Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell ujszülöttnek (29 db)

Hogyan kell újszülöttnek TAJ számot igényelni? Nem találom az OEP honlapján.

Lassan jön a picúr, és szeretnék ezekkel el?re tisztában lenni.

Legjobb válasz: Nekünk ezt hat évvel ezelõtt a kórház intézte. 7 napig voltunk bent és úgy emlékszem egy-két nappal a hazajövetelünk után küldték ki postán a pici taj-kártyáját.

Nekünk ezt hat évvel ezelõtt a kórház intézte. 7 napig voltunk bent és úgy emlékszem egy-két nappal a hazajövetelünk után küldték ki postán a pici taj-kártyáját.
Az elsõ számjegy helyére nem 0-át, hanem 8-at kell írni. Amúgy pedig a kórházban valóban intézik a dolgot, és küldik majd postán a TAJ kártyát. (Ugyanígy a lakcímkártyáját is postán kaptam meg.)
Hivatalból intézi a korházi védõnõ. Postán küldik ki a tajkártyát, ez idén nekünk 30 nap volt. Addig a pici az anya tajszámát használja, azzal a különbséggel, hogy az elsõ számjegy helyére 0-át kell írni.
A kórház intézi...majd postán érkezik hozzátok.
És aki külföldön szül és utána jön haza? :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat!
nyáron szültem, és kb három hétre érkezett postán, és kb egy hónapra az adókártyája is.
Szia azal nektek nem kell foglalkozni korház intézi kb 2 hets lesz a kisbabád mire kiküldik!

Hogyan kell kisfiú ujszülöttnek a fügyijét ellátni?

elég ha csak megmosom vagy mosás közben fel is kell húzni?

Legjobb válasz: Szia! Nem sok teendõ van a pelenkáskor végéig. A fürdõvízben lehet egy kicst mozgatni a fitymát. Nem feltétlenül kell felhúzni, mert lehet normálisan szükülete.Fürdéskor is azért érdemes hozzányúlni, hogy a baba szokja meg, mivel késõbb mosogatni kell. Ha akkor kezded el, nem biztos, hogy engedi majd. Hiszen egy érzékeny területrõl van szó.

Szia! Nem sok teendõ van a pelenkáskor végéig. A fürdõvízben lehet egy kicst mozgatni a fitymát. Nem feltétlenül kell felhúzni, mert lehet normálisan szükülete.Fürdéskor is azért érdemes hozzányúlni, hogy a baba szokja meg, mivel késõbb mosogatni kell. Ha akkor kezded el, nem biztos, hogy engedi majd. Hiszen egy érzékeny területrõl van szó.
Egyetértek az elõttem szólóval. Nem szabad hátrahúzni, csak a pisit lemosni róla. Ha egy kicsit "megmorzsolgatod" az bõven elég. A dokitok fogja elõször megnézni, mennyire lehet hátrahúzni, általában 6 hós korban elõször. És ha feljön egy picit, akkor annyira lehet hátrahúzni óvatosan, amennyire engedi a fityma. Erõltetni semmiképp sem szabad, mert bereped, és akkor kialakulhat valódi fitymaszûkület, ami körülmetélést tehet indokolttá.
Pontosan, nem szabad húzogatni, és fölösleges is. Csak ártasz neki, mivel a 2 éves korig tágul magától a fityma, általában akkor lehet majd teljesen hátrahúzni. Persze ez is csak átlagolás, minden baba más, kinek eéõbb kinek utóbb. Mindenesetre csak mosd le, azzal kész is az ellátása:)

újszülöttre vagy babára is, hogyan kell sterilre természetes módon mosni és vegyszermentesen?

kölcsön megkaptam a használt ruhákat és vettem párat turkálókból. szeretném ha sterilek lennének. szóval no baci.

Legjobb válasz: Nem kell 90 fokon mosni, amit lehet, azt 60 fokon, a többit 40 fokon elég. Használhatsz sensitive mosóport vagy folyékony mosószert. Az ecettel öblítést én nem próbáltam (nem használok öblítõt), de úgy tudom, az is fertõtlenít, és a ruháknak is jó lesz az illata. Utána vasald ki, az is fertõtlenít. Nem kell steril legyen a ruha (úgysem tudod otthon megoldani), nyugodtan száríthatod az erkélyen. Én elõször kimostam külön a babáim ruháit, kivasaltam, aztán már együtt mostam a saját ruháinkkal (megfelelõ mosószerrel), és utána kivasaltam.

Nem kell 90 fokon mosni, amit lehet, azt 60 fokon, a többit 40 fokon elég. Használhatsz sensitive mosóport vagy folyékony mosószert. Az ecettel öblítést én nem próbáltam (nem használok öblítõt), de úgy tudom, az is fertõtlenít, és a ruháknak is jó lesz az illata. Utána vasald ki, az is fertõtlenít. Nem kell steril legyen a ruha (úgysem tudod otthon megoldani), nyugodtan száríthatod az erkélyen. Én elõször kimostam külön a babáim ruháit, kivasaltam, aztán már együtt mostam a saját ruháinkkal (megfelelõ mosószerrel), és utána kivasaltam.
Sose mostam kulon baba mososzerrel. Az o ruhait mindig kulon mostam, oblitettem rendesen mint a sajatunkat, 60, 40 fokon amit a ruha engedett. Eleinte vasaltam de aztan abbahagytam. Soha semmi baja nem lett. Azok aniket irtal felesleges dolgok. :-) Mondjuk domestost biztos nem tennek bele, es kar kiakadni de az olyan eros vegyszer amit ki kene fozni belole, de gondolom azt nem teszed. En ugy gondolom ez tobbet art mint hasznal.
Ennyire nem kell és nem is szabad túlkomplikálni a dolgokat. Ha kimosod, nem lesznek bacisak a ruhák, de ha 90 fokon teszed akkor a java összemegy minire, ezt nem hiszem, hogy akarod. Öblítõ mosószer amilyet szeretnél, használhatod azt is amit magatoknak. Jobb, ha kint szárítod, frissebb is és szebb is lesz. A vasalással sterilizálsz rajta, aztán mehet a szekrénybe.
én is babának valo mososzert és öblitöt használok, 40 fokon mosok mindent. és sose vasalom a ruhákat, kivételt a férjem ingei képeznek. nem is értem miért vasalják a babaruhákat.
Teafa olajat is érdemes hasznàlni!neten olvass utàna kedves kèrdezõ!Vagy a gréfutmag kivonat is jó neten talàlsz arról is leìràst!nem csak baci ölõ de gombaölõ hatàsuk is van!
Én vettem a DM-ben babáknak való mosószert és dm-es sensitiv öblítõt. Kézzel mostam ki több darabot és a mosószer egyáltalán nem volt lúgos, nem lett nyálkás tõle a kezem viszont szépen tisztított. Bacik szempontjából a vasaló a leghatásosabb. Én azért is használok szívesebben babáknak való mosószert, mert finom illatuk lesz a ruháknak.
Na figyu lepontozó! Nem literszám kell a Domestos!! De ha használtan kapom és ki tudja hol tárolták a ruhát, azért egy fertõtlenítõs mosás nem árt egy újszülöttnek!! Pár csepp és elég!! Asszed más káros dolog nem fogja érni majd, csak a Domi?? Mert felmosáshoz se használsz semmit ha a gyerek mászik?? Vagy fel se mosol?? Mert kell a baci?? Bocs kérdezõ az offért, de kiakadtam!!!!!!
Én 60 fokon kimostam mindent, ecettel öblítettem (fél adag víz, fél adag 20%-os ecet), gõzölõs vasalóval mindent kivasaltam és ment be a baba szekrényébe. Ezt kb. 35 hetes terhesen megcsináltam, nem mostam újra szülés elõtt.
A kérdező hozzászólása: köszönet a sensitiv úgy látom beválik általánosan
Domestossal semmiképpen ne mosd. Erõs vegyszer, és nem is mosásra való. Bármilyen mosószer jó, és öblítõ helyett ecetet használj. Száríthatod az erkélyen is. A babáknak sem kell steril ruha. A túlzott sterilség többet árt, mint használ.
Ja és eleinte külön mostam és vasaltam amit lehet!!
Én mosószerrel meg pici Domestossal mostam ki mosógépben, de nem kell 90 fok. Abban megfõne a ruha..Aztán pár sima öblítõ programmal átöblítettem. Így natúron tiszták lettek. Szárítani meg az udvaron szárítottam. Persillel mosok, öblítõnek meg sensitive-t használok, amelyik épp akciós, de nem a gagyiból, hanem minõségibõl.. Újszülött babáimnál is így volt, semmi bajuk nem volt.
A kérdező hozzászólása: köszi, majd elfelejtettem vasalót is vennem kell
Én kezdettõl a mi ruháinkkal mosom a babacuccokat, mosószer ami épp van itthon, öblítõt senzitívet használok, fehér cuccokat 60 fokon, többit 40-en. Minden cuccát vasalom. A vasaló fertõtlenít igazán, nem a mosás, de szerintem sem kell csíramentesíteni a környezetét, nem is lehet, simán csak tisztítani.


Újszülöttnek való babaruháka, rugit, inget, badyt hogyam mossam ki és hogyan kell fertőtleníteni? Milyen öblítőszert használjak?

Legjobb válasz: Szia. Nekem a védõnõ a Tomi kristály mosóport javasolta (egyébként is évek óta azt használom), öblítõt pedig valamilyen sensitivet. Hallottam még a Lowella mosóport is kimondottan babáknak. Fertõtleníteni meg nem kell.

Szia. Nekem a védõnõ a Tomi kristály mosóport javasolta (egyébként is évek óta azt használom), öblítõt pedig valamilyen sensitivet. Hallottam még a Lowella mosóport is kimondottan babáknak. Fertõtleníteni meg nem kell.
Szia!Igaz mi vettünk egy adag babamosószert-tescosat_nem volt olcsósztem mert 1.5l 1000ft de kaptam egy csomó babarucit és ugy vagyok vele most átmosom ezeket vele és utánna a sajátunkkal mossuk.bonux vagy tomi folyékony.Én szeretem azokat és nagyon jó az illatuk is, ha nem fog kipattogni tõlük mért használjak mást.öblítõnek mondjuk megveszem a sensitivet-most azt hiszem lenort vettem, de máson nem fogok változtatni , mert minek .Anyáink korában sem volt másabb sztem.Nem beszélve arról ha mindent vasalsz akkor az plusszban fertõtlenít.Nem biztos , hogy jó az sem ha mindenbõl a sensitivet adjuk nekik, mert lehet késõbb attól lesz érzékeny a bõre.
Persze, lehet mosógépben, pont jó is, mert ott magasabb hõfokon tudsz mosni (én 60 fokon szoktam), ezáltal jobban fertõtlenít. Régen még úgy fõzték a babaruhákat, mára már szerencsére ezt nem kell, mert ott a mosógép :)
Szerintem mossad úgy ahogy a saját ruháidat mert tul érzékeny lesz a bõre és ha késõbb már nem fertötlenited a ruháját akkor kifog pattogni a böre és egész életébe fertötlenitheted a ruháit!!!!
40 fokon szoktam mosni, a mi gépünkön van pamutmosás program egy gombolyag a jele, de ez szerintem minden gépen más. Mindenképpen vasald a ruhákat legalább az elsõ 5-6 hónapban.
A kérdező hozzászólása: Még csak annyit, hogy hány fokon mossam a gépben és milyen programon?
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen!:-)
Én mindent mosógépben mostam, aztán kivasaltam. Mosóport Arielt használok, mert nekem érzékeny a bõröm és azt bírom, így a babáét is azzal mostam, meg a szintén általam kedvelt Coccolinoval öblítettem. A védõnõ is azt mondta, hogy az Ariel is, a Coccolino is nagyon bababõr-barát.
A kérdező hozzászólása: Köszi a gyors válaszokat! Mindent ki fogok vasalni, bármennyire is utálom a vasalást, de ugye nem muszáj kéz közt mosni, ha ott van az autómatamosógépem, és természetesen külön mosom a bébicuccokat?30 hetes kismama
Azt elflejtettem, hogy fertõtleníteni nem kell, mivel úgy is kivasalod a ruhákat!!A második válaszoló.
Én mindent kézközt mostam, én azt használtam, amit szoktam arielt, viszont sensitive öblítõvel öblítettem és a mosóporos mosás után tiszta vízzel kétszer kiöblítettem, és ezután raktam öblítõbe.Mára már mosógépben mosom a ruhákat neki és már nem használok sensitive öblítõt.A kis bõre nem lett allergiás semmire.Remélem segítettem valamennyit.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat!Hasonlóan gondoltam én is de, ez lesz az elsõ babám, és szerettem volna, ha megerõsítetek benne. Meg persze vannak turis cuccok is, azokat majd mind külön-külön magasabb hõfokon kimosogálom, és kétszer átvasalom.Mégegyszer köszi!

Hogy kell elkészíteni a filteres kamilla teát újszülöttnek?

1 filterhez mennyi víz és hogy mivel kell ízesíteni

Legjobb válasz: 2 dl vizbe egy pillanatra szoktam belemartani a filtert csak hogy legyen egy kis szine. Izesiteni nem kell, legalabb is en ehhez szoktattam a babamat de valaki izesiti pici cukorral.Szokas kerdese.

2 dl vizbe egy pillanatra szoktam belemartani a filtert csak hogy legyen egy kis szine. Izesiteni nem kell, legalabb is en ehhez szoktattam a babamat de valaki izesiti pici cukorral.Szokas kerdese.
Szia.Az elõttem író jól írta.Van akinek a babája nem szereti natúr, akkor ne kristálycukrot tegyél bele, hanem gyümölcscukrot.Gyógyszertárba lehet venni 1-2száz forintér, de nagyon kevés kell belõle.
Ha szoptatsz, ne adj neki teát, ha azt akarod, hogy sokáig legyen tejed!

Egy újszülöttnek milyen iratokra van szüksége és hogyan kell azokat igényelni?

Abban kérnék segítséget, hogy hamarosan szüli fogok és nem vagyok vele tisztában, hogy milyen iratok fognak kelleni a bébinek, mi az, amit nekem kell kérvényeznem és mi intézhet? el a kórházban (SOTE 2.- Klinika)? Azt tudom, hogy vinnem kell 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot, meg személyes doksikat, más kell még hozzá? És ha nekem kell intézi, akkor mit-hol? Gondolom ami majd lesz neki, az a TAJ-adó- és lakcímkártya (?): légyszi segítsetek ebben! Nagyon köszönöm :o)!!

Legjobb válasz: Én pont 6 hete szültem a Sote2-n. A kórházban hétköznap reggel 7-du 3 ig lehet intézni a betegfelvételi irodában és másnap 9 tõl lehet átvenni a Születési anyakönyvi kivonatot és ha jól emlékszem a lakcímkártyát is, a Taj kártyát automatikusan postázzák.Kell a házzasságitok, és a te irataid és apa iratai is eredetiben vagy fénymásolva. remélem tudtam segíteni

Én pont 6 hete szültem a Sote2-n. A kórházban hétköznap reggel 7-du 3 ig lehet intézni a betegfelvételi irodában és másnap 9 tõl lehet átvenni a Születési anyakönyvi kivonatot és ha jól emlékszem a lakcímkártyát is, a Taj kártyát automatikusan postázzák.Kell a házzasságitok, és a te irataid és apa iratai is eredetiben vagy fénymásolva. remélem tudtam segíteni
A TAJ kártyát postán küldik ki, nem kell ahhoz igénylés, azt a kórház intézi.A szül.a.kivonat+lakcímkártya kórház függõ.Van ahol bemennek az okmányirodáról, felveszik az adatokat és hozzák is az anyukának;de van ahol (nálunk így volt), be kell menni érte az okmányirodába. Az adókártyát személyesen kell igényelned.Akkor menni a NAV-hoz, mikor már megvan a lakcímkari+sz.a. kivonat is.Kb.1-2 hét, mire leküldik nekik rendszeren a pici adószámát.Valószínûleg nem fogtok kártyát kapni, mert országosan nem készítenek (nincs rá pénze a NAV-nak), így csak egy hiteles papírt fogsz kapni, amin szerepel az adószáma a babának.Az addig érvényes, míg egyszer csak nem lesz kártya (én már több, mint 1 éve várok a sajátomra). Esetleg, amit nem kell, de érdemes kiváltani neki a szem.igazolvány.Azt bármikor tudjátok intézni, elég hozzá az egyik szülõ és 3 évig érvényes, ingyen van.Én ez év februárjában szültem.
Nagyjából úgy van, ahogy az elõzõ leírta, azzal a kiegészítéssel, hogy az adószámról az igazolást a MÁK kipostázta, mindenféle intézkedés nélkül. Ez a babakötvényhez kell, nem tudom, hogy mihez kellhet még egy kisbabának az adószám. Szóval én a Nav-hoz egyelõre nem megyek.
Nálam(Debrecen ) úgy volt hogy bejött egy hölgy a kórházba õ felvette az adatokat a születési anyakönyvi kivonathoz és a TAJ kártyához. És ezeket kipostázták + a lakcímkártyát. Az adókártyát is kipostázták csak jóval késõbb.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!! :o)

Hogyan kell öltöztetni majd július-augusztus-szeptemberben egy újszülöttet? Milyen ruhákat vásároljak neki?

Van értelme hosszú ujjú pulcsikat venni, vagy farmernadrágot, pólót? Vagy csak body-t és rugikat vásároljak neki az els? 3 hónapra?

Legjobb válasz: Az elsõ fél évre body és rugi a legkényelmesebb Neki. Neked is egyszerübb és abból is vannak csinosak. ha már csücsül mászik akkor jöhet a mackónadrág a puha kantáros nadrág. augusztusban még meleg van pamut rugi és h. újjú body kell 5-6 db. kocsikabát, sapka 1-2 db overall majd télre.

Az elsõ fél évre body és rugi a legkényelmesebb Neki. Neked is egyszerübb és abból is vannak csinosak. ha már csücsül mászik akkor jöhet a mackónadrág a puha kantáros nadrág. augusztusban még meleg van pamut rugi és h. újjú body kell 5-6 db. kocsikabát, sapka 1-2 db overall majd télre.
Én biztos nem adnék kisbabára farmert, és hasonló kényelmetlen ruhákat. Vennék rövid újjú bodyt, rugit, 1-2 hosszú újjú bodyt. Napozót, Lányom kb. 8 hós koráig szinte csak rugiban volt, majd késõbb ráér divatozni. az a legkényelmesebb, és legjobb ilyen piciknek.
A fiam júliusban született, és néhány vékony kardigán (nem kötött, inkább kocsikabát), 2-3 hosszú ujjú body, és sok rövid ujjú body volt, meg pár rugdalózó volt a kelengyéje:D Volt egy vékony hálózsákja, de nagyobbrészt rövid ujjú bodyban volt, mert ha mást is ráadtam, akkor izzadt és kiabált:) Volt néhány cérnazoknija, meg cérnasapkája, és ennyi. Szeptemberben hosszú ujjú bodyt és rugdalózót hordott, abszolút elég volt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!:)

Szabad pici sót tenni a baba hamijába vagy nem? Illetve a Jana babavizet forralni kell felbontás után 24 órával? Az van ráírva, de azt olvastam hogy csak újszülöttek esetében.

Legjobb válasz: Természetesen szabad sót is és cukrot is,csak az újabb divat nem javasolja.Az ízetlen étel a babának sem jó.A Jana természetes ásványvíz,elvileg nem kell forralni,de néhány hónapos korig nem árt.

Természetesen szabad sót is és cukrot is, csak az újabb divat nem javasolja.Az ízetlen étel a babának sem jó.A Jana természetes ásványvíz, elvileg nem kell forralni, de néhány hónapos korig nem árt.
A vizröl nem tudom, kell e forralni. Sot és cukrot mellözd! Persze nem mindegy mennyi idös. Egy éves kor alatt ne nagyon hasznàld, ha lehet. Roncsolja a fogat

Van olyan, hogy egy újszülöttre mindjárt 62-es méretű ruhácskát kell adni? Én nem tudom elképzelni.

Igyekszem vegyes méreteket vásárolni, de pl nem mindegy, hogy a hazahozós ruhája mekkora, mert ha 56-osat veszek és kicsi az ciki, ha 62-eset akkor az meg nagy és az is "ciki"... Totál belekeveredtem. Lehetséges, hogy egy baba olyan nagynak születik hogy alapból 62-es mérettel indít? Tapasztalatok?

Legjobb válasz: Persze, hogy van! Egyik ismerõsöm alapból 68-as ruhákkal nyitott. Illetve olyan nagy méretekkel született a gyerkõc, hogy egybõl átugrott 2 méretet. :)

Persze, hogy van! Egyik ismerõsöm alapból 68-as ruhákkal nyitott. Illetve olyan nagy méretekkel született a gyerkõc, hogy egybõl átugrott 2 méretet. :)
Igen, van. Saját tapasztalat. Az egyik fiam 57, a másik 59 cmvel született, 3950 gmal. Az 56-os ruhákat a második gyermekem nem is hordta :)
Nekem nem tudom hogy mérték a fiamat 59cm-nek de tutira nem volt annyi, hiszen egy hónaposan is hordta még az 56os ruhákat. A kicsi meg 2600grammal született, szerinted õ hogy nézett volna ki 62-es ruhákban?? :) ) Egyébként annyira nagynak tippelik a gyermekedet? MIkor szülsz?
gyerekeim fiú 4000g 61cm 62-es ruha 3900g 57cm lány, 56-os ruha 1 hétig volt jó 4100g 59cm lány 62-es ruhák
Az én környezetemben csak ilyen babák születtek... Mind fiúk. Már majdnem én éreztem magam furán, hogy a lányom csak 50cm. :) Jók voltak rá az 56os ruhák, nem kellett 50est vennünk.
68-as ruhával nem kezdhet egy gyerek, el ne hidd!!!! 4250gr-al született a lányom, 52cm és bõven elég volt pár hétig az 56-os ruha. Vigyél mindkettõt, ha nem vagy biztos, sok helyet nem foglal. Az overál úgyis megvan már, nem? A body, rugdalózóból pedig viszel 2-2 db-ot.
5. még hogy nincs olyan, aminek rövid a lába vagy az UJJA, meg nem megy bele a feje... :D milyen babaruhákhoz volt szerencséd? Egyébként nekem a 4 kg-os, 54 cm-es babámnak is még jó volt 1-2 hétig az 56-os méret, hazahozni meg pláne. A másik babámnak még 2 hónaposan is jók voltak, mert vékonyabb testalkatú volt.
58 cm született a lányom, 62-és ruhát készítettem ki, azt hozott be a férjem, hogy abban vigyük haza a babát, hát majd sírva fakadtam mikor ráadtam a gyerekre, elveszett benne, nagyon mag volt rá!!! Ugyan ez volt az overállal! Vegyen 68-ast, hogy jól alá tudjam öltöztetni, meg ne nõje ki hamar! Hát a gyerek az overál közepén volt, az overál kezei, lábai lógtak üresen, olyan volt benne mint egy nyomorék végtag hiányos gyerek! Olyan picik a babák mikor megszületnek, és annyira össze vannak gömbölyödve, kezük lábuk behúzva! Most a második babámnak csak 00, 50-és ruhákat veszek elsõ méretnek! Nem baj ha csak 1 hónapi hordja, használtan pár 100 Ft, de legalább csinos lesz benne, nem vész el a gyerek a ruhában!
A fiam 56 centivel és 4400 grammal született. Asszem talán pár napig volt rajta 56-os ruhaméret. Egyébként nem ciki, mert sok babaruhánál van méretbeli különbség.
Szerintem nincs ilyen hogy ciki. Ha kisebb akkor neked rossz mert nem tudod ráadni. A babáknál nincs olyan hogy rövid az úja vagy lába, ha kicsi akkor nem megy át a feje, nem tudod a testére ráhúzni. elsö lányom 4 kilósan született, jó volt rá az 56-s de nem sokáig, második lányom 3400grammal született, ö rá óriásiak voltak az 56-k is, neki 50-s kellett volna az elején, de nem vettem új dolgokat neki. De hihetetlen gyorsan kinötte, egy hónap után már 62-t adtam a másodikra is.
ÁÁ azért hazahozós ruhának jó lesz az 56-os igen kicsi az esélye hogy 60 centi feletti hosszúságú legyen a babád, az átlag újszülött 50-53 cm...hangsúlyoznám hogy statisztikailag még mielõtt ideírják majd 10 en hogy nekik 56 cm-es lett a baba. A lányom 60 centisen született de újszülöttként még úgy összehúzzák magukat hogy hazahozós ruhának simán jó volt az 56-os rá. itthon mondjuk már 1 hetesen 62-est hordott de ez már más téma:) A két fiam mindkettõ 56 cm-mel született egyik 3, 5 kiló volt másik 4, 2 és 6-7 hetes korukig jó volt rájuk az 56-os ruha, utána jött a 62es.
Nem mindjárt, de már 1 hetesen a 62-es kellett. A kórházból 62-esben jött haza. Kit érdekel, hogy mi ciki vagy nem ciki. Nem nézi azt senki, hogy miben hozom haza, lehetett volna rajta krumplis zsák is. És hogy a kérdésedre is válaszoljak, a legtöbb babára egyébként jó a kórházi napokban az 56-os méret.
akkorának jó még az 56os :) én mindkét méretbõl teszek el és akkor nem lesz baj hogy mekkora lesz :) nagyobbik hugom ilyen volt, 58 centivel született és 4 kilóval, de õt anyum túlhordta és azért volt akkora :)
Kedves 9-es válaszoló! 1. vagyok. Nyugodtan elhiheted, van olyan, hogy egy gyerek 68-as mérettel kezd! Egy ismerõsöm kisfia 4500 g-mal és 64 cm-rel született. Szerinted belepréselte egy 56-os ruhába??? Nem tudom, miért kell kételkedni állandóan! Nem egyforma méretekkel születnek a gyerekek!

Igaz, hogy az újszülöttekre minden nap tiszta ruhát kell adni?

Ezt hallottam egyik nap, de nem értem miért, ha nem lesz alul maszatos, és nem bukja le, akkor minek? A babák még nem koszosodnak, meg nem izzadnak. Bocsi, ha butaságot kérdezek. Elsõ babát várom.

Legjobb válasz: Én el sem tudnám képzelni, hogy a gyerekeimre ne tiszta ruhát adjak mindennap.

Én el sem tudnám képzelni, hogy a gyerekeimre ne tiszta ruhát adjak mindennap.
Még csak város és így gondolod, de kint lesz majd öltözteted :) Egyébként 2x is rá lehet adni ugyanazt a ruhát, ha nem sokat volt rajta. Legalább is én a nadrágot, pulcsit vagy a tipegõt ráadtam többször is, ha csak elmenni volt rajta, vagy fürdés elõtt adtam rá. Egyébként mosatlanul nem adom vissza azt amiben egész nap volt.
Nincs oka, szerintem. Nekem is van felnõttként "itthoni" ruhám, és nem cserélem minden nap. Szabadidõ pólóval. És felnõttként azért csinálok is ezt-azt. Ha nem koszos én csak néhány naponta cserélem az itthoni ruhám. A pólót gyakrabban, de pl. egy szabadidõdnacit minek naponta mosni? A gyerekkel is így vagyok. Ha nem koszos a ruhája, akkor nem viszem rögtön mosni. Az alsó ruhát, ami érintkezik a testével és (szerintem) lehet melege benne, stb. azt cserélem, de a rugit, ha nem lesz koszos, nem, úgy tekintek rá, mint a saját pulcsimra. 1-2 nap simán belefér.
Ha neked elfogadható, hogy két nap ugyanabban van, akkor csináld úgy.
Én sem adnám rá ugyanazt, bár nálunk naponta több ruha is elment, ha nem a palus folyt ki akkor lebukta, vagy evés közben ráfolyt a tejcsi. Nekem sem esne jól ugyanazt a ruhát többször felvenni, ha nem izzadok bele, nem koszolom össze akkor sem.
Szerintem többet is fogsz adni rá egy nap alatt, mivel valószínû, h kifolyik majd a pisi a pelenkából. Szerintem body és rugi legyen sok otthon :-) Legalább is nálunk így volt :-)
*várod
Én "alsónemût" vagyis bodyt mindig tisztát adtam. Valahogy magamból indulok ki. Ha véletlenül ki is marad egy nap a zuhanyzás, attól még tiszta bugyit veszek másnap. (Mondjuk évente max. 5x fordul ez elõ) A felsõbb réteget tényleg nem muszáj cseréni (rugdalódzó), ha nem lesz koszos. Mondjuk 3 gyerek után azt mondom, hogy ez ritka, mint a fehér holló. :D Olyan volt, hogy ha fürdés elõtt egy órával cseréltem a ruhát, akkor fürdés után is ráadtam "jó lesz ez még alapon". Egyébként meg több gyerekem is nyári, az egyik május végén született, egész nyáron izzadt mint a ló, napi4-5x biztos átöltöztettem (bodyt cseréltem, más nem is kellett rá) Másik gyerekem meg olyan bukós volt, hogy ha csak akkor öltöztettük át, amikor már "túró szaga" volt (anyatejtõl), akkor is napi 4-5 csere megvolt. Szóval vágjatok bele, aztán majd meglátod hogy jó, kialakul az. Szerintem az ilyen dolgokban nem kell elõre kõbe vésni az elveket. :)
A kérdező hozzászólása: #14, tegyük fel, hogy nem hányja le! Itt nem arról van szó, hogy kell-e cserélni, ha piszkos, pisis, stb. lesz, hanem, hogy elméletben van-e bármilyen eü. oka, hogy cserélni kell! Hihetetlen milyen nehéz esetek vagytok.
A kérdező hozzászólása: #15 köszönöm szépen!
Én minden nap tiszta ruhát adok a bébire. Reggel felkelésnél is és este fürdetés után. Nap közben pedig csak akkor ha "baleset" történik. Az oka pedig egyszerû, én is minden nap tiszta ruhát veszek fel, nem hordok 1 napnál tovább semmit. Lehet egy kívülállónak ez betegesnek tûnik, de én így érzem jól magam és szerintem a babám is jobb kedvû egy tiszta ruhában (nálam az 1 apnál tovább hordott ruha koszosnak számít).
Itt a te felfogásod hihetetlen!!Már 66 ezerszer leírták neked, hogy nincs e.ü. oka, de még mindig ugyan azt kérdezed a 14estõl. Egyébként meg nincs olyan, hogy kötelezõen minden nap tiszta ruhát kell adni a kicsire.De úgy is fogsz, mert nincs olyan csecsemõ, és ismétlem NINCS olyan, aki ne bukna napi legalább egyszer.Az újszülöttek többnyire azért, mert még tisztulnak és könnyen túlszopizzák magukat, késõbb amikor meg már nagyobbacska akkor meg azért, mert folyton mozognak, forgolódnak és könnyen visszabukik a kajcsi!!Most még elég nehéz elhinni, hogy minden nap tiszta ruha kell a kicsire, de majd megtapasztalod, és akkor nem leszel ennyire , , kötöszködõs, , . :) Ja és egyébként õk is ugyan úgy megtudnak izzadni, mint te, ugyan is a hõszabályozás már náluk is mûködik, és ha túl van öltöztetve akkor fog izzadni. Fél éves baba anyukája
NA hát a heti mosással sem vagy semmi. Nem 56 gatyát kell egyszerre mosni, hanem ha ennyi szennyes van, 1-2-3 naponta ki kell mosni a cuccot és máris nincs annyi egyszerre. Ha valamit csak egy órára veszek fel, és nem lesz koszos nyilván nem kell rögtön mosni, de ha valami reggeltõl estig rajtam van (vagy a gyereken) akkor azt azért nem árt kimosni.
A bodyt en volt, h 2 naponta csereltem, de altalaban naponta, de semmi baja nem lesz, ha 3 napig nem csereled le se, de azert 2 naponta ajanlatos! A gyerek nem koszos, es telen nem izzad! Nyaron azert naponta kell cserelni, mikor igazan hoseg van! De ne aggodj, ha nem csereled naponta!
A kérdező hozzászólása: Jaj #13, ne legyél már ilyen álszent! Itt nem bugyiról van szó, hanem pl egy nadrágról! Nehogy azt mondd, hogy minden nap másik nadrág van rajtad otthon! Jelzem: amiben csak otthon vagy! Valószínûleg egy 4 tagú családban a heti mosásnál senki nem mos 4 emberre 7 otthoni és 7 elmenõs gatyát (össz: 56 gatya) Azt sem írtam sehol, hogy én egy hétig ugyanabban a göncben vagyok, de itt vannak ilyen szupernayukák, akik a dolgok mögé látnak! Hát barátom, ez az undorító!
Egészségügyi oka nincs. Amikor már hidegebb volt, a nadrágot 2 napot adtam rá, a felsõt minden nap cseréltem. Amikor mégkicsi volt a kislányom, minden nap tiszta bodyt kapott és én ujjatlan, hosszú szárú rugikat adtam rá, azt ráadtam kétszer. Nyáron minden nap új bodyt és rövid gatyót adtam rá. Természetesen, ha leette, bepisilt, mindig cseréltem. Úgy öltözteted, ahogy akarod, a te gyereked.
minden nap sok tiszta ruha kell egy újszülöttnek, mert lehányja napjában többször is
Ha magadra sem adsz minden nap tiszta ruhát, akkor valszeg rá sem fogsz, de ez elég undorító.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Tényleg nek kötözködni akartam, és biztos majd én is cserélgetem, csak megütköztem azon a "NEM LEHET kétszer ugyanazt ráadni, minden nap új ruha KELL" mondaton. :)
Én nem adtam minden nap új ruhát a babáimra (hacsak nem volt pisis vagy kakás), mégis felnõtt mind a 2, egészségesek mint a makk.
A kérdező hozzászólása: Akkor meg kérdezem másképp: Van-e bármilyen egészségügyi vagy higiéniás oka annak, hogy nem lehet kétszer ugyanazt ráadni? Gondolok itt bármilyen bõrfertõzésre, ilyesmi. Sehol nem írtam, hogy igénytelenségbõl egy hétig adnám rá ugyanazt, de érdekel, hogy mitõl evidens a napi csere. Ismétlem, ha nem folyik ki semmi, és nem bukja le.
A kérdező hozzászólása: Jó, most túl azon, hogy neked milyen a képzelõerõd, objektíve mi az oka a minden napos váltásnak? Mi van, ha két napig van ugyanabban? (Nyilván csak nappalra, éjjel másban aludna.)
Az én gyerekem most is izzad és tuti, hogy fog télen is, mert egyfolytában mozog.Pl amikor sokáig van hason és próbálgat kúszni-mászni bizony úgy megizzad, hogy tapad a bõréhez a hosszú ujjú bady. Fél éves baba anyukája voltam


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!