Találatok a következő kifejezésre: Hogyan működik az (2324 db)

Van az emotiv játék és hasonló elven működő rengeteg minden. Aki ért hozzá az eltudná magyarázni hogyan működik. Hogyan működik az érzékelő? Mit érzékel? A gép azt hogyan értelmezi? Stb.

Legjobb válasz: Az érzékelõ egyszerûen érzékeli a bõrfelszínen a potenciál különbséget a két-két érzékelõ pár között. Ebbõl összeáll egy hullámminta - ez az illetõ agyhulláma. A gép meg ezt felrajzolja általában grafikonként, ha meg akarod jeleníteni. De természetesen adott hullám-mintához eseményeket is rendelhetsz, vagy adott hullám-magassághoz. A lehetõségek száma meglehetõsen magas :)

Az érzékelõ egyszerûen érzékeli a bõrfelszínen a potenciál különbséget a két-két érzékelõ pár között. Ebbõl összeáll egy hullámminta - ez az illetõ agyhulláma. A gép meg ezt felrajzolja általában grafikonként, ha meg akarod jeleníteni. De természetesen adott hullám-mintához eseményeket is rendelhetsz, vagy adott hullám-magassághoz. A lehetõségek száma meglehetõsen magas :)
A kérdező hozzászólása: "Az érzékelõ egyszerûen érzékeli a bõrfelszínen a potenciál különbséget a két-két érzékelõ pár között." Hogyan érted hogy a "két-két érzékelõ pár között." Láttam ilyen grafikont. Ott több hullám volt felrajzolva. Minden hullám egy-egy ilyen fejre helyezett érzékelõ? Ezek az érzékelõk hogyan mûködnek és ha a koponya alá is lehetne ezeket helyezni?
[link] Ilyen egy (egyszerûbb) érzékelõ - mindegyiknek megvan az átellenes párja. Ahány ilyen pár van, annyi ponton mér, annyi hullámgörbét lehet a változásokból felállítani. Ha a koponya alá lehetne helyezni, akkor sokkalta pontosabb mérést lehetne végezni, hiszen kívül sok a zavaró jel (amit a koponya+bõr+vér+víz eléggé jól árnyékol - de sajnos a belsõ jeleket is), belül viszont pusztán az agy elektromos hullámait lehetne érzékelni, sokkal tisztább jel képében. Csak sajnos ez fúró és sok extra macera nélkül nem kivitelezhetõ :)
A kérdező hozzászólása: Én láttam olyat hogy az érzékelõ a fej közepén volt (két agyfélteke között) annak akkor hol a párja vagy az hogy van? Ezek a kis karika alakú érzékelõk hogy mûködnek? Hogyan épülnek fel?
A kérdező hozzászólása: Mitõl függ az hogy hány darab érzékelõt kell fel rakni?

Ps3-at vagy Xbox360-at érdemesebb venni? Az xboxon hogy működik az Xbox Live? A Ps3-n hogy működik a playstation network?

Főleg játékra szeretném használni a konzolt meg multiplayerezni akarok. Nem akarok előfizetni egyikre se csak kíváncsi vagyok hogy hogy működik az Xbox Live meg a playstation network.

Legjobb válasz: Ha multizni akarsz, és nem akarsz elõfizetni, akkor csak a PS3 jöhet szóba. De mivel amúgy is azt ajánlottam volna, mivel az a jobb, így nem gond, ha a box szóba sem jöhet. Hogy hogy mûködik? Egyszer regisztrálsz PSN-re, ezt PS3-ról vagy PC-rõl is meg tudod csinálni, és kész. Ezután semmi tennivaló, játékon belül ha rámész, hogy multiplayer már keresi is a szervert.

Ha multizni akarsz, és nem akarsz elõfizetni, akkor csak a PS3 jöhet szóba. De mivel amúgy is azt ajánlottam volna, mivel az a jobb, így nem gond, ha a box szóba sem jöhet. Hogy hogy mûködik? Egyszer regisztrálsz PSN-re, ezt PS3-ról vagy PC-rõl is meg tudod csinálni, és kész. Ezután semmi tennivaló, játékon belül ha rámész, hogy multiplayer már keresi is a szervert.
Vélemény szerint xbox360-at.Az xbox live fizetõs de baromi jó a ps3an ingyenes de szar. Ha multizni akarsz akkor baromira x360 igaz fizetni kell de nem sok ( 1 évre 12ezer) xbox-nak jobb a kezelése is , és jobb a grafika a ps3nál. ps3 -ra már nem nagyon fognak exkluzivokat míg az x360ra még fognak 4-5évig. kérdezz még ha akarsz de szerintem igy van :) (nekem xboxom van és nagyon jó szerintem(
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); #2 Minden amit írtál hülyeség, ez azért rekordnak számít. Sokszor írnak hülyeséget fanboyok, de legalább a sokból talán néha egy betalál, de hogy neked 0 jött össze, az már teljesítmény. "xbox live fizetõs de baromi jó a ps3an ingyenes de szar" Valami indoklást? Mégis mivel jobb a Live? Tudom a választ, semmivel, de azért indokold meg. "xbox-nak jobb a kezelése" Hogy micsoda? Semmivel sem jobb. "és jobb a grafika a ps3nál" Ez a PS3 megjelenése után kb 2 évig volt igaz multiplatform játékokra, azóta már teljesen megegyezik a két konzol grafikája, exkluzív játékok meg PS3-on valamivel szebbek is. "ps3 -ra már nem nagyon fognak exkluzivokat míg az x360ra még fognak 4-5évig" Ez az egészben a legviccesebb. Xbox-ra eddig is alig volt exkluzív, konkrétan csak egy Halo-gépezet volt az egész, meg néha egy kis Gears of War-t kidobtak rá, ennyi. PS3 meg tele van exkluzívval. És szerinted melyik a valószínûbb, hogy egy olyan konzolra fog még 4-5 évig jönni exkluzív játék, aminél az elsõ 8 év alatt sem volt exkluzív, vagy egy olyan konzolra, amire folyamatosan jöttek ki a jobbnál jobb exkluzívok? Segítek, az utóbbi. De nézzük meg 2013-at, milyen jó Xbox exkluzív jelent meg ebben az évben? Végignéztem pár listát, egyet sem találtam. Most akkor nézzük meg a PS3 idei évét. Ratchet & Clank: Into the Nexus, Beyond: Two Souls, God of War: Ascension és The Last of Us. Utóbbi a jelen generáció egyik, ha nem a legjobb játéka. És akkor még idén megjelenik a Gran Turismo 6. Xbox-ra mi fog még idén jönni? Meglepõ módon már megint csak egy Halo, és kész az idei játéktermés. Ha válaszolnál, akkor elõre szólok (mert az átlag ember csak ezt csinálná), hogy ne engem "támadj", mert annak semmi értelme, csak magadat járatnád le, érvekkel gyere.
3#jól beégetted XDD Viszont egy valamit nem jól tudsz "Ez a PS3 megjelenése után kb 2 évig volt igaz multiplatform játékokra, azóta már teljesen megegyezik a két konzol grafikája, exkluzív játékok meg PS3-on valamivel szebbek is. " Xboxon jobbak voltak a multiplatformok olyan 2012-ig. Többi igaz
#4 Lehet a 2 év tényleg kevés, de a 2012 meg sok. Egyezzünk meg valahol 2010-2011-ben, mert az azért már tényleg reális, pontos dátumot meg amúgy sem lehet mondani, hisz nem egyik napról a másikra lettek szebbek a játékok PS3-on.
Nem tudom hogy ti ezzel, hogy vagytok de szerintem azért több a ps3-ra az exkluzív "hmm most kiadtunk egy játékot ps-re akkor már miért ne akkor tegyük exkluzívá " mint az xbox nál "hm ki adtunk egy játékot xbox-ra " xDD Nah de mind1, nekem csak ez a véleményem
#6 Hidd el, nem így mennek a dolgok. Az ok, amiért több exkluzív van PS3-ra, mert a Sony-nak több a belsõs játékkészítõ stúdiója (10-15), míg Microsoft-nak közül 0 van. Az, hogy first party stúdió azt jelenti, hogy a Sony birtokában vannak ezek a cégek, azaz vagy felvásárolta õket, vagy alapból õk hozták létre. Ha a Sony-é a cég, akkor egyértelmûen nem fogják a konkurencia gépére is kiadni a játékokat, hisz tudja a Sony, hogy exkluzív játékokkal lehet igazán megnyerni a vásárlókat, pontosabban csak a marketing számít, de ha van sok jó exkluzív játéka akkor van mit marketingezni. Microsoft meg külsõs stúdiókat bérel fel, vagy fizeti le õket, hogy egy bizonyos játékot ne adjon ki stúdió az ellenfél, azaz a Sony konzoljára. Ez nem kéne, hogy azt jelentse, hogy kevesebb exkluzív van rá, hisz akárhány stúdiót felbérelhet/lefizethet, de nagyon durva összegeket kell tejelni az exkluzív jogokért, ezért nem látsz annyi exkluzívot boxra. Sony-nak meg csak ki kell fizetnie azt az összeget, amibe a játék készítése kerül (ami szintén nem olcsó, marketinggel együtt simán 100 millió dollár felett van), viszont nem kell azért is fizetni mondjuk 1, 5x ennyit, hogy csak az õ konzoljukra legyen elérhetõ, hisz a saját stúdiójával csináltatta.
Értem. Bár én Xboxot vettem pedig énis gondolkodtam hogy ps3 az exkluzivjai miatt. ha ps3mat vettem volna akkor se vennék meg egy exkluzivját. én nem ezt néztem a konzol vásárlásakor. Eddig megvettem egy játékot és kész azóta azzal elvagyok

Hogyan működik a repüélés repülőgéppel és hogyan működik az a Last Minute?

A szuleimmel Last Minutebol fogunk majd valasztani hogy hova megyunk Mallorcara.Na de ez most hogy mukodik? ittvan ezaz oldal pl:


Valaki be tudná másolni nekem annak a mém képregénynek a linkjét ahol a troll apa elmagyarázza a fiának hogy hogy működik az ország? :D

Köszöntem! :D

Legjobb válasz: http://trololooo.blog.hu/2012/03/11/igy_mukodik_az_orszagunk Elvileg ez az! XD

A kérdező hozzászólása: Köszi!! :)

Hogyan működik az egészségpénztár? Még sosem voltam tag, és nem értem, hogy miként működik a vásárlás-kifizetés. Biztos én vagyok az értetlen, de nem látom át az EP honlapján.

Amennyiben jól értelmezem - és javítsatok ki, ha tévedek - két esetben tudok vásárolni egészségbiztosítási kártyámon lévő összeg terhére. Vagy a kártyával rögtön mindennemű készpénz nélkül, vagy, amennyiben erre az adott helyen nincs mód, számlát kell kérnem az EP nevére, a fizetendő összeget készpénzzel rendezem, majd az EP ezen összeget jóváírja a számlámon? Vagy az összeget juttatják el részemre? Tehát például amennyiben a Brendon áruházban pelenkát vásárolok 5.000,-Ft-ért, azt én nekik kifizetem, majd a számlát az EP nevére kérve az EP a pelenka árát, azaz 5.000,-Ft-ot jóváírják a számlámon? Vagy az összeget utalják postai vagy banki úton nekem? Mert nem mindegy. Illetve bárhol kérhetek számlát? Vagy van egy lista arra vonatkozóan, hogy hol tudok kártyával fizetni, és van egy, hogy hol kérhetek számlát? Pl a Brendon honlapján az van, hogy elfogadják, de tegnap azt mondták, nem. Akkor csak kérjek számlát?

Hogy működik az együttélés azoknál aki 2. feleségként a férj előző házasságából való kb.20 éves gyerekével él együtt? Hogy működik a kapcsolatotok 3-asban netán közös gyerekkel együtt? Sok a zűr? Elfogadtátok egymást a mostohagyerekkel?

Legjobb válasz: egy 20 éves az már nem gyerek, tisztában van az élet dolgaival (remélhetõleg). Ha normális a "kölyök", akkor nem fog belezavarni kettõtök kapcsolatába, lehettek akár haverok is, és nem kell kiszolgálnod õt úgy, mintha az anyja lennél, egy 20 éves embert már egyébként sem kell kiszolgálni.

egy 20 éves az már nem gyerek, tisztában van az élet dolgaival (remélhetõleg). Ha normális a "kölyök", akkor nem fog belezavarni kettõtök kapcsolatába, lehettek akár haverok is, és nem kell kiszolgálnod õt úgy, mintha az anyja lennél, egy 20 éves embert már egyébként sem kell kiszolgálni.
Mi már sok éve élünk így, közös gyermek is van. A nevelt lányom még tini volt annak idején, mikor találkoztunk. Elfogadtuk egymást, de meg kell mondanom, hogy igen, hihetetlen sok probléma adódott, és nagyon nehéz volt nagyon sokszor az élet így... Sok feláldozással járt, bûntudattal, bánattal, az öröm mellett. Egy kb 20 évessel bizonyos szempontból könnyebb (teljesen önellátó elvileg), viszont kiforrott személyisége van, megszokott élete, stb az édesapjával. A jó hír annyi, hogy lassan saját életet kezd, el is költözhet, ezért max csak pár év lenne elvileg közösen élni így hármasban. A kérdés az, hogy tudsz-e együtt élni vele is (nemcsak az apjával).

Hogyan működik az autotune és a hangok letisztítása? (Bővebben lent)

Nem is konkrétan arra irányul a kérdés, hogy miként működik, hanem arra, hogy a hangmérnökök, mikor tisztítják a hangokat, akkor a saját fülükre hagyatkoznak, vagy vannak bionyos értékek, amiket meg kell adni a számítógépnek, és akkor az megoldja? Az autotune-ról olvastam, hogy csak elindítod, "ráhúzod" a zenére és automatikusan letisztítja, ez tényleg így van? Valamint, ha van érzékem az ilyen dolgokhoz, akkor hogyan lehet bekerülni a szakmába? Csináltam már pár (kb. 100 darab :D) hiphop zenei alapot, amire haverék is azt mondják, hogy jók, és van érzékem hozzá, viszont youtube-ra nem akarom kipakolni, mert akkor bárki ellophatja... Engem amúgy sem érdekel a hírnév, csak a pénz, ami benne van. Viszont nincs papírom a hangmérnöki szakmához... Van esély, hogy valahogy mégis bekerüljek? Ha igen, hova érdemes menni? Előre is köszi a válaszokat! :)

Legjobb válasz: Ha jól értelmezem a kérdésed akkor te a masteringre gondolsz. Autotune-ról még nem hallottam, de aki keveri a zenét a stúdióban az biztos nem használ ilyet. Mivel ha kever az ember valamit akkor abba beleadja a saját ötletét, hangzásvilágát, és ízlését. Olyan ez mint a fõzés. Ha túl sok sót raksz a kajába akkor ehetetlen lesz. Ezt a számítógép nem tudja szépen megcsinálni. Általában egy technikus a stúdióban több sávon dolgozik, és mindet külön kezeli. Vannak bizonyos értékek amin elindul az ember. Vegyük például a dobnál a lábdobot: Megvan a nyers anyag amit felvettek mondjuk 1 subkickkel. Azt elõször EQzzák, ami annyit tesz hogy mivel van a lábdobnak egy tartománya 40-100,120 Hzig, azt kiemelik belõle hogy jó mély legyen a hangja. A magasat levágják belõle, hogy még véletlenül se legyen benne, és valamilyen szinten pozicionálják hogy ne az ének és a gitár elõtt legyen. Utána tesznek rá egy kompresszort, vagy gate-et, amivel leszabályozzák hogy +-X dB alatt/felett ne szóljon, ezt általában azért szokták tenni hogy mivel valamilyen szinten a pergõ, vagy a cinek is beleszólnak a lábdob hangzásba ezt elfojtsák. Utána jön a delay, vagy reverb amivel egy teret szimulálsz a dobnak hogy ne csak a nyers hang legyen hanem legyen valami kis visszaverõdése, életszerûsége. Aztán még lehet ezeket finomítani ízlés szerint effektezni, de nagyjából ennyibõl áll, minden hangszernél. Ezt nem tudja egy gép megoldani mert nagyon összetett mûvelet és kell hozzá egy ízlés hogy hogyan készíted el az adott soundot. A szakmáról csak annyit hogy van a hangtechnikus és a hangmérnök. A technikus az eszközöket kezeli, ismeri használja. A hangmérnök ezen felül még hozzá is tud nyúlni hogyha valami baja van. Meg tudja szerelni, fejleszti, stb. A hangtechnikus szakot OKJ-s képzésben oktatják pár iskolában, hangmérnökhöz elõször el kell menni mûszaki fõiskolára villamosmérnöki karra és utána mesterképzésként választhatod a hangmérnököt. Õszinte leszek veled megélni ebbõl nagyon nehezen lehet, és csak az tud elhelyezkedni akinek van kapcsolata, vagy esetleg nagyon figyelt órákon és tud valamit. Ha ebben gondolkodsz akkor amit tudok ajánlani az a Minerva OKJ-s suli, ott tényleg mindent megtanulsz a szakmáról. Vannak ezen kívül még más iskolák mint az Athéné de ott nem fogsz tanulni semmit. Azért mondom mert én oda jártam 1 évet. Van az Oktopus ami elég jó de fizetõs. (1 év az olyan 1 millió körül mozog, plusz a felszerelés amire köteleznek hogy vedd meg.) Meg van a Drégelyvár suli ami fizetõs igaz kicsit olcsóbb de ezt azért nem ajánlanám mert ismerõsöm oda járt és elsõ félév az a tûzvédelmi oktatásról szólt meg hogyan állítsanak a falnak egy létrát... Ha tényleg érdekel akkor hajrá nézd meg a Minervát abban tényleg nem fogsz csalódni.

Ha jól értelmezem a kérdésed akkor te a masteringre gondolsz. Autotune-ról még nem hallottam, de aki keveri a zenét a stúdióban az biztos nem használ ilyet. Mivel ha kever az ember valamit akkor abba beleadja a saját ötletét, hangzásvilágát, és ízlését. Olyan ez mint a fõzés. Ha túl sok sót raksz a kajába akkor ehetetlen lesz. Ezt a számítógép nem tudja szépen megcsinálni. Általában egy technikus a stúdióban több sávon dolgozik, és mindet külön kezeli. Vannak bizonyos értékek amin elindul az ember. Vegyük például a dobnál a lábdobot: Megvan a nyers anyag amit felvettek mondjuk 1 subkickkel. Azt elõször EQzzák, ami annyit tesz hogy mivel van a lábdobnak egy tartománya 40-100, 120 Hzig, azt kiemelik belõle hogy jó mély legyen a hangja. A magasat levágják belõle, hogy még véletlenül se legyen benne, és valamilyen szinten pozicionálják hogy ne az ének és a gitár elõtt legyen. Utána tesznek rá egy kompresszort, vagy gate-et, amivel leszabályozzák hogy +-X dB alatt/felett ne szóljon, ezt általában azért szokták tenni hogy mivel valamilyen szinten a pergõ, vagy a cinek is beleszólnak a lábdob hangzásba ezt elfojtsák. Utána jön a delay, vagy reverb amivel egy teret szimulálsz a dobnak hogy ne csak a nyers hang legyen hanem legyen valami kis visszaverõdése, életszerûsége. Aztán még lehet ezeket finomítani ízlés szerint effektezni, de nagyjából ennyibõl áll, minden hangszernél. Ezt nem tudja egy gép megoldani mert nagyon összetett mûvelet és kell hozzá egy ízlés hogy hogyan készíted el az adott soundot. A szakmáról csak annyit hogy van a hangtechnikus és a hangmérnök. A technikus az eszközöket kezeli, ismeri használja. A hangmérnök ezen felül még hozzá is tud nyúlni hogyha valami baja van. Meg tudja szerelni, fejleszti, stb. A hangtechnikus szakot OKJ-s képzésben oktatják pár iskolában, hangmérnökhöz elõször el kell menni mûszaki fõiskolára villamosmérnöki karra és utána mesterképzésként választhatod a hangmérnököt. Õszinte leszek veled megélni ebbõl nagyon nehezen lehet, és csak az tud elhelyezkedni akinek van kapcsolata, vagy esetleg nagyon figyelt órákon és tud valamit. Ha ebben gondolkodsz akkor amit tudok ajánlani az a Minerva OKJ-s suli, ott tényleg mindent megtanulsz a szakmáról. Vannak ezen kívül még más iskolák mint az Athéné de ott nem fogsz tanulni semmit. Azért mondom mert én oda jártam 1 évet. Van az Oktopus ami elég jó de fizetõs. (1 év az olyan 1 millió körül mozog, plusz a felszerelés amire köteleznek hogy vedd meg.) Meg van a Drégelyvár suli ami fizetõs igaz kicsit olcsóbb de ezt azért nem ajánlanám mert ismerõsöm oda járt és elsõ félév az a tûzvédelmi oktatásról szólt meg hogyan állítsanak a falnak egy létrát... Ha tényleg érdekel akkor hajrá nézd meg a Minervát abban tényleg nem fogsz csalódni.
Az Athéné is teljesen jó.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ. Igen, ilyesmire gondoltam, de mégsem... :D Szóval, van az a bizonyos "autotune", amit manapság sokan már élõ koncerteken is használnak. Az a lényege neki, hogy eltorzítja, de egyben le is tisztítja a hangokat. Ja, lehet, hogy nem fogalmaztam világosan, én most itt konkrétan az énekhangra gondolok. Hogy képben legyél: http://www.youtube.com/watch?v=nTiyLETHxoI http://www.youtube.com/watch?v=iXhWgsnRhDU Az elsõ zenében Khalifa "eredeti" hangját hallod (nyilván az is meg van stúdiózva), a másodikon egy olyat, amire ráhúztak egy autotune-t. Vagyis nekem azt mondták, hogy autotune, de ha más neve van, elmondhatnád, úgy látom, te értesz a dologhoz. :) Még egyszer köszi a választ!

Hogyan működik az elévülés?

Azt tudom hogy 5 év, de a cselekmény befejezésétől számítva vonatkozik az egész cselekmény időtartamára, vagy ténylegesen időben visszamenőleg öt év? Pénzbeli követelésem lenne valakivel szemben, de az elmúlt 7 évre (2006-ig) visszamenőleg, viszont az illető "cselekménye" az most fejeződik (majd) be.

Legjobb válasz: Valóban az esedékességtõl számít, ezt a fogalmat azonban a konkrét esetre vonatkozólag így magyarázza a Ptk. Nagykommentár: "Folyamatos és egységesnek tekinthetõ jogviszonyból származó követelések elévülése a jogviszony megszûnésekor (!!!) kezdõdik. A házkezelés az egész kezelési idõ tartamára kiterjedõ olyan folyamatos, huzamos jogviszonyt hoz létre a felek között, amely jogviszony fennállása alatt a kezelt vagyontárgynak lehetnek hasznai, és a kezeléssel kapcsolatban költségek is merülhetnek fel. Ebben a helyzetben tehát kölcsönös beszámításra nyílik lehetõség. Az évenkénti elszámolási kötelezettség ezért nem akadálya annak, hogy a felek a jogviszonyból eredõ követeléseiket a jogviszony megszûnésétõl számított elévülési idõn belül érvényesítsék." Magyarán ha a jogviszonyod a társasházzal az elmúlt 5 évben szûnt meg (vagy még nem szûnt meg egyáltalán), AKKOR NEM ÉVÜLT EL! Ezek után csak mellesleg teszem hozzá, hogy vannak úgynevezett elévülést megszakító tények, például egy felszólítás a visszafizetésre, vagy egy tartozáselismerõ nyilatkozat az adóstól, stb., aminek a megtörténtétõl újraindul az elévülési idõ. A másik fontos tudnivaló, hogy az elévüléssel a jog NEM SZÛNIK MEG, csak bíróság elõtt kifogásként sikeresen hivatkozható. Tehát az elévült követelést is jogszerûen követelheted, és ha fizetnek, akkor õk azt már nem követelhetik vissza elévülés jogcímén.

Valóban az esedékességtõl számít, ezt a fogalmat azonban a konkrét esetre vonatkozólag így magyarázza a Ptk. Nagykommentár: "Folyamatos és egységesnek tekinthetõ jogviszonyból származó követelések elévülése a jogviszony megszûnésekor (!!!) kezdõdik. A házkezelés az egész kezelési idõ tartamára kiterjedõ olyan folyamatos, huzamos jogviszonyt hoz létre a felek között, amely jogviszony fennállása alatt a kezelt vagyontárgynak lehetnek hasznai, és a kezeléssel kapcsolatban költségek is merülhetnek fel. Ebben a helyzetben tehát kölcsönös beszámításra nyílik lehetõség. Az évenkénti elszámolási kötelezettség ezért nem akadálya annak, hogy a felek a jogviszonyból eredõ követeléseiket a jogviszony megszûnésétõl számított elévülési idõn belül érvényesítsék." Magyarán ha a jogviszonyod a társasházzal az elmúlt 5 évben szûnt meg (vagy még nem szûnt meg egyáltalán), AKKOR NEM ÉVÜLT EL! Ezek után csak mellesleg teszem hozzá, hogy vannak úgynevezett elévülést megszakító tények, például egy felszólítás a visszafizetésre, vagy egy tartozáselismerõ nyilatkozat az adóstól, stb., aminek a megtörténtétõl újraindul az elévülési idõ. A másik fontos tudnivaló, hogy az elévüléssel a jog NEM SZÛNIK MEG, csak bíróság elõtt kifogásként sikeresen hivatkozható. Tehát az elévült követelést is jogszerûen követelheted, és ha fizetnek, akkor õk azt már nem követelhetik vissza elévülés jogcímén.
AMIKOR A KÖVETELÉS ESEDÉKESSÉ VÁLT
A kérdező hozzászólása: A tudtom és beleegyezésem nélkül fizettem ki olyan tételeket amikhez semmi közöm. (A közös költségbe be volt építve a lakóközösség külsõ felújításra szánt elõre gyûjtése!)
A kérdező hozzászólása: Követelhetem 7 évre visszamenõleg a visszatérítését? Vagy csak az elmúlt 5 évet?
követelheted de õk valószínûleg hivatkozni fognak az elévülésre
A kérdező hozzászólása: tomala Köszönöm a részletes és kielégítõ választ, ilyesmire voltam kíváncsi.
A kérdező hozzászólása: Köszi 7-es, biztos jó amit írtál. De itt szó sem volt bûncselekményrõl, vagy büntetésrõl, csak polgári peres eljárásban követelhetõ tartozásról.

Hogyan működik az öröknaptár?

vagyis hogyan lehet kiszámolni például a születésem napját vagy azt hogy egyéb múltbeli dátumok milyen napra estek? képlet vagy magyarázat kellene.

Legjobb válasz: A konkrét algoritmust most fejbõl nem tudom elmondani, de: a naptárak matematikailag eléggé szabályos képzõdmények. Egy év 365 nap, egy szökõév 366. Egy hét hét nap. Innentõl kezdve már csak pár matematikai alapmûvelet, hogy megállípatsd, melyik dátum milyen napra esett. Pontosabb közelítésben: ha csak arra vagy kíváncsi, hogy mondjuk 1995. május 20. milyen napra esett, megállapítod, hogy a két dátum között hány nap telt el, annak veszed a hetes maradákát (mivel ugye egy hét 7 nap), és ebbõl egy csapásra kiderül, hogy az adott napa héten belül mennyivel van odább a hét mai napjánál.

A konkrét algoritmust most fejbõl nem tudom elmondani, de: a naptárak matematikailag eléggé szabályos képzõdmények. Egy év 365 nap, egy szökõév 366. Egy hét hét nap. Innentõl kezdve már csak pár matematikai alapmûvelet, hogy megállípatsd, melyik dátum milyen napra esett. Pontosabb közelítésben: ha csak arra vagy kíváncsi, hogy mondjuk 1995. május 20. milyen napra esett, megállapítod, hogy a két dátum között hány nap telt el, annak veszed a hetes maradákát (mivel ugye egy hét 7 nap), és ebbõl egy csapásra kiderül, hogy az adott napa héten belül mennyivel van odább a hét mai napjánál.
Tehát egy dátumról - év, hó, nap - (1582 utáni) eldönti, hogy a hét melyik napjára esik: Y = év-1 n = Y + [Y/4] - [Y/100] + [Y/400] + hónap_korr + nap []= egészrész hónap_korr ={0, 3, 3, 6, 1, 4, 6, 2, 5, 0, 3, 5} n-bõl le kell vonni egyet, kivéve ha a dátum február utánra esik (>=márc.1). n mod 7 adja a napot: 0:hétfõ, 1:kedd ... A szökõév definíció: (év mod 4)=0 ÉS ((év mod 100)<>0 VAGY (év mod 400)=0) Néggyel osztható. A 100-al oszthatóak közül csak a 400-al osztható.
Kimaradt egy lényeges szó: n-bõl le kell vonni egyet, kivéve ha a dátum SZÖKÕÉVBEN február utánra esik (>=márc.1).

Valaki meg tudná nekem mondani hogy hogyan működik az E-napló az iskolákban? Az azonosítóhoz tudom mit kell megadnom de a jelszóhoz nem tudom, regisztrálni kell? Ha igen akkor hol és hogyan?

Legjobb válasz: Ezt az adott iskolában kell megkérdezni, mindenhol más. Nálunk regisztrálni nem kellett, csak felmenni az oldalra, és a kezdeti jelszó a születési dátum volt kötõjelekkel elválasztva.

Ezt az adott iskolában kell megkérdezni, mindenhol más. Nálunk regisztrálni nem kellett, csak felmenni az oldalra, és a kezdeti jelszó a születési dátum volt kötõjelekkel elválasztva.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen :) , akkor majd megkérdezem a suliban is. :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!