Találatok a következő kifejezésre: Hogyan lehet az ingatlan (14 db)

Cím alapján (hrsz-ot nemtom) le lehet kérdezni valahol, hogy ki az ingatlan tulajdonosa?

Legjobb válasz: Igen! A területileg illetékes Földhivatalban a cím alapján megtudhatod a hrsz.-ot, utána ez alapján az ingatlan tulajdonosát. Az ingatlan nyilvántartás nyilvános. Azt hiszem ha csak ún. betekintést kérsz, nem is kerül pénzbe. Ebben az esetben nem kapsz hiv. tulajdoni lapot.

Igen! A területileg illetékes Földhivatalban a cím alapján megtudhatod a hrsz.-ot, utána ez alapján az ingatlan tulajdonosát. Az ingatlan nyilvántartás nyilvános. Azt hiszem ha csak ún. betekintést kérsz, nem is kerül pénzbe. Ebben az esetben nem kapsz hiv. tulajdoni lapot.
Lecsuknak magánlaksértésért és rongálásért. Azonkívül szinte semmi. Max a tulaj rádperli ha idõközben valami eltûnt. :)
Mi van, romák vagytok?! Azok szoktak csak úgy beköltözni idegenek tulajdonába, rendszerint önkormányzati lakásokba. Úgy van, ahogy az elõzõ írta, a börtönt kockáztatjátok.
A kérdező hozzászólása: Mi a helyzet a termõföldel? Véletlenül mûveli meg a gazda a szomszéd nem használt földjét?
Hogy hogyan gondolja a törvény a jóhiszemûséget? Nagyon egyszerû. Úgy lehetsz jóhiszemû, ha nem tudod, hogy másé. Például tévedésbõl elnézett telekhatár (nem szándékos túlépítés), hibás adásvétel, stb.
Na igen, de tulajdonjogot szerezni is csak a tulajdonostól lehet. Vagyis önkormányzati telken álló hajléktalanok által épített bódét is lehet ugyan adni-venni, de a telek tulajdonosa marad az önkormányzat.
egy módon: megveszed.
A kérdező hozzászólása: Hát pont ez az! Hogyan gondolja a törvényhozó a jóhiszemûséget, hogyan nyilvánul meg?
Egy apró részlet a törvénybõl: "Elbirtoklással nem szerezhet tulajdonjogot az, aki nem jóhiszemûen, hanem erõszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához". Amit leírtál az egyértelmûen nem jóhiszemû, tehát lecsukhatnak érte.
Az önkormányzatnak hivatali kötelessége felszólítani a tulajdonost, hogy tartsa rendben. (Elvileg a cigányokat is fel kellene szólitaniuk.) Ha ennek nem tesz eleget, kiróhat birságot. Ha nem fizeti be behajthatják és így elárverezhetik a házat, ezáltal ismét lesz tulajdonosa. Ha az önkormányzat szarik eleget tenni a kötelességének, akkor jelezd a jegyzõnél, hogy tegyen eleget ennek a kötelezettségének.
A kérdező hozzászólása: Ez most is hasonlóképpen van. Szerintetek mi lesz egy ilyen házzal, ott áll majd száz évig üresen? Az örökös amerikában él, nem jelentkezik érte pedig értesítették. A ház szépen tönkremegy... Szerintem majd jön egy vállalkozó és elkezd rá építeni egy újat, a ház még fel sem épül de egy ingatlanos már hirdeti is az eladó, új házat. Persze mindehez semmi köze az örökösnek! Válaszolva a kérdésre nem vagyunk romák, de ha azok lennénk akkor mi van?
Ne költözz be, ha jót akarsz, ha más nem, az APEH meg fog keresni és fizetni fogsz. Fel fognak jelenteni.
Idegenek tulajdonát 1990 elõtt el lehetett birtokolni, vagyis aki 10-15 évig használta a szomszéd kertjét, az megkaphatta. Sõt, KI LEHETETT IGÉNYELNI a más tulajdonában álló házban egy-két szobát és beköltözni hivatalos segítséggel, a tulajdonos hozzájárulása nélkül is. Földhivatali bejegyzés (nem széljegyzet) nélkül nincs hivatalos tulajdon. És nemrég még illetéket kellett fizetni (nem is keveset), akkor is, ha abban a házban születtél és aki meghalt, az apád vagy anyád volt. Ingyen nincs semmi, pláne nem ház vagy telek.
A kérdező hozzászólása: Érdemes elolvasni ezt: http://www.alfaterv.hu/hasznos4.htm Nem arról van szó hogy elveszed valaki tulajdonát hanem arról, hogy ha valaki 15 évig nem törõdik a tuéajdonával akkor arra nincs is szüksége. Ugyanez vonatkozik a termõföldre, és másra is, nem véletlenül van ez így.
Törvényesen sehogy. Nem a te tulajdonod, tehát ne vess rá szemet. Amúgy az esetet jeleztem a rendõrségen és az IP címed alapján ne csodálkozz, ha meg fognak majd keresni...
Minden idõsebb ember úgy szokta meg, hogy el lehet birtokolni a más tulajdonát. De már vagy húsz éve nem lehet.


Mit lehet tenni ez ügyben, hogy végre elkeljen az ingatlan? Esetleg jogi tanácsot valaki tudnátok adni? Hosszú és bonyodalmas

A szüleim 12 éve elváltak, apám összevissza verte anyámat, elmenekültünk. Van egy közös tulajdonjogú 160nm-es ingatlanuk amit apám birtokol, anyunak még kulcsa sincs hozzá. Az elsõ években be volt adva ingatlanközvetítõhöz, de bárki kiment érdeklõdõ szándékkal vagy nem lett beengedve, vagy el lett kergetve (mindenféle ürüggyel, mondvacsinált hibákkal stb.) Ez ment 1-2 évig, közben anyu a saját házába be sem tudott menni, ha odamentünk nem lett beengedve, egyszer bement, amikor nem volt otthon apám és még õ lett feljelentve, amibõl persze nem lett semmi, hisz ugyanolyan tulajdonos mint õ. Ez a huzavona ment jódarabig, több közvetítõhöz is be lett adva, ügyvéddel is lett beszélve de a helyzet nem változott semmit. Az egyik ügyvéd tanácsára árverezést kért anyu, aminek a díját elég erõteljesen ráterhelték a házra, de ebbõl sem lett semmi. Az öregem állítása szerint a mai napig az ügyvédjénél van a kulcs, csak anyu nem megy el érte. Nos, ami ott volt annak idején kulcs azt zárcsere elõtt talán még lehetett is volna használni, de mivel egy ideig havonta cserélte a zárat így már nem. Nos, mivel az árverés sem jött be, a díja is a házon maradt az ingatlan azóta is meg van, élvezkedik benne, a saját illetve közös lakrészeket újítja, csinálja, az anyuét rombolja. (Padlásteres a ház, a felsõ szint anyué, az alsó 1.5 szoba az öregemé. Leáztatta a felsõt biztosítási csalás miatt, szétrombolta a fürdõt és a többi). A lényeg, hogy az ingatlan rengeteget vesztett miatta az értékébõl, mert habár az alsó szint újítva van, a felsõ nagyfokú ráfordítást igényel. Viszont anyunak sem pénze, sem kapacitása csináltatni, meg nem is találna olyan embert aki nyugodtan meg tudná mert az öreg azt is megakadályozza. Utána hirdettük magán úton, azokat a vevõket is elkergette. Itt megakadt az ügy már évek óta. Nem olyan rég felkereste anyu az ingyenes jogi tanácsadást, ahol annyit javasoltak egy jó ügyvéddel vigye perre az ügyet. Igen, csak ügyvédre sincs pénze, az egészséges teljesen leromlott, tele van hitellel, stb. Emez meg vígan el van a biztosítási csalásokból, újabbnál újabb nõket hord a lakásba engedély nélkül, hozzájuk költözik, eltartják és a többi. Mit lehet ilyen esetben tenni ? Hárman vagyunk testvérek, mindhárman felnõttek, de egyikünk sem megy oda. Ha próbáljuk jobb belátásra bírni apánkat akkor mi vagyunk a sza*rok, ne szóljunk bele, anyu pártját fogjuk, õ nem gátol semmit stb. Az a baj, hogy hivatalosan, látszat szerint nem is. Jó ideig ki volt írva rá, hogy eladó (általa) de mint mondtam, bárki ment vagy bárkit küldtünk elijesztette, nem engedte be, stb. Mit lehet tenni ???

Legjobb válasz: Meg lehet verni az oregedet, hiszen harman vagytok, illetve kerestek egy ketes hiru embert, es neki eladja anyad a sajat hazreszet, es majd o leboxolja apaddal, hogy ki az ur a hazban. Vannak ilyenek, csak kevesebb penzt adnak. De meg hivatalos is a dolog, szoval apad meg meg sem tamadhatja birosagon.

Meg lehet verni az oregedet, hiszen harman vagytok, illetve kerestek egy ketes hiru embert, es neki eladja anyad a sajat hazreszet, es majd o leboxolja apaddal, hogy ki az ur a hazban. Vannak ilyenek, csak kevesebb penzt adnak. De meg hivatalos is a dolog, szoval apad meg meg sem tamadhatja birosagon.
"nõket hord a lakásba engedély nélkül, " na varj, ha anyad elhagyta, akkor most szabad ember nem? azt visz a lakasba akit akar. egyebkent meg ugyved, pereskedes stb, de kilakoltatni nem fogjak a sajat hazabol. amit lehet, es kell, az - leven a hazat eletvitelszeruen hasznalja- polgari perben kovetelni tole anyadra eso tulajdonresz arat. Ezt megitelik, utana erre vegrehajtast kerni, aztan majd tiltjak a fizetesbol/nyugdijbol, stb, de onnantol ot fogja a vegrehajto zaklatni, nem nektek kell rohangalni utana.
Nem lehetne megtenni, hogy amikor odamegy az érdeklõdõ akkor ti is elkíséritek? Akkor csak nem zavarja el. És mi lenne, ha ti, gyerekek beköltöznétek a felsõ szintre és ellehetetlenítenétek az életét. Állandó zajongás, büdösítés, és lehet, hogy 2 hónap alatt jobb belátásra térne. Szerintem a gyerekeit csak nem zavarná el. Nektek kellemetlen lenne, de talán megérne ennyit a dolog.
Ja írtad, hogy kulcs csere lett, azt hiszem ehhez a cseréhez anyudnak ugyanolyan joga lenne. Vagy esetleg felmenni létrán .
Igen , igen, jól beszélnek itt elõttem, költözzetek oda!
A kérdező hozzászólása: Hivatalosan le van írva, hogy engedély nélkül hosszabb távon a lakásban kívülálló személy nem tartózkodhat kivétel az a 1.5 szoba ami az õ lakrészéhez tartozik. Ehhez képest már több nõjét odaköltöztette az évek folyamán, ami ezt a tényt leszámítva senkit nem érdekel. Egyrészt jelen állapotában a felsõ rész nem lakható, másrészt mindhármónknak saját családja van. Valaki írta, hogy minket csak nem zavarna el. Nos, bátyámat 19 évesen kergette el otthonról, mert nem tetszett, hogy otthon lakik, folyamatosan terrorizálta lelkileg, nõvéremet 18 évesen zavarta el. Bátyám 34 éves a mai napig nem beszélnek, semmiféle kapcsolatot nem tartanak. Nõvérem 32, néhány éve tartanak fent egy látszat kapcsolatot, de az unokáját sem látta 5 éves koráig.
kb 3 sor elolvasasa utan mondom, h ezzel a hozaalassal, hatarozatlansaggal Nem! az meg h kit visz oda szive joga.
A kérdező hozzászólása: Nem, nem szíve joga ezt az imént kifejtettem. Csak és kizárólag a saját lakrészébe, de a közösbe nem. Azt is írtam, hogy ez papírba van foglalva.
Mar bocsi h ezt irom, de rohadek, az en faterom ugyan ezt csinalja anyammal, es csinalta az egesz csaladdal, amit vele/veletek...komolyan mondom, ha ismernek olyan embert, aki egy tezesert kiveri belöle a szart, mar reg raküldtem volna csak szorakozasbol is.Az ilyen ember nem apa, aki elkergeti a gyerekeit, meg terrorozälja öket, utolso szemetek csak, es mennyien vannak sajnos, szembe köpnem mindet.Sajnos mi sem tudunk semmitsem tenni, es ugyan ugy leamortizälta a lakast, mar csak arra varunk, h beadja a kulcsot vegre, mindenki rühelli a csaladbol, csak a növerem olyan kegyes h tartja vele a kapcslatot...Sok sikert!!

Hogyan lehet elintézni két ingatlan adásvételét az alábbiak szerint?

Adott az én ingatlanom, amit eltudnék adni mondjuk 6 hónap alatt és adott egy olyan ingatlan, amit kinéztem magamnak. Foglalóm azaz készpénzem viszont addig nincs ameddig el nem adtam a lakásomat viszont addig meg nem tudom eladni ameddig nincs számomra is megfelelő ingatlan. Beszéljem meg és ügyvédnél rögzítsük, hogy hajlandó várni rám 6 hónapot vagy hogyan kell ezt intézni?

Legjobb válasz: nem nehéz. lehet, hogy a vevõnek is el kell adnia a saját lakását, h meg tudja venni a tiédet. elõször foglaló, aztán 1 hónapon belül teljes vételár. ehhez mondjuk az kell, hogy csak akkor kezdj el nézelõdni, ha már a kezedben van a pénz. 6 hónap alatt egy jó lakás bõven elkel, ha jól hirdeted meg, és reális árat kérsz érte.

nem nehéz. lehet, hogy a vevõnek is el kell adnia a saját lakását, h meg tudja venni a tiédet. elõször foglaló, aztán 1 hónapon belül teljes vételár. ehhez mondjuk az kell, hogy csak akkor kezdj el nézelõdni, ha már a kezedben van a pénz. 6 hónap alatt egy jó lakás bõven elkel, ha jól hirdeted meg, és reális árat kérsz érte.
Azért arra figyelni érdemes, hogy nehogy kényszer helyzetbe kerülj, ha 6 hónapig nem megy el a lakás. (A foglaló elbukhat.) És lehet, hogy amiatt csak nyomott áron tudod eladni a lakást.
Biztos, de drága módszer: Veszel föl hitelt, megveszed, amit akarsz, eladod a tiédet, abból 1 összegben törlesztesz.
nem olyan drága, vannak költözési lakáshitelek, pl a CIBnél asszem. nézz utána. úgy tudom, hogy adnak hitelt, amit 2 éven belül kell visszafizetned egy összegben.
A kérdező hozzászólása: A hitelt inkább kihagyom, de azért köszi! :)

Hogyan lehet a leggyorsabban felbontani egy ingatlan adás-vételi szerződést, ha az egyik fél külföldön van és nem elérhető?

Ha valaki szeretne felbontani egy adás-vételi szerződést, viszont a másik fél külföldön van, viszont nagyon fontos lenne, hogy a szerződés minél hamarabb felbontásra kerüljön, de legalábbis elinduljon az ügy, hova lehet ezzel kapcsolatos kérelmet beadni?

Legjobb válasz: EZ túl kevés infó. Miért akarna valaki felbontani egy szerzödést? Melyik fél az, aki külföldön van? Egyébként egy szerzödést általában nem lehet egyszerüen felbontani, éppen ez a lényege a dolognak.

EZ túl kevés infó. Miért akarna valaki felbontani egy szerzödést? Melyik fél az, aki külföldön van? Egyébként egy szerzödést általában nem lehet egyszerüen felbontani, éppen ez a lényege a dolognak.
Mint ügyvéd mondom, hogy beadni a bíróságra, az kijelöl egy ügygondnokot és stb.

Lakáshitelt fel lehet úgy venni, hogy egy másik ingatlan lenne a fedezete az önerőnek?

Legjobb válasz: ezt bankja válogatja.végül is megoldható ez is csak ez a megoldás lehet h nem a legjobb ötlet a részedrõl mivel igy ha valami nem ugy sül el akkor 2 ingatlant is bajba sodorhatsz!szerintem ha elfogadsz egy tanácsot akkor azt ajánlom ,szedj inkább össze egy kis önerõt és ugy próbálj lakást venni mert ebben a mai helyzetben nem érdemes több ingatlant is kockára tenni!

ezt bankja válogatja.végül is megoldható ez is csak ez a megoldás lehet h nem a legjobb ötlet a részedrõl mivel igy ha valami nem ugy sül el akkor 2 ingatlant is bajba sodorhatsz!szerintem ha elfogadsz egy tanácsot akkor azt ajánlom , szedj inkább össze egy kis önerõt és ugy próbálj lakást venni mert ebben a mai helyzetben nem érdemes több ingatlant is kockára tenni!
25% önerõ kötelezõ egy lakásvásárlásnál. Ha megfelelõ fedezet a pótingatlan, akkor elég lehet és a megfelelõ pótingatlant minden bank elfogadja önerõnek. (díjmentesen dolgozó hiteltanácsadó vagyok, szívesen segítek, ha privátban megírod bõvebben az elkpzelésed)

Elmagyarázná nekem valaki az ingatlan felosztásának és eladásának menetét, illetve a hagyatéki tárgyalás menetét, és hogy hogyan lehet a saját javunkra alakítani a dolgokat?

Nagyanyám nagyon beteg, nincs sok ideje hátra. Takarékbetétkönyvben van kb. 3 millió forintja, a helyi takarékszövetkezetnél tárolta eddig, majd a könyvecske eltűnt. (valószínű letétbe helyezte közjegyzőnél) A helyzet az, hogy a bátyámmal szeretnénk eladni a telkünket, és a házunkat is. A teleknek a negyedrésze az enyém, bátyámé 3/4 rész. Ezen ugyebár nem tudok változtatni. A házból fél rész az enyém, azon, és a telken is rajta van anyám haszonélvezete. Arra lennék végső soron kíváncsi, hogy ha eladjuk mindezeket a dolgokat, a haszonélvezet miatt kapni fog-e anyám valamilyen összeget? Illetve ha nincs meg a takarékbetétkönyv, akkor az hogyan fog előkerülni, és egyáltalán nekem és a bátyámnak lesz-e részesedése belőle?

Az ingatlan.com oldalon már nem lehet választani, hogy ár szerinti sorrendbe tegye a gép a találatokat?

Régebben jobb volt, most nem találom ezt a lehet?séget. Régebben lehetett választani, hogy vételár vagy id?beli sorrendbe tegye a kínált ingatlanokat.

Hogyan lehet mérsékeltetni az ingatlan vásárlásakor kirótt illetéket? Mit írjak a fellebbezésembe?

Legjobb válasz: Ha elsõ ingatlant vettél, 35 év alatt, fele illeték kell csak - és ezt szeretik elfelejteni. De akkor ne fellebezést kérj, csak jelentsd be ezt levélben (és írasd alá velük). Ezen kívül kérhetsz méltányosságból részletet. Ezt se fellebbezésben. Fellebbezést CSAk akkor érdemes kérni, ha valami törvénytelent követtek el szándékosan. Különben kifizeted a sokezres illetéket - MAJD utána a teljes összeget. Nem éri meg az a pár hét.

Ha elsõ ingatlant vettél, 35 év alatt, fele illeték kell csak - és ezt szeretik elfelejteni. De akkor ne fellebezést kérj, csak jelentsd be ezt levélben (és írasd alá velük). Ezen kívül kérhetsz méltányosságból részletet. Ezt se fellebbezésben. Fellebbezést CSAk akkor érdemes kérni, ha valami törvénytelent követtek el szándékosan. Különben kifizeted a sokezres illetéket - MAJD utána a teljes összeget. Nem éri meg az a pár hét.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!