Találatok a következő kifejezésre: Hogyan lehet kettős állampolgár (6 db)

Hogyan lehet kettős állampolgárságot kapni? Mit kell tennem hogy megkaphassam? Félig magyar félig finn vagyok, jelenleg magyar állampolgár.

Legjobb válasz: Leszármazói, területi vagy pedig egyéb (pl. házasságkötés) alapján juthatsz kettõs állampolgársághoz. Amikor megszülettél, a szüleid nyilatkozhattak volna úgy, hogy mindkét állampolgárságra igényt tarthatsz. Most már erre nem igazán van "alanyi jogon" esélyed - arról nem is beszélve, hogy sok értelme nem lenne. A magyar jog ugyan elfogadja a többes állampolgárság intézményét, de nem alkalmazza. Az a többes állampolgár, akinek az állampolgárságai között a magyar is szerepel, magyar állampolgárnak tekintendõ. Szól a doktrina. Amúgy a finn bevándorlási és letelepedési hivatal fog a segítségedre lenni a kérdés konkrét megválaszolásában.

Leszármazói, területi vagy pedig egyéb (pl. házasságkötés) alapján juthatsz kettõs állampolgársághoz. Amikor megszülettél, a szüleid nyilatkozhattak volna úgy, hogy mindkét állampolgárságra igényt tarthatsz. Most már erre nem igazán van "alanyi jogon" esélyed - arról nem is beszélve, hogy sok értelme nem lenne. A magyar jog ugyan elfogadja a többes állampolgárság intézményét, de nem alkalmazza. Az a többes állampolgár, akinek az állampolgárságai között a magyar is szerepel, magyar állampolgárnak tekintendõ. Szól a doktrina. Amúgy a finn bevándorlási és letelepedési hivatal fog a segítségedre lenni a kérdés konkrét megválaszolásában.
szóval az egyik szülöd finn a másik magyar? mert ha igen akkor alapbol kettös állampolgár vagy max nincs róla papírod. nem rég érdeklödtük ezt meg mert a barátnöm kisfiának az apja német és némtországban is született, de csak a német papírjai vannak. azt mondták a konzulátuson, hogy alapbol magyar állampolgár is, és elmondták hogyan csináltathatjuk meg a magyar papírokat is neki ami elég sokba kerül. finn konzulátuson érdeklödj.
SZia! En ugy tudom, hogy a jelenlegi EU-s torvenyek nem teszik lehetove a kettos allampolgarsagot, aki az EU elott kettos allampolgar volt az megtarthatja, de aki most szeretne felvenni egy masik allampolgarsagot, az nem teheti meg. En kinnt elek Olaszorszagban, de szlovak allampolgar vagyok. Ha ferjhez mennek, akkor: 1. Felveszem az olasz allampolgarsagot, es lemondok a szlovakrol 2. Nem veszem fel az olaszt es megtartom a szlovakot En igy tudom, hogy vagy egyik vagy masik...ha a paromnak es nekem gyerekunk szuletne nem kapna meg a szlovak allampolgarsagot, hiaba vagyok szlovak allampolgar, mivel o mar Olaszorszagba szuletne es az itteni torvenyek vonatkoznanak ra....EN igy tudom, es igy is mondtak itt nekem, de lehet en tevedek.
az elözö hozzá szoló vagyok, és a barátnöm kisfia 2005-ben született, és ezt tavaly összel mondtak nekünk a konzulátuson. de szerintem mindenképpen hivatalosan érdeklödj.
Egy ismerõs házaspárnál a fiú magyar, a lány román állampolgár. A kislányuk 2005-ben született, tehát mikor Magyarország már uniós tag volt. Õk kettõs állampolgárságot szerettek volna a kislánynak, de a hivatalban közölték, hogy ez már nem lehetséges, választani kell, vagy magyar, vagy román, de a kettõ együtt nem megy. A kislány így magyar állampolgár lett.
Minden államban, függetlenül attól hogy az Európai Unió tagja vagy sem, mást mond ki az állampolgárságról szóló törvény. Vannak államok amelyek lemondatnak az eredeti állampolgárságról, hogy az "újat" felvehesse valaki, bizonyos államok, nem foglalkoznak ilyenekkel. Az elõzõ rendszerben, még itt is le kellett mondani az állampolgárságról ha valaki magyar akart lenni, sõt a honosítási kérelmet, csak hontalan adhatta be. Ez ma már nem így van. Az érvényben lévõ törvény szerint, bárki kérhet magyar állampolgárságot, és nem kell lemondania az eredetirõl.
Ja, kimaradt az elözöböl egy interaktív link, amivel lépésröl lépésre megvizsgálhatod az állampolgársági feltételeket: http://www.migri.fi/kansalaiseksi/fin/fi-intro-2.html Nyomtatványt a helyi rendörségen kapsz, a kérvényt az elnök írja alá, elbírálási kb. fél évtöl másfél évig terjed (esetfüggö).
En 2005-ben vettem fel az ausztral allampolgarsagot es megtartottam a magyart is. Ez mar az unios belepes utan volt. Nem mondta senki h barmelyik kozul si valasztanom kellene, igy ket utlevelem is van. szerintem erre kerdezz ra...
Az én párom Romániában született, 4 éve költözött ide, le kellett tennie egy állampolgársági vizsgát és megtartotta a románt is, így kettõs állapolgár. 4 vagy 3 évvel ezelõtt tette le, de lehet, hogy csak kettõ, azt nem tudom. De lehet.
Simán lehetsz kettös állampolgár, tehát nem kell lemondanod a magyar állampolgárságról: "Suomen lainsäädäntö on hyväksynyt kaksoiskansalaisuuden 1. kesäkuuta 2003 alkaen. Näin ollen suomalainen ei menetä Suomen kansalaisuutta, kun hän saa toisen valtion kansalaisuuden. Myöskään ulkomaalaisen ei tarvitse luopua nykyisestä kansalaisuudestaan saadessaan Suomen kansalaisuuden." Ezt gondolom érted :) Ha kiskorú vagy és valamelyik szülöd finn állampolgár, akkor ez alapján kérvényezheted a finn állampolgárságot. Csak vigyázz, nehogy a kérvényezési folyamat alatt betöltsd a 18-at, mert akkor elvész ez a jogosultságod és más kritériumoknak is meg kell felelned! Lykkyä tykö :)
Nem tudom, hogy aktuális-e még a kérdés. Én most próbálkozom ugyanezzel, nekem is egyik szülõm finn állampolgár, de amikor születtem még nem volt az. Most a tanulmányokhoz, sporthoz lenne szükségem a kettõsre, de nekem a konzulátuson azt mondták nem kell lemondanom a magyarról, mert a szülõm révén jogosult vagyok azt is megtartani.De a Belügyminisztérium, a követség és a finn külügyminisztérium foglalkozik ezekkel.

Hogyan lehet valaki kettős állampolgár?

Édesapám görög, édesanyám magyar. Apukám 14 éve meghalt, halotti bizonyítvánnyal rendelkezem. Hol lehet felvenni a görög államplgárságot? Hova lehet fordulni?

Legjobb válasz: Hat igazabol amikor megszulettel, akkor kellett volna a szuleidnek intezkedniuk, hogy kettos allampolgar legyel, ugyanis az EU-s torvenyek ertelmeben nem vehetsz fel egy masodik allampolgarsagot, megha az apukad gorog is volt. A jelenlegi torvenyek szerint vagy-vagy. Pl. En szlovak allampolgar vagyok de a parom olasz....ha gyerekunk szuletik olasz allampolgar lesz. Vagy egy masik pelda. Ha ferjhez mennek, akkor vagy lemondok a szlovak allampolgarsagrol es felveszem az olaszt, vagy siman megtartom a szlovakot. A ketto egyutt nem megy....anno lehettel, de most mar csak egy orszag allampolgarja lehetsz, altalaban az adott orszag ahol szulettel....

Hat igazabol amikor megszulettel, akkor kellett volna a szuleidnek intezkedniuk, hogy kettos allampolgar legyel, ugyanis az EU-s torvenyek ertelmeben nem vehetsz fel egy masodik allampolgarsagot, megha az apukad gorog is volt. A jelenlegi torvenyek szerint vagy-vagy. Pl. En szlovak allampolgar vagyok de a parom olasz....ha gyerekunk szuletik olasz allampolgar lesz. Vagy egy masik pelda. Ha ferjhez mennek, akkor vagy lemondok a szlovak allampolgarsagrol es felveszem az olaszt, vagy siman megtartom a szlovakot. A ketto egyutt nem megy....anno lehettel, de most mar csak egy orszag allampolgarja lehetsz, altalaban az adott orszag ahol szulettel....
A görög konzulátusra. a te születési bizonyitványod kell ahol paja neve és adatainak az apád van beírva. forditott esetbe a magyar alapbol jár. elvileg te is görög állampolgár vagy csak papirod nincs róla. de mindig az adott ország szabályai vonatkoznak rád. igazábol sok jelentösége nincs csak ha ott akarsz élni.

Ha a párom külföldi állampolgár, én meg magyar, és még nem vagyunk házasok, akkor hogy lehet megoldani, hogy kettős állampolgár legyen a kisbabánk?

Sziasztok!

Legjobb válasz: Nem minden esetben igaz, hogy magyar állampolgár lesz a gyerek. Mi Németországban élünk, mindketten magyarok vagyunk. De mivel itt fogok szülni, nekünk kell majd eldönteni, hogy magyar VAGY német legyen, mert itt nincs kettõs állampolgárság. Tehát ha a németet választjuk, le kell mondani a magyarról. Fontos lenne tudni, hogy melyik országról is van szó.

Nem minden esetben igaz, hogy magyar állampolgár lesz a gyerek. Mi Németországban élünk, mindketten magyarok vagyunk. De mivel itt fogok szülni, nekünk kell majd eldönteni, hogy magyar VAGY német legyen, mert itt nincs kettõs állampolgárság. Tehát ha a németet választjuk, le kell mondani a magyarról. Fontos lenne tudni, hogy melyik országról is van szó.
ha kint szulsz kulfoldon azt az allampolgarsagot kapja meg a gyerek ahol szuletik! ha pedig meg te sem vagy kulfoldi allampolgar akkor sponzoraljon a parod!
1993. évi LV. törvény a magyar állampolgárságról 3. § (1) Születésénél fogva magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke. Tehát a magyar állampolgárságot mindenképpen megkapja, a születési helyétõl függetlenül. Hogy a párod állampolgárságával is így van-e, azt az õ országa állampolgársági törvényébõl lehetne megtudni.
Nálunk ugyanez a helyzet.Tudni kéne, hogy a párod melyik országból való.Magyarországon ha szülsz, akkor a kicsi magyar lesz. Én párom szlovákiai, én ott szülök, így lesz a babám kettõs állampolgár. Azt nem tudom mi a helyzet ha nem vagytok házasok, de mi ezzel kapcsolatban mindent az anyakönyvvezetõnél kérdeztünk meg.
Ez egy kicsit kusza. Magyar állampolgárságú anya gyerek magyar állampolgár lesz, függetlenül a szülés helyétõl. A többi a másik állam törvényeitõl függ. Környezõ államokkal olyan megegyezés van, ami kizárja a kettõs állampolgárságot. Nõvéreméknek el kellett dönteniük, hogy szlovák VAGY magyar állampolgár legyen-e!!!
A mäsodik välaszolonak igaza van, mindegy hol születik a baba a magyar polgär gyereke magyar lesz mindenkäpp.Az anyakönyvezetötöl kärdeztem meg.Mi häzasok vagyunk, Ausztriäban fogok szülni, mikor megszületik a baba, meg lesz az oszträk anyakönyve, azt elviszük Magyarorszägba, le kell forditatni magyar nyelvre äs azzal kell be menni a helyi hivatalba, Kettös ällampolgäru lesz a baba.
Mi is ebben a cipõben voltunk (igaz házasságban). Én román állampolgár voltam (és vagyok is, mert a kettõs állampolgárság Romániában megengedett)a két gyerekem meg automatikusan magyar állampolgár (mivel itt szültem), de jogosultak a román állampolgárságra is, ami egy külön adminisztratív procedúra és 18 éves korukig kérhetik. A mi esetünkben ez van, de természetesen ezt mindig az adott állam határozza meg. Tehát érdemes látni mindkét állam alkotmányos törvényeit erre vonatkozóan még a szülés elõtt, hogy ennek megfelelõen készüljetek.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a válaszát! Egy kicsit bonyolult a helyzet, mert párom egyébként magyar, magyarnak született, csak 2 évesen kivitték Dániába, és így dán állampolgár lett. A magyar állampolgárság készülõben van neki, így kettõs állampolgár lesz majd, ha egyszer elkészül :-) És ebben az esetben hogy milyen állampolgár lesz a baba? Valaki ismeri a dán jogszabályokat? Köszi mégegyszer


Kettős állampolgár vagyok és a gyerekemnek nemzetközi nevet szeretnék adni, de ez lehetséges itt Magyarországon? Mert van az az ostoba szabály, hogy csak a magyar helyesírás szerint lehet neveket adni.

Legjobb válasz: szerintem se ostoba ez a szabály! válassz olyan nevet, amiben nincs ékezet, akkor mindkét nyelvben könnyû lesz kiejteni. vagy olyat, ami magyarul és más nyelven is érthetõ, pl Kati/Kate...

szerintem se ostoba ez a szabály! válassz olyan nevet, amiben nincs ékezet, akkor mindkét nyelvben könnyû lesz kiejteni. vagy olyat, ami magyarul és más nyelven is érthetõ, pl Kati/Kate...
Ostoba szabály?? Nem ostoba szerintem egyáltalán, próbálják megõrizni a magyar nyelvet... Egyébként ha kettõs állampolgár vagy akkor a másik nemzetiségednek megfelelõ nevet adhatsz és bejegyeztethetsz természetesen csak arra kell hivatkozni és ennyi. Akkor akár kínai neve is lehet a gyereknek.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a gyors választ. Szerintem igenis, hogy ostoba szabály, mert ezzel mit õriznek meg? Attól, hogy egy szép külföldi neve lenne egy magyar gyereknek még tudná, hogy magyar és ugyanúgy õrizhetné a magyarságát.
Mi a másik állampolgárságod? Milyen nevet adnál a babának? Mert ha a másik állampolgár igazolványodat viszed szüléskor, bármi lehet a baba neve. De a születési anyakönyvi kivonatra rákerül, hogy az anya xxx állampolgár.
A kérdező hozzászólása: Svéd a másik állampolgárságom, még nem tudjuk, azért akartam tájékozódni, hogy lehet-e külföldit, ha az egyik fél más állampolgárságú.
http://www.nytud.hu/oszt/nyelvmuvelo/utonevek/ Itt az összes hazánkban anyakönyvezhetõ név. Ez csak a magyar állampolgárokra érvényes. Külföldi áp. bármilyen nevet adhat a gyerekének.
Miért kellene honosítani? A román jogsi nem nemzetközi?
A kérdező hozzászólása: Mindig a fulembe cseng....egyszer a frankfurti repteren vartunk rakodasra es odajott egy oreg kamionsofor, asszem Erdre valo volt az oreg Bandi bacsi!nagyon megorul mert latta a nevtablamon, hogy magyar vagyok, ...beszelgettunk es azt mondta Laci fiam....tudd meg a magyarnak a legnagyobb ellensege a magyar.....hat.....mit mondjak...
A kérdező hozzászólása: Nyugodj meg nem fogok szavazni!nem erdekel es nem is fog a nevetseges politikatok!ja es nekem csak az jar ami jogos!azt hiszem annak akinek a nagyapja magyar katona volt es a lanchidnal kapott granat miatt korhazba ult tobb honapot Magyarorszagert, majd 8 evet lehuzott mint hadifogoly az oroszoknal, hat had jarjon mar a magyar allampolgarsag, , , , , (bezzeg mikor a Hargitan jarsz, vagy a parajdi sostavakba aztatod magad...akkor nem vagyunk olahok....)milyen erdekesek is az emberek....
A kérdező hozzászólása: Mar leirtam, hogy azert erdekel a dolog mert nalunk most szavaztak meg hogy 5 evig ervenyes a hivatasos jogsi!a pav 2 es a tachograf kartya pedig 4 evente lejar!ennyi!nem kell tulbonyolitani
A kérdező hozzászólása: Vegre egy normalis ember!csak azert kerdeztem mert nallunk az uj torvenyek szerint a hivatasos jogsi 5 evig jo!a tachograf kartya es a PAV 2 is 4 evente lejar!ezt lenne jo , kikerulni!koszi az infot!
Akkor sehogy. Mindig a lakcím szerinti ország jogosítványát kell használni. Azt hiszem 3 hónap van a kiváltására. Csak, hogy megnyugtassalak, Magyarországon 3 - 4 évre szokták megadni + GKI kártya 5 évre. Ja és még kell digitális kártya és PÁV II a buszhoz. Ezek szerencsére nem járnak le. Szóval nem biztos, hogy érdemes.
Kérdezõ arra még mindig nem válaszolt, hogy miért kellene neki a magyar jogsi?! Ennyit az õszinteségrõl!
Ha nem jó az oláh jogsi akkor kérjél jogosítványt Orbán Viktortól! Szavazatodért cserébe ezt is elintézi majd nektek! Mert nektek minden jár. Amúgy 50 éve felett is csak 5 évre adnak jogosítványt.
A kérdező hozzászólása: nagyszeru!ket kerdest tettem fel amiota regisztraltam, es mind a kettore kekeckedo valaszt kaptam.....vajon azert mert romaniai magyar vagyok?amugy B, C, E, D kategorias gepkocsivezeto vagyok, tobb eves tapasztalattal, es egyetlen egy bunteto pontal sem buszkelkedhetek....azert a romanok is tudnak vezetni......nalunk most hoztak be hogy hivatasok vezetoi engedely csak 5 evig ervenyes...ezert kerdeztem ti.....nagy magyarok.....
Gondolom azért mert otthon már van pár büntetõ pontja. Itt meg akkor tiszta lappal kezdene. Szerintem nem így nem honosítható. De mennyibõl tart egy itteni állandó?! Semmibõl. Utána meg ha meg van a magyar jogsi akkor kijelentkezhetsz innen.
Úgy vélem túl érzékeny vagy. Boldogulj ott ahol élsz, és ne csak az esetleges elõnyök miatt akarj magyarkodni! Amit õseid a hazáért megtettek azért nekik jár a köszönet és megbecsülés, de te ezért nem követelhetsz semmit!

Hogy lehet valaki kettős állampolgár?

Német-magyar vagy Osztrák-magyarra gondolok oké mindenki azt mondja hogy menj hozzá egy kinti állampolgárhoz de ha valakinek itthon van kiegyensúlyozott párkapcsolata vszinű nem fog mást választani.Németet nagyon jól tudom felsőfokú nyelvvizsgám van belőle.Jól keresek megbízható állásom van.Egyetemet is Ausztriába végeztem.

Legjobb válasz: 8 évig kell, hogy bejelentett lakcimed és munkahelyed legyen, utána kérheted a német állalmpolgárságot, de akkor a magyarról, ha jól tudom, le kell mondani.

8 évig kell, hogy bejelentett lakcimed és munkahelyed legyen, utána kérheted a német állalmpolgárságot, de akkor a magyarról, ha jól tudom, le kell mondani.
Vannak országok amelyek nem engedik hogy kettõs legyél.Például Kanadában csak kanadai állampolgár lehetsz , nem engedélyezik a kettõsséget.Az USA-ban viszont lehetsz amerikai-magyar állampolgár mivel mind a két ország engedélyezi a kettõsséget.Ott 5 év után kérhetnek állampolgárságot , de minden országban változó ez , valahol 7-8 év is.
Németországban csak akkor kérheted, ha ott laksz és ott dolgozol hosszú ideig. A magyar állampolgárságodat megtarthatod.
Az európai országok állampolgársági törvényeiben közös, hogy az állampolgárság megszerzését, huzamosabb ott tartózkodáshoz (ott lakáshoz) kötik, és állampolgársági vizsgát is elõírnak. Gyors menetnek nem nevezném.
A kérdező hozzászólása: Mennyi az a hosszú idõ? Mert Magyarországon a legtöbb 8 év ittélés, de van 5 és 3 év után is persze mind más okokból.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigieket.Ti lemondanátok a magyar állampolgárságról hogy cserébe német vagy osztrák legyél?
En abban az esetben mondanek le , ha az adott orszagban szeretnem eltolteni a hatralevo eletemet.De csak akkor ha ebbol a frissen szerzett allapolgarsagbol elonyokre tehetek szert, amit valoszinunek tartok.
A kérdező hozzászólása: Valószinünek igen hát ma Magyarországon nem tudom húde nagy jõvõm nem lesz az biztos örülni fogok ha nyugdíjam lesz majd de addigra nem itt szeretnék már lenni. :D Az a megbízható állás is kinnt van.
En is leleptem M-rol, azota is elek mint hal a vizben.Remelem neked is oszejon es a szamitasaid is bevalnak.:)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!