Találatok a következő kifejezésre: Hogyan számíthatom hogy (495 db)

Mekkora a nehézségi gyorsulás a vízben? Hogyan viszonyul a levegőben való gyorsuláshoz (és hogyan számítható ki!)?

Egyedül a közeg min?ségét?l (s?r?ség, bels? súrlódás, stb) függ?

Legjobb válasz: régi ugyan a kérédés, de azért... Szóval fogalmi magyarázat: A nehézségi gyorsulást a gravitáció okozza. Semmi köze a közeghez. A két tömeg távolságától és tömegétõl függ. Hétköznapi ember által elérhetõ magaságok és mélységek esetén gyakorlatilag ugyanaz (valójában nem, de ez messzire vezet). Amire te kérdezel, az a suhanás (süllyedés) közbeni gyorsulás. Ez megint nem túl jó kérdés, és azt is megmondom miért. Egy közegben esõ süllyedõ testnek a gyorsulása nem állandó. A testere hat a gravitáció, a felhajtóerõ és a közegellenállás (ami szintén erõ). Ebbõl az elsõ kettõ nagyjából állandó, a harmadik viszont a sebességgel õ. A dolog úgy néz ki, hogy test gyorsul, de egyre kisebb mértékben (a közegellenállás nõ), egészen addig amíg az erõk ki nem egyenlítik egymást, ekkor a sbesség beáll. Ezt hívják végsebességnek. Levegõben emberre (a közegellenállás függ a test alakjától, vagy ha úgy tetszik a zuhanási testhelyzettõl) ez akár 200 km/h is lehet. Vissza a kérdéshez. Kiszámítani gyakorlatilag nem nagyon tudod, csak ideális alakú testek esetében. Ha már kiváncsi vagy, akkor leginkább csak kisérletekkel tudod meghatározni. (egyszerû esetben számítható, kell a gravitációs erõ, a felhajtó erõ és a közegellenállás, minthárom megtalálható ha jól emlékszem a négyjegyû függvénytáblázatokban)

régi ugyan a kérédés, de azért... Szóval fogalmi magyarázat: A nehézségi gyorsulást a gravitáció okozza. Semmi köze a közeghez. A két tömeg távolságától és tömegétõl függ. Hétköznapi ember által elérhetõ magaságok és mélységek esetén gyakorlatilag ugyanaz (valójában nem, de ez messzire vezet). Amire te kérdezel, az a suhanás (süllyedés) közbeni gyorsulás. Ez megint nem túl jó kérdés, és azt is megmondom miért. Egy közegben esõ süllyedõ testnek a gyorsulása nem állandó. A testere hat a gravitáció, a felhajtóerõ és a közegellenállás (ami szintén erõ). Ebbõl az elsõ kettõ nagyjából állandó, a harmadik viszont a sebességgel õ. A dolog úgy néz ki, hogy test gyorsul, de egyre kisebb mértékben (a közegellenállás nõ), egészen addig amíg az erõk ki nem egyenlítik egymást, ekkor a sbesség beáll. Ezt hívják végsebességnek. Levegõben emberre (a közegellenállás függ a test alakjától, vagy ha úgy tetszik a zuhanási testhelyzettõl) ez akár 200 km/h is lehet. Vissza a kérdéshez. Kiszámítani gyakorlatilag nem nagyon tudod, csak ideális alakú testek esetében. Ha már kiváncsi vagy, akkor leginkább csak kisérletekkel tudod meghatározni. (egyszerû esetben számítható, kell a gravitációs erõ, a felhajtó erõ és a közegellenállás, minthárom megtalálható ha jól emlékszem a négyjegyû függvénytáblázatokban)
A testre ható nehézségi erõ folyadékban ugyanakkora, mint levegõben, de a folyadékokban az ellentétes irányú felhajtóerõ nagyobb. Ez a sûrûségtõl és a test térfogatától függ. A viszkozitás (belsõ súrlódás) a közeg anyagától, hõmérsékletétõl és nyomásától függ. A gyorsulással ellentétesen hat még a közegellenállás is, amely a közeg sûrûségétõl, a test mozgásirányra merõleges legnagyobb felületének nagyságától, a testnek a közeghez viszonyított sebességétõl és a test alakjától függ. Nagyobb sebesség esetén a mozgó test mögött örvények képzõdnek.

Hogyan számítható ki a villamos teljesítménye?

Legjobb válasz: bocsi rosszul írtam..hogyan számítható ki a villamos teljesítmény?

A kérdező hozzászólása: bocsi rosszul írtam..hogyan számítható ki a villamos teljesítmény?
P = U * I
A kérdező hozzászólása: köszi

Hogyan számíthatom ki a fékutat, és a féktávolságot?

9. osztályos vagyok, ha lehet egyszerűen.

Legjobb válasz: A fékút a gyorsulásból és a kezdõsebességbõl számítható az útegyenlettel, a féktávolsághoz még hozzájön a reakcióidõ miatti egyenletes mozgás távolsága is, itt a gyorsulás 0.

A fékút a gyorsulásból és a kezdõsebességbõl számítható az útegyenlettel, a féktávolsághoz még hozzájön a reakcióidõ miatti egyenletes mozgás távolsága is, itt a gyorsulás 0.


ELTE fizika szakra járok, és jelentkeznék az Eötvös Collegiumba. Hallottam, hogy számíthatok komoly felvételire. Milyen kérdésekre számíthatok?

Kérem, csak a témához komolyan hozzászólók válaszoljanak!

Legjobb válasz: Én is szakkollégiumban lakok, de nem Pesten. Kb. miért jársz arra szakra, mivel szeretnél foglalkozni diploma után, milyen szakirányon vagy, mibe szeretnél bekapcsolódni? Pl. közösségi munka, szakkörök, mûhelyek, tudományos munka, milyen nyelveken beszélsz. Tanulmányi eredmény, ilyenek. Szeretnél-e a PhD-zni?

Én is szakkollégiumban lakok, de nem Pesten. Kb. miért jársz arra szakra, mivel szeretnél foglalkozni diploma után, milyen szakirányon vagy, mibe szeretnél bekapcsolódni? Pl. közösségi munka, szakkörök, mûhelyek, tudományos munka, milyen nyelveken beszélsz. Tanulmányi eredmény, ilyenek. Szeretnél-e a PhD-zni?

Hogyan számíthatom ki a tórusz egy szeletének tehetetlenségi nyomatékát függõleges tengelyre?

Legjobb válasz: O.K. hogy függõleges tengelyre, de hogy áll a tórusz? Hogyan, milyen állású síkkal, milyen vastagon szeleteljük? Elméleti, matematikai, integrálási kérdés, vagy gyakorlati, közelítõ számítás kell? Pl. ha vékony szelet: I = mr^2, r-t a súlypont távolságát egész pontosan lehet becsülni.

O.K. hogy függõleges tengelyre, de hogy áll a tórusz? Hogyan, milyen állású síkkal, milyen vastagon szeleteljük? Elméleti, matematikai, integrálási kérdés, vagy gyakorlati, közelítõ számítás kell? Pl. ha vékony szelet: I = mr^2, r-t a súlypont távolságát egész pontosan lehet becsülni.
A kérdező hozzászólása: Igaz! Elnézést a pontatlanságért. A tórusz az x-tengely mentén helyezkedik el. A tóruszból pedig a középpontjától az x-síkon egy 20 fokos szögtartományba esõ részt, teljes keresztmetszetébe kiemelünk és így kapunk egy hajlított hengert. Én a Steiner-tételt szeretném alkalmazni. Tehát a kapott tömör hajlított henger súlypontjára az y-tengely mentén számolnék elõször nyomatékot. Majd az eredeti tórusz középpontjának a távolságéra számolok nyomatékot. Azaz lényegében a tórusz 18-ad részének a tórusz középpontjára számított nyomatéka érdekelne.
Ha jól értem, akkor ezt a képletet kell alkalmaznod, ill. ennek 1/18-ad részét, ld. tórusz: [link] ill: [link] Az elsõ hibája, hogy átmérõket ír sugár helyett, a másodiké pedig "vertical axis", pedig a rajzon vízszintes.

6 hónapos kislányomat szívkatéterezésre kell vinnem. Bekell feküdni 3 nap 2 éjszakára az Országos Kardiológiai Intézetbe. Mire számíthatok? Hogy végzik ezt a beavatkozást ilyen kis csöppségen?

Legjobb válasz: Hát nagyon szomorú, hogy ilyen picibabán kell ezt megcsinálni. a mozgolódása miatt el sem tudom képelni, hogy hogy csinálják, hisz a felnõttek kezét is rögzítjük amikor vezetjük fel a katétert. Ugye ezt általában csukló ill. ágyékból vezetik, a kis picinek nemtudom, hogy hogyan. Kívánom ne legyen semmi baj, a befekvés gondolom a nyomókötés miatt szükséges mert maga a mûvelet nem több 15 percnél.A lehetõ legtöbb erõt kívánom! Egy ápolónõ

Hát nagyon szomorú, hogy ilyen picibabán kell ezt megcsinálni. a mozgolódása miatt el sem tudom képelni, hogy hogy csinálják, hisz a felnõttek kezét is rögzítjük amikor vezetjük fel a katétert. Ugye ezt általában csukló ill. ágyékból vezetik, a kis picinek nemtudom, hogy hogyan. Kívánom ne legyen semmi baj, a befekvés gondolom a nyomókötés miatt szükséges mert maga a mûvelet nem több 15 percnél.A lehetõ legtöbb erõt kívánom! Egy ápolónõ

Ha egy bank bár listára vág mert nem fizetek, és ráadásul kiderül, hogy a hitelfelvételnél nem vallottam be, hogy más banknál is van hitelem, milyen büntire számithatok? Hogy tudják a tartozást behajtani?

Ugytudom a lakásomat nem vihetik el,azon már van jelzálog amit egy másik banknál vettem fel,amit rendesen fizetek.

Legjobb válasz: A nem bevalással nagyjából semmmi bajod nem lehet. Ha a lakást nem is vihetik, ami benne van, azt igen, azaz végrehajtót küldhetnek rád. A bár lista meg úgy mûködik, hogy mindaddig biztos rajta leszel, ameddig nem fizeted ki a tartozásodat, valamit a tartozás mértékétõl függõen még további 1-5 évig.

A nem bevalással nagyjából semmmi bajod nem lehet. Ha a lakást nem is vihetik, ami benne van, azt igen, azaz végrehajtót küldhetnek rád. A bár lista meg úgy mûködik, hogy mindaddig biztos rajta leszel, ameddig nem fizeted ki a tartozásodat, valamit a tartozás mértékétõl függõen még további 1-5 évig.

Pszichiátriára kértem idõpontot, mire számíthatok? Hogy mûködik?

szeretném,ha felírnának egy gyógyszert nekem,nyilván nem kötöm ezt az orrukra. de hogy zajlik egy ilyen vizsgálat? leülök és beszélgetek a dokival vagy mi?

Legjobb válasz: Igen, bemész, leülsz, beszélgetsz a dokival. Aztán õ eldönti, mi legyen. Lehet, hogy nem fog az elsõ alkalom után felírni gyógyszert, lehet, hogy késõbb sem. Ha van valami konkrét elképzelésed, milyen gyógyszert akarsz, és miért, nyugodtan mondd neki, ez nem szégyen!

Igen, bemész, leülsz, beszélgetsz a dokival. Aztán õ eldönti, mi legyen. Lehet, hogy nem fog az elsõ alkalom után felírni gyógyszert, lehet, hogy késõbb sem. Ha van valami konkrét elképzelésed, milyen gyógyszert akarsz, és miért, nyugodtan mondd neki, ez nem szégyen!
A kérdező hozzászólása: Azért nem akarom mondani, hogy mit kérek, mert van benne drog is ahogy olvastam. Azt hiheti, hogy drogos vagyok és amiatt kérem... annyit fogok neki mondani, hogy szeretnék gyógyszert szedni a problémámra, és elmondom mi a bajom.
Így neked egyetlen pszichiáter sem fog gyógyszert írni. Elmondod a problémádat, és õ ez, meg a viselkedésed alapján eldönti, hogy milyen gyógyszert kapjál, ha szükséges egyáltalán. Te ott nem kérhetsz, csak jelenthetsz.... "Nem kötöd az orrára". Röhögtetsz...Ír neked narkót.
A kérdező hozzászólása: igen azt akarok... úgyhogy röhöghetek is :D

Nem tudjatok hogy kb milyen buntetesre szamithatok hogy ha elkapnak kozuton vezetni es othonfelejtettem a jogositvanyomat?

mekkora lehet ez a buntetes??

Legjobb válasz: ha csak tényleg otthon maradt,akkor olcsón megúszod,mert a rendõr már a helyszínen,telefonon letudja kérdezni,hogy van e valójában jogsid ,vagy nincs is ,

ha csak tényleg otthon maradt, akkor olcsón megúszod, mert a rendõr már a helyszínen, telefonon letudja kérdezni, hogy van e valójában jogsid , vagy nincs is ,


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!