 × !); ( ha odakap , koppints rá az orrára )ha továbbra is harap, kicsit rángasd meg a nyakörvet , a lényeg a kutyával megértetni, hogy a póráz = JÓÓÓ DOLOG. azt kell tennie amit te akarsz , de nem azért mert fél , hanem mert TE akarod !!!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!