Találatok a következő kifejezésre: Hogyan lehet a képfrissítést (2 db)

Igaz egy videónál/filmnél hogy ha pl.1000 a bit rátája és 25 fps a képfrissítése, akkor 1 állókép mérete 40 bit azaz 5 byte? Ha igen hogy lehet egy kép mérete ilyen kicsi mikor a videó minõsége ilyen adatok mellet nem is olyan rossz.

Mert tudomásom szerint a bit ráta az hogy 1 mp alatt hány bitet játszik le a lejátszó, az fps pedig az hogy 1 mp alatt hány képet. Magyarán 25 képet játszik 1 mp alatt ami 1000 bit, szóval 1000 / 25 = 40 bit (ami ugye 5 byte). Hogy lehet ilyen kis méretû egy kép?

Legjobb válasz: Egy kép x széles képpontból áll és y magas képpontból. Minden képpontnak van egy színmélysége. Mondjuk 8biten tárolod 256 féle színt de legyen true color 24 bit akkor 1 képpont 24bit lesz , ezt szorozd fel a kép méretével mondjuk 1080p nél 1920*1080* színmélység. Ezt másodpercenként 25db. Ehehz jön még a tömörítési algoritmus. Egy csomó képnél ki lehet dobálni ugyanazokat a pixelek mert állóképnél ugyanaz, mondjuk egy jelentben amikor uyganaz. de tuti vanmindenféle trükk. Pl ha fekete a háttér akkor nem kell ennyi információ, csak hogy mettõl meddig fekete. Azt már a tv, pc, akármi összerakja.

Egy kép x széles képpontból áll és y magas képpontból. Minden képpontnak van egy színmélysége. Mondjuk 8biten tárolod 256 féle színt de legyen true color 24 bit akkor 1 képpont 24bit lesz , ezt szorozd fel a kép méretével mondjuk 1080p nél 1920*1080* színmélység. Ezt másodpercenként 25db. Ehehz jön még a tömörítési algoritmus. Egy csomó képnél ki lehet dobálni ugyanazokat a pixelek mert állóképnél ugyanaz, mondjuk egy jelentben amikor uyganaz. de tuti vanmindenféle trükk. Pl ha fekete a háttér akkor nem kell ennyi információ, csak hogy mettõl meddig fekete. Azt már a tv, pc, akármi összerakja.
Ez igaz is meg nem is. :) Matematikailag igaz lenne, ahogyan le is vezetted, ugyanakkor a digitális videózás nem képkockákat "perget" a szemed elõtt, hanem csak a megváltozott képkockákat változtatja meg. Emellett a bitráta egy maximális érték, ennél kisebb is lehet idõnként, ha mondjuk folyamatosan fekete képet, vagy egy állóképet látsz, nincs szükség nagy bitrátára. Magyarul: esetedben másodpercenként 1000 bitnyi adat változik meg a képen (frémenként 40 bitnyi, azaz 5 byte-nyi) Ez így már nem is olyan rossz...
Itt egy kis fogalomzavar van, mert ha valaminek 1000 a bitrátája, akkor az nagyon valószínû, hogy 1000 KILOBIT vagy is a bit 1024 szerese! 1000 bitrátás film nincs is, mivel egy minimális igen rossz minõségû telefonnal készített videóhoz is minimum 16.000-es bitráta kell, de ezt inkább 16 Kbitesnek írják.
@Fehersrac: ez így van, kbps-ben szokták megadni, a fentiek csupán elméleti fejtegetések :)
"Magyarán 25 képet játszik 1 mp alatt ami 1000 bit, szóval 1000 / 25 = 40 bit (ami ugye 5 byte). Hogy lehet ilyen kis méretû egy kép?" Szerintem ez nem elmélet. A kérdezõ nem érti miért ilyen kicsi egy kép mérete. Nem kicsi az, csak õ rosszul számol, ezért kicsi és ezért nem érti...
... és ne felejtsük el, hogy (formátumtól függõen) sok videó (illetve az azt eltároló algoritmus)nem tárol el minden egyes képet, hanem csak úgynevezett "kulcskockákat"vagy helyesebben "kulcsképeket", majd utána több képen keresztül csak a kulcsképhez képest történõ változást. Ezért, ha mondjuk extrém esetben egy fehér felületen mászik egy piros pötty, csak azt kell eltárolni, mennyit ment odébb a pötty. Tehát ha így nézzük, akár bit, akár kilobit, mindenképpen jóval kevesebb adat kell, mintha az eredeti filmes (analóg) módszert alkalmaznánk.
A kérdező hozzászólása: No akkor valaki írna nekem egy hasonló levezetést mint amit én írtam, csak helyesen? Álljon minél közelebb a valósághoz, ha lehetséges egyezzen meg vele. A kérdés tehát az hogy egy filmnél átlagosan mekkora méretû 1 kép? Egy helyes levezetés azt hiszem mindent tisztázna. :)
A kérdező hozzászólása: Szóval ha ugyanolyan minõséget akarok elérni egy analóg filmnél mint egy adott bitrátával és fps -el rendelkezõ digitális film, akkor hogyan kell számolnom. Így értem a kérdést!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Így értettem én is, nem holmi fekete pöttyökkel kell modellezni, mert az meg sem közelíti egy film képkockaigényét... Nézzük: Egy MPEG4 video Xvid kodekkel. A film két órás, mérete 1.5 GB, felbontása 720x304. Átlagos bitrátája 1600 kbit/sec, képkockák száma 24 másodpercenként. Ha csak a matekot nézed akkor ez a 2 óra összesen 7200 másodperc, az pedig 172.800 képkocka. Ha elosztod a méretével - aminek egy része az audio, átlag a teljes méret 25%-a, tehát a fenmaradó méret 75%-a a film - 1.2 GB/172800 az nagyjából 7100 byte egy képkocka vagy is 6-7 kbyte. Ez persze nagy vonalakban igaz, mert ahogy írták a filmek adattárolásánál vany egy kulcskép - keyframe - ami egy teljes képkocka és ezután csak a kulcsképhez képesti változásokat mentik el, tehát ha egy tárgy mozog a képen akkor csak azt. Állóképnél pont ezért elég kicsi a következõ kép mérete, de egy hosszabb filmnél pont ezért nincs értelme képkockánként számolni, mert lehet egy kocka 100 byte is és 20.000 byte is. Ezért számolnak az átlaggal, ami ugye sose lesz a fent emlegetett 5 byte hanem 5 kbyte, ahogy fent is leírtam, tehát a kérdésbeni fejtegetésed számszakilag jó, csak nem byte a bitrára, hanem kbyte és már ki is jön amit itt levezettem...

Hogyan lehet átállítani a képfrissítést?

Most telepítettem újra a windows-t, de az asztalon a tulajdonságok/speciális beállításoknál nem találom.Hol lehet? amugy a rendszer xp.

Legjobb válasz: Tulajdonságok Speciális és ott valami egyéb beállítások, majd a feljövõ ablakban a harmadik fülön.

Tulajdonságok Speciális és ott valami egyéb beállítások, majd a feljövõ ablakban a harmadik fülön.
Szerintem még nem telepítetted fel a videókártya driverét, és azért nem jelenik meg.
A kérdező hozzászólása: Köszi, valóban az lehet a probléma.Az a gond, h az eredeti xp-men hibát ír ki telepítésnél, a másik viszont régi és a drivernek kéne a service pack 1 legalább, amit viszont nem tudok telepíteni, mert nem eredeti az xp cd.Valaki esetleg erre tud megoldást?VAgy arra, hogy mi lehet az eredeti cd-m baja?Mert semmi karc nincs rajta, és mégis a telepítés elején kiír valami fájlhibát, és leáll a telepítõ.:(


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!