Találatok a következő kifejezésre: Hogyan lesz szobatiszta (38 db)

Hogyan lesz szobatiszta a babám? Amikor délben lefekszik nincs semmi a pelusban, amikor felkel 3-4 körül addigra bekakil. Akkor hogy fog szólni?

Legjobb válasz: Mekkora a babád? 2,5 év alatt ne is várd, hogy szobatiszta legyen... és fõleg ne, ha még 4 órát alszik délben.... A szobatisztaság azzal kezdõdik-egy iromány szerint, ha a délutáni pelusa tiszta. Amúgy hogy nem ébred fel arra, hogy kakil? Nem értem...

Mekkora a babád? 2, 5 év alatt ne is várd, hogy szobatiszta legyen... és fõleg ne, ha még 4 órát alszik délben.... A szobatisztaság azzal kezdõdik-egy iromány szerint, ha a délutáni pelusa tiszta. Amúgy hogy nem ébred fel arra, hogy kakil? Nem értem...
Az én fiam is így volt és már majdnem 3 éves és még mindig 3 órát alszik napközben ha módja van rá. És õ is menetrendszerint bekakil. Nem tudom megébred e rá, de mindenesetre nem zavarja:) ) Napközben szól ha pisi jön, bilibe pisil és reggel (a tej ivás után) jön a kaki akkor is szól, hiszen ébren van. Még nem nagyon tudom hogyan fog ez a napközbeni kakilás alakulni, mindenesetre mikor felébred olyan 4 körül mindig mondja hogy : Kakiltam. Hát mondom jó, örülök neki:) ) csak jó lenne a bilibe. És ebben maradunk.

Hogyan lesz szobatiszta? Többi lent.

2 és fél éves a kisfiam.....de egyáltalán nem szól, ha pisilni vagy kakilnia kell és nem is szereti a bilit. Nem akar ráülni....esetleg akkor,ha valamit ígérünk neki....akkor talán ráül,de kb 1 másodpercig és az hogy bele is pisiljen....á...nem működik!Amúgy ha kakil, mindig elbújik a szobájába és nagyon nem szereti,ha akkor zavarom. Hogy lesz ebből szobatisztaság? Mit lehetne tenni?

Legjobb válasz: Ugyanez van nálunk is, csak annyi, hogy fürdés elõtt szól, hogy pisilnie kell es akkor a wc- re ül. Még nem érett meg rá. Próbáltam kicsit erõteljesebben forszírozni a szobatisztaságot, de ellenkezõleg sült el. Most annyit csinálok, hogy többször próbálom kérdezgetni, hogy kell e pisilni, kakilni, aztán hátha. Szerintem még nem nagy gáz, de kicsit már en is türelmetlen vagyok, de próbálom nem éreztetni.

Ugyanez van nálunk is, csak annyi, hogy fürdés elõtt szól, hogy pisilnie kell es akkor a wc- re ül. Még nem érett meg rá. Próbáltam kicsit erõteljesebben forszírozni a szobatisztaságot, de ellenkezõleg sült el. Most annyit csinálok, hogy többször próbálom kérdezgetni, hogy kell e pisilni, kakilni, aztán hátha. Szerintem még nem nagy gáz, de kicsit már en is türelmetlen vagyok, de próbálom nem éreztetni.
Ugyanez volt nálunk is, és féltem, hogy ha erõltetem, akkor rosszul sül el a dolog, lelki nyomorék lesz a kicsi, stb. De mivel januárban lesz 3 éves a fiunk, és megy majd oviba, a párom úgy gondolta, jobb lesz, ha a köztes szakaszokra hagyunk inkább idõt, és valahol elkezdjük végre... Így aztán hétfõn délelõtt séta után bent levettük a pelust. Ebédig 2-szer pisilt be. Másnap 3-szor. Szerdán már rá sem akart ülni a bilire. Akkor estem pánikba, mit tettem! DE: csütörtökön már szólt, hogy "szólnom kell", jött ki a konyhába, mert ott fõztem, és lazán belepisilt a bilibe! :) Még aznap délután, amikor alvás után rajta hagytam a pelust, kérdezgetni kezdte minden alkalommal: "anya, most bepisilhetek??". Na ennek fele se tréfa, ne zavarjuk össze a gyereket, levettem délutánra is a pelust. Komolyan mondom, ha más mondja, nem hiszem el: egyszer sem pisilt be fürdésig, mindig szólt! :) Pénteken (tegnap) jött a visszaesés: nem akart bilizni, mondta, hogy neki pelus kell! Akkor azt találtam ki, hogy szomjas a bili, itassuk meg...:) Ez bevált. Aztán jött a Verdás kisgatya, és ugyebár Villámot nem szabad lepisilni. :) Ez is bevált. Aztán pedig "megyünk vacsizni, de elõtte itassuk meg a bilit, csak akkor indulhatunk a konyhába", ez is bejött! Ma van a 6. napja a szoktatásnak, már alváshoz sem akart pelenkát, ja és délelõtti séta alatt száraz maradt a pelusa!! Indulás elõtt, és érkezés után is megpisiltettem. Jó úton haladunk, és nagyon örülök, hogy nem vártam tovább, pedig higyjétek el, tele voltam kétségekkel! Esetleg tegyetek ti is egy próbát! Én most nagyon büszke vagyok a fiamra! :) ))
Még annyit, hogy mi is onnan indultunk, hogy fürdés elõtt pisilt a bilibe már kb 2 hónapja, semmi egyéb!

Hogyan lesz szobatiszta?

5 hónapos ölebnek vettünk már szoktatós pelenkát,sima pelenkát,mutattuk szépen hogy nem szabad,csúnyán is beszéltem már vele,ki is kapott már,de semmi eredmény,2 napig pelenkára végzi a dolgát 3 nap a szőnyegre pisil,kakál.Az egész lakás kutya pisi szagú,keveredve a domesztosszal,elegem van,mit tegyek?:

Legjobb válasz: Gondolj bele, neki mennyire elege lehet már belõletek. Döntsétek el, hogy [email protected] a lakásba, vagy nem. Ha igen, akkor néma csöndben tessék takarítani és tûrni a szagot, ha nem, akkor ideje lenne szobatisztaságra szoktatni - errõl millió leírást találsz a neten, de még itt, gyakorin, a kérdések között keresve is.

Gondolj bele, neki mennyire elege lehet már belõletek. Döntsétek el, hogy [email protected] a lakásba, vagy nem. Ha igen, akkor néma csöndben tessék takarítani és tûrni a szagot, ha nem, akkor ideje lenne szobatisztaságra szoktatni - errõl millió leírást találsz a neten, de még itt, gyakorin, a kérdések között keresve is.
Egyáltalán hogyan képzelitek el õt szobatisztán? Hogy kivisztitek, vagy macskaalom-féleség, vagy mi? Jó lenne tudni Nagy hiba, hogy eddig pelenkáztatok vele, túl idõs, hogy igy bánjatok vele. Már rég meg kellett volna vele tanitani ezt az alap követelményt. A baj az, hogy õ már igy szokta meg. Mindent elõrõl kell kezdeni.
A kérdező hozzászólása: 2 hete kaptuk, igy szoktatták, a fûre nem is pisil, nem kakil, csak a lakásban
A kérdező hozzászólása: Segítséget kértem, nem kioktatást, olvastam már annyi mindent, de nem jön be.
Azért nem pisil kinn, mert bentre lett szoktatva - ezért is jobb, ha eleve kintre szokik a kutya, mert nem kell késõbb újrakezdeni vele a szoktatást. A pelenkára meg azért nem pisil biztosan, mert túl sok neki a magyarázás, mutogatás, kikapás, csúnya beszéd, össze van zavarodva. Azonnal szedjétek fel a pelenkát, mindent (vagy ha dolgoztok, akkor pénteken) és vigyétek le a kutyát óránként, illetve figyeljétek egész nap, hogy mikor keresi a helyét, akkor fel kell kapni és levinni. Eleinte biztos nem akarja majd kinn elvégezni, de elõbb-utóbb muszáj lesz neki. Akkor nagyon örülni kell és megjutalmazni. Ha baleset történik nem kell csinálni semmit a kutyával, büntetni fõleg nem, csak szagtalanra feltakarítani.
Felszedtek mindent, evés-ivás-játék-alvás után azonnal le, és addig maradtok, amíg nem produkál valamit - arra mehet a dicséret, játék, vagy akár jutifalat. Fent nem kell szidni, csak csendben, szagtalanul (sima forró víz - vízcsere - domestosos víz - erõs illatú parfüm/deo) takarítani. Nem atomfizika basszus. Ne haragudj, de mikor valaki egy ennyire egyszerû, millió és egy helyen nagy vonalakban és szinte értelmi sérülteknek való színvonalon IS leírt dolgon akad el...

Ilyen hozzáállással hogy lesz szobatiszta a 2 és fél éves fiam?

Felismeri a pisit és a kakit már 15 hónapos kora óta. Télen többször előfordult, hogy szólt, hogy neki kell pisilni vagy kakilni és vagy önállóan levetkőzött és belepisilt a bilibe vagy nekem szólt, hogy segítsek levetkőzni, mert pisilni kell. És most is, ha rajta van a pelenka, többször mondja, hogy kell pisilni vagy kell kakilni, de egyszerűen ilyenkor csak fogja magát és belepisil vagy kakil a pelenkába. Próbáltam, amikor ügyesen szólt, hogy levettem a pelenkát, viszont akkor nem szólt, csak becsurgatott a nadrágokba. Gondoltam, most itt a tavasz, már felismeri az ingert, tud is előtte szólni, addig tartja is, míg levetkőzünk, elérünk a bilihez, hisz számtalanszor bizonyította már, viszont egyszerűen hisztizik, sír, hogy már neki a pelenka kell és ne vegyem le róla. Már megbeszéltük, hogy te már nagy fiú vagy, neked már nem kell, mert az x,y,z gyerek, akiket ismer, nekik sincs pelenkája, meg az oviban nem lehet pelus, ott szólni kell, de semmi nem hat. Sokszor hagytam a fenébe, hogy még nem érett, de egyszerűen annyiszor mutatta az érettség jelét, hogy most már szerintem kényelmes neki és azért nem akarja, hogy levegyem. Mert akkor nem tud szabadon játszani, hanem mindig meg kell állni pisilni, így meg egyszerűen csak beleengedi a pelusba és mehet minden tovább. 3 évesen szeretném, ha oviba menne, de ilyen hozzáállással nem fog szobatiszta lenni, mert nem nem tudja, nem akarja elhagyni a pelenkát. Tudna esetleg valaki valamilyen hasznos tanácsot adni? Ha valakinél esetleg hasonló szituáció volt? A nyarat nem szeretném megvárni, mert az már ott van az ovikezdés előtt és ha nem sikerül, akkor nem tudom oviba vinni. Bölcsi pedig nálunk nincs. Köszönöm mindenkinek, aki tud segíteni.

Legjobb válasz: Engem tegnap is veszettül lepontoztak. Ne hagyd már ha ilyen okos... Ha bepisil hagyd rajta a cuccot míg nagyon nagyon zavarja már és utána mondd el hogy bepisilt és ilyen nagyfiú aki olyan ügyes mint õ annak már wc-be, bilibe kell pisilni.. Ha tudja mutatni akkor hajrá! Kicsit jobban kell figyelni óránként rákérdezni elvinni pisilni...

Engem tegnap is veszettül lepontoztak. Ne hagyd már ha ilyen okos... Ha bepisil hagyd rajta a cuccot míg nagyon nagyon zavarja már és utána mondd el hogy bepisilt és ilyen nagyfiú aki olyan ügyes mint õ annak már wc-be, bilibe kell pisilni.. Ha tudja mutatni akkor hajrá! Kicsit jobban kell figyelni óránként rákérdezni elvinni pisilni...
Szobatiszta lesz addigra. Nálunk is ezt játszotta a kiscsaj valamivel 3 éves kora elõtt, aztán egyik napról a másikra szobatiszta lett.
Én azt csinálom, hogy rendszeres idõközönként viszem a lányomat wc-re (csak hétfõn van programunk délelõtt, egyébként itthon vagyunk, meg tudjuk csinálni). Teljesen igazad van, hogy kényelmes neki, az én kislányom is nagyon okos, ügyes, de ha megkérdezem, hogy mit kér, bugyit vagy pelust, akkor 10-bõl 7-szer pelust kér, mert az kényelmes pisi szempontból. De rengetegszer veszem le úgy róla, hogy tiszta a pelus, reggelente rendszeresen üres pelus kerül le róla. Ilyenkor rögtön viszem pisilni. A kaki részét megértem, azon még nagyon aggódik, hogy pelusban legyen, nem tudja elengedni magát biliben vagy wc-n, az majd egy külön dolog lesz rászoktatni. De én megvárom a nyarat vele, annál is inkább, mert nálunk a tetõtérben annyira meleg van nyáron, hogy könyörögni fog a bugyiért. :-D (Augusztusban lesz 3, szintén szeptemberben kezdjük az ovit)
Ja igen, és ha annyira értelmes, és várja is az ovit, akkor el lehet sétálni, és megkérni az óvónénit, hogy mondja el, hogy az oviba olyan gyerekek mehetnek, akik már nem hordanak pelust. Az unokatestvér kislány ezért szokott le, annyira várta már az ovit, a többi gyereket, hogy aznap este már nem kérte a pelust, és soha többet nem pisilt/kakilt be. Ezt ugye csak akkor tudja megtenni, ha már érett, de hát az is volt, csak kényelmes volt még a pelus (pont amiatt, amit írtál).
Mi is most kezdtük hétvégén, szintén augusztus eleji, fiú. Õ választja ki az alsónadrágját meg állandóan mondogatjuk, milyen nagyfiú. Autós újságot olvashat a vécén és jutalomként utána õ húzza meg. De egyébként nem szól, ha kell neki, én viszem óránként és így csak napi 1x van baleset (jellemzõen mesenézés vagy olvasás közben ha bebambul). Viszont azt nagyon élvezi, hogy "szellõsen" van :) Én úgy vagyok vele, hogy még itt lesz az egész nyár, ha rögtön nem is sikerül, hát legalább addig is kevesebbet költöttünk pelenkára (bár többet mosásra meg kárpittisztításra:) ).
Sziasztok! A fiamnál én is nagyon rá voltam pörögve a szobatisztaságra és ha vért izzadtam akkor sem volt hajlandó semmilyen elõrelépésre. Augusztusig mindent megpróbáltam, már az ovis jelét is belerajzoltam a bili aljába, hogy hátha az segít, semmi nem történt, már fel adtam a próbálkozást amikor augusztus 26.-án közölte, hogy vegyem le róla a pelust mert Õ a wc-be fog most pisilni, levettem, belepisilt a felnõtt wc-be szûkítõ és minden egyéb nélkül, na azóta nem kell pelus, talán 2-szer fordult elõ, hogy az oviban alvás közben becsugott. Ezek után úgy döntöttem, hogy nem fogok megfeszülni, majd ha eljön az ideje a lányom szobatiszta lesz...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek! Jó volt ennyi tapasztalatot és tanácsot olvasni, azért még aki ír, azt szívesen veszem.:)

Szeretnék venni egy bolognese kiskutyát de nem tudom hogy hogyan lesz szobatiszta és azt sem h levihetem e a szabadba ha még nincs 6 hónapos? Ja és igz h a bolognese kutya nagyon beteges?

Legjobb válasz: Kösznöm szépen megnyugtattál :D mert az egyik ismerõsöm azt mondta h beteges fajta ezért kérdeztem rá :D

A kérdező hozzászólása: Kösznöm szépen megnyugtattál :D mert az egyik ismerõsöm azt mondta h beteges fajta ezért kérdeztem rá :D
A kérdező hozzászólása: nagyon köszönöm a választ :D
A kérdező hozzászólása: ja és Nina itt ebben a kennelbe amit ajánlottál kb. mennybe kerül egy kölyök kutya ?

Hogyan lesz szobatiszta úgy teljesen? És mikor?

Kislányom 2éves - tudom, hogy b?ven van id?nk, csak nem tudom, hogy hogyan lesz a továbbiakban!? Napközben, itthon nincs rajta pelus, néha szól, néha mi emlékeztetjük, hogy nem kell-e?!Délutáni alvás után néha száraz a pelus. Mikor lesz ebb?l a helyzetb?l biztosan szobatiszta?Hetek-hónapok??Köszönöm a tapasztalatokat!

Legjobb válasz: Szerintem jövõ tavasszal fog szólni magától, és belepisilni mindig a bilibe/wc-be.

Szerintem jövõ tavasszal fog szólni magától, és belepisilni mindig a bilibe/wc-be.
ezt nem lehet megjósolni elõre! az én lányom 2, 5 évesen lett szoba és ágytiszta. pedig 2évesen még hozzám vágta a bilit és nem volt hajlandó használni sem

Hogyan lesz 3, 5 éves gyermekem szobatiszta? Nincs még késő ahhoz, hogy 2-3 hetet itthon töltsek vele és csak bugyiban legyen?

Eddig semmi hajlandóságot nem mutatott, pedig próbáltuk már tavaly nyáron is a pelenkát elhagyni. Idén nyáron itthon csak bugyiban volt és gyakran vittük el pisilni (éjszakára még mindig pelust adunk rá). Kakilni 90%-ban még mindig a bugyiba kakil, de ha elvisszük pisilni, szívesen pisil a wc-be, állva (mert fiú). Mi már azt hittük, hogy szobatiszta, de 2 napja kezdtük az ovit és felnyitották a szemünket, hogy állandóan bepisil és nem szól. Az oviban megkérdezik, hogy pisilnie kell? - ha nem a válasz, nem erőltetik tovább a kérdést. Mi sosem kérdeztük, hanem természetesen csak elkísértük a wc-hez és mindig tudott is pisilni. Õ sosem mondja, hogy pisilni kell. A bilit nem szereti. Védőnő javaslata, hogy 2-3 hetet maradjak itthon vele, ne kérdezgessem, hogy pisilni - kakilni szeretne-e. Hagyjam bepisilni és ha már zavarja a pisis-kakis bugyi, szólni fog. Így elérjük azt, hogy a hólyagja megtelik és hamar megtanulja, hogy szólni kell...

Legjobb válasz: Nincsenek autisztikus tünetei? Kérdez Miért?-et? Egyébként lehet vele kommunikálni, õ jelzi a szükségleteit más téren? (Ha éhes-szomjas)? Elmondja, kimutatja, ha fáj valamije, vagy valami miatt szomorú, vagy örül valaminek? Válaszol Igen-t és Nem-et a kérdésekre, vagy elismétli a kérdést szó szerint? Tud Nem-et és Igen-t bólintással kifejezni? Kérni érthetõen tud? Az én kisfiam autista gyanús és neki nem segít a 2 hétig bugyiban, majd szól-hát nem szól, vagy esetleg szól, de nem érdekli, akár fél óránként is bepisil és akár órákig is ellenne a pisis bugyiban, vagy ha úgy tartja kedve, akkor a szõnyeg közepére végzi a dolgát... 2 hónap múlva lesz 3 éves és õ még nagyon nem érett rá sajnos, hogy szobatiszta legyen. Lehet, hogy nekünk csak 5 évesen fog 100%-ra sikerülni. Egyébként van olyan gyermek, aki késõn lesz szobatiszta és nem áll mögötte különösebb ok, csak az idegrendszere valamiért késõbb érik meg rá. Van ismerõs kislány, aki szintén 3 és fél -4 éves kora között lett szobatiszta és nem autista! Nem erõszakolták, egyszer csak szólt magától (tudom nálatok ovi miatt sürgõs lenne, de ezen valószínû csak az idõ segít-amúgy beszokáskor még az addig stabilan, hónapok óta szobatiszták is visszaesnek)!

Nincsenek autisztikus tünetei? Kérdez Miért?-et? Egyébként lehet vele kommunikálni, õ jelzi a szükségleteit más téren? (Ha éhes-szomjas)? Elmondja, kimutatja, ha fáj valamije, vagy valami miatt szomorú, vagy örül valaminek? Válaszol Igen-t és Nem-et a kérdésekre, vagy elismétli a kérdést szó szerint? Tud Nem-et és Igen-t bólintással kifejezni? Kérni érthetõen tud? Az én kisfiam autista gyanús és neki nem segít a 2 hétig bugyiban, majd szól-hát nem szól, vagy esetleg szól, de nem érdekli, akár fél óránként is bepisil és akár órákig is ellenne a pisis bugyiban, vagy ha úgy tartja kedve, akkor a szõnyeg közepére végzi a dolgát... 2 hónap múlva lesz 3 éves és õ még nagyon nem érett rá sajnos, hogy szobatiszta legyen. Lehet, hogy nekünk csak 5 évesen fog 100%-ra sikerülni. Egyébként van olyan gyermek, aki késõn lesz szobatiszta és nem áll mögötte különösebb ok, csak az idegrendszere valamiért késõbb érik meg rá. Van ismerõs kislány, aki szintén 3 és fél -4 éves kora között lett szobatiszta és nem autista! Nem erõszakolták, egyszer csak szólt magától (tudom nálatok ovi miatt sürgõs lenne, de ezen valószínû csak az idõ segít-amúgy beszokáskor még az addig stabilan, hónapok óta szobatiszták is visszaesnek)!
Bocs, hogy ezt írom, de szerintem eleve rosszul kezdtetek hozzá. Azzal is vitatkoznék, amit a védõnõ mond... Az alatt mit értesz, hogy próbáltátok elhagyni??? Vmi szertartás, magyarázat, dícséret, jutalom, motiváció? 90 % -ban bugyiba kakil? És ezt rá is hagyjátok?? Az még nem eröltetés, és nem is leszidás, ha elmagyarázod neki, hogy ez nagyon nem helyes. Ha pedig sikerül, akkor jutalom. Ennyi idõsen már egész biztosan érett volna rá, hacsak nem vmi nagyon egyedi eset.
sziasztok, hát én leszek egy negatí pléda, hogy mit hogy kell, és mégsem sikerül... Lányom most volt 3 éves 1 hete. 3 hónapja pelus nélkül van, és nem szobatiszta, az oviban szóltam, mert felvették, és beveszik így is, de hát nrm tufom mi lesz.. Sajnos úgy látszik hiába próbálok kitartani, és õ is tökre benne van, mondja, hogy anya, nagy vagyok, szólok, de nem szól..ha én nem viszem el pisilni, akkor simán bepisil, és csak akkor szól, mikor már 3dl pisi a földön van... vagy pl. néha bekakil, és nem is szól, egyáltalán nem zavarja..:-(( Pedig volt jutalom, dicséret, megvan benne az akarat, szép bugyi, matrica, és mégsem megy a dolog.. én is el vagyok keskenyedve nagyon, nem tudom így mi lesz az oviban, mert most kedvesek, azt mondják hogy ott pár hét alatt majd szólni fog, de mi van ha mégsem???..de ha 3 hónap alatt nem érzett rá, akkor ott mitõl érezné???? és hát dolgoznom kell nekem is, a bölcsibe már nem veszik vissza, meg nem is akarnám, mert ott meg beteszik az 1-2 évesek közé...az is tök gáz... bocs, hogy nem tudok segíteni, viszont te lelkileg kicsit segítettél, hogy nem vagyunk egyedül ezzel..
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Igyekszem leírni majd a tapasztalatokat, talán másnak segítség lesz.
Utolsó vagyok. 1-1, 5 hét után olyan jól belejött, hogy azóta nagyon szépen szól. Ritkán cseppen be egy-egy csepp. 3 éves múlt õ is amikor elkeztük (febr.töltötte a 3.-at, amikor jött a jó idõ akkor kezdtük)
A kérdező hozzászólása: Kedves utolsó! És így mennyi idõ volt, mire a gyerek szólt, ha pisilni vagy kakilni kell? Én is elviszem a gyereket pisilni óránként, de a kaki szinte mindig a bugyiban landol. Az ovitól ezt lehet kérni? Mert szerintem nekik erre nincs idejük, õk azt várják, hogy a gyerek szóljon vagy ha megkérdezik, akkor válaszoljon (ne pedig 2-3 perc után bepisiljen). Tegnap beszélgettünk a kisfiunkkal és remélem, megértette, hogy okos nagyfiú már, hogy elõtte szóljon. Ma nagyon fogok figyelni rá.
Én azt a nagyon szuper tanácsot kaptam annó, hogy ha az ember egyszer leveszi a pelust, akkor nem szabad visszaadni a gyerkõcre. Én eleinte nem kérdeztem, hogy kell-e, hanem 1 max 2 óránként vittem pisilni. Így megszokta és nagyon kevés balesetünk volt... Remélem segítettem.
Igaza van a óvónõknek, ez nem szobatisztaság. Akkor szobatiszta, ha felismeri az ingert és tudja tartani, amíg magától elmegy a bilihez/wc-hez. Attól, hogy elviszitek gyakran pisilni, attól ne is várjad, hogy szobatiszta lesz. Kislányom 2, 5 évesen lett szobatiszta. Volt már elég régóta bilije, amire az elején ráült ruhába, ráültette a játékait, stb. Egyszer levettem róla a bugyit, hogy próbáljuk ki, elmondtam, hogyha kell pisilni, menjen oda (elöl van hagyva a bili) és pisiljen. Úgy gondoltam, óránként ráültetem, de nem kellett, mert 2-3 nap alatt pár becsorgás után nem volt már baleset. A délutáni alváshoz a pelenkát csak 3 évesen vettem le róla, hogy szeptemberre, amire kezdje az ovit, az is rendben legyen, éjjelre még kap pelenkát. Válasszon õ bilit, legyen elöl, azt hátha szeretni fogja. Ne vigyed el a wc-re, mert pont az a lényege a szobatisztaságnak, hogy felismerje, és tartsa vissza, amíg nem jut wc-hez/bilihez. Kérdezgesd, hogy kell-e pisilni, és ha igen, akkor ott a wc/bili. Addig gondolom nem is mehet oviba, amíg alváshoz is nem lesz szobatiszta, nem? Sok sikert!
A kérdező hozzászólása: 5-ös válaszoló: dehogy pontozunk le és köszönöm a tippet. Amit írsz, nagyon hasonlít ránk is: az én fiam is játéknak nézi a leszokást. Azt hiszem, ezt fogom elõször kipróbálni, mert nincs sok idõm (nem beszélve arról, hogy a munkahelyemen mit fognak szólni hétfõn, ha bejelentem, hogy megint hiányozni fogok)...
Próbáljatok mihamarabb valami jó technikát ki, mert nálunk pl az oviból hazaküldik a kicsiket emiatt. :( Most megköveztek, pontozzatok le, de nálunk a szigor vált be. Nem könyörögtem sem én, sem az apja. Elõtte össze-vissza pisilt a lakásban, kakilt a padlóra. Már játszmázott, mert élvezte hogy takarítunk utánna, nevette, vagy nem reagált semmit hogy szétszórta a kakit. Egy hét alatt szobatiszta lett. Van aki azt mondja, hogy ezzel maradandó károsodást okoztunk a gyereknek......nem látok rajta semmi problémát. Ügyesen megy, elintézi, lehúzza a wc-t, kezet most.
A kérdező hozzászólása: autisztikus tünetei? Ennek utána olvasok. Sokat kérdez miért-et, de ez már rég így van, elég kíváncsi. Értelmes, okos, szépen beszél (bár kicsit raccsol), érzelmeit kifejezi, szól ha éhes vagy szomjas, verset mond, énekel, szól ha fáj valami, mivel az ühüm nekem nem válasz mindig igen-t vagy nem-et várok el tõle, amit teljesít és tud bólogatva is válaszolni (de ezt sem szeretem).
A kérdező hozzászólása: A mi fejünkben az volt, hogy nem kell bili, egybõl a WC-re szoktatjuk, ezért dupla lehajthatós WC-t vettünk. Mivel ez nem vált be, vettünk bilit, de mind kényelmetlen neki (22 kg, de nem kövér, csak zömök gyerek). Tavaly nyáron így nem sikerült. Idén vettünk bilit. Mikor sikerült bele intézni a dolgot, kapott egy szép képet, amit kiszínezett, ennek mindig örült. Ha baleset történt, elmondtam, hogy nem baj, de jobban örülnék, ha õ is úgy csinálná mint mi, azaz bugyin kívül. Ma esett le, hogy nem jól csináltuk, pedig én meg voltam róla gyõzõdve, hogy mivel itthon nincs pisis baleset, a kakisra is tudunk figyelni, nem lesz gond az oviban. Most pedig kétségbe estem... Pedig annyi könyvet olvastam róla és folyton beszéltünk a gyerekorvossal, védõnõvel + barátnõkkel és tessék, elrontottam. De hogyan tudom ezt helyre hozni?
Az óvoda érettséghez hozzátartozik hogy ki meri/kifejezi szükségleteit.(szól hogy pisilni kell, szomjas vagyok stb)25 gyerek van egy csoportban nem kérdezgetik végig mindet hogy kell e pisilni.Sõt nem fogják óránként ki vinni rá ültetni mert erre nincs idõ.Az nem szobatisztaság csak reflex hogy ha ráültetnek pisilni kell.Másik oldalról:A fiam augusztusban elmúlt 3 éves és pelenkás, akkor sem pisilne wc-be bilibe a ráültetném.Viszont idejön hogy anya bepisiltem cseréld ki.Maradt a bölcsiben egy évre még.A gatyában leszel és majd szólsz nem jön össze.Szétpisilte az egész házat nyáron.

Hogyan lesz így szobatiszta a gyerek, ha az anyjának "kényelmesebb" pelenkázni, mint vesződni a bilire szokatással?

A keresztfiam két éves és két hónapos. Még nem szobatiszta, de az anyja (a hugom) nem szoktatja bilire.

Legjobb válasz: A kisfiammal 2,5 évesen kezdtük el a bilizést és matricát kapott, amikor belepisilt. (A védõnénik tanácsolta és nektek is csak ajánlani tudom!)Eleinte csak du, majd délelõtt is. Aztán amikor a hugyhólyagja elég érett lett, akkor a délutáni alvásnál már száraz volt a pelus, majd néhány hónap múlva már éjszaka sem kellett. Azért annyit jó tudni, hogy a gyereket csak akkor veszik be az oviba, ha szobatiszta, ez feltétel! A lányok érettebbek, így a lányommal szintén matricáztunk és neki gyorsabban is ment, érettebb volt a dologra, így néhány hónap alatt õ is teljesen szobatiszta lett. Persze könnyítette a dolgát, hogy a tesójával együtt mentek wcre és látta, hogy mit kell csinálni. Egyik ismerõsöm nem tulajdonított nagyobb figyelmet a szobatisztaságra szoktatásra és a libero up and go bugyis pelusát adta a lányára és 3 éves kora körül EGY HÉT ALATT TELJESEN SZOBATISZTA lett a gyerek! Én a fiamat sajnos már 9 hónaposan ráültettem a bilire, minek következtében, ha bilit látott, akkor visított! Egy idõ után aztán elmúlt a tiltakozása. Mi eleinte együtt mentünk wcre õ bilibe pisilt, Anya meg a wcbe. Vannak olyan gyerekek is akik utálják a bilit és rögtön csak wcbe pisilnek, kakilnak persze wc szûkítõvel, lehet mondani is, hogy a nagyok bizony így csinálják. Én nagyon makacs lettem amióta Anya vagyok és nem hagyom, hogy a dolgaimba beleszóljanak, persze a tanácsokat meghallgatom és némi mérlegelés után eldöntöm, hogy elfogadom-e vagy sem. Szerintem, ha a hugodat nem izgatja, mert igen kényelmesebb pelusozni, de egy idõ után már igénye lesz rá és magától ugyis pisilni, kakilni fog bilibe vagy wc-be. Ne aggódj rajta! Minden gyerek megtanul 3 éves korára egyedül enni, inni, szobatiszta is lesz és el kezd beszélni.

A kisfiammal 2, 5 évesen kezdtük el a bilizést és matricát kapott, amikor belepisilt. (A védõnénik tanácsolta és nektek is csak ajánlani tudom!)Eleinte csak du, majd délelõtt is. Aztán amikor a hugyhólyagja elég érett lett, akkor a délutáni alvásnál már száraz volt a pelus, majd néhány hónap múlva már éjszaka sem kellett. Azért annyit jó tudni, hogy a gyereket csak akkor veszik be az oviba, ha szobatiszta, ez feltétel! A lányok érettebbek, így a lányommal szintén matricáztunk és neki gyorsabban is ment, érettebb volt a dologra, így néhány hónap alatt õ is teljesen szobatiszta lett. Persze könnyítette a dolgát, hogy a tesójával együtt mentek wcre és látta, hogy mit kell csinálni. Egyik ismerõsöm nem tulajdonított nagyobb figyelmet a szobatisztaságra szoktatásra és a libero up and go bugyis pelusát adta a lányára és 3 éves kora körül EGY HÉT ALATT TELJESEN SZOBATISZTA lett a gyerek! Én a fiamat sajnos már 9 hónaposan ráültettem a bilire, minek következtében, ha bilit látott, akkor visított! Egy idõ után aztán elmúlt a tiltakozása. Mi eleinte együtt mentünk wcre õ bilibe pisilt, Anya meg a wcbe. Vannak olyan gyerekek is akik utálják a bilit és rögtön csak wcbe pisilnek, kakilnak persze wc szûkítõvel, lehet mondani is, hogy a nagyok bizony így csinálják. Én nagyon makacs lettem amióta Anya vagyok és nem hagyom, hogy a dolgaimba beleszóljanak, persze a tanácsokat meghallgatom és némi mérlegelés után eldöntöm, hogy elfogadom-e vagy sem. Szerintem, ha a hugodat nem izgatja, mert igen kényelmesebb pelusozni, de egy idõ után már igénye lesz rá és magától ugyis pisilni, kakilni fog bilibe vagy wc-be. Ne aggódj rajta! Minden gyerek megtanul 3 éves korára egyedül enni, inni, szobatiszta is lesz és el kezd beszélni.
el kell keserítselek.nehezen.elsõsorban az anyjával kéne beszélned.meg ha esetleg te ott vagy próbálkozhatnál te is vele.lassan közeledik a nyár.akkor majd könnyebb lesz.egy kis bugyiban is elszaladgál majd.mondjuk jól jönne neki egy olyan bili ami figurás, vagy zenél.akkor a gyerek talán játéknak veszi és nem kötelességnek.
A kisfiú nincs elkésve semmirõl. Én még nem hallottam olyan felnõttrõl aki pelenkába pisil, mert az anyja nem szoktatta a bilire. Elõbb utóbb úgyis rájön, vacak neki az a nagy csomag a lába között. Szerencsés ha vannak nagy unokatesók. Nálatok mehet a nagyokkal a WC-re. Mondhatjátok, a pelenka kisbabás, a nagyok biliznek vagy a WC-t használják. Annyira azért nem lehet kényelmes a hugod, hogy 6-8 éves koráig pelenkázni akarná a kicsit.

Koraszülöttség miatt lehet, hogy csak kicsit késve lesz szobatiszta?

Kisfiam 7 hónapra született, egyébként teljesen egészség, áprilisban volt 2 éves. Befolyásolhatja a koraszülöttsége a bilire szoktatást. (Idegrendszeri éretlenség pl.)

Legjobb válasz: 2 évesen még semmivel nincs elkésve vagy lemaradva. Az átlag gyerekek, akik idõre születtek és egészségesek, azoknál is jellemzõ, hogy csak egészen 3 éves korukra lesznek szobatiszták. Egyébként addigra is kell annak lenniük. A legtöbbjük egyébként 2 és 3 éves kor között lesznek azok. Ritkább, amikor 2 évesnél elõbb lesznek azok.

2 évesen még semmivel nincs elkésve vagy lemaradva. Az átlag gyerekek, akik idõre születtek és egészségesek, azoknál is jellemzõ, hogy csak egészen 3 éves korukra lesznek szobatiszták. Egyébként addigra is kell annak lenniük. A legtöbbjük egyébként 2 és 3 éves kor között lesznek azok. Ritkább, amikor 2 évesnél elõbb lesznek azok.
Én is 7 hónapra születtem :) Anya szerint másfél éves koromban már szoba tiszta voltam ^.^ Szerintem semmi köze ahhoz hogy koraszülött..És ahogy elõttem irták még semmivel sem késtetek el. A gyerekek általában 2-3 éves kor között tolják le magukról a pelust, fõleg most hogy jön a nyár és melege lesz :) Hajrá bili vonat !
nincs köze hozzá, meg kell érnie. lányom is 32 hétre született. augusztusban lesz 3 éves. két hónapja érdekli csak a bili. unokatestvére aki idõre született 3 évesen lett szobatiszta. lányom nem hajlandó csak pelenkába kakilni. itthon nappal már szobatiszta, de alváshoz még kell pelenka.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Nekem most az az elvem, hogy nem erõltetem neki. Persze majd nyáron pucérkodhat vagy bugyizhat, de nagyon nem szeretném megijeszteni ezzel a bilidologgal. A mozgásfejlõdését sem próbáltam sürgetni, kicsit le volt maradva, de már behozta a lemaradást. Remélem ez a módszer most is beválik.
Jobban észreveszed, ha ketten vagytok. Foglald el magad!
Nem a kakaótól függ. Menni fog az! beszéld meg vele, hogy szóljon éjjel, ha pisilni kell. Vegyél helyzetjelzõ lámpát, talán fél kimenni pisilni éjjel.
A fiam 2 évesen szobatiszta volt, de éjjszaka nem is eröltettem neki. Több éjjel is száraz volt a pelus, de gyakran volt beteg és nem akartam, hogy a pisiben fekügyön éjjel. 4 évesen vedtem le a pelust és õ kérte. 6 éves és minden rendben.
Szerintem ne erõltesd, csak rosszat teszel vele! Hidd el, majd eljön az ideje, amikor már éjszaka sem kell a pelus, csak hagyd, hogy a saját ütemében fejlõdjön. A kakaóját se vond meg, mert kell neki ez a kis szertartás, és úgysem ezen múlik a pelenka elhagyása.
Csatlakozok elõttem szólókhoz! Kakaót csak azért nem adni neki, hogy ne pisiljen? Egyrészt valószínûleg akkor is pisilne, másrészt meg kitolás vele. Tuti fél-1 éven belül kakaóivással együtt is szobatiszta lesz, addig meg adj rá pelust. Ha több mint egy hete száraz a pelus vagy õ kér éjszakára bugyit akkor változtass, addig ne. Egyikõtök se lenne kipihent, ha éjszaka pisilni vagy pisis ágyban kelne fel a gyerkõc. Nekem a lányom 21 hónapos, szobatiszta és éjszaka sem szokott már pisilni, de 3 éves koráig tuti rajta lesz a pelus du is és este is az alváshoz, mivel õ kellni szokott sokszor úgy hogy nagyon kell pisilnie, tuti sokszor nem érnénk el a biliig. Másrészt bármi megzavarja a kis lelkét a legkisebb mértékig még visszaesünk a szobatisztaságban, de mivel õ szerne bugyit ilyenkor nem csinálunk belõle ügyet és nem kap pelust nappalra, majd hetekig megint ügyes a lányzó. Egyszer 3 napra nem skkal a bugyizás bevezetése után voltunk nélküle nyaralni, amikor hazajöttem majd egy hétig be-be pisilt újra. Ezt csak azért írom, mert ha az éjszakai szobatisztaságból csinálsz "nagy ügyet" szerintem pont ártassz vele, hiszen az tuti megviselné a kislányodat, tehát akár tartósabbá is válhatna a helyzet.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!