Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell levéltárban családfát (1 db)

Hogyan kell a levéltárban családfát kutatni?

Úgy értem, csak bemegyek és keresgélek, vagy valakinek szólni kell, hogy mit keresek és az odaadja? Be kell oda jelentkezni, vagy nyitvatartási id?ben bármikor mehetek? És hogy kell kezelni a mikrofilmeket?

Legjobb válasz: Nyitvatartási idõben bemész, lepakolod a cuccaidat, és tõlünk a portás megkérdezte, hogy mit akarunk. Megmondtuk, aztán felkísért egy szobába, ahol a levéltáros nõ is megkérdezte, hogy pontosan mit keresünk. Aztán ki kellett tölteni valami papirt az adatokkal, és odaadták amit kerestünk, és lehetett tanulmányozni- ha jól emlékszem, így volt. A mikrofilmekrõl nem tudok semmit. De ha bemész nyitvatartási idõben, akkor ott úgyis el fogják mondani, hogy mit kell tenned, biztos rendesek lesznek :)

Nyitvatartási idõben bemész, lepakolod a cuccaidat, és tõlünk a portás megkérdezte, hogy mit akarunk. Megmondtuk, aztán felkísért egy szobába, ahol a levéltáros nõ is megkérdezte, hogy pontosan mit keresünk. Aztán ki kellett tölteni valami papirt az adatokkal, és odaadták amit kerestünk, és lehetett tanulmányozni- ha jól emlékszem, így volt. A mikrofilmekrõl nem tudok semmit. De ha bemész nyitvatartási idõben, akkor ott úgyis el fogják mondani, hogy mit kell tenned, biztos rendesek lesznek :)
A családfa kutatást az anyakönyvekben kell kezdeni. A legkorábbi õsöddel kezdd, akinek ismered a nevét. A felekezet szerinti anyakönyveket kérd ki a levéltárból. Halottit, születésit, házasságit. Ha az akvezetõk jól vezették a könyveket, akkor az illetõ személy szüleinek nevét, lakhelyét meg lehet tudni.Halálozásnál a házastárs nevét, ha gyermek, akkor a szülõkét. Visszafelé kell menni az idõben. Ha városban laksz, ahol van megyei levéltár, oda az Országos Levéltárból leküldik az anykönyvekrõl készült mikrofilmeket. Érdemes továbbá kutatni a korai összeírásokat. Szintén levéltár, de vannak már DVD-s feldolgozások is. Meg lehet nézni helytörténeti munkákat. Ha nemzetiségrõl van szól (pl. német), akkor ehhez különbözõ betelepülési listákat lehet tanulmányozni. Ha tudnék konkrétabb adatot, tudnék konkrétabban segíteni. Vannak a családfa összeállításhoz speciális felületek.
Az a legegyszerûbb, ha azzal kezded, hogy a legidõsebb rokonokat kikérdezed és pontosan felrajzolod a családfát. A neten sokféle családfaszerkesztõ programot találhatsz. Oda érdemes beírni a kapott adatokat és utána érdemes a levéltárnak nekiugrani.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Ha egy rokonomnak van egy gyereke, az a gyerek is a rokonom mindenképpen?

6

Szerintetek ez normális rokoni kapcsolat? (továbbiak lent)

12 éves lány vagyok, van egy, egy évvel időssebb másod fiú unokatesóm. 4 éve nem beszéltünk és nem is köszöntünk egymásnak. pedig egy suliba járunk. de nem vesztünk össze semmin. azelőtt mindig együtt játszottunk. és még a dédszüleinknél sem találkozunk. ő amolyan "nagymenő" az osztályában én meg visszahúzodó. nektek volt/van ilyen unokatesótok?

13

Ügyvédek milyen órabérben, vagy alap pénzért vállalják a képviseletet?

1

A többgyerekes családban mitől van az, hogy az egyik gyereket sokkal jobban szeretik mint a másikokat?

Nekem két testvérem van az egyik csak fél, de konkrétan engem meg, a féltesómat leszarnak, állandóan csak a kis középső, ha vesznek is valamit mindig csak ő kap egyántalán nem vágják le, hogy a másik kettőnek ez mennyire rosszul esik, kiskorom óta ez megy mostmár ott tartunk, hogy kinem állhatom az apám, de nem azért merthogy én nem kapok semmit hanem mert állandóan beszólogat, soha egy jó szót nem képes mondani rám.

2

Milyen gyakran jársz temetőbe?

Főképp az érdekel,aki a szülei sirjához

14

Milyen eredetű az Ilku illetve a Kupcsik vezetéknév?

4

Családfakutatásba kezdtem. Pestről és környékéről Pucheli-eket keresek! Ismerős valakinek a Pucheli vagy a Puchele családnév?

6

Az egyszerűbb, vagy a mindennek nagy feneket kerítő embereket szereted?

3

Mit tehetnék, hogy ne mindig másokkal méregessem össze magam és ne legyek féltékeny mások életére?

4

Sogornőm beleártotta magát olyanba amithallot h én más pasival levelezgetek csak a hugom irkált a nevembe majdnem ráment a házasságom . Nyomozosdit játszot dolog nem volt igaz tultenni magam nem tudom jogosan haragszok rá? ő szerinte hülyeség volt

5

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!