Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell tanulni (392 db)

Hogyan kell tanulni hogy jeles, vagy kitűnő legyek?

Általánosban mindig jeles voltam, jutalomkönyvet is kaptam év végén, most meg nyakamon az érettségi, és gy?jtöm be a ketteseket meg a hármasokat, pedig tanulok. Hogy kell tanulni? Elég lenne az is, ha jeles lennék, annyira nem akarok kit?n? lenni.

Legjobb válasz: Nálam egy jól bevált módszer volt az, hogy kulcsszavakat tanultam meg és e köré építettem az egész anyagot. Ez hasznos pl. irodalomnál, történelemnél, biológiánál. Magolni nem érdemes, azt másnapra úgyis elfelejted. Kivéve az idegen nyelv szavai, az másképp nem megy. Matek, kémia fizika tárgyaknál a legjobb módszer a rengeteg számolás gyakorlása minél többször. Mindig érdemes újra átszámolni az órán megoldott feladatokat, mert van sok típuspélda köztük, amik úgyis visszatérnek. Törekedni kell arra, hogy logikusan kell tanulni, bele kell vinni a saját gondolkodást, el kell töprengeni a MIÉRT-eken. Nálam az is jól mûködött, hogy tanulás közben elképzeltem, hogy ha én lennék a tanár és nekem kéne elmagyarázni azt amit épp tanulok, azt hogyan tenném, miket mondanék és hogyan, hogy azt a legbutább is megértse. Ekkor elõjönnek a hiányok, amiket érdemes pótolni. Nagyon fontos azonban a pihenés is. Az agy általában nem képes a hosszú ideig tartó, megterhelõ tanulási folyamatra, ezért pihenni mindig kell. Pár perc a friss levegõn vagy egy csésze tea, kávé nekem mindig jól jött. Fontos a régi dolgok folyamatos ismétlése is, mert sok minden erre épül. Ha nincs meg a megfelelõ alap, akkor arra nem lehet építkezni. Tanulási módszer szinte mindenkinél más és más, ezért azt egyénileg mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy kinek mi a legjobb. Általánosságban azonban törekedni kell a minimális magolásra és a minél inkább logikus tanulási folyamatra.

Nálam egy jól bevált módszer volt az, hogy kulcsszavakat tanultam meg és e köré építettem az egész anyagot. Ez hasznos pl. irodalomnál, történelemnél, biológiánál. Magolni nem érdemes, azt másnapra úgyis elfelejted. Kivéve az idegen nyelv szavai, az másképp nem megy. Matek, kémia fizika tárgyaknál a legjobb módszer a rengeteg számolás gyakorlása minél többször. Mindig érdemes újra átszámolni az órán megoldott feladatokat, mert van sok típuspélda köztük, amik úgyis visszatérnek. Törekedni kell arra, hogy logikusan kell tanulni, bele kell vinni a saját gondolkodást, el kell töprengeni a MIÉRT-eken. Nálam az is jól mûködött, hogy tanulás közben elképzeltem, hogy ha én lennék a tanár és nekem kéne elmagyarázni azt amit épp tanulok, azt hogyan tenném, miket mondanék és hogyan, hogy azt a legbutább is megértse. Ekkor elõjönnek a hiányok, amiket érdemes pótolni. Nagyon fontos azonban a pihenés is. Az agy általában nem képes a hosszú ideig tartó, megterhelõ tanulási folyamatra, ezért pihenni mindig kell. Pár perc a friss levegõn vagy egy csésze tea, kávé nekem mindig jól jött. Fontos a régi dolgok folyamatos ismétlése is, mert sok minden erre épül. Ha nincs meg a megfelelõ alap, akkor arra nem lehet építkezni. Tanulási módszer szinte mindenkinél más és más, ezért azt egyénileg mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy kinek mi a legjobb. Általánosságban azonban törekedni kell a minimális magolásra és a minél inkább logikus tanulási folyamatra.
Suli után hazamész eszel pihensz kb fél órát leülsz és tanulsz addig ameddig nem megy!!! Se TV, se internet! semmi! ha jó akarsz lenni akkor egésznap a tankönyveket és a füzeteidet kell bújnod, másképp soha nem leszel jobb 3 asnál!!! Sajnos középsuliba ez van fõleg érettségi elõtt.
A kérdező hozzászólása: köszönöm. az a baj, hogy sok a tanulnivaló, én ennek egy részét tartom csak fontosnak, egy része nem is érdekel, és 3 féle különórám van, amikre szintén kell tanulnom. A különórákon jól szoktam teljesíteni, talán részben emiatt nem megy olyan jól a tanulás az iskolában.
Azért ez nem igaz, hogy középiskolában csak akkor lehet valaki jó tanuló, ha napi 6-8 órákat tanul! Ez a képességeidtõl függ. Órákon figyelj oda, ne beszélgess, ne hagyd, hogy eltereljék a figyelmedet, nagyon sokat számít! Ne egy egész szöveget próbálj megtanulni, hanem kulcsszavakat, amelyekbõl fel tudod építeni a szöveget. Témazárókra ne egy nappal korábban kezdj el készülni a nulláról, inkább minden óra elõtt tanulj fél órát, ha az alapok megvannak, akkor könnyû ráerõsíteni.
A kérdező hozzászólása: hát ezek közül amiket írtatok nagyon keveset tartottam be. hm... talán ez volt a baj. köszönöm :)
Én mindigis kitûnõ voltam 1-7-ig most vagyok hetedikes. Keresd meg a kulcsszavakat az anyagban majd kapcsold össze az anyaggal és a benne lévõ infokkal majd olvasd át kétszer ha nem megy nelégy ideges trekedj a jo kifejezésre ne használj röviditéseket oránként 5-10 percet pihizz és mikor tanulsz kapcs ki számitogép t zene esetleg ha neked jobb egy kis klasszikus halk zenét berakhatsz szellõztess sokat mert serkenti az agysejtyeidet majdha végeztél mindennel marad egy kis szabadidõd és minden orára tanuljszorgalmasan akikitûnõ akar lenni annak az alapja a szorgalom és aután arra tudsz épiteni meglásd jo lessz vagyis nekem bevált énis innen kérdeztem még 1 be és azota követem sok sikert és sok szorgalmat!!!

Ti szerintetek hogy kell tanulni? Ti hogy szoktatok?

Legjobb válasz: Ha pl szöveget akarsz meg tanulni akkor az hatásos hogy fel veszed mp 3 és aszt halgatod és alvás közben is én többször olvasom el a szöveget amit meg kell tanulni késöbb apám vagy anyám ki kérdez

Ha pl szöveget akarsz meg tanulni akkor az hatásos hogy fel veszed mp 3 és aszt halgatod és alvás közben is én többször olvasom el a szöveget amit meg kell tanulni késöbb apám vagy anyám ki kérdez
A 4 éves anyagból bármit kérdezhetnek írásbelin. A tételek csak a szóbelire kellenek.
Elvileg ha 4 évig tanultál, akkor már nem kell elkezdeni elõlrõl, mert már tudod. :)
Lassan érdemes nekiállni átvenni az elmúlt négy év anyagát. Ha megtanultad, nem kell újratanulni, csak néhányszor átolvasni. Én pl. fogtam a négy törikönyvet és kétszer végigmentem rajtuk. Amikor megkapjátok a tételeket, saját kezûleg dolgozd ki õket. Nem kell túl részletesen, vázlatosan is elég. A lényeg, hogy te csináld. Addigra kb. meg is tanulod. Ha néhányszor fel is mondod magadnak, tuti nyerõ vagy.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Én úgy látom, hogy az érettségi annyira röhejes, hogy jóformán nem is kell az a tudás, amit 4 (vagy esetleg 5, vagy még több) év alatt megtanultál/tanítanak; ha tudod, az se baj, könnyebb lesz az érettségi, de -magyarból szövegértés+ vagy érvelés, vagy mûelemzés, vagy összehasonlítás van; ezekhez csak az elemzés módszerei kellenek -töribõl annyi segédanyagot adnak, hogy lehetetlen nem jóra megírni -a matek azért egy kicsit húzósabb ilyen szempontból; ugyan függvénytáblát használhatsz, de azért azt is kell tudni, hogy melyik képletet mikor és hogy kell használni, de az is megírható egy 3-asra csak a függvénytáblából (meg egy kis gondolkodás sem árt hozzá). -talán az angol az, amire kell inkább készülni, de ha valakinek megy az angol, annak nem sok dolga van vele. -a szabadon választottaknál nem tudom mi a helyzet; én fizikából érettségiztem, ott az elsõ rész "tippelõs", a második résznél pár darab számolós feladat van, ennyibõl áll az érettségi. Szóbelire azokat a tételeket kell tudni, amiket a tanár (vagy emelt szintû esetén az Oktatási Hivatal) meghatározott, de gondolom középszintre mész, ott a saját tanáraid érettségiztetnek, akik elnézõk, szóval ha magabiztosan mondod a rizsát, akkor a tanárod bólogat, ha meg a vizsgabiztos nem olyan szakos, akkor nem fog belekötni.


A tanulás technikája, hogyan fejleszthető? Hogyan kell tanulni?

A tanulási kompetencia, a tanulás technikája nem velünk született képesség, ez is tanulható. Ha valaki ezt a képességét fejleszti, megváltozik a tanulási magatartása.

Legjobb válasz: Én, 25 évesen, mérnöki és közgazdász diplomával, kutatásokkal és publikációkkal, suli mellett EUs szervezetkben betöltött vezetõ pozícióval és saját londoni start-uppal azt mondom, hogy tanulni úgy kell, hogy leülsz a seggedre, és tanulsz. Nincs varázslat, meg hókusz-pókusz. Kis szüneteket kell tartani, egyébként pedig koncentrálni, a kapott információkat szummázni és elhelyezni kontextusban. Én általában este tanulok (egyrészt, mert akkor van idõm, másrészt akkor vagyok a leginkább fogékony). A cikkrõl az a véleményem, hogy a fiataloktól elvárt a tanulás, idõsebb korban nem, tehát a többség ellustul. Én el nem tudom képzelni, hogy évek múlva ne kövessem napi szinten a tudományos folyóiratokat, vagy az ajánlott szakmai cikkeket. De mindenki maga dönti el, hogy mit kezd az idejével. Én bátorítalak a tanulásra, mert valóban sosem késõ, de varázslatos módszerre ne várj.

Én, 25 évesen, mérnöki és közgazdász diplomával, kutatásokkal és publikációkkal, suli mellett EUs szervezetkben betöltött vezetõ pozícióval és saját londoni start-uppal azt mondom, hogy tanulni úgy kell, hogy leülsz a seggedre, és tanulsz. Nincs varázslat, meg hókusz-pókusz. Kis szüneteket kell tartani, egyébként pedig koncentrálni, a kapott információkat szummázni és elhelyezni kontextusban. Én általában este tanulok (egyrészt, mert akkor van idõm, másrészt akkor vagyok a leginkább fogékony). A cikkrõl az a véleményem, hogy a fiataloktól elvárt a tanulás, idõsebb korban nem, tehát a többség ellustul. Én el nem tudom képzelni, hogy évek múlva ne kövessem napi szinten a tudományos folyóiratokat, vagy az ajánlott szakmai cikkeket. De mindenki maga dönti el, hogy mit kezd az idejével. Én bátorítalak a tanulásra, mert valóban sosem késõ, de varázslatos módszerre ne várj.
Én gimiben nem tudtam tanulni, szenvedtem is rendesen az alig 4-es feletti átlagért. Erõn felül szenvedtem. :/ Nekem ami segített, elsõsorban, hogy nem szabad az elsõ kudarc után bepánikolni és elkönyvelni, hogy neked nem megy. Például nyelvnél: érted a szabályokat, mégis elrontod a feladatot -> tilos bepánikolni! Sõt, vedd úgy, hogy már ez is szép teljesítmény. Másrészt tudd, hogyan és mikor vagy fogékony. Akvyr-hoz hasonlóan én is este-éjszaka. Ráadásul állítólag jó, ha tanulás után hamarosan alszol. A másik: mondják, hogy kapcsolj ki számítógépet, telefont el és úgy. Nos, nekem ez nem jó, mert sokszor kell szünetet tartanom. Kikapcsolhatom én a gépet és elrakhatom a telefonomat, de fél óra múlva konkrétan alszom. Akkor: írj mindig átlátható vázlatot, nekem segít a sok szín alkalmazása, de megint szubjektív: mást zavar. Én, mint kiderült :D, vizuális vagyok, ezért segít, ha jól átlátom. Ahol magolnom kell, ott majdnem biztos, hogy rajzolni fogok és inkább a saját rajzomat memorizálom, arról eszembe jut a felsorolás/miegyéb. Próbálok mindent vizuálisan magam elé képzelni, ez segíti a megértést. Tehát ha valamilyen folyamatot kell megtanulni, és nem látom az összefüggéseket vagy nem elég, ha azokat látom, akkor elképzelem a folyamatot, mintha TV-n nézném. Az összefüggéseket, meg azt, hogy TE mibõl érted meg, keresni-keresni kell, kihívásnak is jó gondolkozgatni. Magamnál arra jöttem rá, hogy ha több napon is átnézem ugyanazt, az segít. (Ezért nem tudok halogatni, aminek nem örülök :( ) Írtad, hogy mondjuk nyelvet tanulnál. Én úgy tanulok szavakat, hogy egy nap kiírom és magolom - ezt én nem nagyon tudom máshogy, mint magolva és itt a rajz se segít, mert csak magyarul jut tõle eszembe. Majd másnap is magolom. Általában harmadnapra már tudom a szavakat, amit nem, azt még mindig magolom. Negyedik nap max.pontos szódolgozatot írok. Szóval: tudd, mikor tudsz tanulni, tudd, mennyi szünet kell és mikor, legyél vizuális, és amit csak magolni tudsz, mert... csak magolni lehet, azt foglald rajzba :D
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nagyon bonyolult kérdést tettél fel:Nem könnyû rá válaszolni!Mégis megpróbálok rá.Rengeteg sok minden befolyásolhatja a tanulást.Nem hiszek abban, és szerintem nem úgy van, hogy mindent úgymond "be lehet vágni, biflázni, magolni"! De igen:Vannak ilyen dolgok is: Pl. verstanulás, nyelvtanulás (egy része), stb. Néhány dolog, ami miatt másképp kell tanulni dolgokat: 1.Nem mindegy, hogy száraz elméleti, számokkal teli dolgokról van szó, vagy inkább elvontabb dolgokról, 2.Az is befolyásolhatja a dolgokat:Elméleti, vagy inkább kifejezetten gyakorlati dolgokat tanulsz (pl. hegesztés)? 3.Döntõ:Az a valami, amit tanulsz, egyedül is megtanulható, vagy csak és kizárólag közösen, társas kapcsolatokban? 4.Szükségesek -e a tanulásodhoz speciális képzettségek, elõképzettségek, elõzetes ismeretek?Ha igen, milyenek? (pl. egy atomerõmûvi mérnök esetén) 5.Még az is befolyásoló tényezõ:Mennyire vagy "rászorulva" hogy megtanuld, elsajátítsd azt az ismeretet?Nyilván, ha motivált vagy, jobban odafigyelsz és könnyeben tanulsz (vagy épp ellenkezõleg:"Muszájból") 6.Aztán:Honnan tanulsz? a.könyvekbõl b.szakemberektõl c."sorstársaidtól", hasonló, kevés tudású ismerõseidtõl, osztálytársaidtól d.internetrõl (nem mindig jó módszer) e.sehonnan, úgymond az életbõl:tv, rádió, filmek, stb. f.tanártól, tanároktól g.Saját vagy mások jó vagy rossz tapasztalatából h.stb. Mint láthatod:A tanulás egy igen bonyolult dolog, kérdés!Ha lehet, és egyéb kérdésed van:Szûkítsd le a kört, mert a kérdésed túl általános, nehéz rá válaszolni! Tanulásodhoz kívánok jó tnulást: Lantos Lacoi
Lantos Laci tökéletesen kifejtette a dolgokat, járatos a tanulás módszertanában. Igen is meg kell tanulni tanulni, különbözõ technikák léteznek erre, valamint egyetemeken/fõiskolákon egyes szakokon oktatják ezeket a fogásokat, ezek közül az elõzõ válaszoló felsorolt jó párat. :D Én speciel este nem tudok tanulni, most is próbálkozok vele de nem megy, ráadásul olyat amit utálok, de csak nappal tudom megjegyezni a dolgokat.
A kérdező hozzászólása: köszönöm. Igazság szerint bármilyen tudás elsajátítására gondolok. Ámblok, hogy kell tanulni, valamit megtanulni. Elméleti tanulásról beszélek és nem hegesztésre gondolok :-) Az jó, hogy egyetemeken oktatják, de oda valahogy be is kell jutni ! :-/ Elém raknak egy történelem a biosz könyvet és, hogy sajátítsam el ami benne van? Hogy tudom mindazt megjegyezni? Akár egy nyelvet. Hogy lehet annyi szót bemagolni?
Ajnlom Joshua Foer-Einsteinnel a holdra cimu konyvet. Sok minden mellett a tanulasrol is ir. Technikanak pedig szerintem a legjobb a memoriapalota

Hogyan kell tanulni?

A kérdés egyszer?nek t?nik de egy ideje mégis képtelen vagyok rá, kb fél percenként elkalandozok. Gyakorlatilag puskákon vészelem át a dolgokat de ez se mehet örökké és a jegyeim is rohamosan romlanak. Szóval valami tippet tudnátok adni?

Legjobb válasz: nem kell tanulni, jól kell kinézni oszt kész

nem kell tanulni, jól kell kinézni oszt kész
Képzeld el, hogy egy útszéli árokban lapátolsz. Ez majd meghozza a kedved.
A kérdező hozzászólása: Hát szerintem az pont nem elég :D
attól függ :D
Olvasd el néhányszor az anyagot, majd próbáld felidézni magadban mi is volt leírva a könyvben, kisebb részekre lebontva tanuld így az anyagot, amikor már az egyes részek kiadják a teljes anyagrészt akkor vagy kész. Fontos még hogy értsd is amit tanulsz, próbáld megkeresni az értelmét nem lehet mindent bemagolni, én jelenleg 15 perc alatt megtudok ezzel a módszerrel tanulni egy történelemleckét, pontosan és részletesen. Oldj meg néhány matekpéldát minden nap és olvass akkor egyre gyorsabban fog menni a tanulás. Üdv, egy 11.-es stréber 4.9-es átlaggal.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm :D matekkal meg ilyesmivel nincs gondom csak elmélettel, köszi a tanácsot kipróbálom :D
A matematika a logikus gondolkodásmód fejlõdése miatt fontos, ami elengedhetetlen a tanuláshoz azért írtam.

Hogyan kell tanulni?

Én magolok sajnos..sose értek semmit:(

Legjobb válasz: elõször meg kell érteni amit meg akarsz tanulni mindenben van vmi rendszer, szerkezet többször elolvasni az egészet egybe megnézni utána, mi maradt meg egyes mondatok ismételgetése nem megoldás

elõször meg kell érteni amit meg akarsz tanulni mindenben van vmi rendszer, szerkezet többször elolvasni az egészet egybe megnézni utána, mi maradt meg egyes mondatok ismételgetése nem megoldás
A kérdező hozzászólása: pedig én azt szoktam:S

Hogyan kell tanulni? Te hogy szoktál tanulni?

11.-es vagyok és felmerült bennem, hogy amúgy hogyan kell tanulni? mert eddig nagyjából amit tudtam megjegyeztem órán és azt leírtam dolgozatban. sosem buktam még semmib?l de elég szar jegyeim vannak.. a matek, kémia, fizika féle tantárgyak viszont mindig könnyedén mennek mert kilogikázom ?ket, ha meg tudom el?re hogy nagyon nem értem akkor leülök és 1 órát szánok arra hogy rájöjjek hogyan kell és onnantól tudom. ja ráadásul kémiát is lazán megmarad a tanulni való része mivel gyakorlaton laboratóriumban dolgozom és ott folyamatosan használom és még ha els?re nem is tudom, egy két találkozás után már simán megjegyzem az adott kifejezést vagy ezköszt vagy bármit. hasonlóan vagyok az angollal is, mivel itt neten elég sokat használom, nem nagyon találkozom olyan szavakkal az iskolában amiket nem értenék.

Legjobb válasz: Szerintem neked (nekünk) találták ki a duplázást. Nekem is csak átolvasni van türelmem az ilyen tárgyakat.

Szerintem neked (nekünk) találták ki a duplázást. Nekem is csak átolvasni van türelmem az ilyen tárgyakat.
Pl jegyzeteld ki a lényegét nagyon röviden de tömören és tanuld meg azt, én is így szoktam tanulni a "tanulós" tárgyakat.

Hogy kell tanulnom a Vörösmarty Mihály gimnázium drámatagozatára? És miben kell jó lennem?

Legjobb válasz: Ezek szerint nem vizsgáltad meg jól a honlapját. Nagy ész nem kell hozzá, inkább a tehetség a fontos. 4-es átlaggal simán bekerülsz, ha van tehetséged, 3-massal akkor ha nagyon tehetséges vagy, 2-essel nem gondolnám. A második kérdésedet nem értem... Vajon egy drámatagozaton miben kell jónak lenned? Szinte benne van a kérdésedbe a válasz....

Ezek szerint nem vizsgáltad meg jól a honlapját. Nagy ész nem kell hozzá, inkább a tehetség a fontos. 4-es átlaggal simán bekerülsz, ha van tehetséged, 3-massal akkor ha nagyon tehetséges vagy, 2-essel nem gondolnám. A második kérdésedet nem értem... Vajon egy drámatagozaton miben kell jónak lenned? Szinte benne van a kérdésedbe a válasz....

Hogy kell tanulni?

8.-os vagyok.. és hát most van ez a tovább tanulás.. és szorul a hurok. Vagy is, hogy sose mondták, hogy hogy kell tanulni.. Ha valaki, tudja, hogy esetleg, hogy kell jól... úgy, hogy megragadjon tanulni azt megköszönném..

Legjobb válasz: ... ha az a problémád, hogy megragadjon, akkor magolsz. AZ csak rövid távú ismeretet ad, tudást nem. A tanulás lényege, hogy új ismerethez jutunk. Ezt meg kell érteni. Akkor értjük, ha el tudjuk helyezni a környezetében, ismerjük a kapcsolatait, és alkalmazni tudjuk. Ha megértés nélkül továbblépünk, akkor a következõt sem fogjuk érteni. Egy idõ után azt érzékeljük, hogy semmit se értünk, de már nem tudjuk, hol vesztettük el a fonalat. Érdemes példákon gyakorolni, a megoldásról mindig meg kell gondolni reális-e. Matek, fizikában egyszerû, ott sok példa van. De irodalom, történelem esetén is akkor értjük, ha alkalmazni tudjuk. Konkrét - éppen nem értett - példán könnyebb elmagyarázni.

... ha az a problémád, hogy megragadjon, akkor magolsz. AZ csak rövid távú ismeretet ad, tudást nem. A tanulás lényege, hogy új ismerethez jutunk. Ezt meg kell érteni. Akkor értjük, ha el tudjuk helyezni a környezetében, ismerjük a kapcsolatait, és alkalmazni tudjuk. Ha megértés nélkül továbblépünk, akkor a következõt sem fogjuk érteni. Egy idõ után azt érzékeljük, hogy semmit se értünk, de már nem tudjuk, hol vesztettük el a fonalat. Érdemes példákon gyakorolni, a megoldásról mindig meg kell gondolni reális-e. Matek, fizikában egyszerû, ott sok példa van. De irodalom, történelem esetén is akkor értjük, ha alkalmazni tudjuk. Konkrét - éppen nem értett - példán könnyebb elmagyarázni.
A kérdező hozzászólása: értem, köszönöm szépen!!
Sziaa:) Nyelveket:jobb, ha leülsz és megtanulod a szavakat rendesen, ezt másképp sajnos nem lehet, de csinálhatod azt is, h post it cetlikre ráírod õket és kiteszed bárhová a szobádba Matek:gyakorlat teszi a mestert, gyakorold sokat a feladattípusokat, hidd el, így tuti meg lesz;) Töri:na az magolós, bár nekem elég volt 5x elolvasni és tudtam Fizika:olvasd el egyszer, próbáld értelmezni, ha segít, készíts hozzá vázlatot/rajzot és mondd fel hangosan, majd olvasd el az egyész leckét még1x és menni fog:) Kémia:magolós, de a 8-os anyag még nem nehéz;)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ!! :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!