Találatok a következő kifejezésre: Hogyan lehetek jó anya, (7 db)

Gyakorlott anyukáktól szeretnék "tanulni". Hogyan lehetnék jó anya?

Els? bébimet várom, nagyon fiatal vagyok 20 éves. Aggódom, hogy mi lesz ha megszületik, mit hogyan kell csinálni... A barátn?m babájára fordítva adtam rá a pelenkát :( Olyan béna vagyok.:( Azt sem tudom hogy kell szoptatni és hogy miért és milyen id?közönként kell lefejni a tejet, hányszor kell etetni a babámat majd. Tele vagyok kérdésekkel. A kórházban a csecsem?s n?vérek fognak majd válaszolni nekem? Félek, hogy mindent el fogok rontani! Mire megszületik szeretnék felkészült lenni, hogy jó anyja lehessek. Segítsetek légyszi!

Legjobb válasz: Mi történik az elsõ nap a kórházban mikor megszületik a baba? Ki fogja meg mutatni, hogy hogyan kell megfürdetni és megszoptatni a kisbabámat?

A kérdező hozzászólása: Mi történik az elsõ nap a kórházban mikor megszületik a baba? Ki fogja meg mutatni, hogy hogyan kell megfürdetni és megszoptatni a kisbabámat?
Elõször is nyugodj meg!!!!! Nem kell izgulni, mert akkor csak rosszabb lesz. Nem attól leszel jó anya, hogy mindent profin, a nagykönyv szerint csinálsz, hanem, hogy szereted a kis manót és minden tõled telhetõt megteszel, de nem kell megfeszülni. Igaz, hogy én is fiatal vagyok (25) és az elsõ gyerekem nevelem, de nekem itt van anyukám, aki nagyon sokat segít. Sok mindent megmutatott és sokszor bíztatott. A szoptatással kapcsolatban: -Rögtön a szülés után, ahogy tudsz kezd el inni a laktoherb (vagy egyáb szoptatós) teát - fejni azért kell, hogy minél több legyen a tejed, de ha netán nem tud szopizni, akkor a lefejt tejet le lehet adni a csecsemõ osztályra és akkor az kapja tápszer helyett és az elsõ tej (kolostrum a legjobb a babának) - ha nem indul be azonnal a tejed, akkor se ess pánikba, mert lehet, hogy csak a szülé utáni 3-5. napin indul el. - amikor csak tudod tedd mellre a babát, mert ez serkenti a tejleadást - fejni a szoptatás után érdemes, mindig azt a cicidet amibõl evett, hogy több tej termelõdjön - etetni pedi annyiszor kell, ahányszor éhes (úgyis "rikácsolni fog :) ) A csecsemõs nõvérek elvileg segítenek (hiszen az a dolguk), de egyéne válogatja. A fürdetés sem egy nagy ördöngõsség, a lényeg, hogy biztonságosan fogd. Ha jobb kezes vagy, akkor a bal kezeddel nyúlj be a háta alá és a hóna alatt átnyúlva fogd meg a karját, a másik kezeddel meg mosdatod. Ennyi. Tarts ki, hidd el menni fog és pár hét alatt belerázódol. (Õ meg úgysem fog rá emlékezni, ha egyszer véletlenül fordítva adod rá a pelust )
Én 19éves vagyok és 2hós baba nagyon boldog anyukája, a lényeg, hogy ne izgulj, menni fog minden ösztönbõl.vannak különbözö tejserkentõ bogyók, meg tea, én babám 1hónapja kap tápot, mert elapadt a tejem, ezek már olyan modern tápok, hogy minden szükséges anyag megtalálható benne, szóval ha tápra lenne szükség akkor sincsen semmi probléma. szívesen beszélgetnék veled ha szeretnéd...irj ha ugy gondolod megadom az elérhetõségeimet:)
Bocs, utolsó vagyok, még annyit, hogy nem kell a dolgokat túlbonyolítani!!! Nálunk is járt egy-két "jóakaró" látogató, aki kioktatott, hogy a babákat naponta masszírozni, olajozni, hintõporozni (stb.) kell. Na hát ez az, amivel nem kell az idõt tölteni!!! Csak ha már végképp nem tudsz magaddal mit kezdeni... Az elején csak a lényegre koncentrálj: szoptatás, pelenkázás, fürdetés!!! A többire ráérsz, ha már magabiztos vagy a babával! Könnyû szülést, jó babázást!
Ne aggódj!!! Nekem a kisfiam elõtt egyetlen kisbaba sem volt még a közelemben sem eddig! Mégis teljesen jól elboldogulok vele, már 11 hónapja (és az este kivételével egész nap egyedül). - Elõször is, a kórházban megmutatják a pelenkázást: popsitörlést, krémezést, pelenka ráadását a babára. És a szoptatásnál is segítenek. Ha maguktól nem mutatnák, nyugodtan szólj a csecsemõs nõvéreknek. Ezért vannak ott, hogy segítsenek!!! (Én szülés elõtt 2 héttel láttam életemben elõször pelenkát :-)) - Elrontani nem fogsz semmit! Ami nem úgy sikerül, bõven van idõd megpróbálni még egyszer, aztán még egyszer... :-))) - A fürdetésbõl nem kell nagy felhajtást csinálni. Amit a régi könyvek írnak, azt jobb elfelejteni. Egy kis kád kell, egy fürdõhõmérõ, fürdetõkrém és egy törölközõ. Ennyi. A kádba engedett víz hõfokát kell ellenõrizned a hõmérõvel. Ha megfelelõ, beleteszed a fürdetõkrémet és kész is. Kicsit megáztatod benne a babát (1-2 perc), kiveszed, megtörlöd. Meglátod, belejössz hamar! Úgyhogy ne aggódj! Meglátod, minden rendben lesz és ügyes leszel! Ha mégis szeretnél többet tudni a dolgokról, vannak már a boltokban jó kis könyvek, amik képekkel mutatják be a dolgokat! Ajánlom neked pl. a Kismamák nagykönyve címût, nagyon jó, sok-sok képpel!
Én is egy könyvet ajánlanék: Dr. Spock csecsemõ és gyermekgondozása. Én is ezt olvasgadtam az elsõ babám születésekor és most a harmadiknál is sokat forgatom. Már Anyukám is ezt használta. (Nyugi azóta aktualizálták.) Mindenfélérõl ír és nagyon megnyugtató tud lenni. Gratulálok a babához és ne izgulj, minden a legnagyobb rendben lesz!
60 évvel ezelõtt inkább öregnek számítottál volna. És akkor is tudták, mi legyen.
http://www.vatera.hu/frank_caplan_az_elet_elso_tizenket_hona.. Ez lemaradt, mindenkinek ajánlom: Frank Caplan: Az élet elsõ 12 hónapja
Mindenkinek van teje, vagy majdnem mindenkinek (1000-999, 5).http://kisskapu.homelinux.org/babas/szopi.htm És a pelenkát meg lehet fordítani. Nyugodj meg, a babának is te leszel az elsõ anyukája, és fogalma sincs mi a helyes, amit te csinálsz, az lesz neki a legeslegjobb és a természetes. Ha ti örökké fordítva hordjátok a pelust a te gyerekednek az lesz a legeslgejobb. A szemedbe fog nézni, és tudni fogod, mit tegyél. Remélem, neked is van anyukád, õt kérdezgesd, milyen voltál kisbabának? Én pl sose fejtem, az ágyamba vettem a babát, és megetettük egy kis paprikás krumplival 4 hónaposan, pont mielõtt jött a védõnõ, s a tesója(2, 5) egybõl el is újságolta..A cica is tudja hogy kell a kölykökkel bánni, meg a madarak is elõször is, te meg még olvasni is tudsz. Nagyon jó könyvek vannak, a terhességrõl is és a babanevelésrõl is. Íratkozz be a könyvtárba! Itt ez a könyv(nem én árulom) nem új, de nagyon-nagyon jó, vedd meg!Nem csak leírás, biztatás is van benne az anyukáknak. A barátnõd, ha most szült, akkor az nagyon jó, mindent megbeszélhetsz vele. Én 21 évesen szültem, a fiam egyetemista, a lányom érettségizik, eddig még elboldogultunk. :)
A kérdező hozzászólása: Mi lesz ha nem lesz tejem? Van valami amitõl beindul a tej? Ha a babám csak tápszert kap tényleg betegesebb lesz mint az anyatejes babák? Bocsi, hogy ha buta kérdéseket teszek fel, de nagyon félek, hogy elrontok valamit és a baba látja kárát. :(
Minden elsõszülött anyukája kezdõ volt! Ne hidd, hogy egy 30-as szinglibõl lett anya jobban otthon van ebben, ha a környezetében nincs is gyerek. Tealán az üzletben meg a karierben otthonosabb, de a popsitörlésben nem. Túl sok is lesz a jótanács, inkább az elõttem szólóra hallgass! Nem kell az összes tanácsot megfogadni, és fõleg nem túlbonyolítani. Ha éhes megeteted, tiszta legyen, ha beteg, telefonálsz az orvosnak.Ennyi. Meg a játszás. Én nem tanácsolnám, hogy 3-4 vendéget hívj szülés utáni napokra, fõleg kisgyerekeket, jobb lesz 3-ótoknak. Amit nem tudsz, megmutatja a védõnõ.Kijön a gyerekorvos si megnézni házhoz, 1-2 nap. Pakolj be elõre a mélyhûtõbe egy kis pörköltet meg káposztát, csak kiolvasztod, meg spájzolj be a férjednek tiszta ruhából, aztán ellesztek. Lehet, hogy a vendég gyerekek szülés után fárasztanának.

Szépen lassan elfogy a tejem, és már csak tápszerrel etetem a babámat, nagyon nagy bűntudatom vagy, pedig mindent megpróbáltam hogy legyen tejem! Attól még lehetek jó anya, ha 2 hónapos kislányomat tápszerrel etetem?

Legjobb válasz: Szia! A gyerekorvosunk azt mondta nem jó anyukának kell lenni, hanem boldognak és kiegyensúlyozottnak. :) Akkor a babád is az lesz. Ismerem az érzést, engem is nagyon megvisel, hogy nem elég a tejem, de azért próbálom túltenni magam rajta, hiszen ha én feszült vagyok, azt a kisfiam is megérzi. Ugyanúgy szereted a babád továbbra is, ne legyen bûntudatod.

Szia! A gyerekorvosunk azt mondta nem jó anyukának kell lenni, hanem boldognak és kiegyensúlyozottnak. :) Akkor a babád is az lesz. Ismerem az érzést, engem is nagyon megvisel, hogy nem elég a tejem, de azért próbálom túltenni magam rajta, hiszen ha én feszült vagyok, azt a kisfiam is megérzi. Ugyanúgy szereted a babád továbbra is, ne legyen bûntudatod.
A kérdező hozzászólása: Köszi csajok (anyuka társak) a biztatást! Az megnyugtat hogy más is járt már ilyen cipõben mint én! De az én babám nagyon vidám és mosolygós , õ mit sem érez meg ebbõl a vívódásomból, de a lényeg az hogy szépen hízik és fejlõdik! Az elsõ válaszolónak, ha van kedve írhat nekem privátba is, kíváncsi vagyok , hogy neki hogyan alakultak ki a dolgok! Üdv
Szia! Pont utánad sikerült feltennem szinte ugyanezt a kérdést! Hasonló cipõben járunk!Én is rosszul érzem magam! De lehetsz jó anya szerintem a gyereknek sokkal fontosabb, hogy érezzék szeressük õket!!
Ne viccelj! Hát persze, hogy jó anya vagy! Szereted, simogatod, puszilgatod, ölbe veszed, énekelsz neki, játszol vele, tudod, mikor mire van szüksége. Jó anya vagy, a babád biztosan tudja ezt! Sokat mosolyog rád, igaz? Arról nem tehetsz, hogy így alakult.
Ne edd magad, nincs semmi baj, ez nem a világvége.Nekem az elejétõl lassan fogyogatott, én is kipróbáltam amit csak lehetett, aztán 3 hós korától csak tápszer van.És nagyon boldog szép baba.Nem vagy rossz anya, sõt, minden rendben , próbáld meg elfogadni a helyzetet, mert a babád is érezni fogja ha szorongsz ezmiatt.Tudom, ismerõs az érzés, de muszáj félre tenni.Így is fel fog nõni, és így is egészséges babád lesz, hidd el!
Nem ezen múlik! Mindig friss, meleg tápszert készítesz neki, nem igaz? Valamiért nem tudod a testedbõl táplálni, megesik. Ami igazán fontos hogy a LELKEDBÕL tápláld. Ez az, ami igazán számít. Ne emészd magad emiatt. 30 éves nõ vagyok és nincs gyerekem (nem is lehet). Én így látom. Húgom a 3. gyerekét várja, soha nem tudott szoptatni, két gyereke nõtt fel tápszeren, szépek, okosak, jól tápláltak. Ne aggódj ;) !

Ha rideg, szeretettelen családban élményszegény gyerekkorom volt, akkor vajon én még lehetek jó anya? Hogyan tudok majd meleg családi légkört teremteni?

Plusz sajnos kirándulásokra, nyaralásokra úgy néz ki, nem lesz sok leht?ségünk...

Legjobb válasz: Én is így nõttem fel,és kalakult bennem egy dac,hogy csak ezért sem.És csakazért is megmutatom.A kiránduláshoz,sétákhoz,a dobáljunk köveket a Dunába,és játsszunk a játszótéren és szaladjunk és kabáljunk az erõbenhez nem kell pénz.Ötlet kell.Mért ne lehetnél.Én azt látom,hogy tisztában vagy magaddal és ezt nem akarod.És nem is így fogod csinálni.:-))

Én is így nõttem fel, és kalakult bennem egy dac, hogy csak ezért sem.És csakazért is megmutatom.A kiránduláshoz, sétákhoz, a dobáljunk köveket a Dunába, és játsszunk a játszótéren és szaladjunk és kabáljunk az erõbenhez nem kell pénz.Ötlet kell.Mért ne lehetnél.Én azt látom, hogy tisztában vagy magaddal és ezt nem akarod.És nem is így fogod csinálni.:-))
szia.sajnos nekem is szörnyû gyerekkorom volt, alkoholista szülõkkel, akik egyfolytában vertek...és én pont ezért döntöttem úgy már 13 évesen, hogy én más leszek, lediplomázok, elöbb lesz házam meg pénzem, utána gyerek.terhesség alatt végig rettegtem, hogy nagyon szörnyû anya leszek, de hidd el, amikor a baba ott van a kezedbe semmi nem érdekel...lehetsz nagyon jó anya szegényebb körülmények között, és szörnyû anya milliomosként.mi se vagyunk gazdagok, épp hogy megélünk pedig nagyon elõre terveztem, de pont azért mert rossz volt a gyerekkorod, amikor ott van a gyereked, bevillannak emlékek hogy neked milyen rossz volt, és ezért a legjobbra fogsz törekedni...nyugi, jó anya leszel, mindig gondolj arra hogy neked milyen volt és õ ezt ne élje át:) és az is jó program lesz, ha akár sétáltok egyet, vagy ha lányod lesz együtt fõztök, apa a fiúval focizik, horgászik..és ehhez nem kell sok pénz.csak szeresd nagyon:)
Anyám nagyon jó hozzám és jó is volt mindig, apám állandóan ivott balhézott. Á! Nem is jó róla írni sem. Én megfogadtam, ha nekem gyermekem lesz olyan életet nyújtok majd neki, hogy felnõtt korában ne arra emlékezzen vissza, hogy kicsi korában milyen pocsék volt az élete. Rosz házasságom volt, el is váltam még idõben, mert a saját példámon láttam, jobb lett volna, ha anyuval ketten maradunk. Így nem sérült a gyermekem lelke, az apával is tartja a mai napig is a kapcsolatot.És felnõttként olyan jó érzés amikor azt mondja nekem a lányom.: Anya te olyan jó vagy! Hát persze, persze.....


Szerintetek hogyan lehetek egyben jó anya, jó feleség és jó háziasszony?

Van egy 17 hónapos kisfiam,nem mondta soha még a férjem hogy baj lenne velem,de azt sem,hogy "jó" lennék.

Legjobb válasz: Olyan anya vagy mint a többi! Szépen beszámoltál a kis mintaéletedrõl a gyermekkel, csak az a hiba hogy sehol nem említed hogy mennyire szereted a férjed, vagy hogy még egyáltalán szereted-e. Gondolom a férjed sokra értékel mert jó feleségnek nevezett, de te egy büdös szót nem írtál róla. 20 év múlva meg elmész majd a lakásban mellette egy szó, egy kedves mosoly, vagy egy simogatás nélkül. Nézz magadba! Anyának lehet hogy jó vagy, de feleségnek...

Olyan anya vagy mint a többi! Szépen beszámoltál a kis mintaéletedrõl a gyermekkel, csak az a hiba hogy sehol nem említed hogy mennyire szereted a férjed, vagy hogy még egyáltalán szereted-e. Gondolom a férjed sokra értékel mert jó feleségnek nevezett, de te egy büdös szót nem írtál róla. 20 év múlva meg elmész majd a lakásban mellette egy szó, egy kedves mosoly, vagy egy simogatás nélkül. Nézz magadba! Anyának lehet hogy jó vagy, de feleségnek...
Anyuka reggeltõl estig legyél, napközben és gyermek altatás után kicsit háziasszony, és egész nap légy feleség. Szeresd a férjed, mutasd ki neki, vegyél neki kisebb ajándékokat: esetleg "fogd meg a hasánál:) " Anyuka szerintem jó vagy:) Háziasszony: legyen rendben a lakás minden este, ha mész aludni. Kérdezd meg bátran a férjed, hogy mit gondol rólad: beszélgessetek sokat!! Mondd el, hogy Te szereted, hogyha van visszajelzés a munkádról.
Nem biztos hogy benned van a hiba, lehet hogy a férjed nem az a dicsérgetõs fajta. Szerintem az a ritkább ha egy férfi dicsérget, akkor is inkább a fõztünket és a külsõnket szokták :) Õk már csak ilyenek, másként gondolkoznak mint mi, állítólag a hasukon és a f..kon keresztül ;P Szóval szerintem ne várj ilyesfajta általános elismerést, tedd a dolgod ahogy eddig (legfõképp ahogy neked is jó), úgyis látszik rajtuk ha valami nem kerek, akkor lehet kérdezõsködni. Amúgy privát véleményem hogy tökéletesnek lenni nagyon fárasztó, ha "csak" önmagunkat adjuk kiegyensúlyozottabbak leszünk. Nem tudom szoktad-e nézni a született feleségeket, de abban Brie tipikusan az a karakter aki mindenben tökéletes akar lenni, a nagy erõlködéstõl végül mégis folyton romokban van az élete.
Nehezen..... bár szerintem ez is adottság kérdése, ki milyen, mit hozott otthonról, stb. Én sajnos otthonról semmi jót nem hoztam, sosem voltam házias, vagy túlzottan rendszeretõ. Persze nem azt jelenti megesz a kosz, de nem leszek rosszul, ha nincs minden nap nagytakarítás és minden vasalva. Érzelmileg pedig rettentõen függök a másiktól, tehát szükségem van a visszajelzésre, egy kis dicséretre, bátorításra, minden téren az életben. Na ezt egyáltalán nem kapom meg a páromtól :( Se segítséget sem elismerést. Sõt! Õ inkább még kifogásol is sok mindent és nem hogy elismerné, hogy nem könnyû dolog a gyermeknevelés, még az orrom alá is dörgöli rendszeresen, hogy "én csak itthon vagyok a kicsivel", amíg õ dolgozik... Pedig rendes a lakás, tisztán és rendben tartom, mindig van tiszta ruha, fõtt kaja a gyereket is maximálisan ellátom. Persze biztosan lehetnék még lelkesebb is, valószínûleg lehetne még fokozni, de partner nélkül elég nehéz, olyan hiábavalónak érzem.
8 hónapos a gyerekünk, most jön az ötödik foga, 3 napja nem aludtam.Nem takarítottam, nem fõztem, csak neki. Hét közbenre egyébként mindketten rendelünk kaját, így még olcsóbb is, mert a párom egy héten csak egyszer eszik ugyanazt az ételt. Most tudtam megfürdeni alaposan, mert itthon van az apukája is. Minden délelõtti alvásnál becsavarom a hajam és leradírozom az arcom mindennapi radírozóval. Ennyi az ápoltságról :) Imádom, várom a hétvégét, mert ilyenkor nagyon sokat vagyunk a kisfiunkkal, papa itthon, így be tudom hozni a heti lemaradást. Nem vagyok szipiszupi feleség, szipiszupi háziasszony, most majdnem minden energiám a jó anyaságra megy. Így is elég döcögõs ;) Lényeg, hogy élvezze az ember és boldog legyen, ezeket a dolgokat nem szokták osztályozni, nem teljesítményre megy, nem lesz benne az ellenõrzõben, hogy ma is csini vagy-e, vagy van-e ruha a szennyestartóban, erre a vacsorára hány pontot kaptál :) Jó hétvégét mindenkinek!
Engemindig megdícsér a férjem, hogy jó anya, feleség vagyok. Takarítok, mosok vasalok, minden nap van fõtt étel. Gyerekkel foglalkozom. Csinosan divatosan öltözködöm, adok magamra, a gyerek sincs soha koszos ruhában. Elismeri a munkánat, mert ha elmegyek barátnõzni, rá hagyom egész napra a gyereket, és neki csak a gyerek fárasztó, bele gondolt mellette még a házimunkát is el kell végezni:) 19 hónapos eleven hisztis kiscsaj:)
Bocsi ez az elõttem szólónak szólt: A válasz megírásának idõpontja: ma 22:25
Pasitõl dícséretet várni... :-)) Nekem sem mondta soha. A legjobb dícséret az volt, mikor egy napot a lányokkal volt, mikor vizsgázni mentem, és kipurcant. Mire mondtam, hogy ne csodállt, ha néha estére hulla vagyok. "nem csodálom" volt a válasz. Mondtam, hogy akkor jobban megbecsülhetnél azért , amit teszek. "Megbecsüllek". Jól esett:-)
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat!

Miért baj az, ha valaki jó anyának meri magát mondani? Itt az a trendi, hogy csak rossz anyák lehetünk?

Egy kérdésre válaszolva le mertem írni, hogy nagyon jó anyának érzem magam. Csak én lettem lepontozva. Vajon miért. Én tényleg úgy érzem, nagyon jó anya vagyok!

Legjobb válasz: Én meg tudom, hogy nem vagyok a legjobb anya, sokat kiabálok, türelmetlen vagyok. Soha nem éreztem azt, hogy az anyaság a minden, imádom a 2 gyerekemet, meghalnék értük, de nem vagyok az az igazi anyatípus, szerintem. Bár nemigen tudom más milyen, mit jelent jó anyának lenni, de én nem tartom annak magam.

Szerintem inkább a szerénytelenséged szúrhatott szemet. Nem feltétlenül kelt szimpátiát az öndicséret, még akkor sem, ha igazad van. Semmi baj nincs azzal, ha valaki elégedett önmagával, sõt, de nem kell ezt boldog-boldogtalan orrára kötni.
Én meg tudom, hogy nem vagyok a legjobb anya, sokat kiabálok, türelmetlen vagyok. Soha nem éreztem azt, hogy az anyaság a minden, imádom a 2 gyerekemet, meghalnék értük, de nem vagyok az az igazi anyatípus, szerintem. Bár nemigen tudom más milyen, mit jelent jó anyának lenni, de én nem tartom annak magam.
elõz 2 gyerekem van, az kimaradt, 11 és 2 évesek
Tudod, szerintem az a jó anya aki elismeri, hogy vannak hibái. Nem tökéletes. Emberek vagyunk van amikor elszakad a cérna, felemelem a hangom, rácsapok a fenekére. Igen vállalom. De ha suliba megy a tanár néni nem fogja putyulgatni, igenis fel fogja emelni vele szemben a hangját. Az életben kap majd olyan pofonokat (bár ne így lenne), amikre így tudom felkészíteni.
utolsónál a pont:-)))))) harmadik-negyedik voltam
A rossz anyság nem azt jelenti, hogy ütöm vágom a gyerekemet, hanem zoktam türelmetlen, feszült lenni és ezt be is vallom. Nem fényezem magam. Egyéébként nem biztos, hogy attól mert valaki jó anyának tartja magát, késõbb a gyereke is azt fogja mondani róla. Sõt. Az én anyukám is volt türelmetlen, kiabált is velünk mégis nagyon jó anyának tartom!! Ez ajó anya-rossz anya teljesen szubjektív, aki itt azt mondja, hogy jó anya, azt ugyanúgy nem tartanám annak. De magáról bárki mondhat bármit.
3 hetes különbséggel születtünk meg anno unokatestvéremmel. Együtt nõttünk fel. Nagynéném is lányaként szeret engem anyu is lányaként szereti az õ lányát. Közös, többgenerációs házban nevelkedtünk. Nálunk is és náluk is totál másak voltak a szabályok. Tehát totál másképp nevelkedtünk. Nyilván a szülõk és a mi természetünkbõl fakadóan. Sokszor gondolkodom rajta (IMÁDOM ANYUT), hogy milyen szuper szülõt lehetne a két anyából gyúrni :) . Bizonyos tulajdonságaikat megfelelõen keverni. Mindketten szuper anyukák, de teljesen másképp. Szóval akinek boldog a gyereke, az nem lehet rossz szülõ.
Én is jó anyának érzem magam. A kisfiam boldog, kiegyensúlyozott, szépen fejlõdõ gyerek. Még nagyon baba, de rengeteget beszélek hozzá, szeretgetem, igyekszem minden testi, lelki szükségletét kielégíteni. Ha nagyobb lesz, igyekszem majd következetesen nevelni, tanítani. A férjemmel még jobb a kapcsolatunk a gyerek után. Biztos, hogy fogok elkövetni hibákat, de egy jó anyuka tanul a hibáiból is.
Tudom, hogy kérdésre nem válaszolunk kérdéssel, de felmerül a dolog. Ha valaki az elsõ gyermek nevelgetése során rájön, hogy õ aztán nem jó anya és ezt valóban így is gondolja az miért szüli meg a másodikat? Tehát valóban mártírság ez a rossz anya dolog.
Ez, hogy jó anya, elég relatív. Mindenkinek más szerintem. Én úgy érzem, nem vagyok rossz anya, anyukám szerint példamutató anya, barátnõim szerint mintaanya, férjem szerint a legjobb anya vagyok... szerintem lehetnék sokkal jobb is!!! 2, 7 és 11 évesek gyerekek anyukája.
Valami olyasmit hallottam a múltkor, hogy aki kételkedik magában, hogy jó anya-e, az már egy jó dolog, mert tudja, hogy nem hibátlan, vagyis képes változtatni, ha kell. Tehát, ezt visszafordítva, ha valaki azt mondja, hogy õ jó anya, az úgy hangzik, mintha hibátlannak tartaná magát, vagyis nem ismeri fel, ha hibázik. Vagy nagyon túlbonyolítottam? :) ))) Persze, egy jó anya is hibázhat, sõt a gyerekek nagyon sokat tanulnak abból, ha azt látják, hogy a szülõ sem tökéletes. Csak fel és el kell ismerni, ha hibáztunk és változtatni kell rajta. Amúgy, ha pl. azt írtad volna, hogy te szép vagy, akkor is lepontoztak volna :) Elég beképzeltül hangzik mindkettõ :)
A kérdésre: Szerintem egyáltalán nem baj. De az sem, ha valaki rossznak érzi magát. Egyik sem trendibb a másiknál, csak mások vagyunk. A szerencsésebbek több önbizalommal, a többiek több önkritikával lettek megáldva.
Hát nekem visszatetszõ dolog a nagyon jó anyának érzem magam. Eleve mi tesz valakit nagyon jó anyává? Ki tudja a kritériumokat? A gyerek számít, ha valakinek rossz a gyereke, akkor õ rossz anya? És ha egyébként felnõve a pokoli rossz gyerekbõl értékes ember lesz, akkor mégis inkább nagyon jó anya, mert kihozta a gyerekbõl, amit lehetett? Szóval magát a fogalom is teljességgel megfoghatatlan, mert ami jó az egyiknek, nem biztos, hogy jó a másiknak. Nyilván határokon belül, saját magadhoz képest, saját elvárásaidhoz képest, kijelentheted én nagyon jó anya vagyok, de úgy általánosságban, biztosan nem.

Hogyan lehetek egyszerre jó anya, feleség és háziasszony egyben az újszülött babám mellett?

6 hetes a kisbabám, eddig elég jól ment minden, de ma elhatalmasodott rajtam az aggodalom. Nem bírom egyszerre a lakást tisztán tartani, f?zni - még magamnak sem, pedig szoptatok fontos hogy megfelel?en táplálkozzak -, aztán magammal és a babával foglalkozni. A férjemmel most a hétvégén tervezzük az els? együttlétünket, ett?l is úgy félek..

Legjobb válasz: Hát bizony egy anyukának lekell mondania a maximalitásról.Ne akarj mindenben megfelelni,ez úgyis lehetetlen.Nem szakad le a plafon,ha nem ragyog minden,ha nem pont 12.00-kor van kész az ebéd stb.Most törõdj magaddal és a babával.Késõbb majd több idõd lesz.Hogy mikor?Úgy pár év múlva.

Hát bizony egy anyukának lekell mondania a maximalitásról.Ne akarj mindenben megfelelni, ez úgyis lehetetlen.Nem szakad le a plafon, ha nem ragyog minden, ha nem pont 12.00-kor van kész az ebéd stb.Most törõdj magaddal és a babával.Késõbb majd több idõd lesz.Hogy mikor?Úgy pár év múlva.
Szia! Az én fiam már 11 hós, de még mindig elõfordul, hogy nem tudom úgy intézni az otthoniakat, ahogy azt elõre eltervezem. 3 hónapos volt a fiam, amire felépült a házunk. Gondolhatod, volt mit csinálni. Mivel a dolgomat el kellett végeznem, így nem volt mese, "egyedül" volt. Amikor fõztem, fõzök, a hordozóban, ma már járókában van és letettem olyan helyre, hogy lásson. Mondjuk hozzáteszem, nem kapattam fel, csak annyit van kézben, amennyit feltétlen szükséges. Éppen azért, hogy ellegyen, amikor házimunkázok. Kapcsoltam rádiót, tv-t. Csak az a lényeg, hogy lásson!!!!Idegeskedned felesleges. Próbáld meg, hogy lásson, amikor fõzöl, stb. Valamennyivel könnyebb lesz késõbb, de az még jó pár hónap. Azt nem feledd, hogy most elsõsorban anya vagy, nem pedig házi robot. Ne akarj mindenkinek megfelelni. És ha úgy érzed, nem állsz készen az együttlétre, várjatok még. Az biztos, már nem lesz minden olyan, mint a baba érkezése elõtt!
Kb 2-3 hónaposan elvan kicsit egyedül a játszószõnyegén, amikor elkezdi felfedezni a kezét, ezáltal a környezetét. Az anyaság errõl szól :-) Minden felborul, estére hulla vagy, de-ugye jól mondom-minden este a babád körül forog az agyad, amikor leteszed szunyókálni. Ez roppant nehéz, de egyben csodás feladat, azt hiszem hogy egy nõ számára a legnagyobb kihívás az életben. Hihetetlen dolgokra képes a nõ, az ANYA, ellátja a családját, közben feleség és anyuka egyszerre, aki összetartja a közvetlen környezetét. Ebben is lehetsz maximalista, de csak ha ez azt jelenti, hogy te akarsz lenni a gyermeked számára a biztonság, a férjed számára a nagybetûs FELESÉG, és nem mellesleg egyszer majd újra visszamehetsz dolgozni, ahol újra kihozhatsz mindent magadból. Egyelõre a babád még pici ahhoz, hogy bármilyen rendszerbe is beszoríthatnád, számára még egyek vagytok, de 1-2 hónap múlva kinyílik a világ a kis szemecskéi elõtt. Minden kornak megvan a nehézsége, de tapasztalatból állítom, hogy egyre könnyebb lesz, amikor már tudni fogod miért sír, és nagyjából kialakul egy rendszer a mindennapokban. Nekem kb 1 hónapja lett könnyebb kicsit a dolgom, mióta a kisfiam megbízhatóan alszik éjjel és napközben is. Kitartás, és légy boldog hogy a kezedben tarthatod a babádat, akit-ha maximalista vagy, nagyon jó kis emberkévé nevelheted :-)
Szia! Az elsõ babámnál én is pont így éreztem, mint Te. Ne izgulj semminek nem kell tökéletesnek lennie. A baba és a kapcsolatod a legfontosabb, a kiegyensúlyozott háttér. A porcica megvár. :) A második babám születése után (most lesz õ is hat hetes) már nem érdekel a káosz a lakásban, pedig akad, hisz a nagyobbik is csak 21 hónapos, és pakol mint a gép. Délután ha nagy ritkán együtt lefekszenek, és hullának érzem magam, akkor simán elnézem azt hogy épp ragad a kõ, és elmegyek velük szunyálni. Nekik és a férjemnek is fontosabb, hogy kipihent legyek, ne legyek a fáradtságtól és a kialvatlanságtól ingerült, mint az, hogy a leesett csokipötty ne legyen a földön. (persze ez nem azt jelenti hogy folyamatosan ragad a lakás a kosztól :) ) Judy

Van az a film aminek az a címe hogy : "Anyád lehetnék" és ennek a végén van egy tök jó dal. Mi ennek a számnak a címe?

ha tudod légyszi írd le nagyon fontos lenne,el?re is köszi a segítséget:)

Legjobb válasz: Alanis Morissette-Ironic

Alanis Morissette-Ironic
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen :D ez az egyik szám de nem pont erre gondoltam de ezzel is sokat segítettél
A kérdező hozzászólása: valami olyan volt mint ami az 50 elsõ randiban is amikor a csaj fölébredt a hajón:)
A kérdező hozzászólása: megtaláltam :D de azért köszönöm, egyébként erre gondoltam: Wouldn t be nice
A kérdező hozzászólása: *Wouldn't it be nice / beach boys


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!