Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell levéltárban családfát kutatni (1 db)

Hogyan kell a levéltárban családfát kutatni?

Úgy értem, csak bemegyek és keresgélek, vagy valakinek szólni kell, hogy mit keresek és az odaadja? Be kell oda jelentkezni, vagy nyitvatartási id?ben bármikor mehetek? És hogy kell kezelni a mikrofilmeket?

Legjobb válasz: Nyitvatartási idõben bemész, lepakolod a cuccaidat, és tõlünk a portás megkérdezte, hogy mit akarunk. Megmondtuk, aztán felkísért egy szobába, ahol a levéltáros nõ is megkérdezte, hogy pontosan mit keresünk. Aztán ki kellett tölteni valami papirt az adatokkal, és odaadták amit kerestünk, és lehetett tanulmányozni- ha jól emlékszem, így volt. A mikrofilmekrõl nem tudok semmit. De ha bemész nyitvatartási idõben, akkor ott úgyis el fogják mondani, hogy mit kell tenned, biztos rendesek lesznek :)

Nyitvatartási idõben bemész, lepakolod a cuccaidat, és tõlünk a portás megkérdezte, hogy mit akarunk. Megmondtuk, aztán felkísért egy szobába, ahol a levéltáros nõ is megkérdezte, hogy pontosan mit keresünk. Aztán ki kellett tölteni valami papirt az adatokkal, és odaadták amit kerestünk, és lehetett tanulmányozni- ha jól emlékszem, így volt. A mikrofilmekrõl nem tudok semmit. De ha bemész nyitvatartási idõben, akkor ott úgyis el fogják mondani, hogy mit kell tenned, biztos rendesek lesznek :)
A családfa kutatást az anyakönyvekben kell kezdeni. A legkorábbi õsöddel kezdd, akinek ismered a nevét. A felekezet szerinti anyakönyveket kérd ki a levéltárból. Halottit, születésit, házasságit. Ha az akvezetõk jól vezették a könyveket, akkor az illetõ személy szüleinek nevét, lakhelyét meg lehet tudni.Halálozásnál a házastárs nevét, ha gyermek, akkor a szülõkét. Visszafelé kell menni az idõben. Ha városban laksz, ahol van megyei levéltár, oda az Országos Levéltárból leküldik az anykönyvekrõl készült mikrofilmeket. Érdemes továbbá kutatni a korai összeírásokat. Szintén levéltár, de vannak már DVD-s feldolgozások is. Meg lehet nézni helytörténeti munkákat. Ha nemzetiségrõl van szól (pl. német), akkor ehhez különbözõ betelepülési listákat lehet tanulmányozni. Ha tudnék konkrétabb adatot, tudnék konkrétabban segíteni. Vannak a családfa összeállításhoz speciális felületek.
Az a legegyszerûbb, ha azzal kezded, hogy a legidõsebb rokonokat kikérdezed és pontosan felrajzolod a családfát. A neten sokféle családfaszerkesztõ programot találhatsz. Oda érdemes beírni a kapott adatokat és utána érdemes a levéltárnak nekiugrani.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Az anyukámnak a testvére és a felesége az nekem a nagybácsim és nagynénim?

3

Torgella név jelentését keresem, van itt jártas ebben a témában köztetek?

1

A Boczor vezetéknév honnan származik?

1

Anyai nagyapám testvérének a fia, az édesanyám unokatestvére, nekem a másodunokatestvérem?

6

Miléyen eredetű név a "Moczok"?

6

A keresztapám fiának az unokatestvére rokonságban áll velem, ha a kereszapám nem a vérrokonom? Van erre valamilyen szó?

5

Látogatás lemondása, csak engem idegesít ennyire?

Sógorn?mék bejelentkeztek mára, este fél 9-re (du szóltak). Úgy alakítottunk mindent, hogy ?ket várjuk. Van egy 1 éves kisfiam, babát várok emellett. Erre 3/4 9 -kor szólnak, hogy mégsem jönnek (elhúzódott a programjuk).
Úgy látom, a mai világban ez a normális, mert az én bátyám, barátaink is rendszeresen megcsinálják, hogy 1-2 órával kés?bb jönnek a megbeszéltnél, lemondják / átteszik, stb.

13

Hon és nép ismeretből az a házink, hogy egyes rokonokat hogy szólítottak régen pl. ángyom És nem igen találok a neten ilyeneket és a szüleim sem tudnak erről semmit . Nagyon kiellene a segítség. tudsz segíteni?

égi nevek

4

Milyen rokoni kapcsolat valakinek az unokakeresztapja?

6

Mit tegyek, ha a nevelöapámat utálom, és mindig veszekszünk? !

4 éve ismerem, még az elején jól kijöttünk, de évröl évre egyre rosszabb lett a helyzet. Anyukámmal hetente vitatkoznak,és néha én is belekeveredek a vitákba. Bármennyire is rossz a helyzet anyukám kitart mellette, mert terhes. Engem is egyedül nevelt fel, és nem akar újra egyedül szenvedni. Én már nem bírom tovább ezt az állandó feszültséget. Mi tévö legyek?

2

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!