Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell kelt tésztát (13 db)

Hogy kell kelt tésztát csinálni?

Nincs ilyen keleszt?gépem meg dagasztógépem meg ilyenek :D Csak ma akartam kalácsot csinálni, és nem dagadt meg, és egy nagy tömör izé lett, pedig szórtam bele éleszt?por. Szóval valaki le tudná írni? és ne azt hogy dagasztd meg keleszd meg futtasd fel hanem hogy ilyenkor pontosan mit kell csinálni :D De nem csak kalácsra gondolok, mert pizzát is szeretnék majd csinálni

Legjobb válasz: Ha jó kelt tésztát akarsz,akkor friss élesztõt futtass fel. A porélesztõ nem mindig jó. A liszt pedig félfogós búzaliszt legyen. Mérd ki a hozzávalókat,és kézzel vagy fakanállal addig dagaszd (gyúrd,forgasd a tálban a tésztát),amíg teljesen sima gömb nem lesz,és az edény falától elválik. Elég sokáig kell dagasztani. Ha megdagasztottad,akkor letakarva meleg,de nem forró helyen hagyd,amíg duplájára kel. Akkor készíthetsz belõle bármit. Sütéskor a sütõ aljába tégy egy edénybe vizet,hogy gõzben süljön meg.

Ha jó kelt tésztát akarsz, akkor friss élesztõt futtass fel. A porélesztõ nem mindig jó. A liszt pedig félfogós búzaliszt legyen. Mérd ki a hozzávalókat, és kézzel vagy fakanállal addig dagaszd (gyúrd, forgasd a tálban a tésztát), amíg teljesen sima gömb nem lesz, és az edény falától elválik. Elég sokáig kell dagasztani. Ha megdagasztottad, akkor letakarva meleg, de nem forró helyen hagyd, amíg duplájára kel. Akkor készíthetsz belõle bármit. Sütéskor a sütõ aljába tégy egy edénybe vizet, hogy gõzben süljön meg.
Elsõ, épp a lényeg maradt ki, kérte a kérdezõ, hogy ne csak annyi legyen a válaszban, hogy "futtasd fel"... :) Langyosíts meg egy kis tejet, tegyél bele egy kiskanál cukrot, és abba morzsold bele az élesztõt. Így álljon egy ideig, mondjuk negyed óráig, látod majd, hogy elkezd mûködni, hab keletkezik.. Ezt kell majd a liszthez keverni, nem csak úgy beleszórni az élesztõport. Az élesztõ nem szereti a hideget és a huzatot. Ne legyen hideg a többi alkotórész se, és amikor áll a tésztád, takard le.
A kérdező hozzászólása: köszi szépen, talán holnap nekifutok mégegyszer :)

Hogyan kell kelt tésztát csinálni? És a töltelékek?

Szükségem lenne egy jó receptre, ami ki van próbálva!!!

Legjobb válasz: andikonyhája ezt írd be a googleba ezek közül sokat kipróbáltam már és IRTÓÓÓÓ jók,nem átverés,mindig tökéletes lesz,ha sütsz.

andikonyhája ezt írd be a googleba ezek közül sokat kipróbáltam már és IRTÓÓÓÓ jók, nem átverés, mindig tökéletes lesz, ha sütsz.
A kérdező hozzászólása: ott nem találtam, de azért köszi :(
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! Holnap csinálom :)
Én ezt használom kakaós csigának és fánknak is ami lehet meggyes és túrós is.: 80dkg liszt ebbe bele egy ujjnyi vastagságú ráma amit jól el kell dolgozni a lisztel. Bele 2ek. cukor 1nagy csipet só ezzel is jól összeforgatni 1/2 élesztõt 1dc tejbe felfuttatni. 1 egész tojás és egy sárgája. Elõbb a tojást adom a liszthez majd az élesztõt és apránként adagolok még hozzá kb 3dc(ez liszttõl függõ hogy mennyi tej kell) tejet de ez se legyen hûtõ hideg. És dagasztani dagasztani míg szép sima nem lesz a tészta és el válik a táltól és a kezedtõl. Ekkor én lelisztezem letakarom konyharuhával vastag plédbe burkolom. Egy jó óra alatt megkel. Sok sikert hozzá.

Hogyan kell jó kelt tésztát sütni?

Legjobb válasz: kelt tészta sütésénél fontos, hogy állandó hõmérskleten készítsd a tésztát. én melegben szoktam csinálni. a lisztet, tejet külön-külön be szoktam tenni egy kicsit a mikróba megmelegíteni, így gyorsabb. fontos, hogy ne legyen hideg a konyha se és a hozzávalók se! a jó kelt tészta elválik az edény falától, de nem ragad a kezedbe! az élesztõt meg kell keleszteni rendesen! :)

kelt tészta sütésénél fontos, hogy állandó hõmérskleten készítsd a tésztát. én melegben szoktam csinálni. a lisztet, tejet külön-külön be szoktam tenni egy kicsit a mikróba megmelegíteni, így gyorsabb. fontos, hogy ne legyen hideg a konyha se és a hozzávalók se! a jó kelt tészta elválik az edény falától, de nem ragad a kezedbe! az élesztõt meg kell keleszteni rendesen! :)
A kelesztést én mindig a mikróban csinálom . Beteszem a kész tésztát 20 mp-re és becsukva hagyom az ajtót fele annyi idõ alatt megkel


Mi a különbség a hűtőben vagy melegben kelt tésztában? Honnan tudom, hogy melyiket hogy kell keleszteni? Melyik gyorsabb, ha esetleg lényegtelen, hogy melyik módot választom?

Legjobb válasz: HA a recept nem írja külön, hogy a hûtõben keleszd, akkor nyilván norm. hõmérsékleten kell keleszteni. Van olyan recept, ami azt írja, este elkészítve, hûtõbe kell tenni, ott kel, másnap reggel pedig lehet sütni (pl. pogácsa recept, vagy van olyan lángosrecept, amit elkészítve hûtõbe kell tenni, és akár egész héten át, mindig csak annyit kell belõle kivenni-megsütni, ami éppen elfogy, és nincs a hûtõben semmi baja a tésztának)

HA a recept nem írja külön, hogy a hûtõben keleszd, akkor nyilván norm. hõmérsékleten kell keleszteni. Van olyan recept, ami azt írja, este elkészítve, hûtõbe kell tenni, ott kel, másnap reggel pedig lehet sütni (pl. pogácsa recept, vagy van olyan lángosrecept, amit elkészítve hûtõbe kell tenni, és akár egész héten át, mindig csak annyit kell belõle kivenni-megsütni, ami éppen elfogy, és nincs a hûtõben semmi baja a tésztának)

Hogy kell kovászos kenyeret sütni házilag? A kovászom kész van, de akárhány receptet kipróbáltam soha nem kelt meg a tésztám!

(Éleszt?t nem akarok használni!)

Legjobb válasz: hol vettél (hogy csináltál) kovászt, ha soha nem kelt meg a tésztád? Régen a gazdasszonyok kenyérsütésnél a kovászt eltették az elõzõ sütésbõl, a nyers megkelt tésztából.

hol vettél (hogy csináltál) kovászt, ha soha nem kelt meg a tésztád? Régen a gazdasszonyok kenyérsütésnél a kovászt eltették az elõzõ sütésbõl, a nyers megkelt tésztából.
A kérdező hozzászólása: Hát úgy csináltam, ahogy a neten olvastam, de nem sikerült! :( Liszt víz, majd 2-3napig állt, majd mindennap + víz liszt! talán túl sok lisztet rakok hozzá és nem hagyok neki idõt? Kicsiny buborékokat látok rajta, de úgy ahogy írják, hogy még az edénybõl is kifuthat, hát ilyen nem fordúlt elõ még, szinte alig jött fel, csak látom a masszán a buborékokat és a "kellemes" illatot érzem! :) És ezt raktam a leendõ kenyérhez ami szintén nem jött fel, 2órán át volt kelesztve kenyérsütõben, de kenyér sütõ gép nélkül is próbáltam! Az eredmény: egy tégla! :) Kérlek segíts! :) )
Szerintem úgy kell ahogy az már nagyanyáinknál és az õ nagyanyáiknál bevált. Az az élesztõ baktérium meg ugyan az amit a muslica hozz isten tudja honnan. Nem terem az a semmibõl.
A kérdező hozzászólása: A kovásszal lehet a gond! Ez biztos, a kenyér recept jó, mert a kenyérsütõhöz írt receptet használom!
Az élesztõ bacilus elengedhetetlen. Ha nem akarod élesztõbõl, akkor várhatod míg a muslincák (Drsophyla) "beoltják", vagy nem, a kovásznak valódat. Mert amíg nem indul be az erjedés, addig az nem kovász. Vagyis az elsõ kovászhoz ajánlom az élesztõt, így biztos. Azután már csak el kell tenni a nyers megkelt tésztából egy keveset, régebben szárították, manapság hûtõbe teszik a tetejét megsózva egy tálkába (margarinos dobozba) lefedve. A k♫8vetkezõ kenyér sütésekor már elég ezt használni élesztõ nélkül. Este kell elõvenni és kevés langyos vízben feloldani, másnap lehet vele dagasztani. savanykás szagú. Ha penészes a széle nem szabad használni!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a segítséget! Ha rakok hozzá az elején élesztõt akkor mindig élesztõs lesz nem? Mivel az is szaporodik ugyanúgy! Vagy rosszul gondolom? Úgy lehet, hogy ha ez kész van, akkor soha nem rakom hûtõbe, hanem mindig elveszem a felét, majd hozzá rakom lisztben amit elvettem és így tovább és így használom minden nap?
Egyébbként mi a baj az élesztõvel? Egy erjesztõ gomba faj. Vagyis van több fajta, de mindig baktérium. Nem vegyszer. Minden erjedés bakteriális. Akár tejes erjedés, akár ectes erjedés vagy más. Holt erjedés nincs, az erjedés ellenpólusa a rothadás, de azt is baktériumok csinálják, csak másfélék. Azok a bomlasztók, nem a "szaporítók". Az erjedés akkor ál le, ha a baktériumok elpusztulnak, vagy külsõ hatásra (hõ) vagy belsõre - pH érték változás.
Amíg sül is kel még közben :)
A KELT tésztákhoz nem kell elömelegíteni, viszont ami sütöporos, illetve leveles vagy rétestészta, ahhoz igen. Ugyanis ha hideg sütöbe kerül, akkor vagy kiszárad, mire megsülte (sütöporosak), vagy addigra a süteményben lévö zsiradék kiolvad es alul összegyülik, a sütemény meg ehetetlen lesz.
Elõ kell melegíteni minden tésztánál, és húsnál, ahol receptet követsz. Mivel a recept 180 fokos sütõben 40 percig igényli a sütést, és te 180 fokra beállítod, egybõl be is rakod a sütit, majd úgy méred a 40 percet, akkor abból a 40 percbõl kb 6-8 percig (sütõje válogatja) más hõfokon fog sülni a tészta.. Illetve az olyan süteményeknél, amik vajjal vannak megkenve, jobb ha forró sütõbe teszed, mert akkor nem fogja a tészta magába szívni a vajat, és nem ázik el...
A kérdező hozzászólása: Képzeljétek, egy gáz szerelõ elmagyarázta. Be kell gyujtani a gázt, és a gombot arra a hõfokra állitani, amin használni akarod, pl 3-as kb l80 fok. Akkor a sütõ elkezdi felfüteni a sütõt teljes gázzal, amit csak tud. Majd ha ugy "érzi", hogy jó, akkor visszaveszi a hõmérsékletet a beállitott l80 fokra. Azt a lángon lehet látni, hogy visszavett. Utána már tartja ezt a hõfokot, amit kértél. Ha akkor tesszük be a tésztát, amikor még ezerrel füt, akkor csak megég az egész. Ezért jártam már igy. Most már értem. Igy van a gáztüzhely - már az ujabbak- kialakitva, hogy felfütsenek, majd tartsák csak a kért hõt. Nem tudom érthetõ voltam-e, de én már értem.

Fagyasztott / mirelit kelt tésztát hogyan készítsem el? A hűtőben vagy szobahőmérsékleten olvasszam ki? Keleszteni kell még, vagy olvadás közben megkel?

Legjobb válasz: Én általában szobahõn olvasztom, de volt már, hogy 1- percre betettem mikróba, mikor sürgetett az idõ (semmi gondot nem okozott, de mivel a mikrohullám mélyebben hatol a tésztába, felgyorsította a kiengedést). Olvadás közben nem nagyon tud kelni, mert hideg hozzá a tészta.

Én általában szobahõn olvasztom, de volt már, hogy 1- percre betettem mikróba, mikor sürgetett az idõ (semmi gondot nem okozott, de mivel a mikrohullám mélyebben hatol a tésztába, felgyorsította a kiengedést). Olvadás közben nem nagyon tud kelni, mert hideg hozzá a tészta.

Hogyan kell robotgéppel kelt tésztát dagasztani?

Tegnap vettünk egy robotgépet (Bosch MUM4655), els?sorban dagasztásra és reszelésre szeretném használni. Mivel kicsi gyerekem van, mindig gondban vagyok, ha nekiállok valami kelt tésztának, mert tuti akkor kell neki valami, amikor könyékig benne vagyok a dagasztótálban...

Legjobb válasz: Nekm már 20 éve van Bosch,és nagyon szeretem. Ugyanúgy csináld a tésztát,mintha kézzel dagasztanád. Az élesztõt futtasd fel,tedd a tálba a lisztet és a többi hozzávalót. Nagyjából keverd össze,hogy a tál alján ne legyen liszt. 2-es fokozaton a dagasztókarral dagaszd a tésztát,amíg síma nem lesz. Én ezután még szoktam hozzá önteni 10 dekányi olvadt margarint,és elkeverem. Ettõl sokkal könnyebb lesz a kelttészta.

Nekm már 20 éve van Bosch, és nagyon szeretem. Ugyanúgy csináld a tésztát, mintha kézzel dagasztanád. Az élesztõt futtasd fel, tedd a tálba a lisztet és a többi hozzávalót. Nagyjából keverd össze, hogy a tál alján ne legyen liszt. 2-es fokozaton a dagasztókarral dagaszd a tésztát, amíg síma nem lesz. Én ezután még szoktam hozzá önteni 10 dekányi olvadt margarint, és elkeverem. Ettõl sokkal könnyebb lesz a kelttészta.
Max. 1 kg lisztet bír el. 1 kg liszt, 10-20 dk.cukor, 4 tojássárgája. Kb 4-5 dcl tej, egy csomag éleztõ. Esetleg egy-két kanál kakaó, vagy dióféle. 10- dk olvasztott margarin. Nekem ez bevált.
Szia! Nekem is ilyen masinám van, hozzáteszem, hogy a kedvenc háztartási gépem :) Nem kell semmit elõre keverni, csak az élesztõt felfuttatni, bele a hozzávalókat, arra vigyázz, hogy dagasztófunkciót ne kapcsold 2-es fokozatnál nagyobbra. Napi szinten használom, ma pl. gofrit keverek vele.
Nekem kézi mixerem van, úgy szoktam csinálni, hogy mindent összeöntök és "kézzel", pontosabban a géppel, de úgy, hogy még nem indítom be, összekeverem egy kicsit. Ezt azért csinálom meg az elején, mert ha azonnal beindítom, kicsit szétcsapja a lisztet. De ha van a táladra valamilyen tetõ, akkor nem kell elõtte összekeverni, a gép megoldja :)
Ugyan ilyen gépünk van, mi csak beletesszük a cuccokat és elindítjuk. Az élesztõt persze, h futtasd fel, Elõtte nem szoktuk össze keverni, max ha nagyon nem akar lejönni az oldaláról akkor, leállítjuk kicsit rásegítünk kézzel aztán megint dagaszt, eddig még rosszul nem sikerült benne semmi.
A kérdező hozzászólása: És ha valakinek van jó receptje, aminek a dagasztásával egy ilyen gép elbír, az is jöhet :) Szívesen kipróbálok újakat a meglévõk mellett!
A kérdező hozzászólása: Köszi az eddigieket!!! Még valami eszembe jutott. Ha kész a dagasztás, akkor hol kelesztitek? Mert annyira nem tûnik nagynak a tálja... Kiveszitek egy másik tálba? Vagy elfér benne a cucc a kelesztés után is? A gofri receptet elkérhetem? Azt melyik szárral csinálod?
A kérdező hozzászólása: Még valami: akinek van ilyen gépje: A leírásában van egy piskóta recept, amihez nem kell szétválasztani a tojásokat. Ezt próbáltátok már? Elvileg keményítõt is ír bele. Az tényleg kell hozzá?
Sziasztok! Én is robotgéppel dagasztok, de néha az egész tészta felragad a gép karjai közé és egyben forog az egész cucc ahelyett hogy gördülne a tálban. Hol a hiba? Lehet az a baj, hogy egyszerre adom hozzá a vizet?

Barnalisztbol szoktatok pizzát sutni? Ki tud tanácsot adni hogy kell? Nem ehetem a fehérlisztet és a kelt tésztákat, ezért gondoltam h. barnalisztbol sutok pizzát, az élesztot sutoporral helyettesítem. De nemtudom hogy fogjak hozzá.

Legjobb válasz: Nem diétázom, csak a fehérlisztet kell kihagynom. Próbáltam már pizzát barnalisztbol, de a tészta túl nehéz volt, olyan ragacsos. Esetleg ha fele fele lisztet tennék?

A kérdező hozzászólása: Nem diétázom, csak a fehérlisztet kell kihagynom. Próbáltam már pizzát barnalisztbol, de a tészta túl nehéz volt, olyan ragacsos. Esetleg ha fele fele lisztet tennék?
süssél kis pogácsákat, a tetejére meg szórjál sajtot régen csináltam az nem volt rossz. Pizzát azt nem tudok. A pogi Graham liszbõl is ehetõ, de csak ha van rajta egy kevés sajt, anélkül förtelmes :)
Ez pite lesz. Van olyan pizza, hogy a tészta helyett krumplikarikákra rakjuk ugyan azt, ha diétázol, szerintem inkább ilyesmiben gondolkodj! http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=5152
akkor megszegted a diétádat, mert fele fehér liszt. Talán ehetnél tacot. http://mexiko.zsolt.net/etkezes
vágjál padlizsánszeleteket, süsd meg, rakd tepsire, arra tedd a szószt és a pizzafeltétet! Finom lesz!
Nem túl kel atésztád és nem puha hanem kemény lesz ..
Ha este meggyúrod és kinyújtod, tedd tepsibe és be a hûtõbe, reggel sütheted.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!