Találatok a következő kifejezésre: Hogyan számíthatom hogy (471 db)

Mekkora a nehézségi gyorsulás a vízben? Hogyan viszonyul a levegőben való gyorsuláshoz (és hogyan számítható ki!)?

Egyedül a közeg min?ségét?l (s?r?ség, bels? súrlódás, stb) függ?

Legjobb válasz: régi ugyan a kérédés, de azért... Szóval fogalmi magyarázat: A nehézségi gyorsulást a gravitáció okozza. Semmi köze a közeghez. A két tömeg távolságától és tömegétõl függ. Hétköznapi ember által elérhetõ magaságok és mélységek esetén gyakorlatilag ugyanaz (valójában nem, de ez messzire vezet). Amire te kérdezel, az a suhanás (süllyedés) közbeni gyorsulás. Ez megint nem túl jó kérdés, és azt is megmondom miért. Egy közegben esõ süllyedõ testnek a gyorsulása nem állandó. A testere hat a gravitáció, a felhajtóerõ és a közegellenállás (ami szintén erõ). Ebbõl az elsõ kettõ nagyjából állandó, a harmadik viszont a sebességgel õ. A dolog úgy néz ki, hogy test gyorsul, de egyre kisebb mértékben (a közegellenállás nõ), egészen addig amíg az erõk ki nem egyenlítik egymást, ekkor a sbesség beáll. Ezt hívják végsebességnek. Levegõben emberre (a közegellenállás függ a test alakjától, vagy ha úgy tetszik a zuhanási testhelyzettõl) ez akár 200 km/h is lehet. Vissza a kérdéshez. Kiszámítani gyakorlatilag nem nagyon tudod, csak ideális alakú testek esetében. Ha már kiváncsi vagy, akkor leginkább csak kisérletekkel tudod meghatározni. (egyszerû esetben számítható, kell a gravitációs erõ, a felhajtó erõ és a közegellenállás, minthárom megtalálható ha jól emlékszem a négyjegyû függvénytáblázatokban)

régi ugyan a kérédés, de azért... Szóval fogalmi magyarázat: A nehézségi gyorsulást a gravitáció okozza. Semmi köze a közeghez. A két tömeg távolságától és tömegétõl függ. Hétköznapi ember által elérhetõ magaságok és mélységek esetén gyakorlatilag ugyanaz (valójában nem, de ez messzire vezet). Amire te kérdezel, az a suhanás (süllyedés) közbeni gyorsulás. Ez megint nem túl jó kérdés, és azt is megmondom miért. Egy közegben esõ süllyedõ testnek a gyorsulása nem állandó. A testere hat a gravitáció, a felhajtóerõ és a közegellenállás (ami szintén erõ). Ebbõl az elsõ kettõ nagyjából állandó, a harmadik viszont a sebességgel õ. A dolog úgy néz ki, hogy test gyorsul, de egyre kisebb mértékben (a közegellenállás nõ), egészen addig amíg az erõk ki nem egyenlítik egymást, ekkor a sbesség beáll. Ezt hívják végsebességnek. Levegõben emberre (a közegellenállás függ a test alakjától, vagy ha úgy tetszik a zuhanási testhelyzettõl) ez akár 200 km/h is lehet. Vissza a kérdéshez. Kiszámítani gyakorlatilag nem nagyon tudod, csak ideális alakú testek esetében. Ha már kiváncsi vagy, akkor leginkább csak kisérletekkel tudod meghatározni. (egyszerû esetben számítható, kell a gravitációs erõ, a felhajtó erõ és a közegellenállás, minthárom megtalálható ha jól emlékszem a négyjegyû függvénytáblázatokban)
A testre ható nehézségi erõ folyadékban ugyanakkora, mint levegõben, de a folyadékokban az ellentétes irányú felhajtóerõ nagyobb. Ez a sûrûségtõl és a test térfogatától függ. A viszkozitás (belsõ súrlódás) a közeg anyagától, hõmérsékletétõl és nyomásától függ. A gyorsulással ellentétesen hat még a közegellenállás is, amely a közeg sûrûségétõl, a test mozgásirányra merõleges legnagyobb felületének nagyságától, a testnek a közeghez viszonyított sebességétõl és a test alakjától függ. Nagyobb sebesség esetén a mozgó test mögött örvények képzõdnek.

Hogyan számítható ki a villamos teljesítménye?

Legjobb válasz: bocsi rosszul írtam..hogyan számítható ki a villamos teljesítmény?

A kérdező hozzászólása: bocsi rosszul írtam..hogyan számítható ki a villamos teljesítmény?
P = U * I
A kérdező hozzászólása: köszi

Hogyan számíthatom ki a fékutat, és a féktávolságot?

9. osztályos vagyok, ha lehet egyszerűen.

Legjobb válasz: A fékút a gyorsulásból és a kezdõsebességbõl számítható az útegyenlettel, a féktávolsághoz még hozzájön a reakcióidõ miatti egyenletes mozgás távolsága is, itt a gyorsulás 0.

A fékút a gyorsulásból és a kezdõsebességbõl számítható az útegyenlettel, a féktávolsághoz még hozzájön a reakcióidõ miatti egyenletes mozgás távolsága is, itt a gyorsulás 0.


ELTE fizika szakra járok, és jelentkeznék az Eötvös Collegiumba. Hallottam, hogy számíthatok komoly felvételire. Milyen kérdésekre számíthatok?

Kérem, csak a témához komolyan hozzászólók válaszoljanak!

Legjobb válasz: Én is szakkollégiumban lakok, de nem Pesten. Kb. miért jársz arra szakra, mivel szeretnél foglalkozni diploma után, milyen szakirányon vagy, mibe szeretnél bekapcsolódni? Pl. közösségi munka, szakkörök, mûhelyek, tudományos munka, milyen nyelveken beszélsz. Tanulmányi eredmény, ilyenek. Szeretnél-e a PhD-zni?

Én is szakkollégiumban lakok, de nem Pesten. Kb. miért jársz arra szakra, mivel szeretnél foglalkozni diploma után, milyen szakirányon vagy, mibe szeretnél bekapcsolódni? Pl. közösségi munka, szakkörök, mûhelyek, tudományos munka, milyen nyelveken beszélsz. Tanulmányi eredmény, ilyenek. Szeretnél-e a PhD-zni?

6 hónapos kislányomat szívkatéterezésre kell vinnem. Bekell feküdni 3 nap 2 éjszakára az Országos Kardiológiai Intézetbe. Mire számíthatok? Hogy végzik ezt a beavatkozást ilyen kis csöppségen?

Legjobb válasz: Hát nagyon szomorú, hogy ilyen picibabán kell ezt megcsinálni. a mozgolódása miatt el sem tudom képelni, hogy hogy csinálják, hisz a felnõttek kezét is rögzítjük amikor vezetjük fel a katétert. Ugye ezt általában csukló ill. ágyékból vezetik, a kis picinek nemtudom, hogy hogyan. Kívánom ne legyen semmi baj, a befekvés gondolom a nyomókötés miatt szükséges mert maga a mûvelet nem több 15 percnél.A lehetõ legtöbb erõt kívánom! Egy ápolónõ

Hát nagyon szomorú, hogy ilyen picibabán kell ezt megcsinálni. a mozgolódása miatt el sem tudom képelni, hogy hogy csinálják, hisz a felnõttek kezét is rögzítjük amikor vezetjük fel a katétert. Ugye ezt általában csukló ill. ágyékból vezetik, a kis picinek nemtudom, hogy hogyan. Kívánom ne legyen semmi baj, a befekvés gondolom a nyomókötés miatt szükséges mert maga a mûvelet nem több 15 percnél.A lehetõ legtöbb erõt kívánom! Egy ápolónõ

Ha egy bank bár listára vág mert nem fizetek, és ráadásul kiderül, hogy a hitelfelvételnél nem vallottam be, hogy más banknál is van hitelem, milyen büntire számithatok? Hogy tudják a tartozást behajtani?

Ugytudom a lakásomat nem vihetik el,azon már van jelzálog amit egy másik banknál vettem fel,amit rendesen fizetek.

Legjobb válasz: A nem bevalással nagyjából semmmi bajod nem lehet. Ha a lakást nem is vihetik, ami benne van, azt igen, azaz végrehajtót küldhetnek rád. A bár lista meg úgy mûködik, hogy mindaddig biztos rajta leszel, ameddig nem fizeted ki a tartozásodat, valamit a tartozás mértékétõl függõen még további 1-5 évig.

A nem bevalással nagyjából semmmi bajod nem lehet. Ha a lakást nem is vihetik, ami benne van, azt igen, azaz végrehajtót küldhetnek rád. A bár lista meg úgy mûködik, hogy mindaddig biztos rajta leszel, ameddig nem fizeted ki a tartozásodat, valamit a tartozás mértékétõl függõen még további 1-5 évig.

Nem tudjatok hogy kb milyen buntetesre szamithatok hogy ha elkapnak kozuton vezetni es othonfelejtettem a jogositvanyomat?

mekkora lehet ez a buntetes??

Legjobb válasz: ha csak tényleg otthon maradt,akkor olcsón megúszod,mert a rendõr már a helyszínen,telefonon letudja kérdezni,hogy van e valójában jogsid ,vagy nincs is ,

ha csak tényleg otthon maradt, akkor olcsón megúszod, mert a rendõr már a helyszínen, telefonon letudja kérdezni, hogy van e valójában jogsid , vagy nincs is ,

Egy élettársi kapcsolatból kilépve mire számíthatok, hogyan oszlik meg a vagyon?

Legjobb válasz: Úgy oszlik meg, ahogy elosztjátok. Ha nem tudtok megegyezni, perelhettek. De nagyjából úgy szokott menni, hogy aki amit belevitt a kapcsolatba, azt viheti magával. Ha idõközben még szereztetek valamit közösen, akkor meg szokták nézni, hogy melyikõtök mennyit keres, vélhetõen ki mennyit adott bele az adott tárgy megvásárlásába.

Úgy oszlik meg, ahogy elosztjátok. Ha nem tudtok megegyezni, perelhettek. De nagyjából úgy szokott menni, hogy aki amit belevitt a kapcsolatba, azt viheti magával. Ha idõközben még szereztetek valamit közösen, akkor meg szokták nézni, hogy melyikõtök mennyit keres, vélhetõen ki mennyit adott bele az adott tárgy megvásárlásába.
Kedves Kérdezõ! Nem kell bejelentett élettársi kapcsolatnak lennie. Ez helytelen infó. Az élettársak a közös vagyont nem fele-fele, hanem a szerzésben közremûködés arányában szerzik együtt, tehát eszerint is kell megosztani. A háztartásban végzett munka közrremûködésnek számít. Tehát a jövedelmi viszonyok szerint alakul a közös vagyon. Ezt pedig a Ptk. mondja ki, és ez a bejelentéstõl teljesen független.
Ha nem volt bejelentett akkor egyéni megállapodás kérdése. Ha nem tudtok megállapodni akkor polgári peres eljárást lehet indítani. De általános szabályok csak a bejelentett élettársi kapcsolatokra vonatkoznak.
Nem akarok akadékoskodni, de az élettársi viszonyt igazolja, hogyha tartósan azonos lakcímre vagytok bejelentve.
Mindenki viszi a sajátját, a közöst a belefizettett pénz arányában osztják. :)
A kérdező hozzászólása: KÖszi a választ
Milyen élettársi kapcsolat volt? Hivatalosan bejelentett?
A kérdező hozzászólása: Tudod ez egy bonyolult eset! 23 évig éltünk házasságban, elváltunk, egy év után ujra összeköltöztünk.És most kezdõdnek elõlrõl a gondok.De köszi!
Hogy érted, hogy ügyvéd által? Egy szobában lakott veletek? Ez olyan mint a házasság. Más szabályok vonatkoznak ha "csak" együtt élsz valakivel, más ha ezt bejelentitek és megint más, ha összeházasodtok. Az, hogy ti együtt éltetek az csak olyan mint egy lakóközösség. Nem volt papír róla, tehát a vagyonotok nem lett közös.
A kérdező hozzászólása: Köszi! De ha ügyvéd által igazolni tudom, ezt az élettársi kapcsolatot?
A kérdező hozzászólása: Nem volt bejelentett.
A különbség a bejelentett és a csak "azonos lakcímû" élettársi kapcsolat között, hogy a bejelentettnél a szerzett javak közösek lesznek, hasonlóan egy házassághoz. A papír nélkül együtt élõknél mindenki a saját kasszáját gyarapítja, tehát nem lesz közös szerzemény.

Hogyan számíthatom ki, hogy a Jónás módszer szerint mikor fogant a kisfiam?

Ki tudna e szamitani nekem valaki a Jonas modszer szerint ,hogy mikor fogan kisfiu? En 1971 szept 20 an szulettem Marosvasarhelyen 3 ora 15 perckor. koszonom

Legjobb válasz: 2007.07.14. 08.13. 09.12. 10.11. 11.10. 12.10. 2008.01.08. Érdemes megnézni egy holdnaptárt, ott ezeket az adatokat megnézve egyeztetni, hogy megyik holdidõhöz hány napra esik ez a dátum, s így magadnak is meg tudod állapítani. pl. Ha a telihold elõtti 5 napra esnek ezek az idõpontok, akkor minden telihold elõtt 5. nap van a szerencsés napod, a peteérésed. Vigyázz, nem mindenkinél válik be! Jó próbálkozást!

2007.07.14. 08.13. 09.12. 10.11. 11.10. 12.10. 2008.01.08. Érdemes megnézni egy holdnaptárt, ott ezeket az adatokat megnézve egyeztetni, hogy megyik holdidõhöz hány napra esik ez a dátum, s így magadnak is meg tudod állapítani. pl. Ha a telihold elõtti 5 napra esnek ezek az idõpontok, akkor minden telihold elõtt 5. nap van a szerencsés napod, a peteérésed. Vigyázz, nem mindenkinél válik be! Jó próbálkozást!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!