Találatok a következő kifejezésre: Hogyan lehet kiszámolni, hogy (327 db)

Ez mekkora méretarány lehet? Illetve hogy lehet kiszámolni, hogy mekkora vagyis 1:?

http://www.kepfeltoltes.hu/view/130423/P1070890_www.kepfelto..

Legjobb válasz: Hát így nehéz. A nyílászárók, ha méretarányosan vannak berajzolva akkor egy 60-65 m2-es lakás lehet.

Hát így nehéz. A nyílászárók, ha méretarányosan vannak berajzolva akkor egy 60-65 m2-es lakás lehet.
A kérdező hozzászólása: 68 négyzetméteres a lakás, annyi a kérdésem mit tudnék hozzá írni mekkora a méretaránya 1:?
Ehhez tudni kellene legalább az épület egy oldalának hoszát! És a rajzon megmérni ugyanazt!A kettõ aránya a méretarány! Egy tíz méteres oldal a rajzon ha 10cm akkor a mératarány 1:100
Az a gond, hogy ez egy fotó és csak saccolni tudok, durván 1:90 körüli méretarány.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, már megoldottam amúgy 1:100. Mennek a zöld pacsik.

Ilyen ciklus mellett hogy lehet kiszámolni, hogy mikor van a peteérésem?

Az utóbbi 6 hónapban figyelem igazán a ciklusaim napját, amely így néz ki: 30, 29, 33, 31, 29, 33.

Legjobb válasz: Pontosan nem lehet kiszámolni. Nagyjából a 15. és 19. nap között lehet. Pontosan csak hõmérõzéssel lehet megállapítani, vagy sorozat UH-val.

Pontosan nem lehet kiszámolni. Nagyjából a 15. és 19. nap között lehet. Pontosan csak hõmérõzéssel lehet megállapítani, vagy sorozat UH-val.
Nekem 36-40 naposak a ciklusaim és álltalában a 28-29-ik napon volt pém! De én az ovulációs fálydalmat figyeltem és az 5-ik hónapban most összejött a baba!
Nyugodtan próbálkozhattok a 14. naptól! nekem is ilyen volt a ciklusom, aztán a 15. napon sexeltünk, és 3 nap múlva olyan rosszul lettem azt hittem beteg vagyok. Szerintem akkor termékenyültem meg. Az ondó jó két napig még eluszkál a petevezetékben, várja, hogy a petesejt kiszabadúljon. Én ajánlanám 2-3 naponta sexelni a 14. naptól. Mi ezt tettük, a lányom 3 éves lesz lassan. Most a 2. babára koncentrálunk és remélem sikerült, olyan izgi ez a várakozás :-) Sok sikert neked!
Ezek nem olyan vészes eltérések szerintem. Ha gondolod regisztrálj ciklus.hu-ra és jelölgesd be ott a menzeszedet, és az alapján jelöli a termékenyebb napjaidat, nekem bevált. EGY alkalomból meglett a kisfiunk, pedig nekem sem volt napra pontos soha a ciklusom :-)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! :-) Igazából még csak két hónapja, hogy nem védekezünk és egyelõre próbálok nem rágörcsölni a témára, de azért nem árt ha figyelem magam! Amúgy tegnap este megjött a mensim... most 27 napra. Szerintetek számít valamit, hogy aktívan motorozom? Rázkódás, feszítés, adrenalin... ilyenekre gondolok!
ameddig, nem vagy terhes nem számit a motorozás, de ha egyszer pozit tesztelsz akkor hagyd abba!
A kérdező hozzászólása: Természetesen, ha pozit tesztelek, akkor nem ülök fel motorra! De én itt inkább arra irányítottam volna a kérdést, hogy pl. a beágyazódás idõszakában lehet-e kedvezõtlen hatással a motorozás, rázkódás, stb.?

Hogy lehet kiszámolni hogy mikor fog meg jönni a menstruáció?

Minden hónapban össze-vissza jön meg. Barátn?m mondta, hogy ki lehet számolni, hogy mikor fog megjönni, de azt nem tudja, hogy hogyan. Igaz ez? Ha igaz, akkor tudja valaki, hogy hogyan kell? 15/L

Legjobb válasz: Hogyha össze vissza jön meg, akkor nem lehet kiszámolni.

Hogyha össze vissza jön meg, akkor nem lehet kiszámolni.
Hát ha össze vissza jön meg akkor nem lehet. ha viszont megjön jún.20-án akkor aug.18-19-20-21-én kell megjönnie am álltalában 28 naponként jön meg
utólsó vagyOok: m ezt a bioszkönyvbe is megtalálod
Ha rendszertelen, akkor nem tudod kiszmáolni. Normálisan pedig úgy kellene, hogy mindig feljegyeznéd az elsõ napot. 1. nap a menzesz elsõ napja, utána elkezded számozni a napokat. Következõ menzesz elsõ napja megint 1-es számot kap. Megnézed, hogy hány nap telt el a ketttõ között, az a ciklusod hossza. (A normális 25-35 napos) Így a következõt is ki tudod már számolni.

Ha egy víztartály alul össze van kötve egy hosszú csővel, amin azonos távolságokra lyukak vannak, hogy lehet kiszámolni, hogy melyik lyukon mekkora nyomással folyik ki a víz?

Minden szükséges adat mérhet?. Tehát a tartály térfogata, cs? hossz, átmér?, lyukátmér?.

Legjobb válasz: akkora nyomáson folyik ki mint amekkora a felette levõ vízoszlop magassága, pascal-ba nem tudom most kiszámolni de biztos ki lehet

akkora nyomáson folyik ki mint amekkora a felette levõ vízoszlop magassága, pascal-ba nem tudom most kiszámolni de biztos ki lehet
10 méteres vízoszlop megközelítõleg 1 atmoszféra nyomásnak felel meg.

Tavaly letelt az önkéntes magánnyugdíjnál a 10 évem. Úgy tudom, hogy 10 év után ki lehet venni a hozamot. Hogy lehet kiszámolni hogy az kb mennyi lehet? És tényleg nem kell semmit fizetni utána?

AEGON.

Legjobb válasz: A hozam valóban adómentes,de érdemes a kivét elõtt felvilágosítást kérni a pénztártól,hogy mennyi is az összeg. A mostani gazdasági válság miatt lehet,hogy nagyon kevés.A hozamot nem te számolod ki,hanem a pénztár közli annak összegét.Az éves egyenlegközlõdön, amit évente meg kellet kapnod,mindig közlik,hogy mennyi a tõke és mennyi a hozam összege. A tõkébõl nem szabad (kivéve,ha nagy szükség van a pénzre)kivenni 1ft-ot sem,mert az már adóköteles+11%-os eü.hozzájárulást is kell fizetni az összeg után.

A hozam valóban adómentes, de érdemes a kivét elõtt felvilágosítást kérni a pénztártól, hogy mennyi is az összeg. A mostani gazdasági válság miatt lehet, hogy nagyon kevés.A hozamot nem te számolod ki, hanem a pénztár közli annak összegét.Az éves egyenlegközlõdön, amit évente meg kellet kapnod, mindig közlik, hogy mennyi a tõke és mennyi a hozam összege. A tõkébõl nem szabad (kivéve, ha nagy szükség van a pénzre)kivenni 1ft-ot sem, mert az már adóköteles+11%-os eü.hozzájárulást is kell fizetni az összeg után.
Ki lehet venni, de jelenleg 2 okból nem érdemes. 1. a válság miatt lehet, hogy az is alacsony 2. ennyivel kevesebb pénz fog tovább kamatozni, és kevesebb pénznek a kamata is kisebb

Hogy lehet kiszámolni, hogy mekkora teljesítménnyel lehet egy 60kg-os vékony ember alakú testet 36°C-on tartani a külsõ hõmérséklet függvényében?

Gondolom van valami képlet arra, hogy bizonyos tömegû, hõmérsékletû, valamekkora felületû test melegen tartásához mekkora fûtõteljesítmény kell mondjuk -30°C-os levegõben.

Legjobb válasz: [link] Ha jól emlékszem ebben a dokumentumban van egy példa, amikor a hulla testhõmérséklete alapján közelítik, mennyi ideje lehet halott. A hõmérséklet-csökkenés következtében beálló energiacsökkenés és a hûlés idõtartamának hányadosával megkapod, hány W-tal "tûnt el" a testébõl a hõ (kvázi hány W-os teljesítménnyel sugározta ki a hõjét). Ergó a testhõ szinten tartásához ugyanekkora teljesítménnyel kellene átadni neki hõenergiát.

[link] Ha jól emlékszem ebben a dokumentumban van egy példa, amikor a hulla testhõmérséklete alapján közelítik, mennyi ideje lehet halott. A hõmérséklet-csökkenés következtében beálló energiacsökkenés és a hûlés idõtartamának hányadosával megkapod, hány W-tal "tûnt el" a testébõl a hõ (kvázi hány W-os teljesítménnyel sugározta ki a hõjét). Ergó a testhõ szinten tartásához ugyanekkora teljesítménnyel kellene átadni neki hõenergiát.
Attól még, hogy rámondod "ha ezt ki tudjuk számolni akkor abból azt is majd", még nem lesz igaz. Ez a kommunista idõkben még dívott, ma már nem. De ha valóban ez okoz örömet, akkor nézd meg a PDF "Example 4-3" feladatát. Tojás szerepel benne, de mivel 74%-a víz, víztömegként kezeli. A forró víz helyett helyettesítsd be a -30°C-odat, aztán nézd meg mi jön ki. De vigyázz, mert a vízben a hõátadási tényezõ értéke sokkal nagyobb, mint levegõben (h). Sok sikert az egzakt emberi eredményekhez.
Ez csak szerinted egyszerû. Hõátadás három alapvetõ fizikai jelenség útján történik: -hõvezetés vagy kondukció -hõáramlás vagy konvekció -hõsugárzás Ha nem vagy rest, nézz már bele ezekbe: [link] [link]
A kérdező hozzászólása: De én ezt kérdeztem. És nem hiszem, hogy sokban térne el az embertõl, ha vízzel számolunk. De ha igen, akkor igen. Én akkor is ezt kérdeztem, egy képletet, amiben mindezen adatok szerepelnek, és egy példát is. Tudjuk már meg, hogy hogy kell kiszámolni egy dm3 kocka alakú vízbõl álló test melegen tartásához kellõ teljesítményt! Ha ez megvan, akkor majd át lehet számolni ember alakú nagyobb tömegû testre is.
A példa már annyira le lett egyszerûsítve, ami már butább forma, mint a pdf-ben közölt hullahõ-számítás... Fogadd el, hacsak nem találsz valami orvosi publikációban külön ezzel a témával foglalkozó részletet (az emberi test hõvesztesége), nem tudsz jobban közelíteni a megoldáshoz.
A kérdező hozzászólása: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A kérdésben megadtam az alakot, megbeszéltük, hogy ember alakú. Ami pont a felület miatt lényeges, mert fogalmam sincs, hogy az mekkora. Vagyis, ahogy már kifejtettem, az érdekel, hogy ha tudom az anyagot, az anyag tömegét, és felületét, hõmérsékletét, és a környezete anyagát, és hõmérsékletét, akkor hány Wattal kell rásugározni a hõt, hogy tartsa a hõmérsékletét szélcsendben? Aztán, ha ezt tudjuk, akkor beszélhetünk arról, hogy ez mennyit változik 1, és hogy változik mondjuk 500km/h-s szélben. A bordát nem az alakjára, hanem a tevékenységére értettem. Van 60kg 36°C-os test, és a -30°C nem simán hûti, hanem vízhûtéssel, vagyis gyorsabban leadja a hõt, mert keringés nélkül a külseje lehûlne, de a belseje késõbb, keringéssel, nehezebben hûl le a külsõ, mert mindig visz oda a belsõ melegbõl, és már ezért is hamarabb lehûl az egész test, de ha azt nézzük, hogy emiatt végig melegebb a bõr mintha nem lenne keringés, akkor ez még jobban felgyorsítja a hûlést, hisz minél nagyobb a hõkülönbség, annál gyorsabban hûl. De vonatkoztassunk már el ettõl! Legyen szó 1 liter 6 dm2 felületû vízrõl, ami 36°C-os, és -30°C-os levegõben van! Ha nehéz elképzelni, akkor képzeld ezt egy valamibe, aminek tudjuk a hõátbocsátási tényezõjét, aztán vegyük nullának!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugorjunk neki mégegyszer... 1.: A tested (részben) azért tudja megfelelõ hõmérsékleten tartani magát, mert a vérárammal közöl hõt a testrészeiddel. Ha az ember a kihûlés szélén áll, akkor a test kevesebb vért enged a végtagok felé, hogy inkább a szív és agy maradjon temperálva. 2.: A bõr nem mûködik hûtõbordaként. Legelõször is azért, mert nem olyan az alakja (még az öregek ráncos bõre sem közelíti meg). Jellemzõen síkhoz közeli. Egyes testrészek jóval több hõ cseréjére képesek, mint pl. a fejbõr, mert itt sûrûbben találhatóak meg a vérerek. Épp ezért van az, hogy a fejbõr sérülése esetén erõs vérzés tapasztalható, és nyáron ezen a testrészen lehet a legintenzívebben párologtatni. Tehát összességében igen, a bõrön keresztül sok hõt ad le az ember, de messze elmarad a tervezett hõcserélõ berendezésektõl. 3.: Igenis fontos, hogy az ember mennyi hõt termel. Ha egy vasdarabot le akarsz hûteni akkor is elõször leveszed a rezsóról, és utána kezded el fújni, vagy öntesz rá vizet. Ha az ember a testében keletkezõ hõt nem oszlatná el a vérárammal, nagyon gyorsan lehûlnének a testrészei. A fentebb linkelt dokumentumban kiszámolták, hogy alig több, mint 12 óra alatt 11, 5°C-ot csökkent a hulla testhõmérséklete, pedig a szoba 20°C-os volt. A 36, 5°C ill. 20°C közötti 16, 5°C-os hõmérsékletkülönbség (másképp fogalmazva hajtóerõ) pedig elég alacsony érték. Még ipari hõcserélõk esetén is 10-20°C-os hajtóerõ-különbségeket szokás hagyni, pedig azok esetenként több száz, több ezer m^2 hõcserélõ-felülettel rendelkeznek, a példában pedig 1, 74 m^2 bõrfelülettel számolták a hulla esetét. Vegyük a másik teóriádat, hogy egy víztömb hûl. Ezesetben nem mindegy a tartály alakja, hogy hány oldalról szigetelt, és az sem, hogy milyenek a körülmények. Fúj a szél? Nedves a levegõ? Ha fúj a szél, javul a hõátadás, tehát gyorsabban hûl le a test. Az iparban a hõcserékre különféle, kísérleti úton meghatározott képletekkel számolnak, amelyek KÖZELÍTIK a valóságot, egzaktul nem lehet számolni. Egy példa az ilyen egyenletre, melyben az ún. "Nusselt-számot" kapjuk: [link]
A kérdező hozzászólása: Az élõ termeli magának, de a vér áramlása olyan, mintha a bõr lenne a hûtõborda, és kivinné rá a belsõ hõt is. És amúgy sem az a kérdés, hogy a test mennyi energiát termel, mert a lényeg, hogy ne a testnek kelljen! Szóval tegyük fel, hogy vízbõl van! Akkor hogy kell kiszámolni?
Az élõ késõbb hûl le, mert a tested termeli magának a hõt. Ennek mértékét viszont már befolyásolják a metabolitikus folyamatok, így erre egzakt megoldást adni lehetetlen...
A kérdező hozzászólása: Azért ez így mégsem olyan, mert engem az érdekel, hogy ha pl. én meztelenül állnék -30°C-ba, hogy ne kelljen a ruha szigetelését beleszámolni, akkor mekkora teljesítményû infrasugárzás kéne ahhoz, hogy a hideg levegõ ellenére, de nyugalmi állapotban, de élve, ne hûljek. Azért gondoltam, hogy élõ számolása jobban hasonlít a vízhez, mert mégiscsak van keringés, és nem alvadt a vére. Habár nekem mondjuk a kezem már 22°C-ban is lilul, szóval erre a keringéses hõelosztással annyira nem lehet számolni, de egy élõ biztosan hamarabb lehûl, mint egy halott. Úgy értem, ha egy hõmérsékleten kezdenék, akkor az élõ gyorsabban hûlne, mert kering benne a hûtõfolyadék.
A kérdező hozzászólása: Pont errõl beszélek.. Te mondod, hogy én túlzok? Olvasd el a fõ kérdést! Nem ember van benne. Majd, ha kiszámoltuk azt amit kérdeztem, úgy, ahogy kérdeztem, olyan környezetben, ahogy kérdeztem, akkor sok sikert az ember kiszámításához, és összehasonlításához azzal, ami a víz tömeg, és felszín emberre nagyításával jön ki. Nem mondtam, hogy pont ugyanannyi kell, azt mondtam, nem lesz nagy különbség, illetve ami a legfontosabb, ha a víznek elég annyi, akkor az embernek fõleg. Talán elég az embernek 25°C-on tartást is számolni, mert ahhoz, hogy 36°C-os maradjon, kb. 25°C-ba érzi magát jól nyugalmi állapotba. A különbség annyi, hogy nem a környezetet melegítjük, és tartjuk azon a hõmérsékleten, hanem közvetlenül a testet. És igen, vonatkoztassunk el az embertõl, mert engem fõként ez a kérdés érdekel, hogy hogy kell ezekkel a változókkal, különbözõ anyagokkal a melegen tartáshoz szükséges teljesítményt kiszámolni.

Hogy lehet kiszámolni, hogy egy test mekkora erővel csapódik be?

Tegyük fel, hogy egy meteor becsapódik a földbe. Tudjuk, hogy mekkora a tömege (m) és mekkora sebességgel (v) ér földet. De mekkora er?vel? Az er? kiszámítása ugye F=ma, vagy pedig lendületváltozás (mv)osztva a lendületváltozás idejével. De éppen ez az, hogy az mennyi id?? Eltelik id? azalatt, amíg a meteor megáll? Ha becsapódik a földbe, akkor már nem tud tovább menni, szóval a pillanat töredéke alatt megáll. Ha egy modellt akarok felállítani, úgy is kérdezhetem: mekkora er?vel csapódik be az a tökéletesen rugalmatlan, alakját nem változtató test, ami egy tökéletesen rugalmatlan, alakját nem változtató felületnek csapódik?

Legjobb válasz: Más baj is van. A meteort a légkör fékezi. Ráadásul a légkör sûrüsége a magassággal változik. A levegõ hõmérséklete is változik a magassággal, és emiatt a surlódás is. Például Kanadában kevesebbet fogyasztanak az utasszállító repülõgépek mint afrikában. Ráadásul a meteorok formája is változatos lehet. Vagyis a sebesség meghatározásával is gondban vagyunk. Azt azért lehet sejteni, hogy a mozgási energia nagyrésze hõvé fog alakulni.

Más baj is van. A meteort a légkör fékezi. Ráadásul a légkör sûrüsége a magassággal változik. A levegõ hõmérséklete is változik a magassággal, és emiatt a surlódás is. Például Kanadában kevesebbet fogyasztanak az utasszállító repülõgépek mint afrikában. Ráadásul a meteorok formája is változatos lehet. Vagyis a sebesség meghatározásával is gondban vagyunk. Azt azért lehet sejteni, hogy a mozgási energia nagyrésze hõvé fog alakulni.
A modellel kis gond van csak; rugalmatlannak veheted, de pont azért, mert az alakja változik mindkettõnek (deformáció). Természetesen nem nulla idõ alatt fékezõdik le, van egy nagy lassulás (a) ezt szorozd a tömeggel. De nem az erõ a legfontosabb, a mozgási energia emésztõdik fel a becsapódáskor.
Tökéletesen rugalmatlan test nincs! Ha lenne, végtelen nagy erõ hatna 0 ideig, végtelen gyorsulás 0 ideig.
A talajtól függ, mannyi idõ alatt állítja meg. Miért akarsz erõt számolni, az nem sokat mond. A mozgási energia és impulzus sokkal informatívabb.
Na válaszoljon valaki mert engem is érdekel :D

Hogyan lehet kiszámolni, hogy egy kódnak hány kombinációja van?

Úgy értem,hogy van nekünk 4 gombunk.1,2,3,4-es gomb.És ezt a megfelelő sorrendben beütve pl 4-es,2-es,1-es,3-as.Pl 3 gombnál ugye könnyű rájönni,hogy 6 kombináció van számítások nélkül is na pl itt,hogyan kapjuk meg a 6-ot?És 4 gombnál hány kombináció van és,hogyan számoljuk ki?

Legjobb válasz: 3-nál akkor van 6 lehetõség, ha nem ismétlõdhet ugyanaz a számjegy. Mert így az elsõ helyre 3-ból választhatunk, másodikra csak 2-bõl, harmadiknak marad 1, ez 3*2*1=6 (azaz 3!) Ha ismétlõdhet (pl.221) akkor mindehova 3-ból választhatunk, ez 3*3*3=27 féle 4-él is ugyanígy.

3-nál akkor van 6 lehetõség, ha nem ismétlõdhet ugyanaz a számjegy. Mert így az elsõ helyre 3-ból választhatunk, másodikra csak 2-bõl, harmadiknak marad 1, ez 3*2*1=6 (azaz 3!) Ha ismétlõdhet (pl.221) akkor mindehova 3-ból választhatunk, ez 3*3*3=27 féle 4-él is ugyanígy.
A kérdező hozzászólása: Nem nem ismétlõdhet ezt kifelejtettem:)
Akkor n! ha n db szám van. 4 számjegy->4*3*2*1=24 5 szj->5*4*3*2*1=120 127 szj->127*126*125*...*3*2*1
A kérdező hozzászólása: Köszi:)

Hogy lehet kiszámolni, hogy egy akku meddig fogja bírni?

Van egy 20 Ah-s akkum. (12V-os) Folyamatosan terhelem 15 A-el. 10,5V-nál kikapcsol a fogyasztóm. Kb. hány percig tudom használni a szerkezetet amivel merítem?

Legjobb válasz: Elvileg 1 óra 20 percig mûködne, HA... Ha az akkuk névleges kapacitását nem a kapacitásuk 1/20-ad részével történõ terhelõáramra adnák meg :( A te akkudból akkor jön ki 20 Ah, ha 0,5 amperrel meríted 40 órán keresztül. A konkrét akku adatlapja nélkül nem lehet megmondani, mennyi jön ki belõle 15 amperrel merítve, csak tippelni tudok. 1 amper terhelésnél kb. 19 Ah-t tudhat (19 óra), 5 ampernél 16 Ah (3 óra 20 perc), 15 amper terhelésnél kb. 12 Ah (48 perc). Ezek csak hasalt értékek voltak, más akku régebben látott adatlapjának emlékei alapján.

Elvileg 1 óra 20 percig mûködne, HA... Ha az akkuk névleges kapacitását nem a kapacitásuk 1/20-ad részével történõ terhelõáramra adnák meg :( A te akkudból akkor jön ki 20 Ah, ha 0, 5 amperrel meríted 40 órán keresztül. A konkrét akku adatlapja nélkül nem lehet megmondani, mennyi jön ki belõle 15 amperrel merítve, csak tippelni tudok. 1 amper terhelésnél kb. 19 Ah-t tudhat (19 óra), 5 ampernél 16 Ah (3 óra 20 perc), 15 amper terhelésnél kb. 12 Ah (48 perc). Ezek csak hasalt értékek voltak, más akku régebben látott adatlapjának emlékei alapján.
Fél óra és tönkretetted vele az akkut.
A kérdező hozzászólása: Miért? Nem viszem mély kisütésbe!!
Nem engem kell meggyõznöd.
A kérdező hozzászólása: Neked kéne elmagyaráznod!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!