Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell levéltárban családfát kutatni (1 db)

Hogyan kell a levéltárban családfát kutatni?

Úgy értem, csak bemegyek és keresgélek, vagy valakinek szólni kell, hogy mit keresek és az odaadja? Be kell oda jelentkezni, vagy nyitvatartási id?ben bármikor mehetek? És hogy kell kezelni a mikrofilmeket?

Legjobb válasz: Nyitvatartási idõben bemész, lepakolod a cuccaidat, és tõlünk a portás megkérdezte, hogy mit akarunk. Megmondtuk, aztán felkísért egy szobába, ahol a levéltáros nõ is megkérdezte, hogy pontosan mit keresünk. Aztán ki kellett tölteni valami papirt az adatokkal, és odaadták amit kerestünk, és lehetett tanulmányozni- ha jól emlékszem, így volt. A mikrofilmekrõl nem tudok semmit. De ha bemész nyitvatartási idõben, akkor ott úgyis el fogják mondani, hogy mit kell tenned, biztos rendesek lesznek :)

Nyitvatartási idõben bemész, lepakolod a cuccaidat, és tõlünk a portás megkérdezte, hogy mit akarunk. Megmondtuk, aztán felkísért egy szobába, ahol a levéltáros nõ is megkérdezte, hogy pontosan mit keresünk. Aztán ki kellett tölteni valami papirt az adatokkal, és odaadták amit kerestünk, és lehetett tanulmányozni- ha jól emlékszem, így volt. A mikrofilmekrõl nem tudok semmit. De ha bemész nyitvatartási idõben, akkor ott úgyis el fogják mondani, hogy mit kell tenned, biztos rendesek lesznek :)
A családfa kutatást az anyakönyvekben kell kezdeni. A legkorábbi õsöddel kezdd, akinek ismered a nevét. A felekezet szerinti anyakönyveket kérd ki a levéltárból. Halottit, születésit, házasságit. Ha az akvezetõk jól vezették a könyveket, akkor az illetõ személy szüleinek nevét, lakhelyét meg lehet tudni.Halálozásnál a házastárs nevét, ha gyermek, akkor a szülõkét. Visszafelé kell menni az idõben. Ha városban laksz, ahol van megyei levéltár, oda az Országos Levéltárból leküldik az anykönyvekrõl készült mikrofilmeket. Érdemes továbbá kutatni a korai összeírásokat. Szintén levéltár, de vannak már DVD-s feldolgozások is. Meg lehet nézni helytörténeti munkákat. Ha nemzetiségrõl van szól (pl. német), akkor ehhez különbözõ betelepülési listákat lehet tanulmányozni. Ha tudnék konkrétabb adatot, tudnék konkrétabban segíteni. Vannak a családfa összeállításhoz speciális felületek.
Az a legegyszerûbb, ha azzal kezded, hogy a legidõsebb rokonokat kikérdezed és pontosan felrajzolod a családfát. A neten sokféle családfaszerkesztõ programot találhatsz. Oda érdemes beírni a kapott adatokat és utána érdemes a levéltárnak nekiugrani.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

A pasim testvére nekem kicsodám? :D

26

A liptai család honnan származik?

4

Az ükszülő/unoka mennyire közeli rokona egymásnak?

4

Mit gondoltok. Anyám mikor még terhes voltam a most másfél éves fiammal, akkor ő megmondta, hogy nem fogja annyira szeretni ezt a gyereket -nem ő lesz a favorit- hanem a kislányom aki most 5. Szerintetek ez milyen dolog?

Nem érezteti annyira,pl. ajándékok esetében egyforma a dolog. Hanem inkább azt vettem észre, hogy mivel a lányom nagyon szereti az öcsékét érzi, hogy ?t annyira nem látja szívesen a dédi meg az én anyukám se, mert sokat kell vele foglalkozni ha ott van ,meg mert kisfiú stb. Így a kislány se megy már olyan szívesen oda. Én se szívesen megyek már hozzájuk, amíg csak a lányom volt addig nem volt gond. Mostanában érzem, hogy teher vagyunk, hogy alig várják, hogy elmenjünk. Nekem ez rosszul esik. Anyámra se úgy tekintek már mint el?tte.Jó mondjuk gyerek koromban is úgy éreztem, hogy kivételezett s?t néha még most is kivételez a bátyámmal. Sose éreztem, hogy egyforma mértékben szeretne bennünket így várható volt, hogy az unokáit se fogja.

6

Van közük egymáshoz? Ha igen, akk milyen?

zsuzsinak az unokatestvérének az anyukájának a keresztlányának a másodunokatestvére lili.lilinek és zsuzsinak van köze egymáshoz?:O

5

Mennyi idős a legöregebb családtagod/rokonod? Ki ő neked?

25

Valaki megtudná mondani esetleg hogy milyen eredetű a Rinyu családnév?

9

Anyukám lánytestvére fiának és kije vagyok ha fiú vagyok? :D

3

Vezetéknév változtatás az hogy működik? +

1

Milyen rokoni kapcsolat van közöttünk?

A nagymamám testvérének az unokájàval?

2

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!