Találatok a következő kifejezésre: Hogyan lehet a lámpalázat autóvezetéskor (1 db)

Hogyan lehet leküzdeni a lámpalázat autóvezetéskor?

A jogsim megszerzését követ?en /els?re átmentem/ pár hónapig vezettem, aztán abbahagytam. Úgy érzem, nem vagyok ura az autónak és félek a váratlan helyzetekt?l. Állítólag jó a vezetési technikám, de a közlekedés, volánhoz ülés gondolatára kiver a víz. Pedig nekem is el kellene jutnom A-ból B-be...

Legjobb válasz: Lassan és nyugodtan. Ülj be és indulj! ne törödj csak magaddal. ha valakinek nem tetszik a "bénázás" oldja meg hogy kikerüljön. Elõszõr csak kisebb forgalmú utakat válassz, aztán 1-2 hét és jöhet a sûrûje! meglátod 1-2hónap és te is boldogan üvöltözöd, hogy "ménemmészmámiazanyádénembírodkikerülnihüjesuzukis"...stb :))))))

Lassan és nyugodtan. Ülj be és indulj! ne törödj csak magaddal. ha valakinek nem tetszik a "bénázás" oldja meg hogy kikerüljön. Elõszõr csak kisebb forgalmú utakat válassz, aztán 1-2 hét és jöhet a sûrûje! meglátod 1-2hónap és te is boldogan üvöltözöd, hogy "ménemmészmámiazanyádénembírodkikerülnihüjesuzukis"...stb :) )))))
Szerintem minden kezdett nehéz, nekünk pl a vezetésben a férfiaknak meg másban. Én például volt hogy nem tudtam kiparkolni vhonnan és megkértem egy pasit hogy álljon ki. Nem nevetett, még büszke is volt magára. Én persze azóta is jót nevetek ha eszembe jut, nem szégyenlem , ma már ügyesebb vagyok.
Ha kicsit úgy érzed, h jobban megy vmi, akkor nem érdemes elbíznod magad, mert akkor fog történni a baj. Még ha nem is baleset, de szerintem a most bevezetett bírságokra senkinek sincs szüksége (mármint a kifizetésére:) )) Amíg nem vagy biztos teljesen, addig a csökkentett sebesség a megoldás, (pl. városban 50 helyett a külsõ sávban senki nem fog leszidni hogyha 30-40-el mész biztonságosan) és persze egy T betû sem árt, nem mintha jobban figyelnének rád, de legalább számíthatnak rá, ha esetleg vmit rosszul csinálnál. DE elõszöris, fõleg amíg bizonytalan vagy, a csökkentett sebesség a megoldás, és szépen lassan hozzászoksz. És persze, sok oktató vállal "utánképzést" óradíjért akár a saját autódban is! Remélem érthetõ voltam :D
Bátorság, ennyi! Én 17 éves vok pár hónapja van jogsim, de egész jól megy, ha valaki élvezi akkor könnyebb bátornak is lenni ;). Azért csak óvatosan :)
Szervusz. Ahogy én tapasztaltam a lámpaláz idõvel eltûnik, a rutin pedig nõ. Szerintem nagyon fontos, hogy "hozzá kell szokni" ahhoz, hogy vezetsz. És szerintem a legjobb, ha minden nap vezetsz, minden idõjárási körülmények között, nappal, este. Persze ha van lehetõséged megtenni. Én friss jogsival autóval kezdtem munkába járni, át Pesten oda-vissza minden nap. Kb.1 hónap múlva szépen hozzászoktam, és már nem voltam ideges hogy mi lesz az úton. Nekem nagyon sokat segített a navigáció, persze ahhoz is hozzá kellett szokni hogy egy gép dumál az orrom elõtt. De ha elrontottam egy manõvert legalább nem kellett kapkodjak hogy merre is menjek tovább. Sok sikert kívánok!
SZia! En ugyanigy voltam ezzel. Mar attol kivert a viz, hogy vezetnem kelett. Kb. 1.5 eve vettem egy kocsit (egy helyes kicsiket) Azota ugy kell kitepni az autobol. Egyszeruen eltunt a lampalaz. Sot mikor beleultem az elso sajat automba amit sajat penzembol vettem, olyan jo erzes volt, erot adott. Ma mar szinte normalis, hogy vezetek, parkolok, autopalyan kozlekedek, dugoba keveredek stb. Hidd el idovel elmulik a lapmalazad.
Rakj ki egy T betût a hátsó szélvédõre. Ha nem akarsz költeni a kék matricára, akkor egy papírra rajzolj :) Én is így oldottam meg. Augusztusban lesz 1 éves a jogsim, és azért már nincsenek nagyobb hibáim (lefulladások, ilyesmik) de még addig kint hagyom... Ha pl bánázol parkolásnál vagy ilyesmi, gondolj arra, hogy "tanuló vagyok még, ott a T betû", ezt mások is látják, és megérik, hiszem mindenki volt kezdõ!!! Az elsõ hónapokban mindig ült valaki mellettem, ha nem is jogsis és nem tud figyelmeztetni a hibákra (pl hugom), de jól esett, hogy valaki van mellettem. A lakóhelyed körül kocsikázz elöször, illetve ott ahol tanultál, az számodra ismerõs hely. Majd szépen fokozatosan hozzászoksz!
én férfi vagyok és nekem is volt ilyen hülyeségem pár évig. persze midnenki magyarázott hogy nagyon jol vezetek de egyszerûen nekem nem feküdt. õszintén szólva akkor ahogy haladt az életem (depressziosan és mindenféle hülyeségekkel megfûszerezve) lehetett legfõbb oka ennek.
sok gyakorlással lehet leküzdeni a lámpalázat. de tényleg kis forgalmú úton hogy ne elõttem bénázz:D
Ragaszthatsz T betût a hátsó szélvédõre, amíg bele nem jössz (ez megengedett), így jobban elnézhetik, ha bizonytalanul vezetsz.
Elõször is ne félj! Te is részese vagy a közlekedésnek, ugyanannyi jogod van autóba ülni, mint bárki másnak! Én mindig ezzel bíztattam magam. Mikor megkaptam a jogosítványom, apával mentünk vezetni az elsõ két hétben. Mindig mondta, hogy mi jó és mi nem. Ekkor persze csak a környékünkön levõ kis utcákon "gyakoroltunk", nagy forgalomban még nem. Aztán egyszer mondta, hogy menjünk ki a fõútra. (megjegyzem, a négyes út pesti szakaszának vége...) és ez volt az elsõ reakcióm: "oda, a nagyon közé?" :) Aztán minden gond nélkül. Ülj be és indulj el. Ha van gyakorlott vezetõ a közeledben, akkor vidd el "pár körre", legalább bíztatásnak. :)
A kérdező hozzászólása: Jaj, köszi a bíztatást, féltem, hogy valami hímsoviniszta duma jön be elsõnek, mert a nemem azért a kérdés alapján valószínûsíthetõ! Bár, ki tudja, lehet, hogy náluk is elõfordul, csak ügyesen titkolják...
lekapcsolod a lámpát....


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

A leállósávot használni kikerülni a balra kanyarodó autót szabályos?

Balra kanyarodik egy vagy több autó. El kell engednie a szembejövő forgalmat. Van leállósáv, végig hosszú egyenes szakaszon. záróvonal is jelzi, hogy az már nem a sáv része.
És sokan ott végig mennek és egynesen elmennek.
Szabályos?
Nekem azt mondták, hogy a leállósáv nem erre van kitalálva.
De ha rendőrség látja ezt, tesz valamit?

3

Szemben a forgalommal megállni tilos. Na de a kis kertvárosi utcákban is?

Vagy fűútra vonatkozik csak?
Úgy tanultam, hogy megállni szemben a forgalommal tilos. De arról nem írt a könyv, hogy van-e kivétel.
Van?
Mert a kis kertvárosi házas utcákban mindenki össze-vissza parkolgat a házak elé, és kerülgetni kell az autókat ide-oda.
Oda nem vonatkozik a szabály?

6

Arra van jogszabály, ha megtévesztően elindulok a pirosnál, és miattam valaki átmegy rajta?

Álltam a pirosnál, de még jóval a vonal előtt álltam meg. Mellettem még egy egyenesen menő sáv. Láttam, hogy már vált a gyalogos lámpa, és kicsit lendületesebben megindultam, kb 3 métert. de megálltam jóval a vonal előtt. A melettem lévő meg azért, mert azt látta, hogy megindulok, telibe átment a piroson,
Most ha telibe vágja még egy keresztbe érkező autós, akkor hivatkozhat arra, hogy azt látta, hogy elindulok?

15

Nem büntetnek meg érte, ha áll a vasútnál a sor, én meg végig megyek a sor mellett hogy lekanyarodjak balra?

Persze nem több tíz autót kerülve ki, hanem 2-3 at. Megnézem, hogy nem jönnek-e ki onnan, és indexelve végig gurulok a sor mellett hogy bekanyarodjak balra.
Ez nem gond? Vagy rendőrök nem nézik jó szemmel?

9

Miért nem tudnak egyes emberek dinamikusan, a forgalom tempóját felvéve közlekedni?

Nem tudja mit akar, indexel jobbra-balra, de nem csinál semmit. Meg amikor ő gondol egyet és megáll, attól tudok agybajt kapni.
Én nem tudom, de nekem az oktatóm mindig azt mondta, hogy közlekedjünk dinamikusan. Nem állat módjára, csak úgy, ahogy a forgalmi helyzet megkívánja és minden sebesség határt be kell tartani. Nem p ö csölést tanított, mint a mostani tanulók, akik nem mehetnek 30-al többel. Nekem ha a Váci úton 60-al mentem, akkor már szólt, hogy miért nem haladunk? Most meg sokan úgy vannak vele, hogy ő van ott egyedül, ő megáll és nézelődik vagy andalog és nem halad. Esetleg ennyire türelmetlen volnék?

8

Ha nyomom neki jobban fogy az üzemanyag, mint egyenletes lassabb tempónál nem?

Sokszor feltűnik, hogy mögöttem, a szokásos tempóval is közelebb jönnek. És lefordulnak a benzinkútra.
Miért nyomják neki, ha csak tankolni mennek? Úgy még jobban fogy az üzemanyag, mint egyenletes tempóval...
Akkor mi értelme nyomni neki, ha a benzinkútra mennek csak? Többet kell fizetni.

4

Mi jár az eszükben amikor motorost veszélyeztetnek?

Folyamatosan féktávolságon belül követnek, sávon belül előznek ~30 cm hézaggal, stb.
Nem tudják, hogy ha a motoros eleshet (kátyú, olajfolt, elhibázott fékezés, stb)? Ésszerű lemaradással és oldaltáv tartással biztonság többszörösére nőhetne, miért nem gondolják ezt meg az autósok?

Másik kérdésem, amikor dugóban állnak, miért nem húzódnak ki a sáv szélére, hogy a motoros (teljesen legálisan) előremehessen?

3

Mért vannak ilyen türelmetlen sofőrök és hogy kell kezelni őket?

Szerencsére eddig csak pár ilyennel találkoztam, akik például:
- 80-as tábla mellett ha nincs mód előzésre (pl 1+1 sávos osztott pálya) és 100-zal mész este sötétben rádtapadnak és elkezdenek villogni, majd ha nem vagy hajlandó a jogsidat kockára téve 150-nel menni felkapcsolt reflektorral jön utánad.
- Előre beláthatatlan kereszteződésnél a stoptáblánál egy pillanatra megállsz, majd mivel néhány tized másodpercbe telik hogy egyesbe rakd a váltót és felengedd a kuplungot ezért folyamatosan nyomják a dudát.
- Hasonló eset, körforgalomnál. A körforgalomba behajtás előtt, mivel a többiek általában az utolsó pillanatban rakják csak ki az indexet, megvárod, hogy egyértelművé váljon, hogy kihajtanak-e a elletted lévő kihajtón vagy jönnek tovább, így a KRESZ szerinti elsőbbséget megadod nekik és nem vágsz ki eléjük kockáztatva a saját és az autód épségét, emiatt a mögötted lévő megint csak rátapad a dudára.

Én elhiszem, hogy vannak akik sietnek, de ettől mit várnak? Nem hiszem, hogy az a néhány tized vagy maximum 1-2 másodperc olyan életbevágóan fontos lenne, hogy emiatt saját vagy más testi épségét veszélyeztetni kellene.

10

Mennyire büntethet meg a rendőr, ha nappal, jó látási viszonyok között kerékpározok első lámpa nélkül?

Ellopták a bringámról az első LED lámpát és most nem akarok egy új szettet venni, mert a hátsó lámpa még rajta van.

9

Ha valakinek B, C, . D, katerógiás jogositványa van és bevonják egy évre a B. kategóri-át, utána kell-e után vagy utóképzésre mennie, vagy visszakapja?

4

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!