Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell kelt tésztát sütni (3 db)

Hogyan kell jó kelt tésztát sütni?

Legjobb válasz: kelt tészta sütésénél fontos, hogy állandó hõmérskleten készítsd a tésztát. én melegben szoktam csinálni. a lisztet, tejet külön-külön be szoktam tenni egy kicsit a mikróba megmelegíteni, így gyorsabb. fontos, hogy ne legyen hideg a konyha se és a hozzávalók se! a jó kelt tészta elválik az edény falától, de nem ragad a kezedbe! az élesztõt meg kell keleszteni rendesen! :)

kelt tészta sütésénél fontos, hogy állandó hõmérskleten készítsd a tésztát. én melegben szoktam csinálni. a lisztet, tejet külön-külön be szoktam tenni egy kicsit a mikróba megmelegíteni, így gyorsabb. fontos, hogy ne legyen hideg a konyha se és a hozzávalók se! a jó kelt tészta elválik az edény falától, de nem ragad a kezedbe! az élesztõt meg kell keleszteni rendesen! :)
A kelesztést én mindig a mikróban csinálom . Beteszem a kész tésztát 20 mp-re és becsukva hagyom az ajtót fele annyi idõ alatt megkel

Hogy kell kovászos kenyeret sütni házilag? A kovászom kész van, de akárhány receptet kipróbáltam soha nem kelt meg a tésztám!

(Éleszt?t nem akarok használni!)

Legjobb válasz: hol vettél (hogy csináltál) kovászt, ha soha nem kelt meg a tésztád? Régen a gazdasszonyok kenyérsütésnél a kovászt eltették az elõzõ sütésbõl, a nyers megkelt tésztából.

hol vettél (hogy csináltál) kovászt, ha soha nem kelt meg a tésztád? Régen a gazdasszonyok kenyérsütésnél a kovászt eltették az elõzõ sütésbõl, a nyers megkelt tésztából.
A kérdező hozzászólása: Hát úgy csináltam, ahogy a neten olvastam, de nem sikerült! :( Liszt víz, majd 2-3napig állt, majd mindennap + víz liszt! talán túl sok lisztet rakok hozzá és nem hagyok neki idõt? Kicsiny buborékokat látok rajta, de úgy ahogy írják, hogy még az edénybõl is kifuthat, hát ilyen nem fordúlt elõ még, szinte alig jött fel, csak látom a masszán a buborékokat és a "kellemes" illatot érzem! :) És ezt raktam a leendõ kenyérhez ami szintén nem jött fel, 2órán át volt kelesztve kenyérsütõben, de kenyér sütõ gép nélkül is próbáltam! Az eredmény: egy tégla! :) Kérlek segíts! :) )
Szerintem úgy kell ahogy az már nagyanyáinknál és az õ nagyanyáiknál bevált. Az az élesztõ baktérium meg ugyan az amit a muslica hozz isten tudja honnan. Nem terem az a semmibõl.
A kérdező hozzászólása: A kovásszal lehet a gond! Ez biztos, a kenyér recept jó, mert a kenyérsütõhöz írt receptet használom!
Az élesztõ bacilus elengedhetetlen. Ha nem akarod élesztõbõl, akkor várhatod míg a muslincák (Drsophyla) "beoltják", vagy nem, a kovásznak valódat. Mert amíg nem indul be az erjedés, addig az nem kovász. Vagyis az elsõ kovászhoz ajánlom az élesztõt, így biztos. Azután már csak el kell tenni a nyers megkelt tésztából egy keveset, régebben szárították, manapság hûtõbe teszik a tetejét megsózva egy tálkába (margarinos dobozba) lefedve. A k♫8vetkezõ kenyér sütésekor már elég ezt használni élesztõ nélkül. Este kell elõvenni és kevés langyos vízben feloldani, másnap lehet vele dagasztani. savanykás szagú. Ha penészes a széle nem szabad használni!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a segítséget! Ha rakok hozzá az elején élesztõt akkor mindig élesztõs lesz nem? Mivel az is szaporodik ugyanúgy! Vagy rosszul gondolom? Úgy lehet, hogy ha ez kész van, akkor soha nem rakom hûtõbe, hanem mindig elveszem a felét, majd hozzá rakom lisztben amit elvettem és így tovább és így használom minden nap?
Egyébbként mi a baj az élesztõvel? Egy erjesztõ gomba faj. Vagyis van több fajta, de mindig baktérium. Nem vegyszer. Minden erjedés bakteriális. Akár tejes erjedés, akár ectes erjedés vagy más. Holt erjedés nincs, az erjedés ellenpólusa a rothadás, de azt is baktériumok csinálják, csak másfélék. Azok a bomlasztók, nem a "szaporítók". Az erjedés akkor ál le, ha a baktériumok elpusztulnak, vagy külsõ hatásra (hõ) vagy belsõre - pH érték változás.

Barnalisztbol szoktatok pizzát sutni? Ki tud tanácsot adni hogy kell? Nem ehetem a fehérlisztet és a kelt tésztákat, ezért gondoltam h. barnalisztbol sutok pizzát, az élesztot sutoporral helyettesítem. De nemtudom hogy fogjak hozzá.

Legjobb válasz: Nem diétázom, csak a fehérlisztet kell kihagynom. Próbáltam már pizzát barnalisztbol, de a tészta túl nehéz volt, olyan ragacsos. Esetleg ha fele fele lisztet tennék?

A kérdező hozzászólása: Nem diétázom, csak a fehérlisztet kell kihagynom. Próbáltam már pizzát barnalisztbol, de a tészta túl nehéz volt, olyan ragacsos. Esetleg ha fele fele lisztet tennék?
süssél kis pogácsákat, a tetejére meg szórjál sajtot régen csináltam az nem volt rossz. Pizzát azt nem tudok. A pogi Graham liszbõl is ehetõ, de csak ha van rajta egy kevés sajt, anélkül förtelmes :)
Ez pite lesz. Van olyan pizza, hogy a tészta helyett krumplikarikákra rakjuk ugyan azt, ha diétázol, szerintem inkább ilyesmiben gondolkodj! http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=5152
akkor megszegted a diétádat, mert fele fehér liszt. Talán ehetnél tacot. http://mexiko.zsolt.net/etkezes
vágjál padlizsánszeleteket, süsd meg, rakd tepsire, arra tedd a szószt és a pizzafeltétet! Finom lesz!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!