Találatok a következő kifejezésre: Hogyan számolják betegállományt (4 db)

Mennyi pénz jár nekem betegállomány alatt? Hogyan számolják? Bővebben lent.

Hivatalosan a munkaid?m heti 40 óra. Munkaszerz?désben az áll, hogy 30 napon belül írásban értesít a f?nök a munkarendr?l, azaz, hogy napra hogyan oszlik el a 40 óra. De ezt nem tette. De nem hivatalosan pedig a péntek 5 óra. Ilyenkor az OEP vesz egy átlagot, azaz napi 8 órát?

Legjobb válasz: 40 órás munkahéttel a munkabér 70%-a a Tb összege, amit kani fogsz, a nettónak persze.

40 órás munkahéttel a munkabér 70%-a a Tb összege, amit kani fogsz, a nettónak persze.
Egyébként pedig nem "játszol a cég pénzével", ugyanis arra az 5 napra csupán a béred 70%-át kell kifizetnie, tehát neki lesz bérmaradványa, s ez idõre az utánad fizetendõ járulékot sem kell megfizetnie (mert járulékot nem csak a munkavállaló fizet, hanem a munkáltató is a munkavállalók után!).
Egy munkáltatónak nagyon jól kellene tudnia, hogy milyen kötelezettséget vállal amikor foglalkoztat egy alkalmazottat. Azt javaslom, hogy Te ezzel ne foglalkozz, legyen ez az õ gondjuk! Neked az legyen a fontos, hogy mielõbb megkapd az ellátást!
A kérdező hozzászólása: Most szerdán mentem elõször dolgozni és a kisgóré azzal fogadott, hogy tudom-e, hogy az OEP fizeti a betegszabim. (Mert különben ki lennének akadva, hogy jól kitoltam velük és ezt hogyan mertem megcsinálni...) Most nem részletezem, de jól megkaptam volna a magamét, ha játszom a cég pénzével. Ha tudnák, akkor már megmondták volna, hogy nem fizetnek, vagy levonják stb. különben tönkremegy a cég. Meg fogom érezni a bõrömön, ha megtudják. :-( Csípõs megjegyzések, beszólások, szivatások... Azt hiszik, hogy jól utánajártak...
Szia! Az elsõ kérdésedre már próbáltam válaszolni: minél késõbb kerül be a táppénzes papírod, annál késõbb lesz belõle pénzed, mert minimum 1 hónap az ügyintézési ideje, de a sok igény miatt ez csúszhat! Tehát inkább 1, 5-2 hónapot mondanék. A munkáltatód szerintem tisztában van vele, hogy neki kell fizetnie a munkavállalója után ezeket a dolgokat (egyébként havonta értesítést kapnak a befizetendõ összegekrõl).
A kérdező hozzászólása: Szia! Köszönöm az infókat. Még mindig vannak kérdéseim. Hagyom, hogy a munkáltató és az új könyvelõ intézze a dolgokat és tegyük fel, hogy odateszik magukat, és idõben beküldik a papírom. Mennyi idõn belül számíthatok a pénzre? Elég egy nagyjáboli intervallum, mondjuk 2 hét-tõl másfél hónap? Most abban a hiszemben van a munkáltató, hogy a betegszabim a TB fizeti. Kb. mikor derül ki, hogy behajtják rajta? Most nem áll túl jól a cég és szeretném tudni, hogy mikor "ugrik" nekem a kisgóré. Miután kiutalták nekem az összeget, egybõl kérik a munkáltatótól?
Tudomásom szerint csak a munkáltatónak kell aláírnia! Elvileg úgy "intézõdik" az egész, hogy leadod a tp. papírt vagy a fõnöködnek vagy egyenesen a könyvelõnek, ekkor a könyvelõ kitölti a foglalkoztatói igazolást és a jövedelemigazolást aminek alapján kiszámítják az ellátásodat. Ezt a munkáltató aláírja, és a könyvelõnek azonnal továbbítania kellene (a már leírt egyéb iratokkal) az Egészségbiztosítóhoz. Nos, ebben nincsenek túl jó tapasztalatok, mert elõfordul, hogy több emberét is "bevárja", s a Biztosítónál is 30 nap az ügyintézési határidõ (ami a nagyon sok igény miatt többnyire csúszni szokott sajnos, mert képtelenség tartani). Ezért javasoltam, hogy személyesen add le mindezt! :) Üdv.
Szia! Örülök, hogy segíthettem :) Tehát akkor - ezek szerint - folyamatos a biztosítási jogviszonyod (vagyis a munkaviszonyod) 2 éve. Ha igen, akkor az az 5 nap most betegszabadság lesz, ami a kiszámított 1 napra jutó jövedelmed 70%-a, úgyhogy nem fogod nagyon megérezni, ne aggódj emiatt! Mint írtam, az egy napra esõ jövedelem (táppénzalap) kiszámítása nem egyszerû, ahhoz látnom kellene a jövedelemigazolást amit a munkáltató kiállít a béredrõl és az egyéb juttatásaidról, ugyanis a táppénzalapba azok is beleszámítanak! Ebben tehát sajnos nem tudok így segíteni, de - mint írtam - nem lesz sokkal kevesebb 5 nap miatt a béred (ráadásul a betegállomány alatt nem vonnak járulékot sem). A betegszabadságot mindig is a munkáltató fizette! Ez úgy történik, hogy az Egészségbiztosító számítja ki és folyósítja ha nincs kifizetõhely, viszont "behajtjuk" a munkáltatón :) Tehát azt érdemes tudnod, hogy saját betegség esetén (amennyiben nem baleseti eredetû, mert akkor nincs betegszabadság, az elsõ naptól táppénzt kapsz) az elsõ 15 nap mindig betegszabadság (ezek munkanapokat jelentenek) s csak a bsz. lejártát követõ naptól kapsz táppénzt, ami kevesebb, és naptári napokra jár. A betegszabadságot teljes egészében a munkáltató fizeti, a táppénzt a Tb., de annak összegéhez is hozzájárul a munkáltató 1/3 részben. Bízom benne, hogy segítettem ezekkel az infókkal is! :)
A kérdező hozzászólása: Ááá, még egy kérdés: Amit a könyvelõ intéz, azt nem kell aláírnom, ugye? Mert ha mégis, akkor legalább tudnám, hogy intézõdik!
A kérdező hozzászólása: Szia! Nagyon köszönöm a segítõkészséged! Elég ritka itt az ilyen! Fõállásban vagyok és biztosan be vagyok jelentve! Nem voltam beteg tavaly sem, nem voltam kórházban és saját betegségrõl van szó. A munkabérem jelenleg br. 112 ezer Ft. Pontosabban br. 700 Ft, nettó 500 Ft és heti 40 óra.(Tavaly br. 90 ezer volt.) Most akkor a jelenlegi alapján számolnak? És 5 munkanapról van szó. Tegnap kaptam a hírt, hogy a munkáltatóm lecserélte a könyvelõt, ami szerintem nagyon jó ötlet volt, így van reményem arra, hogy rendesen intézi a dolgokat! Ha esetleg kiszámolnád Nekem, hogy mennyi pénzre számíthatok, az nagyon jó lenne. Még egy kérdés: Ezt a 15 nap betegszabadságot eddig is az OEP fizette vagy régebben a munkáltatónak kellett?
Csak megnyugtatásképpen: a könyvelõ nem számíthat ki táppénzt - továbbítania kell az igényt az Egészségbiztosítóhoz! :)
A kérdező hozzászólása: Én is attól félek, hogy a könyvelõ számolja ki... Itt azt írták, hogy az OEP utalja a pénzt, azért gondoltam, hogy így mûködik (Az OEP utalja nekem és a munkáltatón pedig behajtja az egyharmadát...)
Akkor a heti munkaidõdet fogja számolni a munkaszerzõdés alapján . És majd utalja apénzt, ha utalással kéred a fizetésedet, ha készpénzben kapod a fizetést, akkor úgy.Ezt nem az OEP utalja neked, hanem a munkáltatód, akinek majd az OEP.
Majd a munkahelyeden a könyvelõ kiszámolja...
A kérdező hozzászólása: Nem értem, hogy mit nem értesz, szerintem nem a kérdésre válaszoltál. Mivel a munkahelyem nem tb kifizetõ hely (vagy mi), ezért kérdezem, hogy hogyan fogom megkapni a táppénz összegét. És az még a kérdés, hogy hogyan számolja ki az OEP a táppénz összegét, ha heti munkaidõ van megadva, tehát nem tudja, hogy naponta 8-10 vagy 14 órát dolgozom. Tehát nem napi 8 óra van a szerzõdésemben. És hogyan fogja nekem a pénzt eljuttatni az OEP? Amúgy elmentem a körzeti orvoshoz és kiírt. Hétfõn kell visszamennem hozzá, de ez most nem érdekes. Mûteni nem fognak, kórházi ellátásom nem lesz. Egyszerûen itthon vagyok 4 napot, erre mennyi pénzt kapok és hogyan kapom meg? Olvasd el a kommentemet is.
Ez nem így megy. Elmész kõrzeti orvoshoz, hogy mostantól táppénzen vagy és ha vége a táppénznek, vissza mész, ha van kórházi, vagy bármilyen igazolás, mert esetleg mûtõttek stb, azt is viszed és õ mondhatja, hogy maradjál még otthon stb.vagy ha már dolgozni akarsz, akkor a táppénzes papírra beírj a a vég dátmot. Ezt viszed a munkáltatónak, aki elküldi a könyvelésre, aztán majd ott kiszámolják és a következõ fizetésed lesz a tápppénzzel csökkentett, meg is fog jelenni a havi jövedelemigazoláson, hogy konkrétan mi mennyi. Ha mûtenek, vagy kórházban voltál, akkor még a kórházban is kapsz zárójelentést és az OEP is küld el papírt errõl. Nem értem, hogy mi ez a variálás a 40 órával.
A kérdező hozzászólása: Csak pár nap betegállományról van szó és még nem voltam idén beteg. Ha nettó 500 Ft-os órabérben vagyok és azt mondod, hogy heti 40 óra, akkor muszáj lebontaniuk napra, tehát 4 nap * 8 óra * 500 Ft és ennek a 70 %-a? És ezt az OEP küldi nekem bankszámlára? Honnét tudja meg a számlaszámom? Ennek az összegnek az egyharmadát kérik el a munkáltatómtól? Légyszi írjatok! Fontos!
A kérdező hozzászólása: Szia! Nem tudom, hogy jársz még-e erre, csak elmesélném, hogy még két hónap után sem adta le a könyvelõ a papírjaim az OEP-nek és a fõnök azt hiszi, hogy nem is kell leadni, merthogy úgyis õ fizeti az elsõ 15 napot. Mondtam én, hogy nem lesz egyszerû....

2 és fél éve dolgozom, hogyn számolják ki a betegállományt, gyest, gyedet?

Legjobb válasz: köszönöm szépen gyors és kieégitõ válaszod

A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen gyors és kieégitõ válaszod
A betegállomány elsõ 15 napja, arra a távolléti díj (pl. szabadságra kapott bér) 80 %-a jár. A táppénz, tgyás illetve gyed alapja a jogosultságot megelõzõ év átlagkeresete. A táppénzed illetve a tgyásod alapja ha az idén leszel rá jogosult akkor a tavalyi átlagkereseted. Attól függ mikor szülsz, de gyedre már valószínûleg csak jövõre leszel jogosult, amit az idei év alapján számolnak. A gyes összege nem függ jövedelemtõl, annak összege a legkisebb öregségi nyugdíj összegével egyenlõ. (bruttó 28.500, - Ft)


Szia! Igen, a bruttó béred 70 %-t kapod, amibõl szintén vannak levonások.
A kérdező hozzászólása: miket vonnak le belõle?
Szia! ha a bruttó alapbér 93 000 ft volt, akkor elõször 15 nap betegszabi jár, aztán táppénz, amibõl csak 18%- adót vonnak, de visszajön adójóváírásba! Szerintem az 50 ezer kevés, de nem tudom mi miatt! Az én sze, mélyi alapbérem 95000 ft és ebbõl 61800ft a táppénz, ebból lejön az adó, de visszajön mint adójóváírás, tehát 61000 körül kapok.. Nem értem az 50 000 neked mibõl jön ki! Talán azért lehetséges, mert nem érkezett be a céghez a hónap 30.-áig vonatkozó táppénzed, és ha havi munkaidõkeret van, akkor nem is fizetik elõre, tehát a következõ bérednél , táppénzednél pótolni kell az elmaradást, ha rendesen leadod a tp -papírt. priviben kérdezhetsz , ha nem érted. Üdv!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!