Találatok a következő kifejezésre: Hogyan lehet a szétszórtságot, (3 db)

Hogyan lehet legyőzni a szétszórtságot, a figyelemzavart ill. feledékenységet?

Legjobb válasz: "Akinek nincs esze, legyen notesze" :D

"Akinek nincs esze, legyen notesze" :D
Pszichológiailag ezt az okozhatja, hogy a szétszórtságodat, feledékenységedet úgy torolta meg valaki a szeretteid közül, hogy megvonta a szeretetét. Mint családtagod, pl. szülõd, testvéred, párod, tartozik neked a szeretetével, ezért te tudat alatt nem fogadtad el a szeretetmegvonást, mert ez ellentmondott azzal, ami a helyes lett volna részérõl. Tehát megismételted a dolgot (akaratlanul is, a tudat és a tudatalatti határmezsgyéjén), majd miután újra és újra szeretetmegvonást tapasztaltál, ez rögzült és beépült a személyiségedbe mint szokványos viselkedésminta. Lehet hogy nem így történt, de ettõl SZOKOTT történni. Gyakorlatilag minden rossz szokás így jön létre, és ellenkezõleg: úgy lehet megelõzni, ha mindenki a következõ szabályt szerint él: "A szeretet a másik ember vélekedésének, gondolatainak és álmainak tisztelete, együttérzés a hibáiban, és az az elv, hogy kisebb áldozatot hozunk azért, hogy neki ne kelljen nagyobb áldozatot hoznia." Ez a Varga Endre-féle szeretetdefinició. Itt ez esetben az "együttérzés a hibáiban" a lényeges, valamint a legkisebb áldozat elve, hiszen kisebb áldozat együttérezni valakinek a hibájában, mint szeretetmegvonással rögzíteni a hibát. Egy veszélytelen, kellemes, személyiségsebészet nevû módszert javaslok. A gyakorlat azt mutaja, hogy akár egy 1-2 órás procedúra is megoldást hozhat.

Hogyan lehet javítani a szétszórtságon és a feledékenységen?

Illetve mik lehetnek a kiváltó okai? Barátom rengeteget piszkál a szétszórtságom és a feledékenységem miatt, de már az őrületbe kerget, de tényleg igaza van, engem is zavar, hogy ilyen vagyok, de mindenki csak azt mondja, hogy szedjem össze magam. Hogy kell összeszedni magam?

Legjobb válasz: én is ebben a helyzetben voltam. meg még a suli is elég rosszul ment, semmire sem tudmtam koncentrálni aztán elmente pszichiáterhez és megállapitotta, hogy felnõtt kori adhdm-m van.

én is ebben a helyzetben voltam. meg még a suli is elég rosszul ment, semmire sem tudmtam koncentrálni aztán elmente pszichiáterhez és megállapitotta, hogy felnõtt kori adhdm-m van.
írj fel mindent! Minden este gondold végig a másnapi teendõidet!

Hogyan lehet legyőzni a szétszórtságot, a figyelemzavart, ill. feledékenységet? Pedig görcsösen koncentrálok arra, hogy figyeljek, de nem sikerül. Nagyon bosszant!

pl. állandóan elhagyom a sapkámat, soha nem tudom, hoyg hova tettem a telefonomat, kulcsomat. volt, hogy 10 ezer ft-ot hagytam ott a pénztárban, elfelejtettem megvárni a visszajárót...

Legjobb válasz: Én is voltam ebben a fázisban, egyetlen egy mondat segített, amit egy ügyeletes orvos mondott nekem. Egyszerre csak egy feladatra koncentráljak, az adott szituációban. Ha pénztárnál vagy például csak arra. Vagy ha ez nem segít szedjél Gingo bilobát.

Én is voltam ebben a fázisban, egyetlen egy mondat segített, amit egy ügyeletes orvos mondott nekem. Egyszerre csak egy feladatra koncentráljak, az adott szituációban. Ha pénztárnál vagy például csak arra. Vagy ha ez nem segít szedjél Gingo bilobát.
hja én is ilyesmi vagyok :)
Nekem alacsony a vasam és ha elfelejtem szedni, akkor teljesen szétesek.Nem jutnak eszembe még a szavak se. Evvel arra utalok, hogy lehet, hogy vitaminhiányod van.Szerintem kérj egy kivizsgálást.
Tarts rendet magad körül. Értem itt a fizikai és a szellemi "rendet" is. Hiába próbálsz pl. a visszajáróra koncentrálni, ha közben ezer és ezer más problémával is törõdnöd kell. Tapasztaltam én is ilyesmit magamon, de sikerült megoldanom. Elõször összeírtam a teendõimet. Mindent a felkeléstõl, az általános munkahelyi teendõkön át, egészen a fogmosásig. Ezeket fontossági sorrendbe tettem, és ennek megfelelõen éltem. Pl. nem törõdtem a viráglocsolásal, amikor munkát vittem haza - kibírtak pár napot a növényeim. Próbáld ki, és gyakorold. Idõvel már magától menni fog. Esetleg próbálkozz meg a meditálással, hogy kiürüljenek a fejedbõl a "káros" gondolatok. :)
A kérdező hozzászólása: köszi a tanácsokat. egyébként 30 éves férfi vagyok, tehát még nem öreg!
Én csak 25 éves vagyok, de ugyanezzel küzdök, nem korfüggõ... Nekem azt javasolta a pszichológus, hogy írjak össze mindent elõre is, és utána azt is, hogy mit hogyan csináltam végül percre pontosan (ezt azért, mert valahogy én az idõvel is mindig elcsúszom). Nekem nem sokat segít, de hátha neked igen, próbáld meg... De nekem pl 4 kulcsom van, így biztosan mindig van egy vagy 2 a táskámban, és felakasztva a helyére is, így ha egy-kettõ el is veszik, mindig van utánpótlás. A telefonom be van állítva, hogy 10 perccel indulás elõtt megszólaljon, így akkor tuti megtalálom és elrakom a táskámba. Persze ezek nem valódi megoldások, de azért valamivel elfogadhatóbbá teszik a helyzetet :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!