Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell levéltárban (3 db)

Hogyan kell a levéltárban családfát kutatni?

Úgy értem, csak bemegyek és keresgélek, vagy valakinek szólni kell, hogy mit keresek és az odaadja? Be kell oda jelentkezni, vagy nyitvatartási id?ben bármikor mehetek? És hogy kell kezelni a mikrofilmeket?

Legjobb válasz: Nyitvatartási idõben bemész, lepakolod a cuccaidat, és tõlünk a portás megkérdezte, hogy mit akarunk. Megmondtuk, aztán felkísért egy szobába, ahol a levéltáros nõ is megkérdezte, hogy pontosan mit keresünk. Aztán ki kellett tölteni valami papirt az adatokkal, és odaadták amit kerestünk, és lehetett tanulmányozni- ha jól emlékszem, így volt. A mikrofilmekrõl nem tudok semmit. De ha bemész nyitvatartási idõben, akkor ott úgyis el fogják mondani, hogy mit kell tenned, biztos rendesek lesznek :)

Nyitvatartási idõben bemész, lepakolod a cuccaidat, és tõlünk a portás megkérdezte, hogy mit akarunk. Megmondtuk, aztán felkísért egy szobába, ahol a levéltáros nõ is megkérdezte, hogy pontosan mit keresünk. Aztán ki kellett tölteni valami papirt az adatokkal, és odaadták amit kerestünk, és lehetett tanulmányozni- ha jól emlékszem, így volt. A mikrofilmekrõl nem tudok semmit. De ha bemész nyitvatartási idõben, akkor ott úgyis el fogják mondani, hogy mit kell tenned, biztos rendesek lesznek :)
A családfa kutatást az anyakönyvekben kell kezdeni. A legkorábbi õsöddel kezdd, akinek ismered a nevét. A felekezet szerinti anyakönyveket kérd ki a levéltárból. Halottit, születésit, házasságit. Ha az akvezetõk jól vezették a könyveket, akkor az illetõ személy szüleinek nevét, lakhelyét meg lehet tudni.Halálozásnál a házastárs nevét, ha gyermek, akkor a szülõkét. Visszafelé kell menni az idõben. Ha városban laksz, ahol van megyei levéltár, oda az Országos Levéltárból leküldik az anykönyvekrõl készült mikrofilmeket. Érdemes továbbá kutatni a korai összeírásokat. Szintén levéltár, de vannak már DVD-s feldolgozások is. Meg lehet nézni helytörténeti munkákat. Ha nemzetiségrõl van szól (pl. német), akkor ehhez különbözõ betelepülési listákat lehet tanulmányozni. Ha tudnék konkrétabb adatot, tudnék konkrétabban segíteni. Vannak a családfa összeállításhoz speciális felületek.
Az a legegyszerûbb, ha azzal kezded, hogy a legidõsebb rokonokat kikérdezed és pontosan felrajzolod a családfát. A neten sokféle családfaszerkesztõ programot találhatsz. Oda érdemes beírni a kapott adatokat és utána érdemes a levéltárnak nekiugrani.

Melyik az a jogszabály, amely kimondja, hogy a levéltárakat, irattárakat a C tűzveszélyességi osztályba kell sorolni?

Egy napja keresem a legkülönfélébb kereső-szavakkal a jogtárban, de nem találom. Azt látom, hogy a különféle egyetemek irattárai stb. mind C-be van sorolva, de a törvényt, vagy a rendeletet keresem konkrétan, ami kimondja...

Legjobb válasz: 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet az Országos Tûzvédelmi Szabályzatról (217. 218 pontja) (3) „Tûzveszélyes” (jelzése: „C”) tûzveszélyességi osztályba tartozik a) az a szilárd anyag, amelynek gyulladási hõmérséklete (gyújtóforrással vizsgálva) legfeljebb 300 °C,....

28/2011. (IX. 6.) BM rendelet az Országos Tûzvédelmi Szabályzatról (217. 218 pontja) (3) „Tûzveszélyes” (jelzése: „C”) tûzveszélyességi osztályba tartozik a) az a szilárd anyag, amelynek gyulladási hõmérséklete (gyújtóforrással vizsgálva) legfeljebb 300 °C, ....
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!
Elõszõr hívd fel õket és kérdezd meg, hogy tudnak e ebben segíteni neked.
A központi levéltárban pár nappal korábban kell szólni, mivel elõ kell keresniük az adott mikrofilmeket. Ezt követõen értesítenek, mikortól és meddig áll rendelkezésedre a kikért anyag.
XY-t neked kell felkutatnod, hiszen az ott dolgozók nem érnek rá mások dolgaival molyolni. Ki kell tölteni a szükséges papírokat (kérvény), aztán kezdõdhet a kutatás.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!